Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

DOMÁCÍ ŠKROB NA PRÁDLO

OBSAH

Jak použít domácí škrob na prádlo

Jak již bylo řečeno, škrobem napuštěná textilní vlákna se špiní pomaleji, v případě husté lázně pak prádlo ztvrdne a drží si tvar. Příprava škrobového roztoku: jednu vrchovatou polévkovou lžíci bramborového škrobu rozmícháme v 250 ml studené vody. Do varu poté uvedeme 750 ml vody, do které za stálého míchání vlijeme mírným proudem rozmíchaný škrob. Až se začnou tvořit bubliny, vaříme škrob ještě dvě minuty.

Zdroj: Jak vyrobit domácí škrob

Diskuze

V diskuzi UBROUSKY NA POHLCOVÁNÍ BAREV ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ahoj, máte někdo prosím zkušenosti s ubrousky na pohlcování barev do pračky? Slyšela jsem o nich, prý když se tento ubrousek přidá do pračky k prádlu, nasaje do sebe barvu, kterou některé oblečení pouští a tím se neobarví ostatní prádlo, je to pravda? Jsou tyto ubrousky jednorázové nebo se dají použít víckrát? Kde tyto ubrousky kupujete? Moc děkuju za rady. Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Fialová.

Mám dobré zkušenosti s ubrousky na pohlcování barev, používám Denk - mit z DM drogerie. Když dávám bílé prádlo a přidám pár kousku barevného, vložím 1 ubrousek. Prádlo se nezabarví a ubrousek se zabarví barvou barevného prádla. nelze použít víckrát, aspoň jsem to nevyzkoušela. Fialová

Zdroj: diskuze Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti

Účinky škrobu na zdraví

Škrobem se nejen škrobí prádlo, škrob se přidává též do zásypů a mastí, jelikož dokáže mírnit dráždění pokožky při svědivých zánětech. Škrob rovněž neutralizuje žaludeční kyseliny a snižuje pocit pálení žáhy a pomáhá při zácpě, vředech, močových kamenech, hemeroidech či cukrovce.

Zdroj: Jak vyrobit domácí škrob

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY JAK VYBĚLIT PRÁDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita.

Tyto rady se určitě hodí nejen nezkušeným hospodyňkám, ale i třeba těm již zkušeným, protože zářivě bílé prádlo je v dnešní době opravdu minimálně pro mě nutností, protože zašedlé záclony a prostěradla nevypadají podle mě dobře ani na chalupě, natož v těchto bytech, které jsou ještě často po stěhování vybaveny novým bílým nábytkem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babské rady jak vybělit prádlo

Z čeho se dá vyrobit škrob

Domácí škrob, který má podobu prášku bez chuti a vůně a jenž není rozpustný ve vodě, se dá vyrobit z brambor. Škrob se dále vyskytuje například v kukuřici a v obilí.

Zdroj: Jak vyrobit domácí škrob

Diskuze

V diskuzi OŠETŘENÍ PRÁDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alík.

Učinný způsob na prádlo je také zmrazení. To Také nesnesou. Takže s prádle, které nejde žehlit na vysokou teplotu do mražáku :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ošetření prádla

Použití domácího škrobu při vaření

Škrob je jednak zásobní látkou rostlin, jednak významnou složkou potravy živočichů, tudíž i člověka. V hojném množství se vyskytuje například v bramborách, z nichž ho můžeme izolovat a vyrobit tak zahušťovadlo do pokrmů. V kuchyni se škrob používá při přípravě moučníků a dezertů, k zahušťování krémů, polev, náplní, omáček a polévek. Škrob našel své využití kromě potravinářského průmyslu i v průmyslu kvasném, ve farmacii a podobně. Konkrétně se škrob používá k výrobě lepidel, nátěrů, apretur a škrobových derivátů.

Zdroj: Jak vyrobit domácí škrob

Poradna

V naší poradně s názvem NAFTALENEM NA SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, na jak dlouho je nutné zavřít použité šatstvo do pytle s naftalenovými tabletami?Toto mi doporučil lékař, nechci nic podcenit, jen si bohužel nevím rady s tím, co nosit na sobě dále. Bude-li stačit přes noc, tři nebo pět dní?? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Naftalín usmrcení svrabu urychlí, s ním stačí prádlo udržet v pytli na 4 až 5 dní a potom ho vyprat.

Zdroj: diskuze Naftalenem na svrab?

Jedlá soda na bělení prádla

Pomocí roztoku vody a jedlé sody můžete vybělit bílé prádlo bez jakýchkoli přísad. Smíchejte čtyři litry vody s jedním šálkem jedlé sody a přidejte bílé prádlo. Nechte jej namočené aspoň hodinu, prádlo pak bude čisté a bělejší. Také můžete přidat šálek sody do pračky a prádlo normálně vyprat.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ OCET NA PRÁDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosím o radu, kde se dá koupit bílý ocet?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bílý ocet je u nás běžně k dostání v obchodech s potravinami. Vyskytuje se ve dvou variantách a to jako bílý ocet kvasný a bílý ocet destilovaný. Vyzkoušejte, který bude pro váš účel použití ten lepší. Zde jsou vidět ceny, za které je bílý ocet v prodeji: www.zbozi.cz/potravi…

Zdroj: diskuze Bílý ocet na prádlo

Recepty na výrobu domácího škrobu

Ingredience: 2 středně velké brambory, struhadlo, miska, sklenička, jemné síto (sítko), talířek.

Postup: Dvě středně velké brambory oloupeme a na struhadle nastrouháme najemno. Z brambor vymačkáme všechnu šťávu do misky. Vymačkanou šťávu přecedíme přes jemné síto do skleničky a cca 1 hodinu počkáme, až se škrob usadí na jejím dně. Poté vodu opatrně slijeme, aby se škrob na dně nezvířil. Usazený škrob přendáme lžičkou na talířek a necháme ho usušit volně na vzduchu (nezkoušejte to v troubě, jinak se z něj stane pudink). Tak jsme získali škrob z brambor.

Zdroj: Jak vyrobit domácí škrob

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA KOSMETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Začínající blog o vyzkoušených receptech na domácí výrobu kosmetiky! :-)
belnatura.blogspot.com/

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba kosmetiky

Slunce na bělení prádla

Jakmile je bílé prádlo vyprané, přeskočte cyklus sušení. Namísto toho, aby prádlo trpělo nadměrnými vysokými teplotami, položte je ještě mokré na slunce, abyste je přirozeně vybělili pomocí slunečních paprsků. Vždyť naše prababičky to ani jinak nedělaly.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Diskuze

V diskuzi SPODNI PRADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilia.

Děkuji, doteď jsem vůbec nevěděla, jak se říká mému nejoblíbenějším střihu kalhotek, jsou to brazilský a teď už to vím. Jak se říká, člověk se učí celý život a já se dozvím ve 30ti co vlastně nosím :) Tak jsem zapátrala díky vašemu článku a už mám vybráno tady nerio.cz/72-brazilsk…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Spodni pradlo

Citronová šťáva na bělení prádla

Než dáte bílé prádlo do pračky, abyste jej vyprali, tak zašedlé kousky vybělte pomocí citronové lázně. Bílé prádlo namočte do roztoku vody a citronové šťávy, který předem zahřejete na bod varu. Prádlo nechte namočené asi hodinu a pak jej vyperte klasicky v pračce. Také do pravidelného pracího cyklu můžete přidat citronovou šťávu a dosáhnout podobných výsledků jako při výše uvedeném namáčení.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Diskuze

V diskuzi SVRAB DISKUSIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

píšete, že se má tělo potírat 2 denně neředěným octem do vymizení příznaků, zajímalo by mně jestli necháváte působit určitou dobu a pak oplachujete nebo ne. Dík. M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Žaneta.

NEJLEPŠÍ JE NECHAT PUSOBYT DO OSPRCHOVÁNÍ PAK ZAS NATŘÍT KDYŠ TO SVĚDÍ NALIT DO DLANÍ POTŘIT..PROSTĚ NATŘIT VŽDY PO UMÍTI JA BYLA NATŘENA SKORO POŘAD A MAM KLIT KONEČNĚ PŘEJI TI TO TEŠ,,,MNĚNIT POVLEČENI OBLEČENI VŠE DOKOLA JA PŘIDAVALA OCET I DO PRAČKY PRADLO NEŠLO CITĚT A SVRAP JE PRYČ

Zdroj: diskuze Svrab diskusia

Recept na domácí antiperspirant ze škrobu

Ingredience: 5–6 lžic kokosového oleje, 1/4 hrnku kukuřičného škrobu, 1/4 hrnku jedlé sody, 5 kapek esenciálního oleje.

Postup: Než začnete s mícháním, důkladně si umyjte ruce. Rozehřejte kokosový olej. V misce smíchejte škrob a jedlou sodu a do této směsi pomalu přimíchejte rozehřátý kokosový olej. Míchejte tak dlouho, dokud nevznikne pasta. Poté můžete přidat esenciální olej, aby antiperspirant voněl. Když je pasta hotová, dejte ji do vhodné krabičky a tu uchovávejte v chladu.

Zdroj: Jak vyrobit domácí škrob

Rozdrcený acylpyrin

Acylpyrin je nejen skvělá pomůcka při bolestech hlavy a jiných, ale může také pomoci při bělení prádla. Rozpusťte pět tabletek acylpyrinu ve vodě a přidejte směs k bílému prádlu. Prádlo nechte nasáknout touto směsí a pak jej dejte do pračky. Toto praktikujte opravdu jen na bílé prádlo. Pozor na barevné modifikace acylpyrinu, jinak by prádlo mohlo získat barevný nádech.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ KOKTEJL NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Koktejly na hubnutí – kdy opravdu pomáhají? A co naopak výrobci nechtějí přiznat? Na tato témata jsem našla článek, který objektivně pojednává o tom, zda-li se dá skutečně po nějakých koktejlech na hubnutí skutečně zhubnout. Zde je adresa článku na téma koktejl na hubnutí www.asistentka.cz/no…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Nevím jak domácí ale mě osobně koktejl na hubnutí funguje, piju ho pravidelně, cvičím. Udělala jsem si z něj každodenní svačinu a ještě má úžasnou chuť.

Zdroj: diskuze Domácí koktejl na hubnutí

Praní bez prášku

Abyste měli prádlo dokonale bílé, použijte výrobek Proxim Čpavková voda amoniak (24–25% roztok, technický, 900 g). Nechte projet prázdnou pračku jednoduchým cyklem bez detergentů s malým množstvím amoniaku, aby se odstranily všechny nahromaděné zbytky, poté můžete dát bílé prádlo vyprat s použitím některého alternativního pracího prostředku.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Tablety do myčky na bělení prádla

I ve vaší kuchyni se pravděpodobně skrývá tajný nástroj pro bělení, a to tablety do myčky. Jednoduše přidejte tabletu do myčky k běžnému pracímu prostředku a znečištěné bílé prádlo po obvyklém pracím cyklu bude zářivé.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Peroxid vodíku na bělení prádla

Peroxid vodíku, který je běžnou součástí lékařského vybavení, také může vdechnout bílému prádlu nový život. Peroxid je oxidační činidlo, které rozpouští zbytky a rozjasňuje bílé prádlo způsobem podobným běžným bělícím prostředkům dostupným v obchodě.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Formil speciální prací prostředek tekutý

Bílý Formil:

  • ochrana proti předčasnému blednutí;
  • optimální péče o bílé nebo světle barevné prádlo;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Černý Formil:

  • jemná péče a ochrana černého oblečení;
  • optimální péče o černé nebo tmavé prádlo;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Modřidlo na bělení prádla

Modřidlo Ultramarin optický zjasňuje starší bílé prádlo a záclony. Při bělení nejprve rozpusťte malou špetku mořidla v malém množství vody a přidejte roztok do posledního máchání. Za celý obsah mořidla (cca 10 g) zaplatíte okolo 35 Kč a máte vystaráno na několik máchání.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Formil Ultra Plus Color

  • nejvyšší čistota a péče;
  • ochrana a zářivě barevné prádlo;
  • prášek vhodný pro 30 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP