Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ACYLPYRIN NEBO ASPIRIN

OBSAH

Aspirin

AspirinAcylpyrin jsou obchodní názvy pro léky, které jsou dostupné i bez lékařského předpisu zejména na tlumení bolesti. Oba přípravky obsahují tutéž účinnou látku – kyselinu acetylsalicylovou, která má účinky analgetické (tlumí bolest), antiflogistické (potlačuje zánět) a antipyretické (snižuje horečku). Kyselinu acetylsalicylovou obsahují desítky dalších léků od různých výrobců po celém světě. Lék se cení i kvůli účinkům v prevenci vzniku srdečních a mozkových příhod (v krvi má protisrážlivý účinek, takže zabraňuje vzniku krevních sraženin – trombů), dále u rakoviny střev a konečníku, u Alzheimerovy choroby, u komplikací cukrovky, dokonce se ve speciálních případech používá i v těhotenství. A čím déle se nějaký lék používá, tím lépe jsou známy také jeho nežádoucí účinky.

Zdroj: Léky na čištění cév

Diskuze

V diskuzi ACYLPYRIN A FRANCOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doubravova věra.

Prosím o radu-v receptech na směs francovka+acylpyrin /aspyrin/ se uvádí 10 tablet ale množství francovky ne chci to použít na bplaví klouby ,kolena. Děkuji za info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Používá se lahvička Alpa Francovka 160ml.

Zdroj: diskuze Acylpyrin a francovka

Rozbor názvu Aspirin

  • Písmeno „A“ představuje acetylskupinu – jedná se o odkaz na kyselinu acetylsalicylovou.
  • Slabika „spir“ je odvozena z latinského názvu Spiraea salicifolia – česky tavolník vrbolistý. Ten byl původním zdrojem salicinu k výrobě kyseliny acetylsalicylové.
  • Koncovka „in“ byla obvyklá přípona používána pro léky.

Název Acylpyrin vznikl později a trochu jinak.

Rozbor názvu Acylpyrin:

  • První část „Acyl“ opět zastupuje kyselinu acetylsalicylovou.
  • Druhá část již souvisí s užitím léku proti horečce, tedy s řeckým „pyr“ (oheň) nebo pyretos (horečka).
  • Následuje obvyklé zakončení „in“.

Těžko říct, zda je podobnost názvů obou léků náhodná, nebo byl Acylpyrin pojmenován záměrně tak, aby zvukově co nejvíc připomínal známý Aspirin.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Diskuze

V diskuzi ASPIRIN PROTI LUPŮM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Láďa.

Já používám v boji proti lupům Aspirin. Dělám to tak, že rozpustím 3 Aspiriny ve svém oblíbeném šamponu a umyji si s ním své vlasy s lupy. Pomocí Acylpirinu se tak dá lupů zázračně zbavit, aniž bych si musel kupovat speciální drahé kúry proti lupům.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aspirin proti lupům

Acylpyrin proti bolesti

Jedná se o přípravek s obsahem kyseliny acetylsalicylové. Tento lék tlumí bolest a snižuje horečku, ve vyšších dávkách má protizánětlivé účinky. Acylpyrin lze bez porady s lékařem užívat ke snížení horečky a k úlevě od bolesti při chřipce a nachlazení, k potlačení mírné až střední bolesti (hlavy, zubů, bolesti v zádech a při menstruaci). Přípravek mohou užívat bez doporučení lékaře dospělí a mladiství od 16 let.

Acylpyrin má tlumicí účinky. Zároveň jsou dnes k dostání účinnější léky, například paracetamol nebo brufen.

Zdroj: Aspirin v dnešní medicíně

Srovnání

Aspirin byl registrován firmou Bayer jako ochranná známka v Berlíně od roku 1897 a rok nato byl patentován v USA. Na počátku se podával ve formě odváženého prášku v dávce 500 mg, rok na to firma Bayer přišla s lisovanou tabletou – jednalo se o první lék, který byl v této formě pacientům k dispozici. Aspirin je v Guinessově knize rekordů uvedený jako nejvíce prodávaný lék proti bolesti na světě.

Acylpyrin od firmy Herbacos je legální kopií Aspirinu, jedná se o takzvané generikum neboli generické léčivo. Tyto přípravky se tedy na první pohled, vzato racionálně, liší pouze skladbou pomocných látek použitých při výrobě. To teoreticky může mít dopad na účinek léků. Zdá se ale, že hlavní rozdíl v jejich účinnosti se odehrává v našich hlavách.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A LÉKY PROTI BOLESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Prosím, kté léky proti bolesti se mohou kombinovat s Xareltem? V nemocnici mi podávali
paralen, po kterém jsem se jen potila, ale bolest zůstala.Jsem alesgická na Tramal, tak jsem
proti bolesti po operaci nic nedostala, prý mám smůlu. Přece musí něco být ke xareltu nebo k fraxiparinu /ten mi píchali 4 dny / pak zase užívat xarelto. Musím užívat koagulant, protože
mám Laudenskou mutaci a 4x jsem měla trombózu.
Musím vydržet bolest? Ilčáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Během užívání Xarelta můžete proti bolesti užívat volně prodejný paracetamol a nebo léky na bolest, které jsou na předpis.

Neužívejte žádné jiné volně prodejné léky proti bolesti jako je aspirin, naproxen nebo ibuprofen, když užíváte Xarelto, pokud lékař neřekl, že je to v pořádku. Zvyšují možnost krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto a léky proti bolesti

Kdy se užívá Acylpyrin preventivně

Acylpyrin může protektivně působit například v prevenci demence nebo karcinomu tlustého střeva. Jde však o závěry zatížené značnou nejistotou, proto nelze tato zjištění pokládat za dostatečně silná pro doporučení paušálního užívání.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer chci se zeptat jestli můžu betakaroten když jim varfarin.dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Beta-karoten může zvyšovat riziko krvácení při užívání s léky, které samy o sobě zvýšují riziko krvácení. Mezi tyto léky patří aspirin, antikoagulancia (léky na ředění krve), jako je warfarin nebo heparin, protidestičkové léky, jako je klopidogrel a nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo naproxen. Beta-karoten raději doplňujte přírodními zdroji, především mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Je lepší Acylpyrin, nebo Paralen?

Paralen a Acylpyrin má v lékárničce snad každý. Který je lepší, se říci nedá. Rozdíly a specifika užívání ale u nich jsou. Paralen a Acylpyrin jsou českou klasikou v boji proti virózám a chřipkám. Oba léky neřeší příčinu onemocnění, ale pomáhají s jeho symptomy (především horečkou a bolestí).

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena maresova.

Dobry den jsem o katetrizacni ablaci fib sini v dubnu 2017 beru xarelto mohi jist ovoce myslim pomerance mandarinky atd? Nebo lepe co nemuzu dekuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto nevyžaduje žádnou dietu a můžete s ním jíst co chcete. Jen pozor na Acylpyrin, ten se nesmí s Xareltem používat. Ani prostředky obsahující kyselinu acetylsalicylovou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozdíl mezi warfarinem a xarelto

Nebezpečí

Mějte na paměti, že acylpyrin je kyselina a má exfoliační efekt. Mazat možná ano, ale nedělat kašičky a nedávat žádný Priessnitzův obklad.

Zdroj: Acylpyrin a francovka

Diskuze

V diskuzi MAZÁNÍ NA KLOUBY ALPA ACYLPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda toto mazání mouhou používat i těhotné ženy na bolest zad?
Děkuji za odpověď Elena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Na klouby je dobrý Wobenzym.

Zdroj: diskuze Mazání na klouby alpa acylpyrin

Acylpyrin ředí krev

Protisrážlivého účinku se využívá při ischemické chorobě ke snížení rizika vzniku infarktu myokardu. Používá se i při akutním infarktu myokardu.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.Amiourova.

No, ta první úmrtí byla přičtena na vrub kombinaci vakcíny s antikoncepcí mající vliv na trombotické pouchy. A prábvě před zveřejněním druhé dávky nemocných proběhla registrace Gardasilu ještě pod novým jménem Silgard. Klinické studie na těhotných údajkně dělány byly. Úspěšné. Ale jak je potom možné, že v praxi se ukazuje, že těhotenství je jasná kontraindikace - podle počtu potratů a malformací? Účinnost vakcíny klesá ve čtvrtém roce, v šestém je v podstatě nulová a bylo by nutno přeočkovat. Člověk, u kterého se objevily adverzní reakce v žádném případě v očkování nesmí pokračovat.

Dva z papilomavirů, proti nimž vakcína je, nejsou ani onkogenní, stránky CDC uvádějí jako jedinou příčinousouvislost s rakovnoou čípku nechození na preventivní prohlídky a neabsolvování Pap testu. Ukazuje se totiž že onemocnění HPV se většinou samo odléčí během 1 až dvou let. K rakovině b spělozřejmě až teprve poté, co by se vyvinul polyp.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Š.

Paní Kateřino, mohla bych vás poprosit o zaslání těchto informací? Já sama jsem zastánkyní zdravého způsobu života a neberu ani acylpyrin, ale kdyby dcera onemocněna takto závažnou chorobou a třeba zemřela nebo měla "jen" potíže s otěhotněním, nikdy bych si neodpustila, že jsem za Silgard nezaplatila. Velice Vám děkuji. Jana.Simeckova@email.cz

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Acylpyrín jako levná maska na akné a na vrásky

Kyselina salicylová je k dispozici v celé řadě profesionálních výrobků určených k péči o pleť. Patří sem speciálně upravené exfoliační krémy a pleťové peelingy na profesionální úrovni, po kterých se kůže sloupne. Kyselina salicylová je také dostupná v mnohem jednodušší, a pravděpodobně i levnější formě. Aspirin nebo Acylpyrin je volně prodejný levný lék proti bolesti a na horečku a co je pro nás na tomto léku významné, je fakt, že z velké části tvořen právě kyselinou salicylovou, která se dá podle našeho receptu použít na pleť jako levná domácí exfoliační maska.
Ačkoli je Acylpyrín primárně určen pro vnitřní použití, tak jeho lokální aplikace dokáže přinést omlazující účinky podobné těm, které dosahujeme při profesionální péči v kosmetickém studiu. Jak na to? Jednoduše, zde je recept na výrobu domácí exfoliační masky z acylpyrinu.

Zdroj: Domácí salicylová mast recept

Poradna

V naší poradně s názvem MAZÁNÍ NA KLOUBY ALPA ACYLPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda toto mazání mouhou používat i těhotné ženy na bolest zad?
Děkuji za odpověď Elena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest zad v těhotenství můžete zmírnit vhodným cvičením podle Mojžíšové. Co se týče mazání, tak jedině po konzultaci se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mazání na klouby alpa acylpyrin

Dávkování a použití

Recepty uvádějí často použití ve formě obkladů, ale abyste předešli případným komplikacím, je vhodné acylpyrin s francovkou raději použít jen jako mazání.

Zdroj: Acylpyrin a francovka

Acylpyrin a alkohol

Výrobce neuvádí žádné nepříznivé účinky při kombinaci s alkoholem. Pouze v případě, že jedinec je častým poživatelem velkého množství alkoholu, se zvyšuje pravděpodobnost možného nežádoucího účinku krvácení nebo proděravění žaludečního nebo duodenálního vředu.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Co je aspirin?

Aspirin je lék určený k úlevě od bolesti a ke snížení horečky. Je součástí skupiny léků zvaných nesteroidní protizánětlivé. Aspirin se používá při léčbě řady obtíží, včetně horečky, bolesti, revmatické horečky a zánětlivých onemocnění, jako je revmatoidní artritida, perikarditida a Kawasakiho nemoc. Nižší dávky aspirinu jsou vhodnou prevencí proti srdečnímu infarktu nebo riziku cévní mozkové příhody. Také jsou možnou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Aspirin je znám i pod názvem kyselina acetylsalicylová. Tato kyselina je nedílnou součástí lidského metabolismu. Aspirin má dále antiagregační účinek, inhibuje produkci tromboxanu, který se za normálních okolností váže na krevní molekuly.

Zdroj: Aspirin v dnešní medicíně

Účinky

Aloe, alpa a acylpyrin jsou vhodné ingredience na výrobu obkladu, který má blahodárné účinky na kloubní potíže, jako jsou záněty, výrony, karpální tunely. A co přesně na výrobu léčivého mazání budete potřebovat? Tak to se dozvíte níže.

Zdroj: Aloe, Alpa, Acylpyrin - mazání

Dávkování

Dávkování je dle potřeby.

Zdroj: Alpa a acylpyrin

Jak použít Acylpyrin na vlasy

Acylpyrin má skvělé účinky i na naše vlasy a jejich bezprostřední okolí. Mnoho lidí trápí lupy, a tak si kupují různé zaručené přípravky na jejich odstranění. Přitom stačí rozpustit dvě tabletky s trochou šamponu a vlasy touto směsí umýt. Výsledek se brzy dostaví, lupy budou pryč. Navíc se vám touto procedurou regenerují samotné vlasy. Jestliže byste chtěli regenerovat intenzivněji, můžete v hrníčku s teplou vodou rozpustit celé „platíčko“ Acylpyrinů. Roztok naneste po umytí vlasů a nechte působit cca 15 minut. Pak důkladně opláchněte.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP