Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

BIOAKTIVNÍ VÁPNÍK

OBSAH

Na které potraviny se můžete spolehnout, když chcete dobře doplňovat vápník? Kolik ho máte mít za den?

Zdroj: Vápník v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem VÁPNÍK UŽÍVANÝ NA OSTEROPOZU A JEHO VLIV NA POŠKOZENOU CHLOPEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Liba.

V roce 2004 jsem měla plastiku mitrální chlopně,ktera se poškodila po revmatické
horečce v dětství a byla zvapenatela.
Po operaci za 4 roky znovu přestala těsnit. V té době jsem užívala vápník proti osteropoze. Nemohl se na ni užívaný vápník usazovat? Měla bych znovu brát vápník,ale mám obavy, že by se vada mohla zase ještě zhoršit. Děkuji za odpověď. Liba .

.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se a vápník normálně užívejte. Ke zvápenatění měkkých tkání dochází vlivem poškození zánětem a jde o jakousi formu jizvy. Určitě k tomu nedošlo tím, že jste užívala vápník. Vůbec to spolu nesouvisí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Vápník jako prevence rakoviny

Vápník v kůži může také pomoci předejít rakovině kůže. Vápník v epidermis pomáhá regulovat pleťové pigmentové buňky, což umožňuje opálení na slunci a ochranu před škodlivým UV zářením. Pacienti s nízkým množstvím vápníku mají větší pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže, protože vápník v kůži stimuluje tvorbu antioxidantů pro boj proti prekancerózním buňkám.

Zdroj: Účinky vápníku na pokožku

Co Aloisie trojlistá obsahuje?

Latinský název této rostliny je Aloisia Triphylla a obsahuje zejména silici obsahující citral, limonen,nerol, cineol, ethyl-eugenol, geraniol, dipenten, carvon, linalol, citroneol, alfa a beta pinen, verbalin, taniny, flavonoidy a to vše jako bioaktivní přírodní látky.

Zdroj: Aloisie trojlistá

Poradna

V naší poradně s názvem HOŘČÍK A VÁPNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav Sarvaš.

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že vápník zabraňuje vstřebání hořčíku anebo naopak.
Děkuji za odpověď
R.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vápník se užívá ráno hned po snídani v množství 300 až 600 mg - podle postavy. Vápník je vhodné užívat společně s vitamínem d3 - v množství několik stovek UI. Večer se pak užívá hořčík 500 mg společně se zinkem 10 mg a vitamíny b komplex jedna tableta. Během dne dostatečně pijte. Takto docílíte nejlepších účinků všech uvedených minerálů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hořčík a vápník

Úvahy

Vápník sám nemůže za to, že se u vás objeví vápenaté usazeniny. Vápník je nejhojnější minerál v lidském těle, který je přirozeně uložen v kostech a zubech lidského těla. Vápník podporuje pevnost kostí a reguluje funkci nervů a svalů. Bez lékařského schválení tedy nesnižujte příjem vápníku ani ho nepřestávejte užívat.

Zdroj: Vznik vápenatých usazenin

Potraviny, které obsahují vápník

Mezi potraviny, které obsahují vápník, patří mléko a mléčné výrobky, fazole, ořech - zejména mandle a pistácie, také kostnaté ryby jako sardinky a určitě také listová zelenina. Listová zelenina, která obsahuje vápník je kapusta, čekanka a čínské zelí. Některé potraviny, jako je pomerančový džus a sójové mléko, můžou být obohaceny o vápník.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Je mi 60 let. Co mi hrozí za nemoce z dlouhodobého užívání Warfarinu? Co krev,co ledviny,slinivka, játra ??? Nepoškozují se užíváním tohoto léku na ředění krve ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Vidimová.

chci se zeptat zda mohu k warfarinu užívat vápník , železo ,hořčík

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Orální zdraví

Vápník je nepostradatelný pro zdravý stav zubů. Brání poškození skloviny, což je velmi důležité, protože pokud je sklovina ze zubů odstraněna, nemůže již být obnovena. Vápník rovněž zamezuje škodlivým účinkům bakterií, které ničí zuby, příznivě působí na drobná poškození v dutině ústní, minimalizuje množství případných infekcí.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vidimová.

dobrý den ,mám dotaz zda mohu užívat vápník,hořčík pokud užívám warfarin dlouhodobě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Vidimová.

bylo mi řečeno ,že nemohu užívat vitamín K pokud beru warfarin. Děkuji

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Vápník

Vápník je přírodní živina, která je obsažena v mnoha potravinových zdrojích, jako jsou mandle, sušené fíky, zelí, lískové ořechy, ústřice, sardinky a tofu. Mléčné výrobky obsahují obzvláště bohatý zdroj vápníku v potravě. Tento minerál pomáhá předcházet osteoporóze a je důležitým prvkem v raném vývoji kostí. Některé výzkumy ukazují, že vápník může pomoci v léčbě premenstruačního syndromu, vysokého krevního tlaku, poruch koncentrace, křivici, vysokého cholesterolu a cévním mozkovým příhodám.

Zdroj: Způsobují vysoké dávky vápníku suché oko?

Diskuze

V diskuzi BORAX - POUŽITÍ V DOMÁCNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri jirousek.

cha že je borax jedovaty to uz bych tu nebyl mužu popravde řic že sem měl zkřivene prsty na obou rukach po mesici brani boraxu sem prsty bez problemu narovnal a nejen to mel sem problem vylezt na mou lod ma 80cm na vysku ted nani bezproblemu skacu nejen nani ale i zni to prisaham bohu je to pravda davam si jednu cajovou lzicku boraxu do jednoho litru mineraky nemam zadne bolesti kloubu je mi 63let dokonce prodavaji boraxove prasky poslechnete mne a berte ho a uvidite tu zmenu s pozdravem jiri

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

Ano Jirka má naprostou pravdu. Bór v podobě tetraboritanu sodného rozpouští vápenaté usazeniny v těle. Tento vápník se pak může přemístit tam kam patří. Beru to taky. Podobné ředění.
Lukáš

Zdroj: diskuze Borax škodlivé účinky

Charakteristika vápníku

Vápník je důležitý pro kosti, zuby, svalovou funkci, krevní srážlivost a metabolismus. Optimální denní příjem vápníku činí 1 g. Průměrná denní dávka vápníku je obsažena v:

  • 750 ml mléka
  • 1 kg tvarohu
  • 120 g tvrdého sýra
  • 120 g sezamových semínek
  • 400 g mandlí
  • 400 g mrkve
  • 500 g kedluben

Vápník je absorbován pouze v kombinaci s vitamínem D. Nedostatek vápníku způsobuje svalový třes, svalové křeče, kosterní deformace, zlomeniny. Zdrojem vápníku jsou všechny mléčné výrobky, zejména tvrdé sýry a máslo či mléko, dále kapusta, mrkev, sezamová semínka, kokosové ořechy.

Zdroj: Minerál vápník

Diskuze

V diskuzi HRBOLATÉ NEHTY NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, mám 4 měsíční plně kojenou dcerku a dnes jsem si všimla, že hlavně na palcích (ale i ukazováčku a prsteníčku) mám hmatatelné prohlubně.. je to jako by mi necht od určité doby rostl níže než předtím... nevíte co to může být? může to být způsobeno kojením??
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Takové prohlubně jsou díky porodu a následné laktaci. Toto všechno spotřebovalo živiny, které by jinak přišly nehtům. Doporučuji posílit ve stravě vápník a kolagen po dobu půl roku a pak uvidíš, jaké budeš mít pěkně silné nehty. O vápníku je článek tady: www.ceskaordinace.cz… a o kolagenu je tady: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Hrbolaté nehty nemoci

Hořčík a vápník

Hořčík pomáhá při vstřebávání vápníku v těle, dodávka vápníku do systému je rychlejší, což má za následek i rychlejší reakci na kostní nebo tkáňová onemocnění. Hořčík a vápník pracují v „harmonii“, která následně vede nejen ke zdraví kostí a zubů, ale přináší vašemu organismu i celou řadu dalších pozitiv, jak jsme ostatně uvedli na předchozích řádcích.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA LÁMÁNÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Co je příčinou lámání zubů? Nejčastější příčinou lámání zubů, respektive stoliček, je jejich tvar. Když jsou například stoličky hluboko klenuté, takže do sebe při skusu velmi zapadají, tak se často stává, vlivem nějaké tvrdé stravy, že se zub ulomí. V místě, kde uvízne například kus pepře, se vytvoří při skusu tak velký tlak, že to klenba zubu neudrží a zub praskne.
Přední zuby jsou zase náchylné na nárazy z frontální strany dutiny ústní při pádech nebo při soubojích.
U některých pacientů může být příčinou lámání zubů i nedostatek vápníku. Při nedostatku vápníku v těle se zuby stávají krehčí a náchylnější k lámání zubů. Když byste chtěli vápník doplnit doplňky stravy, tak vápník se nejlépe vstřebává když se podává společně s vitamínem D3 a bere se před spaním.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčina lámání zubů

Vápník na růst a regeneraci kůže

Vápník v epidermis pomáhá tělu regulovat rychlost vytvoření nové kožní buňky a nahrazuje starou kožní buňku. Kůže, která nemá dostatek vápníku uloženého v pokožce, může být křehčí, tenčí a sušší. Tento vzhled je způsoben nedostatkem vápníku, kvůli pomalému růstu nové kůže nebo kvůli odumřelým kožním buňkám.

Zdroj: Účinky vápníku na pokožku

Diskuze

V diskuzi ROZTREPENE A DVOJICI SE NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dva roky jsem řešila Váš problém na sobě až po různých kombinacích jsem zůstala u vitamínu C 250mg 1krát denně a čajová lžička ráno slunečnicového oleje lisovaného za studena, koupíte ve zdravé výživě.Výsledek jsem zaregistrovala asi za měsíc a půl.



Hezký den Daniela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Siska.

Lepsi je olivovy olej, nemusi byt ten nejkvalitnejsi. Doporucuje se udrzet v puse lzici oleje po dobu 5 minut - kazde rano, pak ho jeste v prubehu dne pouzijete do salatu a je to. Obsahuje hodne mineralu a vitaminu. Jinak pak je vhodny zinek, vapnik a kremik. pa pa Sis

Zdroj: diskuze Re: roztrepene a dvojici se nehty

Kalcium pro děti

Kalcium je pro děti nepostradatelné. Doporučené denní dávky vápníku se podle jednotlivých institucí i států liší, u nás je většinou doporučená dávka 800–1 200 mg vápníku/den. Pro lepší vstřebávání je lépe rozdělit dávku vápníku tak, aby jedna dávka nepřesáhla více než 600 mg, nejlépe je užívat vápník při jídle.

Příjem vápníku (mg/den):

  • 600 mg/den kojenci 6–12 měsíců
  • 800 mg/den děti 1–5 let
  • 1 000 mg/den děti 6–10 let
  • 1 200–1 500 mg/den dospívající děti 11–24 let
  • 1 000 mg/den ženy 25–50 let
  • 1 500 mg/den ženy nad 50 let
  • 1 200–1 500 mg/den těhotné a kojící ženy
  • 1 000 mg/den muži ve věku 25–65 let
  • 1 500 mg/den muži nad 65 let

Zdroj: Vápník u dětí

Kalcium na alergie

Vápník a hořčík jsou dva základní minerály udržující celkové zdraví a zároveň se doporučují při kožní alergické reakci, při otoku po bodnutí vosou. Kalciová injekce pak na alergie jako první pomoc, lidově řečeno „kalciovka do žíly“. Mnoho lidí trpí nedostatkem těchto prvků, zejména pokud konzumují málo mléčných výrobků. Vhodným přirozeným zdrojem jsou minerální vody se zvýšeným obsahem vápníku a hořčíku.

Zdroj: Vápník u dětí

Zdroje vápníku

Zdaleka nejdůležitějším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky. Tvrdé sýry, jako je například parmezán, obsahují nejvyšší koncentrace. Ale rovněž máslo nebo mléko jsou bohaté na vápník. Rostlinné potraviny obvykle obsahují nižší množství vápníku. Ale i zde existují výjimky, například kokos nebo sezamová semínka. Denní konzumace mléka, jogurtu a sýru může dodat tělu dostatek vápníku. Chcete-li využít v těle vápník co nejlépe, musí být zkombinován s vitamínem D. Pokud je množství tohoto vitamínu nedostatečné, bývá vápník těžce zpracovatelný. U dětí a lidí nad 65 let je potřeba vápníku zvýšená – tvorba kostí a udržování kostní hmoty. Lidé trpící nesnášenlivostí na laktózu, nebo z jiného důvodu nekonzumující mléčné výrobky, či dokonce vegetariáni musí věnovat pozornost dostatečnému přísunu vápníku.

Zdroj: Minerál vápník

Funkce vápníku v kůži

I když se neustále zbavujeme kožních buněk, pokožka udržuje konstantní tloušťku živých vrstev. Epidermální vápník reguluje kožní buňky při obnově. Vápník také reguluje normální barvu pleti a to podněcováním melanocytů, což jsou buňky, které produkují pigment. Nedostatek vápníku v kožních buňkách se projevuje jako křehká a tenká kůže. Vápník reguluje kožní buňky obsažené v lipidech, které vytvářejí bariéru pro vnější podmínky. Pacienti se suchou pokožkou kvůli počasí nebo problémům, jako je ekzém, dobře reagují na léčbu vápníkem. Vápník kromě toho může adekvátně pomoci tělu reagovat na menší zánětlivé podněty, což vede k menšímu podráždění pokožky. Vápník v kožních buňkách pomáhá tvořit vápníkový proteinový komplex, který je důležitý pro kožní propustnost. U lidí s nízkým obsahem vápníku v kůži je větší pravděpodobnost, že dojde k předčasnému stárnutí kůže a většímu výskytu rakoviny kůže. Vápník stimuluje antioxidanty, aby nedošlo k poškození kožních komponent, jako je kolagen. Vápník je přírodní minerál a nalézá se v ovoci, zelenině a v některých semenech. Může mít roli v inhibici rakoviny kůže, neboť silně brání recyklaci karcinogenních enzymů.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Vápník a hydratace kůže

Vápník pracuje s epidermis, který produkuje maz na horní vrstvy kůže a pomáhá pleti udržet vlhkost. Lidé s nízkým obsahem vápníku v kůži často nevytvářejí dostatek kožního mazu, který jim způsobuje suchou pokožku. Pacientům, kteří mají chronicky suchou pokožku v zimě nebo trpí kožním onemocněním zahrnujícím vysoké podráždění, jako jsou ekzémy, může pomocí přidání vápníkových doplňků do jejich stravy. Doporučená konzumace vápníku je až 1000 mg denně pro dospělého do věku 50 let a 1200 mg pro dospělého od 50 let a výše.

Zdroj: Účinky vápníku na pokožku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP