Pryskyřice je velice léčivá. Má antibakteriální, dezinfekční, analgetické a antimykotické vlastnosti. Je skvělá pro lokální použití jako smolovámast. Tradičně se pryskyřice spalovala jako kadidlo. Pokud budete pryskyřici pálit na dřevěném uhlí, získáte skvěle vonící kouř, který okolí energeticky očišťuje, místnost dezinfikuje a působí příznivě na dýchací orgány.
Recept
Ingredience: 40 ml lékárenského lněného oleje, 50 g borové pryskyřice
Postup: Rozehřejeme lněný olej, ve kterém rozpustíme borovou pryskyřici. Aby účinné látky nevyprchaly, nalijeme mast do dobře utěsněných nádobek.
Použití: Pomáhá při hojení vředů či abscesů, lze ji natírat na bolavé klouby, stejně tak i na prsa a záda při kašli.
V příběhu BYLINNÁ MAST Z LEVANDULE RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lennanov.
Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? http://www.oveckarna.cz/byl…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.
Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady http://www.ceskaordinace.cz…
Smolná mast (smolenka) je efektivní přírodní produkt, který poskytne pokožce dokonalou péči. Účinnou látkou je pryskyřice, která zklidňuje zarudlou pokožku se sklonem k zánětům a kožním problémům.
Smolná mast je vhodná také na problematickou pleť a při problémech zubů. Všechny složky masti jsou čistě přírodní a v bio kvalitě. Mimo jiné je pryskyřice silný přírodní konzervant, takže již není třeba přidávat do masti chemické konzervační látky. Také domácí smolovámast z pryskyřice má stejné účinky.
V naší poradně s názvem JEDNODUCHÝ RECEPT NA ROZMARÝNOVOU MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Rozmarýnovou mast připravíte rozehřátím kokosového oleje na 40°C a do této tekutiny nasypete nasekanou nať rozmarýnu. Udržujte tuto směs stále při stejné teplotě po dobu 24 hodin a občas ji promíchejte. Pak to zceďte a nechte vychladnout. Kokosový olej po vychladnutí ztuhne a vytvoří se tak domácí rozmarýnový krém.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina Pospíšilová.
V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma, zde je návod. Pravá kostivalová mast obsahuje k čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.
Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem!
Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.
Kořen krátce ale dobře opláchneme ve slaném roztoku. Dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapet a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelinu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám to rozpustí, tak přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40*C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčknuté dvě kapsle vitamínu E 400mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je ten obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20*C. Druhý den to přivedeme do tekutého stavu, ale moc to nepřehříváme, aby med, či včelí vosk, neztratily cenné látky, jež vysoké teploty ničí. Po ztekucení to přefiltrujte přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijte do sterilních kelímků a uchovejte v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Marně sháním recept na kaštanovou mast, kterou bych si chtěla vyrobit, neznáte jej. Díky.
Na jaře a v létě má pryskyřice lepkavou konzistenci, během roku a převážně v zimě je tuhá, drolivá, má šedou až namodralou barvu. Působením kyslíku se pryskyřice během roku vytvrdí.
Dříve se pryskyřice ze stromů přímo těžila. Kůra se stromkovitě nařezala a pryskyřice pak stékala ve vyřezaných drážkách do sběrné nádobky.
Pryskyřici lze sbírat v každém ročním období, v lepkavé formě se ale bude hůře uchovávat. Vhodnější je tedy sbírat pryskyřici již zoxidovanou, ztvrdlou. Používá se k tomu starý nůž či sekera, protože se pryskyřice z použitých nástrojů špatně čistí. Pryskyřice je ale rozpustná v oleji, takže pomocí oleje, drátěnky a následně saponátu lze znečištěné pomůcky vyčistit. Může se také použít benzin. Vodou se pryskyřice nevyčistí nikdy.
Sirnou mast si můžete vyrobit sami doma. Smícháte práškovou síru s lékařskou vazelínou nebo s kvalitním olivovým olejem tak, aby vznikla pasta. Vzniklou pastu nanesete na celé tělo a necháte působit po dobu 24 hodin, poté smyjete.
V příběhu KONSKA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.
Dobrý večer chcem sa spítať či nie je aj konska masť z bravčovej masti či náhodou nepoznate aj taky recept ďakujem za odpoveť.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kecka.
Dobrý den, ze sádla to není vůbec nic složitého. Dáte ve vodní lázni rozpustit sádlo (množství podle toho, kolik toho chcete) a když je tekuté, tak do toho nasypete nastrouhané kaštany. Mělo by se to udržovat horké, ale nemělo by se to škvařit. Tak to cca 2 hoďky zahříváte a pak necháte do druhého dne ztuhnout. Pak znova ve vodní lázni roztopit, ještě chvíli zahřívat, pak přes plátýnko nebo husté sítko přecedit do čisté skleničky a je hotovo ;o) Mně osobně na tom vadí ten vepřový odér, který jen tak něco nepřebije, ale účinkovat to určitě bude stejně.
Osekejte opatrně povrchové vrstvy pryskyřice sekyrkou či nožem. Dejte pozor, abyste nešli do hloubky a neobnovili ránu stromu, kvůli které pryskyřičná náplast vznikla. Sbírejte do plastových kelímků nebo do sáčků. Vytvrzená starší pryskyřice moc nelepí, takže se dobře skladuje. V sáčku ji můžete poťukat kladívkem, aby se rozbila na drť či prášek. Také lze využít i zamražení pryskyřice v mrazáku, aby byla tvrdší a křehčí a lépe se drolila. Pryskyřice při sběru i při uchovávání nádherně voní, díky obsaženým terpentýnovým silicím.
Zahřátím čerstvé pryskyřice vzniká kalafuna (jako destilační zbytek z pryskyřice), která se pak využívá k ošetření smyčců smyčcových nástrojů, aby se zvýšilo tření na strunách. Dříve se používala i do směsí na ošetření dřevěného nábytku. Zkamenělá pryskyřice má podobu jantaru.
Ingredience: 20–30 středních lístků rýmovníku, 200 g tuku (nejlepší je vepřové sádlo nebo kokosový tuk)
Postup: Tuk rozehřejte a přidejte do něj čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny luhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte trochu vychladnout, ještě vlažné pak přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Skladujte v chladu.
Postup: Kokosový olej rozpustíme, a jakmile začne bublat, tak do něj přisypeme vavřín. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.
K výrobě masti postačí pouze dvě ingredience, a to jsou listy kaštanu koňského a kokosový olej.
Olej by se měl ohřát, nedoporučuje se ho dostat k varu. Jakmile je olej teplý, přidají se listy kaštanu koňského. Listy při zahřívání začnou vadnout a hnědnout. Pokud jsou listy úplně hnědé, znamená to, že je již vše připraveno. Poté se listy vyndají pomocí kleští a olej s extraktem se nechá vychladnout. Vychladnutí je důležité, aby došlo k usazení nečistot na dno hrnce. Poté se vše přelije do sklenice – a je hotovo. Tato mast je zvlášť účinná na křečové žíly na nohou.
Tento recept je velmi jednoduchý. Připravíme si hrnec a do něj vložíme všechny suroviny. Pak si připravíme další (větší) hrnec a naplníme ho částečně vodou. Dáme ho na sporák a začneme vodu vařit. Do něj pak vložíme ten hrnec se surovinami. Vznikne tak vodní lázeň. Ingredience potřebné na mast se tak vaří, ale nejsou na přímém ohni. Suroviny je třeba občas promíchat. Vodní lázeň by měla trvat asi třicet minut. Že je hotovo se pozná tak, že se všechny ingredience nejen rozpustily, ale i spojily. Pak si připravíme čisté, vyvařené a suché sklenice, do nichž ještě tekutou smrkovou mast nalijeme. Sklenice pak zavíčkujeme. Mas uchováváme ve tmě.
Ingredience: 1 000 ml olivového oleje, cca 250 ml pryskyřice, 250 ml smrkového jehličí, 150 g včelího vosku
Postup: Ve vodní lázni v hrnci rozehřejeme olivový olej. Pak do něj vložíme jehličí a pryskyřici, kterou necháme rozpustit a poté vmícháme i včelí vosk (použijte vosková víčka, která je vhodné macerovat v alkoholu). Po přidání do rozžhavené směsi oleje a pryskyřice nastane chemická reakce, kdy začne směs pěnit, pokud bude teplota vyšší než 80 °C. Takže opravdu dejte pozor a použijte raději teploměr pro přípravu pokrmů – teplota cca 70 až 80 °C maximálně.
Zahřívejte přibližně 30 minut. Pak nechte macerovat do druhého dne. Na druhý den opět rozehřejte. Tento proces lze opakovat ještě 2x.
Poté přeceďte přes kovový cedník, do kterého nejprve vložte plátno či kávový filtr. Cedník se špatně umývá, ale lze jej opět vyčistit olejem a následně saponátem. Naplněné nádobky uložte v suchu a temnu. Lze skladovat při pokojové teplotě. Směs nádherně voní.
Použití:
na poranění, rány,
na zhmožděniny,
preventivně chrání rány po poranění před bakteriálním osídlením – tvoří jakousi bariéru proti infekcím bakteriálním a plísňovým,
k terapii proleženin a špatně se hojících vředů,
na kožní záněty, abscesy, popáleniny, omrzliny, bodnutí hmyzem, otoky – podporuje rychlejší regeneraci pokožky,
na kožní vyrážky,
na bolesti svalů, kloubů, po námaze, úraze, při zánětech, na artritidu,
Koňská mast se nejmenuje proto, že by byla vyrobena z koně, ale právě proto, že je vyrobena z extraktu kaštanu koňského – jírovce. Koňská mast je kaštanová mast.
Smolenka je tradiční přírodní mast na problémy s pokožkou. Vyrábí se podle rodinného receptu ze smůly stromů. Smolná mast velice efektivně podporuje regeneraci pokožky a poskytuje jí dokonalou péči. Účinnou látkou je smrková pryskyřice – přírodní látka s antibakteriálním a antimykotickým účinkem. Smolná mast má jantarovou barvu a příjemnou vůni po silici jehličnatých stromů.
Smolná mast i Smolný krém jsou schváleny Státním zdravotním ústavem, který na tyto produkty vypracoval odborný posudek zdravotní nezávadnosti. Produkty splňují požadavky na bezpečnost specifikované v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009, o kosmetických přípravcích.
Smolná mast je velice efektivní přírodní produkt, který poskytne vaší pokožce dokonalou péči. Účinnou látkou je smrková pryskyřice, která zklidňuje zarudlou pokožku se sklonem k zánětům a kožním problémům. Smolná mast je vhodná také na problematickou pleť a při problémech zubů. Všechny složky této masti jsou čistě přírodní a v bio kvalitě. Mimo jiné je smrková pryskyřice silným přírodním konzervantem, a tak není třeba přidávat do masti chemické konzervační látky.
Dle recenzí pomáhá na:
problémy pokožky se sklonem ke špatně se hojícím a otevřeným ranám, bércovým vředům a drobným kožním zánětům,
problémy zubů,
plísňová onemocnění nohou, mykózy nehtů,
záděry, odřeniny, omrzliny,
akné.
Použití: Naneste mast na postižené místo pomocí polštářkové náplasti či gázy, a to nejlépe na noc, účinnost podporuje teplo (udržujte postižené místo v teple pomocí šátku či šály).
Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? http://www.oveckarna.cz/byl…
Sušený kořen kostivalu se používá k výrobě odkladu a masti. Hotový produkt se pak přikládá na bolavé místo.
Zde naleznete recept na výrobu obkladu: https://odstavec.ceskaordin…
Zde naleznete recept na výrobu masti: https://odstavec.ceskenemoc… Recept na mast je z čerstvého kořene. Pokud máte kořen sušený, tak přeskočte přípravu a mytí kořene a rovnou ho použijte do rozehřátého tuku.