Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

BRADAVIČKY NA OČNÍCH VÍČKÁCH

OBSAH

Odstranění kožních výrůstků na očních víčkách

Pokud má bradavička hluboký kořen, tak je potřeba ji odstranit vyříznutím. Jinak ji lze ošetřit upálením a vypálením kořene. Ale jen ty na povrchu kůže. U hlubších bohužel hrozí jejich opakovaný výskyt, protože se nevypálí zcela. Tento výkon zdravotní pojišťovna nehradí a stojí 1 000 Kč.

Zdroj: Bradavice na očním víčku

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ U OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Nevíte někdo co to je když se mi dělají tukové skvrny pod kůží u očí, jsou to takové tukové bulky. Ráda bych se toho zbavila a měla oční víčka zase jako dřív, hladká bez boulí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tukové bulky na očních víčkách jsou xantelasmata. Vznikají, když se v organizmu pohybuje moc tuků. Tukové bulky na očních jsou vlastně usazený cholesterol. Tady je článek, ve kterém se detailně píše o tomto problému a je tam i možná léčba: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Tukové skvrny pod kůží u očí

Xantelasma

Xantelasma se objevují při zvýšeném ukládání tuku v očních víčkách. Jedná se o žlutavá plochá ložiska lipoidních látek, která jsou viditelná v nazální části kůže horního víčka. Můžeme je vidět u lidí s hyperlipidémií a diabetem. Excize se provádí z kosmetických důvodů. Obvykle se vyskytují u starších lidí a jsou většinou neškodné a nezhoubné. Člověk mívá pocit boule v očním víčku. Xantelasmata jsou způsobena nahromaděním tuku při zvýšené hladině lipidů v krvi (hyperlipoproteinémie). Další příčinou vzniku xantelasmat bývají vysoké hladiny triglyceridů, které se objevují v souvislosti s onemocněním diabetes.

Zde můžete vidět, jak vypadají tukové váčky na očních víčkách.

Xantelasmata nelze odstranit laserem. Teoreticky by je bylo často možné jednoduše vyříznout. Tento postup je však řešením jen výjimečně. Problém je, že ložiska cholesterolu v podkoží (= podstata xantelasmat) se začnou znovu tvořit kolem jizvy po tomto vyříznutí a často intenzivněji než před zákrokem. Ve většině případů nelze xantelasmata odstranit. Léčba se zaměřuje na úpravu hyperlipoproteinémie, někdy může dojít i k trvalé resorpci těchto ložisek.

Zdroj: Bradavice kolem očí

Diskuze

V diskuzi XANTELASMA ODSTRANENI OČNÍCH VÍČEK TEPLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý den kam prosim na odstraneni xantelasmi na horních víčkach v Teplicich děkuji s pozdravem Renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Klinika CLT, spol. s.r.o.
Císařské lázně
3. patro
Laubeho nám. 2
415 01 Teplice

Mob.: +420 724 666 355

Telefon: +420 417 977 800

Zdroj: diskuze Xantelasma odstraneni očních víček teplice

Xantelasmata

Xantelasmata jsou žlutavé útvary nepravidelných tvarů, které se nacházejí na horních i dolních víčkách. Projevují se jako bulka na horním víčku, nejedná se však o bílé skvrny na očních víčkách. Víčka takto postižená působí unaveným dojmem.

Příčiny

Příčinou vzniku xantelasmat je hromadění tuků v kůži, které může být projevem vyšší hladiny cholesterolu nebo triglyceridů v krvi. Příčiny však mohou být i jiné. Roli sehrává také genetika.

Léčba

Pokud máte xantelasmata, jen tak sama od sebe nezmizí. Pomůže pouze operativní odstranění těchto nehezkých kožních výrůstků, které se nejčastěji vyskytují v oblasti očních víček. Proto se pacientům doporučuje, aby zákrok podstoupili společně s plastikou víček, která bývá ve středním a vyšším věku, kdy se xantelasmata vyskytují, také na místě.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA DUO VIZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie Nováková.

Hezký den,mám na očních víčkách tukové bulky a zajímalo by mě jestli se dají odstranit při redukci víček?
A prosím o cenu, nenašla jsem ceník.
Děkuji Nováková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční klinika Duo vize

Léčba

Podrážděná oční víčka si můžete ve většině případech ošetřit doma. Doporučuje se čištění očních víček borovou vodou a přikládání teplých obkladů. Pokud se situace nezlepší, je samozřejmě vhodnější navštívit očního lékaře, který doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Co na zklidnění očních víček

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAČÍ BRADAVIČKY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Marešová.

Mám bradavičky v zadní části . Jinak se cítím dobře

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U kořene jazyka jsou takové výrůstky podobné bradavičkám a pomáhají při polykání. Někdy se stane, že je něco vyprovokuje a některé z nich se zduří. Pak máme pocit, jako by vzadu na jazyku ulpělo nějaké jídlo. Obvykle se to samo vrátí do normálu během jednoho týdne. Když ne, tak bude třeba provést vyšetření krku u lékaře ORL. Ten podle zjištění zvolí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co značí bradavičky na jazyku

Co jsou žluté mastné fleky na očním víčku

Zvýšené ukládání tuku v očních víčkách jsou xantelasmata, která bývají způsobena buď hyperlipoproteinémií typ II anebo zvýšenou hladinou cholesterolu. Xantelasmata jsou neinfekční, ploché, žlutobílé vrstvy tuku - cholesterolu, které se vytvářejí pod kůží anebo kolem očních víček. Obvykle se vyskytují u starších lidí a jsou většinou neškodné a nezhoubné. Xantelasmata mohou u některých lidí naznačovat vysokou hladinu cholesterolu nebo zvýšenou hladinu triglyceridů, což jsou předchůdci závažných kardiovaskulárních onemocnění nebo cukrovky. Xantelasma jsou bezbolestné bulky pod kůží očních víček, obvykle na horní ploše blíže k nosu. Často mohou růst po dobu několika měsíců. Člověk pak mívá pocit boule v očním víčku. Žluté mastné fleky jsou měkké na dotek a ploché, na rozdíl například od skvrn po akné. Také, pokud se stisknou, tak z nich nevychází hnis, jako se to děje s pupínky od akné. Vysoká hladina cholesterolu není jedinou podmínkou pro vznik xantelasmat. Další obvyklou příčinou vzniku xantelasmat bývají vysoké hladiny triglyceridů, které se objevují v souvislosti s metabolickým onemocněním diabetes mellitus - cukrovka. Xantelasmata, která jsou ovlivněna hyperlipoproteinémií typu 2 bývají doprovázena bolestí na hrudi a obezitou.

Zdroj: Ukládání cholesterolu na očním víčku

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ OČNÍCH VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Je to tak 2 měsíce, co mě strašně svědí oční víčka a už si nevím rady. Mám nateklé oči, velmi suchou kůži na víčkách. Když si to rozškrábu, udělají se mi takové menší pupínky a je to ještě horší. Nevím, zda se nejedná o alergii nebo jestli to může být i atopický ekzém. Děkuji moc za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění očních víček

Domácí léčba

Léčbu tmavých očních kruhů, očních váčků a oteklých víček si můžete udělat i doma. Závisí na příčině, která by měla být odstraněna. Jedná se o zdravý životní styl, dostatečný spánek, vyhnutí se spouštěčům alergie a dostatečný příjem tekutin. K odstranění těchto kožních problémů je dobré zvládnout speciální masážní techniku. Pomocí této techniky si můžete zlepšit průtok lymfatických cév a odstranění otoků víček. Na otok jsou účinné chladné obklady ze zeleného čaje, plátků okurek či studeného syrového steaku. K odstranění tmavých očních kruhů a očních váčků se používá make-up, který je zakrývá - korektor.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Diskuze

V diskuzi FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chochelová Věra.

prosím o sdělení možné příčiny a jeji řešení



děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Hrstková.

Dobrý den, asi jeden měsíc pozoruji tukové fleky na očních víčkách i pod očima. Píšete, že by pomohla jedině operace. Je mi 82 roků, pomohou mi i bylinky? (lopuch, máta, pampeliška, pelyněk, rozrazil, růže, řepík a třezalka) Prosím, poraďte. Hodnotu cholesterolu, toho špatného, mám asi 7,3. Lékař mi doporučil dietu, prášky mi nedal. Děkuji Eva Hrstková

Zdroj: diskuze fleky tmavé u vnitřních okrajů očí,u kořene nosu,přecházejí až pod oči

Druhy tmavých očních kruhů

Nejčastěji jsou označovány jako tmavé kruhy pod očima. Někdy mohou být zapadlé, šedé nebo namodralé, jedná se o zbarvení kolem očí. Většinou se jedná o tmavé kruhy pod očima. Tmavé kruhy mohou zřídka nastat současně s váčky a očními otoky. Zde je několik forem tmavých kruhů.

  • Tmavé kruhy vznikají v důsledku stárnutí a oslabení očních víček.
  • Tmavé kruhy vznikají po redukci tuku v očních víčkách, redukci obličejového tuku a při vystouplých obličejových kostí.
  • Dědičné nebo etnické tmavé kruhy se častěji vyskytují v některých rodinách a různých etnických skupinách.
  • Tmavé kruhy pod očima mohou vznikat od vnitřních poruch, jako je nedostatek vitaminu, melaninu a nedostatku hemoglobinu.
  • Vznik tmavých kruhů pod očima je zapříčiněn špatným životním stylem, jako je nedostatek spánku, velké množství alkoholu, žal a trápení, špatné stravovací návyky.
  • Tmavé kruhy pod očima mohou vznikat kvůli nadměrné pigmentaci, což způsobuje stárnutí kůže, záněty, příliš častý výskyt na slunci anebo hodně opalování.
  • K nafouklým očním kruhům může dojít z různých důvodů, zejména z lymfatického přetížení pod kůží, způsobené nadměrnou tukovou tkání kolem očí, slabost na okrouhlém svalu oka. Slabost je způsobena bud jako orbitální septum nebo jako hypertrofie.

Velmi častá je kombinace několika těchto důvodů, které jsou pak příčinou tmavých kruhů a léčba často musí být diferencována.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE V KOUTKU OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, ve vnitřním kouktku oka jsem objevila zatím malou (ale zvětšuje se) bradavici. Co s tím? Máte někdo zkušenost, radu? Předem díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Garbová.

Dobrý večer, mám na spodním víčku bradavičky, jak je odstraním. Děkují za radu.

Zdroj: diskuze Bradavice v koutku oka

Genitální bradavice foto

Tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět bradavičky na genitáliích.

Zdroj: Genitální bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Dobrý den,

chci se zeptat - udělaly se mi u kořene penisu malé svědivé pupínky.
Mohly by to být bradavičky???
Jsem své nynější přítelkyni věrný takže nechápu jak a kde jsem k nim přišel....:(

Díky za odpověď.
Luděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Příčiny podrážděných víček

Příčin podráždění očních víček může být zajisté několik. Jednou z nich je určitě celodenní práce u počítače nebo dlouhé čtení. Další a častěji se vyskytující je zánět víček. To vám řekne přesněji oční specialista. Mezi časté příznaky podráždění víček patří zarudnutí očí, nadměrné slzení nebo svědění, suché oko, pocit cizího tělesa v oku, zánět očí. Existují dva druhy zánětu očních víček a každý má jiné příčiny. Prvním je takzvaný přední zánět, který postihuje vnější část víčka, tedy místo, kde jsou umístěny řasy. Způsobují ho bakterie z vlasů a obočí. Druhým je takzvaný zadní zánět, který postihuje vnitřní část víčka a způsobují ho žlázy v blízkosti očních řas nadměrnou tvorbou oleje.

Zdroj: Co na zklidnění očních víček

Poradna

V naší poradně s názvem NA BRADAVIČKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobry den ..udelali se mi bradavičky na penisu muzete mi poradit mastičku ktera by mě pomohla sbavit se toho . Děkuji za radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bradavičky na obrázku nejsou kondylomata, můžete být klidný. Dokonce tyto útvary nejsou ani nakažlivé. Pokud byste se toho chtěl zbavit, tak jedině mechanicky - odříznout to cutterem a nebo lejzrem, popřípadě použít tekutý dusík. Ani jeden postup však nebude možné provést v domácích podmínkách a budete se muset svěřit do rukou odborníka. Předejdete tak vzniku nepěkných jizev a komplikací z neodborného zásahu. Blíže vám pomůžou v ordinaci kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na bradavičky na penisu

Bulka na víčku

Pokud se vám náhle vytvořila na víčku bulka, která je červená, bolestivá a provázená otokem v okolí, jedná se patrně o hordeolum neboli o ječné zrno. Může se však jednat i o milia či xantelasmata. Tato bulka nebolí.

Milia

Milia jsou tvrdé bílé cysty vyplněné zrohovatělou kůží, které se nejčastěji nacházejí na pokožce obličeje v oblasti okolo očí. Dle Wikipedie se jedná pouze o kosmetický problém, který časem při správné péči o pokožku odezní. Pokud přetrvávají, je možné je z estetických důvodů citlivě odstranit.

Xantelasmata

Xantelesmata jsou žluté nepravidelné útvary, které se nacházejí nejčastěji na horních očních víčkách. Vznikají nahromaděním tuků v kůži při vyšší hladině cholesterolu nebo triglyceridů v krvi.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Příčiny

Lidský papillomavirus je virus, jehož některé typy způsobují jen genitální bradavice, jiné mohou způsobit abnormální změny v buňkách a vést tak k rakovině děložního čípku. Lidské papillomaviry a genitální bradavice se šíří pohlavním stykem s někým, kdo již virus má.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Léčba dermatitidy na očních víčkách

Pro všechny výše uvedené druhy příčin by mohla dobře fungovat zevní terapie pomocí léčivých gelů nebo kapek, ve kterých je smícháno antimykotikum a zároveň i nějaký steroid ve formě kortikoidu. Kortikoidy velice rychle odstraní alergické reakce, jako svědění, zarudnutí a řezání v oku a antimykotikum zase vyléčí primární příčinu této dermatitidy a omezí její návrat. Léčivo, které bude skutečně takto komplexní, se nedá běžně koupit v lékárně, ale dostanete ho po předložení lékařského předpisu. To znamená, že pro rychlé a účinné uzdravení, bude ve Vašem případě nutné navštívit očního lékaře a požádat ho o zhodnocení Vašeho stavu a zvolení vhodného léku. Domácí experimenty s volně prodejnými mastmi jsou v tomto případě přitěžující, neboť mastnota podněcuje další rozvoj seboroidských dermatitid. Proto se používají k léčbě seboroidské oční dermatitidy gely nebo kapky.

Zdroj: Vysušená kůže na očním víčku a svědění

Vyšetření očních kruhů a váčků

Lékař by měl určit příčinu vzniku očních kruhů a váčků. Také by měl určit oční změny, které získá z porovnání fotografií nebo při srovnání s výskytem u příbuzných. Musí brát v úvahu návyky a zvláštnosti jako je kouření, opalování, alkohol a spací návyky. Při klinickém vyšetření se zjišťují hluboké oční kruhy, pružnost kůže očních víček a také barva kůže. Pomocí speciální lupy a dalších nástrojů se zjistí plnění krevních a lymfatických cév, tukové a obsahové vlastnosti a barva kůže. Také se dělají krevní testy, aby se vyloučila vnitřní onemocnění. Měl by se také zjistit stav periorbitálního a subokularentního podkožního tuku. Krevní testy se dělají k vyloučení těchto onemocnění: ledvin, štítné žlázy, nedostatek vitaminu, anémie, nedostatek železa a krevní onemocnění. Často jsou nutná speciální oční vyšetření.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Kontaktní čočky

Nesprávnou volbou kontaktních čoček, ale i nehygienickou manipulací s nimi si můžete přivodit rovněž otok víček. Ať už je příčina očních otoků jakákoli, pokud nosíte kontaktní čočky, neměli byste je používat, dokud otok nezmizí.

Léčba

Pokud v dodržování hygienických zásad nechybujete, může být problém otoků spojen s nevhodným typem čoček nebo roztoku, případně může jít o alergii či plísně. Návštěva očního lékaře je pro vás nezbytná.

Zde můžete vidět, jak vypadá otok víček při nošení očních čoček.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Mast Aldara na genitální bradavičky

Imiquimod je na trhu k dostání pod názvem ALDARA. Tato mast je v České republice zaregistrovaná od roku 1999 a je dostupná pouze na lékařský předpis, ošetření provádí sám pacient. Pokud je Aldara určena k léčbě kondylomat, tak si ji pacient musí hradit celou sám, což je cca 1 800–2 000 Kč na 1 balení (dle lékárny). Léčbu lze provádět nanejvýš 16 týdnů. Průměrná doba léčení do vymizení je u žen 8 týdnů a u mužů 12 týdnů. Krém se nanáší 3x týdně na postižená místa.

Zdroj: Léčba kondylomat

Odstřižení bradavice

Bradavice na víčkách lze velice dobře a bezpečně odstranit pomocí přístroje Plexr. Po znecitlivění anestetickým krémem je možné malým paprskem přesně bradavičku nebo jiný nežádoucí útvar lehce odstranit. Stroupek se vyloupne asi za týden. Jizva po tomto zákroku není. Řasy jsou mimo zásah a nejsou poškozeny.

Zdroj: Bradavice na očním víčku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP