Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

BEAUOVY LINKY

OBSAH

Podélné linky na nehtech

Příčinou podélných linek na několika nehtech může být špatná činnost zažívacího systému. Linky na palci jsou časté u kuřáků. Vlnité příčné linky vznikají následkem vyššího obsahu zplodin v organismu.

Zde se můžete podívat, jak vypadají podélné linky na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Diskuze

V diskuzi PROPOLIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika Helcmanovská.

Dobry den ako odstranim propolis z bielej kuchynskej linky?
dakujem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Propolis

Příčné hrbolky na nehtech

Horizontální vroubky na nehtech obvykle začínají z jedné strany nehtu podélně na jeho druhou stranu. Horizontální vroubky na nehtech jsou rovnoběžné s nehtovým kořenem a naznačují přítomnost nějakého onemocnění nebo špatného zdravotního stavu, i když to nemusí vždy tak být. Jeden takový zvláštní druh horizontálních vroubků nehtů, které mohou být příznakem onemocnění, se nazývají Beauovy linky. Jsou pojmenovány po vědci, který se jmenoval Joseph Honoré Simon Beau (1806–1865), který je jako první v roce 1846 popsal. Fotografie, na kterých jsou vidět tyto nebezpečné prohlubně na nehtech, jsou zde: Beauovy linky.

Beauovy linky jsou horizontální, hluboce zvrásněné vyvýšeniny na nehtech, které můžou být i lehce tmavé. Existuje celá řada příčin pro tyto výrazné prohlubně na nehtech, včetně předchozích zranění nehtového lůžka, podvýživy, reakce na některé léky a metabolické poruchy, jako je například cukrovka. Prohlubeň, která charakterizuje Beauovy linky nastane, když je růst nehtů dočasně zastaven kvůli nemoci nebo také i kvůli špatné výživě. Špatná výživa ani nemusí pocházet z naší vůle, například při nadměrně rychlém zhubnutí a podobně, ale může nastat i u člověka, který se stravuje normálně, ale má někde ve svém těle přerušenou výživovou cestu nehtů. Typicky to může být způsobeno špatným využitím bílkovin. Pokud máte tento typ horizontálních prohlubní na nehtech, tak navštivte svého praktického lékaře a ukažte mu to.

Někdy může být růst nehtů krátce přerušen z důvodu více společných faktorů, jako jsou náhlé změny výživy nebo po zranění nehtového lůžka. To může vést také k tvorbě horizontálních prohlubní na nehtech. Ty obvykle nejsou důvodem k obavám, ačkoli by bylo vhodné konzultovat jejich výskyt se svým lékařem, obzvláště máte-li zjevné horizontální vyvýšeniny, protože mohou být známkou nedostatku výživy nebo jiného onemocnění, které půjde diagnostikovat například z krevního rozboru. V některých vzácných případech mohou tyto podélné rýhy být příznakem otravy arzénem.

Pokud jste si nedávno všimli, že se vám na nehtech vyvinuly vyvýšeniny nehtů a zejména pokud jsou horizontální povahy, tak byste měli tyto příznaky konzultovat se svým lékařem, protože je důležité co nejdříve vyloučit vážnější zdravotní problém, na který by to mohlo ukazovat.

Zdroj: Co znamenají hrbolaté nehty

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT SILIKON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lajos POÓR.

Ako sa dá odstrániť silikón z pracovnej dosky kuchynskej linky tak, aby nepoškodila doska? Aby tam následne neboli fľaky.
Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Odstranit silikon bez poškození podkladu a bez zbytkových skvrn jde pomocí odstraňovače silikonu. Je to tekutá chemikálie, která rozpouští molekuly silikonu a umožňuje jeho úplné odstranění. Kolik stojí a jak vypadá můžete vidět tady: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdroj: diskuze Jak odstranit silikon

Černé linky na nehtech

Černé linky se mohou na nehtech objevit plošně nebo v pruzích, tvoří se od nehtového lůžka, a to obvykle na jednom nehtu. Nejčastěji bývají zasaženy palce. Zvláště znepokojující je zbarvení nehtu, které je vyvýšené, nebo je-li velikost zasažené spodní části nehtu širší nežli špička (bývá to způsobeno nadměrnou produkcí pigmentu). Také byste měli dávat pozor na výrazné zbarvení kůže pod nehty.

Černé linky mohou být projevem melanomu, což je smrtelná forma rakoviny. Lidé s tmavší barvou pleti jsou ohroženi více. U nich se může vyskytnout i subunguální melanom, což je onemocnění nehtového lůžka, kdy se na nehtech objevuje více tmavých linek, které jsou ale neškodné.

Pokud objevíte na nehtu černou linku, poraďte se se svým lékařem, abyste zjistili, jestli případně nejde o rakovinu kůže. Černá čára na nehtu však může být způsobena jen neškodným poraněním. Proto je lepší, aby linku zkontroloval lékař a případně provedl biopsii, která dokáže melanom zjistit.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT SILIKON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lajos POÓR.

Ako sa dá odstrániť silikón z pracovnej dosky kuchynskej linky tak aby sa tam následne neostali fľaky?
Ďakujem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit silikon

Formil cena

Prací prostředek Formil můžete zakoupit ve všech prodejnách Lidl po celé České republice.Aktuální cena je vždy uvedena na cenovce nad daným produktem v obchodě. Pro okamžité zjištění ceny prášku Formil můžete navštívit stránky prodejce Lidl a spojit se s prodejcem prostřednictvím bezplatné telefonní linky. JInak aktuální ceny pracího prostředku Formil jsou vidět také tady Formil cena.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Diskuze

V diskuzi OBOČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana ;.

O mikropigmentaci jsem už četla tady. Já tuto otázku totiž řeším delší dobu. Nebaví mě neustále si obočí upravovat a řešit malování. Je to dost o přesné ruce a odhadu. Takže proto bych si ráda toto nechala udělat. I se mi líbí ty oční linky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obočí

Dostupnost Framykoinu

Hojně kupovanou antibiotickou mast Framykoin v současnosti Češi v lékárnách nekoupí. Za přerušením dodávek stojí výrobní důvody. Předpokládaný termín obnovení je 30. dubna 2019. Zentiva čeká na schválení provozu nové výrobní linky. Důvodem výpadku je tedy pořízení nové moderní výrobní linky v ceně přes dva miliony eur (51,5 milionu korun), která musela nejdříve projít auditem SÚKL.

Framykoin je nahraditelný lék, a to léčivými mastmi Bactroban nebo také Fucidin. Lék v lékárnách docházel postupně, jak se vyprazdňovaly sklady distributorů. Podle informací o dodávkách na webu SÚKL bylo v listopadu loňského roku dodáno do lékáren 71 700 různě velkých balení Framykoinu, v prosinci už jen 55 500 balení.

Framykoin má široké využití jako antibiotikum zejména u drobných poranění kůže, odřenin, popálenin nebo škrábanců. Užívat mast mohou dospělí i děti. Prodává se pouze na lékařský předpis.

Zdroj: Framykoin na hemeroidy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý večer mohl by jste mi prosím poradit. Má pedikérka mě docela vyděsila. Dost často se v práci do nohou kopnu. Tak jsem si myslela že to je z toho. Teď nevím můžete mi prosím poradit. Předem děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto tmavé linky přicházejí s věkem a nejsou nebezpečné. Přesto ale doporučuji návštěvu kožního lékaře, aby prohlédl stav nehtu, protože máte odchlíplý nehet více než je zdrávo a může to spustit onemocnění plísní. Lékař vám doporučí postup, jak předejít devastaci nehtu plísní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Nenádorové onemocnění nehtů

Anonychie je vrozené či získané chybění nehtové ploténky. Doprovází např. lichen planus, epidermolysis bullosa, traumata.

Zde se můžete podívat, jak vypadá anonychie.

Pterygium unguis je onemocnění, kdy dochází při ztrátě nehtové ploténky k přerůstání laterálního nehtového valu do oblasti nehtového lůžka.

Zde se můžete podívat, jak vypadá pterygium unguis.

Beauovy linie jsou transversální rýhy v nehtové ploténce, které jsou známkou dočasné zástavy růstu (při infekci, traumatu).

Zde se můžete podívat, jak vypadají Beauovy linie.

Leukonychie spadá do skupiny nazvané chromonychie (změny barvy nehtového lůžka). Leukonychia punctata et linearis je běžně se vyskytující chromonychie, která se vyvíjí na podkladě drobných traumat (př. manikúra).

Zde se můžete podívat, jak vypadá leukonychie.

Paličkové prsty, zvané též pulmonální hypertrofická osteoartropatie či digiti Hippocratici: vyskytují se na rukou i nohou. Doprovází plicní choroby, jako např. emfyzém či maligní nádory. Mohou být také příznakem srdečního selhávání.

Zde se můžete podívat, jak vypadají Paličkové prsty.

Psoriatické nehty jsou charakteristické typickým dolíčkováním nehtové ploténky a tzv. olejovými skvrnami nehtového lůžka.

Zde se můžete podívat, jak vypadají psoriatické nehty.

Half and half nail znamená, že proximální polovina nehtového lůžka je světlá, a distální je tmavě červená. Naznačuje renální insuficienci či urémii. Je reversibilní: při léčbě mizí.

Zde se můžete podívat, jak vypadá half and half nail.

Koilonychie jsou lžičkovité nehty: volný okraj nehtové ploténky evertuje (obrací se). Doprovází nejčastěji sideropenickou anémii či thyroidopatie. Bývá též součástí syndromu Plummer-Vinson.

Zde se můžete podívat, jak vypadá koilonychie.

Onychogryphosis je výrazná deformita s bizarními tvary nehtové ploténky, zahnutými dolů či do stran.

Zde se můžete podívat, jak vypadá onychogryphosis.

Onychoschisis je lamelární roztřepení volného okraje nehtové ploténky.

Zde se můžete podívat, jak vypadá onychoschisis.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA OTEKLÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Kloučková.

Dobrý den, já mám takové přání a to nechat si udělat oční linky takhle www.radchenko.cz/per… Ale trpím právě otoky očí. Dříve jsem měla oteklé oči jen po nedostatečném spánku nebo po větším pláči. Ale teď mi začaly otekat každé ráno po probuzení a obávám se, že by mohl být ten permanentní make-up v tomto případě problém.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babské rady na oteklé oči

Aplikace peelingu

Peeling obecně pomáhá k lepšímu vzhledu. Pro zralou pleť je ještě důležitější, protože s rostoucím věkem kůže sílí a bývá hrubší a s většími póry. Nicméně nic se nemá přehánět a to platí i pro peeling, protože pokud dochází k příliš častému odstraňování kožních buněk, může se stát, že produkce nových buněk bude stimulována více, než bylo zamýšleno.

Peeling se aplikuje na:

  • špatnou pleť;
  • pigmentaci;
  • linky a vrásky;
  • kazy;
  • některé typy akné;
  • zvětšené póry;
  • povislou kůži;
  • jizvy (strie).

Zdroj: Domácí peeling

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den, mohl bych také požádat o radu? Linku na nehtu z přílohy pozoruji již několik měsíců. Neuvědomuji si žádný mechanický naráz či požkození.

Předem děkuji za reakci.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na prstech ruky jsou tyto linky běžné. Stačí v noci mít ruku pod hlavou, delší dobu tlačit na nehet váhou hlavy a je to. Příčin je celá řada a společný jmenovatel je vždy zvýsený tlak na nehtovou ploténku. Nyní to nechte volně zmizet, bez jakékoliv podpůrné léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Co je jojobový olej?

Jojobový olej je ve skutečnosti tekutý vosk, který je zlatavé barvy v čisté organické formě. Rafinovaný jojobový olej je téměř čirý. Jojobový olej je bezbarvá kapalina bez zápachu, která je široce uznávaná pro své úžasné hydratační vlastnosti. Jojobový olej je jedním z nejdůležitějších přírodních produktů v kosmetickém průmyslu. V současné době je tento olej nepostradatelnou součástí mnoha šamponů, kondicionérů a řady výrobků pro péči o pleť. Používá se pro ochranu před slunečním zářením, stejně jako pro boj s příznaky stárnutí. Příznaky stárnutí se míní vrásky a jemné linky. Tento olej je především prospěšný pro vlasy a vlasovou pokožku.

Zdroj: Jojobový olej pro růst vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ ČÁRKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína.

Dobry den, jiz nekolik let mam na prave ruce na ukzaovacku na nehtu par cernych carek.kdysi jsem tam mela jen jednu a ted jich tam mam vice na obouch stranach z kraje na jedne je slaboulinka a na druhe silnejsi.Na nohou se mi udelali take predevsim na malickach kdyz jsem s tim byla u kozniho s tim aby to nebyla rakovina kuze rekl ze je to plisen a dal mi na to nakou vodicku kterou jsem pouzivala na cas to zmizelo ale ted to mam i na vice prstech nevim teda zda je to ta plisen a nebo neco jineho je fakt ze kdyz si nehty brousim delam to jednim pilnikem a tedy pokud je to plisen tak se asi rozsirila ale asi mesic pouzivam canespor 1krat dene a satel to tam mam...Na internetu jsem se docetla ze to muze zpusobovat nake mnohem vaznejsi nemoci tak jsem se dost zalekla...poslala bch foto ale sem mi ho bohuzel nejde vlozit.Predem dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové černé linky na nehtech, běžící ve směru růstu nehtu opravdu způsobuje plíseň. Velmi pravděpodobně si ji roznášíte nástroji při manikúře. Jejich dedinfekci jednoduše provedete postříknutím sprejem Clotrimazol. Na odstranění linek bude třeba použít to, co Vám již pomohlo minule. Takže znovu zajděte za tím samým kožním lékařem a požádejte ho o znovupředepsání stejného léku jako minule. Pozná to z Vaší zdravotní dokumentace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Černé čárky na nehtech

Další využití jojobového oleje

Růst vlasů není jediným přínosem tohoto unikátního oleje. Jojobový olej může být používán lidmi, kteří trpí na akné a mají mastnou pleť. Jojobový olej redukuje produkci mazu kdekoliv na pokožce a pomáhá při čištění pórů kůže, čímž zabrání vzniku akné a pupínků. Jojobový olej udrží celodenní vlhkost a snadno se vsákne do kůže. Tento olej působí proti stárnutí, pomáhá snižovat vrásky, jemné linky a strie. Pomocí jojobového oleje získáte kůži bez vad, která doslova září.

Zdroj: Jojobový olej pro růst vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ NEHTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jenčovský zdeněk.

Dobrý den, na nehtech ruky se mi dělají podélné čáry směrem od lůžka ke konci nehtu. Následně nehet mimo lůžko praskne a musí se odstřihnout až na hranici lůžka.
Poraďte, čím nehty zpevnit. Děkuji za odpověď.
S pozdravem Jenčovský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto linky na nehtech ve směru růstu souvisejí s věkem a bohužel jsou trvalé. Čím budete starší, tím více jich budete mít. Nehty se dají zpevnit posílením vhodné stravy, zejména zvýšením příjmu kvalitních aminokyselin například v mase nebo se dají použít noční koktejly pro kulturisty. Z doplňků stravy posilující nehty to jsou zejména vápník a selen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze praskání nehtů na ruce

Krém s hadím jedem na vrásky

Krém s hadím jedem vyhlazuje vrásky a oddaluje vznik nových, redukuje výrazové linky a obnovuje elasticitu pleti. Neobsahuje minerální oleje, kvůli kterým by byla pleť mastná a neprodyšná. 4% hadí sérum zmenšuje struktury těch nejhlubších vrásek a výrazových linek. Efekt je posílen i působením dalších látek, jako je kyselina hyaluronová, retinol, koenzym Q 10, kolagen a elastin, které jsou v krému obsaženy. Vitamíny B a E chrání pleť před předčasným stárnutím pleti v důsledku nadměrného UVA a UVB záření.

Zdroj: Hadí jed v kosmetice

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Objevila se mi nahnedla čára na palci u nehtu ruky. Bojím se že jde o melanom..?Může být příčinna i jiná? Nedostatek vitamínů? Používám léky na reflux. Na druhém palci mám taky náznak, ale čára je širší, ne tak hnědá, spíše taková bledsi. toho jsem si všimla včera.
Posílám foto. Dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavá čára na nehtech rukou se nazývá melanonychie. Linky jsou hnědé nebo černé a obvykle vypadají jako pruh, který začíná ve spodní části nehtového lůžka a pokračuje nahoru.
Melanonychie se může objevit v jednom nehtu nebo několika.
Bez ohledu na příčinu nechte lékaře zkontrolovat vaší melanonychii, protože čáry mohou být známkou jiných zdravotních problémů.
Nejspíše půjde o melanocytární aktivaci. Jedná se o zvýšení produkce a ukládání melaninu ve vašem nehtu, ale ne o zvýšení počtu pigmentových buněk. Příčiny zahrnují trauma, nedostatek ve výživě a léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Alergie

Alergie jsou nejčastější příčinou otoků víček, přičemž může být na vině mnoho faktorů: pyly, prach, zvířecí srst, některé oční kapky, ale i make-up a jiné zkrášlovací přípravky, třeba řasenka, oční linky nebo stíny. Oči navíc ještě pálí, svědí a slzí.

Léčba

Pokud máte otoky způsobené alergií, lékař vám doporučí antihistaminika ve formě očních kapek, mastí nebo tabletek. Abyste předešli alergické reakci na make-up nebo jiné kosmetické přípravky, kupujte si jen ty s nápisem „hypoalergenní“. Předtím než začnete produkt používat, vždy si nejdřív proveďte kožní test.

Zde můžete vidět, jak vypadá alergie očních víček.

Zdroj: Oteklé horní víčko

2. koupel ze Šampaňského nebo červeného vína

Tato koupel nemusí být vždy ekonomicky proveditelná, abyste si ji mohli dopřávat každý den, ale tato koupel je dekadentní lahůdkou pro každý typ pleti. Polyfenoly obsažené v červeném víně jsou antioxidanty a kyselina vinná v šampaňském zesvětluje pokožku, čímž pomáhá redukovat odbarvení a jemné linky. Jak víno tak šampaňské jsou skvělé pro čištění pórů, které snižují jejich vzhled. I když si myslíte, že se jedná o plýtvání vína nebo šampaňského, tak to není pravda, protože můžete najít zbytek vína v lednici, a následně z toho si můžete dopřát koupel.
Jak udělat koupel ze šampaňského nebo červeného vína: stačí nalít sklenku nebo více červeného vína či šampaňského do vany, kde budete po dobu 20 minut, což bude to mít velmi dobrý vliv na vaše omlazení.

Zdroj: Recepty na omlazující koupele

Syrová brambora a výhody pro pleť

Mnoho lidí už zažilo blahodárné účinky plynoucí z používání syrové brambory na čistou pleť a pro boj proti kožním problémům, takže je to praxí prokázaný lék.

  • Syrový brambor především a nejlépe čistí pokožku. Tím pomáhá pokožce rychleji zahojit akné, červené pupínky a černé tečky.
  • Brambora pomáhá zklidnit zánět na kůži po různých poraněních, popáleninách a řezných ranách.
  • Antibakteriální vlastnosti bramboru pomáhají léčit kožní bradavice.
  • Šťáva z brambory pomáhá vyčistit mastnou pleť na obličeji, protože ji zbavuje přebytečného tuku.
  • Brambory jsou velice bohaté na obsah kyseliny alfa-lipoové. Kyselina alfa-lipoová dokáže na pokožce redukovat jemné linky i vrásky, ale i další projevy na pokožce, které jsou spojeny se stárnutím. Například oční vaky a tmavá kůže kolem očí můžou být díky kyselině alfa-lipoové účinně odstraněny přikládáním gázových váčků naplněných se strouhaným syrovým bramborem.

 

Zdroj: Brambory na pleť

Páv modrý

Tento druh páva patří do třídy ptáci, nadřádu letci, řádu hrabaví, čeleď bažantovití. Je nazýván také jako páv korunkatý, indický nebo obecný. Páv modrý dorůstá do velikosti až 2,2 m a váží až 6 kg. Je zde velký rozdíl mezi samcem a samicí.

Samec páva korunkatého má hlavu, krk a břicho modře zbarvené s purpurovým leskem, směrem k ocasu je břicho černé. Kolem očí má bílé linky, spodní část hlavičky pod zobákem a částečně na krku je purpurově zelená. Na hlavě má vysokou korunku zelenomodrých per. Na zádech je peří zelenohnědé a jeho odstín určuje budoucí barvu per na vlečce. Pera ocasní vlečky totiž postupně dorůstají právě z těchto zelenohnědých zádových per. Nadocasní pera mohou měřit až 160 cm, celkově potom páv může měřit až kolem 230 cm. Na vlečce mívá kolem 200 ok, v závislosti na věku samce. Barva nadocasních per je zelená až zelenohnědá a na jejich konci je duhově barevné oko. Tato pera v červenci každoročně vypadávají a během zimy dorůstají nová. Samci potom vypadají dost neupraveně a jsou si toho vědomi, takže se moc nevystavují na odiv. Korunky narůstají pávatům již po měsíci, ale krásná nadocasní pera s oky rostou pavím samcům až třetím rokem. Ocasní pera mají nevýraznou šedou až hnědošedou barvu. Křídla jsou ve spodní části rezavohnědá, nad nimi jsou černá s namodralým leskem a svrchní část křídel je černobíle proužkovaná.

Samice páva má hnědošedou barvu, zelený krk s purpurovým leskem a vysokou korunku zakončenou zelenými pírky. Spodní část pod zobákem až ke krku má béžovou a stejně jako samec má bílé linky kolem očí. Břicho je světle béžové do hněda s hnědým žíháním. Samička je menší než samec, dosahuje délky asi 85 cm a váhy do 4 kg, ale chová se k ostatním zvířatům dominantněji než on. V případě ohrožení nebo obrany kuřat dokáže roztáhnout ocasní pera do vějíře a pustit se do křížku i se psem, pokud se cítí ohrožená. Existuje několik mutací páva, nejčastější je bílý páv anebo strakatě bílo-modrý.

Páv je již po tisíce let okrasným ptákem chovaným po celém světě, a to nejen v zoo, ale často i v zámeckých parcích nebo soukromých chovech.

Zdroj: Páv modrý

Botox na vyhlazení a omlazení

Botulotoxin typu A elegantně vyhlazuje mimické vrásky obličeje a krku cíleným lékařským vyřazením nadměrných stahů mimických svalů. Po výkonu se kůže přestává přehnaně řasit v průměru již za dva až tři dny, mimické (takzvané dynamické) vrásky se postupně vyhlazují a je zabráněno jejich dalšímu zhoršování (současně je tak dosažen efekt léčebný i preventivní).

Účinek omlazení přetrvává cca půl roku, po opakovaném ošetření i déle. Žádný krém proti vráskám se tomuto jednorázovému ošetření mimických vrásek nevyrovná účinností ani poměrem kvalita/cena. Navíc omlazení je možné realizovat celoročně, je velmi šetrné, prověřené a bezpečné (metoda je používána téměř dvě desetiletí.

Co očekávat?

Malé množství botulotoxinu se vstříkne do cílových svalů. Botulotoxin blokuje nervové signály těchto svalů, což způsobí dočasné uvolnění svalů a sníží nežádoucí tvorbu linek či vrásek. Každá injekce trvá jen několik sekund. Tento zákrok nemá prakticky žádné časové omezení. Po aplikaci si můžete nanášet make-up. Jediné, co se nedoporučuje, je masírování. Výsledky vyhlazení a omlazení jsou okamžité. Tento postup účinně snižuje výskyt linek na obličeji nebo linky na krku. Možné nežádoucí účinky vyhlazení nebo omlazení jsou dobře snášeny. U některých pacientů se může objevit dočasná bolest hlavy, bolestivost nebo mírné podlitiny. Ve vzácných případech dojde k oslabení okolních svalů, což způsobí dočasné ochabnutí. Výsledek omlazení a vyhlazení trvá asi 3 až 4 měsíce.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP