Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

EXFOLIACE

OBSAH

Závěr k exfoliaci pleti

Celá pětinásobná procedura v dnešních cenách vyjde na 5000 Kč. Obvykle bývá exfoliace pleti doplněna ještě injekcemi botulotoxinu, aby se prodloužil efekt vyrovnané pleti. Je-li exfoliace pleti provedena správně a dostatečně intenzivně, tak pak výsledky v některých případech bývají skutečně překvapivé. Lze zde dosáhnout vizuálního omlazení pleti až o několik let.

Zdroj: Co je exfoliace pleti?

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE EXFOLIACE PLETI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terka.

Můžete mi prosím někdo popsat co je exfoliace pleti a jestli si to můžu udělat sama doma? Slyšela jsem, že se s tím prý vyrovnávají vrásky na obličeji. Je topravda? Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co je exfoliace pleti? Exfoliace pleti je chemický pleťový peeling. Jeho působení spočívá v nanášení kyseliny glykolové na ošetřovanou pokožku. Tím, jak kyselina glykolová působí, dochází k tak zvané exfoliaci pleti - odstraní se povrchové buňky kůže a to téměř až na živou tkáň!!! Pak následuje proces hojení, kdy se odstraněné buňky přirozeně nahradí novými. Proces přestavby pleti se na venek projevuje zčervenáním, které vybledne do 2 dnů po aplikaci kyseliny glykolové. Během této doby se mohou na ošetřených místech objevit také drobné puchýřky, stroupky, šupinatění nebo jemné olupování pokožky. Všechny tyto projevy většinou vymizí do 5 dnů. Pleť má po zhojení viditelně lepší srukturu a dochází k postupnému vyhlazení vrásek. Pleť je vyrovnaná, jemnější, hydratovaná a odstraňují se i předchozí projevy akné a některých pigmentových skvrn. Domácí exfoliace pleti kyselinou glykolovou nebo i kyselinou mandlovou nemohu doporučit, protože při nesprávné aplikaci může dojít k neodstranitelnému popálení pokožky a vzniku rozsáhlých svráštělých jizev. Určitě chymický peeling svěřte do rukou odborníků v některém z kosmetických salonů. Obvykle se chemický peeling provádí pět krát po sobě. Mezi jednotlivými aplikacemi je přestávka jeden týden na zhojení pleti. Celá pětinásobná procedura v dnešních cenách vyjde na 5000 Kč. Obvykle bývá exfoliace pleti doplněna ještě injekcemi botulotoxinu, aby se prodloužil efekt vyrovnané pleti. Je-li exfoliace pleti provedena správně a dostatečně intenzivně, tak pak výsledky v některých případech bývají skutečně překvapivé. Lze zde dosáhnout vizuálního omlazení pleti až o několik let.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je exfoliace pleti?

Co je exfoliace pleti?

Exfoliace pleti je chemický pleťový peeling. Jeho působení spočívá v nanášení kyseliny glykolové na ošetřovanou pokožku. Tím, jak kyselina glykolová působí, dochází k tak zvané exfoliaci pleti - odstraní se povrchové buňky kůže a to téměř až na živou tkáň!!! Pak následuje proces hojení, kdy se odstraněné buňky přirozeně nahradí novými. Proces přestavby pleti se na venek projevuje zčervenáním, které vybledne do 2 dnů po aplikaci kyseliny glykolové. Během této doby se mohou na ošetřených místech objevit také drobné puchýřky, stroupky, šupinatění nebo jemné olupování pokožky. Všechny tyto projevy většinou vymizí do 5 dnů.

Zdroj: Co je exfoliace pleti?

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVÁ DO BAZÉNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fiala.

Dobrý den,

hledám alternativu k běžné chemii na snižování PH v keramickém bazénu se slanou vodou.

Aktuálně používám www.chlorito.cz/ph-m… co je pokud se nepletu na bázi kyseliny sírové.

Postupně v průběhu sezóny "cítím" v hlubší části "pachuť" která je pravdě podobně způsobená právě zmíněným PH-.

Můžu skutečně používat kyselinu citrónovou ke snížení pH bez nějakých vedlejších "efektů"? Chápu to tak, že je šetrnější ke kůži než sírová?

Děkuji předem,
TF

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, kyselina citronová je pro pokožku lepší, než ostatní přípravky na snižování pH v bazénu. Kyselina citronová má antioxidační vlastnosti, které pomáhají zvrátit známky stárnutí a zároveň vyhlazuje texturu a tón pleti prostřednictvím exfoliace. Při vyšší koncentraci může být tato exfoliace pro pokožku iritující. Proto je potřeba postupovat s přidáváním kyseliny citronové do bazénu po dávkách a vždy po rozpuštění dávky změřit pH vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina citronová do bazénu

Účinky exfoliace pleti

Pleť má po zhojení viditelně lepší srukturu a dochází k postupnému vyhlazení vrásek. Pleť je vyrovnaná, jemnější, hydratovaná a odstraňují se i předchozí projevy akné a některých pigmentových skvrn. Domácí exfoliace pleti kyselinou glykolovou nebo i kyselinou mandlovou nemohu doporučit, protože při nesprávné aplikaci může dojít k neodstranitelnému popálení pokožky a vzniku rozsáhlých svráštělých jizev. Určitě chemický peeling svěřte do rukou odborníků v některém z kosmetických salonů. Obvykle se chemický peeling provádí pět krát po sobě. Mezi jednotlivými aplikacemi je přestávka jeden týden na zhojení pleti.

Zdroj: Co je exfoliace pleti?

Poradna

V naší poradně s názvem STARECKE SKVRNY A KYSELINA MRAVENCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Astina.

dobry den.muze mi nekdo poradit co na starecke skvrny na hrbetu ruky.co kyselina mravenc?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Astino a Majko, kyselina mravenčí se používá při výrobě rumu, jako rumové aroma, ale v kosmetice o jejím použítí nevím. Nicméně aplikací jiné kyseliny na pokožku, kyseliny glykolové se skutečně dají vybělit i stařecké skvrny. Tento proces se jmenuje exfoliace pleti nebo také chemický peeling. Tento chemický peeling dokáže v některých případech pomoci s vybělením i stařecké skvrny na hřbetu ruky. Po absolvování exfoliace může být ještě použíta diamantová mikrodermabraze, která pokožku také výrazně omlazuje a zesvětluje pigmentové skvrny. Co je ale nejdůležitější v boji proti stařeckým skvrnám na rukách, je chránit pokožku hřbetu ruky před sluncem, aby se neopalovala! Na to jsou dobré rukavice a krémy s vysokým UV faktorem.

Zdroj: diskuze Starecke skvrny a kyselina mravenci

Domácí léčba

Při domácí léčbě je důležité vyhnout se všem alergenům, které způsobují podráždění kůže. Zároveň je nezbytné vyhledání lékařské pomoci.

Exfoliace představuje vyhlazení pokožky a pomáhá odstranit staré kožní buňky, které mohou být příčinou nerovnosti pleti. Hydratace pokožky zahrnuje vyhlazení pokožky a její hydratování. Po absolvování hydratace a exfoliace je důležité vyhnout se nadměrnému mytí, protože časté mytí kůži vysušuje, naopak snížená péče způsobuje mastnou pokožku.

Pacient si často může pomoci sám, zejména nošením teplého oblečení. Taktéž je důležité, aby dbal na své bezpečí. To znamená, že nesmí dojít ke zranění, která mohou průběh nemoci zhoršit.

Zdroj: Domácí léčba červených skvrn na kůži

Upozornění pro použití salicylové masti

  • Lidé s alergií na acylpyrín by neměli používat tento exfoliační peeling.
  • Stejně jako u jiných produktů, tak i domácí masky z kyseliny salicylové, mohou způsobit vysušení pokožky. Proto je nutné po skončení této exfoliace použít hypoalergenní výživný hydratační krém.


Zdroj: Domácí salicylová mast recept

Poradna

V naší poradně s názvem RANKY PO DÁVNÝCH POPÁLENINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálie.

Dobrý, den, chtěla jsem se zeptat, mám drobné popáleninky po klasických nehodách (opaření vodou, žehličkou lehce), některé mám už 2roky, ale na prstech mi třeba zůstalo malinké kolečko tmavší pleti někdy trošičku vystouplé. Vím, že bych hlavně měla být opatrnější, ale nejsou nějaké přípravky či babské rady, jak to zkusit nechat vymizet? To už ty skvrnky budu mít do konce života? Děkuju předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Natálie, s jizvami po popálení je to podobné jako s tetováním, je to na celý život. Můžete jen zjemnit kontrast jizev po spáleninách pomocí chemického peelingu, tak zvaná exfoliace pleti. Chemický peeling dokáže narušit vrchní část pokožky a vyvolat její obnovení. Provádí se výlučně ve specializovaných studiích, protože je to nebezpečný zákrok a hrozí u něho nevratné poškození kůže, proto je třeba ho provést jen odborně!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ranky po dávných popáleninách

Exfoliace pleti cukrem

Exfoliace, tedy odstraňování vrchní vrstvy odumřelých buněk z povrchu obličeje nebo pokožky těla mechanickou cestou, je pro naši pokožku velmi důležitá. Pravidelné odstraňování odumřelých kožních buněk prospívá všem, bez ohledu na věk či pohlaví. A proč použít právě cukrový peeling? Přírodní třtinový cukr je starodávný lidový lék na suchou pokožku. Přírodní zvláčňující účinky cukru napomáhají pokožku dostatečně zvláčnit, dodávají jí na pružnosti a chrání ji proti přirozenému stárnutí, navíc jí dodají potřebnou energii pro rychlou regeneraci. Při pravidelném peelingu bude vaše pleť hladká, prokrvená a zdravá. Hotový peeling si můžete pořídit v obchodě od jakékoliv kosmetické značky, nebo si jej za mnohem nižší částku vyrobit doma.

Zdroj: Hnědý třtinový cukr na pleť

4. Chemický peeling také může vybělit pigment

Chemické peelingy (exfoliace pleti) používají silné kyseliny k odstranění povrchové vrstvy kůže. Při chemickém peelingu dochází k rozleptání horní vrstvy kůže a hojení způsobí, že se začne tvořit nová – zdravá pokožka, která již nemá shluky melaninu, který zde dříve způsobil stařecké skvrny. Více se o chemickém peelingu dočtete zde: Chemický peeling
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Jak předcházet míliím

Míliím se dá předcházet pravidelným peelingem, například exfoliace pleti se jeví v tomto směru boje proti míliím jako velice prospěšná. Dalším podpůrným faktorem, který dokáže omezit výskyt nových mílií je léčba retinolem. Retinol je vitamín A a je rozpustný v tucích. Retinol se přírodně vyskytuje především v živočišných produktech, jako například mléko, máslo a především rybí olej. Jako doplněk stravy se v případě léčby retinolem doporučuje užívat 3 krát denně jedna kapsle Omega 3 rybí olej forte.

Zdroj: Mílie, tvrdé kuličky pod kůží

Mílie

Mílie jsou drobné bílé mastné hrbolky na kůži, které jsou někdy zaměňovány s akné. Mílie jsou obvykle spíše cítit než vidět. Toto kožní onemocnění se objevuje v místech, kde je kůže nejvíce mastná a může být na tomto místě dlouhý čas. Více než 50 % novorozenců se narodí s míliemi na nose. Většina maminek si myslí, že se jedná o akné, ale není tomu tak.

Mílie je chronické onemocnění, které se dá dobře zvládnout, zejména pomocí každodenní péče o pleť a užíváním glykolových nebo retinolových produktů. Domácí léčba tohoto onemocnění většinou vede k tvorbě jizev. Mílie se nacházejí v oblastech, které jsou nejvíce mastné, proto je důležitá dobrá exfoliace. Velmi účinná léčba mílií je pomocí laseru, zejména Q-switched laseru.

Zdroj: Mílie, nebo podkožní akné?

Dermolýza

Zvláštním druhem biologického peelingu je dermolýza, což je hloubková exfoliace pleti, kde hlavní úlohu hrají pankreatické enzymy. Pankreatický enzym je látka produkovaná slinivkou břišní a slouží k rozleptání potravy v zažívacím traktu. Pokud se tyto enzymy ve správné koncentraci aplikují na pleť, tak dokážou naleptat svrchní část kůže, která jde pak vhodnými abrazivními prostředky velmi dobře odstranit – pleť se s tím hluboce omladí.

Proč dermolýza omlazuje pleť?

  • Při dermolýze se uvolňují bílkovinové (kolagenové) vazby mezi buňkami a tím se dosáhne skutečně hloubkové obnovy pokožky.
  • Při dermolýze se intenzívně odstraňují odumřelé kožní buňky.
  • Dermolýza rozkládá tuky a tím odstraňuje nepěkné tukové vaky, například pod očima a také dokáže, aby se mastná pleť proměnila v krásně matnou a zdravě suchou pokožku.
  • Dermolýza pomáhá odstranit mazové zátky v pórech, tím nevznikají nepěkné červené fleky - komedony, nebo také akné.
  • Dermolýza také vyrovnává jizvy a hrbolky po akné.
  • Dermolýza dokáže zatáhnout rozšířené póry.
  • Dermolýza štiepí škroby.
  • Dermolýza velmi důkladně odstraňuje zbytky nečistot.

Dermolýza použití:

Dermolýza se aplikuje tak, že se obvykle nanáší skutečně tlustá vrstva speciální masky, která působí mnohem déle, než je u běžných masek na obličej obvyklé. Podstatou dermolýzy jsou dva rozdílné mechanismy. Z prvé je to především peelingová složka, která jednak štěpí tuky a používá enzymy, které mají za úkol uvolnit odumřelé buňky, Ty se pak dají snadněji odstranit. Druhým mechanismem dermolýzy jsou lehce slupující se preparáty, které jsou zde ve  slabší koncentraci v podobě čistící vody, mléka či gelu Dermolýza, hloubková kúra, vyžaduje 5 až 10 ošetření jednou krát týdně. Po této kůře dermolýzou se dosáhne výrazná obnova a ozdravení pleti. Možné je aplikovat i jednorázové ošetření dermolýzou, například v rámci přípravy pleti před výživným ošetřením nějakou vhodnou výživnou maskou.

Zdroj: Biologický peeling, omlazení z přírody


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Válková


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP