Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

DOMÁCÍ VÝROBA KAFROVÉ MASTI

OBSAH

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Video s výrobou oreganového oleje

Zde se můžete podívat na výrobu pikantního oreganového oleje.

Zdroj: Domácí výroba oreganového oleje

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Chtěla bych si udělat mast z kaštanů na bolavá kolena. Trpím artrozou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, na bolavá kolena to prý dobře zabírá. Tady je recept, jak si vyrobit kaštanovou mast: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Napište nám

Podělte se s námi se svými postupy a výsledky v diskuzi pod článkem. Řekněte nám z čeho vyrábíte nejradši svoje vonné silice a jaký je váš oblíbený způsob domácí výroby. Těšíme se na vaše nápady.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .

Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc

Zdroj: diskuze Domácí výroba mastí z aloe vera

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Kurzy výroby sýrů

Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Je možné si vyrobit jogurt, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, ba i tvrdé a polotvrdé bochníky sýra. Na internetu je široká škála nabídek těchto kurzů. V cyklu kurzů „VÝROBA SÝRŮ“ se naučíte dělat sýry dobře, snadno a s radostí. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků. Je jedno, zda se budete sýrařstvím živit, nebo je budete dělat „jen tak pro sebe“. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje.

Zdroj: Domácí výroba sýra

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA ARNIKOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Rulc.

Prosím o konkrétní zaslání receptu na domácí výrobu arnikové masti,arniku květ mám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mast z arniky se doma udělá tak, že smícháme arnikovou tinkturu s čištěnou lékařskou vazelínou v poměru 20 ml tinkrury na 150 g vazelíny. Vše se dobře promíchá a uloží na temné a chladné místo. Arnika v této masti se dá ještě obohatit o léčivou mast Dermazulen a mast Heparoidi - oboje se dá koupit v lékárně. Takto zkombinované léčivé účinky arniky a azulenu jsou výborné na modřiny, podlitiny, bolavé svaly a naraženiny, ale také na popáleniny. Mast vydrží stabilní několik týdnů. Zde je recept na výrobu tinkrury z arniky www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Výroba arnikové masti

Dubová kůra gel

Dubová kůra ve formě gelu příznivě působí při hemoroidech, pocení nohou, trhlinkách, na podrážděnou kůži po slunění a drobných spáleninách. Gel podporuje hojení, má antiseptické a antimikrobiální účinky. A navíc příjemně voní a pocitově chladí.

Použití: 2–3x denně jemně vetřít na místo aplikace.

Zdroj: Výroba dubové masti

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Malíková.

Prosím poraďte, je lepší použít kořen, nebo listy k výrobě masti?? Děkuji za odpověď Malíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na výrobu kostivalové masti je nejlepší kořen kostivalu. Pozor ale při jeho zpracování, nesmí přijít do styku s ocelí takže použijte keramický nůž.

Zdroj: diskuze Výroba kostivalové masti

Domácí konopná mast

Ingredience: 1 kg vyškvařeného sádla, 0,75 l nedrceného a suchého bylinného materiálu

Postup: K výrobě konopné masti je nejlépe použít sušené listy a květenství – samičí rostliny bez stonků. Pracujeme s poměrem 1 kilogram sádla na 0,75 litru nedrceného a suchého bylinného materiálu. Rozhodující je i poměr listů a květenství, květenství má vyšší podíl aktivní látky. Připravíme si vodní lázeň. Sádlo rozpustíme a přidáme rozemleté a rozemnuté části rostliny. Pro zjednodušení louhování a scezení můžeme rostlinné části napěchovat a zašít do bavlněného či gázového sáčku. V rozpuštěném sádle směs po dobu dvou hodin louhujeme a necháme vychladnout. Základ masti společně s bylinnou necháme ještě po dobu jednoho týdne odležet na chladném a temném místě. Mast poté znovu zahřejeme po dobu dvou hodin cca na 80 °C a louhování opakujeme. Následné čtyři týdny necháme mast odležet, poté ji ještě naposled zahřejeme tak, abychom ji přivedli do stavu tekutosti. Pevný materiál scedíme přes jemné plátno, které lze použít například jako obklad na postižené části těla nebo na zábaly kloubů. Dokud je mast ještě teplá, plníme ji do čistých sklenic či kelímků, které lze opatřit víčkem. Domácí konopnou mast uskladňujeme nejlépe v chladnu a temnu.

Zdroj: Domácí výroba konopné masti ze sádla

Použití

Tyto vonné oleje můžete použít stejně jako éterické oleje, které si koupíte, ale nemusí být zdaleka tak silné jako ty, na které jste zvyklí z obchodu. Proto buďte připraveni použít větší množství než obvykle. Domácí silice můžete například využít v arolampě nebo si můžete vytvořit svůj vlastní parfém, popřípadě vonnou svíčku.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA KOSMETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Začínající blog o vyzkoušených receptech na domácí výrobu kosmetiky! :-)
belnatura.blogspot.com/

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba kosmetiky

Sběr oregana

Oregano se sklízí většinou dvakrát do roka, a to v plném květu. Suší se v polostínu ve svazečcích. Jako koření do jídel se využívá oregano sušené i čerstvé. V Mexiku se stalo součástí chilli koření. Dříve se také využívalo v domácnostech jako náhražka pravého čaje.

Zdroj: Domácí výroba oreganového oleje

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .

Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aloe Vera Veritas - forum.

Dobrý den,

s výrobou Vám zřejmě nepomohu, ale s léčbou bych nejspíše mohl...

Co je příčinou Vaší popraskané pokožky? Trpíte nějakým kožním onemocněním? Co jste doposud užívala za léky či mastí?

Mohu Vám zajistit odbornou radu od zdravotního lékaře, se kterým jsem v úzkém kontaktu a je specialistou na účinky Aloe Vera pro lidský organismus.

Můžete psát na luckylukhk@gmail.com

Pěkný den a mnoho zdraví!

Zdroj: diskuze Domácí výroba mastí z aloe vera

Výroba domácí vagíny

Nemáte dostatek peněz a chtěli byste mít svou osobní umělou vagínu? Pak vám můžeme pomoct, návod je trošku složitější a je zapotřebí mít zručné ruce. Výsledkem však bude kvalitní pánský masturbátor, který vám zpříjemní intimní chvilky.

Zdroj: Jak vyrobit doma vagínu

Sedací koupel

Postup: Sedací koupel si připravujte denně následujícím způsobem – dvě lžíce směsi namočte do 1 litru vody a nechte několik hodin odstát. Poté nálev vařte 15 minut a doplňujte vodu, abyste stále měli litr. Nechte louhovat a použijte. Sedací koupel by měla trvat minimálně 15 minut a doporučuje se po vychladnutí provádět 2x denně.

Zdroj: Výroba dubové masti

Mast z dubové kůry po porodu

Mast z dubové kůry je jemná, takže je mimo jiné určená pro miminkovskou atopicky ekzémovitou, extra citlivou a suchou pleť. Tato mast má vyšší podíl řepíku, vosku a glycerinu a nižší podíl silic, syndermanu a dubu.

Pokožka se potírá tence, aby mohla dýchat. Jemnou dubovou mast lze také (na rozdíl od ostatních mastí) používat kolem očí, kde blokuje nadměrný odpar vody ve prospěch kapilárního toku. Také je ideální na příliš suchou a tvrdnoucí pokožku a na velmi citlivou pleť.

Po porodu je vhodná mast z dubové kůry u maminek s výskytem poporodních hemoroidů a prasklinek v oblasti konečníku.

Zdroj: Výroba dubové masti

Mast z dubové kůry na hemoroidy

Mast s extraktem z dubové kůry je vhodná k péči o pokožku se sklonem k zevním hemoroidům. Receptura masti je obohacena o extrakt z vilínu, panthenol a allantoin, látky napomáhající pokožku zklidnit, zjemnit a usnadnit její regeneraci.

Aplikace: 2 až 3x denně jemně vetřít na postižené místo. Určeno pouze k zevnímu použití.

Složení: Petrolatum, Aqua, Sorbitan Oleate (and) Polysorbate 80 (and) Caprylic/Capric Triglyceride,Cetearyl Alcohol, Panthenol, Phenoxyethanol (and) Methylparaben (and) Butylparaben (and)Ethylparaben (and) Propylparaben (and) Isobutylparaben, Quercus Robur Bark Extract, Allantoin, Hamamelis Virginia Leaf Extract, Caramel

Zdroj: Výroba dubové masti

Historie sýra

Výroba sýrů představuje umění staré možná 10 000 let, tuto dovednost ovládali totiž již staří Egypťané. V dobách nedávno minulých se domácí sýr připravoval zcela běžně. Sýr u nás býval kdysi obecně rozšířenou krmí, i poslové kněžny Libuše prý zastihli Přemysla Oráče, jak právě pojídá chléb se sýrem – a byli jím také pohoštěni. Je také písemně doloženo, že staročeské „kozí syrečky“ bývaly výnosným exportním zbožím a byly požadovány i pro svatbu krále Vladislava v roce 1502. Slavné olomoucké tvarůžky zůstávají s oštěpky a brynzou stálou specialitou.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Dubová kůra mast v těhotenství

Hlavička miminka v těhotenství tlačí na střeva a ty tak často reagují výskytem hemoroidů. Aplikace dubové kůry v těhotenství nepoškodí plod ani placentu, neboť se tyto přípravky používají pouze zevně. Může se používat po celou dobu těhotenství.

Dubová kůra v těhotenství je vhodná k ošetření hemoroidů. Působí velmi hojivě. Má stahující účinky, které jsou známy již od pradávna, působí protizánětlivě a pozitivně posiluje sliznice těla. K dostání je buď gelový přípravek, nebo sušené rostlinky pro přípravu sedacích koupelí. Použít se samozřejmě může i čerstvá kůra dubu.

Zdroj: Výroba dubové masti

Šlehaná konopná mast

Ingredience: 35 g nerafinovaného bambuckého másla, 65 g bio konopného olej, 8 kapek vitamínu E

Potřebujete: hrnec nebo vyšší pánev, skleněná nebo nerezová miska, tyčový mixér, kelímek (berte prosím v potaz, že našlehané bambucké máslo zvětší svůj objem)

Postup: Do vyšší pánve nebo hrnce dejte vařit cca 5 cm vody. Vložte skleněnou nebo nerezovou misku s bambuckým máslem a nechte ho mírně změknout (nesmí vařit!). Z vody misku vyndejte, až bude máslo změklé tak, že ho dokážete rozetřít lžičkou. Šlehejte tyčovým mixérem přibližně 5 minut do zchladnutí na teplotu kolem 50 °C. Přidejte konopný olej a mixujte, dokud se vám nevytvoří hladká šlehaná pěna. Nyní přidejte vitamín E a ještě jednou důkladně promixujte. Přendejte směs do připraveného čistého kelímku, počkejte, až úplně vychladne a teprve pak zavíčkujte. Máte hotovo a můžete používat.

Použití: Tuto konopnou mast lze použít na spáleniny, ekzémy včetně atopických, lupénku, artrózu (do II. stupně), oděrky, akné, svalové bolesti, migrény, záněty a otoky žil a jiné potíže.

Zdroj: Domácí výroba konopné masti ze sádla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP