Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

CITALEC PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE

OBSAH

Bolesti břicha, nadýmání, přibývání na váze, průjem nebo naopak zácpa. To vše jsou známky špatného trávení. A pokud nám střeva nefungují jak mají, nemůžeme se dobře cítit ani my. Nesprávné stravování vede k narušení střevní mikroflóry, zvyšuje množství škodlivých látek, které se uvolňují z potravy a zůstávají ve střevech. Může vyvolat dokonce i zánětlivé onemocnění trávicího ústrojí.

Zdroj: Stres významně ovlivňuje zažívání

Poradna

V naší poradně s názvem DETRALEX A PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Smrčková.

Dobrý den, je možné, že po detralexu se přibývá na váze? Vyloučena všechna vyšetření, vše ok, přibývání na váze spadá do doby, co beru detralex. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přibývání na váze je otázkou příjmu kalorií a jejich výdejem. Nejspíše jste si nevšimla, že se začátkem léčby Detralexem, se také o malinko míň hýbete. Zkuste omezit kalorie při večeři tím, že omezíte přílohy a dopřejete si více masa, nebo třeba tvarohu. Nepodceňujte snídaně a pravidelně snídejte - to co máte nejradši i kalorické a sladké jídlo je k snídani možné. Nezapomeňte ani na dobrý oběd. Mezi hlavními jídly si dopřejte nějaké ovoce a zeleninu. S tímto postupem nebudete mít večer hlad a půjde to lépe zhubnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příbalový leták detralex

Přibírání na váze

Jedním z příznaků deprese je nechutenství a úbytek na váze, takže při zlepšení stavu se chuť k jídlu vrátí a váha jde nahoru. Citalec je moderní antidepresivum s minimem nežádoucích účinků v porovnání se staršími typy antidepresiv.

Zdroj: Citalec

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN B12 PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

Poradi mi nekdo s premirou vitaminu b v tele byl mi aplikovam injekcne a porad pribiram na vaze a mam desnej hlad diky za radu alca

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přibírání na váze a zvýšená chuť k jídlu můžou souviset s nárůstem příjmu vitamínů řady B. Nadbytky vitamínů řady B se v těle ukládají a spotřebovávají se postupně. Nejlepší způsob, jak rychle spotřebovat zásoby vitamínů B je zvýšená fyzická aktivita, což znamená cílené posilování svalů a aerobní pohyb. Toto Vám pomůže zbavit se popisovaného problému.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín b12 přibývání na váze

Citalec a alkohol

Konzumace alkoholických nápojů se při léčbě přípravky obsahujícími účinnou látku citalopram nedoporučuje.

Zdroj: Citalec

Na co je lék Citalec

Citalec patří mezi antidepresiva, přesněji řečeno mezi takzvaná SSRI antidepresiva. Účinnou složkou preparátu je sloučenina citalopram. Citalopram ovlivňuje v mozku systém takzvaných neuromediátorů, což jsou sloučeniny umožňující přenos vzruchů mezi nervovými buňkami. Citalopram brání zpětnému vychytávání neuromediátoru serotoninu a zvyšuje tak jeho množství v mozku, čímž dochází ke změnám v centrálním nervovém systému a ke zlepšení nálady.

Citalec 10 mg Zentiva je potahovaná tableta, která obsahuje 24,98 mg citaloprami hydrobromidum, což odpovídá 20,00 mg citalopramu. Lék působí na centrální nervový systém, neovlivňuje pohyblivost, nenarušuje intelektové funkce a nepůsobí tlumivě. Citalec Zentiva je určen k léčbě deprese nebo panické poruchy bez ohledu na jejich příčinu, formu a závažnost. Přípravek je vhodný i pro udržovací léčbu, kdy jsou příznaky, jako například skleslost, smutek, ztráta schopnosti mít radost, strach, úzkost a bolest, na ústupu nebo již zcela vymizely. V této fázi léčby Citalec Zentiva působí preventivně a chrání před návratem nemoci. Přípravek Citalec Zentiva je určen pro dospělé.

Zdroj: Citalec

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN B12 PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALCA.

Diky za radu , ale ve svych letech s nemocnymi klouby asi tezko budu pouzivat erobik a ruzne skakani, ale dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I ve vyšším věku je pohyb důležitý a možný. Například chůze s hůlkami (nordic walking) po místech, které vás zajímají. Nebo posilování břišních svalů doma v leže na podlaze. Nebo mávání rukama, ve kterých současně držíte pet lahve s vodou. Způsobu je mnoho a uděláte líp, když nebudete hledat důvody proč necvičit, ale zaměříte se na ty proč cvičit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín b12 přibývání na váze

Kdy zabere

Citalec se používá u poruch nálady, které jsou v naší populaci velmi časté. Mezi tyto choroby patří deprese, maniodepresivní psychóza, některé fobie, panická porucha, obsedantně kompulzivní choroba a další úzkostné poruchy. Velkou výhodou tohoto a jemu podobných léků je, že nepůsobí tlumivě (neuspávají) a nenarušují intelekt léčeného. Při zahájení užívání antidepresiv je nutno mít na paměti, že začátky jejich účinků se objeví až za 2–3 týdny užívání.

Dávkování je obvykle 10–20 mg denně.

Zdroj: Citalec

Přibývání na váze

Pokud chcete zhubnout nebo si udržet aktuální váhu, mohou vitamíny řady B bránit, nebo naopak pomoci vašemu úsilí. Zvýšená chuť k jídlu obvykle totiž vede k přibývání na váze, ale některé vitamíny řady B jsou účinné při léčbě nízkého krevního cukru nebo zvyšují energii. Před zakoupením pozorně čtěte etikety. Pokud vitamíny obsahují vysoké množství thiaminu nebo pyridoxinu (B1 a B6), podpoříte jimi chuť k jídlu. Ale pokud obsahují vysoké množství vitamínů B2, B5 a B12, můžete získat energetickou podporu, která vám pomůže odolat přejídání se. Mějte však na paměti, že výzkumy podporují myšlenku užívat vitamíny řady B zejména k léčbě podváhy.

Zdroj: Tloustnutí po vitamínech řady B

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Netopilova.

Dobrý večer chci se zeptat: přítel je vyléčený alkoholik již 10 let vůbec nepije, užívá lék citalec.Zajima mě jestli toto antidepresivum má vliv na sex přesněji řečeno na erekci. Pokaždé když se milujeme má problém se zasunutím a erekcí.Ud mu dostatečně nestojí tak aby ho mohl zasunout do pochvy.Dekuji za odpověď Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto problémy s erekcí mají i lidé bez alkoholické historie a i ti co neberou Citalec. Nemá to spolu souvislost. Na podporu erekce doporučuji vyzkoušet Viagru a nebo Cialis. Oboje na předpis, který může vydat praktický lékař, protože před léčbou je třeba provést zhodnocení zdravotního stavu uživatele.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék citalec

Předávkování

Je nutno přesně dodržovat dávkovací schéma určené předepisujícím lékařem, tím je obvykle psychiatr. Dávkování u dospělého se většinou začíná jednou tabletou denně o síle 10–20 miligramů a může se časem zvýšit až na 40 miligramů denně.

Při předávkování nebo náhodném požití léku dítětem se poraďte s lékařem. Symptomy předávkování mohou zahrnovat nevolnost, závratě, rychlé bušení srdce, třes, únavu, ospalost.

Zdroj: Citalec

Poradna

V naší poradně s názvem CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den , mohu brát Citalec 20mg a Tramylpa 37,5mg/325mg. Děkuji za odpověď Irena Švecová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívání antidepresiva Citalec spolu s lékem na bolest Tramypla může zvýšit riziko vzácného, ​​ale závažného stavu zvaného serotoninový syndrom. Příznaky serotoninového syndromu jsou zmatenost, halucinace, záchvaty, extrémní změny krevního tlaku, zrychlený tep, horečka, nadměrné pocení, zimnice nebo třes, rozmazané vidění, svalové křeče nebo ztuhlost, poruchy koordinace, žaludeční křeče, nevolnost, zvracení a průjem. Těžké případy mohou vést ke kómatu a dokonce smrti. Pokud během léčby zaznamenáte tyto příznaky, měla byste okamžitě kontaktovat svého lékaře. Kromě toho všeho může kombinace těchto léků zvýšit riziko nepravidelného srdečního rytmu, který může být závažný a potenciálně život ohrožující, ačkoli jde o relativně vzácný vedlejší účinek. Můžete být náchylnější, pokud máte srdeční onemocnění nazývané vrozený syndrom dlouhého QT intervalu nebo další srdeční onemocnění, jakou jsou poruchy vedení vzruchu nebo poruchy elektrolytů (například ztráta hořčíku nebo draslíku v důsledku těžkého nebo dlouhodobého průjmu nebo zvracení). Máte-li jakékoli dotazy nebo obavy, poraďte se se svým lékařem. Váš lékař si již možná je vědom rizik, ale rozhodl, že toto je pro vás nejlepší způsob léčby, přijal příslušná opatření a pečlivě vás bude sledovat kvůli možným komplikacím. Měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás během léčby těmito léky, ať už společně nebo samostatně, objeví náhlé závratě, točení hlavy, mdloby, dušnost nebo bušení srdce. Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek. Nepřestávejte užívat žádné léky, aniž byste se nejprve poradila se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Citalec

Druhy

SSRI, SARI, NRI, DARI – účinkují vždy na jeden konkrétní neurotransmiter. Nejčastěji se užívají SSRI pro zvýšení hladiny serotoninu a patří sem: Cipralex, Escitalopram, Elicea, Escitil, Esoprex, Lenuxin (všechny mají tutéž účinnou látku escitalopram), Citalopram, Citalec, Seropram (účinná látka citalopram), Seroxat, Remood (účinná látka paroxetin); Deprex, Prozac (účinná látka fluoxetin), Fevarin (účinná látka fluvoxamin), Zoloft, Asentra, Sertralin (účinná látka sertralin); ze skupiny SARI se často užívá Trittico (účinná látka trazodon).

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Přibírání na váze

Na trhu existuje velké množství nízkohormonálních antikoncepčních přípravků, které nezpůsobují zvyšování hmotnosti, a tím i přibírání na váze. Gestrogeny v hormonálních tabletkách sice mohou zvyšovat chuť k jídlu, případně u některých žen způsobovat zadržování tekutin v těle, ale zvýšená tělesná váha bývá spíše výsledkem životního stylu, a ne užívání antikoncepce.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Diskuze

V diskuzi CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mičánkova.

Dobrý den. Začala jsem užívat citalec. Prvních 14 dnů mi dala paní doktorka 10mg,a teď mě to od pondělí na 20 mg.Chci se prosím zeptat kdy začnu cítit trošku úlevu. Děkuji mnohokrát. V nočních hodinám trpím poruchou strachu a už bych se chtěla trošičku vyspat a být v klidu. DEKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Citalec

Zkušenosti s Medrolem

Medrol se používá v situacích, kdy je nutné tlumit imunitní systém a zánětlivou odpověď. Typickými indikacemi jsou zhoršení zánětlivých onemocnění dýchacích cest (astma, CHOPN), alergické reakce a autoimunitní nemoci. Vzhledem k nežádoucím účinkům při dlouhodobém užívání se tento lék podává spíše akutně a v krátkém časovém intervalu.

Mezi nežádoucí účinky Medrolu patří i přibývání na váze. Člověk má vlivem Medrolu zvýšenou chuť k jídlu. Tuk se následně hromadí v obličeji a na břichu – vzniká typický obézní měsícovitý obličej a velké břicho s relativně tenkými končetinami. Nahromadění tuku v oblasti zad za krkem může způsobit vznik tukového hrbu (gibbus). Spolu s nabýváním na hmotnosti vlivem ukládání tuku dochází k úbytku svalové hmoty.

Zdroj: Lék Medrol

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA VERSUS ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Volfová.

Klasické a antidepresiva, kontraindikace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yveta.

Dobrý den,mohu tyto léky užívat současně.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Antibiotika versus antidepresiva

Léková skupina

Indikační skupina: ANTIDEPRESIVA

Citalopram je selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Tímto účinkem podporuje průběh serotoninergní neurotransmise. Citalopram nemá žádnou nebo má jen nízkou afinitu k receptorům serotoninovým 5-HT1A, 5-HT2, dopaminovým D1, D2, adrenergním alfa1, alfa2, beta, histaminovým H1, cholinergním muskarinovým, benzodiazepinovým a opioidním. Chybění účinku na tyto receptory vysvětluje, proč se při léčbě citalopramem projevuje minimum nežádoucích účinků, obvyklých u méně selektivních antidepresiv. Citalopram neovlivňuje vigilitu, netlumí ani nestimuluje, nenarušuje kognitivní funkce ani psychomotoriku. Má velmi jednoduché dávkování, což je výhodné u depresivních nemocných, u nichž zpravidla nebývá dobrá compliance (ochota spolupracovat).

Zdroj: Citalec

Vysazení léku

Nedoporučuje se náhlé vysazení léku, mohly by se objevit nepříjemné abstinenční příznaky. Zcela nepřípustné je užívání preparátu bez vědomí lékaře.

Nástup účinku proti depresi se obvykle dostaví po 2–4 týdnech léčby; optimálního účinku léčby panické poruchy je obvykle dosaženo po 3 měsících léčení. Nutná délka podávání je obvykle alespoň 6 měsíců, aby se zabránilo návratu onemocnění. V případě periodického depresivního onemocnění je potřebná udržovací léčba po dobu několika let, aby se zabránilo dalším návratům onemocnění. Při ukončování léčby je nutné postupně snižovat dávku v průběhu několika týdnů. Přesnou délku léčby a dávky určí vždy lékař.

Předčasné přerušení léčby může mít za následek zhoršení nebo návrat nemoci (příznaků), pro které byla léčba zahájena. Náhlé přerušení léčby může způsobit příznaky z vysazení (závratě, zvláštní pocity, bolesti hlavy, úzkost, nevolnost), a proto musí být léčba ukončována postupně.

Zdroj: Citalec

Vedlejší účinky antidepresiv

Antidepresiva mají často vedlejší účinky. Mezi nejobvyklejší patří:

  • u SSRI a SNRI: ztráta libida, neschopnost dosažení orgasmu, nevolnost (zpočátku, poté většinou vymizí), bolesti hlavy, apatie, ztráta motivace, živé sny a noční můry;
  • u SARI: ortostatická hypotenze, závrať, sucho v ústech;
  • u MAOI: přibírání na váze, živé sny a noční můry, sexuální dysfunkce;
  • u tricyklických antidepresiv: apatie, ztráta motivace, přibírání na váze, sexuální dysfunkce, změny činnosti srdce, rozostřené vidění.

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Biotin a tloustnutí

Často se setkáváme s dotazem, jestli se po biotinu tloustne. Odpověď není jednoznačná. Po samotném biotinu nikdo nestloustne. Biotin ovšem podporuje chuť k jídlu a osoby s lehkou vůlí tomuto často neodolají, podlehnou a začnou více jíst. To pak vede k přibírání na váze obzvláště při nedostatku pohybu, který už biotin nijak nepodporuje.

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Dávkování pro kočku

Kolik Diazepamu dát své kočce? Typická dávka podávaná kočkám je 0,5 až 1 mg na kg jejich hmotnosti. Podává se intravenózně do žíly podle potřeby nebo každých šest hodin a nebo jako infuze konstantní rychlostí (pomalé kapání intravenózní kanylou).

Kočka může ústy dostat i lidský Diazepam. Lidský Diazepam bývá v tabletkách o síle 5 nebo 10 miligramů. Pro kočky se ale tablety 10 mg nehodí, protože jsou pro ně moc silné a špatně se jim dávkují. I slabší tabletky o síle 5 mg bude potřeba pro kočky půlit a čtvrtit. Normální běžně užívaná dávka, která kočku dostatečně zklidní v počátcích léčby je 0,5 mg na 1kg její hmotnosti. To znamená, že pro kočičku s váhou 3,5 kilogramu, bude potřeba jen čtvrtka tablety o síle 5 miligramů. Velká kočka o váze 5 kilogramů bude potřebovat půl tabletky o síle 5 mg. Dvojnásobná dávka kočku spolehlivě a bezpečně na několik hodin uspí. Účinky Diazepamu trvají přibližně 4 až 6 hodin.

Zdroj: Diazepam dávkování u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP