Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ČERNÁNÍ KŮŽE NA NOZE

OBSAH

Udělaly se vám stařecké pigmentové skvrny a nevíte jak je zesvětlit? Slyšela jste, že se dá bělit kůže, když se smíchá skořice s citronem? Poradíme vám jak se toho zbavit.

Zdroj: Jak vybělit kůži?

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ NEHTŮ U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Hluchník.

Je prosím na černání nehtů u palce nohy dobré infračervené světlo? Tatínek má na hýždí tumor a měl v noze trombozu, nosí kompresní punčochu a je diabetik na inzulínu.
Děkuji Hluchník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černání nehtů u palce nohy

Fotografie černání nehtů u palce nohy

Zde můžete vidět, jak vypadá černání nehtů u palce nohy.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná je to alergická reakce na trávy, nebo na slunce. Zkuste příští rok preventivně mazat fenistilem, který volně zakoupíte v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Nemoc růže na noze – obrázek

Kožních projevů je celá řada, a tak se zde můžete podívat na fotky, jak nemoc růže na noze vypadá.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivan.

Ještě foto číslo 2, levý palec na noze. Díky.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak vzniká husí kůže?

Jak jste si možná všimli, husí kůže má tendenci se tvořit, když je vám zima. Tvoří se také, když zažíváte silné emocionální pocity, jako je extrémní strach, smutek, radost a sexuální vzrušení.

Husí kůže se může objevit také během fyzické námahy, a to i při malých činnostech, jako když právě kakáte na záchodě. Je to proto, že fyzická námaha aktivuje váš sympatický nebo instinktivní nervový systém. Někdy se může stát, že naskočí husí kůže bez důvodu například jen na jedné noze.

Mnoho zvířat také zažívá to, co by se dalo kategorizovat jako husí kůže, včetně dikobrazů a psů. V těchto případech je husí kůže tělesnou reakcí na situace, kdy je výhodné vypadat větší a silnější, například během konfrontace nebo námluv.

U lidí se odborníci domnívají, že husí kůže je produktem evoluce fungující podobným způsobem, jako je tomu u jiných savců.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Kesler.

Co je příčina černání a hniloba plodu ořechu Ořech se nevyloupne ale zčerná a zaschne na stromě a nespadne. Děkuji.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Červený ohraničený flek na noze

Příčiny

Červený ohraničený flek na noze může způsobit lokální zánětlivá reakce na píchnutí hmyzem, vyšetření lékařem nebude potřeba, lokálně co nejvíce ledujte, mažte Fenistilem, pokud by se zánět šířil dále do okolí, je na zvážení antibiotická terapie jako u růže.

Co s tím dělat

Lokálně se doporučuje ledování a aplikace krému Fenistil. Když se zánět šíří dále do okolí, může být nutná antibiotická terapie.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, přibližně před měsícem se mi vytvořila skvrna pod nehtem na pravé noze a teď na levé. Je to v pořádku? Děkuji, zdravím. DD
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to v pořádku. Každý takový hematom vypovídá o tom, že došlo k nějakému poranění měkkých tkání nehtového lůžka. Vhodná bude návštěva ortopéda. Vaše palce jsou vychýlené vlivem celoživotního tlaku z nevhodných bot a příliš tlačí na vedlejší prsty. Existují korektory na vbočený palec, které mohou pomoci dostat palce do správné pozice. Vhodné budou také ortopedické vložky do bot.

Tmavé skvrny, které nyní máte pod nehty palců nejsou nebezpečné, ale představují signál, že je třeba učinit určitě změny, aby chodidlo mohlo dále správně fungovat. Objednání se na ortopedii bude první krok správným směrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Příčiny černání rajčat

Hlavní příčinou černání rajčat bývá nedostatek vápníku, ať již z nedostatku v půdě, nebo nedostatku vody, která ho dopravuje do rostliny.

Tento běžný problém u rajčat, který se také vyskytuje u paprik, tykví, melounů, okurek, lilku, může být důsledkem těchto faktorů:

  • Vodní stres je způsoben nerovnoměrnou vlhkostí půdy, kterou má rostlina k dispozici. Když rostliny přijímají vlhkost z půdy, jde nejprve do listů a poté do plodů. Nedostatek rovnoměrné vlhkosti ovlivňuje nejprve plody, což má za následek méně vápníku přenášeného do plodů.
  • Nedostatek vápníku v půdě, který rostlina může přijmout.
  • Poškození kořenů.
  • Vysoké dávky dusíku.
  • Vysoká hladina soli v půdě.
  • Příliš nízké nebo příliš vysoké pH.
  • Studený vzduch a nízké teploty půdy.

Zdroj: Černání rajčat

Diskuze

V diskuzi PUCHÝŘ NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Š arka.

Je možné ze když se puchyř nepropichna aby se sám vstrebaval a
kůže se opět prilepila.A nebo se vzdy sloupne?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchýř na noze

Jaké jsou možné příčiny husí kůže?

Primárně se husí kůže vytvoří, aby vám pomohla udržet se v teple. Když je vám zima, pohyby svalů, které vytvoří husí kůži, také zahřejí vaše tělo.

U ochlupených jedinců a chlupatých zvířat tato akce také zvedá chlupy způsobem, který zachycuje vzduch a vytváří tak dodatečnou izolaci před chladem. U lidí tento efekt nemá tak silný účinek, protože lidé mají mnohem méně chlupů na těle než mnoho jiných zvířat s chlupy.

Jakmile se lidské tělo zahřeje, začne pomalu mizet i husí kůže. Totéž platí pro tělesnou námahu, která může způsobit husí kůži, jako je například pohyb střev. Po pohybu střev zmizí husí kůže.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Poznám, zda je barva nehtu na noze projevem plísně nebo něco jiného?
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vaší fotografii je vidět, ce se stane s nehtem na palci v úzkých botách. Rozhodně to není plíseň. Váš palec je tak moc utlačován, že nehet na něm změnil směr růstu - odklonil se doleva. Následkem tohoto tlaku je obrovský hematom, který zbarvuje váš nehet do tmava. Je potřeba, abyste co nejdříve navšťívila ortopéda a společně jste našli řešení, jak to napravit. Pokud se situace bude dále prodlužovat, tak krví odchlípnutý nehet bude otevřenou branou pro usídlení plísně a ve finále přijdete o celý nehet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Proč mám černé nehty na nohou

Při zploštění klenby dochází k prodloužení a rozšíření nohy, takže tlakem a třením o svršek obuvi může vzniknout v rizikových oblastech černání nehtů.

Nepříjemnou komplikací je, když se k poúrazovým změnám nehtů přidá plíseň.

Tmavé nehty s namodralým odstínem, stejně jako konečky prstů na všech končetinách, vás upozorňují na to, že se váš organismus potýká s nedostatkem kyslíku. Může se například jednat o nepříjemné plicní onemocnění, nebo o důsledek těžké infekce, jako je zápal plic, případně ještě vážnějšího plicního onemocnění CHOPN.

Černající prsty u nohou mohou být rovněž projevem cévní aterosklerózy a specifických změn při cukrovce, kterým se říká diabetická angiopatie a stavu souhrnně „diabetická noha“. Je to závažné onemocnění, protože poškozené tkáně snadno podléhají zánětu a z ohraničeného poškození může snadno nastat šířící se zánět (flegmóna), případně se může rozvinout i sepse (otrava krve).

Černání kůže na nohou ve vyšším věku často přichází při žilní insuficienci, tedy při poruchách žilní stěny. Vyhledejte proto svého obvodního lékaře nebo dermatologa, aby zjistil diagnózu a stanovil vhodnou léčbu.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den. Už několik let mě svědí kůže na levé noze mezi patou a kotníkem. Někdy mě to budí v noci, že nemůžu ani spát. Trochu pomáhá krém na nohy. A v zimě se to zdá lepší než v létě. Nic divného co by bylo vidět nebo cítit tam nemám. Nevíte co to může být? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HELA.

použit alpu nebo kolínskou dat si do pořadku jatra

Zdroj: diskuze Svědění kůže

Jak se bránit černání palce u nohy

Pokud jsou černající prsty u nohou způsobeny otlakem při běhu nebo chůzi, je dobré vyměnit tvar boty, některá obuv je zúžená do špice, což vám může působit problémy, takže raději vyhledávejte obuv se širokou špicí.

Pokud jde o poruchu cévní stěny, která propouští krev do periferie, je možné, že malinké cévy přináší do palce méně kyslíku a palec bolí a černá. Pokud neexistuje vhodná léčba, zkuste nějaký alternativní způsob, třeba čaj z jinanu dvoulaločného, střídavé koupele ve studené a teplé voda či cokoliv jiného, co by zvýšilo prokrvení v této oblasti.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Diskuze

V diskuzi KOŽNI ÚTVAR NA PRAVEM LÝTKU NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra entova.

Na pravém lýtku nohy mého muže se objevil na kůži červený zvětšujicí strupujici útvar zatím nevíme k čemu to přiřadit.dekuji Entova
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Dobrý den, asi před měsícem se mi na noze vytvořil načervenalý útvat, nesvědí ani nebolí.
Prosím co by to mohlo být?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Kožni útvar na pravem lýtku nohy

Je husí kůže příznakem nemoci?

Ve většině případů není husí kůže ničím jiným než dočasnou nepříjemností. Husí kůže však může být příznakem dlouhotrvajícího nebo vážného zdravotního stavu. Příklady, kdy je husí kůže příznakem těchto onemocnění:

  • Keratóza pilaris. Neškodné kožní onemocnění, které způsobuje suché, drsné skvrny a drobné hrbolky podobné husí kůži, často na horní části paží, na stehnech, tvářích nebo hýždích. Může se objevit jen na jedné noze nebo na jedné ruce a podobně. Pupínky většinou nebolí ani nesvědí.
    Keratosis pilaris je často považována za běžnou variantu kůže. Nedá se vyléčit ani jí nelze nijak zabránit. Ale můžete ji ošetřit hydratačními krémy a krémy na předpis, které pomohou zlepšit vzhled pokožky. Tento stav obvykle vymizí ve věku 30 let. Zde se můžete podívat na fotografie: jak vypadá husí kůže při keratóza pilaris.
  • Autonomní dysreflexie. Přehnaná reakce nervového systému způsobená poraněním míchy v oblasti krku a hrudníku. Příznaky autonomní dysreflexie se mohou lišit, charakteristické je, že se objevují náhle.
    Prvním příznakem autonomní dysreflexie je typicky silná bolest hlavy, kterou mnozí popisují jako pulzující. To je způsobeno náhlým a závažným zvýšením krevního tlaku. Mezi další příznaky, které se mohou objevit a nemusejí jsou:
    • Nadměrné pocení nad úrovní poranění páteře.
    • Bradykardie (pomalejší než normální srdeční frekvence).
    • Zčervenání kůže nad úrovní poranění páteře a suchá, bledá kůže pod úrovní poranění.
    • Husí kůže nad úrovní poranění míchy.
    • Studená kůže.
    • Ucpaný nos.
    • Nevolnost a zvracení.
    • Rozmazané vidění.
    • Pocity úzkosti.
  • Epilepsie temporálního laloku. Chronická záchvatová porucha mozku.
  • Zimnice. Například ty spojené s horečkami způsobenými chřipkou.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivan.

Promiňte, že vkládám další foto ale tady to jde vidět asi nejlépe.
Tohle mám na pravé noze a na levé foto číslo 2 viz nahoře.

Díky moc.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Husí kůže způsobená emocemi

Když zažíváte extrémní emoce, lidské tělo reaguje různými způsoby. Dvě nejčastější reakce, které vyvolávají husí kůži, jsou:

  • zvýšená elektrická aktivita ve svalech těsně pod kůží;
  • hluboké nebo ztížené dýchání.

Objevit se může také pocení nebo zvýšení srdeční frekvence.

Intenzivní emoce a s nimi spojené reakce, mohou být vyvolány tím, co si myslíte, slyšíte, vidíte, cítíte, vychutnáváte nebo se dotýkáte.

Husí kůže je také spojena se stavem pocitu emocionálního dojetí buď radostným, nebo smutným způsobem. Někdy to může být obojí zároveň.

Je známo, že sledování sociálních podnětů, jako je emocionální rozhovor mezi herci ve filmu, je rovněž spojeno s husí kůží, podobně jako když slyšíte píseň, která je emocionálně dojemná.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Léčba

Léčba růže probíhá pomocí antibiotik, penicilinu, a to buď perorálně, nebo intravenózně. Vhodné je dávat nohu do vyvýšené polohy a přikládat chladivé obklady. V těžších případech je nemocný hospitalizován. Pokud je nemocný na penicilin alergický, užívá erytromycin nebo cefalosporin. Při vysokých horečkách jsou podávány léky na snížení teploty (antipyretika). Po podání antibiotik celkové příznaky odezní do dvou dnů. Kůže se však úplně vyléčí až za několik týdnů. Na postižená místa se mohou přikládat chladivé obklady a mast s ichtamolem. Hojení kůže je doprovázeno loupáním, nemoc však nezanechává žádné známky poškození. U některých pacientů se může nemoc růže na noze vracet, zvláště pokud trpí onemocněním žil dolních končetin nebo pokud infekce způsobila poškození lymfatických cév.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Nakažlivost nemoci růže

Streptokoky se přenášejí vzdušnou cestou, přímým i nepřímým kontaktem. V těle se pak při erysipelu šíří lymfatickými cestami nejčastěji z drobných poranění, prasklin vzniklých při plísňovém onemocnění prstů, z chronických ekzémů nebo z porušené kůže při chronické žilní nedostatečnosti, z dutiny nosní či zevního zvukovodu. Poměrně často bývá vstupní branou infekce otevřená rána při proleženinách, bércových vředech či diabetické noze. Když se nedodrží přísné sterilní podmínky při převazech, infekce může vniknout i operační ránou.

Zdrojem infekce je velmi často sám nemocný pacient, někdy i druhá osoba s jinou streptokokovou infekcí. Recidivy většinou vznikají opětovnou aktivací streptokoků již přítomných v organismu nebo na kůži. Až 20 % populace jsou totiž bezpříznakoví nosiči, jejichž kůže nebo nosohltan jsou kolonizovány streptokoky. Kolonizace kůže je častým důsledkem prodělané infekce, koncentrace bakterií je však mnohem nižší. Inkubační doba se pohybuje od několika hodin do 2 dnů.

Zdroj: Kožní onemocnění růže

Jak vzniká růže na noze

Nemoc růže postihuje v převážné většině kůži dolních končetin. Postižen může být ale také obličej. Příznaky vznikají náhle a mohou být provázeny mírnými či vysokými teplotami, zimnicí a třesem. Na počátku nemoc může připomínat chřipku. Nemocný může trpět i zažívacími potížemi, nevolností a zvracením. Kůže je při postižení zarudlá, má zvednutý okraj a může mít dolíčky jako při celulitidě. Pokožka je teplá a oteklá. Někdy se objevují i puchýřky, které mohou prasknout a způsobit takzvanou erozi. Může dojít i k zánětu. Dalším možným projevem je purpura. Často jsou postiženy uzliny, které jsou zvětšené a bolí.

Infekce se do těla dostává poraněním kůže od nakaženého člověka či plísňovým onemocněním. Vzniklá poranění kůže je tedy třeba chránit před infekcí. Dalším rizikovým faktorem je onemocnění žil a bércové vředy. Zejména u starších lidí je zapotřebí léčit tyto problémy s cévním zásobením dolních končetin. Důležité je rovněž přeléčit nemoci způsobené streptokokem. Pozor by si měli dát zejména jedinci s oslabeným imunitním systémem, malé děti či starší lidé.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Nízké teploty

Nízké teploty (půdy a vzduchu) také ovlivní tok vápníku/vody k rostlině a plodům. Další dobrý důvod, proč nevysazovat rajčata příliš brzy v sezóně! Vysazujte, když se teploty zvýší trvale nad 15 °C. Uchovávejte záznamy, protože některé kultivary jsou náchylnější než jiné.

Zdroj: Černání rajčat


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP