Téma

SÝROVÁ OMÁČKA POHLREICH


SÝROVÁ OMÁČKA POHLREICH a nejen to se dozvíte v tomto článku. Pečení umocňuje chuť a vůni zeleniny, která navíc získá lahodnou kůrčičku. K pečení se hodí zejména zelenina se silnou slupkou, a tou je právě červená řepa. Zde jsou dva zajímavé recepty od kuchaře Zdeňka Pohlreicha.


Pečení umocňuje chuť a vůni zeleniny, která navíc získá lahodnou kůrčičku. K pečení se hodí zejména zelenina se silnou slupkou, a tou je právě červená řepa. Zde jsou dva zajímavé recepty od kuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Zdroj: článek Pečená červená řepa podle Pohlreicha

Příběh

Ve svém příspěvku JE PRAVDA, ŽE SE PEKAŘSKÉ DROŽDÍ NEDOPORUČUJE JÍST ZA SYROVA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Gloc.

Jak je to s lahůdkovým droždím? Je v něm živá kultura kvasinek? Je možné ho jíst za syrova? Nezpůsobuje nadýmání?
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Je pravda, že se pekařské droždí nedoporučuje jíst za syrova?

Postup

Pohlreich doporučuje předehřát troubu na 180 °C. Řepy naskládejte do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, dokud nepůjde řepa nožem lehce rozkrojit. Jakmile je hotová, vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout.

Jednotlivé bulvy řepy poté rozkrojte na poloviny (záleží na vás, jestli je oloupete nebo necháte se slupkou) a každou pokapejte olivovým olejem a lžící červeného vinného octa.

Zálivku na salát připravíte jednoduše, uvádí Pohlreich. V misce, nebo ještě lépe v malé skleničce s uzávěrem důkladně promíchejte všechny suroviny.

Radicchio salát natrhejte na kousky a přelijte zálivkou. Naservírujte salát na talíře, na něj rozložte plátky upečené řepy a navrch dejte vlašské ořechy. Nakonec na talíře rozdělte čerstvý kozí sýr a natrhané lístky hladkolisté petrželky. Ihned podávejte, upozorňuje Zdeněk Pohlreich.

A jako bonus přikládáme ještě jeden recept z červené řepy.

Zdroj: článek Pečená červená řepa podle Pohlreicha

Příběh

Ve svém příspěvku DÝŇOVÁ POLÉVKA Z HOKAIDA POHLREICH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Perfektní polévka, děláme ji pořád. Naučila jsem se ji a přidávám ještě opraženou slaninu a smetanu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Dýňová polévka z hokaida pohlreich

Antioxidanty – vitamíny A pro zdravé oči

Vitamín A je antioxidant nacházející se v živočišných potravinách, nejvíce je obsažen v játrech, dále ho najdeme ve vejcích, ovoci a zelenině (mrkev a špenát). Většina druhů mléka je také obohacena o vitamín A. Vitamín A je nezbytný pro správnou funkci sítnice. Rovněž pomáhá předcházet šerosleposti a snižuje riziko věkem podmíněné makulární degenerace a tvorby kataraktu. Věkem podmíněná makulární degenerace a šedý zákal jsou častou příčinou poruchy zraku, takže je nutné i ve vyšším věku přijímat dostatečné množství vitamínu A.

Vybrané zdroje vitamínu A živočišného původu:

  • vařené hovězí maso a játra;
  • vařené kuřecí maso a játra;
  • vejce;
  • jeden šálek odtučněného mléka obohaceného o vitamín A;
  • sýrová pizza;
  • jeden šálek plnotučného mléka (3,25 % tuku);
  • sýr čedar.

Vybrané rostlinné zdroje vitamínu A (s beta-karotenem):

  • syrová mrkev;
  • vařená mrkev;
  • ½ šálku mrkvové šťávy;
  • ½ šálku konzervovaných sladkých brambor;
  • ½ šálku zmrazeného nebo vařeného špenátu;
  • syrové mango;
  • zeleninová polévka;
  • syrový meloun;
  • syrový špenát;
  • meruňkový nektar;
  • instantní ovesné vločky připravené s vodou;
  • rajčatová šťáva;
  • meruňky;
  • syrová, sladká, červená paprika;
  • zmrazený nebo vařený hrách;
  • syrové broskve;
  • broskvová voda;
  • syrová papája.

Zdroj: článek Co jíst pro zdravé oči

Příběh

Ve svém příspěvku DÝŇOVÁ POLÉVKA Z HOKAIDA POHLREICH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeny.

Hokaido je top a je to znát i na jeho cenách v obchodech. My děláme recept hokaido a vždy se podaří. Ukládám si tento.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Dýňová polévka z hokaida pohlreich

Puriny – tabulka

V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.

Tabulky potravin s puriny

Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra 286,4
  • Ledviny 230,8
  • Drůbež 130,7
  • Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
  • Vepřová, pražená, kotleta 119,0
  • Ryby, bílé, čerstvé 115,9
  • Houba, čerstvá 46,9
  • Chléb, křupavý 15,7
  • Chléb, bílé 12,2
  • Pšeničná mouka 11,5
  • Tvaroh 8,0
  • Bílý jogurt 7,0
  • Rýže, vařené 5,9

Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.

Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím

Kuřecí:

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)

  • Kuřecí ledvina 243
  • Kuřecí játra 236,1
  • Kuře, srdce 223
  • Kuře, palička 132,3
  • Kuřecí prso 130,7
  • Kuře, žaludek 130,5
  • Kuřecí stehno 126,5
  • Kuřecí kůže 104,6

Vepřové, hovězí a jehněčí orgány

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Vepřová játra 289
  • Hovězí ledviny 213
  • Hovězí játra 197
  • Hovězí srdce 171
  • Jehněčí srdce 171
  • Hovězí mozek 162
  • Jehněčí játra 147

Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.

Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách

Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra syrová 202,2
  • Játra vařená 237,0
  • Játra pečená 236,1
  • Steak syrový 105,9
  • Steak vařený 107,8
  • Steak pečený 121,0
  • Treska jednoskvrnná syrová 101,7
  • Treska jednoskvrnná vařená 94,7
  • Treska jednoskvrnná zapečená 118,7

Obsah purinů v mořských potrav

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Puriny tabulka

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Dobrý den.Mohu na kyselinu močovou požívat syrovou cibuli nebo
citron? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Citron i syrová cibule jsou při dně prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh kyselina močová

Zkušenosti

V knize Ryzí energie od Susannah a Leslie Kentonových se uvádí, že ženy na syrové stravě popisují oslabení menstruace, popřípadě její vymizení. Neví se úplně přesně proč, mluví se o možném vlivu flavonoidů ze syrové stravy. Pro tento argument by hovořil například fakt, že některým ženám údajně pomáhá při těžkých menstruačních bolestech cucání citronu. Diskutuje se rovněž o vlivu karotenu, ve hře je také argument, že menstruace je daň za vařenou stravu, protože například nám nejbližší samice, což jsou šimpanzice, žijí-li ve volné přírodě a živí se přirozeně, nemenstruují. Účinek syrové stravy na menstruaci se přirovnává k účinku na krevní obraz. Když jdete na odběr krve, musíte jít nalačno. Proč? Protože vařená strava zvyšuje množství bílých krvinek. Tělo vyplavuje bílé krvinky tehdy, je-li ohroženo infekcí, zánětem a podobně. Sníte-li ale syrovou stravu, tělo bílé krvinky nevyplavuje, což znamená, že se po syrové stravě necítí ohroženo. Jdete-li tedy k lékaři na krev, syrovou stravu si můžete dát.

Po takové stravě udávají konzumenti, že mají dost pevné svaly (paže, lýtka) bez jakéhokoliv cvičení nebo jiné fyzické námahy. Zřejmě je to tím, že svaly nedostávají tak zabrat – do těla se nedostává tolik škodlivin, které jsou obsaženy v běžné stravě, které dle propagátorů této metody vznikají i vařením zdravých potravin a které svalstvo ničí.

Syrová zelenina se tráví v žaludku asi hodinu, vařená potřebuje obvykle 3 hodiny a vytváří při tom více nečistot a odpadů. Syrová strava podporuje dokonalé trávení. Napomáhá odstraňovat přirozeným pohybem odpadní látky z tlustého střeva, které se vyprazdňuje pravidelně a bez problémů. U syrové stravy tak cítíme výrazně více energie, kterou jsme předtím nepociťovali. Ovšem obvykle až po nějaké době stravování se větším množstvím syrové stravy, až po takzvané detoxikační fázi, kterou může naopak provázet zhoršení problémů, zvýšení únavy a podobně.

Při přechodu na tuto stravu postupně vysazujte pečivo s lepkem, sladkosti s bílým cukrem, uzeniny, maso, mléčné výrobky a tak dále. Postupně navyšujte u každého jídla podíl syrového a měňte tak poměr upravené a syrové stravy. Až budete na poměru kolem 10–20 % upravené a 80–90 % syrové, budete již sami cítit postupnou proměnu. Vaše chuťové buňky se začnou obnovovat a vy si začnete přirozeně vychutnávat a užívat tu „syrovou stravu“ a budete se na ty „syrové živé pokrmy těšit“. V této době již pro vás nebude zřejmě problém se dostat až na 100 % syrové stravy. Ten přechod může trvat od půl roku až třeba po 2 roky. To závisí na každém jednotlivci, jeho dosavadních stravovacích zvycích, již rozvinutých nemo

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Raw till 4

Příběh

Ve svém příspěvku LÉČIVÉ ÚČINKYCITRON,ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Švecova Romana.

dobry den ,mám vysoky cholesterol a slyšela jsem že citronova štava ma ucinny vliv na snížení,mužete mi poradit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Hezký večer,

takže od ledna se stravuji převážně syrovou stravou tzn. syrová zelenina, ovoce, štáva
z citronu s olivovým olejem a i česnekem a cholesterol mě klesl ze 7 na 4.2, ostatní krevní rozbory naprosto vynikající.. prý jako miminko :) ...

Zdroj: příběh Léčivé účinkycitron,česnek

Co obsahuje vitamin K

Vitamin K je vitamin rozpustný v tucích. Je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve. Vitamin K je dále důležitý v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.

Fylochinon (vitamin K1) je obsažen v zelené listové zelenině a některých rostlinných olejích (sójový, olivový, v bavlníkovém semenu, řepce). Hydrogenace rostlinných olejů může snížit biologickou účinnost vitaminu K. Některé zdroje vitaminu K1 jsou uvedeny v následující tabulce spolu s obsahem vitaminu K1 v mikrogramech (μg).

  • Potravina Množství Vitamin K1 (μg)
  • Olivový olej 1 polévková lžíce 8,1 
  • Sójový olej 1 polévková lžíce 25,1 
  • Řepkový olej 1 polévková lžíce 16,6 
  • Majonéza 1 polévková lžíce 3,7 
  • Vařená brokolice 1 hrnek – sekaná 220 
  • Syrová kapusta 1 hrnek – sekaná 547 
  • Syrový špenát 1 hrnek – sekaný 145 
  • Syrový zelený listový salát 1 hrnek – drcený 62,5 
  • Syrová řeřicha 1 hrnek – sekaná 85 
  • Syrová petržel 1/4 hrnku – sekaná nať 246 

Bakterie, které normálně kolonizují tlusté střevo, syntetizují menachinon (vitamin K2). Až donedávna bylo uváděno, že až 50 % potřebného vitaminu K může být pokryto bakteriální syntézou. Nyní výzkum ukazuje, že podíl bakteriální syntézy je mnohem menší, než se uvažovalo.

Zdroj: článek Warfarin a vitamín K

Příběh

Ve svém příspěvku KÁVA+SKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Jak ovlivňuje káva účinky skořice. Myslím rozpustná káva k ní malinko mleté skořice, chuťově je to výborná "jiná" káva. Ponechává si skořice výše uvedené léčebné účinky? Jak na sebe tyto dvě ingredience působí? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nataša Lehrová.

Piji denně kávu se skořicí. V minulosti jsem měla ledvinové kameny. Netvoří syrová skořice usazeniny na ledvinách?

Zdroj: příběh Káva+skořice

Seznam potravin s odvodňovacím účinkem

Přírodním diuretikem je vodní meloun. Podobné účinky mají i okurky. Nízká energetická hodnota melouny a okurky přímo předurčuje pro odlehčovací diety, přičemž důležitá je právě ona „nízkokaloričnost“ než dočasný úbytek vody. Ten je potřebný u nemocných lidí.

Chřest obsahuje asparagin, který pomáhá ke zlepšení funkce ledvin obecně.

Oves obsahuje oxid křemičitý, přírodní diuretikum. Konzumace ovesných vloček ke snídani je tak skvělým způsobem odvodnění.

Odvodňovací účinky má rovněž kořenová zelenina, a to zejména celer, petržel, pastinák. Pro odvodnění je nejlepší si připravit salát ze syrového celeru než kupovat drahý potravinový doplněk.

Mezi ostatní zeleninu, které spadá do kategorie močopudné potraviny, patří řepa, růžičková kapusta, hlávkový salát, mrkev, artyčoky, řeřicha a zelí. Mezi ostatní diuretika patří česnek, cibule, ředkvičky a křen. Česnek, stejně jako řepa, navíc „rozbíjí“ a vyplavuje tuk. Křen, syrová cibule a ředkvičky zrychlují metabolismus a zároveň podporují močení a střevní peristaltiku.

Odvodňovací účinky mají i docela obyčejná jablka. Jejich dužina do sebe natáhne přebytečnou vodu, trochu nabobtná, takže dalším příznivým účinkem jablek je i zlepšená střevní peristaltika.

Chcete-li získat co nejvíce z těchto močopudných potravin, je vhodné je konzumovat syrové. Řeřicha, rajčata, chřest, okurka či syrová cibule s česnekovým dresinkem mohou být použity v salátu, což je chutné jídlo, které je vyrobeno výhradně z močopudných potravin. Zatímco česnek, cibuli a křen je obtížné ve větším množství konzumovat za syrova, lze malé množství těchto potravin použít do stravy nakrájením na malé kostičky nebo rozsekáním, a tak si zpestřit běžný pokrm.

Zdroj: článek Močopudné potraviny

Příběh

Ve svém příspěvku JE TO SVRAB? PRO ANONYM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Mám stejný problém asi 6 týdnu.Vlasy, kotlety, za krkem, prsa, břicho nejvíc svědí.Kožní, prý to svrab není.Alergie. Já tomu nevěřím.Alergii mám zvýšenou-625.Co mě pomáhá je tělové mléko Lactovit červený a na krk vzadu sýrová mast.Přestal jsem pít víno,ale celé tělo mám mastné, není to příjemné. Podle mě mám norský svrab,ale doktoři nic nepoznají.Člověk nežije, jenom se škrábe. Pomůže nám opravdu někdo?


🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Dobry den Petre..Vas dotaz je jiz hodne stary,ale zkusim...Mam uplne stejne priznaky.Tri doktori a nic.Testy nic..Muze nekdo napsat zda li situaci nejak vyresil??Dekuji

Zdroj: příběh Je to svrab?

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny

Příběh

Ve svém příspěvku RYMOVNÍK MŮŽE SE UŽÍVAT ZA SYROVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ŠTĚPÁNKA.

MŮŽE SE RYMOVNÍK JÍST ZA SYROVA?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Míša.

Dobrý večer,

Může se jíst zkoušela jsem to a žiju. a kolegyně ho konzumuje taky.

Zdroj: příběh Rymovník může se užívat za syrova

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová


syrová cibule na co je dobrá
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
tabletky n chut do jidla
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>