Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

JAKÝ ROZDÍL MEZI DROŽDÍM A PIVOVAR KVASNICE

OBSAH

Na co kvasnice zabírají?

Pro léčbu akné, respektive pro komplexní léčbu při nedostatku vitamínů skupiny B, jsou kvasnice skutečně prospěšné, Pivovarské kvasnice, droždí nebo jejich sušená léková forma - Pangamin, jsou přirozeným zdrojem bílkovin a jiných biologicky cenných látek. Mají bohatý obsah dobře stravitelných bílkovin (kolem 40 procent), cukrů a zejména komplexu vitamínu B, což platí zvláště pro pivovarské kvasinky v lékové formě Pangamin. Ta se obecně využívá při léčbě nervových onemocnění, při zánětlivých kožních chorobách (tedy i léčba uhrů), při poruchách zažívacího traktu a jaterních chorobách (játra souvisí s výskytem akné). Je nutné ale mít na paměti, že ne všechny vitamíny skupiny B jsou v boji proti akné prospěšné. Vitaminy skupiny B Vitamin B2 a vitamin B5 projevy akné prokazatelně vylepšují, ale vitaminy B6 a B12 je mohou naopak zhoršovat, nebo dokonce i vyvolat. Všechny tyto čtyři vitaminy jsou obsaženy v droždí. A jaké je celkové výživové složení droždí nebo pivovarnickcých kvasnic?

Zdroj: Kvasnice na akné

Poradna

V naší poradně s názvem KVASNICE NA AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Chtěla jsem se zeptat, jestli jsou skutečně účinné kvasnice na akné? Slyšela jsem od několika kamarádek, že ho jedí a mají prý po tom lepší pokožku. Poradíte mi prosím jak to ve skutečnosti je s kvasnicemi na akné nebo droždím na akné? Děkuji, Áďa.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro léčbu akné, respektive pro komplexní léčbu při nedostatku vitamínů skupiny B, jsou kvasnice skutečně prospěšné, Pivovarské kvasnice, droždí nebo jejich sušená léková forma - Pangamin, jsou přirozeným zdrojem bílkovin a jiných biologicky cenných látek. Mají bohatý obsah dobře stravitelných bílkovin (kolem 40 procent), cukrů a zejména komplexu vitamínu B, což platí zvláště pro pivovarské kvasinky v lékové formě Pangamin. Ta se obecně využívá při léčbě nervových onemocnění, při zánětlivých kožních chorobách (tedy i léčba uhrů), při poruchách zažívacího traktu a jaterních chorobách (játra souvisí s výskytem akné). Je nutné ale mít na paměti, že ne všechny vitamíny skupiny B jsou v boji proti akné prospěšné. Vitaminy skupiny B Vitamin B2 a vitamin B5 projevy akné prokazatelně vylepšují, ale vitaminy B6 a B12 je mohou naopak zhoršovat, nebo dokonce i vyvolat. Všechny tyto čtyři vitaminy jsou obsaženy v droždí. A jaké je celkové výživové složení droždí nebo pivovarnickcých kvasnic?
Zde je souhrn aktivních látek, které můžou tělu kvasnice dodat:

- Biologicky cenné látky dusíkaté
(proteiny, cerevisin, zymokasein, nukleoproteidy, glutathion, esenciální aminokyseliny).

- Glycidy
(zvláště glykogen, ribosa a desoxyribosa)

- Lipidy
(nenasycené mastné kyseliny, zvláště pak kyselina linolová a linoleová, označovaná jako vitamin F).

- Fosfatidy a steroly
(lecitin, kefalin, ergosterol - provitamín D, a steroly podobné pohlavním hormonům).

- Minerální látky
(Ca - vápník, P - fosfor, K - draslík, Mg - hořčík, Na - sodík)

- Stopové prvky
(Fe - železo, J - jód, Cu - měď, Zn - zinek, Mn - mangan atd.)

- Vitaminy
(Thiamin – B1, riboflavin – B2, niacin – B3, kyselina listová, kyselina pantotenová – B5, pyridoxin – B6, kyselina p-aminobenzoová, cholin, kobalamin – B12, kyselina pangamová – B15, kalciferol – D).

- Enzymy jak ze skupiny hydrolýz, tak desmolaz.

- Ostatní biologicky účinné látky
(biotin - H, inozitol, protianemický faktor, glykokininy, cytochrom, melaninové pigmenty atd).

Zdroj: diskuze Kvasnice na akné

Jak hodnotí pivovarské kvasnice celostní medicína

Celostní medicína hodnotí pivovarské kvasnice pozitivně. Vlastnosti pivovarských kvasnic jakožto tradičního prostředku výživy jsou dány biochemickým složením kvasinek. Látky v nich obsažené se rozvíjí životními procesy v buňkách při kvašení a z ječmene procesem klíčení.

Zdroj: Pivní kvasnice

Diskuze

V diskuzi JAKÝ JE ROZDÍL MEZI LEXAURINEM PO 28 TABLETÁCH A LEXAURINEM PO 30 TABLETÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Konečný.

Dobrý den, jaký je prosím rozdíl mezi lexaurinem 1,5 x 28 tabl. a lexaurinem 1,5x30 tablet?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Homer Simpson.

2 tablety, vole?

Zdroj: diskuze Jaký je rozdíl mezi lexaurinem po 28 tabletách a lexaurinem po 30 tabletách

Test na cukrovku droždí do moči

Test na cukrovku pomocí droždí? Tak tuto metodu praktikovaly naše prababičky. Rozdrobily kvasnice a pomočily je (nebo do moči kvasnice vhodily). Když kvasnice reagovaly, znamenalo to, že je v moči cukr a onen člověk má cukrovku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Diskuze

V diskuzi KASELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evelinaka.

Dobrý den-nedozvěděla jsem se jaký je rozdíl mezi kyselinou hyaluronovou ve formě ampulí z lékárny na aplikaci na pokožku a kyselinou hyaluronovou k aplikaci do kůže resp. pod kůži.....je v tom nějaký jiný rozdíl než v hutnosti gelu atd?-děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kaselina hyaluronová

Pivovarské kvasnice a tloustnutí

Pangamin pozitivně ovlivňuje metabolismus a tím pomáhá obéznějším zhubnout a naopak příliš štíhlým nabrat trochu tělesné hmotnosti. Čili není pravda, že Pangamin je jen na přibírání. Pangamin pomáhá získat optimální tělesnou hmotnost, ideální pro zdravý život.

Zdroj: Pivní kvasnice

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBEX X WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava.

pět roků jsem brala warfarin, který mi nyní lékař změnil za trombex. Jaký je v těchto lécích rozdíl. Vím, že jsou to léky k ředění krve. Ale jaký je v nich rozdíl? Je některý z nich "lepší, horší, účinnější, méně účinný"? Vždy jsem si myslela, že warfarin je nejúčinnější a nyní mi lékař předepsal trombex. Před užíváním warfarinu jsem roky užívala Trombo Ass.
Děkuji za odpovědi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trombex obsahuje látku Klopidogrel, která působí přímo na určité receptory krevních destiček a ty pak nejsou schopny tvořit sraženiny. Kdežto Warfarin deaktivuje vitamín K, který je nezbytný ke spuštění celého procesu srážení krve, ale na krevní destičky nijak nepůsobí. Klopidogrel byl objeven teprve nedávno a používá se od začátku tohoto století. Klopidogrel, stejně jako Warfarin a Aspirin, je na seznamu základních léčivých přípravků Světové zdravotnické organizace, nejbezpečnějších a nejúčinnějších léků potřebných ve zdravotnickém systému. Mezi výhody Klopidogreu patří nízká kontraindikace s jinými léky a odpadá nutnost držet speciální dietu. Mezi nejvýznamnější nevýhody Klopidogrelu patří nesnášenlivost s Omeprazolem, a určitými léky na diabetes 2. typu. Dále Klopidogrel způsobuje bolest hlavy, nevolnost, snadné modřiny, svědění kůže a pálení žáhy. Proto je na místě opatrnost při výběru vhodného léku na pálení žáhy místo Omeprazolu. Rovněž volně prodejné léky proti bolesti, vyjma Paracetamolu, mohou společně s Klopidogrelem způsobit krvácení ve střevech, což se projeví jako krev ve stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombex x warfarin

Je dobrý Pangamin v těhotenství

Čistý Pangamin, bez přídavných složek, je možné užívat i v těhotenství.

Zdroj: Pivní kvasnice

Diskuze

V diskuzi UŠNÍ NASLOUCHADLA WIDEX DREAM MODEL D-MCB - ZÁVĚSNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Zbránková.

Dobrý den,
prosím mohu poprosit o udání ceny výše uvedeného naslouchadla. ?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

dobrý den, u naslouchadel Widex EVOKE je rozdíl v cenách dle počtu kanálů. Jaký je konkrétně rozdíl ve kvalitě typu EVOKE 220 má 10 kanálů a EVOKE 330 má 12 kanálů. Hodnoty pro audiogram do 2000 Hz jsou stejné. Co kanály umožnují


Wagner

Zdroj: diskuze Ušní naslouchadla widex dream model D-mCB - závěsný

Je lepší Pangamin Klasik, nebo Aktiv?

Pangamin Klasik jsou čisté pivovarské kvasnice bez přidaných minerálů, stopových prvků nebo jiných aditiv. Dnes se na trhu setkáte s názvy jako Bifi, Aktiv, Bifi + Omega3, Jodamin, Pangamin s pupalkovým olejem a ještě dalšími. Základ je stejný, pivovarské kvasnice, ale tyto produkty jsou obohaceny o různá aditiva. Recenze jsou pozitivní na oba produkty, jak Aktiv, tak Klasik, a vychází z požadavků spotřebitelů.

Zdroj: Pivní kvasnice

Poradna

V naší poradně s názvem PARODONTÓZA - SKRYTÝ STRAŠÁK V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Lebeda.

Jaký rozdíl je mezi "PARODONTÓZOU" a "PARADENTÓZOU"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Parodontóza je označení pro chronické onemocnění parodontu - závěsného aparátu zubů. Typickým znakem parodontózy je absence zánětu v klinickém nálezu. Parodontóza, paradentóza i paradontóza jsou názvy označující jedno a to samé onemocnění. Slovo je složeno z řecké předpony para a buď z latinského "dens" (zub) nebo z řeckého "odous" ("genitiv odontus", zub). V minulosti byla běžnější řeckolatinská podoba slova paradentóza, dnes se v odborném užití upřednostňuje řecká, odvozená přímo z názvu orgánu, parodontu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Je lepší droždí, anebo pangamin?

Kvasnice je surovina, bez které se takřka neobejde výroba pečiva. Jedná se o živé buňky kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae, které ke svému rozmnožování potřebují cukr. Velikost jedné kvasinky nepřesahuje 6 až 8 tisícin milimetru. 1 cm3 droždí, což je asi 1,5 g, v sobě obsahuje 10 miliard těchto živých buněk. Kvasinky mají schopnost přeměňovat přirozené cukry mouky na alkohol a oxid uhličitý – právě ten způsobuje kynutí těsta.

Nejprospěšnější jsou kvasnice živé a čerstvé, kdy obsahují nejvíce vitaminů B. Mají vysoký obsah sodíku i draslíku a dobře neutralizují kyseliny nejen v žaludku, ale i v játrech a ve střevech. Kombinováním kvasnic se zeleninou a ovocem ale dosáhnete pouze zvýšené fermentace ve střevech a tvorby plynů. Důsledkem je nejen výroba alkoholu v zažívacím traktu, ale i všech vedlejších produktů jako methylu a kyselin, které jsou toxické pro játra i ledviny. Proto nikdy nekombinovat! Později se zjistilo, že tyto procesy ve střevech dokonce snižují obsah vitaminů, a tak byly kvasnice zapsány na černou listinu. Stačí však čerstvé kvasnice konzumovat jen na lačný žaludek – hodinu před jídlem a před spaním. Lze je užívat i v průběhu noci.

Pivovarské kvasnice a pangamin jsou českým synonymem od roku 1958. Pangamin od té doby získal mnohá ocenění od odborné i zákaznické veřejnosti: Zlatý klas, Volba spotřebitelů, Czech Superbrands Award a Obal roku. Oceňovaná je nejen tradiční značka Pangamin, ale i samotná společnost Rapeto, která za svůj zodpovědný přístup a podnikatelské úspěchy obdržela ocenění: Vodafone Firma roku Plzeňského kraje, Zodpovědná firma roku Plzeňského kraje a Czech 100 Best.

Produkt Pangamin přírodní B-komplex v pouhých 4 tabletách obsahuje 100 % RHP všech vitamínů skupiny B, a to díky speciálnímu procesu řízené fermentace. Je přirozeným zdrojem vitaminů B od B1 až po B12 a B15, a tak nemá na trhu v této formě obdobu. Je určen všem náročným spotřebitelům, kteří preferují přírodní produkty bez chemie. Díky vysokému obsahu přírodních bílkovin je optimálním produktem i pro vegetariány a vegany.

Mezi droždím a pangaminem je zcela zásadní rozdíl. Pangamin (pivovarské kvasnice) má na rozdíl od pekařského droždí o polovinu víc stopových prvků a dalších aktivních látek. Ale podstatné je to, že pangamin je sušený, zatímco droždí je živé. Všechny kvasnice mají jedinečnou vlastnost „natahovat“ do sebe vitamin B z okolí. Pokud jsou usušeny, tak se v lidském těle všechny vitaminy vstřebají. Pokud jsou živé, pouze tam kvasí, nadýmají a „béčka“ si naopak nasají do sebe. Alergie je stejně jako u jiných potravin samozřejmě možná.

Zdroj: Droždí a cukrovka

Diskuze

V diskuzi PEČENÍ V PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kubcova Eva.

Zakoupila jsem si pekárnu Delicia.Uz jsem v ni zadelala a nechala vykynout těsto na vanocku.Poradi mi někdo zkušenější jak na obyčejné kvasnice - ne ty v prášku.Dela se kvasek nebo se tam daji jen kvasnice rozdrobené.
Děkuji

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Pangamin Klasik

Přípravek Pangamin Klasik obsahuje pivovarské kvasnice obohacené o sladový extrakt. Dospělí užívají 4 tablety 3x denně po jídle, děti 2 tablety 3x denně. Tablety zapijte dostatečným množstvím vody. Balení obsahuje 200 tablet, dávka je na 16 dní.

Účinky: Přípravek Pangamin Klasik obsahuje sprejově sušené pivovarské kvasnice a sladový extrakt. Pivovarské kvasnice jsou bohatým zdrojem biotinu, který přispívá k zachování normálních psychických funkcí, podporuje správnou funkci nervového systému, má vliv na energetický metabolismus a na metabolismus základních živin (makronutrientů) a rovněž podporuje udržení přirozeného stavu kůže, vlasů a sliznic. Ostatní obsažené látky (vitaminy, minerály, stopové prvky a další látky) tvoří biologický komplex, který je pro organismus velmi prospěšný.

Zdroj: Pivní kvasnice

Diskuze

V diskuzi IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kurt.

Dobrý den,vážení.
Chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi veterinárním a lidským Ivermektinem. Hledal jsem rozdíl mezi těmito preparáty v sortimentu u nejmenovaného čínského výrobce a rozdíl jsem našel pouze v mg účinné látky a tvaru pilulek. Tbl. - pes 6mg,drůbež 2mg,kůň 10mg a člověk 6mg. Tedy v případě,že účinná látka se nazývá Ivermectine a není pro každý druh zvířete nečím specifická a nebo není do tabletek přidán ještě nějaký jiný prvek. Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lorena.

Klidně si kup Ivermectin pro koně. Ze zkušenosti vím, že ty léky pro zvířata jsou čistější než ty pro lidi. Musíš si to ale dobře rozpoćítat. Kůň váží ca.600 kilo a já jen 60, tudíž jsem vzala jen jednou desetinu dávky. Docela ta pasta i chutnala. Měla příchuť jablek.

Zdroj: diskuze Ivermectin pro lidi

Kvasnice na pleť

Kvasnice jsou považovány za přírodní elixír mládí prověřený staletími. Postačí, když do vlažného mléka rozdrobíte kvasnice, rozmícháte je a pomocí plátýnka nebo vatičky touto směsí pravidelně omýváte svou pleť. Poté budete odměněni – zmizí vám všechny kožní potíže a zůstane vám hladká, vláčná pleť i v pokročilém věku.

Kvasnice se vyrábějí ze zkvašených cukrů, hmota se ředí a sterilizuje. Přítomné cukry slouží k výživě kvasinek, tudíž se jedná o stále živé mikroorganismy. Klasické droždí se používá v pekařství. Kvasnice jsou však významné i pro výrobu mnoha dalších produktů – třeba piva, vína či lihu. Kvasnice umí vyřešit nejen problémy s pletí, ale i se sliznicemi. Lze je používat vnitřně i lokálně. Vedle pokožky vám poděkují také vlasy a nehty. Díky přítomným vitamínům skupiny B jsou kvasnice vysoce hodnotnou potravou rovněž pro náš mozek, pomohou mu udržet se ve formě a zrychlit řadu procesů.

Také pivovarské kvasnice se opět začínají hlásit o slovo v oblasti zdravé výživy. Jsou vedlejším produktem při výrobě piva a v nich obsažené cenné látky jsou doslova balzámem pro lidský organismus. Díky tomu se již zcela běžně prodávají samostatně jako potravinový doplněk. Sice se jedná o kvasinku stejného druhu, jako je ta „kvasnicová“, rozdíly však mezi nimi jsou a jsou způsobeny právě příslušností k různým kmenům. Pivovarské kvasnice byly hojně užívány při onemocněních způsobených nedostatkem vitamínů. Dnes se mimo jiné užívají při trávicích obtížích, problémech nervové soustavy či při chronickém akné.

Zdroj: Přírodní péče o pleť

Diskuze

V diskuzi ROZDILY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,
jaký je rozdíl mezi vaším výrobkem ARTHRONEO a švédským výrobkem LEVASAN? Taky na klouby atd.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze ROZDILY

Zvláštní opatření a upozornění

Těhotenství a kojení: Není k dispozici dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti užívání pivovarských kvasnic v podobě tablet, pokud jste těhotná nebo kojíte, o vhodnosti užívání Pangaminu se tedy poraďte se svým lékařem.

Alergie: Lidé, kteří jsou alergičtí nebo citliví na kvasinky, mohou pociťovat svědění a otok.

Crohnova choroba: Pivovarské kvasnice mohou Crohnovu nemoc horšit, proto nepoužívejte pivovarské kvasnice, pokud u vás byla tato nemoc diagnostikována.

Diabetes: Užívání pivovarských kvasnice s obsahem chromu může snížit hladinu cukru v krvi. Pokud máte cukrovku a užíváte léky na snížení hladiny cukru v krvi a současně pivovarské kvasnice, je možné, že se u vás projeví pokles hladiny cukru v krvi. Jestliže tedy budete u tohoto onemocnění užívat Pangamin, je důležité sledovat stále hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Pangamin a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Boxanová.

Dobrý den,
Mohu se zeptat jak se pozná samec a samice rakytníku? Jaký je rozdíl? Děkuji Boxanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Když se rostliny rakytníku pěstují ze semen, je vlastně nemožné rozeznat, zda jsou samčí nebo samičí po dobu 3-4 let po vysetí, dokud se jim nevytvoří poupata. Z tohoto důvodu se rostliny rakytníku obvykle množí z řízků nebo pomocí výhonků z mateřských rostlin spíše než ze semen. Řízky jsou vždy stejného pohlaví jako rostlina, ze které jsou odebrány.
Samec vytváří nahnědlé květy, které produkují větrem distribuovaný pyl. Samčí květy mají okvětí složené ze 2 volných blanitých kališních lístků, obsahují 4 tyčinky a jsou uspořádány v drobných hlávkách. Oproti tomu samičí květy mají kalich trubkovitý, zakončený 2 laloky, obsahují jediný jednopouzdrý semeník a jsou uspořádány v drobných hroznech.

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování a využití

Výsledky studie

V randomizované dvojitě zaslepené kontrolované klinické studii bylo 84 dospělých (21 mužů a 63 žen) ve věku 46,3 ± 6,1 let s diabetem 2. typu náhodně rozděleno do dvou skupin: na doplňkovou skupinu, dostávající pivovarské kvasnice (šest 300mg tablet za den (celkem 1 800 mg), a kontrolní skupinu, která dostávala placebo (šest 300mg tablet za den) po dobu 12 týdnů. Před a po zákroku jim byla měřena tělesná hmotnost, výška, index tělesné hmotnosti, spotřeba potravy (na základě 24hodinového záznamu o potravě), hladina cukru v krvi nalačno (FBS), glykosylovaný hemoglobin, citlivost na inzulin a rezistence na inzulin. Analýza dat byla provedena pomocí Statistického balíčku pro sociální vědy.

Výsledek

Změny FBS, glykosylovaného hemoglobinu a citlivosti na inzulin se během studie mezi oběma skupinami významně lišily (respektive P < 0,001, P < 0,001, P = 0,02 nezávislého T-testu). Na konci studie byl mezi oběma skupinami po odstranění účinků výchozích hodnot (P = 0,002, P < 0,001, P = 0,02, analýza kovariance) zjištěn významný rozdíl v FBS, glykosylovaném hemoglobinu a citlivosti na inzulin. Změny indexu tělesné hmotnosti, 24hodinový záznam potravy, rezistence na inzulín nebyly významné.

Závěry

Doplněk stravy s pivovarskými kvasnicemi může kromě obvyklé léčby cukrovky zlepšit hladinu glukózy v krvi u diabetu 2. typu. [1]

Zdroj: Droždí a cukrovka

Pangamin klasik

Přípravek Pangamin klasik obsahuje pivovarské kvasnice obohacené o sladový extrakt. Látky obsažené v přípravku Pangamin klasik se rozvíjí životními procesy v buňkách při kvašení a z ječmene procesem klíčení.

Cena výrobku Pangamin klasik.

Zdroj: Pangamin

Pangamin a střeva

Použití Pangaminu při ztrátě chuti k jídlu je namístě. Jeho prospěšné účinky na zažívací systém jsou podpořeny i řadou studií. Pangamin je nápomocný i jedincům trpícím příznaky laktózové intolerance, neboť neobsahuje mléčný cukr.

Zdroj: Pivní kvasnice

Užívání

Užívání Pangaminu nemá žádná vážná rizika a vedlejší účinky, ale může způsobit podráždění u jedinců, kteří jsou na to náchylní. Mohou se objevit určité interakce s léky na depresi a některými silnými léky proti bolesti. Pivovarské kvasnice mohou také interagovat s léky na diabetes. Alergické reakce se mohou vyskytnout u lidí s tendencí na alergie. Pokud pravidelně užíváte léky na předpis, poraďte se před zahájením užívání Pangaminu se svým lékařem. Na trhu jsou dostupná dražé, určená speciálně i pro děti.

Doporučené dávkování najdete vždy v příbalovém letáku nebo návodu toho kterého přípravku.

Zdroj: Pivní kvasnice

Recepty se sušeným droždím

Česnekový chléb

Ingredience: 500 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 300 ml vody, 3 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 lžička cukru, 3 stroužky česneku

Postup: Mouku smícháme se sušeným droždím. Jeden stroužek česneku utřeme se solí, zbylé dva nasekáme nadrobno. Do pečicí nádoby vsypeme mouku, přidáme cukr, sůl, česnek, olej a vodu. Pekárnu nastavíme na základní program. Tento chléb výborně chutná s bylinkovou pomazánkou. Kdo má rád hodně česneku, může do ní ještě nějaký utřít.

Pizza

Ingredience: 200 g hladké mouky, 120 ml vlažné vody, 1 sáček sušeného droždí, 4 g soli, špetička cukru

Postup: V míse promícháme mouku, sůl, kvasnice, postupně přiléváme vodu a propracováváme. Poté těsto přemístíme na vál a důkladně propracujeme, musí být teplé a krásně měkké. Uděláme bochánek, přikryjeme a necháme kynout až do zdvojnásobení objemu. Z bochánku postupně vytáhneme na pomoučeném vále rukama tenkou placku. Na placku naneseme rajskou omáčku, potom suroviny podle libosti: šunku, žampióny, černé a zelené olivy, krevety, feferonky, ančovičky, artyčoky, kvalitní suchý salám. Na závěr posypeme mozzarellou určenou na pizzu. Pečeme v troubě, při 235–250 °C 10 až 15 minut.

Borůvkový koláč

Ingredience: 40 dkg polohrubé mouky, 1 sáček sušeného droždí, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, 1,5 dl mléka, 1 dl vody, 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru, 4 lžíce oleje, máslo na vymazání plechu o velikosti 30 x 40 cm, borůvky podle chuti, drobenka na posypání

Postup: Mouku smícháme s droždím, přidáme vejce, sůl, cukr, olej, vodu a mléko. Napřed smícháme vařečkou a potom pořádně zpracujeme hnětačem. Malinko posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyndáme na vymazaný plech a mokrou rukou namačkáme po celém plechu. Posypeme borůvkami a drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30–35 minut. Záleží na tom, jak chcete mít koláč tmavý a hlavně jak chcete mít upečenou drobenku.

Zdroj: Sušené droždí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP