Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

JAK LÉČIT UCPÁVÁNÍ CÉV

OBSAH

Co znamená ucpávání cév

Ucpávání cév je chronické degenerativní onemocnění, při kterém se ukládají zejména tukové látky do cévní stěny a tím dochází k patologickým změnám ve vnitřní a střední vrstvě cév. Naše cévy postupně tvrdnou a jejich stěna se ztlušťuje. Vznikají pláty, které pak bývají příčinou chronické ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhody, nebo ischemické choroby dolních končetin. Cévní stěna přestává být elastickou a proces vede k zúžení cévního průsvitu. K předčasnému či urychlenému rozvoji aterosklerózy pak vede zvýšená hladina krevních tuků, spolu s porušenou funkcí vnitřní výstelky cév.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Grobelná.

Prosím o radu na osvědčený lék na ucpávaní cév na dol. končetinách.Toho času užívám Enelbin a na ředění krve Stacyl.

děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Příčiny ucpávání cév

K ucpání tepen dochází v důsledku stavu známého jako ateroskleróza, ke kterému dochází, když se tukový materiál z krve přilepí na vnitřek tepen. Časem se může nahromadit dostatek tohoto materiálu, který začne ovlivňovat průtok krve. Účinky tohoto mohou záviset na umístění zablokování. Ucpané tepny mohou být zvláště nebezpečné, když omezují průtok krve zásobující srdce nebo mozek, protože tyto orgány potřebují nepřetržitý přísun kyslíku, aby správně fungovaly.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Diskuze

V diskuzi UCPÁVÁNÍ CÉV V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Prosim mel nekdo ucpavani cev noze a mel hrozne bolesti a jedine reseni bylo prijid o nohu .Jsou stejne bolesi po nebo je to lepsi .dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ucpávání cév v noze

Aneuryzma krční tepny

Aneuryzma je zeslabení stěny tepny, při kterém na tepně vzniká rozšířené místo (výduť). Pokud je tepna jen lehce rozšířena bez většího zeslabení stěny, hovoří se o ektázii (například ektázie karotidy). Zjednodušeně řečeno je tedy ektázie jakýmsi předstupněm aneuryzmatu.

Většina aneuryzmat se neprojevuje žádnými příznaky a není nebezpečná. Nicméně v pokročilých stadiích může dojít k ruptuře (prasknutí) aneuryzmatu a k život ohrožujícímu vnitřnímu krvácení. Ne všechny výdutě je potřeba aktivně léčit, nicméně při ruptuře aneuryzmatu je nutná bezodkladná operace.

Zdroj: Ucpávání krčních tepen

Diskuze

V diskuzi JAK SE PROJEVUJE UCPÁVÁNÍ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bartík.

Pacientka po úspěšné operaci srdce (trojitý bypass) si stěžovala na bolest pravé nohy.Nikdo na to cca 7 dnů nereagoval.Poté byla převezena z fakultní nemocnice do nemocnice krajské (noha byla od lýtka směrem dolu silně tmavě modrá)kde byl okamžitě zahájen pokus o průchodnost cév a žil,který byl bohužel bezúspěšný (noha byla již v tak velmi zanedbaném stavu z předchozí nemocnice) a následovala amputace končetiny ve stehně.Vzhledem k tomu,že pacientka v bezprostředně krátké době absolvovala několik velmi náročných operativních zákroků, bohužel po několika dnech zemřela,její organizmu byl natolik vyčerpán,že již nedokázal dále bojovat.Podle mého laického názoru byla po operaci bypassu totálně zanedbána pooperační léčba.Chci ještě podotknout,že v krajské nemocnici byly bleskově zahájeny všechny potřebné zákroky na vysoké profesionální úrovni což je třeba zdůrazni a za což všem týmům, které v této nemocnici byly účastny vyslovuji neobyčejné díky.Prosím o případné odborné posouzení jak by měl celý případ,od operace až po následnou léčbu,probíhat.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kryglova.

Lékařka řekla že je nevhodný pribinacek dítě má 20 měsíců je to pravda

Zdroj: diskuze Jak se projevuje ucpávání cév

Léčba

Léčba se může rozdělit na prevenci a na zabránění dalšímu rozvoji komplikací u již nemocných osob. Akutní koronární stavy se řeší vždy pod dohledem lékaře na specializovaných pracovištích. V prevenci nám budou pomáhat nejvíce potravinové doplňky, úprava životosprávy a vyvážený pohyb. Zdravá strava patří k důležitým opatřením. Začněte cvičit. Vyvážený pohyb nebo chůze prospívá cévám. Snažte se také omezit kouření.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PODEBRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Dobrý den jsem po druhé operaci ucpávání cev mám břišní baipas chci se zeptat jestli mám nárok na Křížkové lázně dekuju
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O nároku na křížkové lázně může rozhodnout jedině vaše zdravotní pojišťovna. Neexistuje souhrn diagnóz, na které by lázně byly přidělovány automaticky. Vždy se každý návrh posuzuje individuálně a pojišťovna sleduje hlavní cíl, kterým jsou úspory. Když ve vaší žádosti váš praktický lékař přesvědčí pojišťovnu, že lázeňská péče přispěje k úsporám na vaší následné péči, která by jinak probíhala bez lázní, tak je velká pravděpodobnost, že křížkové lázně dostanete. Promluvte si o tom se svým praktickým lékařem, který za vás bude posílat návrh na lázeňskou péči. Rovněž si obstarejte doporučení od svého lékaře specialisty (kardiologa), ve kterém jasně uvede, že pro stabilizaci zdravotního stavu doporučuje lázeňskou péči.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narok na lazne pri neuropatii

Jak probíhá vyčištění krčních věnčitých tepen

K průchodnosti karotidy je možné zavedení stentu. Při něm se provede vpich některé ze vzdálenějších tepen (obvykle tříselná tepna). Vzniklým přístupem se tělními tepnami až k cílovému zúžení krkavice zasune balonek, který se nafoukne a zúžené místo rozšíří – tato část zákroku se nazývá angioplastika. Následuje samotný stenting, při němž se do rozšířeného úseku stejným způsobem zasune trubicovitý stent, který udrží tepnu rozšířenou.

Zdroj: Ucpávání krčních tepen

Diskuze

V diskuzi KREVNI USAZENINY A ACYPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

....mam na mysli krevni usazeniny v cevkach v mozku, kde se ucpe prokrvovani casti mozku a lide tomu rikaji mrtvice.
Acylpyrin ma schopnost ucpane cevky procistit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Flekova Zdeňka.

Nevím o tom nic,ale moc by mě to zajímalo.Mám totiž ateriosklerozu(je to ucpávání cév.Taťka mi zemřel na infarkt v 55letech.Jestli můžete poraďte.Moc děkuji Fleková Zdeňka

Zdroj: diskuze Krevni usazeniny a acypyrin

Co rozšiřuje cévy

V potravě je třeba omezit příjem soli a jíst více zeleniny a ovoce. Samozřejmostí je nekouřit a pití alkoholu omezit na minimum. Důležitý je rovněž pravidelný pohyb – někteří odborníci uvádějí, že i takto dochází ke snižování LDL a zvyšování HDL cholesterolu. Můžete cvičit, ale stačí i chůze či rekreační plavání. To vše přispívá zároveň ke snížení nadváhy, která je také jedním z rizikových faktorů.

Jako doplněk celkové léčby je možné užívat i přírodní přípravky s obsahem lecitinu nebo některé vitaminy – vitamin C, vitamin B6 (pyridoxin) a vitamin B12 (cyanocobalamin).

Zdroj: Ucpávání cév na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ CÉVY NA NOHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda dzurkova.

muj manzel ma ucpavani cev na nohou takze nemuze vubec chodit tak jenom lezi v posteli tak by me zajimalo co se protitomu da delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Onemocnění periferních tepen je velmi časté, hlavně u lidí starších 50 let. Onemocnění je způsobeno zúženými nebo zablokovanými tepnami v nohách nebo v hlavní tepně těla (aortě). To může snížit průtok krve do svalů v lýtku, stehně nebo hýždích. Tento snížený průtok krve může způsobit bolest stehna, lýtka nebo hýždí, která se objevuje při chůzi. Jak se stav zhoršuje, bolest nastává při chůzi na kratší vzdálenosti. Postupem času může být chůze příliš bolestivá.
Co s tím dělat? Cvičit, cvičit, cvičit. Pomocí asistentky z domácí péče provádět pravidelná cvičení a masáže. Domácí péči předepíše praktický lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucpané cévy na nohu

Lymfatické příčiny otoků

Za odtok tekutin z oblasti dolních končetin je kromě žilního řečiště odpovědný i mízní systém. Nejčastější blokády odtoku tekutin tímto systémem vznikají v oblasti mízních uzlin – jejich příčinou mohou být onemocnění infekční nebo nádorová. Špatná funkce mízního systému může být ale i následkem úrazů nebo některých operačních výkonů. Otoky nohou způsobené špatným odtokem mízy postihují obvykle pouze jednu dolní končetinu, bývají nebolestivé a na pohmat tuhé až gumové.

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PROJEVUJE UCPÁVÁNÍ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Richterová.

Mám ucpané krkavice, které špatně fungují, 1 krkavice pracuje na 20% a ta druhá na 50%. Odmítla jsem lékařský zákrok pro to, že jsem těžký polyvalentní alergik a nesnesu žádné léky. Prosím, sdělte mi čím zprůchodnit tepny. pavlacarmel@seznam.cz Richterová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel neexistuje žádná jiná metoda ke zprůchodnění cév, než onen lékařský zákrok. Pokud vám ho lékař nabídl, tak to udělal s vědomím o vaší alergii a vidí zde možnou šanci na úspěch. Zkuste ještě jednou zvážit své rozhodnutí a pokuste se důvěřovat lékaři, že zařídí, aby vše dopadlo dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se projevuje ucpávání cév

Co znamená ucpaná krkavice

Nebezpečným problémem při onemocnění krčních tepen je zvýšené riziko ischemické mozkové mrtvice (ICMP). Zúžená krční tepna mění tok krve, což je spojeno se zvýšenou tvorbou krevních sraženin. Takto vytvořená sraženina se pak může z krkavice uvolnit a ve formě embolu (vmetku) putovat do mozku a způsobit mrtvici neboli cévní mozkovou příhodu (CMP). Může dojít ke stavu, kdy vznikne neprůchodnost krční tepny, a pokud se tento život ohrožující stav neřeší, nastává po přerušení krkavic vykrvácení a smrt.

Zdroj: Ucpávání krčních tepen

Načervenalé nebo namodralé zabarvení kůže

Načervenalé nebo namodralé zabarvení kůže může být způsobeno aterosklerózou. Končetiny jsou bolestivé, chladné, dostavuje se kulhání, větší náchylnost k poranění a zhoršené hojení, může se rozvinout i gangréna. Před léčbou samotnou je potřeba provést vyšetření, díky nimž se zjistí hladina cholesterolu a jiných krevních lipidů, cukru. Používají se i zobrazovací metody – ultrazvuk, angiografie – k potvrzení zúžení tepny a místa, kde je toto zúžení.

U lehčích případů se začíná změnou životního stylu, změnou diety – omezuje se příjem tuků (cholesterolu), cukru, soli, alkoholu, je potřeba ukončit kouření. Je nutné také snížit tělesnou hmotnost, která se má dostat do rozmezí 18,5–25,0 BMI, tudíž je nutné zařadit i pravidelný pohyb.

V případě, že tato opatření nestačí, nebo u těžších případů, se přistupuje k farmakologické léčbě aterosklerózy – podávají se hypolipidemika, kterých existuje několik druhů, například statiny, fibráty.

Zároveň je nutné léčit přidružené nemoci – stabilizovat krevní tlak (antihypertenziva), cukrovku (inzulin, antidiabetika), ledvinné funkce (diuretika, ACE inhibitory a jiné).

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ POCENÍ I BĚHEM DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otakar Procházka.

Dobrý den. Prosím o radu. Už asi dva měsíce cítím pálení na hrudníku, opocuji se a cítím únavu. Byl jsem s tím u obvodní lékařky.Ta si mne poslechla a řekla, že dýchání je čisté. Jedná se zřejmě o virózu. Dala mi týdenní antibiotika, která jsem využíval,ale po několika dnech se projevy vrátily. Dva, tři dny je mi dobře, pak se to znovu opakuje stále dokola. Piju zázvorový čaj, cibuli, česnek, jsem v teple.Nechci do sebe sypat chemii. Mám dobré zkušenosti s koloidním stříbrem, které též užívám, ale v tomto případě nepomáhá. Je mi 73 let a jsem jinak velmi aktivní senior. S o deset let mladší manželkou jezdíme na dovolené, výlety do hor, kde bez problémů zvládám celodenní tůry. Pravdou je, že když jsme doma, cítím během dne únavu a chodím si pospat. Pokud mne žena nevzbudí, spím i 2 hodiny. Přes noc musím mít tak 10 hodin spánku. Hlavně mne trápí ty střídající se stavy s pocením, únavou a malého tlaku na prsou. poraďte prosím, co s tím ?
Děkuji ing. Otakar Procházka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Hervert.

Hezký den,
Tyto potíže, které tu popisujete jsem měl také.
Mělo to jednoduché řešení dojít na vyšetření srdce, kde zjistí ucpávání cév.
Pocit studeného potu, horko, lapaní po vzduchu, tlak na prsou.
Únava časté spaní a vždy to přichází když je člověk v klidu .
s pozdravem J.Hervert

Zdroj: diskuze Časté pocení i během dne

Noha teplá na dotek

Noha teplá na dotek může signalizovat zánět povrchních žil s trombózou. Jeho rozpoznání nebývá obtížné, projevuje se tuhými, zarudlými, silně bolestivými pruhy v průběhu žil nejčastěji u dolní končetiny. Postihuje povrchní žilní systém nejčastěji v souvislosti s infekčním ložiskem (často i drobným) nebo s mechanickým či chemickým podrážděním žilní stěny. I když se nejedná o složité a život ohrožující onemocnění, je to stav bolestivý a ustupuje zdánlivě pomalu. Léčí se v absolutní většině případů zklidněním končetiny a podáváním mastí a léčebných roztoků. Jen vzácně přestupuje na hluboký žilní systém.

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA ČIŠTĚNÍ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Houška.

Prosím o radu ohledně ucpávání cév.Bolí mě dolní končetiny,jak při chůzi a i v klidu.Neujdu větší vzálenost a musím odpočinout pak mohu chvíli jít.Beru léky stacyl,valsacombi,enelbin.Ten mi předepsal chirurgicko cévní lékař za 3 měsíce mám přijít na kontrolu.Zatím mi to moc nepomáhá.Byl jsem zlvyklí stále něco dělat a ted mi to moc nejde.Prosím mohl by jse mi poradil,zdali je možné ještě nějaké jiné léky.Předem děkuji za odpověd.S přáním hezkého dne Miroslav Houška Mohelnice.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Macura.

Dobrý den,jsem ročník 1948,na čistění cév si dělám tento nápoj - je to na 2 litry
vody 4 citrony,4 stroužky česneku 4 cm pěkného zázvoru.Vše oloupat zbavit jadérek
potom rozmixovat a 30 minut nahřát v hrnci.Po zchladnutí přecedím do lahví a každé ráno piji slenici na lačno.Sdělte mi prosím jestli takovou kůru mohu užívat
stále,nebo je to nějak časově omezené.Předem děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Léky na čištění cév

Otok obvykle v jedné noze

Oteklé nohy (napuchlé nohy) nás dokážou omezit i v každodenních aktivitách, bohužel jsou často považovány jen za kosmetický problém, který můžeme dlouho přehlížet a podceňovat. Přitom mohou být příznakem mnoha vážných stavů a onemocnění.

Otoky vznikají hromaděním tekutiny v mezibuněčných prostorech. Díky gravitaci tekutiny stékají do níže položených míst, nohou. Příčina se tak často skrývá výše, například v úrovni ledvin či srdce. Právě celková onemocnění jsou jednou ze tří hlavních příčin otoků. Další dvě příčiny vzniku otoků najdeme na úrovni žilního systému a lymfatického (mízního) systému.

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Zúžení krční tepny příznaky

Zužování krkavic nemusí mít dlouho žádné příznaky, to znamená, že se neprojevuje ani bolestí. Jindy však může být spojeno se zhoršeným prokrvením mozku v zátěžových situacích, jako je pokles krevního tlaku, dehydratace a podobně. To se pak u starých lidí projevuje únavou, motáním hlavy, či zmateností. Mnohem nebezpečnější problém je při zúžení krkavice zvýšené riziko ischemické mozkové mrtvice, které může předcházet tranzitorní ischemická ataka. V zúžené krkavici se totiž mění tok krve a to je spojeno se zvýšenou tvorbou krevních sraženin. Takto vytvořená sraženina pak může z krkavice vletět do mozku a způsobit mrtvici.

Zdroj: Ucpávání krčních tepen

Trombóza a neschopenka

Délka léčby je individuální. Pracovní neschopnost – po vystavení neschopenky – může trvat dva a půl měsíce. Nejprve vás čeká týden v nemocnici, klid na lůžku, maximálně na záchod a do sprchy. V této době se zcela vyhýbejte zátěži nohy. Jednou týdně musíte k lékaři na Quick test při léčbě Warfarinem. Vhodné je nošení kompresních punčoch, poté rozhýbání nohy – rozchození o berlích, cvičení na lůžku, kdy jsou nohy ve vzduchu (jízda jakoby na kole, kdy střídavě šlapete, a nůžky, tedy kmitání nohama). Čím dál více prodlužujte procházky, zařaďte jízdu na kole nebo rotopedu. Během dne zkoušejte výstupy na špičky, zanožování na protažení lýtkového svalu. Vyhýbejte se masážím, teplým procedurám (sauna), nahřívání a statickému zatížení (posilování, dlouhý stoj a sed).

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Celková onemocnění jako příčiny otoků

Častou příčinou těchto otoků je onemocnění srdce (srdeční selhání), chronické onemocnění ledvin, onemocnění jater, nízká hladina krevních bílkovin, onemocnění štítné žlázy, poruchy hormonálních funkcí či některé léky. Tyto otoky jsou obvykle vodnaté, měkké, při stisknutí zanechávají otisky a postihují obě končetiny najednou. Jejich léčbu je možné zahájit až po důkladném vyšetření funkce těchto orgánů. Jejich řešení vyžaduje následné dlouhodobé sledování a pravidelné kontroly ve specializovaných ambulancích.

Otoky dolních končetin tedy mohou být projevem postižení jednak místních orgánů (žíly, mízní systém), ale i orgánů vzdálenějších a životně důležitých. Obecně platí, že při otoku nohou je v první řadě nutné objasnit jejich příčinu – a podle ní poté zvolit i odpovídající léčbu.

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Příznaky

Ucpané tepny většinou nezpůsobí žádné zjevné příznaky, takže problém je často přehlédnut, pokud nezpůsobí náhlý problém, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice. Někdy se ale mohou objevit varovné signály toho, že je tepna ucpaná dříve, než způsobí vážnou událost. Například angina pectoris nastává, když dojde k ucpání cévy zásobující srdce. To může způsobit příznaky, jako je bolest na hrudi, dušnost, bušení srdce a pocení, které mohou být vyvolány fyzickou aktivitou. Přechodné ischemické ataky (TIA) nebo malé mozkové příhody se mohou objevit, když dojde k blokádě tepen postihující mozek. Příznaky mohou zahrnovat dočasnou slabost na jedné straně vašeho těla, ztrátu zraku v jednom oku nebo nezřetelnou řeč. Angina pectoris může být známkou toho, že vám hrozí srdeční infarkt, zatímco TIA je varováním, že vám hrozí závažná mozková příhoda.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Příčiny

Příčinou je takzvaný aterosklerotický proces. S tím, jak tento proces pokračuje, se začínají objevovat fibrózní pláty, které jsou větší, tužší a někdy mají chrupavčitou strukturu. Většinou zasahují do průsvitu cévy a tím ji zužují. Tyto procesy v cévě pak mohou ve finále vyvolat takzvané komplikované léze, které vznikají z fibrózních plátů. Fibrózní pláty pak mohou masivně kalcifikovat a poškozovat strukturu cévy. Poškozená místa v cévě se tak stávají rizikem pro vznik trombu (krevní sraženina). Trombóza je následně příčinou náhlého cévního uzávěru.

Z praktického hlediska můžeme dělit aterosklerotické pláty na stabilní a nestabilní. Stabilní plát se vyznačuje nízkým obsahem tuků. Strukturu má pevnější a většinou neohrožuje následnou trombózou. S nestabilním plátem je ovšem situace jiná. Vyznačuje se vysokým obsahem tuku a často může praskat. Často z něho vzniká trombóza, která se pak projeví akutní cévní příhodou.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP