Téma

JAK UCHOVAT BÍLKY


Zajímá vás téma JAK UCHOVAT BÍLKY? Tak právě pro vás je určen tento článek. Zajímáte se o to, jak nejlépe uchovat česnek přes zimu? Zde přinášíme několik rad, aby česnek během skladování neztratil vůni a svěžest.


Jak uchovat česnek přes zimu?

Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek v klidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalijeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Zdroj: článek Návod jak uchovat česnek přes zimu?

Poradna

V naší poradně s názvem JAK UCHOVAT MÁTU OEORNOU DELŠÍ DOBU ČERSTVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.

mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejrychlejší způsob, jak krátkodobě uchovat mátu je v mrazáku. Důležité je mátu zmrazit rychle a hluboce. Před zmrazením musí být rostlina svěží, ale suchá, nesmí být voda na listech. Napiš, jak se to povedlo.

Zdroj: příběh Jak uchovat brambory zimu

Recepty

Snídaně při dně

Důležitou součástí jídelníčku při onemocnění dnou jsou sacharidy, které dodají tělu dostatek energie. Ty bychom měli zařazovat především k snídani. Ke snídani si tedy například připravte dva plátky celozrnného chleba, potřete ho lučinou a uvařte si k tomu bylinkový čaj. Další variantou slané snídaně je obložit chléb libovou a kvalitní šunkou s vysokým obsahem masa – tu si čas od času dovolit můžete. Pro sladkou snídani zvolte jogurt s pečivem nebo ovesné vločky se sušeným ovocem a mlékem. Nezapomeňte vypít také sklenici vody.

Oběd při dně

Oběd by se neměl obejít bez bílkovin. Ty najdeme v mase a mléčných výrobcích. Konzumaci červeného masa bychom ale měli při onemocnění dnou omezit, vhodné je nahradit ho masem bílým (ovšem pozor na mořské plody a ryby – vhodnější jsou sladkovodní). Z příloh se doporučují brambory, rýže, kuskus nebo pohanka či jáhly.

Večeře při dně

Dieta u onemocnění dnou není redukční (pokud cílem není zároveň i snížit váhu). Řídit byste se určitě neměli nesmyslnými radami, že večer není dobré jíst sacharidy (pečivo, přílohy). Protože je třeba vynechat maso, tvoří sacharidy důležitou část stravy. Zařaďte do své stravy cenné potraviny, jako jsou jáhly nebo pohanka, připravit si je můžete podle následujících receptů.

Salát s ovesnými vločkami

Ingredience: 30 g ovesných vloček, 60 ml řeckého jogurtu, 80 ml mléka, 15 g chia semínek, 30 g bobulovitého ovoce, vanilkový extrakt

Postup: Vše jednoduše smícháme a necháme odstát na noc v chladničce. Ráno máme zdravou a vyváženou snídani.

Sladký jahelník

Ingredience: 2 lžíce jáhel, 2 lžíce krup, trochu olivového oleje na vymazání, 100 g ovoce (meruňky, švestky nebo jablka)

Postup: Jáhly uvařte společně s kroupami (poměr si zvolte podle chuti, například 1 : 1). Do vymazaného pekáče dejte vrstvu jáhel s kroupami a na ni ovoce (například meruňky, švestky nebo jablka). Vrstvy vystřídejte a pečte v troubě asi 20 minut.

Sekaná z cukety

Ingredience: ½ kg cukety, 15 dkg libové šunky nebo tofu, 4 vejce, 15 dkg tvrdého sýra, 1 cibule, 2 dl krupice, 1 dl olivového oleje, ½ prášku do pečiva, špetka soli

Postup: Cuketu a tvrdý sýr nastrouháme, cibuli a šunku nakrájíme na malé kousky. Na kousku másla zpěníme cibuli. Vše promícháme v misce a přidáme krupici, olej, žloutky a prášek do pečiva. Může přidat různé bylinky. Jako poslední do směsi vmícháme ušlehané bílky a připravenou směs vlijeme do zapékací misky. Pečeme do zlatova a podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Brambory s pikantní omáčkou

Ingredience: 750 g brambor, 1 najemno nakrájená šalotka, 2

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček při dně

Příběh

Ve svém příspěvku JAK UCHOVAT BRAMBORY ZIMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

jak uchovat brambory přes zimu,aby nepomrzly?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.

mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte

Zdroj: příběh Jak uchovat brambory zimu

Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové

První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.

Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.

Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.

Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.

Jídelníček při detoxikaci na 1. týden

Detoxikační jídelníček se skládá:

  • Snídaně
  • Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
  • Večeře
  • 1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den – Snídaně: mr

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek 28denní detoxikační program podle Mačingové

Příběh

Ve svém příspěvku JAK UCHOVAT ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Jak uchovat česnek přes zimu? Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek vklidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalejeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Špatná řešení:
Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak po měsíci změkne a začne vysychat a do dvou měsíců bude na vyhození. Taktéž, když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce splesniví a tím se také znehodnotí. Proto si česneku kupujte jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Mám vyzkoušený tento recept jsk uchovat česnek.Po sklizni zakrátím stonek česneku na 25cm a nechám ho uschnout.Po uschnutí částečně odstřihnu kořínky.Takto připravený česnek
nastrkám do sklenice jako do vázy/paličky koukají ze sklenice/
Uchovávám v panelákovém sklepě,vydrží do nového,pokud ho nesníme.Běžně mám takto jednu sklenici s 5 paličkami doma na poličce.

Zdroj: příběh Jak uchovat česnek

Přípravky podporující růst vlasů

Vajíčka: Tento recept někomu pomůže, jinému ne. Pokud nepomůže, určitě neuškodí, naopak dodá vlasům zdravý vzhled. Stačí nanést bílky z několika vajec (množství závisí na délce a hustotě vlasů) na vlasy. Po pár minutách (klidně je můžete mít na hlavě i 20 minut) bílky smyjte a vlasy upravte běžným způsobem.

Cibule: Téměř všichni považujeme cibuli za všelék, který je obecně prospěšný a postará se o naše „nekonečné‟ zdraví. Proto se nelze divit tomu, že cibule podporuje (urychluje) i růst vlasů. Stačí vyvařit dvě nebo tři pokrájené cibule ve vroucí vodě a po vychladnutí si tímto vývarem opláchnout vlasy. Následně je pořádně umyjte čistou vodou, aby ztratily typický cibulový zápach.

Šťáva z brambor: Díky vitamínům A, C a B, které tato šťáva obsahuje, budou vaše vlasy výrazně silnější a „živější‟, což v konečném důsledku povede k růstu nových vlasů. Každý tuto šťávu připravuje podle svého gusta. Někteří používají například vodu, v níž se brambory vařily. Pro intenzivnější efekt je však vhodnější použít přímo šťávu z brambor, kterou můžete smíchat s medem a vajíčkem. Získáte tak jedinečnou masku na vlasy, již můžete aplikovat i několikrát do týdne.

Kopřiva: Také kopřiva urychluje růst vlasů. Lenivější z nás si mohou koupit přímo kopřivový šampon, ostatní si mohou připravit obyčejný, ale jistě neméně účinný kopřivový odvar. Oba přípravky lze používat každý den.

Nezapomínejte, že vždy je důležitá trpělivost. Pro viditelné výsledky je proto třeba zábaly, masky, vývary i odvary pravidelně opakovat.

Zdroj: článek Jak podpořit růst vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem PADÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Chtěla bych se zeptat jestli maska s bílky a medem opravdu zabírá a po jaké době je videt rozdil? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Terezo, domácí masky na vlasy účinkují u každého jedince individuálně. Zejména proto, že u každého z nás je struktura vlasu jiná a každému chybí nebo přebývá něco jiného. Když se pustíte cestou domácích masek na vlasy, tak si vlastně tak trochu hrajete se svými vlasy a objevujete co je posílí. Pokud byste chtěla jednoznačné řešení pro své vlasy, tak můžete zajít do některého vlasového centra, kde Vám vlasy prozkoumají pod mikroskopem, udělají chemickou a proteinovou analýzu a podle toho určí vhodnou značkovou péči. Celá procedura Vás pak vyjde na několik tisíc korun. V případě domácích masek na vlasy je cena z tohoto pohledu zanedbatelná, ale je třeba zase trochu více času na experimentování. Když se to s domácí maskou nepovede, tak o moc nepříjdete, tyto masky vlasy nepoškozují a nestojí moc peněz. Doporučuji, experimentujte, hrajte si se svými vlasy a pozorujte účinky a buďte šťastná :-).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Padání vlasů

Cukrový peeling

Potřebujete 1 polévkovou lžíci cukru, olivového oleje a medu. Zvlhčete pleť a naneste peeling za pomocí jemných krouživých pohybů. Odstraňte teplou vodou.

Bílková maska

Smíchejte 2 vaječné bílky s několika kapkami citronové šťávy. Aplikujte na pleť zhruba na 5–7 minut, poté opláchněte teplou vodou.

Poznámka: Vaječné bílky po uschnutí rozjasňují pleť a odstraňují nečistoty a odumřelé buňky z pórů. Citron je navíc přírodní ovocná kyselina, která má exfoliační účinky.

Zdroj: článek Rozšířené póry

Příběh

Ve svém příspěvku KOLAGEN FORTE S KYSELINOU HYALURONOVOU DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šnoblová Yvona.

Dobry den, chci se zeptat , zda kolagen forte s kyselinou hyaluronovou mohou uzivat i kojici matky ? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Čau Yvonko, během kojení není vhodné brát žádné doplňky stravy, ale naopak obohatit samotnou stravu o přirozené zdroje. Pokud chceš zvýšit příjem kolagenu a kyseliny hyaluronové, tak doporučuji více konzumovat hovězí maso - kližku, pak dále želatinu ve formě například ruského vajíčka, vaječné bílky například jako potravinu Smacker a pak také syrovátku a acydofilní mléko. Tím přesně podpoříš přísun důležitých aminokyselin, ze kterých si tvoje tělo vyrobí kolagen i kyselinu hyaluronovou. Je to jednoduché, účinné a přirozené.
Přeji hodně štěstí s novým miminkem.

Zdroj: příběh Kolagen forte s kyselinou hyaluronovou diskuse

Vaječná maska

Vejce obsahují mnoho živin, které z nich činí nepostradatelnou surovinu. Vejce jsou dobře známé zvláště pro svůj velký obsah bílkovin. Bílkoviny ve vejcích jsou nejkvalitnějším proteinem, který se nenalézá v žádných jiných potravinách. Zde jsou stručně shrnuty živiny obsažené ve vejcích:

  • Proteiny vyživující vlasové kořínky a důležité pro růst vlasů.
  • Mastné kyseliny dodávající vlasům přirozený lesk.
  • Draslík užitečný při hojení suchých vlasů.
  • Vitamín A zabraňující poškozování vlasů.
  • Vitamín D zabraňující vypadávání vlasů a plešatosti.
  • Vápník důležitý pro zdravé vlasy, podporující růst vlasů a důležitý pro správné vstřebávání vitamínu D.

Výroba masky

  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • citrón
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme šálek mléka a dvě lžíce olivového oleje, aby vznikla mazlavější směs, která se dá lépe promíchat. Přidáme trochu citrónu pro osvěžující pocit pokožky hlavy. Masku aplikujeme masírováním pokožky hlavy a necháme ji působit po dobu 15 minut. Velmi vhodné je překrýt pokožku hlavy koupací čepicí nebo aspoň ručníkem. Pokožku hlavy a vlasy důkladně opláchneme vlažnou vodou. Pro druhé mytí se doporučuje použít ovocný bio šampon, který šetrně vlasy dočistí.

Tip

Ujistěte se, že jste si vlasy dobře umyli. Na mytí vlasů nikdy nepoužívejte horkou vodu, protože by to mohlo způsobit zahřátí vajec a pálení pokožky hlavy. Raději vždy používejte studenou vodu. Pro zbavení se přebytečných zbytků vajec můžete použít jahodový šampon. Nedoporučujeme používat zbytečně vysoké dávky citrónu, optimální je poměr 1 : 2 (citrónová šťáva : vaječné žloutky). Vaječná maska by se měla dělat alespoň jednou měsíčně. Bílky z vajec se používají pro mastné vlasy a vaječné žloutky spíše pro suché a lámavé vlasy. Celá vejce (žloutky i bílky) se používají pro normální vlasy.

Zdroj: článek Přírodní masky na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A CVIČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas .

Dobrý den . Mám dnu a chci začít cvičit mohu používat potravinové doplňky jako bílkoviny a aminokyseliny ? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bodybuilding a dna moc dohromady nejdou, protože pro výstavbu svalů jsou potřeba živočišné bílkoviny a ty obsahují puriny, které zhoršují dnu. Při onemocnění dnou se významně zužuje škála vhodných potravin. Dobrou volbou můžou být vaječné bílky (Smacker) a nebo sušená mléčná syrovátka (Whey protein). Tím by se dala nahradit vynucená absence masa ve stravě. Aminokyseliny typu BCAA můžete používat taky. Vyhněte se Argininu. Informujte o této změně životního stylu svého lékaře, čímž si zajistíte častější pravidelné vyšetření hladiny kyseliny močové v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Puriny a cvičení

Kuchařka pro jaterní dietu – recepty

Citrónové biftečky

Přísady: 10 dkg mletého hovězího a telecího masa, sůl, citrónová šťáva a kůra, 1 lžíce vody, 1 dkg másla

Maso umeleme, osolíme a okořeníme citrónovou šťávou a kůrou. Směs ušleháme a přidáme lžíci studené vody. Znovu ušleháme a potom vytvoříme dva menší bifteky. Upečeme je na suché teflonové pánvi po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Na talíři bifteky polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bramborovou kaší.

Těstoviny s cuketovou omáčkou

Přísady: 160 g těstovin, 1 střední cuketa (tykev), 4 rajčata, ¼ čínského zelí, 2 lžíce hladké mouky, strouhaný eidam, pažitka, petržel

Na kousky nakrájenou cuketu a čínské zelí hodíme do hrnce, jemně okořeníme, podlijeme a dusíme. Po chvíli přidáme rajčata. Až bude zelenina měkká, zahustíme moukou a okořeníme dle chuti. Na uvařené těstoviny dáme omáčku, posypeme strouhaným netučným sýrem a už si můžeme pochutnávat na jídle, které je vhodné pro jaterní dietu.

Sázavský guláš

Přísady: 200 g zadního hovězího masa, 20 g oleje, 50 g pórku, 100 g rajčat, 10 g hladké mouky, mletá paprika, zelená petrželka, sůl

Na oleji osmažíme maso nakrájené na kostky, přidáme pórek, mletou papriku, krátce osmahneme, mírně podlijeme vodou, osolíme a dusíme téměř doměkka. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme, nakrájíme, přidáme k masu a dodusíme. Nakonec necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme ji moukou, podlijeme a povaříme. Dochutíme solí a najemno nakrájenou zelenou petrželkou.

Zapečená brokolice se sýrem

Přísady: 400 g brokolice, 20 g hladké mouky, 2 bílky, 200 ml mléka, 100 g eidamu, sůl, petrželka, 5 g oleje na vymazání formy

Brokolici rozebereme na růžičky a spaříme ve vroucí vodě. Mouku opražíme nasucho, za stálého míchání zředíme mlékem a uvaříme bešamel. Bešamel necháme za občasného míchání vychladnout, pak vmícháme bílky, nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou petrželku a mírně osolíme. Zapékací formu vytřeme olejem, vložíme brokolici, přelijeme bešamelem a zapečeme v troubě.

Tvarohové kuličky s jahodovou kaší

Přísady: vejce, 100 ml mléka, 140 g netučného měkkého tvarohu, 50 g hrubé mouky, 200 g veky nebo 4 rohlíky, 250 g jahod, 20 g cukru (nebo dětská jahodová přesnídávka), sůl

Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a počkáme, až se mléko vsaje. K namočené vece přidáme mouku, vejce, tvaroh, špetku soli a uhněteme těsto. Z těsta vytvoříme kličky, které vaříme zvolna 5 minut ve vroucí vodě. Uvařené kuličky scedíme a necháme okapat. Na talíři kuličky přelijeme rozmačkanými jahodami s cukrem nebo dětskou přesnídávkou s ja

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

co mám jíst když užívám warfarin a skoro veškerá zelená zelenina je pro mně tabu a navíc nesnáším všechny léky na tu kyselinu močovou prosím porad te mi sami doktoři neví děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není pravda, že když užíváte Warfarin, tak nemůžete žádnou zeleninu. Při léčbě Warfarinem máte stanoven denní limit pro příjem vitamínu K na 90 mikrogramů. To jsou například tři zelné listy a nebo také 2 velké okurky salátovky nebo 10 velkých rajčat a nebo jeden ledový salát. Schválně si vzpomeňte, jestli takové množství zeleniny sníte každý den?
Při zvýšené kyselině močové nejvíce vadí maso, vnitřnosti, alkohol a kakao. Maso můžete nahradit čočkou, hrachem, cizrnou a fazolemi. Více používejte vajíčka, především bílky. A chroupejte nesolené arašídy. Ani jedna ze zde uvedených potravin neovlivňuje Warfarin, protože obsah vitamínu K je v nich zanedbatelný.
Zvýšená kyselina močová je důsledkem slabé funkce ledvin. Pijte proto více vody, než je pro vás přirozené. Když byste se teď napila sklenice vody, tak pokaždé si dejte ještě jednu navíc - na sílu. Nastavte si budík, který vám přes den bude pípat každou hodinu, aby vám připomněl, že se máte napít.
Držet dietu na kyselinu močovou i při Warfarinu znamená myslet jinak. Udělejte tento krok, a začněte přemýšlet nad svou stravou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kyselina močová v krvi

Dietní recepty

Dietní recepty vycházející z diety číslo 4.

Špagety s kuřecím masem

Ingredience: 100 g kuřecích prsíček, 2 rajčata, rajský protlak, 50 g strouhaného eidamu, mletá sladká červená paprika, mletý kmín, petrželová nať, špagety.

Postup: Prsíčka nakrájíme na kostičky, okořeníme a dusíme je v trošce vody. Přidáme k nim na kostičky nakrájená rajčata. Až bude maso měkké, přidáme rajský protlak (2 plechovky) a petrželovou nať. Omáčka by neměla být příliš vodnatá. Omáčkou polijeme špagety a ty pak posypeme sýrem. Tento jednoduchý a chutný recept je určen pro 1 osobu, která musí dodržovat dietu číslo 4.

Zapečené těstoviny se špenátem

Ingredience: 300 g těstovin, 1 balení mraženého špenátu, 2 bílky, 100 g strouhaného eidamu (20 % tuku v sušině), sůl, máslo.

Postup: Těstoviny vaříme v osolené vodě (vaříme je kratší dobu než obvykle, aby nebyly úplně uvařené). Mezitím v hrnci rozpustíme špenát a necháme ho chvíli vařit. Lehce osolíme a můžeme přidat i trošku másla. Zapékací mísu vymažeme máslem a vložíme do ní vrstvu těstovin, vrstvu špenátu a vrstvu strouhaného sýru. Vrstvení ještě jednou zopakujeme. Poté vše zalijeme dvěma rozmíchanými bílky se solí (ne sníh) a nakonec posypeme sýrem. Pečeme v troubě asi 20 minut. Recept je určen pro 4 osoby.

Treska se sýrem

Ingredience: 150 g tresky, 50 g nastrouhaného tvrdého sýru (do 30 % tuku v sušině), 1 citron, sůl, kmín, brambory, máslo.

Postup: Pokud máme tresku chlazenou, omyjeme ji, pokud mraženou, tak ji necháme chvíli „odpočinout“ při pokojové teplotě a pak ji omyjeme. V obou případech tresku následně osušíme. Rybu umístíme na plech s pečicím papírem, pokapeme ji šťávou z citronu, trošku osolíme a okmínujeme. Následně tresku hustě posypeme sýrem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15–20 minut. Hotovou rybu podáváme s brambory a máslem. Recept je určen pro 1 osobu.

Zdroj: článek Pankreas

Příběh

Ve svém příspěvku ČESNEK A CITRON ČISTIČ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

jak uchovat, no mně se vyplatilo - česnek oloupat, omýt, usušit a dát v zazipovacím sáčku do mražálu. V těxh zazipovacích vůně neuniká, česnek podle potřeby odebírám a je beze změny jak čerstvý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Česnek a citron čistič cév

Recepty

Polévka na indický způsob

Ingredience: 2 lžičky řepkového oleje, 1/2 hrnku nasekané šalotky, 3 hrnky na kostičky oloupané sladké brambory, 1 a 1/2 hrnku nakrájené oloupané mrkve, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 2 lžičky kari, 3 hrnky kuřecího vývaru bez tuku, 1/2 lžičky soli

Postup: Na rozpáleném tuku orestujte šalotku, přidejte brambory, mrkev, zázvor a kari. Vše restujte 2 minuty. Přidejte vývar a vařte, dokud zelenina nezměkne, poté dochuťte solí. Poté polévku rozmixujte do hladka.

Waldorfský salát

Ingredience: 2 lžíce nízkotučné majonézy, 1 lžíce citronové šťávy, 2 malá jablka na kostičky, 1 hrnek červených hroznů bez pecek, 1/3 hrnku sušených brusinek, 1/4 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 1/4 hrnku tenkých plátků řapíkatého celeru, 8 listů hlávkového salátu

Postup: Smíchejte majonézu a citronovou šťávu ve středně velké míse. Přidejte jablka, hrozny, brusinky a dobře promíchejte. Přidejte ořechy a celer a opět promíchejte. Salát podávejte na lůžku 2 salátových listů. Salát může být v chladu až 2 hodiny před podáváním.

Vegetariánský sendvič

Ingredience: 1 lžička olivového oleje, 2 plátky malého lilku, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 1/4 hrnku kozího sýra, sendvičové pečivo, 2 plátky rajčete, 1 hrnek rukoly, sůl, pepř

Postup: Předehřejte troubu na 275 °C. Potřete lilek olejem a orestujte ho 5 minut po každé straně, poté posypte solí a pepřem. Do rozehřáté trouby dejte rozpéct rozkrojené pečivo, které jste naplnili kozím sýrem. Po rozpečení vyjměte z trouby a na každou polovinu pečiva se sýrem dejte 1 plátek restovaného lilku, plátek rajčete a rukolu a podávejte.

Rajčatová bruschetta

Ingredience: 1/2 hrnku nasekaných rajčat, 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky, 1 lžíce vypeckovaných zelených oliv, 1 čajová lžička kapary, 1/2 lžičky balzamikového octa, 1/2 lžičky olivového oleje, 1/8 lžičky mořské soli, čerstvě mletý černý pepř, 3 stroužky česneku, 4 plátky francouzské bagety

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Bagety nakrájíme našikmo a jemně mázneme olejem, pokud máte, tak stříkněte sprejem, plátky bagety uspořádejte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 4 minut z každé strany. Na takto připravenou bagetu dáme část utřeného česneku a připravenou směs. Rajčata a olivy nakrájejte na drobné kostičky, bazalku najemno nasekejte a spolu se solí, pepřem, balzamikem a kapary důkladně, ale zlehka promíchejte. Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku. Drobnou změnou může být, že chleby zprudka opečete na pánvi na 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Stravování při dně

Zapékané brambory

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 100 g kvalitní dietní šunky
  • bílky
  • 20 g oleje
  • 50 g cibule
  • mléko
  • sůl, pepř, mletá paprika

Postup:

Nejprve si oloupeme brambory, které pak uvaříme v osolené vodě. Brambory necháme vychladnout. Mezitím si na drobné kousky nakrájíme salám i cibuli a připravíme si vymazaný (olejem) pekáč, do kterého budeme brambory vkládat. Vychladlé brambory nakrájíme na kolečka a vkládáme je do pekáče, až vytvoří spodní vrstvu, na ni se naskládá cibule se salámem. Poté přijde další vrstva brambor, která se navíc zalije bílky rozšlehanými v mléce a ochucenými mletou paprikou, solí a pepřem. Brambory se dají zapéct do trouby.

Zdroj: článek Kuchařka pro Crohnovu chorobu

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA NA LÉČEBNÝ DOMÁCÍ KEFÍR- POSÍLÍ IMUITU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Nabízím tuto houbu na vlastní výrobu domácího léčebného kefíru, zasílám kvalitní, čisté a bílé hrudky této houbičky, která Vám zajistí /z 1 pol.lž. + 1/4l mléka / výborný a hlavně zdravý nápoj, který Vám posílí imunitu a vyčistí střeva, žlučník, cévy, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, prevence na civilizač. choroby/pomáhá řešit onkolog.a gynekolog. problémy/ ráda poradím jak ji uchovat a další možnosti využití v kuchyni, zasílám na dobírku /dávka 100kč + pošt/nebo osobně v Č. Budějovicích bez pošt., pište, volejte, tel:732231707


🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Prosím o zaslání tibet.houby na výrobu domácího kefíru. Díky.

Zdroj: příběh TIBETSKÁ HOUBA na léčebný domácí kefír- posílí imuitu

Recepty

Zde jsou podrobně rozepsány recepty z výše uvedeného jídelníčku.

Kukuřičné lupínky

Ingredience: 2 šálky kukuřičných vloček, 1 šálek 1% nízkotučného mléka, 1 šálek ovoce (čerstvé nebo zmrazené/rozmrazené, například jahody)

Postup: Vložte kukuřičné vločky do malé misky, zalijte je mlékem a přidejte ovoce.

Těstoviny se zeleninou

Ingredience: špagety, 2 lžičky olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rajské omáčky, 4 šálky rozkrájené cukety, 3/4 lžičky soli, trocha černého pepře, 2 lžíce parmazánu

Postup: Uvařte špagety bez soli a bez tuku. Zahřejte olej ve velké pánvi na středně vysokém ohni. Přidejte chilli, omáčku (můžete přimíchat trochu chilli papričky) a rozdrcený česnek. Restujte cca 1 minutu, aby se spojily chutě. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a vařte za stálého míchání přibližně 4 minuty. Vzniklou směs dochuťte solí a pepřem a podávejte na uvařených špagetách. Povrch pokrmu posypejte sýrem.

Kachní salát s pomeranči

Ingredience: 1 lžíce sherry octa, 4 pomeranče, 1 čajová lžička dijonské hořčice, 1 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 1 malá kachní stehna, 6 šálků míchaných zelených zimních salátů, 1/4 šálku nakrájených a opečených lískových oříšků

Postup: V míse rozmíchejte ocet, pomerančový džus, který připravíte ze šťávy pomerančů, hořčici a olej a ochuťte solí a pepřem. Zálivku přidejte k rozkrájeným kachním prsům a natrhaným salátům, posypte opraženými oříšky a dozdobte kousky zbylého pomeranče.

Dýňové placičky

Ingredience: 1/2 šálku dýňové konzervy, 1/2 šálku vanilkového jogurtu s nízkým obsahem tuku, ¼ lžičky sody na pečení (prášku do pečiva), 1 žloutek, 4 bílky, ¼ šálku polohrubé nebo celozrnné mouky, trocha soli, javorový sirup nebo med

Postup: Rozmačkanou kompotovanou dýni, jogurt, prášek na pečení a žloutek spojte. Přidejte mouku a ušlehané bílky s trochou soli. Ze vzniklého těsta vytvarujte placičky a opečte na pánvi potřené olejem cca 3 minuty po každé straně. Upečené placičky polijte medem nebo javorovým sirupem a můžete konzumovat.

A ještě něco pro masožravce, mlsouny a „polévkáře“...

Kuře se zeleninovými brambory

Ingredience: 2 citrony nakrájené na tenké plátky, 6 čerstvých šalvějových listů, 1 kuře, 3 lžičky olivového oleje, 1 větší mrkev a půl celeru (obojí rozkrájené na nudličky), brambory, 2 polévkové lžíce čerstvého tymiánu

Postup: Předehřejte troubu. Šest plátků citronu a šalvějových listů dejte pod kůži kuřete. Vložte zbývající citron do dutiny kuřete. Kuře omotejte provázkem, tak aby náplň nevypadla, poté kuře potřete olejem a polo

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nemoc dna a její přírodní léčba

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Schneiderová Alena.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mohu užívat tibetskou houbu,když užívám Warfarin na ředění krve.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Roland.

Dobrý den. Jak uchovat zmíněnou houbu po dobu deseti dní kdy nebude možnost obnovy kefíru? Díky za radu. Roland

Zdroj: příběh Tibetská houba negativní účinky

Zeleninové saláty

Zeleninové saláty obohatí masité pokrmy a podpoří trávení.

Okurkový salát

Ingredience: 150 g salátových okurek, ocet, chilli koření, sladidlo, sůl

Postup: Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ocet promícháme s vodou, sladidlem, solí a chilli kořením. Necháme několik minut odležet a poté nalijeme na okurky a podáváme.

Množství – 150 g, E – 23, B – 1, T – 0, S – 5, chol – 0

Salát ze žlutých paprik

Ingredience: 60 g žlutých paprik, 20 g rajčat, 20 g ředkviček, celerová nať, 3 g oleje, sůl

Postup: Očištěné papriky nakrájíme na tenká kolečka, ředkvičky na plátky a celerovou nať na drobné kousky. Rajčata ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Vše smícháme, osolíme a pokapeme olejem.

Množství – 100 g, E – 51, B – 1, T – 3, S – 5, chol – 0

Hlávkový salát

Ingredience: 30 g hlávkového salátu, 50 g ředkviček, 2 bílky, 2 g oleje, ocet, sůl, nekalorické sladidlo

Postup: Očištěné ředkvičky nakrájíme na jemné nudličky a smícháme se zálivkou připravenou z několika lžic vody, trochy octa, sladidla a soli. Opraný a osušený hlávkový salát urovnáme na talířky, přelijeme zálivkou s ředkvičkami, obložíme nasekanými uvařenými bílky a pokapeme olejem.

Množství – 130 g, E – 57, B – 7, T – 2, S – 3, chol – 0

Zdroj: článek Redukční jídelníček pro diabetika

Příběh

Ve svém příspěvku BŘEZOVÁ VODA NA PITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

Jak uchovat březovou vodu na delší dobu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Březová voda na pití

Tvarohový dort

Cheesecake se zdá být tak komplikovaný, ale ve skutečnosti je to opravdu snadné. Skvělé na tomhle je, že ho můžete udělat na standardní pánvi, ale jednotlivé cheesecaky připravované ve formách na muffiny jsou ještě jednodušší. Nejtěžší je ušlehat bílky.

Pro tento recept můžete použít nízkokalorické sladidlo ze stévie, což je skvělá alternativa cukru. Karamelizovaná jablka vnesou do tohoto tvarohového dortu svou vlastní sladkost, která z něj dělá perfektní sváteční dezert.

Ingredience

  • 1 lžička másla;
  • 3 velká jablka Gala (oloupaná a nakrájená na kostičky);
  • 3/4 hrnku lískových ořechů;
  • 4 lžičky medu;
  • 250 g smetanového sýra se sníženým obsahem tuku (blok);
  • 1/2 hrnku zakysané smetany se sníženým obsahem tuku;
  • 1/2 hrnku sladké stévie;
  • 1 lžička mletá skořice;
  • 1/2 lžičky mletý muškátový oříšek;
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy;
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu;
  • 2 velká vejce (oddělená);
  • 1/8 lžičky soli.

Postup

Umístěte máslo do velké pánve na středně vysokou teplotu.

Přidejte jablka a vařte asi 10 až 15 minut. Často prohazujte a vařte, dokud jablka nezhnědnou a nezměknou.

Sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Předehřejte troubu na 150 °C.

Formu na muffiny vyložte 12 papíry na muffiny (nejlépe alobalem).

Lískové ořechy vložte do kuchyňského robotu s ocelovou čepelí a nasekejte, dokud z nich nevzniknou hrubé drobky.

Vlijte med přes horní část kuchyňského robotu, dokud se dobře nesmíchá s nasekanými ořechy, a poté kuchyňský robot zastavte.

Oříškovou směs rozdělte rovnoměrně do forem na muffiny a jemně poklepejte.

Vložte pánev do trouby a pečte deset minut. Vyjměte z trouby.

Naplňte velký pekáč asi 4 cm vody a vložte do trouby.

Smetanový sýr, zakysanou smetanu, sladidlo, skořici, muškátový oříšek, vanilkový extrakt, citronovou šťávu, vaječné žloutky, sůl a karamelizovaná jablka dejte do čisté misky kuchyňského robota vybavené ocelovou čepelí.

Zpracujte do hladka.

V měděné misce ušlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Opatrně vmíchejte těsto z kuchyňského robotu, dokud se dobře nepromíchá.

Těsto nalijte do formiček na muffiny. Nejjednodušší je, když použijete naběračku zmrzliny nebo velkou lžíci. Formy na muffiny by měly být zcela plné.

Vložte pánev do vyhřáté vodní lázně a pečte 20 minut.

Vypněte troubu a vyjměte vodní lázeň z trouby.

Vraťte jen cheesecake (bez vodní lázně) do teplé trouby a nechte v troubě 40 minut vychladnout.

Před podáváním vychlaďte alespoň čtyři hodiny.

Zdroj: článek Warfarin a sladkosti

Příběh

Ve svém příspěvku PRO ALENKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Milá paní,nebo slečno Alenko.Moc vás nepotěším radou,protože ji nevím,ale napíši jak jsem na tom.Mrazení po těle,hlavně nohy,bedra mě provází velmi nepříjemně už víc jak rok.Za tu dobu jsem prodělala opravdu hodně vyšetření a výsledek téměř žádny a pomoc vůbec žádná.U mě se jedná podle výsledků:špatná bederní páteř,posunutá plotýnka a hodně změn na páteři,operace prý nepřipadá v úvahu/nestojím o ni/.Dále druhá věc je špatné vyprazdňování a močení.Snad prý to dráždí právě nervy z bederky.Chodím často na močení,klidně každé 2 hod.i v noci,bolesti ,zrovna mám zase bakterie v moči,beru antibiotika.Urolog naznal,že je to od té páteře,prohlédl cystoskopií močák a prý v pořádku.Dále klička k konečníku prý je fyziologicky jinak zatočená jak má být.Když se vyprazdňuji jde to napřed dovnitř,potom ven.Bez glycerin.čípku se takřka nevyprázdním.To mě dělá pochopitelně velké bolesti a mrazení se zhoršuje.Snad prý rehabilitací se to má spravit.Jdu na to snad už poslední vyšetření 4.5.moc tomu nevěřím.Ještě vám řeknu,že každé vyšetření je nepříjemné a objednání je víc jak na měsíc,popis se dostane k lékaři za další měsíc,jednou jsme čekali i 2 měsíce,takže se to táhne už víc jak rok a trpím a trpím.Oni odborní lékaři si jdou jen po svém oboru a ty souvislosti skoro nikdo neřekne a stále se jen domnívám co to je.Za tu dobu jsem poznala,že lékařská věda není všemohoucí,že nevědí všechno.Lidské tělo je složité.S lékaři vycházím dobře.Je mě 70 roků,ale nejsem babka jen u televize.Vše mě zajímá,vzdělávám se už 6.rok na Univerzitě 3. věku,mám za sebou počítače a nyní všeobec.vzdělávání,bojuji,abych byla zdravá,záleží mě na tom,tak jako vám.Budu ráda,že mě napíšete o sobě zase jak pokračuje léčba.Přeji vám,aby jste se uzdravila a přišli vám na to od čeho to je.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Filipová.

Milá paní Veroniko, ani nevíte, jak jsem ráda, že jste se mi ozvala. Konečně jsem našla někoho, kdo má podobné problémy jako já. Někteří doktoři si snad mysleli, že si vymýšlím, dokonce mi poslali i na psychiatrii. Jsem však nepřítelkyní chem.léků, takže jsem ty oblbováky co mi dali hodila do koše. Já jsem si od samého počátku myslela, že to bude od páteře.Od mládí totiž trpím na bolesti páteře, a to jak krční, tak hlavně bederní, kde mám vyhřezlou plotýnku. Léta trpím na časté močení, ale všechna vyšetření byla negativní. Nezbývalo mi nic jiného, než si myslet, že ty problémy s častým močením jsou také od bederky. Prostudovala jsem si, že páteř je propojena se všemi orgány v těle, takže teoreticky je to možné. V poslední době mám k tomu mrazení ještě problémy střevní. Často jsem úplně psychicky z toho na dně, poněvadž mi nikdo nevěří, že ty problémy mám. Ráda bych si s Vámi popovídala o tom co jsem vše podnikla alespoň po telefonu. Já jsem z Prahy, bude mi letos 75 let a nejsem také žádná babka u televize,jak jste mi napsala o sobě, ale snažím se vést aktivní život. Budete-li chtít, napište mi přímo na můj e-mail alen.filipova@seznam.cz nebo mne prozvoňte na 605 366 012 a já Vám obratem zavolám.
Srdečně zdraví Alena F.

Zdroj: příběh Mrazení po těle

Babské rady

Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak uděláme nejlépe, to vydrží spolehlivě dva měsíce. Když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce začne zeleně rašit nebo zplesniví a tím se také znehodnotí. Nejlépe je si česneku kupovat jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.

Zdroj: článek Návod jak uchovat česnek přes zimu?

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý večer! Nemám problém s tím popravdě Vám odpovědět na jakoukoli z Vašich otázek, pokud Vás moje odpovědi zajímají a dokážete z nich něco usoudit! Asi se nejprve přiznám ke svému věku. Je mi 23 let, resp. vrzy mi bude 24, každopádně prozatím není oslovení "paní" ještě na místě :-) Posledních pár let mého každodenního života se víceméně ve školně/pracovním sterotypu. Studuji posledním rokem právnickou fakultu UK, a vedle toho cca 8-10x dnů v měsíci pracuji v advokátní kanceláři jako asistentka. Škola mě relativně baví a zvládám ji dá se říci výborně. Nicméně studium je především časově náročné, a v kombinaci s 10hod směnami často vysilující. Musím přiznat, že za posledních pár měsíců mi zbývalo minimum skutečně volného času. Nevnímám to ale nijak úkorně, těším se z každého kroku, kterým jsem blíž zdárnému konci školy a práce, ač se pro mě po 2 letech stala nezáživnou rutinou, je pro mě většinou taky příjemná a utíká mi. Trávím hodně času pochůzkami na čerstvém vzduchu, spolupracuji de facto s kolegyněmi, kamarádkami a mám za to, že jsem v kolektivu poměrně oblíbená. Tím bych uzavřela kapitolu pracovního života. Co se týče mého života osobního, ten v podstatě celý stojí a padá s mým přítelem, se kterým jsem již 5 let a máme spolu neuvěřitelně pevný vztah. Za tu dobu, co jsme spolu se stal nejdůležitějším člověkem v mém životě, tím víc, že nemám mnoho skutečně blízkých přátel, a ani s rodinou abych byla upřímná, nevycházím podle svých představ. Respektive vztahy s rodinou mohu označit za velmi dobré, ale řekněme, že názorově, hodnotově a vůbec se necítím být s rodinou příliš spojená. Přesto se vracím domů často, užívám si tam přírodu, která mi v Praze, kde žiju, chybí, a také tam mám větší míru soukromí, které už léta postrádám absolutně, s ohledem na to, že s přítelem žijeme u jeho rodičů. To byla dlouhou dobu velká ekonomická úspora, ale trvale už to začíná být neúnosné, ač jsou to úžasní lidé, navzájem spolu velmi dobře vycházíme a snažíme si pomáhat. A konečně, co bych mohla říct ke své celkové fyzické kondici,.. z té nejsem nijak nadšená! Ačkoli jsem veskrze sportovně založený člověk, pokud mi to čas dovolí chodím pravidelně do fitness, hraju squash, běhám, občas provětrám kolo nebo v zimě snowboard, dvakrát dobře se necítím. Často mě bolí záda, trpím na bolesti hlavy a celkově se cítím neustále strašně unavená. Přikládám vinu povinnostem a nedostatku rozptýlení, které když se ale náhodou naskytne, nemám vůbec na nic náladu a raději volím odpočinek. Strava za tím snad být nemůže. Ne vždy tomu tak bylo, ale stravuji se myslím poměrně kvalitně. Nejsem velký jedlík a někdy se stane, že vynechám teplý oběd, ale o to víc si pak vybírám, co s ním k večeři nebo během dne, a nestojí mě to velké úsilí, protože mám sama od sebe vcelku zdravé chutě. Nikdy nevynechám minimum živočišných bílkovin a zbytek tvoří ovoce, zelenina, oříšky, mléčné výrobky. Setkala jsem se s různými názory, které sice nejspíš jsou podloženy fakty, jako že lepek škodí, mléko

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Veroniko, jste úžasně sdílná. Ve svém životě potřebujete mít vedle sebe člověka nebo skupinu lidí, které Vám dokáží naslouchat a porozumnět. Z Vašeho textu se mi jevíte spíše jako sangvinička, nežli flegmatička. Vaše otevřenost je velmi přijemná a Vaše vyrovnanost Vám bezpochyby pomůže ve Vaší léčbě. Ale nyní k Vašemu problému s olupující se pokožkou na hlavě a vypadáváním vlasů.

Psala jste, že vnímáte svou pokožku spíše jako suchou. Takže nejprve bude třeba vyloučit plísně, které by mohly olupování způsobovat. K tomu Vám doporučuji navštívit kožní oddělení na pražské poliklinice na Karlově náměstí 32, třetí patro, vchod naproti schodišti. Poliklinika Karlovo náměstí 32 Praha má svou prezentaci zde: https://www.vfn.cz/pracovis… Může sem přijít každý i bez lékařského doporučení, neobjednává se zde, je třeba počítat s delším čekáním, ale kožní lékaři zde jsou vinikající s výbornou praxí, zejména MUDr. Divišová. V dohodnutý čas zde laborantky odebírají i vzorky kůže, které pak kultivují pro prokázání plísní. Pokud se plíseň potvrdí, tak se nasadí antymykotická léčba a v tomto stádiu se setrvá až do vyléčení a jiné zde uvedené doporučení se neaplikují. Pokud se ale plíseň neprokáže, tak je možné použít tato doporučení. V první řadě to budou výživné promašťující masky na vlasy a olupující se pokožku, které by v případě plísně spíše ublížily, proto ta mykotycká diagnóza na začátku. Určitě bude třeba doplnit Vaší stravu o některý z doplňků, který se soustředí na podporu růstu vlasů, ten vyberete buď s kožním lékařem nebo v lékárně s lékárníkem. Vypadávání vlasů bude souviset s nedostatečnou výživou vlasového folikulu, odkud vyrůstá vlas. Tuto výživu je možné doplnit vnitřně, prostřednictvím lékové formy, ale také zevně, prostřednictvím masáže vlasaté části hlavy. Nejlépe když si rozmícháte za studena lisovaný olivový olej se žloutkem a vitamínem E, který koupíte v lekárně jako červené želatinové tobolky po 400mg, které pak proříznete a olejový obsah přidáte k oleji a žloutku. Použijte vždy jen obsah ze dvou tobolek na jednu aplikaci. Touto směsí pak proveďte masáž celé hlavy svými konečky prstů, nebo můžete požádat svého přítele, aby Vám to udělal a Vy mu při tom vyprávějte o svých pocitech, radostech a přáních, nebo i problémech, jak Vám bude zrovna přijemné. Nechte vyniknout vaší společnou harmonii. Po skončení masáže si vlasy lehce umyjte šampónem pro suché vlasy. Tuto masážní emulzi můžeté také doplnit o abrazivní částekčy, které při masáži budou sloužit jako peeling a snadněji tak odstraní olupující se kůži. Jako vhodné abrazivo je možné použít obyčejný suchý kus kus, nasypte ho k oleji a žloutku a pak to hned aplikujte na pokožku. Také bude vhodné upravit účes, respektive jej zkrátit, neboť dlouhé vlasy jsou těžší a jsou pak více náchylné k vypadávání, než u lehkého účesu s krátkými vlasy. Také se snažte vyvarovat přehnanému stylingu svého účesu. Píšete, že jste z Prahy, takže doporučuji

Zdroj: příběh Lupy ve vlasech

Jak extrahovat gel z listu Aloe

Můžete zpracovat buď celý list najednou nebo jen uříznout 1 malou část listu a použít pokaždé, když je třeba. Pokud chcete z listu dostat gel a uložit si ho, tak list rozřízněte na několik špalíčků velkých asi 6 cm. Je to nejjednodušší způsob, jak extrahovat maximum gelu. Přidejte je do velké mísy s vodou a nechte 1 až 2 minuty odpočívat. Jakmile je aloin vypuštěn do vody, vyndejte je a znovu dejte do misky naplněné čerstvou vodou a znovu je opláchněte a vyjměte z vody.

Každý kus listu otřete kuchyňskou utěrkou do sucha. Položte naplocho na prkénko. Ostrým nožem odstraňte ostnaté / trnité okraje listu.

Extrahujte gel

Ze všech stran okrájejte vrchní zelenou kůru listu. Vložte nůž několik milimetrů pod slupku a přejeďte nožem po celé délce. Ujistěte se, že jste odstranili i kousek vnitřní bílé vrstvy a všechnu vnější zelenou vrstvu.

Pokud používáte velmi mladý list, je dobré ho vydlabat lžící.

Ve finále budete mít bloky průhledné dužiny Aloe Vera naplněné gelem. Ujistěte se, že v čiré dužině nezůstal žádný žlutý latex nebo zelená kůra. Pokud nějaké najdete, jemně je seškrábněte malým nožíkem.

Vše musí být křišťálově čisté.

Tímto způsobem vyfiletujte gel z Aloe ze všech šesticentimetrových kousků a opláchněte je v misce s čistou vodou. Zcela sceďte a osušte utěrkou.

Gel z Aloe Vera můžete uchovat buď tak, že ho vložíte do sterilní zavařovací sklenice a uzavřené dáte do lednice. Také ho můžete zamrazit ve formičkách na led na jednotlivé mražené porce. Někteří lidé si gel namočí do medu, který slouží jako konzervant či ho zasypou kyselinou askorbovou (vitamín C) pro prodloužení nezávadného uchování.

Zdroj: článek Domácí recept na nápoj z aloe vera

Samoléčba

  • důležitá je celková péče o pokožku;
  • pracovat v ochranných rukavicích;
  • nosit vhodnou obuv;
  • po práci je vhodné pokožku umýt, osušit a aplikovat ochranné krémy;
  • nalepte si náplast hned, jak ucítíte potíže, někdy je dokonce dobré ji použít ještě předtím;
  • pomáhají náplasti (hydrokoloidní) určené přímo na obtíže s puchýři – mohou i urychlit hojení;
  • puchýř nikdy nepropichujte, chrání kůži před infekcí;
  • praskne-li puchýř, nikdy neodstřihujte kůži, zranění bude více bolet a déle se hojit;
  • uchovat místo v suchu a čistotě;
  • pravidelně je omývejte vodou, pak opatrně, ale důkladně osušte a překryjte obvazem či speciální náplastí;
  • mozoly vznikají až po dlouhodobém působení těsné boty nebo například při práci s lopatou;
  • chraňte měkkou kůži – odstraňte příčinu potíží;
  • jako první pomoc funguje koupit si gelové náplasti: měkké polštářky, které nalepíte na kůži;
  • pokud použijete náplast, zkontrolujte během dne, zda se nepohnula. Účinná látka je totiž jen na části náplasti, zbytek je plst, která chrání zdravou kůži;
  • důležitou součástí je správná výživa – udržuje pokožku pružnou a vláčnou, zajišťuje dostatek živin, vitamínů, minerálů a stopových prvků, zvyšuje imunitu proti infekci a zkracuje dobu léčení již existujících ran;
  • správný jídelníček patří do rukou odborníka (například nutriční sestry), která vyhodnotí riziko podvýživy a nedostatku jednotlivých složek potravy;
  • strava by se měla skládat z dostatku bílkovin (maso, vejce, ryby luštěniny, ovoce a zeleniny, mléka a obilovin);
  • lze používat i doplňky stravy pro doplnění vitamínů, minerálů, zvláště v případě poruch přijímání potravy.

Zdroj: článek Jak na mozoly

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jana Fábryová

 Mgr. Jitka Konášová


jak srazit zbytkovy alkohol
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jak uchovat brambory přes zimu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>