Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

DOMÁCÍ VÝROBA Z BOROVICE PUPENŮ

OBSAH

Domácí výroba tinktury

Domácí výroba tinktury není náročná, ale je třeba ji vždy připravovat jen z čerstvých pupenů. Tinktura je vlastně alkohol, ve kterém je po určitou dobu naložena rostlinná část. Tinktura z pupenů se vyrábí naložením jednotlivých pupenů jednoho druhu stromu do směsi alkoholu a vody. Tinktury se musí vždy vyrábět jednodruhové. Teprve až po jejich výrobě je možné je společně spojovat. Alkohol při výrobě tinktury působí jednak při vyluhování účinných složek z pupenů, ale má také úlohu konzervačního činidla, takže tinktury díky tomu vydrží až dva roky. K domácí výrobě tinktury z pupenů se používá nejlépe čistá kvalitní vodka nebo i domácí pálenka, rum se použije pro zakrytí případné nechutné tinktury při její další výrobě.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ TINKTURU Z PUPENŮ - KOLIKA % ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Volf.

Dobrý den,
v receptu uvádíte: ... "Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody"...
Prosím, kolika % alkohol doporučujete použít do roztoku pro luhování pupenů?
Předem děkuji za odpověď.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

60% alkohol.

Zdroj: diskuze Recept na domácí tinkturu z pupenů - kolika % alkohol

Dávkování tinktury z pupenů stromů

Tinktura z pupenů se obvykle užívá 3krát denně 5 ml, které se před podáním zředí ve troše teplé vody. Chuť hotové tinktury může zlepšit malé množství medu nebo ovocné šťávy. Domácí tinktura z pupenů stromů se dá také použít při výrobě domácích krémů na ekzém anebo i proti akné. Například na přípravu habrového krému se hodí domácí tinktura z pupenů habru obecného.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA KOSMETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Začínající blog o vyzkoušených receptech na domácí výrobu kosmetiky! :-)
belnatura.blogspot.com/

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba kosmetiky

Sirup z pupenů borovice

Postup: Na jaře nasbírejte zelené výhonky větví, ne delší než 12 cm, pořádně je properte v teplé vodě a dejte do hrnce s vodou. Prohřívejte při mírné teplotě tak, aby nedošlo k varu, asi půl hodiny, poté přidejte třtinový cukr a přibližně 2 hodiny vařte, dokud se sirup nepotáhne jako med. Pak nalijte do připravených skleniček a dobře uzavřete.

Použití: Borovicový sirup zklidňuje suchý a dráždivý kašel a pomáhá při nachlazení.

Zdroj: Borovice - recepty

Recept na domácí tinkturu z pupenů stromů

Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem 60% alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody. Pak sklenici dobře uzavřete víčkem a nechte na 2 týdny uležet na chladném místě. Po tuto dobu obsah ve sklenicí také občas protřepejte. Po dvou týdnech je ukončeno luhování a bude třeba oddělit tekutou tinkturu od pupenů. Toho nejlépe dosáhnete v lisu na víno. Do lisu na víno vložte pytlík z gázy a prolijte jím směs pupenů alkoholu. Pak lisem vylisujte zbylé mokré pupeny, jak nejvíce to jde. Přecezenou tekutinu nalijte do sterilizovaných lahví z tmavého skla. Tím je léčivá domácí tinktura z pupenů stromů hotová. Stejným způsobem se dá vyrobit i tinktura z jakýchkoliv bylin, například se takto vyrábí tinktura z konopí, tinktura ze šalvěje, a podobně.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Diskuze

V diskuzi ŽLUČNÍK A JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirglová Liběna.

Dobrý den,byla jsem u paní,která se zabývá činskou medicinou a zjistila mi špatnou funkci jater a žlučníku.Játra pracují na 200% a žlučník na méně jak 100%.mohli by jste mi doporučit nějakou tinkturu s pupenů?Děkuji Jirglová Liběna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Tinkturu neznám, ale nezkoušela jste na podporu funkce jater třeba ostorpestřec?

Zdroj: diskuze Žlučník a játra

Borovicový likér

Budete potřebovat:

  • 15 pupenů borovice (ideální doba sběru je konec dubna, začátek května)
  • 5 hřebíčků
  • 3 kuličky jalovce
  • 1 badyán
  • 1 kousek skořice
  • 0,5 l pálenky
  • filtrovací plátýnko
  • lahev s uzávěrem

Postup: Pupeny nasbírejte na čistém místě, daleko od prachu cest. Vhoďte do láhve společně s kořením a zalijte pálenkou. Zašpuntujte a nechte stát minimálně 2 týdny. Obden protřepte. Poté slijte přes plátýnko a ponechte v lahvi na tmavém a chladném místě. Užívejte 1 stopku po dobrém obědě. Doba spotřeby je dle minimální trvanlivosti použitého alkoholu.

Použití: Likér nejen krásně voní, vypadá a skvěle chutná, ale je i účinným prostředkem proti jarní únavě a dokáže nastartovat celkovou revitalizaci. Čerstvé pupeny borovice jsou doslova nabité vitamíny a v dubnu je ideální doba sběru.

Zdroj: Borovice - recepty

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Napište nám

Podělte se s námi se svými postupy a výsledky v diskuzi pod článkem. Řekněte nám z čeho vyrábíte nejradši svoje vonné silice a jaký je váš oblíbený způsob domácí výroby. Těšíme se na vaše nápady.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Diskuze

V diskuzi RŮŽOVÁ VODA DOMÁCÍ VÝROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Caco.

autor dosť trepe hlúposti. olej-silica /attar/ sa dá vyrobiť destiláciou aj doma. na jeden liter treba 3000kg ružových lupenov. musí sa použiť dvojitá destilácia,pretože hlavné vonné a liečivé látky ostávajú v ružovej vode.
použiť sa dajú akékolvek ruže a nielen damascénska alebo stolistá,ale samozrejme výťažok silíc/oleja/ bude nižši. cena za 1 l kvalitného výťažku je cca 15000-17000€.
silice- oleje -môžete získať s hocijakých kvetov,napríklad z levandule sa ho dá získať dosť vela.
samozrejme rose damascena alebo centifolia kúpite aj v čechách a na slovensku,takže je hlúposť že najbližšie v bulharsku alebo francií

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Růžová voda domácí výroba

Čaj z jehličí borovice

Postup: Tři lžíce větviček dáme do půl litru vody, vaříme 5–10 minut a necháme vyluhovat 15–20 minut. Ochucujeme medem.

Použití: Čaj připravený z borovice připomíná barvu probouzejícího se slunce, čaj osvěží a zároveň i relaxuje tělo. Především je určen pro mladé maminky, které trpí bolestí hlavy nebo mají problémy se spaním. Čaj se doporučuje i při nervozitě a depresi. Je to přírodní relaxans, uklidňující a dodávající sílu našemu organismu.

Zdroj: Borovice - recepty

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ VÝROBU TINKTURY Z PUPENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.

Dobrý den, lze použít k výrobě jen 40-45% alkohol a jaký bude v tom případě poměr alkohol:voda ?
Děkuji za odpověď.
VK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při použití 40% alkoholu se mění poměr vody na jeden díl alkoholu 40% použijte jen jeden díl vody.

Zdroj: diskuze Recept na domácí výrobu tinktury z pupenů

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Éterický olej Borovice

Éterický olej z borovice se vyrábí macerací jehličí v oleji. Potřebujete 0,2 litru kvalitního oleje a 0,5 kg mladých výhonků borovice. Ty vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny jehličky musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte jehličky od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z borovice posiluje imunitu, působí antisepticky, protizánětlivě, pomáhá při nachlazení, mírní potíže močového systému, svalové napětí, bolesti a křeče, pomáhá při revmatismu.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .

Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc

Zdroj: diskuze Domácí výroba mastí z aloe vera

Odvar z borovice

Postup: Dvě hrsti borovicových větviček dejte do 2 litrů vody, nechte přejít varem a louhujte cca 20 minut. Tento silný odvar z borového jehličí si přidejte do koupele.

Použití: Látky obsažené v odvaru stimulují prokrvení tkání a zlepšují jejich zásobení potřebnými látkami.

Zdroj: Borovice - recepty

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Chtěla bych si udělat mast z kaštanů na bolavá kolena. Trpím artrozou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, na bolavá kolena to prý dobře zabírá. Tady je recept, jak si vyrobit kaštanovou mast: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Kurzy výroby sýrů

Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Je možné si vyrobit jogurt, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, ba i tvrdé a polotvrdé bochníky sýra. Na internetu je široká škála nabídek těchto kurzů. V cyklu kurzů „VÝROBA SÝRŮ“ se naučíte dělat sýry dobře, snadno a s radostí. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků. Je jedno, zda se budete sýrařstvím živit, nebo je budete dělat „jen tak pro sebe“. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje.

Zdroj: Domácí výroba sýra

Tinktury se sníženým obsahem alkoholu

Jsou období, kdy by mohl alkohol z tinktury při užívání vadit. Například v těhotenství, při zánětu jater nebo žaludku, či při léčbě dětí nebo při léčbě vyléčených alkoholiků. Zde je návod, jak domácí tinkturu zbavit alkoholu, ale zároveň zachovat její účinné látky. Do skleničky dejte 50 ml skoro vroucí vody a pak hned přidejte 5 ml tinktury. Tinktura se ohřeje a než zchladne, tak alkohol v ní obsažený se odpaří, tím se stane tinktura alkoholicky neškodná.


Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Video s výrobou oreganového oleje

Zde se můžete podívat na výrobu pikantního oreganového oleje.

Zdroj: Domácí výroba oreganového oleje

Použití

Tyto vonné oleje můžete použít stejně jako éterické oleje, které si koupíte, ale nemusí být zdaleka tak silné jako ty, na které jste zvyklí z obchodu. Proto buďte připraveni použít větší množství než obvykle. Domácí silice můžete například využít v arolampě nebo si můžete vytvořit svůj vlastní parfém, popřípadě vonnou svíčku.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Sběr oregana

Oregano se sklízí většinou dvakrát do roka, a to v plném květu. Suší se v polostínu ve svazečcích. Jako koření do jídel se využívá oregano sušené i čerstvé. V Mexiku se stalo součástí chilli koření. Dříve se také využívalo v domácnostech jako náhražka pravého čaje.

Zdroj: Domácí výroba oreganového oleje

Vhodné pupeny a účinky tinktur z pupenů stromů

Pupeny pro správnou léčbu gematerapií je třeba sbírat v době, kdy na jejich povrchu začne viditelně prýštit čirá lepkavá kapalina - míza. Každý strom je třeba několik dní pozorovat a pak zvolit nejvhodnější dobu sběru jeho pupenů. Každý druh stromu má na lidské zdraví jiné účinky a tedy i tinktury budou účinkovat každá na něco jiného.

  • Tinktura z pupenů z olše a vinné révy pomáhá na vnitřní zánětlivé stavy.
  • Tinktura z pupenů z břízy, habru a lísky stimuluje funkci jater a pomáhá tak například na akné, o to více, že habr ještě také stahuje póry a zklidňuje pokožku. Akné a špatná funkce jater spolu souvisí, akné totiž patří mezi hlavní příznaky tam, kde jsou nemocná játra. Další příznaky nemocných jater jsou hnědé kruhy pod očima, těmi je také signalizována špatná funkce jater.
  • Tinktura z pupenů břízy sama o sobě stimuluje ledviny.
  • Tinktura z obrovských pupenů kaštanu zvyšuje obranyschopnosti organismu.
  • Tinktura z lísky a ostružiníku pomáhá proti skleróze.
  • Tinktura z pupenů hlohu obecného zklidňuje srdeční arytmie a sráží vysoký krevní tlak.
  • Pupeny buku rozpouští ledvinové kamínky.
  • Tinktura z pupenů topolu tlumí svalové spasmy.
  • Tinktura z pupenů lípy má zase sedativní účinky, takže navozuje klidný spánek.
  • Tinktura z růže šípkové má antialergenní účinky, chová se jako přírodní antihistaminikum a tím prospívá při léčbě astma bronchiale.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP