Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ČESNEK S CITRONEM

OBSAH

Pro přípravu tinktury citron - česnek budete potřebovat:

  • 30 stroužků česneku,
  • 5 středních citrónů,
  • 100 ml 60% vodky.

Zdroj: Česnek a citrón, k čemu to slouží

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉK NA BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Česnek a ocet je účinný domácí lék proti bradavicím. Místo octa je možné použít i šťávu z citrónu. Léčba bradavic česnekem s citronem nebo octem se provádí tak, že česnek nakrájíme na tenké plátky a zalijeme octem nebo šťávou z citrónu. Tuto směs necháme uležet 7 dní v uzavřené lahvičce někde v temnu. Samotné ošetření pak provádíme tak, že vezmeme plátek macerovaného česneku, přiložíme ho na bradavici. Přes plátek česneku přiložíme vatičku namočenou v maceračním roztoku a zabalíme, aby z bradavice česnek nespadl. Takto ošetřenou bradavici necháme zrát přes noc do rána, kdy zábal na bradavici sundáme. Mám to odzkoušené a funguje to na 100%.

Je to opravdu 100 procentní.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí lék na bradavice

Jak uchovat česnek přes zimu?

Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek v klidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalijeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Zdroj: Návod jak uchovat česnek přes zimu?

Poradna

V naší poradně s názvem OLEJ S CITRONEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Něco takového se prodává v Tunisku a nemá to chybu.Faktor to žádný nemá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Oleje, které se používají v kuchyni, jako například olivový olej, rýžový olej, slunečnicový olej, mají přirozený ochranný UV faktor 2 až 4, podle druhu oleje. Navíc tyto oleje mají i přírodní vitamín E, který předávají pokožce a tím ji omlazují. Přidáme-li k oleji ještě několik kapek citronové šťávy (maximálně 1/2 lžičky na 1 deci oleje), tak z takového oleje získáme bezvadnou přírodní hydratující směs - emulzi.

Zdroj: diskuze Olej s citronem

Detoxikační citronová kúra

Tato kúra je výborným přírodním prostředkem na vyčištění organismu.

Potřebujeme 3 dl čisté neperlivé vody a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy (nejlépe v bio kvalitě).

Postup: obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme 3x denně po douškách po dobu 14 dní.

Zdroj: Detoxikace citronem

Diskuze

V diskuzi CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Mám to taky tak jako Vy, tak sem začal brát každé ráno Maku 2 lžíčky + voda s citronem.
Výsledek +5 Procent nárust kostní hmoty.Vřele doporučuji Ivan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jolana.

Maku 2 lžičky- tím jste měl na mysli “mák”?
Pokud ano, tak mletý? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Caltrate vedlejší účinky

Bělení kůže citronem

Citron je účinný zesvětlovací prostředek. Použití citronové šťávy na bělení kůže představuje opravdu bezpečnou metodu. Skvrny by se měly potírat denně neředěnou citronovou šťávou, například pomocí jemného štětečku. Výsledek by se měl dostavit během tří měsíců.

Zdroj: Bělení kůže

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KŘEN SMÍ SE JÍST SPOLEČNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA.

Užívám 15 roků Warfarin, současné době buď s výsledkem hodně rozředěná krev nebo naopak zase jenom 1,8 QICK. došlo u mě i ke kolapsu při nízké hodnotě.
Teď jsem měla chřipku a mám stále ucpaný nos, dočetla jsem se že pomůže křen s citronem. Mohu ho s Warfarinem užívat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, křen s citrónem můžete. Křenu totiž sníte jen malé množství a díky tomu nemůže nijak ovlivnit účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a křen smí se jíst společně

Další recepty z česneku

Zdroj: Česnek kuchyňský

Poradna

V naší poradně s názvem MUŽU CITRON PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

ráda bych věděla zda mužu při warfarinu pít vodu s citronem. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Citronová šťáva neobsahuje žádný vitamín K a tudíž nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Vody s citrónem můžete vypít kolik chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Citrusové plody na detoxikaci

Citrusové plody pomáhají tělu při odplavování toxinů. Také pomáhají trávicímu traktu s enzymatickými procesy. Mezi citrusové plody patří citron, pomeranč a limetka. Citronová šťáva pomáhá játrům v čisticím procesu. Jestli chcete zvýšit detoxikaci, tak se doporučuje každé ráno sklenice teplé citronové vody. Pamatujte si, že vitamín C je jedním z nejlepších detoxikačních vitamínů. Vitamín C přeměňuje toxiny do stravitelného materiálu.

Zdroj: Detoxikace citronem

Diskuze

V diskuzi !POZOR! OPRAVDU FUNGUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jessica.

!!!!!TOTO OPRAVDU FUNGUJE!!!!!
Nejlepší je smíchat sodu se skořicí a citronem, poté vše nanést na zuby a 3x denně vyčistit po dobu 7dní. - !!OSVĚDČENÉ!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rašatfa.

Ano, toto mám vyzkoušené - opravdu to funguje. A co Vám???

Zdroj: diskuze !POZOR! OPRAVDU FUNGUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kolik česneku jíst pro zdraví

Každý člověk by měl sníst jeden až tři stroužky česneku denně, buď s vhodným jídlem anebo rozmačkaný česnek zapít vodou. Ne více, protože ve vyšších dávkách česnek dráždí žaludek a ledviny. Kvůli jeho chuti není vhodné česnek přidávat do čajů.
 

Zdroj: Česnek kuchyňský

Poradna

V naší poradně s názvem POMERANČE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maňovská.

Dobrý den..
Užívám Warfarin a pokud mohu pít vodu s citrónem ,mohu jíst také popmeranče a pokud v omezeném množství tak kolik. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomeranče neobsahují téměř žádný vitamín K a tudíž jsou vzhledem k Warfarinu neškodné a mohou se konzumovat bez omezení. To samé platí i o pomerančové šťávě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Léčba alergie na česnek

Jediným domácím lékem na tuto alergii je vyhýbat se konzumaci česneku. V některých případech detoxikace těla se používá česneková tinktura, ale ta by měla být použita jen v případě slabé nebo mírné alergie na česnek. Velmi užitečné jsou bylinné doplňky, které nahrazují česnek a nezpůsobují žádné alergické reakce. Nejužitečnějším lékem proti alergii na česnek je vitamín C, který účinně potlačuje projevené příznaky.

Zdroj: Alergie na česnek

Léčivé účinky citronu

Toto ovoce je bohatým zdrojem látek posilujících imunitu, cévy, napomáhajících uzdravení kůže a také bránících některým buněčným změnám vedoucím například k rakovině. Vitamín C je silným antioxidantem, snižuje hladinu volných radikálů a pomáhá i posilovat srdce. Citrony obsahují kyselinu citronovou, sloučeninu snižující vylučování vápníku. Dva a půl litru vody s příměsí šťávy z jednoho většího citronu zajistí stejný účinek jako citrátové léky. Citrony rovněž pomáhají odkyselovat organismus.

Zdroj: Detoxikace citronem

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Bělení zubů citronem to je takové velké harakiry stačí se podívat do zubařských časopisu jako třeba www.stomateam.cz/ind… . Jedina pravda je že citron stojí 2 koruny a domácí bělidlo 500.........

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bělení zubů

Černý česnek v rýžovaru

Palici zdravého česneku omyjeme mokrou houbičkou a necháme jej uschnout. Rýžovar vysteleme papírovou utěrkou. Doprostřed postavíme skleničku s vodou a kolem ní vrstvíme čistý, omytý a suchý česnek. Rýžovar zapneme jen na udržování v teple a zavřeme. Takto udržujeme česnek maximálně 40 dní. Podle potřeby doplníme vodu a můžeme i přeházet vrstvy česneku. Poté hotový česnek oloupeme a můžeme rozmixovat. Nyní již můžete použít dle svého uvážení.

Zdroj: Černý česnek

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MEDVĚDÍ ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, mám mechanickou chlopeň a jsem na warfarinu. Včera jsem k bramborám přidala medvědí česnek. Je možné, že mi med. česnek přivodil srdeční aritmii?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Medvědí česnek má prokázané kardioprotektivní účinky. To, źe by způsobil aritmii, je nepravděpodobné. Často ale dochází k záměně listů medvědího česneku za listy jedovaté konvalinky, které po konzumaci způsobují právě srdeční aritmii. Tato záměna je velmi častá, protože listy obou ristlin vypadají podobně, pouze konvalinka nemá česnekovou vůni, což ve směsi s pravými listy medvědího česneku nelze později rozpoznat. K odlišení medvědího česneku od jeho jedovatých dvojníků obvykle stačí promnout mezi prsty zelený list. Pokud se neobjeví typická česneková vůně medvědího česneku, je lepší bylinku opustit a důkladně si vyčistit ruce. Pachový test má však svá úskalí. Pokud na rukou stále ulpívá vůně česneku z předchozího testu, může to vést k falešnému výsledku. Každý, kdo medvědí česnek sbírá, by tedy měl rostlinu a všechny její vlastnosti znát, aby ji dokázal spolehlivě odlišit od jedovatých rostlin. Pokud máte pochybnosti, je lepší nejíst medvědí česnek, který jste sama nasbírala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a medvědí česnek

Česnek proti alergii

Nejste-li alergičtí na česnek, ale trpíte jinou alergií, může být pro vás česnek naopak velmi prospěšný. Kromě antibakteriálního, protizánětlivého a protiinfekčního účinku, ovlivnění parazitárních střevních infekcí, pozitivního účinku na cévy a krevní oběh a na řadu vnitřních nemocí včetně cukrovky a vysokého tlaku má totiž česnek podle některých studií také pozitivní vliv na imunitní systém alergika obecně a může pomoci příznaky jiných alergií zmírnit.

Zdroj: Alergie na česnek

Péče o česnek v době růstu

Česnek musí být po vysazení stále vlhký, aby vyrazily kořeny. S vodou to však nikdy nepřehánějte, během chladnějších měsíců, kdy se přebytečná voda nestačí odpařovat, by vám přestal růst, nebo dokonce začal hnít. Pokud neprší, zalévejte česnek jednou týdně. Na konci vegetačního období snižte zálivku, protože česnek k tomu, aby začal zrát, potřebuje horké a suché léto.

Při pěstování česneku si dejte pozor na hmyz, myši a další škůdce, kteří mohou ovlivnit vaši úrodu tím, že buď samotný česnek požírají, nebo si tvoří hnízda mezi rostlinami.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Mráz a česnek

Vlivem chladného počasí brzy na jaře se stává, že z cibulky vyraší více výhonků. Také zakrnělé rostlinky nebo zmačkaný stroužek na jaře může být následkem drsné zimy, nebo když česnek brzy na jaře zamrzne. Zakrslé rostliny můžou také signalizovat přítomnost třásněnek.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Černý česnek podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že černý česnek je typická ingredience asijské kuchyně. Vzniká Maillardovou reakcí (nikoli fermentací), kdy se celé cibule česneku vystaví zvýšené teplotě po dobu několika týdnů, čímž se barva stroužků změní z bílé na černou.[1]

Tento česnek je úplně černý, ale přitom není spálený ani obarvený. Je měkký a mazlavý, proto není vysušený a šťávy má pořád dostatek. Není ostrý, ani štiplavý, má spíše nasládlou umami chuť.

Zdroj: Černý česnek

Česnek se solí – česneková pasta

Ingredience: 1 kg česneku, 350 g soli

Postup: Česnek oloupeme, umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme sůl a dobře promícháme. Nalijeme do sklenic a uzavřeme víčky. Uchováváme v chladu, nejlépe ve spodní části ledničky.

TIP: Aby vám česnek nezezelenal, je nutné stroužky podélně rozříznout a důkladně vyjmout klíček – střed česneku. Pokud necháte jen kousíček, dojde ke zbarvení obsahu!

Zdroj: Uchování česneku

Česnek v olivovém oleji

Ingredience: česnek, olivový olej nebo extra slunečnicový olej lisovaný za studena, sůl, skleničky

Postup: Česnek oloupeme a umeleme na strojku nebo jej rozdrtíme v lisu na česnek. Ve skleničkách promícháme olivový olej, lisovaný česnek, sůl (soli tolik, kolik máte rádi). Důležité je nedávat plné skleničky, obsah nabobtná a olej pak vytéká ven. Takto konzervovaný česnek uchováváme v chladu, například ve spíži, protože velmi snadno kvasí. Při dobrém skladování vydrží rok i déle, jen trochu změní barvu.

Pozor! Při nakládání česneku do oleje je nutné dodržet recepturu i způsob skladování! Česnek ponořený v oleji je krásné anaerobní místečko pro množení klostridií. Česnek v oleji kvasí! Tomu se dá zamezit nakládáním v octu a skladováním lahvičky v chladu. Když ale nedodržíte recept, nebo naložený česnek uchováváte v teple, můžete se snadno přiotrávit.

Tip: Česnek po sklizení očistíme a stonek seřízneme na 15 cm a dáme natí do vázy – takto vydrží přes zimu.

A jaký návod na uskladnění česneku máte vy? Podělte se o své recepty.

Zdroj: Uchování česneku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP