Salát z červené řepy
Ingredience: 3 červené řepy, 3 dcl mrkve/hrášku, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř, nízkotučný tvrdý sýr, případně 1 natvrdo uvařené vejce
Postup: Uvařenou řepu nakrájíme na kostičky, přidáme mrkev nebo hrášek, na kostičky nakrájené kyselé okurky, polijeme olivovým olejem. Salát necháme v lednici odležet. Před podáváním lehce posypeme nízkotučným tvrdým sýrem nebo natvrdo uvařeným vejcem.
Výborná je i druhá varianta salátu:
Ingredience: 300 g uvařené červené řepy, 100 g sušených švestek, 100 g vlašských ořechů, 2 stroužky česneku, špetka soli, pepř a 3 lžíce rostlinného oleje
Postup: Uvařenou červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme sušené švestky a drcené ořechy. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný česnek a přelijeme rostlinným olejem.
Zdroj: Recepty s červenou řepou
Detoxikační jídelníček podle Mačingové
1. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: vařená brokolice s česnekem a nastrouhaným nízkotučným sýrem
Večeře: salát z červené řepy s vejcem a strouhaným sýrem
2. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem
Večeře: salát z červené řepy, vařené vejce
3. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: salát z červené řepy se strouhaným sýrem
Večeře: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem
4. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem
Večeře: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
5. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
Večeře: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem
6. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: fazolové lusky se zázvorem
Večeře: vařená brokolice s česnekem, vařené vejce
7. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: salát z červené řepy, vařené vejce
Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr
8. den
Snídaně: bílý jogurt s medem, skořicí a vlašskými ořechy
Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: boršč
9. den
Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: salát z červené řepy s vejcem
11. den
Snídaně: bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: fazolové lusky s vejcem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. den
Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: rychlá hrachová polévka
13. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt se sýrem
Večeře: boršč
14. den
Snídaně: snídaně z tohoto týdne podle chuti
Oběd: kuře s celerem
Večeře: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem
15. den
Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 sójové (nebo grahamové) rohlíky, med, ořechy
Oběd: kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy
Večeře: mozzarella s okurkami nebo rajčaty
17. den
Snídaně: vařené jáhly s medem, ořechy, sušené švestky
Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
Večeře: zeleninová polévka
18. den
Snídaně: bílý nízkotučný jogurt s medem a ořechy
Oběd: vařená červená řepa s tuňákem a cibulí
Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších
19. den
Snídaně: pohankové vločky se sójovým mlékem, ořechy a medem, strouhané jablko
Oběd: hranolky z celeru, filety z mořské tresky na másle
Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: hranolky z celeru, dušená kuřecí stehna
Večeře: vařená brokolice s česnekem, tuňák v konzervě
21. den
Snídaně: vařené jáhly s ořechy, medem a sušenými švestkami
Oběd: hranolky z celeru, dušená horní krůtí stehna, okurka a červená řepa
Večeře: hranolky z celeru, kuřecí prsa s bazalkou, červená řepa
22. den
Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, med, strouhané jablko, ořechy
Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: kuře na celeru
23. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších
24. den
Snídaně: vařené jáhly s medem, sušenými švestkami a ořechy
Oběd: salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: zeleninová polévka, prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
25. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: salát z červené řepy, tuňák
26. den
Snídaně: bílý nízkotučný jogurt s medem a ořechy
Oběd: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
Večeře: vařené jáhly s ořechy, sušenými švestkami a medem
27. den
Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 grahamové (nebo sójové) rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: boršč
Večeře: hranolky z celeru, filety z mořské tresky na másle
28. den
Snídaně: vařené jáhly a ořechy s medem, sušené švestky
Oběd: kuře na celeru
Večeře: vařená strouhaná řepa s cibulí a tuňákem[1]
Pokud se po konzultaci s lékařem rozhodnete pro detoxikační program od A. Mačingové, tak požívejte selský rozum. Pokrmy jsou chutné a zasytí, avšak při detoxikaci se připravte na některé nevýhody, které z konzumace takto připravených jídel pramení, jako je plynatost a v prvním týdnu obtížnější vyprazdňování. Na tyto aspekty poukazuje i sama autorka.
Zdroj: Mačingová dieta, jídelníček, recepty