Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

DEXAMETAZON

OBSAH

Cena

Dexametazon mast je dostupná na našem trhu v této formě pouze na lékařský předpis:

Dexamethasone Wzf Polfa 1mg/ml – 1x5ml Pe Polfa: cena 38,50 Kč, doplatek 0,00 Kč.

Zdroj: Dexametazon mast

Poradna

V naší poradně s názvem DEXAMETAZON MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

|lze dexamatazon koupit bez receptu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze. Všechny masti obsahující dexamethazon jsou vázány na lékařský předpis. Proč? Dexamethazon je kortikoid a jeho používání je spojeno s řadou nežádoucích účinků, které je třeba zvážit před každým použitím. Potřebujete-li mast dexamethazon, tak se obraťte na svého lékaře a požádejte ho o předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dexametazon mast

Indikace

Používá se k léčbě subakutních i chronických hyperkeratotických suchých dermatóz, které reagují na místní léčbu glukokortikoidy. Dexametazonem léčená kožní onemocnění jsou například atopická dermatitida, psoriáza, lichen ruber planus, různé druhy ekzémů (kontaktní, numulární, dishydrotický, ekzém rukou, ekzematoidní dermatitida), seboreická dermatitida, ichtyóza a jiné ichtyotické změny kůže.

Dexamethason-acetát a dexametazon tvoří bílý nebo téměř bílý krystalický prášek, prakticky nerozpustný ve vodě. Dexamethason-acetát je snadno rozpustný v acetonu a v 96% lihu. Dexametazon se rozpouští v 96% lihu těžce. Dexamethasoni natrii phosphas je velmi hygroskopický prášek, který je snadno rozpustný ve vodě.

Zdroj: Dexametazon mast

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslav.

Beru prednison již 5 měs ale snižujeme dávky na 5mg 3x týdně...Docela jsem přibral...Má někdo skušenosti s cvičením a posleze vaha zustala nebo se snížila k normálu??? děkuji....
Odpovězte mi prosím na
dejdaroslav@seznam.cz
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel J.

Po kortikoidech se pribira na vaze, prednison neznam,
beru dexametazon, /to je obdobne lecivo,/
tloustnu a mam i dalsi vedlejsi potize.
Pokud ho vysadim /coz bohuzel u me trvale nejde/
jdu rychle do normalu.
Žravost po tomto leku je nepredstavitelna, pokud se snazim omezovat jidlo, motam se, je mi zle.
Je ale laciny a ucinny.
Predisonn i dexametazon pry jdou nahradit, je to ale nejake slozitejsi, tak se to nedela, kdyz tyto padesat let osvedcene leky fugujou.
Pokud to jde, pomuze snizeni davky, ale to musi posoudit doktor.
Zdravim
J

Zdroj: diskuze Kortikoidy co to je

Dávkování

Pokud lékař neurčil jinak, aplikuje se mast 2krát až 3krát denně na postižené místo. Léčení by běžně nemělo trvat déle než 2 anebo nejvýše 3 týdny. Přesnou dobu léčby určí lékař.

Zdroj: Dexametazon mast

Co je Dexametazon

Dexamethason-acetát je fluorovaný kortikosteroidní derivát (9-fluor-11b,17,21-trihydroxy-16a-methylpregna-1,4-dien-3,20-dion), který má nevýrazný mineralokortikoidní účinek. Protizánětlivý účinek je dán inhibicí fosfolipázy A2, čímž se sníží syntéza prostaglandinů. Navíc také inhibuje chemotaktickou invazi neutrofilů v místě zánětu.

Lokální účinnost značně závisí na použité koncentraci. Při koncentraci 0,01 % se řadí ke slabě účinným lokálním kortikosteroidům a při koncentraci 0,025 % mezi středně silné lokální kortikosteroidy. Dexamethason-acetát působí antiflogisticky, antialergicky, antipruriginózně a antiexsudativně. Po aplikaci na kůži prostupuje do epidermis a tam se váže na specifické receptory. Perkutánní resorpce je poměrně nízká. Stupeň resorpce je ovlivněn mnoha faktory, a to zvláště stavem pokožky (stupeň integrity epidermálních bariérových systémů) a způsobem zpracování lékové formy (koncentrace účinných látek, jejich interakce a stupeň jejich disperzity).

Zdroj: Dexametazon mast

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ POHOTOVOST PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Effenbergerová.

Hledám pomoc kožního odd.Mám vaskulitidu, Měla jsem ji již cca před 14 lety. Bydlím nyní v Mrači u Benešova. Tehdy jsem byla hospitalizována ve Vojenské nemocnici Praha. Děkuji za zprávu. Eff

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaskulitida je zánět krevních cév. Zánět může zesílit stěny těchto cév, čímž se zmenší šířka jejich průchodu. Pokud je průtok krve omezen, může dojít k poškození orgánů a tkání. Ve vašem případě zřejmě kůže. Nepíšete o své vaskulitidě nic bližšího. Existuje mnoho typů vaskulitidy a většina z nich je vzácná. V závislosti na typu vaskulitidy, který máte, se můžete zlepšit i bez léčby. Některé typy vaskulitid ale vyžadují léky k mírnění zánětu. Používají se k tomu imunosupresivní přípravky, zejména glukokortikoidy.
Mezi krátkodobě působící glukokortikoidy patří:
- hydrokortizon - kortizol,
- kortizon,
- prednizon,
- prednizolon,
- metylprednizolon.
Mezi střednědobě působící patří:
- triamcinolon.
A dlouhodobé jsou:
- betametazon,
- dexametazon.
Pomocí glukokortikoidů se léčí tyto typy vaskulitid:
- periarteriitis nodosa,
- Wegenerova granulomatóza,
- Henochova-Schönleinova purpura,
- ChurgovaStraussova vaskulitida,
- overlap syndromy,
- Kawasakiho choroba,
- Takayashuova choroba,
- Bürgerova choroba,
- temporální arteritida.
Pokud některou z nich máte, tak pak je pro vás nejlepším specialistou na léčbu těmito glokokortikoidy prof. MUDr. Michal Kršek, CSc. Jeho email je michal.krsek@vfn.cz. Michal Kršek je přednostou III. interní kliniky – klinika endokrinologie a metabolismu, která se nachází v Praze v ulici U Nemocnice 504/1, pavilon B. Telefony jsou 224 961 111 (ústředna) a telefon do ambulance je 224 966 455. Vyplatí se zajet za specialistou do velkého města, protože má nejvíce zkušeností. Nastaví vám léčbu, kterou pak absolvujete u svého praktického lékaře nebo doma s pomocí pojízdné zdravotní sestry. Když jste z daleka, tak posíláte lékaři fotografie, jak se vaše onemocnění vyvíjí. A nebo mobilní sestra vyhotoví zdravotní zprávu pro vašeho ošetřujícího lékaře. Pokud se vše zlepší, tak na kontrolu do Prahy už ani nemusíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní pohotovost Praha

Nežádoucí účinky

Kontraindikací u masti Dexametazon je přecitlivělost na účinnou látku a další složky použité v masti, nepoužívat na bakteriální (zejména tuberkulóza), virové, mykotické a parazitární infekce kůže, periorální dermatitidu, acne vulgaris, acne rosacea, dekubity, bércové vředy. Při aplikaci lokálních kortikosteroidů zejména u dětí je nutná zvýšená opatrnost.

Přípravek se nesmí dostat do kontaktu s očima, neboť hrozí vznik glaukomu nebo katarakty, a nesmí se ani nanášet na kůži v blízkosti oka (s výjimkou očních přípravků). Nedoporučuje se dlouhodobá aplikace na kůži obličeje. Neměl by se používat ani v oblasti pohlavních orgánů a konečníku. Ošetřování větších oblastí kůže (zvláště u dětí), dlouhodobá aplikace, okluze, použití v oblastech kožních záhybů či aplikace na porušenou kůži zvyšují nebezpečí vstřebání, a tím i vyvolání systémových účinků. Při dlouhodobém používání také hrozí ireverzibilní kožní atrofie.

Pokud se vyskytne sekundární infekce, musí být co nejdříve zahájena odpovídající protiinfekční léčba. I přes notoricky známé nežádoucí účinky jsou bohužel kortikosteroidy nadužívány, a vinu na tom má i nekázeň pacientů.

Nejvýznamnější nežádoucí účinky jsou:

  • katabolismus – svalový úbytek, zvýšené ukládání tuků, dyslipidemie, diabetes mellitus,
  • porucha metabolismu kostí – (osteoporóza),
  • hypertenze (retence tekutin),
  • peptický vřed,
  • krvácení do GIT, imunosuprese (sekundární infekce, aktivace možné latentní infekce),
  • glaukom, katarakta, atrofie kůže, špatné hojení ran,
  • akné, strie, hirsutismus, hypogonadismus,
  • změny nálad a chování, psychóza.

Zdroj: Dexametazon mast

Kortikoidy u dětí

Spousta lidí se vyděsí, když uslyší, že na své onemocnění berete kortikoidy. Ještě větší množství lidí ale pobouří, když zjistí, že jsou těmito medikamenty léčeny vaše děti. Pokud nejde o nadměrně závažnou chorobu, používají se tyto léky u dětí především při dermatologických ekzémech. Léčivá látka je v tomto případě obsažená v masti, kterou se postižené místo potírá.

Mezi nejznámější kortizonové léky patří Prednison, tato látka se musí potom v těle ještě v játrech upravit na prednisolon, který je plně účinný.

Medrol je účinná látka metylprednisolon, která je téměř přímo účinná, nemusí se tedy ztrácet dlouhý čas její úpravou v těle, probíhá jen malá úprava v játrech a taky v ledvinách, navíc obsahuje skupinu metyl-CH3, která zesiluje účinek tohoto kortikoidu hlavně v plicích, kůži a ledvinách. Medrol nemůže být podáván dětem, neboť není pro pediatrickou (dětskou) indikaci u nás v ČR registrován. Takže pro děti jen Prednison. Medrol účinkuje dřív, má vyšší účinnost ve tkáních a je i silnější. U Medrolu existuje i vodný roztok, který se používá při infuzích (Solu-medrol), je velmi účinný a doporučuje se potom pokračovat v užívání ústy (perorálně) lékem se stejnou molekulou, což je Medrol. U Prednisonu roztok neexistuje, takže tato výhoda odpadá.

Co je ještě důležité vědět:

  • Medrol je silnější než Prednison, může se ho vlastně užívat méně při stejném účinku na tkáně;
  • 4 mg Medrolu odpovídají 5 mg Prednisonu;
  • 16 mg Medrolu odpovídá 20 mg Prednisonu;
  • Medrol (metyprednisolon) má méně nežádoucích účinků, hlavně v oblasti zadržování vody (otoky ve tváři a šíji), vyplavování iontů z těla, nezpůsobuje tedy takové přibývání na váze;
  • existuje větší škála možností pro dávkování Medrolu: tabletky Medrolu existují po 4, 16, 32, 64 i 100 mg;
  • u Prednisonu existují pouze tablety 5 a 20 mg.

Předpokládá-li se dlouhodobé užívání kortikoidů u nějaké nemoci, má se vždy uvažovat v prvé řadě o Medrolu, protože méně poškozuje pacienta a je účinnější.

Existují i jiné kortikoidy, třeba Dexametazon a Fortekortin, ale ty mají zase jinou molekulu a jinou oblast působení.

Zdroj: Kortikoidy a oči


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP