Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ČERVENÉ DLANĚ A PRSTY

OBSAH

Jestliže se dospělému na kůži objeví červené fleky neznámého původu, které nemizí a znepokojují ho, neměly by jeho kroky směřovat k domácí lékárničce pro „zaručenou“ mast, ale ke kožnímu lékaři. Každá abnormální změna na kůži by měla být důvodem k návštěvě odborného lékaře. Jedině kožní lékař může posoudit, co je příčinou, a rozhodnout o další léčbě.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ DLANĚ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Černá.

Červené dlaně od malíčku doku. A take to trochu páli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená dlaň s pocitem pálení je nejspíš ekzém. Pro přesné stanovení diagnózy a určení účinného přípravku bude zapotřebí vyšetření kožním lékařem. Na tyto ekzémy pomáhá krém nebo mast Beloderm, která je k dostání v lékárnách na lékařský předpis. Z volně prodejných přípravků můžete zkusit aplikovat mast Hydrocortisone.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené dlaně rukou

Příčiny popraskaných rukou

Nejdříve si pojďme povědět něco o příčinách suchých rukou. Dlaně a prsty mají méně mazových žláz než zbylé části těla, což je tedy předurčuje k vysychání. Hlavní důvod to však není, to bychom totiž měli suché ruce všichni. Pokud však navíc pracujete v klimatizovaném prostředí, nebo ruce velmi často namáčíte, můžete výrazně přispět ke zmiňovaným problémům. Mimochodem například příliš studená, nebo naopak příliš teplá voda vysušují ruce ze všeho nejvíce.

Zdroj: Jak na suché a rozpraskané ruce

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ DLANĚ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Černá.

Červené dlaně od malíčku doku. A take to trochu páli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Honková.

Může se jednat o nemoc DNA

Zdroj: diskuze Červené dlaně rukou

Bolest ruky od myši

Mezi civilizační choroby spojené s prací u počítače patří také záněty šlach, strnulost prstů a kloubů. Preventivním procvičováním svalů na rukou můžeme předejít pozdějším komplikacím doprovázeným i pracovní neschopností.

Příčinou tohoto stavu je stereotypní práce s počítačem, která obnáší více než 8 hodin nefyziologického postavení ruky a prstů na klávesnici.

Nejlepším lékem je v této situaci cvičení, které uvolňuje napjaté tkáně rukou a hluboké svalstvo dlaně. Zkuste například tento cvik: Vsedě u stolu v předpažení pokrčmo ohněte zápěstí dlaní k tělu. Držte ruku nad stolem a prsty ukazováku a prostředníku střídavě protlačujte po desce stolu vpřed a vzad. Vyvarujte se pohybu do stran. Cvičení opakujte pro všechny zbylé prsty obou rukou. Tlačte jemně, bez použití síly. Pokud budete cvičit pravidelně, můžete předejít medikamentózní léčbě.

Zdroj: Bolavé ruce

Poradna

V naší poradně s názvem POTÍŽE PO OPERACI KŘEČOVÝCH ŽIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Jsem 3 a půl měsíce po operaci křečových žil a stále mám místa i velikosti dlaně i s prsty,která vůbec necítím.připadne mi to jako přeříznuté nervy.Je prosím něco co by půsbilo aby se nervy spojily?Necitlivá místa mám na bérci a na vnitřní straně stehna. Děkuji za radu. Ludmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cvičení a masáže. Musíte něčím stimulovat nervová zakončení, aby se mohla obnovit vazba vedoucí do mozku. Zkuste zajít na neurologii a dohodněte s lékařem další postup vaší rehabilitace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potíže po operaci křečových žil

Svědivé červené fleky na kůži nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou mohou signalizovat plísňové onemocnění. Kožní plíseň (neboli tinea) postihuje nejčastěji oblast chodidel nohou. Nejprve se plíseň na nohou objeví mezi prsty a svědí. Kůže je obvykle zarudlá a oteklá.

Co s tím dělat

V léčbě příznaků kožních plísní se úspěšně uplatňují speciálně upravené produkty, například takzvaná chytrá houba. Doporučována je i jednoduchá koupel ve speciálních solích na nohy (soli z Mrtvého moře).

Zdroj: Červené nohy

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PRSTY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Vzdy kdyz prijdu z venku,at v zime ci v lete,mam uplne rude ruce prsty az zapesti.Doma normalni barva.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené prsty na rukou

Paličkovité prsty u dětí

Paličkovité prsty u dětí mohou mít familiární či etnický výskyt (negroidní rasa), přičemž nejsou doprovodným symptomem onemocnění, a tudíž nevyžadují léčbu. Při výskytu paličkovitých prstů by dítě mělo být vždy velmi pečlivě vyšetřeno k vyloučení možných patologických stavů. U dětí se může jednat o homozygotní formu mutace, která je u evropské populace mutací nejčastější.

Takto postižené děti patří do rukou lékaře a do dispensarizace. Léčba je individuální dle stavu onemocnění.

Fotografie, kde jsou vidět tyto prsty na dětech.

Zdroj: Paličkovité prsty

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ DLANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie44.

Na levé ruce-dlani mám již asi 3 roky velký červený flek.Nebolí ani nesvědí,jen vypadá nezvykle-je sytě červený.V loni se mi stejný flek začal dělat i na pravé ruce. Můžete někdo poradit co s tím? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Sidonie44, několik let trvající červené skvrny na dlaních anebo také i na bříškách prstů nejčastěji souvisí s chorobami jater. Dělá se Vám akné nebo máte hnědé kruhy pod očima? Červené skvrny na dlaních mohou být dále způsobeny omrznutím v minulém období nebo mohou být také cévního původu. Taktéž se na jejich příčině může podílet streptokoková infekce. Bylo by vhodné s tím navštívit Vašeho obvodního lékaře a provést některá vyšetření, která by vedla k možnému zjištění příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené dlaně

Paličkovité prsty mohou být doprovodným znakem mnoha chorobných stavů

Patří sem:

  • chronická plicní onemocnění, například cystická fibróza, intersticiální plicní procesy, nádory plic
  • onemocnění kardiovaskulární, například vrozené srdeční vady, subakutní bakteriální endokarditida, myxom
  • onemocnění gastrointestinálního traktu, například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, malabsorpce, cirhóza jater, zvláště primární biliární cirhóza, hepatopulmonální syndrom
  • hypertrofická osteoartropatie, například syndrom Pierre-Marie-Bamberger
  • další, například hypertyreóza, tymom

Zdroj: Paličkovité prsty

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ KARPÁLNÍ TUNELY NA RUCE PŘÍZNAKY A PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pocit necitlivých rukou v noci bývá často u lidí, kteří spí na boku s rukama pod hlavou. Pomůže na to změna polohy, když se naučíte spát na zádech s rukama podél těla. Také je prospěšné přes den relaxovat strečingem hrudní a krční páteř. S tím Vám pomůže zkušený fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Dobrý den,taky mám již dlouhou dobu problém s brněním rukou.Pracuji jako kuchařka, takže zvedání a nošení těžkých věcí je na denním pořádku.Přes den to ještě jde,ale jakmile si večer sednu k televizi nebo v noci jak spím tak je to horší.Je pravda že ráda spím s rukama pod hlavou,ale i když ležím a ruce mám podél těla položené tak mě dost bolí.Bolest je tak urputná že nespím.Prsty na rukou mi mravenčí a mám je studené,dlaně mám tak bolavé že mi až hoří.Bolest vystřeluje až do loktu,tím jak mám dlaně v jednom ohni tak mě tak bolí že se nemůžu ani ničeho dotknout.Když ležím tak je jedno zda mám ruce natažené nebo ohnuté v lokti bolí to tak že mám problém pohnout rukou,dokonce mi i natékají.Jednu dobu mi pomáhalo magnezium s vitamíny B6,ale bohužel už ani to nezabírá. Prosím poraďte jak dál. Děkuji

Zdroj: diskuze Ucpané karpální tunely na ruce příznaky a příčiny

Diagnóza

Vyšetření používané k diagnostice metatarsalgie obvykle zahrnují rentgenové snímky, často získané ve stoje k posouzení anatomie chodidla při zátěži hmotností těla. Nápomocné mohou být také vyšetření magnetickou rezonancí, zvláště když se struktura chodidla jeví jako normální.

Zdroj: Bolest chodidla pod prsty při došlapu

Příčiny

Metatarsalgie neboli bolest chodidla pod prsty při došlapu se vyskytuje v oblasti mezi obloukem a prsty. Lékařský termín pochází z názvu kostí, které se nacházejí v této části chodidla: metatarzů. Metatarzály jsou dlouhé kosti na bázi každého prstu. Tlak na konce metatarzálních kostí způsobuje bolest v oblasti chodidla.

Metatarsalgie může být způsobena zvýšeným tlakem na metatarzální hlavy. Příčina zvýšeného tlaku v této části chodidla může být buď v důsledku deformací chodidla, nebo v důsledku tlaku ze zdrojů mimo chodidlo, jako je například nevhodná obuv.

Bolestivé problémy obvykle souvisejí s metatarzální kostí a nejběžnější příčinou u lidí s bolestí nohou, je dlouhý druhý metatarzál. Další příčinou bývá abnormální zarovnání kloubu (zvýšené prodloužení) kloubu metatarzu s prstem (nazývaný metakarpofalangeální kloub).

Dále existuje celá řada stavů, které mohou způsobit zvětšení metatarzální hlavy, která je také spojena s bolestí nohou v oblasti chodidla pod prsty. Tyto stavy zahrnují různé typy artritidy, osteonekrózy, neuromů, nádorů nebo infekcí. A konečně, traumatická poranění, včetně zlomenin a trhlin vazů, mohou rovněž způsobit tento typ bolesti nohou.

Zdroj: Bolest chodidla pod prsty při došlapu

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST A BRNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, poslední zhruba 3-4 týdny mě na pravé ruce brní, mravenčí prostředníček a prsteníček, postupně se mi začíná přidávat i malíček s ukazováčkem. Zprvu jsem prsty nejdříve jen necítila a postupně se začalo přidávat brnění, myslela jsem si že se nedostatečně prokrvují že jsem si ruku třeba přeležela nebo tak, ale začalo se mi to opakovat čím dál častěji a to i když ruka jen volně leží nebo i když něco dělám, v noci se budím bolestí která mi vystřeluje až k lokti. Když mě začnou takto prsty brnět nedám ruku v pěst, neudržím v ní hrníček apod. Prsty částečně bledou ale není to nijak extra, spíše mám prsty i dlaně takové červeno-bílo puntíkaté. Jsem nyní ve 38tt těhotenství, mluvila jsem o svém problému se svým gynekologem, který mi doporučil návštěvu neurologa, ale zároveň mě upozornil, že vzhledem k mému stavu se mnou nyní nikdo nic dělat nebude. Proto bych se ráda zeptala, mám zkusit navštívit neurologa nebo vyčkat až porodím zda problém přetrvá a pak teprve navštívit neurologa? Je možné že můj problém způsobuje těhotenství a po porodu vymizí ?
Předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém může mít vysvětlení v deformaci páteře vlivem váhy plodu, který nosíte. Vaše děťátko, jak roste, tak nabírá na hmotnosti a to vše musí udržet páteř, zejména ta bederní. Proto se na bedrech vytvoří lordóza (prohnutí páteře dovnitř), která se zároveň kompenzuje v hrudní oblasti kyfózou a vyvrcholí to zase lordózou na krku. A právě páteř v hrudní a krční oblasti zásobuje nervovými vlákny horní končetiny. Místa, kde vycházejí nervy z míchy mohou být těmito kyfózami a lordózami utlačována a to pak způsobí tyto problémy. Ve skutečnosti se s rukou nic moc neděje, ale vlivem dráždění tlakem u páteře je do mozku přiváděna informace o pálení, necitlivosti, atd. S tím souvisí i opačný směr, kdy je z mozku vyslán signál do ruky, aby něco uchopila, ale ten tam nedojde v pořádku a ruka pak nic neudrží. Co s tím? Určitě by bylo vhodné navštívit neurologa, popřípadě i ortopeda. Můžete si ale pomoci i sama, a to pravidelným cvičením a protahováním páteře podle Ludmily Mojžíšové, více zde: www.cviceni-mojzisov… . Také se zamyslete, jak spíte, jestli během spánku měníte polohy a nebo celou noc spíte jen v jedné. Prospěšné je polohy střídat a začít hned před usnutím v jiné poloze, než v té oblíbené. Dále, pokud jste pravák, tak se zamyslete, které z činností můžete přenechat na levou ruku a snažte se jí více používat. Masáže, to je také velmi prospěšné, zejména Dornova metoda, více zde: www.dornova-metoda.c… .

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost a brnění

Červené žilky v očích – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět červené žilky v očích.

Zdroj: Jak na červené žilky v oku

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ PRSTY NA RUCE ČERVENÉ FLEKY CITLIVÉ BATRAFEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

na prstech ktere jsou zdurele se mi objevuji v mrazivych zimnich dnech cervene fleky od kloubu az k nehtu a na jednom malicku i v zadni casti malicku o co by se mohlo jednat jinak mam prsty studene a jen mirne naruzovele tel .728919052

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé prsty na ruce červené fleky citlivé batrafen

Co znamená bolest chodidla pod prsty při došlapu

Mortonův neurom je zánět plantárního nervu mezi základy prstů (obvykle mezi třetím a čtvrtým prstem). Nejčastějšími příznaky jsou bolest chodidla, podivné pocity nebo necitlivost v oblasti bříška chodidla. Zánět je obvykle způsoben v důsledku nošení vysokých či těsných bot.

Zdroj: Bolest chodidla

Bolavé ruce z nošení dítěte

Snažte se nosit miminko spíš na předloktí, respektive ho „posadit“, položit si dítě podél předloktí, než aby největší zátěž váhy miminka lokálně zatěžovala v tahu ruce a dlaně. Je to o zvyku, prostě si představte, že ruce od zápěstí neexistují.

Na namožené a natažené svaly a šlachy je výborný horký zábal s přípravkem karité. Můžete použít například 100% karité od fy Sallos. Nejdříve namočte plenu do vařící vody, ale opatrně, abyste se neopařili. Poté napařte bolavé místo, namažte ho karité, znovu namočte plenu do horké vody a tou několik minut masírujte postižené místo. Když je bolest mírnější, stačí každý den mazat karitéem bez horké masáže. Výborná je i bandáž s koňskou mastí. Pokud bolest po těchto aplikacích neustoupí, je dobré navštívit lékaře.

Zdroj: Bolavé ruce

Co to jsou paličkovité nehty

Paličkovité prsty se odborně nazývají pachyakrie. Znamená to, že poslední článek prstů rukou, ale i nohou je významně rozšířen, nehet má tvar hodinového sklíčka. Hyperplazie periostu bez nápadnější osifikace pravděpodobně vzniká v důsledku otevření periferních arteriovenózních zkratů při oběhové nedostatečnosti vrozené srdeční vady, chronické plicní choroby a dalších, ale rovněž po stimulaci látkami, které produkují cirhotická nebo i jinak poškozená játra; v neposlední řadě též jako součást některých paraneoplastických syndromů. Někdy se termínem pachyakrie označují také změny prstů u akromegalie, obvykle též akropachie.

Toto onemocnění se často zaměňuje s takzvanými kladívkovými prsty. Ovšem pozor, kladívkové prsty jsou častou deformitou, zejména u žen staršího věku. Příčinou je postupný pokles nožní klenby degenerací vazů a ochabnutím svalů. Tím se noha prodlouží a šlachy natahovačů prstů jsou tím relativně zkráceny a stahují prsty do kladívkového postavení. V místech, kde dochází ke tření prstů o obuv, se často tvoří bolestivá kuří oka, hlavně na horní straně mezičlánkového kloubu prstů, nejčastěji na 2. a 3. prstu nohy. Deformita bývá spojena se syndromem příčně ploché nohy a vbočeným palcem, tudíž nemá nic společného s pachyakrií.

Paličkovité prsty jsou charakteristické rozšířením posledních článků na rukou nebo na nohou, které provází sférický nehet. Tyto paličkovité nehty mají tvar podobný hodinovému sklíčku. Onemocnění je nevratné a jeho příčinou je pravděpodobně otevření cévních spojek mezi tepnami a žílami u končetin. Diagnostikuje se pomocí takzvané kapilaroskopie, kdy se mikroskopem pozoruje chování vlásečnice nehtového lůžka po zakápnutí speciálním olejem.

Paličkovité prsty mohou být vrozené, vyskytují se například u pacientů s vrozenými srdečními vadami nebo chronickým plicním onemocněním, ale nikoli u nemocných s tuberkulózou nebo obstrukční plicní nemocí. Bývají i projevem nemoci jater a mohou indikovat nádorové onemocnění.

Zde můžete vidět, jak vypadají paličkovité prsty.

Zdroj: Paličkovité prsty

Léčba

Léčba bolesti chodidla pod prsty při došlapu se často skládá z protizánětlivých léků, úprav obuvi a používání ortopedických vložek do obuvi.

Při nákupu obuvi hledejte boty se širokým prostorem pro prsty, dobrou oporou a vyhýbejte se vysokým podpatkům. Jednoduché vložky mohou pomoci s mnoha druhy bolesti nohou. Metatarzální vložky jsou nejlepší k léčbě metatarzalgie. Tyto vložky mají podložky, které pomáhají rovnoměrně rozprostřít tlak na klenbu nohy.

Pokud ani po těchto jednoduchých opatřeních nezmizí vaše bolesti, měli byste navštívit svého ortopeda, aby vám zajistil adekvátní léčbu.

Stavy, které způsobují záněty v přední části nohy, mohou být léčeny injekcemi kortizonu. Kortizon je silný protizánětlivý lék a injekce umožňuje podání vysoké koncentrace tohoto léku přímo do oblasti problému.

V některých vzácných situacích pacienti nenacházejí úlevu po úpravách obuvi a jejich léčba může vyžadovat chirurgický zákrok. Obvyklý chirurgický zákrok se nazývá metatarzální osteotomie a vede k nápravě abnormality metatarzální kosti. Osteotomie je chirurgický zákrok, jehož cílem je záměrné zlomení kosti za účelem změny její délky a/nebo narovnání kosti. To může změnit síly nesoucí váhu v přední části nohy, čímž se zmírní příznaky bolesti nohou.

Zdroj: Bolest chodidla pod prsty při došlapu

Péče o suché ruce

U péče o vysušené ruce je důležité zaměřit se na prevenci. Myjte si ruce co nejkratší dobu a při úklidu domácnosti používejte ochranné rukavice, případně si alespoň po ukončení prací ošetřete ruce krémem. Jednou za čas je vhodné si dopřát komplexnější péči, například v podobě olejových zábalů, masáží, ale i peelingu, který zbaví vaše ruce odumřelé kůže. Na trhu je mnoho přípravků určených k péči o suché ruce. Jsou v různých cenových relacích a neplatí, že vám mohou pomoci pouze drahé krémy. Zaměřte si i na to, zda přijímáte dostatek vitamínů a minerálů. Pro lepší pokožku rukou je důležitý především přísun vitaminů B, D a E, z minerálů pak železo a vápník.

Pokud se domníváte, že pro péči děláte maximum a stejně máte pořád suché dlaně, vyhledejte pomoc dermatologa. Pomůže vám zjistit příčinu a doporučí vám vhodný krém či vám ho nechá v lékárně speciálně namíchat přímo na vaše potíže.

Zdroj: Suché ruce

Červené fleky na chodidlech

Červené fleky na chodidlech ve tvaru kruhu nebo půlkruhu na ploskách nohou mohou souviset s kapilárním prokrvením, tedy s koncovými cévami. Nejvíce se tento defekt objevuje u dětí, kdy se vytvoří červené mapy, které po masáži na chvilku zmizí a opět se objeví.

Příčiny

Příčinou je špatné kapilární prokrvení plosek nohou.

Co s tím dělat

Ve většině případů se nejedná o závažný defekt. Pokud se objeví bolestivé případy, může se jednat o zánět a v tomto případě je nutná lékařská pomoc.

Zdroj: Červené nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP