Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ČO SPÔSOBUJE VYRÁŽKY NA BRADE A KRKU

OBSAH

Léčba

Akutně vzniklá vyrážka může odeznít sama po několika dnech, nebo lze od kožního lékaře či v lékárně získat nespočet přípravků pro léčbu vyrážky či ekzému.

Léčba by neměla znamenat jen zakoupení nějaké masti, pudru, či zásypu, ale též případně změny ve skladbě stravy (zdravá výživa), změny životního tempa, vyvarování se dráždivých, toxických, tělu nevlastních látek.

Lehčí případy folikulitidy pravděpodobně odezní samy. Přetrvávající nebo opakující se případy mohou vyžadovat léčbu. Terapie, kterou lékař doporučí, bude záviset na typu a závažnosti infekce. Ve většině případů se aplikují antibiotika nebo antimykotika.

Zdroj: Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Diskuze

V diskuzi CO ZPŮSOBUJE VYRÁŽKY NA BRADĚ A KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LIBUŠE.

DOBRÝ DEN MÁM VYRÁŽKU NA BRADĚ PŘÍMO POD RTY A TED I NA OBLIČEJI TROCHU SVĚDÍ TO.Z ČEHO TO MŮŽE BÝT .DÍKY ČERNOHORSKÁ

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Příčiny

Vyrážka může být způsobena některou infekcí, či doprovázet některá onemocnění. Řadíme sem např. spálu, spalničky, neštovice, plísně nebo lupénku.

Folikulitida je způsobena infekcí vlasových folikulů bakteriemi, viry nebo plísněmi. Nejčastější příčinou je folikulitida bakteriemi Staphylococcus aureus. Výsev folikulů je nejhustější na hlavě, ale vyskytuje se všude na těle, kromě dlaní, chodidel a sliznic, výjimkou nejsou ani rty. U folikulitidy hrozí zanesení infekce do porušených folikulů, a ty se stávají náchylnými k invazi.

Zdroj: Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Diskuze

V diskuzi LÉKY PROTI RŮSTU CHLOUPKŮ U ŽEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobrý den,

chtěla bych nějaké krémy nebo léky na odstraněné chloupku na bradě a krku. Ne na předpis.

Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky proti růstu chloupků u žen

Co znamená akné na bradě

Akné na bradě se velmi často objevuje při praktikování orálního sexu a rimmingu (lízání konečníku). Při těchto praktikách dochází ke kontaktu pokožky na bradě s genitáliemi a konečníkem a díky tomu vzniká zánětlivé onemocnění zvané folikulitida. Vhodná léčba folikulitidy je mast, ve které jsou antibiotika.

Zdroj: Akné, jak na něj?

Diskuze

V diskuzi VITILIGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xarra.

Vitiligo spôsobuje parazit menom Vlasovec. Prenáša ho krv sajúci hmyz ako komár a pod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

www.jaad.org/article…
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vitiligo

Podkožní akné na bradě

Podkožní akné na bradě souvisí s hormony a pohlavními orgány.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Diskuze

V diskuzi PRASKANI ZILEK NA BRADE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladan pivoda.

Prosim o zaslani nejake rady na praskani zilek na brade Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Užívat doplněk stravy Ascorutin, který zpevňuje žilní stěny a bradu nechat zarůst vousy. Udržovaný plnovous je dnes v módě a plně zakryje případné již vzniklé fialové metličky.

Zdroj: diskuze Praskani zilek na brade

Vyrážka nebo folikulitida

Vyrážka je výsev kožních projevů, jenž může být příznakem kožních, infekčních nebo i jiných chorob. Vyrážka vzniká také často jako alergická reakce, a to buďto po požití potraviny obsahující alergen, na nějž je dotyčná osoba citlivá (potravinové alergie), nebo po požití léku (lékové alergie), nebo po kontaktu pokožky s alergenem (zvířecí srst, některé rostliny apod.). Vyrážka na sliznicích (nejčastěji v dutině ústní), která exantém často doprovází, se označuje jako enantém (enanthema) neboli vyrážka vnitřní, vyrážka puchýřnatá jako hydroa.

Folikulitida nastane, když se vlasové folikuly nakazí, původcem je často Staphylococcus aureus nebo jiné bakterie. Některé variace folikulitidy jsou také známé jako vyrážky z vířivky nebo svědění po holení. Závažné infekce mohou způsobit trvalou ztrátu vlasů a jizvy, a dokonce i mírné folliculitis mohou být velmi nepříjemné a dosti potrápit. Infekce se obvykle objeví jako malé pupínky kolem jednoho nebo více vlasových folikulů – drobných kapes, z nichž vyrůstá každý vlas. Většina případů folikulitidy je povrchních, ale mohou svědit, a občas jsou bolestivé. Povrchní folliculitis často mizí po několika dnech sama, ale hluboká nebo opakující se folliculitis bude potřebovat lékařské ošetření. Příznaky a symptomy folikulitidy se liší v závislosti na typu infekce.

Zde se můžete podívat, jak vypadá vyrážka na bradě.

Zde se můžete podívat, jak vypadá folikulitida na bradě.

Zdroj: Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Poradna

V naší poradně s názvem AKNÉ NA BRADĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Ahoj, potřebuji vazne pomoct uz nevim co mam delat vyskousel asem snad vsechno. mam akne na cele a brade muzete mi pomoct co stim mam delat??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jak na akné na bradě v pubertě? Jednou denně důkladně omýt pomocí OXY, změnit jídelníček - žádné hranolky, řízky, mastná masa, více vlákniny, zeleniny, B-komplex a antioxidanty a začít sportovat. Pak počkat až to přejde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Akné na bradě

Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Podobně jako u akné na čele, i na bradě jde o důsledky nezdravého stravování. Upřímně si odpovězte, zda máte dostatek syrové zeleniny a ovoce, anebo konzumujete těžká, mastná jídla, chudá na vlákninu a živiny. Pokud je váš případ spíše druhá možnost, zařaďte do svého jídelníčku ovoce a zeleninu, celozrnné výrobky a především luštěniny.

Pokud se vám pupínky začnou objevovat kromě obličeje i na krku, je na čase zpozornět! Může to být důsledek boje vašeho organismu s bakteriálním onemocněním. Zkuste jeho snahu podpořit zvýšením příjmu tekutin a odpočinkem. Pokud se dlouhodobě nebudete cítit ve své kůži, navštivte lékaře.

Každá nemoc se léčí svým určitým způsobem. Zevšeobecnit lze snad jen to, že nejprve se volí jiná léčba než léčba kortikoidy, která je vyhrazená až pro případy, kdy nic jiného nezabírá. Na zánětlivé vyrážky jsou vhodné studené obklady. Teplé vysýchavé obklady působí překrvení kůže, tlumí svědění a zmenšují mokvání. Rozlišovat musíme i jednotlivé lékové formy – masti, krémy, pudry, roztoky, emulze a podobně. Na každou nemoc je vhodné něco jiného, poraďte se proto raději se svým praktickým nebo kožním lékařem. Pokud máte podezřele mokvající vyrážku, s návštěvou lékaře neváhejte. Častým problémem u kožních vyrážek je svědění, které lze zmírnit například Fenistilem nebo antihistaminiky. Plno léků, zvláště pak antibiotik, způsobuje alergickou reakci ve formě vyrážky.

Nebezpečné je celkové zarudnutí kůže těla (takzvaná erytrodermie), ke kterému došlo rychlým rozšířením z jednoho zarudlého místa nebo splýváním více zarudlých míst. Jedná se o zánětlivý proces vyvolaný různými kožními infekcemi, ekzémem, lupenkou, alergickou nebo toxickou reakcí na léky a podobně rozšířenými (a tedy zkomplikovanými) na celé tělo. Pacientovi hrozí ztráta iontové a proteinové rovnováhy, je proto nutné být pod dohledem v nemocnici.

Zdroj: Vyrážka na obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem PODKOŽNÍ AKNÉ NA BRADĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak se zbavit podkožního akné, které se mi objevuje pouze na bradě, je bolestivé a neustále se opakuje. Tento problém nastal v 45letech . Děkuji předem za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Akné na bradě je fenomén dospělých. Často ho způsobují bakterie, ale někdy také malí roztoči - trudovník neboli demodex. Na akné na bradě pomůže přestat se koupat v horké vodě a jen se sprchovat. Tato přestávka musí trvat déle, klidně i dva tři měsíce a týká se vynechání veškerých činností, které způsobují pocení (sauna, těžký sport, atd). Dále je zapotřebí na stejně dlouhou dobu omezit kontakt obličeje s ostatními lidmi, zejména při orálním sexu nebo při mazlení a líbání. Účinné léky jsou Dalacin T a Rosalox na zevní potírání. Proti demodexu je účinný krém Soolantra. Vše uvedené je vázáno na lékařský předpis. Z domácích pomůcek pak účinkuje mýdlo se sýrou a šampon na vlasy se zinkem (Head & Shoulders), se kterým si myjte postižené oblasti obličeje. Kdyby nic z toho nevedlo k vyléčení, tak je možné užívat antibiotika vnitřně. Tabletky se jmenují Deoxymykoin a užívá se 1 tableta po 12 hodinách po dobu dvou až tří týdnů a pak další tři týdny půl tablety po 12 hodinách.


Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podkožní akné na bradě

Jak časté jsou nádory hlavy a krku?

Nádory hlavy a krku představují 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory hlavy a krku jsou také diagnostikovány častěji u osob nad 50 let.

Zdroj: Rakovina krku

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY A PNUTÍ NA BRADĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den
manžel měl také fleky na bradě.Pomohl DRCENÝ ostropestřec je to od jater.Ráno a večer jednu polévkovou lžíci a zapít vodou.Můžete pít i čaj.Mají ho málo kde.Rozdrtit ho doma je nemožné :-) půl toho vylítá ven.Fleky mažte oregano oil mají ve zdr.výživě.Nepít alkohol+perlivou vodu+zkuste nejíst maso.Přeji ať se brzo uzdravíte!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanataj.

Ostropestřec pro snadné používání v kapkách najedete na www.domacikapky.cz/. Z vlastní zkušenosti tyto kapky doporučuji. l hanataj

Zdroj: diskuze Červené fleky a pnutí na bradě

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Diskuze

V diskuzi AKNÉ NA BRADĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Ahoj, potřebuji vazne pomoct uz nevim co mam delat vyskousel asem snad vsechno. mam akne na cele a brade muzete mi pomoct co stim mam delat??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Ahoj, já když měla akné na bradě tak jsme si v lékárně koupila Vischy Normaderm krém stojí asi něco kolem 500kc.ale je fakt výbornej pomahá i na pory pritom uplne ti sjednoti celej obličej ..Ale je to potreba ho pouzivat ráno a vecir tak po dobu dvou mesicu a od ty doby mám klid...:)

Zdroj: diskuze Akné na bradě

Hleny v krku

Hleny v krku jsou příznakem nachlazení a zánětů dýchacích cest. Hleny v krku trápí i alergiky (astmatiky) a silné kuřáky. Vykašlávání hlenů z krku ve společnosti je neestetické, ale rovněž nezdravé (kapénková nákaza). Existují farmaceutické přípravky pro rozpouštění hlenů a snadné vykašlávání. Ale hlenů v krku je možno se zbavit i přírodní cestou. Pomůže med, tymián, viola vonná, hluchavka bílá, cibule a šalvěj lékařská.

Zdroj: Bolest v krku

Příčiny zduření

Nejobvyklejší příčinou zduření čípku v krku je virový zánět nosohltanu. Infekce se šíří vzdušnou cestou a má poměrně krátkou inkubační dobu 4–5 dnů.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Typický věk pro vznik rakoviny krku

Výskyt rakoviny krku se týká zhruba 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory krku jsou diagnostikovány častěji u osob nad 50 let. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti. Rakovinou krku jsou nejvíce postiženi pravidelní konzumenti nikotinu a alkoholu.

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá rakovina v krku.

Zdroj: Rakovina v krku

Jak léčit pooperační bolest v krku

Poranění při intubaci a tím i bolest v krku po operaci samozřejmě připadají v úvahu. Doporučuje se návštěva lékaře ORL, pokud bolesti přetrvávají. V době hospitalizace se tyto bolesti a nepříjemné stavy řeší individuálně. Obecně se po intubaci s projevy poškození sliznice, jako je pálení, bolest v krku, poruchy polykání, poruchy hlasu, používají Priessnitzovy obklady, inhalace, eventuálně kortikoidy.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Proč mě bolí v krku?

Bolest v krku není sama o sobě nemocí, ale příznakem onemocnění. Pocit škrábání a pálení, který začíná vzadu v ústech a šíří se dolů k hrtanu, je vesměs vyvoláván zánětem. Je-li sliznice v krku podrážděná nebo napadená infekcí, organismus odpoví tím, že vyšle do postižené oblasti více krve, která přináší bílé krvinky a jiné obranné prostředky ke zvládnutí infekce; následkem je zarudnutí, zduření a bolest v krku.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Jak poznat zvětšené uzliny na krku

Ke zjištění, zda jsou uzliny oteklé, postačí prohmatat uzliny na krku, v podpaží a tříslech. Jako zvětšené uzliny se označují takové, které mají v průměru víc než 1 cm; pod bradou a v tříslech jsou uzliny normální do 1,5 cm. U štíhlého jedince můžeme nahmatat i normální uzliny na krku, v podpaží a v tříslech. Otok uzlin je třeba posuzovat jako jev, u kterého je vždy na místě pečlivé lékařské vyšetření.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP