Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

DIURETIKA

OBSAH

Časté močení

Diuretika by se měla užívat každý den ráno. Není vhodné brát diuretika a pít mnoho vody, předtím než jdete spát. Užití těchto léků si dobře naplánujte. Diuretikum může být obsaženo přímo v léku na vysoký tlak a nebo jako samostatná pilulka.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem MICARDIS PLUS 80 2015 DOPLATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich špaček.

nenašel jsem Micardis 80,ani micardis 80 plus.špaček

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Micardis je zmiňován v tomto článku: www.ceskenemoci.cz/l…
O doplatku se informujte ve své lékárně. Lék MicardisPlus 80 je drahý a doplatek může být až 385 Kč. V lékárně je však k dostání varianta se stejnou účinnou látkou a je plně hrazena ze zdravotního pojištění, takže je bez doplatku. Jeho název je Tezeo 80. Oproti MicardisPlus neobsahuje diuretika, takže ta by se musela doplnit jiným přípravkem. Zkuste se na to zeptat svého lékaře a možná ušetříte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Micardis plus 80 2015 doplatek

Diuretika – léky na odvodnění

Diuretika jsou látky, které zvyšují vylučování moči, tedy snižují množství vody v těle.

Princip účinku

V ledvinách proběhne filtrace krve, tím však zázrak očišťování krve nekončí. Ve zfiltrované moči je řada hodnotných látek, které se následně vstřebávají zpět do krve. Právě tyto kroky zpětného vstřebávání blokují diuretika, čímž zabraňují zpětnému vstřebávání nejen minerálů, ale i vody.

Vliv na tlak

Úbytek vody způsobuje snížení krevního tlaku, čímž můžeme diuretika řadit mezi antihypertenziva. Krevní tlak ovlivňují přes ledviny (přesněji přes hormon aldosteron) též látky ze skupiny inhibitorů systému renin-angiotenzin-aldosteron. Při vysokém krevním tlaku má odvodnění organismu jiný smysl než zvýšenou tvorbu moči a mělo by být vždy řízené lékařem.

Zdroj: Tablety na odvodnění organismu

Poradna

V naší poradně s názvem GROPRINOSIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Motyková.

Prosím o radu jestli se dá přípravek použít v kombinaci s léky godasal....děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Groprinosin obsahuje účinnou látku inosin pranobex, která posiluje imunitu při virových infekcích. Lék Godasal obsahuje kyselinu acetylsalicylovou na zmírnění horečky a tlumení bolesti. Oba tyto léky je možné společně užívat, protože nemají žádnou vzájemnou interakci.

Groprinosin by se neměl užívat společně s léky na dnu, jako jsou inhibitory xantinoxidázy (allopurinol), léky zvyšující vylučování kyseliny močové a diuretika, včetně thiazidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Groprinosin příbalový leták

Rozdělení diuretik

  1. Diuretika působící v proximálním tubulu (proximální diuretika) – inhibitory karboanhydrázy: acetazolamid, dorzolamid.
  2. Diuretika působící v distálním tubulu (distální diuretika) – thiazidy: hydrochlorothiazid, chlortalidon.
  3. Diuretika působící v Henleově kličce (kličková diuretika) – diuretika Henleovy kličky: furosemid, kys. etakrynová, muzolimin, etozilin.
  4. Diuretika šetřící exkreci kalia – kalium šetřící: spironolakton, amilorid, triamteren.
  5. Diuretika zvyšující exkreci vody – osmotická diuretika: mannitol.
  6. Kombinovaná diuretika: hydrochlorothiazid + amilorid, chlortalidon + amilorid.
  7. Nová diuretika: antagonisté ADH.

Zdroj: Léky na odvodnění na předpis

Diskuze

V diskuzi KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Dobrý den.Mohu na kyselinu močovou požívat syrovou cibuli nebo
citron? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Holofernos.

Proč byste proboha nemohl?

Důležité je omezit příjem fruktózy, která je taky součástí sacharózy - tzn. prakticky všeho sladkého, sladkých nápojů, ale třeba i jogurtů s příchutěmi, atd. To je nejdůležitější. Druhá věc, omezit potraviny s puriny (jak již bylo napsáno v článku).

Třetí věc by byla omezit látky, které blokují vylučování kyseliny močové, což jsou např. ketony (ano, v tomto případě je ketogenní dieta nebo pravidelný půst kontraproduktivní) nebo kyselina mléčná resp. laktáty (tzn. i tréning s velkou intenzitou - anaerobní tréning - může vést ke zvýšení kys. močové!). Podobně můžou fungovat i některé medikamenty, např. některá diuretika (třeba Hydrochlorothiazid).

Ale předpokládám, že největší podíl u Vás bude mít ta fruktóza resp. sacharóza, protože ji výrobci potravin přidávají téměř do všeho (a je úplně šumafuk, zda-li přidávají cukr nebo fruktózo-glukózový sirup, všechno je to stejný jed!). Paradoxně nejmíň se člověk musí bát ovoce (pozor,ne ovocných nápojů nebo smoothies!), protože vláknina v něm obsažená brání příjmu fruktózy do těla - ale pokud máte problémy s kys. močovou, vynechal bych i ovoce a nahradil je (pestrou skladbou) zeleniny.

Zdroj: diskuze kyselina močová

Rozdělení diuretik

Diuretika se dělí do několika skupin:

  • Působící v proximálním tubulu (proximální diuretika) – inhibitory karboanhydrázy: acetazolamid, dorzolamid.
  • Působící v distálním tubulu (distální diuretika) – thiazidy: hydrochlorothiazid, chlortalidon.
  • Působící v Henleově kličce (kličková diuretika) – diuretika Henleovy kličky: furosemid, kyselina etakrynová, muzolimin, etozilin.
  • Šetřící exkreci kalia – kalium šetřící: spironolakton, amilorid, triamteren.
  • Zvyšující exkreci vody – osmotická diuretika: mannitol.
  • Kombinace: hydrochlorothiazid + amilorid, chlortalidon + amilorid.
  • Nově: antagonisté ADH.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Diskuze

V diskuzi PRESTARIUM NEO COMBI DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Krištof.

DOBRÝ DEN,
až do letošního roku můj KT byl kolem 120/80. V důsledku stresu došlo ke
kolísavé Hypertenzi. Na tu mi byl předepsán nejdříve ZOREM 5 mg s možností přidat Rilmenidin Teva 1 mg což jsem udělal ale problém se tím
nevyřešil.
ZOREM působil bolesti hlavy a nespavost, zkusil jsem pouze Rilmenidin 1 mg a to 2x denně ale ani to se neosvědčilo. Rilmenidin byl označen coby lék
pro moji dg. nevhodný.
Byla mi nyní předepsána kombinace PRESTARIUM NEO 5 mg plus ZOREM 5mg. Větší zkušenost zatím nemám, jen to že Diastolický KT je moc vysoký.

PRESTARIUM NEO má být lék který působí coby ACE inhibitor a nikoliv lék působící odvodnění. Nyní na této www stránce vidím, že je zařazen do skupiny t.zv Diuretics neboli "water pills" odstraňující z ledvin vodu a minerály, způsob léčby od které jak se jinde dočítám bylo již upuštěno. OCENÍM KDYŽ TOTO BUDE MOCI VYSVĚTLIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
V článku je zmíněn produkt Prestarium Neo Combi, což je kombinovaný přípravek obsahující dvě léčivé látky, perindopril a indapamid. Je to antihypertenzivum a používá se k léčbě vysokého krevního tlaku (hypertenze). Prestarium Neo Combi je předepisován pacientům již léčeným perindoprilem a indapamidem v tabletách zvlášť, tito pacienti mohou místo toho užívat jednu tabletu přípravku Prestarium Neo Combi 10 mg/2,5 mg , která obsahuje obě léčivé látky.

Perindopril patří do skupiny léků nazývaných inhibitory ACE. Působí tak, že rozšiřuje cévy, a tím je pro srdce snazší pumpovat přes ně krev.

Indapamid je diuretikum. Diuretika zvyšují množství moči vytvářené v ledvinách. Indapamid se však liší od ostatních diuretik, jelikož množství vytvářené moči zvyšuje jen mírně. Obě léčivé látky snižují krevní tlak a společně upravují krevní tlak.

Vaše otázka směřovala k léku Prestaium Neo, který není v článku zmíněn. V tomto případě máte pravdu. Prestarium Neo je inhibitor angiotensin-konvertujícího enzymu (ACE). Tyto přípravky rozšiřují cévy,
čímž usnadňují srdci pumpovat krev cévami. Léčivou látkou Prestarium Neo je perindoprilum argininum. Jedna potahovaná tableta obsahuje 3,395 mg perindoprilu (což odpovídá 5 mg perindoprilum argininum).
Pomocnými látkami v jádru tablety jsou: monohydrát laktosy, magnesium-stearát, maltodextrin, methylovaný oxid křemičitý, sodná sůl karboxymethylškrobu (typ A), a v potahové vrstvě: glycerol, hypromelosa, měďnatý komplex chlorofylinu, makrogol 6000, magnesium-stearát,
oxid titaničitý.

Indikace léku Prestarium Neo Combi je v rukou lékaře. V tomto případě má odvodnění organismu jiný smysl než zvýšenou tvorbu moči a mělo by být vždy řízené lékařem. Lékař vždy musí zvážit dle aktuálního stavu pacienta pro a proti přínos užívání tohoto léku.

S přáním hezkého dne Jana

Zdroj: diskuze Prestarium neo combi diskuze

Přírodní diuretika na hubnutí

Přírodní diuretika vám nepomohou s odstraněním ošklivého tělesného tuku, ale pomohou vám s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin z těla.

Zdroj: Potraviny na odvodnění

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.

co pít a kolik mam li 24O kre. děkuji v.š

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Norma pro kreatinin u mužů je 64 až 104 μmol/l. Hladina kreatininu 240 μmol/l je vysoká a vypovídá o tom, že vaše ledviny nefungují správně. Existuje několik ledvinových onemocnění, které zvyšují kreatinin:
- Infekce v ledvinách.
- Glomerulonefritida – Jde o stav, při kterém jsou zanícené struktury ledvin používané k filtraci krve.
- Ledvinové kameny.
- Selhání ledvin.

Kromě ledvin přispívá k vysokým hladinám kreatininu mnoho dalších faktorů:
- Dehydratace.
- Nadměrný příjem bílkovin buď prostřednictvím potravinových zdrojů nebo prostřednictvím doplňků.
- Cvičení s vysokou intenzitou.

Některé léky mohou způsobit poškození ledvin a mohou narušit jejich schopnost fungovat. Mezi tyto drogy patří:
- Antibiotika jako aminoglykosidy, vankomycin atd.
- Inhibitory ACE (angiotensin-konvertující enzym).
- Inhibitory protonové pumpy (Omeprazol).
- Diuretika.
- Některé léky na chemoterapii.
- Lithium.

Některé zdravotní stavy mohou vést k vysokým hladinám kreatininu, jako jsou:
- Diabetes.
- Vysoký krevní tlak.
- Srdeční onemocnění.

Co dělat s vysokým kreatininem?
Léčba vysokých hladin kreatininu závisí na základní příčině. Před léčbou vysokých hladin kreatininu je třeba najít a léčit příčinu.

Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny infekcí ledvin, lze ji léčit antibiotiky.
Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny vysokým krevním tlakem, pak by měla být k léčbě příčiny předepsána antihypertenziva.
Existují určité změny životního stylu, které mohou lékaři doporučit spolu s léčbou příčiny. Jako:
Snížení příjmu bílkovin, zejména vařeného červeného masa.
Zvýšení příjmu vlákniny.
Pití velkého množství vody, protože dehydratace může zvýšit hladinu kreatininu.
Snížení příjmu soli.
Přestat kouřit.
Vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu.
Vyhněte se nadměrnému užívání NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky: diklofenak, etodolak, ibuprofen, indomethacin, ketoprofen, ketorolak, meloxikam, nabumeton, naproxen, nimesulid and piroxicam.).

Správná léčba může snížit riziko jakéhokoli poškození ledvin a pravděpodobněji urychlí zotavení. Proto buďte v kontaktu se svým lékařem a spolupracujte s ním na snížení vaší vysoké hladiny kreatininu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit kreatinin v krvi

Jak fungují diuretika

Diuretika jsou velmi jednoduchá: pomáhají vašemu tělu zbavit se přebytečné nahromaděné vody a soli. Jak toho dosáhnou? Tím, že vás přimějí více čůrat.

Diuretika jsou užitečná, pokud máte zdravotní stav, který vás nutí zadržovat vodu, jako je selhání ledvin nebo městnavé srdeční selhání. Ve skutečnosti jsou také často součástí léků používaných k léčbě vysokého krevního tlaku.

Zdroj: Močopudné potraviny

Diuretika

Diuretika jsou léčiva, která zvyšují tvorbu moči a podporují vylučování škodlivin z těla. Zejména se jedná o vylučování močoviny (konečný produkt metabolismu bílkovin), kyseliny močové (konečný produkt metabolismu purinových nukleotidů) a kreatininu (konečný produkt odbourávání svalového kreatinu). Tato léčiva ovlivňují acidobazickou rovnováhu (rovnováhu mezi kyselinami a zásadami v lidském těle, zjednodušeně řečeno řízení hodnoty pH, kterou tělo musí udržovat na určité hodnotě, aby správně fungoval metabolismus a vstřebávání a vylučování látek). Diuretika jsou velmi důležitá a často používaná léčiva. Slouží k léčbě srdečního selhání, otoků (edémů), vysokého krevního tlaku a také se používají při léčbě některých otrav. Podle mechanismu a způsobu jejich působení lze diuretika rozdělit na inhibitory karboanhydrázy, kličková diuretika, thiazidová diuretika, kalium šetřící diuretika a osmotická diuretika.

Zdroj: Forfemina přípravek na odvodnění

Praktický význam odvodňování

Přírodní diuretika pomohou s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin a toxinů z těla.

Zdroj: Močopudné potraviny

Náhrada za lék Cosyrel

Adekvátní náhrada za lék Cosyrel zatím není k dispozici. Existují pouze podobné léky s obsahem buď perindoprilu a blokátoru kalciového kanálu nebo diuretika a nebo s obsahem bisoprololu s blokátorem kalciového kanálu:

  • PERINDOPRIL/INDAPAMID/AMLODIPIN ZENTIVA, což je kombinace perindoprilu, blokátoru kalciového kanálu almodipinu a diuretika indapamidu;
  • PRESTARIUM NEO COMBI, což je kombinace perindoprilu a diuretika indapamid;
  • CONCOR COMBI, což je kombinace bisoprololu s blokátorem kalciového kanálu amlodipin.

Zdroj: Cosyrel zkušenosti

Odvodnění organismu

Zadržování vody v těle může vést ke zvýšení hmotnosti. Voda je přirozenou součástí našeho organismu, ale pokud je jí nadbytek, trápí nás otoky, pocity plnosti, únava i nevolnost. Také celulitida může být projevem zadržování vody v těle (odborně retence vody). Ta se ukládá právě v problémových partiích, tedy na stehnech, bocích a na břiše. Na odvodnění organismu se používají diuretika. Diuretika jsou léčiva, která zvyšují tvorbu moči a podporují vylučování škodlivin z těla. Zejména se jedná o vylučování močoviny (konečný produkt metabolismu bílkovin), kyseliny močové (konečný produkt metabolismu purinových nukleotidů) a kreatininu (konečný produkt odbourávání svalového kreatinu). Tato léčiva ovlivňují acidobazickou rovnováhu (rovnováhu mezi kyselinami a zásadami v lidském těle, zjednodušeně řečeno řízení hodnoty pH, kterou tělo musí udržovat na určité hodnotě, aby správně fungoval metabolismus a vstřebávání a vylučování látek). Diuretika jsou velmi důležitá a často používaná léčiva. Slouží k léčbě srdečního selhání, otoků (edémů), vysokého krevního tlaku a také se používají při léčbě některých otrav. Podle mechanismu a způsobu jejich působení lze diuretika rozdělit na inhibitory karboanhydrázy, kličková diuretika, thiazidová diuretika, kalium šetřící diuretika a osmotická diuretika.

Zdroj: Forfemina

Srdeční arytmie

Diuretika, která jsou běžně předepisovaná ke snížení krevní tlaku, zároveň mohou snížit hladinu draslíku v těle a způsobit tak srdeční arytmii nebo abnormální srdeční tep. Některé léky mohou snížit srdeční tep až příliš. Ve všech případech tento problém konzultuje s lékařem. Řešením je předepsat nižší dávky diuretika a kombinací s jinými léky je možné dosáhnout cíleného výsledku a zabránit tak vedlejším efektům. Některá léčiva chrání před poklesem draslíku v těle, takže se nemusíte ničeho obávat.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Léky na odvodnění

Neordinujte si sami žádné léky ve formě běžně dostupných odvodňovacích tablet. Mění hladinu soli, a proto mohou narušit celou „vodní rovnováhu“ ve vašem těle. Bez konzultace s lékařem nebo alespoň lékárníkem nic neužívejte. Teprve na základě výsledků vyšetření vám lékař navrhne plán léčby nebo vás doporučí ke specialistovi – internistovi, kardiologovi nebo nefrologovi.

Na odvodnění se používají diuretika. Diuretika jsou léky působící přímo na ledviny. Zvyšují diurézu, mají vliv na transport Na+, inhibují zpětné vstřebávání NaCl a vody z tubulu. Mechanismus účinku diuretik souvisí s membránovým transportem. Diuretika mohou tento transport ovlivňovat v různých částech nefronu. Také mohou inhibovat některé transportéry i mimo ledviny. Nejvýraznější je jejich účinek v ledvinách díky nejvyšší koncentraci těchto transportérů.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Seznam léků na odvodnění

  • Kličková diuretika – Furosemid, Furon, Furorese, kyselina etakrynová, Torasemid, Piretanid.
  • Thiazidová diuretika – Hydrochlorothiazid: Accuzide, Amprilan H, Apo-Amilzide (amilorid a hydrochlorothiazid), Apo-Combilos, Arionex Combi, Berlipril H, Blessin, Cancombino, Carzap HCT, Cazacombi, Combiso, Diroton Plus H, Enap-H, Giovax Plus, Hartil-H, Ifirmacombi, Kylotan Plus H, Lodoz, Loradur, Lorista, Losagen Combi, Lozap, Medoram, MicardisPlus, Miril Plus H, Moduretic, Monace Combi, Nebilet Plus, Ramipril H, Rasilez HCT, Kylotan Plus H, Rasilez HCT, Rhefluin, Sangona, Sarten Plus H, Stadapress, Tritazide, Valsacombi, Valzap Combi, Xaleec Combi.
  • Indapamid: Apo-Perindo, Gleperil Combi, Indap, Perinalon, Perinpa, Prenewel, Prestarium Neo Combi, Pricoron Combi.
  • Klopamid, Xipamid.
  • Draslík šetřící diuretika – Amilorid, často v kombinaci s hydrochlorothiazidem: Amicloton, Apo-Amilzide, Loradur, Moduretic, Rhefluin.
  • Blokátory aldosteronu – Eplerenon: Inspra, Kalium-kanreonát: Aldactone, Spironolakton: Verospiron.
  • Inhibitory karboanhydrázy – Acetazolamid: Diluran, Brinzolamid: Azarga, Azopt, Dorzolamid: Cosopt, Dorzogen Combi, Dorzolamid, Dozotima, Oftidor, Trusopt.
  • Osmotická diuretika
  • Aquaretika
  • Xantiny

Zdroj: Tablety na odvodnění organismu

Co je to diuretikum?

Diuretika zvyšují vylučování vody a různých škodlivin močí. Používají se při potížích s vysokým tlakem, některých otravách a také na různé nepříjemné otoky. Patří mezi často předepisované léky, ale určitě stojí za to se poradit se svým lékařem, jestli v tom či onom konkrétním případě by nebylo pro tělo šetrnější použití nějaké přírodní alternativy.

Zdroj: Potraviny na odvodnění

Vyčerpání hořčíku

Správně fungující ledviny mohou obvykle absorbovat větší množství hořčíku, a to i v případě nedostatečné diety. Diuretika, což jsou léky na krevní tlak a močopudné léky, nebo alkoholismus často způsobují vylučování nadměrného množství hořčíku močovým systémem. Také chronický průjem či zvracení může vést k nedostatku hořčíku.

Zdroj: Příčiny nedostatku hořčíku

Přírodní diuretika

Rostlinná diuretika způsobují zvýšení průtoku krve ledvinami, zvyšují filtraci a tvorbu primární moče, ovlivňují vodní bilanci organismu. Proto jsou vhodná ke zvýšení tvorby moče a odvodnění organismu. Nejčastější formou užívání přírodních diuretik jsou čajové směsi a z nich připravené nálevy, odvary. Méně časté jsou rostlinné tinktury a používání čerstvých rostlin bez úpravy. Podle odborníků, kteří nezpochybňují odvodňovací účinky rostlinných přípravků, patří mezi nejpříjemnější diuretika arabská káva, přírodní čaje a kakao. Miřík celer (nať, bulva), bříza bradavičnatá (list), přeslička rolní (nať), sadec nachový, pýr plazivý (oddenek, kořen), jalovec obecný (podle doporučení lékaře), libeček lékařský (nať), kukuřice setá, řebříček obecný (květ a nať), jehlice trnitá, trubkovec tyčinkovitý, drnavec lékařský, fazol obecný, truskavec rdesno ptačí, rybíz černý, bez černý (květ, plod), zlatobýl obecný (nať s květem), maliník obecný (list), pampeliška (smetanka) lékařská, kopřiva dvoudomá, medvědice lékařská, klikva velkoplodá, brusinka obecná.

Zdroj: Tablety na odvodnění organismu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP