Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

BYLINY NA SNÍŽENÍ CUKRU

OBSAH

Gurmar (Gymnema sylvestre)

Gymnema sylvestre je bylina používaná jako lék na cukrovku v ájurvédské medicíně. Hindské jméno rostliny – gurmar – znamená „ničitel cukru“.

V jedné studii lidé s diabetem 2. typu užívali 400 mg extraktu z listů gurmaru denně po dobu 18–20 měsíců, přičemž zaznamenali 29% pokles hladiny cukru v krvi nalačno. HbA1C klesl z 11,9 % na začátku studie na 8,48 %.

I další výzkum naznačuje, že tato bylina může pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C u diabetu 1. typu (na inzulinu závislých), nadto může snížit chuť na sladkosti potlačením pocitu sladké chuti v ústech.

Jak to funguje: Gymnema sylvestre může snížit absorpci cukru ve střevech a podpořit příjem cukru z buněk z krve. Vzhledem k vlivu této byliny na diabetes 1. typu se předpokládá, že Gymnema sylvestre může nějak pomoci buňkám produkujícím inzulin v pankreatu.

Užívání: Doporučená dávka je 200 mg extraktu z listů Gymnema sylvestre dvakrát denně s jídlem.

Upozornění: Gurmar může zvýšit hladinu cukru v krvi účinkem inzulinu, proto jej používejte pouze pod lékařským dohledem, jestliže užíváte inzulinové injekce. Může také ovlivnit hladinu některých léků v krvi a byl hlášen jeden případ poškození jater.

Závěr: Gymnema sylvestre může snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C u diabetu typu 1 i typu 2, je však třeba dalšího výzkumu. Pokud si aplikujete injekce inzulinu, je nutné se před konzumací tohoto doplňku poradit se svým lékařem.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ PRODEJ BYLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den, mám dotaz. Otec Pleskač radí na imunitu echinaceové kapky. Je mi 70 let a kapky užívám 2xdenně 20 kapek. Mám ale dotaz, jestli je třeba užívání po nějaké době přerušit, nebo je možné užívat stále,zvláště teď v době koronaviru.
děkuji za odpověď. Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Železníková Ivana.

Kde můžu koupit Echinaceum, snížení cukru a vysokého tlKU

Zdroj: diskuze Otec pleskač prodej bylin

Skořice

Skořicové doplňky se vyrábějí buď ze skořicového prášku, nebo z extraktu. Mnoho studií naznačuje, že skořice pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje kontrolu nad cukrovkou.

Když lidé s prediabetem, tedy s hladinou cukru v krvi nalačno 100–125 mg/dl, užívali 250 mg extraktu skořice před snídaní a večeří po dobu tří měsíců, došlo k 8,4% snížení hladiny cukru v krvi nalačno ve srovnání s jedinci, kteří dostali placebo.

V další tříměsíční studii lidé s diabetem 2. typu, kteří před snídaní vzali buď 120 mg, nebo 360 mg skořicového extraktu, zaznamenali v porovnání s uživateli placeba pokles hladiny cukru v krvi o 11 %, respektive o 14 %.

Navíc se jejich hemoglobin A1C (HbA1C; tříměsíční průměr hladiny cukru v krvi) snížil o 0,67 %, respektive o 0,92 %. Všichni účastníci užívali během studie stejný lék na cukrovku.

Jak to funguje: Skořice může pomoci buňkám těla lépe reagovat na inzulin, čímž snižuje hladinu cukru v krvi.

Užívání: Doporučená dávka skořicového extraktu je 250 mg dvakrát denně před jídlem. Pro neextrahovaný skořicový doplněk je optimální dávka 500 mg dvakrát denně.

Opatření: Pozor, běžná odrůda skořice „Cassia“ obsahuje více kumarinu, což je sloučenina, která může ve velkém množství poškodit játra. „Ceylon“ skořice má nízký obsah kumarinu.

Závěr: Skořice může pomoci snížit hladinu cukru v krvi tím, že vaše buňky budou lépe reagovat na inzulin.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN C OVLIVŇUJE HODNOTU GLUKOMETRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matocha.

Užívám 1000 mg vitamínu C. Jak ovlivňuje tento vitamín hodnotu glykémie při měření glukometrem. Je ovlivněn i glykovaný hemoglobin, když jdu na kontrolu k diabetikovi.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné snížení hladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Léky na kopřivku

Některé byliny jsou známé pro svou schopnost léčit kopřivku a snižovat její příznaky. Pro léčbu se používají tyto byliny či produkty z nich vyrobené: vojtěška, extrakt borůvky, řemdihák plstnatý, heřmánek, echinacea, lékořice, kopřiva, zázvorové pivo a šťovík kadeřavý. Velmi užitečná je i gelová forma aloe vera. Dalšími prospěšnými bylinami jsou lilek černý a červená olše (její listy a kůra).

Zdroj: Byliny na kopřivku

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Skořice

Účinek na snížení krevního cukru

Skořice zlepšuje účinky inzulinu na buňky, což usnadňuje hubnutí. Skořice má vliv na metabolismus cukrů a tuků, což je výhodné pro diabetiky. Denní užívání skořice může vést ke snížení hladiny cukrů v krvi i o 30 %.

Způsob použití

Skořice se přidává do sladkých pokrmů, pečiva, používá se při zavařování.

Na co si dát pozor

Je nutné si dát pozor na množství zkonzumované skořice. Protože nadměrné množství může poškodit játra. Pozor také na polykání skořice bez zapití vody (hit internetu), je to velmi nebezpečné, může způsobit dušení.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi JANČA BYLINY NA ZANĚT ŠTITNÉ ŽLAZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Prosim o radu.Dcera má zanět štítné žlázy.Jsou nějaké byliny na tento problém?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanátová Helena.

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat,mám problémy se štítnou žlázou a tloustnutím,dva roky beru každý den eutyrox 100,zkoušela jsem i různé diety ale bohužel nic nezabralo,existují nějaké bylinky které by mi pomohly zredukovat váhu,v současné době při výšce 170 cm vážím 90 kilo.
Děkuji s pozdravem
Vanátová Helena

Zdroj: diskuze Janča byliny na zanět štitné žlazy

Pomůže na rychlé snížení Gurman Diamizin?

Tento doplněk stravy dle zkušeností uživatelů perfektně zabírá na udržení normální hladiny cukru. Potlačuje chuť na sladké a tím drží hladinu cukru v krvi v normě a zároveň tím napomáhá redukci váhy.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

z výživových doplńků mi nejvíce na snížení hladiny cukru v těle pomohl tento přípravek, www.ceskyrajzdravi.c… akorát mi přijde, že je škoda, že není na trhu tak známý

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi

Čím snížit cukr před odběrem krve

Zaručených rad na snížení cukru co nejrychleji před odběrem naleznete na internetu opravdu velkou řadu, ale tyto rady jsou často zavádějící. Možná si díky nim snížíte rychle hladinu cukru, ale opravdu jen na krátký čas. Uvědomte si, že jedině režimová opatření, která jsou nastavena při léčbě cukrovky, prospívají vašemu organismu. A pokud se s nimi neztotožníte, tak problém s cukrovkou nevyřešíte. Je to vaše zdraví a vaše zodpovědnost!

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE JAKO PROSTŘEDEK KE SNÍŽENÍ KREVNÍHO CUKRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Dobrý den,
ráno si dávám do hrnku s meltou menší půlku kávové lžičky skořice. Je to mnoho? Nemůže mi takové množství uškodit? Děkuji za Vaši radu. Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bezpečné množství skořice pro zdravého člověka je 6 gramů denně. Při léčbě Warfarinem nebo při léčbě diabetu je lepší skořici moc nepoužívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice jako prostředek ke snížení krevního cukru

Recenze podle zkušeností uživatelů

Gurmar DIA Mizin dle zkušeností (zkušenosti) uživatelů perfektně zabírá na udržení normální hladiny cukru. Zvláště ve vyšším věku dochází ke snížení metabolismu a zvyšuje se chuť na sladké. A právě zde produkt Gurmar DIAMizin pomáhá tím, že drží hladinu cukru v krvi v normě. Pro ty, kdo mají slabou vůli a milují čokoládu a sladkosti, je tento pomocník doslova zázrakem. Potlačí chuť na sladké a tím napomáhá redukci váhy.

Zdroj: Diamizin Gurmar zabiják cukru

Poradna

V naší poradně s názvem DIAREGUL A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Brotánek.

Dobrý den. Prosím o sdělení, zda mohu současně s Warfarinem / 3mg, 1x denně/ užívat Diaregul nebo Diaben na snížení cukru. Děkuji. Brotánek.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že se na to ptáte, protože diaregul i diaben jsou složeny z několika přírodních léčiv a díky tomu by mohly ovlivnit nejen léčbu warfarinem, ale i vaši dosavadní léčbu diabetu. Užívání bude možné, ale bude potřeba po započetí vyšetřit krev na obsah glukózy a na srážlivost krve. S tím vám pomůže lékař diabetolog, kterému ještě před započetím užívání Diaregulu řekněte o svém záměru a zároveň ho informujte, že užíváte warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diaregul a warfarin

Borůvky

Účinek na snížení krevního cukru

Sezónní rostlina brusnice borůvka má tu výhodu, že účinek na snížení cukru v krvi mají jak plody, tak i listy, protože ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek.

Způsob použití

Tradičním lékem pro diabetiky je čaj z borůvkového listí. Čaj se může připravovat ze sušených i čerstvých borůvkových listů. Zdravé jsou i plody brusnice borůvky, které se mohou jíst samostatně, nebo jako součást jiných pokrmů (především dezerty), případně ke zdravému mlsání dobře poslouží i sušené borůvky.

Na co si dát pozor

Pokud si sami trháte borůvkové listy na čaj, je důležité, abyste tak učinili předtím, než budou plody zralé, protože v té době obsahují listy nejvíce cenných látek. Pokud sbíráte borůvky v horských oblastech dejte pozor na záměnu brusnice borůvky s vlochyní, která je mírně jedovatá.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Bylinky na vysoký krevní tlak

Mezi nejúčinnější přírodní léky na snížení tlaku patří česnek. Zvláště pak v kombinaci s rybím olejem. Snižuje hladinu cholesterolu a chrání tak cévy před ucpáváním. Vhodné je přidávat ho jako koření do jídla či pomazánek. Doporučuje se rovněž tinktura z česneku: česnek se naloží do alkoholu a posléze se po lžičce denně užívá.

Fazol obecný: používá se plod bez semen, je vhodný především pro snižování tlaku u diabetiků. Zároveň totiž snižuje hladinu cukru v krvi a má močopudný účinek. Používá se také při zadržování vody v těle a při nemocech ledvin a močových cest. Vhodné je užívání ve formě čaje.

Hloh obecný: doporučuje se jako podpůrný prostředek při chorobách srdce, cév a při vysokém krevním tlaku. Nemá toxické ani vedlejší účinky, ale vždy je dobré jej užívat pod dohledem lékaře.

Meduňka lékařská: kromě snižování krevního tlaku ještě uklidňuje a tlumí bolest. Je naprosto neškodná, předávkování nehrozí a nemá žádné vedlejší účinky.

Zběhovec plazivý: uleví potížím spojeným s hypertenzí, používá se v podobě čaje.

Bylinná terapie může být v rozporu s léky, které užíváte, a některé byliny mohou krevní tlak dokonce zvýšit. Informujte tedy svého lékaře, pokud užíváte bylinné nebo jiné doplňky stravy.

Zdroj: Jak snížit krevní tlak bez léků

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

mě taky pomohl přípravek s názvem glukorizin, s jiným nemám zkušenost, ale tento opravdu zabírá na snížení hladiny cukru v těle.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viola.

www.ceskyrajzdravi.c… tohle je ono o čem tady pšete?

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Účinek by se měl projevit hned po podání. Zkuste si ještě několik dní pravidelně měřit svou glykemii, a kdyby se to nelepšilo, tak znovu informujte lékařku v dia poradně.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil.

Dobrý den,

Kolik léků je na léčbu diabetu II typu? Užívám Glimepirid Sandz 3,a Eucreas 50/850mg jsou ještě jiné tablety na snížení cukru v krvi.?

Děkuji Bohumil

Zdroj: diskuze Cukrovka

Výhody citronu pro osoby s cukrovkou

Citrony jsou bohaté na vlákninu a vitamín C. Citron o hmotnosti 65 gramů obsahuje více než 34 miligramů vitamínu C a téměř 2 g vlákniny. Ze zkušeností víme, že jak vláknina, tak vitamín C mohou být přínosem pro lidi s cukrovkou.

Zdroj: Citron na snížení cukru

Zázvor

Zázvor může podstatně snižovat hladinu cukru v krvi a snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, má tedy silné antidiabetické účinky.

Studie z roku 2015, které se zúčastnilo 41 pacientů s diabetem druhého typu, potvrdila snížení hladiny krevního cukru nalačno až o 12 % při užívání 2 gramů zázvorového prášku denně. Navíc došlo také k podstatnému snížení glykovaného hemoglobinu HbA1c (látka, jejíž koncentrace v krvi se měří za účelem sledování hladiny cukru v krvi v dlouhodobém měřítku), a to o 10 % za 12 týdnů. Kromě toho došlo také ke snížení poměru apolipoproteinů ApoB/ApoA-I o 28 % a ke snížení koncentrace oxidovaných lipoproteinů o 23 %.

Jak to funguje: Zázvor obsahuje gingerol. Tato látka způsobuje ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře. Je proto nutné to se zázvorem nepřehánět. Zázvorové bonbony jsou sice výtečné i zdravé, ale rozhodně není vhodné se jimi přejídat. Zázvor také silně zahřívá. Pro osoby, které jsou přirozeně horkokrevné, tedy není zázvor vhodný. Při vysokých dávkách může zázvor způsobit nadýmání a také vysušování organismu.

Dávkování: Užívejte 2 gramy zázvorového prášku denně.

Opatření: Výše uvedené ukazatele jsou významnými rizikovými faktory pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky studie jsou sice ohromující a neuvěřitelné, je ale nutné je ještě potvrdit ve větších studiích a teprve potom mohou lékaři začít pacientům zázvor doporučovat jako lék.

Závěr: Zázvor snížil hladinu cukru v krvi nalačno o 10,5 %. Pokud účastníci užívali placebo, došlo naopak ke zvýšení glykemie nalačno o 21 %. Zlepšení glykemie nalačno také přispělo ke snížení hladiny HbA1c. Kromě toho se u skupiny užívající zázvor zlepšila inzulinová rezistence a citlivost na inzulin.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Upozornění

U některých jedinců mohou bylinné léky vyvolat alergickou reakci. Proto před použitím aloe vera zkuste nejprve nanést malé množství gelu za ucho nebo do podpaždí, abyste včas zjistili případnou alergickou reakci. Pokud máte obavy z  nežádoucích účinků, je dobré se setkat s vyškoleným zdravotním poradcem, ten vás seznámí s možnými riziky a poradí vám s dávkováním.

Zdroj: Byliny na kopřivku

Hořčík

Nízké hladiny hořčíku v krvi byly pozorovány u 25–38 % lidí s diabetem 2. typu a jsou častější u těch jedinců, kteří nemají hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

V systematickém přehledu 8 z 12 studií ukázalo, že podávání doplňků hořčíku po dobu 6–24 týdnů zdravým lidem nebo osobám s diabetem mellitem 2. typu nebo prediabetem pomohlo snížit hladinu cukru v krvi nalačno ve srovnání s placebem.

Kromě toho každé 50mg zvýšení příjmu hořčíku způsobilo 3% snížení hladiny cukru v krvi nalačno u těch, kteří vstoupili do studií s nízkou hladinou hořčíku v krvi.

Jak to funguje: Hořčík se podílí na normální sekreci inzulinu a působení inzulinu v tkáních vašeho těla.

Užívání: Dávky poskytované lidem s diabetem činí obvykle 250–350 mg denně. Nezapomeňte užívat hořčík spolu s jídlem ke zlepšení jeho absorpce.

Opatření: Vyvarujte se oxidu hořečnatého, který může zvýšit riziko průjmu. Doplňky hořčíku mohou interagovat s několika léky, například některými diuretiky a antibiotiky, proto se před užíváním poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Závěr: Nedostatek hořčíku je běžný u lidí s diabetem 2. typu. Studie naznačují, že doplňky hořčíku mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Běžně používané léky

Gelová forma aloe vera je běžně používaným rostlinným lékem. Aloe vera je léčivá bylina, která se používá po staletí k léčbě takových kožních onemocnění, jako jsou popáleniny, různá podráždění kůže a rány. Rostlina aloe vera má masité listy obsahující léčivé složky a antimikrobiální vlastnosti podporující regeneraci tkání. Přípravky z aloe by však perorálně neměly užívat těhotné ženy.

Zdroj: Byliny na kopřivku

Vláknina

Vláknina může být důležitá při prevenci a léčbě diabetu a prediabetu, protože:

  1. pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi;
  2. snižuje riziko srdečních chorob a některých druhů rakoviny;
  3. napomáhá regulaci hmotnosti tím, že se lidé cítí déle plnější;
  4. udržuje zdraví trávicího traktu.

Vědci také zkoumali vliv příjmu vlákniny na diabetes 2. typu. Studie z roku 2018 [3] naznačuje, že konzumace vlákniny může snížit riziko vzniku diabetu typu 2. Je však nutný další výzkum, abychom pochopili, zda vláknina může pomoci snížit toto riziko.

Zdroj: Citron na snížení cukru


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP