Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

JAK RYCHLE ZHNĚDNE SPÁLENÁ POKOŽKA

OBSAH

Citlivá pokožka

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Zvýšená sensibilita se projevuje v souvislosti se zátěžovým obdobím jako například v těhotenství, přechodu atd. Dále citlivost pleti ovlivňují externí vlivy, životní prostředí, kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli, avšak podle místa výskytu lze v některých případech snadněji identifikovat, o jaké onemocnění se jedná.

Zdroj: Citlivá a začervenalá pokožka

Diskuze

V diskuzi SPÁLENÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den, prosím Vás, co si mám dát na spálenou kůži? tak aby mi to co nejdříve zhnědlo, nejlépe zítra? :-) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ia.

kyselou smetanu,bílý jogurt,kefír..velmi účiné!

Zdroj: diskuze Spálená kůže

Péče o suchou pokožku rukou

Pro denní péči doporučujeme krém na přírodní bázi s obsahem přírodních hydratačních látek - Masticha krém s vanilkou . Proč používat kvalitní kosmetiku? Levné přípravky často nabídnou řešení "na první pohled". Jinými slovy efekt zaznamenáte těsně po aplikaci, ale dlouhodobě neposkytují žádné řešení, protože narušují běžný ochranný filtr už tak narušené pokožky. Pokožka je po jejich používání ještě křehčí a sušší. Z levnějších variant můžete vyzkoušet Nivea, Neutrogena.

Zdroj: Vrásčitá pokožka rukou

Poradna

V naší poradně s názvem MRAZEM SPÁLENÉ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Proti mrazem spáleným tvářím je nejlepší prevencí natřít pokožku lékařskou vazelínou. Lékařská vazelína vytvoří na pleti ochranný film, který nedovolí mrazu destruovat - spálit tváře. Na vazelínu je možné nanést i make-up.
Když už se spálení tváří mrazem stalo, tak se k poškozené pokožce chovejte, jako při spálení od sluníčka - mažte to 3x danně panthenolem a promazávejte hydratačním krémem. Důležité je mrazem spálená místa dobře masírovat, aby se prokrvila a rychle se tak obnovila tvorba nové pokožky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mrazem spálené tváře

Citlivost pokožky hlavy

Pnutí, svědění a vlasy, které jsou bolestivé až u kořínků. Stejně jako pleť nebo pokožka těla může být citlivá i pokožka hlavy, která je každý den cílem mnoha agresivních vlivů, které ji oslabují. U takovéto pokožky se pak může vyvinout akutní citlivost. Kromě svědění se objevuje i pocit suchosti a pokožka je na dotyk až bolestivá. Také se mohou objevit lupy. Fyziologická flóra pokožky hlavy je změněná a mikroorganismy se rozmnožují. Buňky pokožky hlavy se obnovují mnohem rychleji a způsobují, že se tvoří lupy.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem SPÁLENÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den, prosím Vás, co si mám dát na spálenou kůži? tak aby mi to co nejdříve zhnědlo, nejlépe zítra? :-) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau Nikolo, spálená kůže od sluníčka do zítra hnědá - to nepůjde s ničím, ale do týdne ano. Teď si co nejdříve na to nastříkej Panthenol spray - koupíš ho v lekárně. Dělej to vždy, když můžeš! Kup si také tablety betakaroten a užívej je podle návodu a chraň si spálenou kůži před dalším sluněním. Tak nejrychleji zmírníš následky spálené kůže od sluníčka a do týdne se to spraví. Příště si na kůži namaž krém DayLong 16 a budeš bez spálení postupně pěkně hnědá od začátku slunění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spálená kůže

Čím snížit cukr před odběrem krve

Zaručených rad na snížení cukru co nejrychleji před odběrem naleznete na internetu opravdu velkou řadu, ale tyto rady jsou často zavádějící. Možná si díky nim snížíte rychle hladinu cukru, ale opravdu jen na krátký čas. Uvědomte si, že jedině režimová opatření, která jsou nastavena při léčbě cukrovky, prospívají vašemu organismu. A pokud se s nimi neztotožníte, tak problém s cukrovkou nevyřešíte. Je to vaše zdraví a vaše zodpovědnost!

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi DETOXIKAČNÍ NÁPLASTI - TAK NEVÍM... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Papus.

Možná jsem něco špatně pochopil, ale mám pocit, že někdo nalepil čajový pytlík na náplast a prodává to jako "všelék od tibetské kozy". No uznejte... je to čistě přírodní, čaj by měl mít detoxikační účinky a když se to nechá celou noc louhovat na zpocených nohách, tak to zhnědne.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Detoxikační náplasti - tak nevím...

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ingredience: 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 200 g vlašských ořechů, 120 g polohrubé mouky, sníh z bílků

Ingredience na polevu: 4 žloutky, 180 g moučkového cukru

Postup: Cukr ušleháme s máslem do pěny, přidáme ořechy, mouku a lehce vmícháme sníh z bílků. Upečeme na menším pekáči ve středně horké troubě – je to rychle pečené. Horké řezy hned po vyndání z trouby polijeme polevou (4 žloutky ušleháme s cukrem do pěny). Řezy jsou rychlé a recepty na ně budete rozesílat.

Zdroj: Ořechové řezy

Diskuze

V diskuzi ZAPAŘENINY V TŘÍSLECH U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Na opruzeniny bohužel trpím, hlavně pod prsy v létě :- (Co mi teda hodně pomohlo byl IntimComfort sprej o kterém jsem se dočetla v časáku. Rychle se mi ulevilo, pokožka se zklidnila proto ho nosím neustále u sebe.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Prosim, poradte uz si nevim rady. Mela jsem malinko zapareni v podbrisku namazala jsem to gencianovou vodickou, ale tim ze mam previsle brisko, tak se to potilo, tak jsem dala polstarek a prelepila naplasti. kdyz jsme tu naplast odlepili, tak se mi udelala dalsi zaparka a uz nevim cim ji lecit. V lekarne mi poradili imazol,ale nepomohlo, tak jsem umyla hermankem a susila, jenze kdyz chodim, tak se to stale zaparuje, nevim si rady cim mazat, nepomohlo by noviko. Dekuji za radu

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Léky na vysoký tlak

Zde můžete vidět seznam léků na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi JAK SE RYCHLE NADOBRO ZBAVIT LUPŮ VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mmirek.

Měl jsem dlouhou dobu občasný výskyt lupů ve vlasech. Vždy se to opakovalo několikrát do roka. Byla vidět mírně začervenalá a olupující se pokožka ve vlasech, ze které pak vznikaly lupy. Koupil jsem si na to šampon Nizoral a normálně jsem si s ním myl vlasy do jeho vypotřebování (asi jeden měsíc). Nyní mám pokožku bez zarudnutí a bez olupujících se strupů. Takže odpověď na otázku, jak se rychle nadobro zbavit lupů ve vlasech, může být pomocí Nizoralu. Všem Nizoral na lupy asi nepomůže, ale u některých by mohl pomoci. Tady je vidět nejlevnější cena Nizoralu: www.zbozi.cz/hledani…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se rychle nadobro zbavit lupů ve vlasech

Hodnoty vysokého tlaku v těhotenství

Hodnoty vysokého krevního tlaku v těhotenství v klidu jsou při opakovaném měření vyšší než 140/90.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JiříBratschadl.

Je mi 66 let a asi dva roky se mi tvoří lupy a na řasách, pokožka na obličeji je napjatá a velmi suchá. Jinde na těle je vše v poiřádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka

Existuje několik druhů fototypů:

I - velmi citlivá, která vždy zrudne a nikdy nezhnědne

II - citlivá vždy zrudne, hnědne málo

III - normální někdy zrudne, poměrně rychle zhnědne

IV – odolná, která nezrudne téměř nikdy, snadno hnědne

Proč kůže hnědne?

Zhnědnutí kůže způsobuje kožní barvivo melanin, které se aktivuje po pobytu na sluníčku. Je přirozeným ochranným filtrem. Čím menší je schopnost organismu tvořit melanin, tím větší je riziko poškození kůže. Nejnebezpečnější složkou slunečního záření je UV záření – A, B a C. UVA paprsky nehřejí, ale pronikající hluboko do kůže, kde mohou způsobit změny vedoucí až ke kožním nádorům. Jsou přímou příčinou předčasného stárnutí, pigmentových skvrn, působí na vypadávání vlasů a oslabují imunitní systém. UVB paprsky jsou velmi silné a způsobují spálení kůže, kožní reakce a alergie (fotodermatózy) a další. Rozhodně není pravda, že pouze lidé se světlejší pokožkou trpí alergiemi na sluníčko. Taková přecitlivělost se může objevit i u lidí s tmavším typem pleti. Jinými slovy, každá pokožka reaguje individuálně a je tedy nevyhnuté věnovat ji tolik pozornosti, jakou potřebuje.

Možnosti ochrany pokožky

1. Oblečení, nejlépe s dlouhým rukávem a pokrývka hlavy

V létě je vhodné nosit lehké bavlněné oblečení a pokožku dostatečně chránit. Pokrývka hlavy by měla být automatickou součástí, chrání před úpalem, úžehem, solárními alergiemi atd.

2. Opalovací krémy s vysokým UV faktorem

Podle výše SPF faktoru poznáte, jak dlouho můžete bezpečně pobývat na sluníčku a současně i za jakou dobu kůže bez ochrany zrudne. Prostředek s ochranným faktorem například SPF 15 umožňuje trávit na sluníčku bezpečně 15 minut a současně označuje, že po zhruba 2,5 hodině fototyp I určitě zrudne.

Faktor 50+ představuje maximální ochranu a nic vyššího už na trhu nenajdete. Přípravky s vysokými filtry by měli používat hlavně děti, lidé s fototypem I a II, dále lidé s kožními alergiemi, zraněním či jinými kožními problémy. Kvalitní ochranný přípravek by měl obsahovat UV A a UV B filtr. Osvědčené neparfémované přípravky vhodné i pro citlivou pokožku nabízejí značky jako např. Bioderma, Daylong, Altermed.

Mnoho lidí zapomíná na citlivé části obličeje – rty, nos a uši. Proto je důležité používat přípravky speciálně pro tyto oblasti: pomády, krémy. Velmi nebezpečné je slunění u kojenců a batolat, kteří ještě nemají vyvinutý ochranný systém proti UV záření. Odhadovaná bezpečná doba pobytu na sluníčku je max. 45 – 60 minut, nejlépe však s ochranným krémem s vysokým UV faktorem a kloboučkem. Přehled přípravků vhodné pro citlivou pokožku dětí najdete zde: solární dětská kosmetika.

Móda bronzové pleti si vybírá daň v podobě zhoubných i méně nebezpečných nádorů. Nejvíce škodlivé je „spálení“ kůže v dětském věku anebo při vystavení bílé pokožky náporu slunečních paprsků. Pro pokožku to představuje takový šok, že není divu, když reaguje spálením anebo vznikem kožních nádorů. Kůže má obrovskou paměť, a když kožní buňky nasbírají dostatek škodlivých impulsů, dochází v jádru buněk k poškození vedoucí k nekontrolovatelnému dělení buněk – tj. k nádoru. Existují však studie, které prokázaly, že pravidelné, ale hlavně pomalé opalování nevedlo k zvýšenému výskytu zhoubných kožních nádorů (např. u dělníků vystavených sluníčku).

3. Přípravky po opalování pro zklidnění pokožky

Po slunění ztrácí pokožka pružnost, hydrataci, je napnutá, obvykle červená a podrážděná. Na konci dne je potřeba pokožku osprchovat a očistit od písku a chlorované nebo slané vody. Přípravky po slunění snižují podráždění a pečují o pokožku a navíc prodlužují kýžené opálení. Najdete je ve formě hydratačního mléka, oleje či sprejů. Při mírných spáleninách jsou vhodné především výrobky s vysokým obsahem aloe vera, panthenolem (např. panthenolovou pěnu Dr.Muller, Altermed). Vhodné jsou také obklady z uvařeného, vychlazeného černého anebo zeleného čaje, pomáhá také smetana, bílý jogurt.

4. Doplňky stravy s obsahem antioxidantů

Pomáhají pokožce tím, že vážou volné radikály, dodávají pokožce látky pro zachování pružnosti a některé podporují tvorbu melanimu a urychlují opálení. Mezi významné antioxidanty nejčastěji obsažené v doplňcích stravy patří betakarotén, lykopen, C vitamin, E vitamin, selen, koenzym Q10 a další. Doplňky stravy je nutné užívat zhruba 3 – 4 týdny před létem anebo plánovanou dovolenou u moře a doporučuje se nepřestat s užíváním ani po dovolené. Patří sem například Inneov Sensibilite anebo novinka na trhu Neobotanics SUN Complex, který je v současné době asi tím nejlepším, co trh nabízí.

Máte příliš mastnou pokožku obličeje, a proto se vyhýbáte používání ochranných krémů na obličej? Vhodný nemastící přípravek nabízí Eucerin – zmatňující emulzi na obličej s SPF 30.

Zdroj: Slunění v létě

Diskuze

V diskuzi CO SPUSOBUJÍ ZAVRATE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr zmrzlik.

pri rychlem pohybu pri zmene tela nap. rychle postavení rychle otocení se na par sekund zamota hlava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co spusobují zavrate

Pomůže na rychlé snížení Gurman Diamizin?

Tento doplněk stravy dle zkušeností uživatelů perfektně zabírá na udržení normální hladiny cukru. Potlačuje chuť na sladké a tím drží hladinu cukru v krvi v normě a zároveň tím napomáhá redukci váhy.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Dolénková.

Zdravím :-) Před dvěmi měsíci jsem prodělala pásový opar asi 5 cm v průměru. Léčení probíhalo vitaminy skupiny B vnitřně a mazáním postiženého místa na zádech tekutým
pudrem. Vše proběhlo, ale na zádech mi zůstaly nehezké vystupující červenofialové pupínky.
Lékařka mi k tomu nic neřekne, i v začátku nemoci mi bylo sdělěno, že je to malé a abych znovu přišla pouze kdyby se to rozlézalo dále. Flek nebolí, ale občas hodně svědí. Může mi prosím někdo poradit, čím třeba mazat nebo jak postupovat k odstranění pupínků ? Četla jsem, že následky pásového oparu mohou ztrpčovat život ještě měsíce i roky po prodělání nemoci. Děkuji všem za sdílení zkušeností.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U pásového oparu je skutečně nutné počkat, než se pokožka vrátí do původního stavu a to může trvat i měsíce. Zevní péče pomocí mazání je dobrá pro celé tělo, takže ji určitě provádějte s použitím oblíbeného tělového mléka, ale váš problém to moc nevyřeší, protože oparem zdevastovaná pokožka je postižena již při svém vzniku. Problém s její strukturou bude třeba vyřešit výživou - vhodnými bílkovinami, především kolagenem. Dále vitamíny řady B, E a C a minerálem vápník s koenzymem Q10. Aby se všechny tyto živiny dostaly rychle na místo svého určení, tak je potřeba rozproudit krevní oběh, takže ještě zařaďte několikrát do týdne saunu s důkladným vyhřátím celého těla a následným schlazením studenou vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP