Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

BOROVÁ VAZELÍNA

OBSAH

Borová voda

Borová voda je vodný roztok boritanu a je to ve skutečnosti kyselina boritá (H3BO3) v nízké 2% koncentraci. Borovou vodu považujeme výlučně jen za desinfekci, nikoli za běžné očistné medium. Především se používá k výplachu očí. Starší borová voda po prošlé expiraci nebo borová voda, která není uskladněna v patřičných podmínkách, není vhodná k použití zejména do očí. Stářím a nevhodným skladováním ztrácí svou účinnost a nebo boritan v ní obsažený kristalizuje na velmi ostré mikrokrystalky, které oko dráždí a porušují jeho povrch. Nehledě na to, že jednotlivé kristalky jsou ve skutečnosti koncentrovaný boritan, který může to místečko, kde se usadil - zapíchl, hodně poškodit. Borovou vodu je třeba používat střídmě a respektovat ji jako velmi účinou desinfekci. Borovou vodu NIKDY nepolykejte! Aktuální seznam, kde je také uvedena nejlevnější cena borové vody, je zde: borová voda cena.

Zdroj informací: www.ultimate-cosmetics.com/homemade-beauty-products.htm

Zdroj: Které bylinky použít jako přírodní antiseptikum?

Poradna

V naší poradně s názvem OCHRANA PLETI PROTI MRAZU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Jako nejlepší ochrana pleti proti mrazu a proti omrzlinám poslouží výborně lékařská vazelína. Lékařská vazelína je vedlejší produkt ze spracování ropy. Lékařská vazelína je zcela bezpečný vodu-odpuzujízí krém, bez zápachu, bílé průsvitné barvy. Nanáší se na pleť v tenoučké vrstvě i jako podkladní vrstva pod make up. Lékařská vazelína se dá běžně koupit v lekárně za 40 Kč 200 ml. Levné, rychlé, vtipné a účinné řešení proti mrazu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ochrana pleti proti mrazu.

Čistící biologické peelingy

Mandlový biologický peeling

Rozdrťte mandle do konzistence hrubého pudru. Navlhčete pleť a naneste pudr z mandlí na pokožku. Opláchněte. Skladujte na chladném místě po dobu jen několika dnů (rozdrcené mandle snadno oxidují). Připravujte proto jen malé množství.

Pomeranč a ovesné vločky

  • 1 hrnek suché pomerančové kůry
  • 1 hrnek vařených ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlí
  • borová voda

Pomerančovou kůru, ovesné vločky a mandle vsypte do mixéru a umíchejte v jemnou pastu. Vezměte část pasty do dlaní, nakapejte do ní pár kapek borové vody a aplikujte na pleť krouživými pohyby. Po chvilce opláchněte čistou vlažnou vodou. Borová voda v této kombinaci bude sloužit jako doplňující desinfekce pro vaši pleť.

Zdroj: www.ultimate-cosmetics.com

Zdroj: Čistící krémy, mléka a biologické peelingy

Poradna

V naší poradně s názvem BOROVA VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mozem umyt ocka aj jeden a pol rocnemu synovi touto vodou? dakujem Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Borovou vodu můžete bez obav použít.

Zdroj: diskuze Borova voda

Borová voda na kvasinkové infekce pochvy

Rychlé a účinné řešení by mohl být výplach pochvy borovou vodou, kde borová voda je vodný roztok boritanu. Borová voda je kyselina boritá (H3BO3) v nízké 2% koncentraci. Mnohdy pravidelný výplach pochvy borovou vodou dokáže vyléčit kvasinkové infekce, které do teď léčbě odolávaly. Výplach pochvy borovou vodou se provádí dvakrát týdně až do vymizení příznaků vaginální mykózy. Borová voda se dá nahradit čípky s 600mg kyseliny borité. Cena a místa, kde se dá borová voda koupit, jsou zde: borová voda cena. Podobným lékem je i Jarišova voda (Jarischův roztok), což je obohacená borová voda o glycerin. Zde jsou podorbnosti i s návodem na přípravu Jarišovy vody: Jarišova voda návod k přípravě a použití.

Zdroj: Domácí léčba vaginální kvasinkové infekce

Poradna

V naší poradně s názvem BOROVA VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

Borovou vodu můžete bez obav použít.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David.

A může se to jako kapat do oka bez vaničky nebo jen s vanickoi

Zdroj: diskuze Borova voda

Borová voda

Borová voda je známým pomocníkem při lehčích zánětlivých procesech očí. Jedná se o oční vodu s  3% kyselinou boritou. Kape se do spojivkového vaku, dále lze použít k výplachu oka či obkladům víček. Má významné dezinfekční vlastnosti. Do uší se ve veterinární medicíně nepoužívá – na trhu je řada přímo veterinárních ceruminolytických čistících přípravků, které dezinfikují a rozpouští ušní maz. K sehnání je běžně v lékárnách bez předpisu. Zde je vidět cena borové vody.

Zdroj: Borová voda pro psa

Diskuze

V diskuzi RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veru.

Já trpím odjakživa ekzémy a popraskanou pokoškou, a jediná spolehlivá medicína je obyčejná VAZELÍNA - doporučuju všem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rada

Tip na lesklé řasy

Výrazně lesklé řasy lze v domácím prostředí dosáhnout pomocí lékařské vazelíny. Lékařská vazelina řasy obalí, tím je mírně zmohutní a krásně projasní. Vazelína se na řasy musí nanést jen v nepatrné vrstvičce pomocí čistého štětečku z nějaké staré maskary. Tímto štětečkem se pak řasy několik sekund vyčesávají a tím se účasně pomocí vazeliny vyleští. Vazelina řasy nijak zvlášť nevyživuje a ani nijak významně nedráždí oči, Vazelína v oku může na několik minut zapříčinit rozmazané vidění, které se samo napraví. Stejný postup se dá použít i pro lesklé obočí.


Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Poradna

V naší poradně s názvem EBRANTIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Borová Lucie.

Dobrý den,

ve starším článku na vašem webu jsem našla uvedeno, že ebrantil je plně hrazen pojišťovnou. Žel, naopak po mně chtějí obrovský doplatek. Prosím, která lékárna má nízký nebo žádný doplatek na tento lék?
Děkuji předem za odpověd.
L.Borová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na lék Ebrantil se skutečně doplácí a obvyklý doplatek je 216 Kč za 30mg a 333 Kč za 60mg oboje za 50 tobolek. Lékárny dnes mají různé věrnostní programy a cena se liší pro každého člověka individuálně. Zkuste si obvolat několik lékáren, ať zjistíte za kolik můžou tento lék poskytnout přímo vám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ebrantil

Další léčebné účinky borové vody

  • Kyselina boritá je velmi účinná pro léčbu očních infekcí, ale také pro léčbu ušních infekcí.
  • Zároveň je možné ji používat při zapáchání nohou, protože borová voda snižuje pocení, které způsobuje zápach nohou.
  • Její další výhodou je, že se dá používat na léčbu kožních infekcí, jako je například kandidóza, plíseň nohou nebo různé plísňové či kvasinkové infekce kůže.
  • Směs kyseliny borité s destilovanou vodou je účinná při ošetřování drobných poranění. Roztok obsahuje antiseptické vlastnosti, které pomáhají při léčbě menších řezných ran či popálenin.

Zdroj: Borová voda jako domácí lék

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ NOSU A KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petrželka Stanislav.

Poslední dobou mě začalo svědit kolem nosu a uvnitř nosu.Mastičky nepomáhají ,ani lékařská vazelína.Prosím o Vaše zkušenosti.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na svědění nosu použijte krém Myfungar, který aplikujte 2 krát denně asi tak sedm dní a mělo by to zmizet.

Zdroj: diskuze Svědění nosu a kolem nosu

Pomůcky

Při glycerinovém klystýru je potřeba ricinový olej nebo glycerin; 100–200ml Janetova stříkačka; slabší rektální rourka nebo Nelatonův katétr; čtverce buničiny; jednorázová podložka; vazelína; dřevěná lopatka; gumové rukavice; emitní miska; toaletní papír; podložní mísa.

Zdroj: Glycerinový klystýr

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ HROZÍ NEBEZPEČÍ PŘI VNITŘNÍM POŽITÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír .

Zajímá mne co se může stát, když se borová voda požije (pár kapek) a dostane se do organizmu. Co má postižený dělat a nedělat.

Děkuji za odpověď Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina boritá je nebezpečný jed. Otravy z této chemické látky mohou být akutní nebo chronické. K akutní otravě kyselinou boritou obvykle dochází, když někdo spolkne výrobky na zabíjení švábů, které obsahují koncentrovanou kyselinu boritou.
Chronická otrava se vyskytuje u těch, kteří jsou opakovaně vystaveni kyselině borité. Například v minulosti se kyseliny borité se používalo k dezinfekci a ošetření ran. Pacientům, kteří takové ošetření dostávali znovu a znovu se udělalo špatně, a někteří vlivem toho i zemřeli.
Kyselina boritá v borové vodě je značně rozředěná, obvykle 3 díly kyseliny na 97 dílů vody. Při tomto zředění pár kapek borové vody, které byste náhodou spolkl, by neznamenalo vážné nebezpečí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaké hrozí nebezpečí při vnitřním požití?

Ophtal

Jedná se o oční roztok obsahující taktéž kyselinu boritou. V balení jsou dvě lahvičky a vyplachovací vanička pro oko. U psů lze využít při mírných zánětech či k odstranění výtoku. Má značné antiseptické vlastnosti. Používá se při pálení/ řezání očí, při lehčích zánětech spojivek či víček, k odstranění cizích těles ze spojivkového vaku, atd. Vždy dodržujte dobu použitelnosti. Více viz. příbalový leták, který je k dispozici pod článkem ke stažení.

O aktuální dostupnosti obou přípravků se informujte v lékárnách.

Zdroj: Borová voda pro psa

Poradna

V naší poradně s názvem REZANI ,PALENI V NOSE V PRAVE DIRCE PRI NADECHOVANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den ,potrebvala bych poradit byla jsem vic jak pred mesicem bezne nachlazena a ted uz nejsem, ale zustalo me v prave dirce bolestive rezani pri nadechovani na orl jsem dostala nosni kapky dymestin a nic nepomaha koupilajsem si kapky morskou sul taky nic inhauju paru a stav se nelepsi,tak bych chtela poradit jsem v prechodu a beru lek tamoxifen a uz me zacina i suchost v ustech a bolest hlavy dekuji juzkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste použít lékařskou vazelínu. Dejte si vazelínu na štětičku a rozetřete ji všude, kam dosáhnete. Vazelína nahradí chybějící zvlhčení a omezí nepřijemné pálení. Nic dalšího už nepoužívejte a nechte nos v klidu zahojit.

Zdroj: diskuze Rezani ,paleni v nose v prave dirce pri nadechovani

Borová voda na oční infekci

Podráždění oka je také známo jako zánět spojivek. Tento zánět je považován za druh oční infekce, která se vyskytuje poměrně často. Zánět vyvolává rozšíření krevních cév na povrchu oka, díky čemuž dochází k zarudnutí. Zarudnutí oka má své příznaky, které zahrnují pálení nebo pocit písku. Dalšími příznaky jsou sucho, svědění a citlivost na světlo. Kvůli zánětu spojivek není třeba navštěvovat lékaře, stačí pouze použít borovou vodu – smíchejte šálek vroucí vody s jednou lžičkou kyseliny borité. Směs by se měla použít až za studeného stavu. Po aplikaci se musí nechat tato směs zaschnout a pak opláchnout vlažnou vodou. Borová voda se nanáší pomocí kapátka nebo vatového tamponu. Aplikování této směsi by se mělo opakovat alespoň třikrát denně.

Kyselina boritá je při léčbě očí výhodná v tom, že se jedná o výborný prostředek kvůli svým protiplísňovým a antibakteriálním vlastnostem. Zároveň kyselina boritá zbavuje oko nečistot, prachu, ale také zmírňuje příznaky, jako je svědění nebo podráždění. Lidé alergičtí na kyselinu boritou by ji neměli používat. Pacienti používající kontaktní čočky, by si je měly před použitím odložit.

Zdroj: Borová voda jako domácí lék

Diskuze

V diskuzi BOROVÁ VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jak doma vyrobit borovou vodu. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Borová voda

Zdravotní účinky kyseliny borité

Kyselinu boritou je možné používat jako antiseptikum, které se používá na drobné popáleniny nebo drobná poranění kůže. Zároveň může být obsažena v obvazech nebo mastích. Kyselina boritá se používá ve velmi slabě zředěném stavu na mytí očí nebo na léčbu bakteriální vaginózy. Často se používá při léčbě akné. Taktéž je velmi účinná při prevenci mykóz, konkrétně na nohou. Její použití je možné i na léčbu některých druhů ušních infekcí.

Zdroj: Borová voda jako domácí lék

Poradna

V naší poradně s názvem MYKOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kvetoslava Mesarošova.

Zdravim.Moja dcera trpi už asi 5 rokov častou mykozou.V lete akonahle sa ide kupat vonku už ju ma.Vyskušala už vsetko možne v lekarni a teraz by chcela skusit niečo babske.poznate niekto nejaku bylinku,čajik,ktory pomôže?Začiatkom oktobra odlieta študovať do Australie,takže nemam velačasu.Ďakujem za radu.Kveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při mykóze pomáhá borová voda na výplachy pochvy a Clotrimazol krém na akutní nákazu. Jako prevence je nutné užívat probiotika. Takto by se vaginální mykózy měla rychle zbavit.

Zdroj: diskuze Mykoza

Kyselina boritá

Kyselina boritá je přirozeně se vyskytující sloučenina, která se používá jako insekticid, do protiplísňových přípravků či antibakteriálních přípravků. S touto kyselinou se musí zacházet opatrně, aby nedošlo k její kontaminaci. Výhodou kyseliny je, že nezpůsobuje žádné nežádoucí účinky. Pouze při vdechnutí může podráždit nosní sliznici, čímž způsobí nevolnost, zvracení, průjem, ospalost, vyrážku, bolesti hlavy, pokles tělesné teploty, nízký krevní tlak. Při styku s kůží může dojít k podráždění. Dlouhodobý nebo opakovaný kontakt může způsobit suchou nebo zarudlou pokožku.

Zdroj: Borová voda jako domácí lék

Jarischův roztok

Jarischův roztok je roztok kyseliny borité s glycerinem rozpuštěným v demineralizované vodě. Jeho pH je mírně kyselé. Používá se jako pleťová voda, na ekzémy, celkové zklidnění pokožky. Je k dostání v lékárně bez předpisu.

Jarischův roztok se používá zevně. Jedná se o dermatologikum. Jde o vodný roztok kyseliny borité a glycerinu. Používá se pro zahájení terapie akutních mokvajících projevů ekzémů ve formě vysychavých obkladů. Nanáší se buď omýváním nebo potíráním postižené oblasti, taktéž může být použit jako obklad. Neměl by se používat jako peeling nebo na podrážděnou pokožku.

Jarischův roztok se dá použít jako bezvadná a levná pleťová voda.

Zdroj: Borová voda jako domácí lék

Zinková pasta, popřípadě zinková mast - jak si ji připravit?

Budete k tomu potřebovat oxid zinečnatý, slunečnicový olej, tuky z ovčí vlny a žlutou vazelínu.

  • Oxid zinečnatý (ZnO) je bílá práškovitá látka, nerozpustná ve vodě. Používá se v malířství jako tak zvaná zinková běloba. Zakoupit lze jako bílý prášek v malířských potřebách. Budete ho potřebovat 300 gramů.
  • Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou, ale také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Obsahuje také nemalé množství vitaminu E. Běžně je k dostání v supermarketech. Budete ho potřebovat 200 gramů.
  • Tuk z ovčí vlny - neboli lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Lanolin je k dostání vážený v lékárně. Budete ho potřebovat 50 gramů.
  • Žlutá vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C. Získává se destilací surového ropného vosku. Vazelína je průsvitná, v čisté podobě bez chuti a zápachu. Rozlišuje se vazelína žlutá vaselinum flavum a bílá vaselinum album, což je žlutá vazelína vybělená kyselinou sírovou. K výrobě zinkové pasty potřebujeme vazelínu žlutou, kterou dostaneme v lékárně. Budeme ji potřebovat 450 gramů.

Zdroj: Návod na přípravu zinkové pasty

Jarischova voda

Nebo také Jarišova voda, či Jarishův roztok je roztok glycerínu a kyseliny borité v destilované vodě.


Glycerín, nebo také glycerol je hygroskopická bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti. Hlavním zdrojem glycerolu jsou přírodní tuky. Například při výrobě mýdla se působením hydroxidu sodného nebo draselného tuky štěpí na glycerol a směs alkalických solí alifatických kyselin, které jsou podstatou kosmetických mýdel.

Glycerinový olej použití: Glycerol se používá pro ošetření gumy a kůže v kosmetických výrobcích, zejména jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech, jako přísada do zubních past, při výrobě plastických hmot zejména jako změkčovadlo, léčiv, žvýkaček, past, barviv a výbušnin. Glycerinový olej se používá také přii výrobě bezvodého ethanolu pro odstranění příměsi vody. Glycerin je součástí nemrznoucích směsí, většinou v kombinaci s ethylenglykolem. V potravinářském průmyslu se glycerinový olej užívá jako přísada pro úpravu nápojů a méně kvalitních vín, jako sladidlo například ve šlehačkách v bombičkách, jako změkčovadlo želé a jiných cukrovinek. Glycerin jako součást potravin má označení E 422. V lékařství se glycerin užívá při léčbě otoku mozku jako přísada infuzí, ke snižování nitroočního tlaku, při zácpách ke změkčení stolice ve formě glycerinových čípků nebo jako součást klystýrů.

Kyselina boritá je bílá krystalická látka. Její zředěné vodné roztoky, obvykle 2% až 3% roztok, se používají v očním lékařství pod označením borová voda. Takže obecně se dá říci, že Jarishova voda je vlastně obohacená borová voda o glycerín.

Zdroj: Jarišova voda a jak si ji připravit

Účinky

Sírové mýdlo zbavuje pleť nečistot, hloubkově čistí, pokožka zůstává přirozeně jemná. Tvorba kožního mazu je omezena díky obsažené síře, pleťové póry jsou uvolňovány a vyčištěny, tvorba komedonů je snižována. U svrabu je toto mýdlo pouze podpůrným prostředkem. Léčebným prostředkem je sírová mast.

Síra je nejstarším a dosud nejefektivnějším, dobře aplikovatelným, bezpečným a levným prostředkem k léčbě svrabu. Má účinky antiparazitární, antibakteriální, antimikrobiální, keratolytické, antiseboroické a mírně hyperemizující. K terapii svrabu se využívá sulphur praecipitatum (precipitovaná síra). Ta účinkuje pouze v dobře zvoleném masťovém základu (například vazelína, měkký žlutý parafin, vepřové sádlo).

Po aplikaci síry na kůži se vyvíjí sirovodík. U dospělých se volí 10–20% koncentrace, u větších dětí až 5%, u malých dětí 2,5%, která se nepřekračuje. Dosud nebyla hlášena rezistence na tuto terapii.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Je lepší sírová mast, nebo mýdlo?

Síra se používá v masťovém základu a je na svrab účinná. U dospělého pacienta se používá 10–20% sirná vazelína, zatímco u dětí se používá 2,5% mast. Tato mast se aplikuje 1x denně tři po sobě následující dny.

Aby byla léčba úspěšná, je nutné dodržovat zásady zevní léčby. Mast se má stejnoměrně vtírat do kůže po koupeli na celé tělo, po koupeli je však nezbytné tělo důkladně osušit. Na osobní hygienu lze použít i sírové mýdlo SulfaDerm. Každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, to vyprat při teplotě minimálně 60 °C, žehlit a 3 dny nepoužívat. Ostatní prádlo či obuv nepoužívat alespoň 5 dní.

Mast je v tomto případě léčebným prostředkem, kdežto mýdlo pouze podpůrným prostředkem. U těhotných, kojících matek a dětí je sirná mast lékem první volby, konkrétně precipitovaná síra ve vazelíně. 5% permetrin se může použít u dětí od dvou měsíců věku.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová

Mgr. Jana Fábryová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP