| II/5 |
- Funkční poruchy periferních cév a stavy po trombózách. - Chronický lymfatický edém. |
K 21 dnů Funkční poruchy periferních cév jako nemoci z (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Kdo má dnes nárok na lázně
Příběh
Ve svém příspěvku REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Tak mák a kečup rajčata můžu nebo ne? Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Mohu na reflux žaludku hovězí polévky?
Zdroj: příběh Reflux jícnu - dieta
Žaludeční vředy dieta a strava
Pokud lékař diagnostikuje peptický vřed, nezbývá než pozměnit životosprávu. Důležité je vyvarovat se stresové zátěži, dodržovat klid a dostatek spánku. Je nutné upravit dosavadní jídelníček. Zcela nevhodná je konzumace pochutin, které stimulují sekreci žaludečních šťáv. Proto je lepší omezit pití kávy, alkoholu a silného čaje. Smažená a kořeněná jídla také nemoci nepřidají. Pokrmy připravujeme vařením, dušením i pečením. Při pečení dbáme na to, aby nedocházelo k přepálení tuku a pokrm neměl příliš tvrdé kůrky. Výhodné je připravovat pokrmy v horkovzdušné troubě, v teflonovém nádobí, „pomalém hrnci“, při pečení a zapékání používat alobal. Smažení se nedoporučuje. Polévky připravujeme bez ostrého koření a většího množství česneku či cibule (pouze vyvařit a odstranit). Problematické jsou polévky z většího množství kapusty, zelí a dalších nadýmavých druhů zeleniny a z luštěnin. Nevhodné jsou polévky jaternicové, ovarové, ostrá gulášová či dršťková. Masa vybíráme kvalitní, netučná. Maso nenakládáme a nepodáváme maso husí, kachní, vepřový bůček, zabíjačkové pochoutky. Nezapomínáme na ryby sladkovodní i mořské ve vhodné úpravě.
Zdroj: článek Žaludeční vředy
Poradna
V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO A KEFÍR - LÉK NA ČIŠTĚNÍ STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maminkaa.
Je toto doporučení vhodné i pro pacienta, který má problémy se zažíváním a je mu zavedena trvalá kolostomie? Stále nemohu vyladit vyprazdňování, musím i 3 x denně používat laktulozu.
DĚKUJI. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ozdravné kůry z lněného semínka a kefíru by mohly pomoci i u pacienta s vývodem. Je třeba to pomalu zařazovat do stravy a pozorovat reakci. Také nezapomeňte dodržovat tyto rady v boji s tuhou stolicí.
- Jezte stravu bohatou na vlákninu – ovoce (oloupané), zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy a další semínka.
- Vyvarujte se potravin s nízkým obsahem vlákniny, potravin chudých na živiny, jako jsou smažená jídla, rychlé občerstvení a vysoce zpracovaná instantní jídla.
- Pijte hodně vody, přirozeně sladké ovocné a zeleninové šťávy a čisté polévky, popřípadě i kefír, abyste zůstal hydratován.
- Dopřejte si i dostatek každodenní fyzické aktivity. Tím, že se udržíte v pohybu, zvýšíte zásobení střeva krví, a tím napomůžete pohybu peristaltiky (pohybu střevních svalů), což by mělo pomoci vytlačit stolici skrz stomii.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Lněné semínko a kefír - lék na čištění střev
Recepty
Květáková polévka s batátou
Ingredience: 1 lžíce kari, 1 plechovka kokosového mléka, 1 cibule, 1 kus batáty, 1 kus chilli papričky, 2 lžíce kokosového oleje, 2 stroužky česneku, 4 paličky květáku, limetková šťáva, petrželka, zeleninový vývar.
Postup: Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nasekáme najemno. Květák a oloupanou větší batátu nakrájíme na malé kousky. Na kokosovém oleji osmahneme cibuli s česnekem. Následně přisypeme kari a chilli papričku a koření necháme lehce osmažit. Poté přidáme nakrájený květák a batátu a zalijeme kokosovým mlékem se zeleninovým vývarem nebo vodou. Zeleninu vaříme do změknutí. Potom vše důkladně rozmixujeme do hladkého krému. Nakonec do polévky přilijeme limetkovou šťávu a polévka je hotová. Pro barvu můžeme přidat petrželku.
Hrudky s kešú ořechy
Ingredience: 20 g medu, 100 g kešú ořechů, 150 g strouhaného kokosu, 60─70 g banánu, 20 g kokosového oleje.
Ingredience na obalení: 100 g čokolády, kokosový olej.
Postup: Kešú ořechy přes noc namočíme. Banán oloupeme a připravíme si ostatní suroviny. Kokos, banán, kešú ořechy, kokosový olej a med vložíme do mixéru a rozmixujeme. Z hmoty tvoříme hrudky, které namáčíme v rozpuštěné čokoládě s trochou oleje. Hotové hrudky vložíme do ledničky a necháme je ztuhnout.
Drůbeží polévka
Ingredience: bylinky, 1/2 lžičky sardelové pasty, kokosový olej, 1/2 lžičky zázvoru, sůl, 1 kus kuřete, 4 bobkové listy, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 citronu, 4 kusy mladé cibulky, 2 kusy mrkve, 1/2 lžičky kurkumy.
Postup: Kuře uvaříme v osolené vodě, do které přidáme bobkový list rozdrcený na jemný prach. Měkké masíčko vyndáme, odstraníme kůži, vykostíme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi osmahneme plátky očištěné mrkve, cibulky a česnek. Přidáme koření, zamícháme a vše vložíme do polévky. Vaříme asi 30 minut a doléváme vodu. Nakonec do polévky vrátíme maso a případně ji dosolíme. Hotovou polévku podáváme s natvrdo uvařeným vejcem nakrájeným na nudličky. Polévku ozdobíme bylinkami.
Pangasius a krevety na zeleném kari
Ingredience: 2 lžíce kokosového oleje, 500 g pangasia, 1 lžíce solamylu, 1 balíček zeleného kari (thajská pasta), 1 plechovka kokosového krému, 1 balíček vyloupaných krevet.
Postup: Do pánve wok dáme olej, přidáme zelenou kari pastu a asi 2 minuty restujeme. Následně přidáme kokosový krém, dobře rozmícháme a poté do pánve vložíme na menší kousky pokrájené filety pangasia a vaříme. Po cca 5 minutách dáme do woku ještě krevety a vaříme přibližně další 3 minuty. Nakonec s (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Kokosový olej v kuchyni
Poradna
V naší poradně s názvem ČÍM ZKLIDNIT PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Čím zklidnit podrážděný žlučník Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pokud máte pocit podráždění žlučníku (často popisované jako tlak nebo nepříjemné pocity pod pravým žebrem, nevolnost nebo nadýmání), existují některá bezpečná domácí opatření, která mohou pomoci zmírnit příznaky. Tato opatření nenahrazují lékařské vyšetření, zejména pokud je bolest silná, přetrvávající nebo se zhoršuje.
Co často pomáhá zklidnit podráždění žlučníku
1. Dočasně přejděte na dietu s velmi nízkým obsahem tuku
Toto je obvykle nejrychlejší způsob, jak snížit podráždění žlučníku.
Vhodné jsou:
- Vařené brambory
- Rýže, toast
- Dušená zelenina
- Libové drůbeží maso nebo tofu
- Čiré polévky
Vyhněte se:
Smaženým jídlům
Sýru, máslu, smetaně
Tučnému masu
Vejcům (mohou u některých lidí spouštět podráždění)
Žlučník se nejsilněji stahuje v reakci na tuky, takže snížení příjmu tuků ho může uklidnit.
2. Teplý obklad nebo vyhřívací podložka
Teplý (ne horký) obklad na pravou horní část břicha může zmírnit křeče a nepohodlí.
3. Hydratace
Popíjejte teplou vodu nebo bylinné čaje (mátový, heřmánkový, zázvorový).
Vyhněte se:
Alkoholu
Velmi slazeným nápojům
Velkým, těžkým jídlům
4. Menší, častější jídla
Konzumace velkých jídel vyvolává silnější kontrakce žlučníku. Zkuste jíst 5–6 malých jídel po dobu několika dní.
5. Po jídle se vyhněte ležení naplocho
Po jídle zůstaňte 1–2 hodiny ve vzpřímené poloze, abyste snížili tlak a příznaky podobné refluxu.
6. Lehký pohyb
Pomalá chůze po jídle může pomoci s trávením a snížit zátěž žlučníku.
Příznaky vyžadující lékařskou pomoc
Vyhledejte pomoc co nejdříve, pokud máte:
- Neustálou nebo silnou bolest v pravé horní části břicha trvající déle než 1–2 hodiny.
- Bolest vyzařující do ramene nebo zad.
- Horečku nebo zimnici.
- Zežloutnutí kůže nebo očí.
- Zvracení, které neustává.
- Tmavou moč nebo bledou stolici.
Toto může naznačovat žlučové kameny, zánět (cholecystitidu) nebo obstrukci žlučovodu, což vyžaduje okamžitou léčbu.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Čím zklidnit podrážděný žlučník
Nízkokalorické potraviny, které zasytí
Uveďme si výběr potravin podle jiného kritéria, a sice podle toho, zda nás zasytí. Každý snáší pocit hladu jinak: někdo má teprve při něm pocit, že pro snížení své váhy něco dělá, a tak si jej užívá. A jiný zase z tohoto pocitu už sahá po čemkoli k snědku.
K nízkokalorickým potravinám, po jejichž konzumaci by pocit hladu neměl nastat dříve než za dvě tři hodiny, patří:
- drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, meloun,
- káva,
- knäckebrot,
- polévky (rozhodně ale ne ty „z pytlíčku“),
- libové maso a některé ryby,
- pečené brambory,
- quinoa,
- salát,
- vejce,
- řecký jogurt,
- ořechy,
- skořice.
1. Drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, vodní meloun
Ovoce má obecně vysoký obsah vody a vlákniny, a právě tím je dán pocit nasycení, který nám může vydržet až několik hodin.
Drobné ovoce (bobule nebo souplodí) – rybíz, angrešt, borůvky, jahody, maliny, ostružiny – je i velmi sladké. Když touhu po sladkém ukojíme např. jahodami, budeme mít kaloricky lepší skóre než např. po sušenkách.
Hrušky a jablka obsahují velké množství vody a ve slupce vlákninu. Proto je výhodnější jíst celé ovoce než loupané, nebo než pít jen ovocné šťávy. A navíc: žvýkáním spálíte více kalorií než jen polykáním.
Grapefruit zasytí s minimem kalorií, to proto, že obsahuje opravdu hodně rozpustné vlákniny, která se dlouho tráví. Navíc vyrovnává hladinu cukru v krvi, jak jsme již zmínili výše, čili příznivě ovlivňuje látkovou výměnu (metabolismus).
Vodní meloun obsahuje 90 až 93 % vody, dále fruktózu, vitamin A a C, kyselinu listovou... Působí jako antioxidant. Vysoký obsah vody signalizuje tělu, že je nasyceno. Vynikající letní svačina.
Ovoce je nejpřínosnější jíst syrové, před konzumací je však vždy omyjte v čisté vodě.
2. Káva
Káva stimuluje metabolismus, a tím může přispět svou „trochou do mlýna“ při snižování nadváhy. Na druhou stranu, cukr a mléko opět doplní ztracené kalorie, a jsme zase na svém...
3. Knäckebrot
Knäckebrot jsou žitné celozrnné chlebíčky. Jsou bohaté na vlákninu a živiny rostlinného původu a neobsahují prakticky vůbec tuk. Důležité ovšem je nepřehnat to s konzumovaným množstvím. A také nemusí zahnat pocit hladu u každého. Je tedy třeba vyzkoušet, zda to bude zrovna nám s knäckebrotem fungovat.
4. Polévky
Polévka (vývar) je vlastně voda, která zasytí, a přitom je kaloricky níže než jakékoli hlavní jídlo. Před hlavním jídlem vás zaplní a vy pak nemáte potřebu toho sníst tolik. Polévky se však mohou stát jediným nízkokalorickým jídlem, obohatíme-li je např. o zeleninu, hrách či fazole, anebo rybí či kuřecí m (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Nízkokalorické potraviny
Příběh
Ve svém příspěvku ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.
Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry
po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru! Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Herbateka.
Dobrý den,
možná po umytí ještě vlasy propláchnout. Obecně si myslím, že recept je určen spíše pro velmi suché a poškozené vlasy. Nevím, ale nesedí mi kombinace meduňka/dubová kůra.
Zdroj: příběh Zkouška č. 1
Tipy a doporučení při přípravě jídla
Polévky připravujeme z obilovin, pečiva, vnitřností (kromě brzlíku a mozečku, které jsou bohaté na cholesterol), kostí, masa, brambor, mléka. Zelí, kapustu a cibuli, po kterých mívají nemocní velmi často nadýmání, nepodáváme. Jinak používáme všechny druhy zeleniny. Nikdy však nedusíme s tukem ani nesmažíme, jen vaříme. Polévky zahušťujeme nasucho opraženou moukou a až do hotových přidáváme čerstvé nepřepálené máslo. Obsah tuku v polévkách již nezvyšujeme přidáním žloutků a smetany, i kdyby to prospělo chutnosti polévky. Do polévek se doporučuje občas přidávat sušené droždí, které je bohaté na vitamíny skupiny B, jejichž potřeba je u této diety zvýšena. Sušené droždí navíc dodává polévkám výraznější chuti, připomínající masové vývary.
Maso má být pro tuto dietu libové, jinak je možné použít téměř všechny druhy, dbáme-li správných zásad technologické přípravy. Hlavním pravidlem je, abychom se vyvarovali přepalování tuků. Proto maso buď vaříme, nebo je pečeme i dusíme bez tuku a opékáme na suché pánvi. Šťávu zahušťujeme moukou nasucho opraženou a čerstvé máslo přidáváme těsně před podáváním. Maso s tukovou vrstvou, jako je tučné vepřové, skopové, husa, kachna, tučná slepice, uzené maso, tučné ryby jako losos, úhoř, tuňák, nepodáváme. Ostatní druhy masa používáme v nejrozmanitější úpravě. Aby se dosáhlo jejich větší chutnosti i pestrosti při přípravě, doporučují se různé obměny se zeleninou. Z vnitřností používáme játra, slezinu, ledvinky a jazyk. Méně vhodný je brzlík a mozeček kvůli vyššímu obsahu cholesterolu.
Kořeníme kmínem, majoránkou, vývarem z hub. Dovolen je i křen. Ostré koření nepoužívejte!
Chceme-li maso vystřídat jídlem bezmasým, nahradíme bílkoviny tvarohem a netučným sýrem. Při přípravě bezmasých hlavních jídel pamatujeme na omezování vajec a tuku (nákypy či pudinky připravujeme bez třeného základu). Výběr zeleniny a ovoce k přípravě samostatných jídel je téměř neomezený, vyhýbáme se jen velkým dávkám nadýmavých druhů.
Knedlíky kypříme jedlou sodou, kypřicím práškem nebo sněhem z bílků, nedoporučujeme kypřit droždím. Kromě houskových knedlíků připravujeme také knedlíky bramborové, které doplňujeme krupicí, krájenou houskou a strouhankou. Můžeme do nich přidat i tvaroh, čímž podstatně zvýšíme jejich bílkovinnou hodnotu.
Brambory můžeme podat vařené nebo jako kaši. Pečeme-li je, tak určitě bez tuku, ať již ve slupce, nebo loupané. Brambory opékané na tuku jsou opravdu pro tuto dietu nevhodné. Chutnou přílohou jsou též jáhly, které dusíme obdobně jako rýži nebo kroupy.
Omáčky připravíme z mouky opražené nasucho, ředíme je mlékem, vývarem ze zeleniny nebo masa, případně jogurtem. Zlepšování smetanou nedoporučujeme kvůli (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Jídelníček pro nemocná játra
Příběh
Ve svém příspěvku POHŘEB BABIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristína.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, umřela mi maminka mojí maminky, kde mám stát při rozloučení v kostele, jít za rakví a kde stát na hřbitově, když půjde rakev do země. Mám přijímat kondolence? Vyjádřit kondolenci dětem babičky? Jako vnučka jsem byla na pohřbu jako 11letá, byla to prababička a už si to nepamatuji. Jako vnučka jsem nikdy nebyla. Kde bude stát můj současný partner, se kterým nejsem sezdaná. A potom musí mi lékař napsat propustku, když mám neschopenku? Nebo to mám automaticky omluvené?
Moc děkuji za odpověď, hezký den Chrastinová Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.
Dobrý den, pokud Vám zemřela babička, měla byste - podle mého být mezi rodinnými příslušníky; rodina Vám určitě řekne, kam se postavit; rovněž byste měla stát mezi nimi a přijímat kondolenci; - alespoň, pokud jste se s babičkou stýkala.
Kondolenci v rodině si jistě vyjádříte již při setkání.
Přeji Vám hodně síly.
S pozdravem
zu
Zdroj: příběh Dotaz
Gulášová polévka s párkem
Ingredience: 2 plátky másla, 1 střední cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 špetka pepře, sůl, 1 kostka hovězího bujónu, 3 nožičky párků, 2 střední brambory, 1 lžíce hladké mouky, 100 g slaniny, 50 ml mléka, 100 g slaniny
Postup: Na másle osmažíme najemno nakrájenou cibulku, přidáme špetku pepře a mletou papriku. Zasypeme moukou a připravíme jíšku. Zalijeme asi 1,5 l vody, přidáme bujón a vaříme. Brambory nakrájíme na kostičky, přidáme do polévky a osolíme. Uvaříme do poloměkka. Na pánvi osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a párek, poté obojí vybereme z tuku a přidáme do polévky. Přilijeme mléko, promícháme a případně dosolíme. Podáváme s pečivem jako svačinovou pochoutku.
Zdroj: článek Gulášová polévka od babičky
Poradna
V naší poradně s názvem PŘÍČNÉ HRBOLKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.
Je to už nějaký rok, kdy jsme se ženou postupně změnili jídelníček. Popravdě nyní když navštívíme naše babičky, kde je nám naservírováno obligátní knedlo zelo vepř., tak nám není úplně nejlépe. Já jsem asi před 1/2 rokem, začal pozorovat, že se mi příčně vlní nehty u obou palců na nohou. Došlo to tak daleko, že nehty byly tak slabé, že se 2mm od kořene nehtu propadli. Se ženou máme podezření na nějaký druh kvasinky. Když jsme omezili cukry a další tělo zatěžující látky, oběvila se nám bolavá vyrážka na rukou,( malé vřídky, hluboké suché praskliny) kvasinka začala bojovat ze všech sil! Neužíváme žádné léky, snažíme se jíst zeleninu i tu po domácku fermentovanou a vůbec co nejčerstvější potraviny. Protikvasinková dieta je drsná a musíme ji zvládnout! Myslíte, že to může mít souvislost i s nehty?díky a zdravím, Tom Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nehty jsou jako kronika stravování za poslední půlrok. Právě příjem, respektive nedostatek některých komponent pocházejících z běžné vyvážené stravy způsobuje tyto prohlubně. Nejčastější příčinou bývají léky, potom nedostatek vápníku a nedostatek bílkovin především kolagenu. Soustřeďte se na svojí stravu a zanalyzujte si příjem těchto komponent, popřípadě je doplňte potravními doplňky.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Příčné hrbolky na nehtech
Obecné doporučení
Zahuštěnou květákovou polévku s bramborami vaříme hlavně v chladnějších dnech, kdy je naše tělo připraveno přijímat a trávit energeticky náročnější potravu. Hustá květáková polévka s bramborami nám přijde k chuti jako teplá přesnídávka (na výletech, při turistice, při těžší manuální nebo venkovní práci). Nebo zapraženou květákovou polévku s bramborami vaříme na oběd, k němuž jako hlavní chod chystáme sladké nebo méně vydatné jídlo.
Květákovou polévku s bramborami, ale bez zásmažky vaříme v horkých letních dnech či k sytému a vydatnému hlavnímu chodu. Nezapražená květáková polévka s bramborami je vhodná pro jedince s odlehčovací nebo redukční dietou, pro lidi s nesnášenlivostí lepku (celiakií) a pro diabetiky.
Základním kořením pro vaření květákové polévky je muškátový květ. Dále se k dochucení květákové polévky používá černý mletý pepř, někdy majoránka. Kdo má rád exotické chutě, může květákovou polévku dochutit špetkou kurkumy, kari nebo mletého sušeného zázvoru.
Zdroj: článek Květáková polévka podle naší babičky
Příběh
Ve svém příspěvku NIMESIL DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Zemanová.
Dobrý den,mohu požádat lékařku, aby mi předepsala lék Nimesil s tím, že si uhradím sama? Mám již mnoho let potíže s krční i bederní páteří a nyní se ještě přidaly bolesti kloubů a šlach (je mi 65 let,k tomu rodova dispozice ze strany matky i babičky).Např. v případě virózy(jako pravě nyní ) se opravdu cítím zle a jediný lék, který mi zabírá okamžitě je Nimesil (vyloudila jsem u sousedky ),ale paní doktorka mě neustále nutí uzivat Ibalgin a to v akutním případě 3x denně 2 tablety, z čehož už mi je zle od žaludku a efekt nulový. Její argument na moji žádost o Nimesil byl,že prý je moc silný a dál mi nic nevysvětlila a opět doporučila koupit si Ibalgin :-( Podotýkám, že netrpím žádnou závažnou nemocí, pouze neduhy v rámci věku (zvyseny tlak a cholesterol, ale na hranici normy, nic alarmujiciho).
Děkuji za odpověď, event.radu .
S pozdravem,
Alena Zemanová Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: příběh Nimesil dotaz
Jídelníček pro diabetiky v těhotenství
Diabetes se objevuje cca u 2–3 % gravidních žen, a to obvykle v druhé polovině těhotenství. Podkladem onemocnění je IR (inzulinová rezistence), hladiny inzulinu jsou v normě. V patogenezi se uplatňuje antiinzulinový efekt choriového somatomammotropinu, progesteronu a kortizolu.
V těhotenství jezte pestře, vařte si jako doposud (s výjimkou sladkých jídel), dodržujte však níže uvedené zásady. Máte-li rodinu, partnera, rozhodně nedělejte tu chybu, že byste si vařily speciální „dietní“ jídlo pro sebe a jiné jídlo pro zbytek rodiny. Vařte jedno jídlo vhodné pro vás, a ostatní ať se solidárně přizpůsobí. Protože co je vhodné pro vás, je vhodné a zdravé i pro ně. Nejedná se totiž o žádnou speciální dietu.
Pro stravování platí tyto obecné zásady:
- Nesladit a výrazně omezit vše, co obsahuje jednoduché cukry (výjimkou je ovoce v rozumném množství).
- Omezit konzumaci výrobků z bílé mouky a bílé rýže, snažit se je nahradit celozrnnými.
- Zeleninu přidávat ke každému jídlu (může částečně nebo i zcela nahradit tradiční přílohu).
- Žádné dia výrobky (umělá sladidla v těhotenství nejsou vhodná).
- Vynechat uzeniny (kromě kvalitní šunky od kosti).
- Nedojídat se mezi jídly (pro „zahnání chutí“ je možné zakousnout něco, co neobsahuje sacharidy: nesladkou zeleninu, plátek šunky od kosti, kousek sýra a podobně, nevhodné by naopak bylo ovoce nebo ořechy).
- Výslednou glykemii spolehlivě pokazí různá přislazená dochucovadla typu kečup, sladké dresinky či omáčky, stejně jako pivo (má vysoký glykemický index).
- Jezte kvalitní přirozené potraviny a poctivou domácí stravu, nejezte polotovary, průmyslově vyrobené hotové výrobky s řadou pochybných ingrediencí a fast food.
- Používejte kvalitní přirozené tuky (máslo, za studena lisované oleje), vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margaríny, rafinované oleje, ztužené a částečně ztužené tuky).
Snídaně:
- Má mít maximálně 30 g sacharidů.
- U většiny pacientek jde o nejproblematičtější jídlo dne – po ránu je nejvyšší hladina těhotenských hormonů a z toho důvodu je nejtěžší udržet glykemii v normě právě po snídani.
- U některých žen s těhotenskou cukrovkou nejsou na snídani možné mléčné výrobky (zvyšují glykemii nad normu), proto se v těchto případech doporučuje vynechat je ze snídaně a dopřát si je k ostatním jídlům. Týká se to mléčných produktů s přirozeným obsahem mléčného cukru (laktózy), jako je mléko, tvaroh, jogurt, pomazánkové máslo. U citlivých osob i trocha mléka do kávy může zvýšit glykemii po snídani nad normu. Potíže se netýkají výrobků s minimálním obsahem laktózy – máslo, většina sýrů.
- S pečivem by se nemě
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Jídelníček pro diabetiky
Příběh
Ve svém příspěvku STÁLE VYSOKÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Bařina.
Dobrý den,
cca před měsícem mi byla naměřena vysoká hladina kyseliny močové (480) od té doby jsem ihned začal dodržovat dietu, ale stále se mi hodnota pohybuje kolem 580 umol, měřeno ráno na lačno, při tom minimálně 3 dny před měřením jsem jedl opravdu minimálně. Kupříkladu včera pouze jogurt-dušená zelenina s bramborem-amarantové bezlepkové lupínky-kousek melounu v podvečer 1 housku se sníženým obsahem sacharidů s lučinou. . Do toho 2x čaj proti dně, kopřivový a třešňový čaj a samozřejmě voda a ráno ještě šťáva z aloe vera. Nemyslím si, že bych mohl v dietě ještě víc ubrat potravin. Zajímalo by mě, co dělám špatně a také na jakou lékařskou ambulanci bych se mohl nejlépe obrátit, jako na specializované pracoviště, resp. Kde by mi nejlépe mohli poradit s mým problémem. Jsem z Frýdku-Místku a vůbec netuším na jaké oddělení ve zdejší nemocnici bych se mohl dostavit. Děkuji za odpověď. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.alternativni.
Dobrý den, přidejte 1/4 litru vody na lačno ráno i večer, do které rozmícháte půl lžičky jedlé sody Bicarbony. Dlouhodobě užívejte. Pokud snesete i aromatické bylinky, doporučím Himálajský čaj SHALARI (čaj na snížení kyseliny močové, podporu kloubů) stojí kolem 105 Kč, prodejny zdravé výživy. Hodně pít vodu, nepít pivo, ani víno (také obsahuje kyseliny, které mohou zvyšovat hladinu močové kyseliny v krvi)
Dále pak z jídelníčku vyřaďte tuky, rafinovaný cukr, nadbytek bílkovin, vnitřnosti, ančovičky,veškeré uzeniny, červené a kuřecí maso, luštěniny, špenát, chřest, květák, brokolici, houby.
Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
Při zánětu kloubu použijte směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.
Pokud nemáte alergii na pyl břízy, můžete aplikovat perorálně nebo k obkladům -
Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.
K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g březových pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny vyluhujte, sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování močové kyseliny.
Mějte na paměti, že opatření jsou dlouhodobá, a dodržujte je proto systematicky, zhubněte, hýbejte se, dávejte si koupele, parní lázně a zázvorové nebo skořicové zábaly, které klouby prohřejí. A tím i uvolní bolesti kloubů.
Zdroj: příběh Stále vysoká kyselina močová
Babské rady na dnu
Babičky či spíše prababičky uměly z přírody vytěžit maximum a není divu, že se dochovaly rady i ohledně léčby dny přírodními prostředky. Přečtěte si tedy moderní, avšak účinné pojetí babských rad:
Celerová šťáva z odšťavovače: denně stačí vypít 100 ml čerstvé šťávy.
Celerová semínka: 2 čajové lžičky semínek přelijte 200 ml studené vody, nechte přes noc vyluhovat a sceďte. Pijte 3x denně.
Celerová pomazánka: 100 g očištěného celeru nastrouhejte najemno, přidejte 200 g tvarohu, 2 stroužky česneku, dochuťte solí a bylinkami. Natírejte na celozrnný chléb.
Třešně jsou starý lidový recept proti dně. Množství 250 g čerstvých nebo kompotovaných třešní velmi snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Podobný účinek mají višně, jahody a borůvky. Dobře působí i třešňová a borůvková šťáva.
Libeček lékařský přidávejte do čajů i do jídla, nať čerstvou i sušenou. Libeček čistí krev a celý organismus, zlepšuje oběh krve, pomáhá při zánětlivých onemocnění kloubů a dně.
Na podzim si nasušte kořen pampelišky: očistěte ho, nakrájejte na kostičky a sušte na teplém místě. Přidávejte 1 lžíci kořene do 2 l polévky ke konci vaření. Působí preventivně, podporuje vylučování sodíku a kyseliny močové.
Doporučuje se také pití roztoku jedlé sody: půl čajové lžičky sody rozpuštěné v 250 ml vody.
Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
Při zánětu kloubu použijte tuto směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.
Zdroj: článek Nemoc dna a její přírodní léčba
Recepty se sádlem při dně
Strava by měla obsahovat denně asi 500 g zeleniny a 100 g ovoce. Jednou týdně je možné (ale není nutné) zařadit do stravy takzvaný odlehčovací den, při kterém se konzumuje pouze zelenina a ovoce v množství 1–1,3 kg (syrové či tepelně upravené, rozdělené do pravidelných dávek) za současného dodržení pitného režimu.
Doporučení
Omezte užívání soli. A to jak při přípravě jídel, tak i při jejich konzumaci na talíři. Používejte jemnější koření, jako je kmín, kopr, zelená petrželka, majoránka, jalovec, hřebíček, skořice, vanilka nebo citronová šťáva. Omezte v kuchyni pikantní koření.
Pokud je to jen možné, vyhýbejte se sladkostem. Mají hodně cukru a tuků a tím pádem způsobují nadváhu. Pravidelný pohyb a kila pod kontrolou řeší polovinu problémů při dně. Pozor, váhu nesmíte snižovat příliš rychle. Zázračné diety z časopisů a „superprášky“ jsou při onemocnění dnou naprosto nevhodné.
Je užitečné omezit konzumaci alkoholu, nejde jen o obsah purinů, které jsou například v pivu, ale i o sníženou schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Také pijte méně kakaa, čaje a černé kávy.
Každý den jezte hodně ovoce a zeleniny. Existuje pár výjimek, jako jsou obecně luštěniny, šťovík, špenát, chřest nebo rebarbora, těm se raději vyhýbejte. Užitečné je jíst více višní, které zlepšují vylučování kyseliny močové z těla. Podobný efekt získáte i díky borůvkám, rybízu a tmavému hroznu.
Skončete s jakýmkoliv zobáním po večeři. Mezi spánkem a posledním jídlem (čímž jsou i brambůrky, oříšky a jiné přesolené nedoporučené hrůzy) by měly být minimálně tři hodiny. Nesmíte nikdy zapomínat na to, že v noci se kyselina močová v těle hromadí nejvíce.
Pijte hodně neslazených nápojů, které pomáhají kyselinu močovou vypláchnout z těla. Většina rad uvádí dva až tři litry tekutin denně. Částečně pití může nahradit syrová zelenina, ovoce a saláty, zvláště když obsahují močopudný celer (pokud máte odšťavňovač, přidávejte ho do různých zeleninových šťáv), petržel a libeček.
Maso, drůbež a ryby konzumujte v menším množství. Pokud možno se vyhýbejte vnitřnostem a mořským plodům. Nejlepší formou úpravy masa je vaření, za nevhodné se považuje smažení a také dušení. Dieta by při onemocnění dnou neměla obsahovat příliš mnoho vývarů a omáček, které stojí na šťávě vyvařené z masa, tam se právě puriny „vylouhují“. Uzeniny obecně bývají uváděny jako nepříliš doporučované, stejně tak jakékoliv polotovary, což se týká i rybích konzerv a slanečků.
Obecně omezte konzumaci tuků. Jednak díky nim mohou naskakovat kila na váze, ale navíc omezují vylučování kyseliny močové z těla. To je i čás (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Vepřové sádlo - obsah purinů
|