Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

BETAKAROTEN NA OPÁLENÍ

OBSAH

Betakaroten na opalování

Opalování

Řada výrobků v tobolkách slibuje díky obsahu beta karotenu snadnější opálení a ochranu pokožky před UV zářením. Na tomto tvrzení je pouze část pravdy. I kdybychom souhlasili s krásnějším opálením, pak totéž nemůžeme udělat s ochranou pokožky před UV zářením. Proč?

Pomáhají karotenoidy zabarvení pokožky?

Je to pravda, karotenoidy napomáhají zhnědnutí pokožky. Díky užívání beta karotenu a jiných karotenoidů se pokožka skutečně zabarví - zpigmentuje, avšak změna barvy nastane i bez působení slunečního záření. Zhnědnutí pokožky tedy není způsobeno aktivnějším pigmentem, ale díky nadměrnému ukládání beta karotenu v organizmu. Je tedy mylné se domnívat, že je tím pokožka lépe chráněna.

Zdroj: Opravdu pomáhá beta karoten opálení?

Poradna

V naší poradně s názvem BETAKAROTEN JE MOŽNÉ UŽIVAT S LEKE M XARELTO 20MG? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Uživám lék xarelto 20mg mohu k němu uživat betakaroten?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav můžete užívat betakaroten při současné léčbě Xareltem. Mějte však na paměti, že betakaroten je vitamín, kterým se lze předávkovat, proto dodržujte doporučení ohledně dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Betakaroten je možné uživat s leke m xarelto 20mg?

Triky pro lepší opálení

Chcete-li tedy i po létě vypadat svěží a krásně, vsaďte na komplexní ochranu a kromě doplňku stravy si pořiďte i kvalitní kosmetiku s UV faktorem a vhodným lehkým oblečením. Neobotanics Sun Complex je skvělá volba a mezi kosmetikou rozhodně dominují značky jako např. Daylong, Bioderma, Linola, nebo kvalitní přírodní kosmetika s UV ochranou od Mastic Spa (bez obsahu parabenů).

Zdroj: Opravdu pomáhá beta karoten opálení?

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÉ BĚLMO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronikaa.

Nevim čím to je ,můžete mi poradit co stým.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žluté oční bělmo ukazuje na problémy s játry. Žluté bělmo je typickým příznakem silně infekční žloutenky typu A i B. Někdy může být žluté oční bělmo způsobeno vysokými dávkami vitamínu A - betakarotenu, který mnozí v létě přehnaně užívají pro lepší opálení. Pokud ovšem betakaroten vůbec neužíváte, ani jste nesnědla velké množstvé mrkve, tak je nezbytné co nějdříve s tímto problémem zajít za svým praktickým lékařem, aby se předešlo nevratnému poškození jater.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žluté bělmo

Betakaroten a opalování

Betakaroten působí jako ochrana před fotooxidací, protože potlačuje negativní vliv volných kyslíkových radikálů, které vznikají v kůži důsledkem UV záření a které mohou indukovat prekancerogenní změny v buňkách. V neposlední řadě má betakaroten stimulační efekt na imunitní systém a spolu s vitaminem E a selenem potlačuje vývoj zánětů oka.

Zdroj: Betakaroten

Co je to betakaroten

Betakaroten je důležitý provitamin vitaminu A, který přispívá ke zdraví člověka a zároveň ke krásnému opálení. Mezi známé zdroje betakarotenu patří například mrkev, dýně, rajčata, papriky, červená řepa, špenát, tykev a listová zelenina. Také žlutooranžové ovoce, jako jsou broskve, meruňky nebo nektarinky, je bohaté na betakaroten. A určitě neuděláte chybu, když si občas dopřejete také pořádnou porci lososa – už jeho oranžová barva vypovídá o vysokém obsahu známého provitaminu. Další možnost, jak si lze v případě potřeby zajistit přísun této důležité látky, představují doplňky stravy.

Teoreticky mohou z jedné molekuly betakarotenu štěpením vzniknout 2 molekuly vitaminu A. Prakticky je však v organismu pouze část z celkově přijatého betakarotenu přeměněna na vitamin A a zbytek se skladuje v tukových tkáních, například v kůži a játrech. Konverze betakarotenu se řídí stavem vitaminu A v organismu. Pokud má organismus dostatek vitaminu A, konverze betakarotenu se snižuje. Z tohoto důvodu není možné se betakarotenem jako zdrojem vitaminu A předávkovat. Dalším faktorem, který ovlivňuje konverzi betakarotenu na vitamin A, je množství přijatých bílkovin, tuků a vitaminu E.

Zdroj: Betakaroten

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer chci se zeptat jestli můžu betakaroten když jim varfarin.dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Beta-karoten může zvyšovat riziko krvácení při užívání s léky, které samy o sobě zvýšují riziko krvácení. Mezi tyto léky patří aspirin, antikoagulancia (léky na ředění krve), jako je warfarin nebo heparin, protidestičkové léky, jako je klopidogrel a nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo naproxen. Beta-karoten raději doplňujte přírodními zdroji, především mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Betakaroten v těhotenství

Ženy, které užívají hormonální antikoncepci, těhotné a kojící maminky mají vyšší potřebu betakarotenu. Lidské tělo lépe vstřebává betakaroten z tepelně opracovaných potravin (například z vařené mrkve nebo dušených rajčat) než ze syrové zeleniny. Obecně se doporučuje přijmout denně přibližně 6 mg tohoto provitaminu pro dospělé. Nadměrná konzumace betakarotenu se může projevit například oranžovým zabarvením kůže, jejím šupinatěním, vyrážkami, průjmy, nevolností a podobně.

Cena produktu Betakaroten forte.

Zdroj: Betakaroten

Diskuze

V diskuzi PŘED OPÁLENÍM A PO OPÁLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Na opalování mi perfektně zabírá, když od března beru beta karoten a párkrát zajdu do solárka, aby se kůže připravila. Před pobytem na sluníčku se mažu aspoň 20 minut dopředu krémem s vysokým faktorem. Na sluníčku na sebe mažu olejíček nubian a po opalování používám SWISS Panthenol - sprej nebo gel. Tento panthenol používám i po solárku. Mám světlou kůži se sklony ke spálení a tato kombinace mi vyhovuje. Navíc Swiss Panthenol vyživí kůži tak, že opálení vydrží dýl.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Před opálením a po opálení

Mrkvový olej použití

Domácí mrkvový olej se používá na jakékoliv suché skvrny na kůži, zaměřte se především na drsné oblasti, jako jsou kolena a chodidla. Mrkvový olej v sobě taktéž přináší důležitý přírodní beta-karoten, který regeneruje pokožku a mírně ji tónuje do bronzova. Mrkvový olej obarvuje do bronzova úplně vše, nejen pokožku, takže pozor, při styku mrkvového oleje s jakýmkoliv porézním materiálem po něm zůstávají neodstranitelné skvrny.

Zdroj: Mrkvový olej prodlouží letní opálení

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ PO OPÁLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Vanková .

Dobrý den,chci se zeptat když se venku trochu opálím třeba na krku tak mě to hned svědí a musím se škrabat nikdy mě to nedělalo,nikdy jsem se nemazala!děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění po opálení

Betakaroten a rakovina

Betakaroten působí jako antioxidant, pomáhá neutralizovat volné radikály – reaktivní molekuly, které vznikají během metabolických procesů v organismu a přijímáme je z vnějšího prostředí. Volné radikály mohou poškodit lipidy buněčných membrán a genetický materiál v buňkách. Výsledkem tohoto poškození může být až vznik karcinomu. Konzumace ovoce a zeleniny bohatých na betakaroten brání rozvoji některých druhů rakoviny. Díky svým antioxidačním vlastnostem působí rovněž preventivně proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroj: Betakaroten

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZESVĚTLIT KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Nevíte někdo, jak se dají zasvětlit pigmenotvé skvrny na kůži po opálení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zesvětlení kůže je možné dosáhnout pomocí několika různých látek. Například z domácích zásob je možné použít citronovou šťávu. Jak se používá citronová šťáva na zesvětlení kůže a další látky, jako například kyselina kojic, vitamín B3 nebo medvědice lékařská se blíže píše zde: www.ceskenemoci.cz/s…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zesvětlit kůži

Pěna

Pěna je ideální pro ty, kteří chtějí dosáhnout rychlého výsledku! Bio organická káva, červený pomeranč, zázvor a mandarinka podporují redukci celulitidy a vytvářejí hladkou a zpevněnou pokožku. Kakaové boby a šťáva z aloe vera pečují o opálení. Pěna je tak dokonalým a oblíbeným pomocníkem pro jaro a léto.

Použití:

  • 1 hodina působení - pro lehký kávový odstín;
  • 4 hodiny působení - pro hluboké bronzové opálení;
  • pro ještě tmavší výsledek nechte i déle.

Samoopalovací pěna obsahuje kakaový bronzer. Tmavě zbarvená pěna okamžitě zbarvuje pokožku a usnadňuje aplikaci. Poté, co skočíte do sprchy, se vám může zdát, že se opálení trochu smylo, ale pozor, opálení se nadále vyvíjí až po dobu 48 hodin.

Pozor: Pěna obsahuje kakaový bronzer - nedoporučuje se bílé oblečení až do první sprchy!

Výhody:

  • 100% přírodní produkt s certifikací;
  • vyhlazuje pokožku;
  • bez konzervačních látek, syntetického barviva, vonných látek, oxidu zinečnatého, parabenů a PEG;
  • opálení se vytrácí postupně a rovnoměrně;
  • produkty se liší obvykle jen cenou.

Zdroj: Samoopalovací tabletky

Poradna

V naší poradně s názvem PATER PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Zapletalová.

Dobrý den pane Pleskači.
Mám prosím dotaz,
Měla jsem zánět trojklanného nervů. Obličej jsem mazala třezalkovým olejem na uvolnění bolesti. Bolest po týdnu povolila, ale na tváři mě zůstal 3cm červený flek.Použila jsem už spoustu mastiček a po 3 měsících flek stále nemizí. Prosím moc o radu, jak se fleku zbavit.
Dekuji za odpověď
Hezký den,
Zapletalová Blanka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Opalte se na sluníčku. Slunce zbarví vaší pokožku do hněda a tím červený flek splyne s okolní kůží a nebude vidět. Až vám opálení na konci léta vyprchá, tak stopy po flíčku zmizí a pokožka bude jako dřív.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pater pleskač

Vedlejší účinky betakarotenu

Betakaroten se dá užívat celoročně, jen je třeba sledovat plosky rukou. Pokud začnou oranžovět, je třeba betakaroten vysadit, a to do té doby, dokud nebudou mít plosky opět tělovou barvu.

Mezi odborníky na výživu probíhá spor o užitečnosti či škodlivosti přijímání synteticky vyráběného (takřka převážně all-trans-) β-karotenu v porovnání s průmyslově extrahovaným β-karotenem přírodního původu, jehož složení kopíruje použitou surovinu. Světová zdravotnická organizace (WHO) řadí syntetický β-karoten k látkám, které zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění. Nelze říct, zda stejně rizikový je, nebo není i β-karoten průmyslově extrahovaný z přírodních zdrojů.

Zdroj: Betakaroten

Vápník jako prevence rakoviny

Vápník v kůži může také pomoci předejít rakovině kůže. Vápník v epidermis pomáhá regulovat pleťové pigmentové buňky, což umožňuje opálení na slunci a ochranu před škodlivým UV zářením. Pacienti s nízkým množstvím vápníku mají větší pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže, protože vápník v kůži stimuluje tvorbu antioxidantů pro boj proti prekancerózním buňkám.

Zdroj: Účinky vápníku na pokožku

Poradna

V naší poradně s názvem SPÁLENÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den, prosím Vás, co si mám dát na spálenou kůži? tak aby mi to co nejdříve zhnědlo, nejlépe zítra? :-) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau Nikolo, spálená kůže od sluníčka do zítra hnědá - to nepůjde s ničím, ale do týdne ano. Teď si co nejdříve na to nastříkej Panthenol spray - koupíš ho v lekárně. Dělej to vždy, když můžeš! Kup si také tablety betakaroten a užívej je podle návodu a chraň si spálenou kůži před dalším sluněním. Tak nejrychleji zmírníš následky spálené kůže od sluníčka a do týdne se to spraví. Příště si na kůži namaž krém DayLong 16 a budeš bez spálení postupně pěkně hnědá od začátku slunění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spálená kůže

Cibulová mast

Podobné účinky na ztmavnutí pokožky má i cibule. Cibule se pro účely přírodního samoopalovacího krému používá jako cibulová mast. Cibulovou mast si připravíme jednoduše doma z pěti lžic vepřového sádla a jedné velké cibule, kterou rozkrájíme na kostičky a v sádle pěkně dozlatova usmažíme. Pak olej, ještě dokud je tekutý, přecedíme a nalijeme do kelímku s víčkem a dáme do chladna.

Zdroj: Mrkvový olej prodlouží letní opálení

Tablety s melaninem

Tyrosin je aminokyselina, která také pomáhá tělu tvořit melanin. Výrobci v zahraničí tvrdí, že pokud budete užívat tablety s tyrosinem během dovolené i po ní, vaše opálení vydrží déle. Tento produkt je často zaměřen na lidi s citlivou pokožkou; výrobci tvrdí, že uživatelům umožňuje trávit méně času na slunci. Bohužel neexistuje žádný důkaz o tom, že se ti, kdo užívají více tyrosinu, budou lépe opalovat a jejich opálení vydrží déle.

Tyrosin je moderní doplněk pro fyzicky a psychicky zatížené jedince s antikatabolickým účinkem. Napomáhá udržovat koncentraci při fyzickém a psychickém výkonu a současně zlepšuje jeho efektivitu. Napomáhá při zvýšení motivace a stimulace pro fyzický výkon, urychluje regeneraci, zvyšuje fyzickou výkonnost při stavech mentální a psychické únavy, podporuje „spalování“ a redukci nadváhy, buduje antistresové bariéry organismu.

Zde můžete vidět cenu tablet Tyrosin.

Zdroj: Melanin

Injekce

Na trhu je k dostání Melanotan 2 (označovaný také jako MelanotanII). Jde o syntetickou formu peptidu přirozeně produkovaného v těle, který stimuluje melanogenezi (tvorbu melaninu), což je proces odpovědný za pigmentaci kůže. Tento peptidový hormon, nazývaný alfa-melanocyty stimulující hormon (MSH), aktivuje melanokortinové receptory. MSH má prostřednictvím těchto melanokortinových receptorů také silný vliv na metabolismus lipidů, chuť k jídlu a sexuální libido. Ve studiích bylo prokázáno, že potlačuje chuť k jídlu, stimuluje odbourávání tuků (lipolýzu), zvyšuje sexuální apetit, a navíc podporuje opalování kůže. Melanotan 2 byl zkoumán jako ochranný prostředek proti škodlivým účinkům ultrafialového záření ze slunečního světla, a to kvůli jeho schopnosti stimulovat melanogenezi. Melanotan 2 a podobné synteticky vyráběné varianty, známé jako PT-141, byly také studovány pro možné využití v léčbě sexuálních dysfunkcí, zejména erektilní dysfunkce u mužů.

Tento produkt má zaručit mimo jiné „rychlé opálení“. Ale co vedlejší účinky, třeba pihy? Pokud vám nevadí, vyzkoušejte ho.

Prodej je možný přes internet. Cena injekčního produktu na opálení je také uvedena na internetu. Pokud pohledáte, určitě vysněný produkt naleznete.

Je jen na vás a na vašich prioritách, jakou cestu k opálení si zvolíte.

Zdroj: Melanin tablety

Co je to dýně hokaido

Dýně hokaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Obliba dýně hokaido, jejíž původní název Hokkaidó si většina z nás počeštila, v dnešní době vzrůstá i v České republice díky stoupajícímu zájmu o zdravý životní styl. Dýně hokaido je totiž také chutnou náhražkou nezdravých příloh či hlavní přísadou do skvělých krémových polévek a omáček.

Dýně hokaido obsahuje především vitamíny skupiny A, C a E, z minerálních látek například draslík, fosfor, železo, vápník a hořčík. Skrývá v sobě i množství betakarotenu, tedy provitaminu A, který zajišťuje kvalitu kůže, podporuje opálení a chrání pokožku před UV zářením. Betakaroten se projevuje zabarvením do červena, proto čím oranžovější a vyzrálejší dýně je, tím více betakarotenu obsahuje. Dýňová semínka jsou plná oleje, který v sobě má značný podíl zinku. Zinek je skvělý pro vlasy a nehty. Semena dýně jsou vynikající také na potíže s prostatou. Dýně hokaido obsahuje i mnoho vlákniny, která je známá svými pozitivními účinky na zažívací systém a funkci střev. Díky schopnosti vázat toxiny navíc podporuje imunitní systém, funguje na poruchy srdce a onemocnění ledvin, žaludku, sleziny a slinivky. Má močopudné účinky. Z dýně hokaido je výtečná polévka, ale i koláč. Přičemž u polévky nemusíte hlídat kalorie, pokud ji rozmixujete.

Konzumace dýně hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Kvůli nízkému energetickému obsahu, vysokému obsahu vlákniny a detoxikačním účinkům je dýně hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

Hodnoty:

  • 37 kcal
  • 8,8 g sacharidů
  • 0,23 g tuků
  • 8,8 g proteinů
  • 1,6 g vlákniny

Zdroj: Zaštipování hokaida

Vypadávání řas

Vypadávání řas nebo jejich řídnutí je spíše estetickým problémem převážně u žen. Příčinou vypadávání může být snížená funkce štítné žlázy, alergie na řasenku nebo make-up, špatná výživa, užívání drog nebo léků, operace očí nebo také působení okolního prostředí. Pro normální růst řas a jejich zesílení je dobré před spaním do řas vtírat ricinový olej nebo olej z vitamínu E. Z potravinových doplňků je doporučován betakaroten, B-komplex nebo pivovarské kvasnice.

Zdroj: Řasy

Tablety

Ženy, které se v létě nemohou moc opálit, hledají různé možnosti zhnědnutí. Od použití betakarotenu, solária, samoopalovacích krémů až po Beauty sun tablety. Beauty sun tablety obecně zaručují krásné opálení. Otázkou je, zda je to pravda, protože na internetu nelze dohledat žádné recenze ani smysluplné diskuze. Myslíte, že zázračné tablety na zhnědnutí existují?

Rada závěrem: Nechte tablety tabletami, chroupejte mrkev, buďte každý den chvilku na slunci, pořiďte si kvalitní opalovací krém s vyšším faktorem (dle typu pokožky), hýbejte se a užívejte života. Zachováte si dušení zdraví a pohodu, a to je přeci více než být tmavohnědá, či dokonce spálená.

Zdroj: Melanin tablety


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP