Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

BRADAVIČKY POD PRSY

OBSAH

Svědí vás mezi prsy, máte na tomto místě pupínky či pozorujete podivné skvrny? Pak se může jednat o naprosto běžné kožní potíže, ale též o příznak závažného onemocnění. Většina pupínků mezi prsy má stejnou příčinu jako vyrážky, které se vyskytují i jinde na těle a jež většinou představují nepříjemné estetické onemocnění.

Zdroj: Pupínky mezi prsy

Poradna

V naší poradně s názvem MALÉ BRADAVIČKY POD PRSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vargova.

Dobry den,
pred par dnam som zistila, ze vyrastok, ktory sa nachadza tesne pod mojim pravym prsnikom (v oblasti, kde sa tela dotyka kostica podprsenky) je trocha citlivy a vytvorila sa cierna oblast na jeho konci. Chcela by som teda vediet, ci je dovod sa obavat, alebo by to mohlo byt neskodne a dala by som si to pripadne odstranit.
Dakujem
S pozdravom
Janka

P.S.: Pripajam fotografiu. Nie je kvalitna, ale hadam postavujuca.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte ke kožnímu lékaři, aby vám toto znaménko vyšetřil dermatoscopem. Jen tak se dozvíte, jestli je to neškodné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Malé bradavičky pod prsy

Potničky

Horečka je častou příčinou výsevu potniček mezi ňadry. Mnoho lidí spojuje tento stav s dětmi, ale i dospělí mohou mít tuto vyrážku. Potničky vznikají, když se nadměrnému potu, který produkují potní žlázy, zabrání proniknout na povrch kůže, kde se odpařuje, a dochází tak k hromadění tepla. Oblasti pod a mezi prsy jsou obzvláště zranitelné, protože se zde kůže o sebe otírá a toto tření zvyšuje pravděpodobnost vzniku vyrážky.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají potničky.

Zdroj: Pásový opar pod prsy

Poradna

V naší poradně s názvem NA PRSOU -POD PRSY ŠUPINATÁ ZANÍCENÁ SVĚDIVÁ KŮŽE -CO S TÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel A.Krystofová.

Jak posáno výše červená zanícena kůže pod prsy a na briše šupinatá. Jak léčit? LUPÉNKA TO NENÍ!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může jít o kvasinky. Zkuste 10 dní používat volně prodejný Clotrimazol krém. Pokud nepomůže, budete muset ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na prsou -pod prsy šupinatá zanícená svědivá kůže -co s tím

Opruzeniny v těhotenství

Mezi faktory, které vznik vlhkých míst podporují, patří i těhotenství. Nezřídka se objevují například opruzeniny pod prsy. Nejčastější léčbou je aplikace krému s oxidem zinečnatým.

Zdroj: Mast na opruzeniny u dospělých

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ POD PRSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Polavková.

Objevily se mi červené fleky pod prsy. Myslela jsem si, že se jedná o opruzeniny.
Nakonec se jedná o plíseň - je zapáchající.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mária.

pod prsama se mi udelali šedive mokvajici jako plísen porad te mi prosím děkuji

Zdroj: diskuze Plíseň pod prsy

Opruzenina fotografie

Červené projevy opruzenin na jejich typických místech, na zadku, pod prsy u dospělých, na faldách u kojenců anebo opruzeniny genitálií, jsou zde: opruzeniny fotografie.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Diskuze

V diskuzi MALE ZNAMENKO VYPADAJICI JAKO KLISTE MEZI PRSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Vodrážková.

Udělalo se mi mezi prsy světle hnědé znaménko.Nevim co s ním se pořád na něj sahám a mám chuť ho vytrhnout.Co myslíte mám to udělat?Je mi trapné jít s takovou maličkostí k lékaři.Díky za rady.Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rozára.

Není to nic vážného, je to bradavička, mám ji tam taky. Jen pokud by byla drážděna podprsenkou, je třeba ji odstranit. Chirurg nebo kosmetický salon. Mám jich odstraněných už pár, jeden steh, chirurg to dělá v umrtvení, takže pohoda. Zdravím

Zdroj: diskuze Male znamenko vypadajici jako kliste mezi prsy

Těhotenství

Cirkulující hormony a přírůstek hmotnosti mohou způsobit, že je žena během těhotenství náchylnější k výskytu vyrážky mezi prsy. Kromě vyrážky způsobené teplem nebo pocením se mohou vyskytnout také vyrážky, které jsou jedinečné pro těhotenství. Může se totiž jednat o takzvané urtikariální papuly. Tento stav způsobuje, že se na těle vytvoří malé červené hrboly, a i když obvykle začínají na břiše, mohou se rozšířit až k prsům.

Další vyrážka související s těhotenstvím, která může ovlivnit prsa, je těhotenské prurigo. V tomto případě se objeví malé hrboly, které vypadají jako kousnutí hmyzem. Prurigo je reakce související s imunitním systémem, která může trvat i několik měsíců po porodu.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají zmiňované kožní projevy v těhotenství.

Zdroj: Pásový opar pod prsy

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAČÍ BRADAVIČKY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Marešová.

Mám bradavičky v zadní části . Jinak se cítím dobře

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U kořene jazyka jsou takové výrůstky podobné bradavičkám a pomáhají při polykání. Někdy se stane, že je něco vyprovokuje a některé z nich se zduří. Pak máme pocit, jako by vzadu na jazyku ulpělo nějaké jídlo. Obvykle se to samo vrátí do normálu během jednoho týdne. Když ne, tak bude třeba provést vyšetření krku u lékaře ORL. Ten podle zjištění zvolí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co značí bradavičky na jazyku

Intertrigo

Intertrigo je stav kůže, ke kterému dochází, když se povrchy kůže o sebe otírají. Výsledkem bývá červená, podrážděná a zanícená vyrážka, která může mít charakteristický odér. A to proto, že se v těchto oblastech shromažďuje pot a vzniklá vlhkost může přitahovat houby a bakterie. Ženy prožívají tento stav v létě, zejména pokud mají větší prsa. Může se objevit i u žen, které hodně cvičí.

Foto

Zde se můžete podívat, jak vypadá zmiňované intertrigo.

Zdroj: Pásový opar pod prsy

Cukrovka

U pacientů, kteří mají diabetes, se může zvýšit riziko určitých infekcí kůže v kombinaci se suchou pokožkou. Například u pacientů s cukrovkou hrozí zvýšené riziko plísňových infekcí, mezi něž řadíme i Candidu albicans. Čím vyšší je hladina cukru v krvi, tím je pravděpodobnější, že se může objevit tento typ infekce. Tato houba obvykle roste pod ňadry a může způsobovat svědění a červenou vyrážku ve formě puchýřů a šupinatění.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají kožní projevy u cukrovky, respektive u houbové infekce Candida albicans.

Zdroj: Pásový opar pod prsy

Diskuze

V diskuzi OPRUZENINY NA STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Moc dobře vím co jsou to opruzeniny mezi stehny a pod prsy :-( Díky nadváze jsem k tomu náchylná ale co jsem začala používat Intimcomfort tak mám klid, hodně rychle mi to pokožku zklidní a krásně se vstřebá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Urbánková.

Mě se osvědčil gelový antiperspirant. Mívám opruzeniny pod prsy a stačí jednou natřít a je na delší dobu pokoj :)

Zdroj: diskuze Opruzeniny na stehnech

Zánětlivá rakovina prsu

Zánětlivá rakovina prsu je rakovina prsu, při níž buňky rychle rostou. Příznaky se mohou vyvinout a zhoršit v průběhu tří až šesti měsíců. Kromě vyvolané červené vyrážky, která postihuje většinu prsu, zahrnují zánětlivé příznaky rakoviny prsu také:

  • otok prsu;
  • svědění prsou;
  • převrácenou bradavku;
  • bolestivá prsa;
  • citlivá prsa;
  • ztluštělou kůži prsu.

Příznaky zánětlivé rakoviny prsu se často mohou nejprve podobat příznakům mastitidy, infekce prsu či pásovému oparu.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá zánětlivá rakovina prsu.

Zdroj: Pásový opar pod prsy

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE V KOUTKU OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, ve vnitřním kouktku oka jsem objevila zatím malou (ale zvětšuje se) bradavici. Co s tím? Máte někdo zkušenost, radu? Předem díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Garbová.

Dobrý večer, mám na spodním víčku bradavičky, jak je odstraním. Děkují za radu.

Zdroj: diskuze Bradavice v koutku oka

Nadměrné pocení v podpaží

Nadměrné pocení v podpaží má ve většině případů hormonální a psychogenní příčiny, tudíž faktory jen obtížně ovlivnitelné. Nadměrné pocení v podpaží, které způsobuje odpuzující kruhy na košili, je pro postižené i okolí zdrojem nepříjemných chvil a velmi ztěžuje společenský styk. Při opakovaném intenzivním pocení vzniká navíc živná půda pro plísně a bakterie. Tyto infekce nejčastěji postihují podpaží, ale i další partie těla, jako jsou lokality mezi prsty, u žen pod prsy nebo v záhybech podbřišku. Nepříjemné jsou také výsevy potniček. Proti pocení v podpaží se používají přípravky se sloučeninami hliníku. Sloučeniny hliníku rozkládají vývody potních žláz, díky čemuž dochází k omezení pocení. Stejně jako parabeny nejsou tyto sloučeniny zdraví škodlivé, ale někteří citlivější jedinci na ně mohou mít kontaktní alergii.

Zdroj: Nadměrné pocení

Diskuze

V diskuzi ZAPAŘENINY V TŘÍSLECH U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Na opruzeniny bohužel trpím, hlavně pod prsy v létě :- (Co mi teda hodně pomohlo byl IntimComfort sprej o kterém jsem se dočetla v časáku. Rychle se mi ulevilo, pokožka se zklidnila proto ho nosím neustále u sebe.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel J931.

Taky jsem silnější a mám stejné problémy.Co mi pomohlo?
Ráno provést očistu i v záhybech a pod prsy.Večer opakovat.Chodit pokud to jde doma navolno.
Po utření ručníkem potřít Měsíčkovou mastí.Je to malá krabička k dostání všude za pár korun.Po namazání se rozpustí a udržuje pokožku vlhkou a to i v tříslech a pod prsy.Je to velká úleva hlavně na večer v období horka.Umývat ve vlažné vodě,zvyknete si.Opravdu lehká pomoc a pomůže to.
Budete se divit,ale to mi doporučil manžel,který studuje byliny.Pěkný den.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Příčiny

Lidský papillomavirus je virus, jehož některé typy způsobují jen genitální bradavice, jiné mohou způsobit abnormální změny v buňkách a vést tak k rakovině děložního čípku. Lidské papillomaviry a genitální bradavice se šíří pohlavním stykem s někým, kdo již virus má.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Mast Aldara na genitální bradavičky

Imiquimod je na trhu k dostání pod názvem ALDARA. Tato mast je v České republice zaregistrovaná od roku 1999 a je dostupná pouze na lékařský předpis, ošetření provádí sám pacient. Pokud je Aldara určena k léčbě kondylomat, tak si ji pacient musí hradit celou sám, což je cca 1 800–2 000 Kč na 1 balení (dle lékárny). Léčbu lze provádět nanejvýš 16 týdnů. Průměrná doba léčení do vymizení je u žen 8 týdnů a u mužů 12 týdnů. Krém se nanáší 3x týdně na postižená místa.

Zdroj: Léčba kondylomat

Léčba

Léčba pásového oparu u pacientů, kteří mají oslabenou obranyschopnost, tedy cílená léčba proti viru, který nemoc vyvolal, je opravdu nutná. Léky (aciklovir, valaciklovir) lze podat v tabletách. Jedná-li se však o infekci u člověka s oslabenou obranyschopností, doporučuje se podávání v infuzích. Tak se vyloučí případné poruchy vstřebávání z tablet. Za normálních okolností se totiž vstřebá jen 20 % účinné látky podané v tabletě acikloviru a asi 50 % z tablety valacikloviru.

Pouhé místní léčení postižené kůže by k zastavení choroby nevedlo. Přesto je nutné a pro nemocného ulevující ošetřit kůži například zinkovým olejem nebo tekutým pudrem, mnohdy i potření methylenovou modří. Používají se takové prostředky, které místo výsevu spíše vysušují a zabraňují druhotné infekci. Promazávání a zvláčňování kůže se provádí až po zaschnutí nebo odloučení stroupků a strupů. Lékař posoudí, zda jsou vhodné léky v tabletách nebo je zapotřebí podávání v infuzích, také určí dávkování a způsob další péče.

Léčba ostatních výše popsaných druhů vyrážek je individuální.

Zdroj: Pásový opar pod prsy

Co je lidský papillomavirus (HPV)

Lidský papillomavirus je jedna z nejčastějších sexuálně přenosných nemocí. Jedná se o virus, který může být šířen přes kůži (při kontaktu s pokožkou). Existuje mnoho různých typů lidského papillomaviru. Některé způsobují genitální bradavice a jsou nazývány nízkorizikové, některé mohou vést k rakovině děložního čípku, jsou tedy vysoce rizikové. Neexistuje žádný známý lék na lidský papillomavirus, ale k dispozici je vakcína, která může chránit před některými typy viru.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Diagnostika

Lékař zjistí, zda máte genitální bradavice, při pohledu zblízka na genitálie nebo anální oblast. Dále se vás bude ptát na vyskytující se příznaky a možné rizikové faktory (rizikové faktory jsou věci, které způsobují větší riziko onemocnění). Někdy vám lékař kvůli další testům odebere vzorek tkáně z bradavice. Pokud se u žen vyskytne abnormální Pap test, může lékař provést test na HPV, který je určen pro vysoce rizikové typy viru.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Příznaky

Většina lidí nakažených HPV nemá žádné příznaky, nebo se objeví, ale mohou být tak slabé, že ani nevíte, že jste nakaženi. Zjevné příznaky zahrnují bolest, svědění, krvácení nebo se mohou vytvořit viditelné genitální bradavice. Symptomy se projevují dva až tři měsíce po infikování, ale existují i případy, kdy se objevily již ve třetím týdnu, nebo naopak až po několika letech od nakažení. Viditelné genitální bradavice se objevují pouze během aktivní infekce. Ale je možné šíření viru, i když nejsou tyto bradavice viditelné. Jak bradavice na genitáliích vypadají je vidět tady: kondylomata foto.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP