Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

JAK SNÍŽIT TEPOVOU FREKVENCI

OBSAH

Aktivní tepová frekvence (ATF)

Tento tep naměříme během dne v klidovém režimu. Normální hodnoty tepové frekvence jsou kolem 70 až 80 úderů za minutu. U netrénovaných lidí pracuje srdce méně ekonomicky, údery jsou rychlejší a po mírném tělesném zatížení tepová frekvence prudce stoupá.

Během samotného cvičení bychom se měli snažit udržovat tepovou frekvenci v rozmezí 60–75 % změřeného/vypočítaného tepového maxima, když pomineme úvodní rozcvičení a protahování a závěrečné vyklusávání.

Aerobní tepová frekvence, která zvyšuje srdeční frekvenci, zvyšuje i metabolismus, a to i na několik hodin, protože svaly musí spalovat kalorie při své regeneraci. Čím více svalů člověk má, tím větší je jeho bazální metabolický výdej a lépe se hubne. Nezapomínejte, že na hubnutí má ze 70 procent vliv stravovací režim! I když budete cvičit každý den jako blázen a udržovat zónu pro spalování, tak nezhubnete, pokud nezačnete zdravě a vyváženě jíst.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem TEPOVÁ FREKVENCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nový.

Rozdíl výpočtu MTF podle uvedených dvou vzorečků ukazuje chybu.
1. 126 t
2. 180 t
Při věku 62 r. Tak kde je pravda ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro muže ve věku 62 let je ravda někde v rozmezí 126 až 150 tepů za minutu. Nelze přesně stanovit maximální tepovou frekvenci jenom matematickým výpočtem. Vždy záleží na skutečné kondici a zdravotních možnostech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tepová frekvence podle věku

Tepová frekvence v klidu

Tepová frekvence je ukazatelem trénovanosti a zdravotního stavu.

Klidovou tepovou frekvenci naměříme ráno v posteli po probuzení. U vrcholových sportovců mohou tyto hodnoty dosahovat pouze 30 úderů za minutu. Normální hodnoty se pohybují kolem 60 úderů za minutu.

Aktivní tepovou frekvenci naměříme během dne v klidovém režimu. Normální hodnoty tepové frekvence jsou kolem 70–80 úderů za minutu. U netrénovaných lidí pracuje srdce méně ekonomicky, údery jsou rychlejší a po mírném tělesném zatížení tepová frekvence prudce stoupá.

Maximální tepová frekvence se pohybuje kolem 170–210 úderů za minutu. U netrénovaného člověka dosahuje téměř stejné hodnoty jako u trénovaného závodníka a tréninkovým procesem bývá velmi málo ovlivněna. Proto je maximální tepová frekvence stěžejní pro určování dalších úrovní tepové frekvence.

Jestliže je maximální tepová frekvence pevně stanovená fyziologií člověka, nedá se zvýšit. Klidovou tepovou frekvenci lze snížit pravidelným tréninkem. Jde tedy o to, že pravidelným tréninkem (rychlá chůze, běh, plavání, cyklistika a podobně) se posiluje srdce, konkrétně jeho puls, jelikož srdce je také sval.

Srdeční činnost by se měla chápat jako celek, který ovlivňuje chod organismu, a nejde pouze o hodnoty aerobní zóny. To je důvod, proč lidé, kteří začnou s fyzickou aktivitou, s ní i brzo skončí. Neposilují totiž srdce a striktně se drží pouze v aerobní zóně. Po čase se nedostavují výsledky v nárůstu kondice. Z hlediska spalování tuků je nejdůležitější správná strava a posilování srdce (kardiozóna), protože posílením srdce se posílí i výdrž v aerobní zóně. Čím silnější bude srdce, tím více se rozšíří aerobní zóna.

Tepová frekvence u dětí je variabilní a je závislá na mnoha faktorech. Jedná se o fyzickou aktivitu, celkový zdravotní stav, vlivy životního prostředí i náladu dítěte.

Obvyklé hodnoty:

  • u kojenců (1 měsíc) – 140 tepů za minutu;
  • 1. až 12. měsíc – 132 tepů za minutu;
  • 1 až 2 roky – 124 tepů za minutu;
  • 2 až 4 roky – 115 tepů za minutu;
  • 4 až 6 let – 106 tepů za minutu;
  • 6 až 8 let – 98 tepů za minutu;
  • 8 až 10 let – 88 tepů za minutu;
  • 10 až 12 let – 80 tepů za minutu;
  • 12 až 15 let – 76 tepů za minutu.

Ve věku 15 až 50 let by průměrná tepová frekvence měla být kolem 70 tepů za minutu a po 50 letech:

  • 50 až 60 let – 74 tepů za minutu;
  • 60 až 80 let – 79 tepů za minutu.

Významná změna srdeční frekvence může znamenat možný vývoj nemoci.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi TEPOVÁ FREKVENCE V MENOPAUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SimKA.

Díky za článek, je opravdu detailní a člověk se tady dozví hodně informací. Hledala jsem tyto informace ve spojení s tepovou frekvenci v období menopauzy, kdy to pěkně kolísá. Dobré info a vysvětlení. Už se těším, až to přejde.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tepová frekvence v menopauze

Jak měřit tepovou frekvenci u dětí

Stačí stisknout prstem velkou tepnu, která se nachází na zápěstí, krku a zadní části chodidla. Poté byste měli cítit rytmické pulzování krve. Nyní musíte počítat puls po dobu 10 sekund a vynásobit toto číslo šesti. Výsledná hodnota je ukazatelem frekvence srdečního svalu během jedné minuty. Normální puls by měl být pravidelný, rytmický a musí splňovat věkovou normou.

Tepová frekvence se zjišťuje ve stavu absolutního klidu ve stejné poloze dítě.

Tepová frekvence plodu je 120–160 tepů za minutu a jakékoli známky zpomalení nebo nepravidelnosti mohou znamenat ohrožení dítěte.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem POTŘEBA BÍLKOVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Ještě se zeptám, nedojde k zatížení ledvin při takovém množství bílkovin za den ?
Pokud se ještě k tomu jedná o hubnutí.
Kolik by měl tedy přijmout 110 kg muž bílkovin, pokud nemá dnu, jen zvýšenou kyselinu močovou a je kontrolována lékem ?

Děkuji za upřesnění

H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro muže se zvýšenou kyselinou močovou je maximální zdravá dávka bílkovin 1,5 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Pro ochranu ledvin je vhodné dodržovat pitný režim a to tak, aby moč byla vždy buď čirá a nebo nepatrně zbarvená do zlata. K pitnému režimu se nejlépe hodí pramenitá voda v objemu minimálně 3 litry za den, která může být doplněna dvěma až třemi šálky kávy nebo čaje.
Důležitý je i zdravý pohyb obsahují posilovací cvičení se zátěží a aerobní pohyb s trvalou tepovou frekvencí 120 po dobu alespoň 20 minut každý den.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Denní potřeba purinů

Výpočet tepové frekvence podle váhy

Maximální tepovou frekvenci si můžete sami spočítat. Pro výpočet existuje několik různých vzorečků.

Jednoduchý příklad výpočtu:

  • pro muže: svůj aktuální věk odečtěte od čísla 214 a výsledek vynásobte číslem 0,8;
  • pro ženy: svůj aktuální věk odečtěte od čísla 209 a výsledek vynásobte číslem 0,7.
Vzoreček pro výpočet maximální tepové frekvence (MTF) podle váhy:
  • MTF (ženy) = 210 – 1/2 vašeho věku – 5 % vaší váhy;
  • MTF (muži) = 210 – 1/2 vašeho věku – 5 % vaší váhy + 4;
  • tepová frekvence pro spalování tuků = 60 % až 80 % z MTF (nejlépe 70 % z MTF).

Jinou možností, jak zjistit, jakou máte maximální tepovou frekvenci, je zkusit to v praxi. Ideální je zvolit nějaký prudší kopec, na který budete běhat nahoru a dolů, optimálně by se mělo jednat o trasu alespoň 200 až 300 metrů do kopce. Pořiďte si nějaký měřič tepu. Tento kopec pak několikrát vyběhněte nahoru a dolů, a to 5x až 6x. Nejvyšší hodnota tepové frekvence, kterou za celou tu dobu naměříte, bude vaše maximální tepová frekvence, nebo se jí bude limitně blížit.

Pro začátek nepotřebujete žádné sofistikované měřiče, postačí, když si zpočátku čas od času během cvičení změříte tep na zápěstí. Poměrně brzy se naučíte sami poznat, jak rychle máte běhat nebo jak intenzivně cvičit.

Při cvičení z důvodu hubnutí nemá cenu překračovat hranici 75 % maximální tepové frekvence. Pak byste se už jen zbytečně unavovali bez výrazného efektu na vaše tukové zásoby. Obdobně je ale nutné, abyste cvičení moc neodbývali. Jinak sice spálíte nějaké kalorie, ale váš tuk to nepozná.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi MUDR JAN ŠULA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Pavel.

Dobrý den. Žádám o radu pana doktora Šulu. Je mi 42let a loni jsem dostal tinitus. Je nějaká možnost úplného vyléčení? Děkuji za případný zájem poradit. S úctou Roman Pavel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sasa.

Vyzkousejte frequency tinnitus z youtube; šumy ruzovy, bily apod, ty to zmirnuji nebo aspon prekryvaji/ulevuji, mne to pomaha. Nejlepsi je mit top kvalitu napr. Format Wave (zde nutny prehravac, ktery to umi prehrat, sluchatka s co nejvetsim nebo potrebnym rozsahem frekvenci), muze byt i mp3, ale trva to dele.....melo by se to poslouchat dennodenne aspon 40 dni..... Pise o tom take Peter Studenik jak se toho zbavil , beztinnitu.cz. Frekvence jsou super, kdyz najdete pro vas tu pravou. Ja se treba zbavim bolesti v krizi i za 15 minut, co by jindy trvalo cele tydny. Vychazi to z poznatku solfeggio frekvenci. Jinak se to pousti slabe, maximalne do hlasitosti prijemne, jinak by si clovek mohl poskodit sluch - zde urcite plati, ze mensi hlasitost znamena vice. Nesmi se u toho ridit, prace s nebezpecnymi nastroji, .......apod, jste vlastne v urcite meditaci. Vse chce uzivat s rozumem.
Snad to nekomu pomuze.
Sasa

Zdroj: diskuze MUDr Jan Šula

Karvonenova formule

Tato metoda výpočtu cílových tréninkových zón při zátěži je označována jako jedna z nejúčinnějších. Pro většinu amatérských sportovců je tato metoda dostačující, nicméně chcete-li získat přesný údaj, měli byste absolvovat speciální laboratorní vyšetření.

Zjistěte si klidovou tepovou frekvenci (KTF) po probuzení. Předtím než vstanete z postele, si změřte tep, a to nejlépe na zapěstí, popřípadě na krční tepně. Měřte počet tepů během šedesáti sekund. Abyste vyrovnali náhodné výkyvy tepové frekvence, proveďte měření tři dny po sobě a spočítejte průměr.

Vzorec: 220 – věk = maximální tepová frekvence (MTF)

Podle tepové frekvence zjistíte, v jakém pásmu zatížení se pohybujete. Hodnoty jsou individuální a závisí na stupni vaší trénovanosti. Běží-li například dva rekreační běžci stejným tempem, pro jednoho je výkon středním (klidným) zatížením, druhý, méně trénovaný se už může dostávat do pásma vysokého zatížení.

Stupně intenzity zatížení:

  • nízký stupeň zatížení: 50–60 % (z maximální tep. frekvence MTF);
  • střední stupeň zatížení: 60–70 %;
  • vysoký stupeň zatížení: 75–85 %.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem RHIPSALIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Teika.

prosim,nevim si rady s timto kaktusem,porad mi opadavaji ty tycinky z toho kaktusu aniz bych se ho dotkla.Prosim poradte mi nekdo co stim.Diky Tezka Helena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejspíše mu je horko. Teplotu rostliny snížíte rosením.
Tato rostlina nepotřebuje složitou péči. K jejich umístění potřebují teplé a hodně světlé místo, ale bez přímého slunce. Kromě vlhkého prostředí mu můžete pomoci tím, že ho v největších vedrech postříkáte vodou. Rostliny by měly být chráněny před průvanem a náhlými změnami teploty. Ideální teplota pro něj je mezi 18-20ºC, a v zimě by neměla klesnout pod 10ºC.
Rhipsalis Cassutha oceňuje bohatou, čerstvou, kyselou a dobře odvodněnou půdu. Toho lze dosáhnout smícháním stejných dílů písku, zahradní zeminy a vřesové zeminy. Ohledně zavlažování se doporučuje pravidelně zalévat, až když je substrát plně vyschlý, nejlépe dešťovou vodou. Pokud nemůžete dešťovou vodu zachycovat, je vhodné vodu z kohoutku upravit, aby změkčila. Je velmi důležité, aby půda začala vysychat před další zálivkou. Když rostlina v zimě odpočívá, je třeba snížit intenzitu a frekvenci zavlažování.

Zdroj: diskuze Rhipsalis

Při tréninku používejte správné zátěžové parametry!

Pokud je váš tréninkový plán špatně sestaven, povede to k takové kortizolové reakci, že konečným výsledkem bude přetrénování. Používejte takovou frekvenci tréninku, kterou bez problémů zvládnete. Kolikrát je lepší trénovat dvakrát denně při podstatně kratších trénincích než jednou denně, ale dlouze. Ať ovšem trénujete jakkoli často, neměl by váš trénink po rozcvičení trvat déle než jednu hodinu.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Diskuze

V diskuzi ČÍM SNÍŽIT GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

ahoj
mám zvýšené hodnoty GGT, čím se dají snížit???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím snížit ggt

Používejte kardio trénink jen velmi omezeně!

Pokud nechcete příliš zvyšovat hladinu kortizolu, odřekněte si přemíru kardiovaskulárního tréninku. Stačí jen 20 minut kardia zátěže při 60% - 70% maximální tepové frekvenci. Člověk není aerobně predisponované zvíře. Lidé jsou od pravěku přizpůsobeni k tomu, aby po své kořisti vrhli kámen nebo oštěp, ne aby ji pronásledovali deset kilometrů. Je pouze mýtem, že prostřednictvím kardia spalujete jenom tuky, spalují se i svaly. Takové tvrzení vychází ze zastaralých studií, které nebyly schopny měřit všechny energetické zdroje tréninku. Aminokyseliny se již odedávna jako energetický zdroj kardio tréninku přehlížejí. Kardio tréninkem se tedy nespalují jenom tuky, ale i svaly.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Poradna

V naší poradně s názvem TRAZODONI HYDROCHLORIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jestli se po tomto léku nepřibývá a nemá vliv na pokožku.Též, bych chtěla vědět jak dlouho se musí brát.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trazodon je antidepresivum. Používá se k léčbě velké depresivní poruchy, úzkostných poruch a potíží se spánkem. Lék se užívá dlouhodobě ústy. Trazodon má své vedlejší účinky zejména v prvních týdnech léčby. Mezi ně však nepatří ani přibývání na váze ani vliv na položku. Běžné vedlejší účinky jsou sucho v ústech, pocit na omdlení, zvracení a bolest hlavy. Závažnější vedlejší účinky mohou zahrnovat sebevraždu, mánii, nepravidelnou srdeční frekvenci a patologicky prodlouženou erekci u mužů. Trazodon má také sedativní účinky.
Trazodon se používá od roku 1981 a patří mezi nejčastěji předepisovaná antidepresiva.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trazodoni hydrochloridum

Jak snížit cukr v krvi v těhotenství

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá – je potřeba snížit spotřebu cukru. To je hlavní cesta, jak požadovaného stavu dosáhnout. Důležité je i snížit příjem škrobových sacharidů, které se v těle změní na cukr.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Můžu brát valetol když beru xarelto. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Valetol obsahuje celkem 3 účinné látky:
- paracetamol,
- propyphenazol,
- kofein.
Pokud užíváte Xarelto, tak byste se měla vyhýbat lékům s léčivou látkou propyphenazol, kam patří i Valetol. Používání této léčivé látky s lékem Xarelto se obvykle nedoporučuje, ale v některých případech může být vyžadováno. Pokud jsou oba léky předepsány společně, může lékař změnit dávku nebo frekvenci užívání jednoho nebo obou léků. Samovolné užívání Valetolu při léčbě Xareltem bez doporučení lékaře je zbytečné hazardování.
Pokud užíváte Xarelto, tak proti bolesti hlavy a zubů, menstruační bolesti i na snížení horečky raději použijte samotný paracetamol (např. PARALEN) a k tomu si dejte šálek kávy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Tepová frekvence při běhu

Při sportu dosahujeme různé maximální tepové frekvence. Určité maximální tepové frekvence dosáhneme při běhu, nižší hodnoty pak dosáhneme při aerobiku či při cvičení podobného druhu a o trochu nižší pravděpodobně při jízdě na kole, plavání či chůzi.

Podstata je v tom, že pokud cvičíme na procentuální výpočet maximální tepové frekvence (MTF), je nutné brát jako 100% hodnotu maximální srdeční frekvenci dosaženou při tom konkrétním druhu sportu. Obecně řečeno, pokud bychom v bazénu chtěli dosáhnout maximální tepovky, které jsme dosáhli při běhu, tak by se mohla voda vařit, a stejně maximální tepovky z běhu nedosáhneme.

K budování rychlostní vytrvalosti musíme běhat s jinou srdeční frekvencí, než když chceme během pohybové aktivity hlavně hubnout.

K výpočtu můžeme použít vzoreček MTF = 220 – věk, což platí asi pro 50 % populace.

TF max. při běhu = 220 – 1,03krát věk (roky).

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT KREVNÍ TLAK BEZ LÉKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Štěpánek.

Mám vyšší spodní tlak , slyšel jsem již hodně rad, jak tento tlak snížit , poradí mi někdo podle svých zkušeností , které čaje , bylinky ap. na snížení pomáhají , a jak si tedy osobně připravit tinkturu z česneku. Děkuji Jirka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit krevní tlak bez léků

Snížení hladiny kreatininu

Osoby s vysokou hladinou kreatininu trpí rizikem dehydratace, poškozením srdce a ledvin, dokonce i smrti. Chcete-li snížit úroveň kreatininu, zde jsou možné způsoby:

  • Člověk by měl snížit příjem kreatinových doplňků.
  • Pijte co nejvíce tekutin, jak je to možné, protože močením můžete snížit hladinu kreatininu.
  • Vždy kontrolujte úroveň kreatininu pomocí krevních testů, podle nich přesně poznáte, zda je tato látka vylučována správně z těla.
  • Jezte dietní jídla, která prospívají ledvinám a nezatěžují je.
  • Pokud hladina kreatininu není snížena dietou ani léky, lékaři mohou diagnostikovat selhání ledvin, pacient by v tomto případě musel podstoupit dialýzu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Diskuze

V diskuzi GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína Zdražilová.

jak snížit přírodně GGt? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZUZANA KELIŠOVÁ.

dobrý den nevím jestli to tady funguje ale chci se zeptat co je to GGT vyšetřené v krvi laboratorně děkuji keliš

Zdroj: diskuze GGT

Jak se dá rychle snížit vysoký krevní tlak

Ještě před nasazením léků lékař ve většině případů doporučuje změnu životního stylu: Máte-li nadváhu, pokuste se zhubnout. Srdce člověka s nadbytečnými kilogramy se totiž mnohem více namáhá a tato práce navíc způsobuje zvýšení krevního tlaku. Proto zhubnutí vede i ke snížení tlaku. Dále se snažte snížit každodenní stres a napětí. Naučte se relaxační techniky (například autogenní trénink, jóga). Omezte spotřebu soli pod 5 g denně. Toto opatření vede ke snížení krevního tlaku o 5 mm Hg a organismus též lépe reaguje na léčbu léky. Díky tomu může lékař v některých případech dokonce snížit jejich dávkování. A čím menší dávky léků, tím méně vedlejších účinků. Snažte se rovněž pravidelně věnovat vytrvalostním sportům, a to 3─5x týdně 20─60 minut. Mezi vytrvalostní sporty patří rychlá chůze, běh, cyklistika, jízda na běžkách a turistika.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Čím snížit cukr před odběrem krve

Zaručených rad na snížení cukru co nejrychleji před odběrem naleznete na internetu opravdu velkou řadu, ale tyto rady jsou často zavádějící. Možná si díky nim snížíte rychle hladinu cukru, ale opravdu jen na krátký čas. Uvědomte si, že jedině režimová opatření, která jsou nastavena při léčbě cukrovky, prospívají vašemu organismu. A pokud se s nimi neztotožníte, tak problém s cukrovkou nevyřešíte. Je to vaše zdraví a vaše zodpovědnost!

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Jak snížit kreatinin v krvi?

Vzhledem k vysoké úrovni kreatininu v krvi mohou začít selhávat ledviny. Častými příznaky není jen selhání ledvin, ale také dehydratace a obstrukce močového měchýře. Ke snížení kreatininu v krvi musí být provedeno následující:

  • kompletní fyzikální vyšetření;
  • postupovat podle doporučení lékaře;
  • zvýšit příjem tekutin;
  • kontrolovat jídelníček, aby bylo dosaženo snížení příjmu kalorií;
  • denně cvičit;
  • konzumovat potraviny, které jsou dobré pro ledviny, například salát, zelí, cibule, mrkev, brusinky, kapusta, omega-3 mastné kyseliny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny;
  • snížit spotřebu potravin škodlivých pro ledviny, jako je červené maso, mléčné výrobky, nápoje obsahující kofein;
  • nejméně jednou za rok byste si měli nechat udělat krevní testy na hladiny kreatininu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Jak snížit cholesterol bez léků

Je-li v dospělosti hladina krevního cholesterolu v normě (méně než 5,00 mmol/l), je z preventivních důvodů prozíravé konzumovat pestrou stravu s optimálním množstvím živin, vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dostatkem vhodných tekutin. Samozřejmostí by měl být pravidelný dostatečný pohyb, nekouřit a omezit příjem soli.

Doporučený denní příjem cholesterolu v potravě je do 300 mg. V případě zvýšené hladiny cholesterolu v krvi se snažíme výběrem vhodných potravin denní příjem cholesterolu snížit (do 200 mg) a zařazením potravin s obsahem nenasycených mastných kyselin (olejová linolová, alfa-linolenová) a vícenenasycených mastných kyselin n-6 a n-3 upravit hladinu krevního cholesterolu. Nenasycené mastné kyseliny snižují obsah cholesterolu a působí protizánětlivě, vícenenasycené mastné kyseliny významně snižují tvorbu krevních sraženin a zvyšují hladinu HDL cholesterolu. Totéž platí v případě vysoké hladiny krevního cholesterolu. Lékař doporučí a předepíše léky na snížení cholesterolu, ale samozřejmostí je dodržování vhodné nízkocholesterolové stravy.

Zdroj: Jak snížit cholesterol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP