Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

CO NA NARAŽENINY A POHMOŽDĚNINY

OBSAH

Octový obklad na opuchnutí

Octan gel představuje osvědčenou recepturu (dříve octanová mast) v nové formě, tedy ve formě gelu. Octan gel je určen k okamžitému zevnímu použití: doporučuje se na mechanicky způsobené opuchnutí, pohmožděniny i na štípnutí hmyzem.

Zdroj: Octový obklad

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštanová mast

Odvar z rozmarýnu

Silný rozmarýnový odvar bezvadně čistí mastnou pleť a je také vhodný k potírání atopických ekzémů, na rány a pohmožděniny. Silný rozmarýnový odvar se připraví ze sušených nebo čerstvých lístků rozmarýnu, které se přelijí horkou vodou a nechají se luhovat až do vychladnutí. Pak se to zcedí a tekutina se používá jako přírodní rozmarýnová čistící voda na mastnou pleť.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA ARNIKOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Rulc.

Prosím o konkrétní zaslání receptu na domácí výrobu arnikové masti,arniku květ mám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mast z arniky se doma udělá tak, že smícháme arnikovou tinkturu s čištěnou lékařskou vazelínou v poměru 20 ml tinkrury na 150 g vazelíny. Vše se dobře promíchá a uloží na temné a chladné místo. Arnika v této masti se dá ještě obohatit o léčivou mast Dermazulen a mast Heparoidi - oboje se dá koupit v lékárně. Takto zkombinované léčivé účinky arniky a azulenu jsou výborné na modřiny, podlitiny, bolavé svaly a naraženiny, ale také na popáleniny. Mast vydrží stabilní několik týdnů. Zde je recept na výrobu tinkrury z arniky www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Výroba arnikové masti

Jak si poradit s bolestí

Pokud budete chtít celkovou regeneraci podpořit, můžete si postiženou část hrudníku mazat gely a mastičkami na pohmožděniny (mast z kostivalu, prhy), případně užívat doplňky stravy sloužící jako výživa pro kosti a klouby (například tablety s kolagenem, vápníkem či fosforem a další).

Naraženiny žeber bolí dlouho. Pokud by se bolest zhoršovala, a nereagovala na analgetika nebo se dostavily nějaké stavy motání, slabosti, bledost a podobně, volejte RZP.

Při silných bolestech je možné užívat prášky proti bolesti. Ale lepší je se těmto lékům vyhnout a snažit se to vydržet.

Zdroj: Naražená žebra

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ NOHY I NA CHODIDLE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den. Mám 50 let a už nějaký čas mi otékají nohy na lýtkách nad kotníky. Někdy víc,jindy míň,většinou jedna noha víc než druhá. Křečáky nemám, mám nízkou nadváhu. Na pravé noze jsem měla v dávné minulosti 2 úrazy zlomeninu a výron, před asi rokem mi na ni dost dupl kůň a měla jsem to naražený (?) po zaledování se to zpravilo. Ted mi už nějaký čas (asi 3 měsíce ) při práci v lese na nerovném terénu zcitlivěla na spodní straně chodidla a někdy po námaze ani s prstama moc nepohnu. Nyní mám už nateklý nárt a na omak citlivý. Nevím proč to je,jestli nějaký vliv nedávné naraženiny,nebo jestli jde o většinu dne namáhané nohy,prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tak to vypadá, že to bude náslesek toho zranění od koně. Otok a ostatní příznaky napovídají na zánět nervu. Určitě by to měl vidět ortoped, ten to může vyléčit.

Zdroj: diskuze Oteklé nohy i na chodidle.

Léčivé účinky prhy chlumní

Účinky při zevním použití arniky

Léčivé účinky prhy chlumní by se daly vyhlásit až za zázračné. Prha chlumní se pyšní označením, jako nejsilnější rostlinný lék vůbec. Plha chlumní patří mezi byliny na hojení ran. Hlavním přínosem prhy chlumní je její mimořádná schopnost uvolňovat krevní sraženiny, které vznikají tam, kde jsou těžké naraženiny, zmodralé krevní podlitiny, pohmožděniny a také na otlačením zčernalé nehty. Typicky po nechtěném úderu do prstu od kladívka při zatloukání hřebíků nebo při pádu na zledovatělém chodníku, kdy se vytvoří většinou ohromná modřina. U těchto případů není lepšího léku než obklad z prhy. Účinek bude silnější tím více, čím dříve po úrazu prhu přiložíme. Prha ale dokáže rozehnat i starší krevní sraženiny, například při nízké srážlivosti krve, při užívání Warfarinu nebo Heparinu nebo jiného koagulačního léku. Prha také výborně pomáhá i při svalových bolestech, kdy ji přikládáme na natržené svaly a vykloubeniny, dále na otoky a záněty kostí. Prha také prospívá končetinám, které ochrnuly po mrtvici.

Účinky při vnitřním užívání arniky

Prha chlumní má mimořádně dobré účinky i při vnitřním použití. Arnika při vnitřním užívání podporuje tvorbu krve, proto je vhodná při chudokrevnosti. Prha chlumní rozšiřuje cévy a tím zlepšuje krevní oběh, čímž pomáhá při křečových žilách, kornatění cév a revmatických chorobách. Prha se také s úspěchem užívá i při degeneraci srdečního svalu, při srdečních křečích. Arniku také ocení i staří lidé, kteří mají přetučnělé srdce, nebo mají arteriosklerózu, bolesti na srdci a záchvaty anginy pectoris. Arnika při vnitřním užití také uvolní žaludeční křeče, svalové bolesti a slabosti a při brnění končetin. Pro vnitřní použití se používá roztok, který se vyrobí z 10 kapek arnikové tinktury a dvou deci vody a takto se vypije třikrát denně.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY13MMOL/L se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janetschek Bedřich.

Dobrý den,
je mi 84 let a naměřili mi zvýšenoíu hodnotu 13,8mmol/l. Nevím, do jaké míry je tato hodnota špatná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Urea neboli močovina v krvi je konečný produkt odbourávání bílkovin, přesněji aminodusíku aminokyselin. Je syntetizována v játrech a vylučována močí. Koncentraci urey v séru zvyšuje:
- množství bílkovin přijímaných potravou,
- míra katabolismu exogenních i endogenních proteinů,
- ureosyntetická schopnost hepatocytů,
- stav hydratace a míra vylučování ledvinami.
Stanovení koncentrace urey se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin a úrovně katabolismu proteinů.
Zvýšená hodnota kolem 13 mmol/l říká, že jíte hodně masa nebo, že naopak hladovíte, málo pijete a nebo se změnila funkčnost vašich ledvin.

Nejčastější důvody zvýšené urey:
- zvýšené odbourávání proteinů (exogenních nebo endogenních) - hladovění, infekce, horečka, krvácení do trávicího ústrojí, rozsáhlé pohmožděniny, transfúzní příhody, sepse, pooperační stavy, generalizované zhoubné novotvary, užívání kortikoidů; (hodnoty bývají v rozmezí 16 - 20 mmol/l);
- akutní ledvinová nedostatečnost různé etiologie (více než 10 mmol/l, většinou 20 - 50 mmol/l);
- chronická glomerulonefritida, pyelonefritida aj. chronické renální onemocnění;
- obstrukce močových cest, např. nádorem;
- snížení prokrvení ledvin pro hypovolemii například při dehydrataci a srdeční nedostatečnosti.

Měl byste zůstat v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem a absolvovat častější odběry krve, aby lékař mohl zhodnotit vývoj koncentrace močoviny během delší doby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Urea hodnoty13mmol/l

Rozdíl mezi naraženým, nalomeným a zlomeným žebrem

Naražení žeber je někdy bolestivější než zlomenina žeber. Zlomeniny žeber se dělí na:

  • traumatické – úrazové
  • spontánní – patologické
  • jednoduché – zlomení 1 až 3 žeber
  • sériové – zlomení více než 3 žeber

Příznaky:

  • bolest v místě zlomeniny
  • píchání při dýchání – povrchní dýchání
  • vyhledávání polohy vsedě
  • dráždění ke kašli, ale pro bolest strach odkašlávat
  • zlomeninu je možné vyhmatat na rozdíl od naraženiny

Někdy se žebro zlomí a úlomky se proti sobě neposunou, takže jen dráždí okolí, jen bolí. Dojde-li k posunu úlomků proti sobě, potom mohou poranit okolní tkáně, poplicnici a třeba i plíce, jde o komplikace, které je nutné urychleně zjistit. Lékař postiženého pošle na rentgen, kde se provede jednoduchý a rychlý snímek, který jednoznačně poranění žeber vyloučí. Nalomení či pohmoždění se od zlomeniny na první pohled nepozná, diagnóza je možná pouze rentgenovým snímkem.

Zdroj: Naražená žebra

Kokoška pastuší tobolka účinky

Jedná se o léčivku. Dokáže zastavit krvácení, mírně snižuje krevní tlak. Sbírá se kvetoucí nať po celou dobu vegetace. Může se užívat vnitřně, například při krvácení z nosu, děložním či silném menstruačním krvácení, při onemocněních močových orgánů a tak dále. Dále ji můžeme upotřebit při vnějších poraněních, jako jsou rány, otoky, pohmožděniny, záněty šlach, vyrážky, či při neurovegetativních obtížích v pubertě a v klimakteriu.

Obsahuje cholin, acetylcholin, tyramin, histamin, dusík, betain a jeho ester acetylcholin, saponiny, sirné látky, třísloviny, flavonový glykosid diosmin a větší množství minerálního vzduchu. Sbíranou částí je nať, která se sbírá po celý rok a suší se ve stínu nebo při umělém sušení za teploty do 40 °C. Bylina speciálně působí na hladké svalstvo děložní, a to tak, že zvyšuje stahy hladkých svalů, takže hlavní použití nachází při léčbě gynekologických obtíží. Dále zastavuje vnější i vnitřní krvácení, mírně snižuje krevní tlak, zvyšuje tonus dělohy a dalších orgánů malé pánve, ovlivňuje činnost jater a sleziny, užívá se při potížích s močením a při výskytu ledvinového písku, reguluje menstruaci, tlumí bílý výtok a zejména se uplatňuje při léčbě gynekologických krvácení. Zevně se užívá na pohmožděniny, na záněty šlach, a to především formou obkladů. Při krvácivých hemoroidech lze drogy použít ve formě klyzmatu. Čerstvou šťávu lze použít do bolavého ucha při nachlazení. V prevenci se kokošky užívá při opakovaném vyhřeznutí konečníku a při gynekologickém či hemoroidálním krvácení (sedací koupele v kombinaci s pitnou kúrou).

Zdroj: Kokoška pastuší tobolka

Kde pomáhá?

Vynikající je především jako prostředek na drobná poranění (první pomoc), na kloubní obtíže, otoky, bolesti svalů, kloubů a pohmožděniny. Tinktura z květů této byliny dobře regeneruje poškozené tkáně, odstraňuje nahromaděnou krev v modřinách, používá se při revmatizmu, vykloubení, zánětech ústní sliznice, jako antiseptikum do povrchových ran a také při kožních onemocněních. Tinktura působí i na akné, které odolává jiné léčbě. Pomáhá i při nemocích povrchových cév a bodnutí hmyzem. Arnika se používá i jako vlasový a kosmetický přípravek, hlavně při svědění pokožky a lupech. Mnohé současné klinické studie prokázaly zklidnění pokožky při popáleninách.

Zdroj: Arnika (Arnica montana) – výjimečná léčivá bylina na tupá poranění,

Proč se tvoří metličkové žilky

Žilní hypertenze

Žilní hypertenze v nohou často souvisí s křečovými žilami. Průtokové abnormality ve středně velkých žilách dolních končetin mohou vést právě k rozvoji telangiectasie. Faktory vedoucí k rozvoji křečových žil na nohou jsou:

  • věk
  • pohlaví
  • těhotenství
  • životní styl
  • povolání

Ostatní příčiny

Další příčiny tohoto onemocnění se netýkají jiných cévních poruch. Ale mohou se projevovat jako metličkové žilky viditelné na obličeji a trupu. Tyto projevy mohou být způsobeny následujícími onemocněními a faktory:

  • akné rosacea;
  • životní prostředí – slunce nebo chlad;
  • trauma kůže – pohmožděniny nebo chirurgické zákroky (jizvy);
  • ozáření, zejména při léčbě rakoviny;
  • chemoterapie;
  • systémová skleróza;
  • chronická léčba lokálními kortikosteroidy.

Zdroj: Léčba metličkových žilek

Léčivé účinky rozmarýnu

Rozmarýn jako jedna z mála bylin zvyšuje nízký krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Rozmarýn dobře pomáhá proti studeným končetinám – studené ruce a nohy. Dále rozmarýn odstraňuje nervové vyčerpání a celkově posiluje organizmus. Pro tyto léčebné účinky se nejlépe hodí jako rozmarýnové víno.
Další možností, jak využít léčivé účinky rozmarýnu je čaj vyrobený z rozmarýnu. V tomto podání rozmarýn dokáže vyvolat pocení a má také močopudné účinky. Dále čaj z rozmarýnu uvolňuje větry a křeče trávicího ústrojí. Rozmarýn upravuje menstruaci a léčí bělotok. Čaj z rozmarýnu je také možno použít v kosmetice na čištění pleti na ekzémy, rány, pohmožděniny a na výplachy vagíny.
Pokud si z rozmarýnu vyrobíme lihovou tinkturu, tak při jejím natírání se zlepší prokrvení natíraného místa a pomáhá také při svalových a nervových bolestech.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Arnika proti bolesti

Koupel proti bolesti z arniky

Proti bolesti nejlépe zabírá arniková tinktura zředěná ve vodě v poměru jeden díl arnikové tinktury a jeden díl vody. S tímto roztokem se několikrát denně potírají bolavá místa anebo se v nich koupají.

Obklady proti bolesti z arniky

Na bolavá místa je možné také použít obklad pro déletrvající působení arniky. Roztok na obklad s arnikou připravíme z jedné polévkové lžíce tinktury z arniky, dvou deci vody, lžičky cukru a lžičky octa.

Obklad na otoky, pohmožděniny a po štípnutí hmyzem

K tomuto obkladu budeme potřebovat octan hlinitý, který je volně prodejný v lékárně. Rozbalte balení octanu hlinitého a postupně rozpusťte obsah sáčku s označením A, a následně s označením B ve 400 ml vody. Pak se přidá arniková tinktura v množství jedné polévkové lžíce.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Arnika v homeopatii

Arniky není nikdy dost. Arnika by neměla chybět v žádné domácnosti. Arnika je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých. Vyznačuje se přízemní růžicí listů, lodyhou s 1 nebo 2 páry vstřícných lodyžních listů a velkými úbory žlutooranžových květů. Arnika je rozšířena výhradně v Evropě. Vyskytuje se i v České republice, kde patří k ohroženým druhům a je chráněna zákonem. Arnika je ceněná léčivá rostlina používaná zejména zevně na poranění a záněty. Homeopatická tinktura se připravuje z usušeného práškovaného oddenku nebo z květů, které se sbírají před rozkvětem i se zákrovem. Tinktura se ředí lihem. Její použití je dosti široké a zahrnuje pohmožděniny, podlitiny, vyvrknuté klouby, neuralgie, ischias, pooperativní péči, šokové stavy, bolesti svalů a kloubů, srdce, žaludek a také některé negativní stavy mysli. Homeopatická arniková tinktura bývá podávána jako první pomocný prostředek k ošetření šoku například po úrazu, lékařských zákrocích, ztrátě blízkého člověka, návštěvě zubaře, při bolesti v krku a podobně.

Zdroj: Homeopatika

Léčivé účinky lopuchu

Lopuch plstnatý příznivě působí při poruchách trávicího traktu a celkově posiluje organismus. Má i močopudné a potopudné účinky. Silně také povzbuzuje látkovou výměnu a zlepšuje činnost jater a žlučníku. Lze jej použít při dně, revmatismu, při močových kaméncích, při zánětech trávicího ústrojí, při peptickém vředu, při zánětech v ústní dutině, snižuje hladinu cukru v krvi. Při současném vnitřním i vnějším podávání jím lze často vyléčit i chronické ekzémy a jiné kožní poruchy vzniklé v důsledku špatné látkové výměny. Silný odvar z kořene vtíraný několikrát týdně do pokožky hlavy posiluje růst vlasů. Mladé, čerstvé a pomačkané listy přiložené na nehojící se rány, pohmožděniny nebo kožní záněty mohou napomoci k jejich léčení. Čerstvá šťáva z kořene je výborným kožním lékem – užívá se vnitřně nebo zevně na potírání ekzémů, vředů, akné či ran. Po zaschnutí se smyje čajem z kořene. V lékařství se používá lopuchový olej proti padání vlasů a lupům. V homeopatii se lopuchu užívá proti kožním nemocem, ekzémům a lupům.

Zdroj: Lopuch jako léčivka

Účinky

K léčebným účelům se sbírá kořen a list kostivalu lékařského.

Extrakt z listů kostivalu lékařského byl ve třech různých formách pro vnější užití (gel, roztok, emulze) testován v léčbě zevních ran, a to pomocí kvalitativních a kvantitativních histologických analýz u potkanů. Pozorován a popsán byl zvýšený léčebný potenciál v hojení ran s významným vlivem kostivalu na intenzitě a míře hojení díky procesu navýšeného ukládání kolagenu a zvýšené tkáňové kontroly zánětlivého projevu. Kyselina rosmarinová obsažená v kořeni kostivalu vykazuje zřejmě nejvýznamnější farmakodynamický efekt, tedy protizánětlivý a analgetický. Stejné nebo podobné látky podporují granulaci a regeneraci tkáně a tvorbu mozolů. Zároveň jsou látky obsažené v kostivalu schopné inhibovat tvorbu krevních destiček, syntézu prostaglandinů a agregaci erytrocytů.

V tradiční medicíně se kostival lékařský používá ve formě obkladů nebo mastí na zlomeniny, záněty žil a pohmožděniny. V balkánské lidové medicíně se kostival vnitřně podává při gastrointestinálních potížích a zvnějšku se používá při revmatismu a dně. V různých částech Evropy a Asie se podává kostival v různých formách k úlevě od bolestí svalů nebo kloubů. Zajímavostí je, že po dovezení kostivalu do Ameriky si rostlina našla léčebné využití v indiánské lidové terapii.

Neexistuje žádný zdroj popisující optimální dávkování kostivalu. Klinické studie doporučují podávat přípravky obsahující extrakt kostivalu 2-3x denně, podobný režim vidíme i v lidové medicíně. Jediným limitem popsaným v několika pracích německého původu je maximální dávka obsahových alkaloidů 100 mcg/denně, což vychází na několik gramů extraktu z kostivalu denně.

Zdroj: List kostivalu

Měsíček lékařský a Léčivé účinky 

Měsíček vnější užití

Mast z měsíčku lékařského:

Měsíčková mast a její domácí výroba vyžaduje dvě plné dvouhrtě květů, stonků a listů se na drobno nasekají a nasypou se do 1/2kg rozehřátého sádla a necháme vzkypět. Pak to zamícháme a odstavíme. Necháme to jeden den odstát, pak slabě ohřejeme, aby se to ztekutilo, a směs sádla a měsíčku přefiltrujeme přes plátno do připravené nádoby. Mast z měsíčku lékařského je vhodná pro vnější užití. 
 

Mast z měsíčku lékařského nejlépe pomáhá na:
  • pooperační jizvy,
  • jizvy všeobecně,
  • křečové žíly,
  • zánět žil,
  • bércové vředy,
  • omrzliny a spáleniny i od sluníčka,
  • vředy a akné,
  • zklidňuje plíseň na nohou, ale neléčí ji,
  • proleženiny,
  • podlitiny,
  • popraskaná kůže po masti změkne,
  • řezné rány,
  • hemoroidy. 

Měsíček vnitřní užití

Čaj z měsíčku lékařského

Čaj se připraví z jedné vrchovaté lžičky květů, listů a stonků měsíčku lékařského a zalije se 1/4 litru vroucí vody. Po 10 minutách se čaj scedí. Čaj z měsíčku lékařského je určen pro vnitřní užívání. Dospělí jej pijí 1 až 2 šálky denně jako prevence.  Dávkování 3 až 4 šálky denně na dospělou osobu slouží již jako léčba. Možné dávkování čaje z měsíčku lékařského je po jedné lžíci čaje každou čtvrthodinu.
 

Účinky čaje z měsíčku lékařského
  • čištění krve,
  • infekční žloutenka,
  • onemocnění jater,
  • škrkavky,
  • průjmy,
  • zánět tlustého střeva,
  • zlepšení trávení,
  • opožděná či bolestivá menstruace.  

Tinktura z měsíčku lékařského

Smícháme plnou hrst květů s jedním litrem pálenky nebo vodky a necháme to společně vylouhovat 14 dnů na slunci nebo při teplotě 20 °C. Pak to přecedíme. Měsíčková tinktura se hodí, jak na zevní užití, tak i na vnitřní užívání, kdy podpoří účinky čaje z měsíčku lékařského.
 

Účinky tinktury z měsíčku lékařského při obkladech
  • obklad na rány,
  • obklad na pohmožděniny,
  • obklad na modřiny,
  • obklad na přetažené svaly,
  • obklad na hnisavé vředy,
  • obklad na otoky a nádory.

Zdroj: Měsíček lékařský

Octový obklad se šalvějí

Jak se ukázalo, existuje vysoce účinný lék na výrony, naraženiny a modřiny a na oteklý kotník, který neobsahuje vůbec žádný led. Pro mírné případy dobře poslouží obklady z vilínu. Když je to vážnější, velmi účinný je octový obklad. Pokud se bylina jako šalvěj používá spolu s octem ke zvýšení potence, pak vzniká lék nazývaný octový obklad.

Ingredience

  • Ocet (postačí jakýkoli druh, nejlepší je domácí jablečný ocet);
  • 4-5 listů silného hnědého papíru nebo bambusových papírových ručníků;
  • Velká skleněná mísa;
  • Čerstvé listy šalvěje (volitelné);
  • Netoxický potravinářský obal (nepoužívejte plast!)

Postup

Naplňte skleněnou mísu asi 1 litrem octa. Nastříhejte velké kusy silného hnědého papíru (skvěle fungují ekologické papírové tašky z obchodu s potravinami) nebo bambusové papírové ručníky (ne běžné papírové ručníky!) a několikrát je přeložte na proužky. Každý pás by měl být asi 15 cm široký a 40 cm dlouhý.

Vložte každý proužek do misky s octem jeden po druhém.

Vyjměte proužek z octa, když je nasáklý, a jemně jej vyždímejte.

Proužek pevně naviňte kolem postižené oblasti. Pokračujte s dalšími proužky, dokud nebude pokryta celá pohmožděná nebo vymknutá oblast. Chlad octového obkladu by měl působit uklidňujícím dojmem a neměl by v žádném případě bolet. Pevně ​​zakryjte netoxickým potravinářským obalem, aby obklad zůstal na místě.

Octový obal často měňte. Optimální by bylo každou hodinu nebo dvě, ale minimálně pokaždé, když to zaschne.

Během několika hodin by otok měl začít klesat, protože ocet vytáhne zadrženou vodu na povrch.

Pokud byste chtěli použít volitelné šalvějové listy s octovým obkladem pro zvýšení účinnosti tohoto léku, postupujte podle těchto kroků a vytvořte obklad ze šalvějového octa:

Listy šalvěje položte na čisté dřevěné prkénko a válečkem jemně vyválejte, aby se šťáva dostala na povrch. Listy určitě netrhejte.

Rozválené listy dejte do středně velké pánve a zalijte trochou octa.

Poduste je na velmi mírném ohni asi pět minut. Při blednutí listů byste měli vidět trochu páry, ale určitě nepřiveďte směs k varu!

Vytáhněte podušené listy a chvíli je nechte vychladnout na čisté utěrce.

Listy šalvěje přiložte ještě horké na poranění a přikryjte ručníkem, aby se v něm udrželo co nejvíce tepla.

Nechte na postiženém místě asi hodinu, dokud otok nezačne ustupovat.

Opakujte podle potřeby pro urychlení hojení a zmírnění nepohodlí.

Obyčejná verze octového obkladu je užitečným prostředkem, který můžete mít po ruce, když není k dispozici led, například při kempování nebo pěších výletech. Jednoduše zabalte malou lahvičku octa a několik proužků hnědého papíru do lékárničky pro nouzové ošetření výronů a modřin.

Zdroj: Octový obklad na oteklý kotník

Jedlový olej

Jedlový olej se vyrábí z chvojí a mladých výhonků sibiřské jedle. Je to biologicky čistý produkt, neboť jedle roste jen v ideálních podmínkách čistého ovzduší. Tento velmi cenný výtažek, který je biologicky vysoce aktivní, je od pradávna používán k osvěžení vzduchu, dále jako přísada do koupele a jako kosmetický a masážní prostředek. Ničí choroboplodné zárodky a odstraňuje nepříjemné pachy, šíří aroma lesního chvojí.

Jedlový olej obsahuje více než 35 aktivních látek (fytoncidů, vitamínů a éterických olejů).

Jedlový olej pomáhá na:

  • Opary (herpes) – po každém jídle lehce potřeme postižené místo jedlovým olejem. Trpíte-li opary často, doporučuje se zahájit endogenní dýchání s pomocí Frolovova dýchacího trenažéru za účelem posílení imunity a radikální změny procesů látkové výměny.
  • Bronchitida, zápal plic (pneumonie) – kombinujeme potírání s inhalací. Lze aplikovat buď pomocí Frolovova dýchacího trenažéru nebo domácím způsobem, kdy do nádoby nalijete vařící vodu, přidáte 3–4 kapky oleje, přikryjete si hlavu plenou a vdechujte páry. Pak potřete hrudník olejem a lehnete si pod přikrývku.
  • Angína – 2x až 5x denně ve 4–6hodinových intervalech aplikujte na mandle čistý olej pomocí špejle obalené ve vatě.
  • Chřipka a další nemoci z nachlazení (zejména u dětí) – olejem potírejte horní část zad a hrudníku, provádějte masáž chodidel v reflexních zónách 4–5x denně, v intervalech 5–6 hodin. Po každé proceduře pevně zabalte nemocného do prostěradla, oblečte mu teplé ponožky, přikryjte ho teplou přikrývkou a podávejte bylinkový čaj podporující pocení.
  • Kopřivka (diatesa) – smíchejte 1 díl jedlového oleje se 3 díly dětského krému nebo olivového oleje obohaceného vitamínem C. Můžete si také připravit mast z 3 kapek jedlového oleje a malého množství (asi 1 čajová lžička) jakéhokoli krému, vazelíny nebo lanolinu. Postižená místa potírejte směsí, dokud kopřivka nezmizí.
  • Kosmetický prostředek – jedlový olej je ideálním kosmetickým prostředkem. Má regenerační vliv na buňky, a tím v krátké době vypíná ochablou pokožku a odstraňuje vrásky. Působí také jako přírodní deodorant, proto ho slabým potřením aplikujte na místa, kde se potíte.
  • Zlomeniny, pohmožděniny – jedlový olej aplikovaný na zlomeniny a pohmožděniny urychluje růst kostí a hojení. Postižené místo potírejte 2x denně.
  • Revmatická polyartritida, artritida z nachlazení – předem prohřáté klouby (obkladem namočeným v horkém roztoku mořské soli) potírejte čistým jedlovým olejem a aplikujte Priessnitzovy obklady. Po třech dnech nastane úleva a pak individuálně aplikujte na noc podle bolestivosti kloubů a otoků.
  • Parodontóza, bolesti zubů a další onemocnění dutiny ústní – vatový nebo obvazový tampón namočte v oleji a přiložte na nemocný zub nebo na zanícenou dáseň na dobu 10 minut. V případě bolesti zubů opakujte po 1,5–2 hodinách. V případě parodontózy aplikujte 15–20x a po 6 měsících opakujte. Jde-li o těžkou formu parodontózy, lze po 6 měsících opakovat potřetí. Pozor na popálení sliznice.
  • Ošetření poranění – řezné rány a škrábance ošetřujte čistým jedlovým olejem, který chrání před hnisáním. Velká poranění se olejem ošetřovat nesmějí.
  • Spáleniny a některá poranění kůže – jedlový olej se osvědčuje jako vynikající prostředek na poranění a spáleniny. Často stačí na poraněné nebo popálené místo jen přiložit ubrousek namočený v oleji.
  • Mokvající dermatitidy – připravte si mast ze 3–4 dílů oleje a 7 dílů libovolného tukového základu. Postiženou část pokožky pak potírejte 2x denně 8 až 24 dní.
  • Mokrý ekzém – na trofické jizvy, hnisavé rány, mírné popáleniny si připravte směs z 1 části oleje a 2 částí libovolného nesoleného tuku. Zasažená místa potírejte 2–3x denně.
  • Ischias, záněty svalů a další onemocnění periferních nervů – bolestivá místa potírejte malým množstvím jedlového oleje. Účinnost se zvýší, pokud si připravíte koupel s přidáním 5 kapek jedlového oleje, nebo jiným způsobem prohřejete bolestivá místa. Délka užívání je asi 10 procedur. Obdobně postupujte při bolestech nohou, chodidel a kolenních kloubů.
  • Furunkl, karbunkl (hnisavá onemocnění kůže), panaricium (hnisavý zánět prstů ruky) – 1 část jedlového oleje a 1 část višňové masti smíchejte a přikládejte na postižená místa. Převazujte 1 až 2x denně.
  • Psoriáza – potírejte jedlovým olejem 2–3x denně.

Upozornění

Jedlový olej je určen jen pro zevní použití. Chraňte oči. Nevhodné pro těhotné ženy (olej je embryotoxický) a kardiaky (olej je éterický). Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte v temnu a chladu při teplotě do 20 °C.

Jedlový olej můžete koupit zde.

Zdroj: Sirup z jehličí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP