Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

KERATIN V POTRAVINÁCH

OBSAH

Keratin COCOCHOCO

Profesionální brazilský keratin COCOCHOCO zahrnuje moderní přípravky na ošetření či léčbu poškozených vlasů, jimž vrací zdravý vzhled.

Zde je cena keratinu COCOCHOCO.

Zdroj: Keratin na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: diskuze Rutin v potravinách

Keratin ve spreji

Rovněž keratin ve spreji vytváří krásné a zdravé vlasy. Obsahuje tekuté keratinové složky, hodnotné proteiny a aminokyseliny. Díky pravidelnému používání se keratin ukládá do vlasů a ty získávají zpět ztracený lesk a vyrovnanou strukturu. Pro zvýšení objemu se neoplachuje.

Zde je cena keratinu ve spreji.

Zdroj: Keratin na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mauglí.

V nevhodných potravinách je uveden česnek. V doporučených receptech na dnu se česnek objeví. Jak si toto vysvětlit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Česnek skutečně podle obsahu purinů není vhodnou potravinou při dně. Česnek naštěstí nejíme v množství, jako jinou zeleninu, ale používáme ho jen jako dochucovadlo. V množství několika stroužků tedy příliš neuškodí. Kdyby ho pacient se dnou snědl několik palic, například pečený česnek jako přílohu, tak by to rozhodně neprospělo jeho stavu. Takže česnek při dně ano, ale jen trochu a málokdy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Co je keratin

Keratin (též rohovina) je stavební bílkovina, jež se řadí mezi skleroproteiny. Má vláknitou strukturu a není rozpustný ve vodě. Keratin je základní složka lidského vlasu, která mu (vlasu) dodává pevnost, lesk a komplexní ochranné vlastnosti zevnitř i zvenku. Kořínky rovných vlasů mají keratin rovnoměrně rozmístěný po celé délce vlasového váčku, zatímco u kudrnatých vlasů se keratin tvoří nerovnoměrně (jednou napravo, jindy nalevo), v důsledku čehož vlasy rostou různým směrem a to se projevuje jako kadeření. Jestliže vlasy neobsahují dostatečné množství keratinu, v dnešní době jim ho už umíme uměle dodat.

Zdroj: Keratin na vlasy

Diskuze

V diskuzi KERATIN NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Nejvíce využívám prodloužení v léět, kdy chci mít suprové vlasy. Takže taky padla volba na vlasy-levne, protože dodávají do druhého dne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sára.

Já si většinou prodlužuji vlasy na společenské události. Takže si určitě pořídím Clip in u www.vlasy-levne.cz.

Zdroj: diskuze Vlasy

Účinky keratinu na vlasy

V kosmetickém průmyslu se používá takzvaný hydrolyzovaný keratin, který má hydratační, zjemňující a uhlazující účinky (snižuje statickou elektřinu vlasů). Hydrolyzovaný keratin se získává z ovčí vlny prostřednictvím hydrolýzy (rozkladná chemická reakce působením vody). Získaná jemně žlutá tekutina se pak přidává do šamponů, masek, kondicionérů, do produktů pro konečnou úpravu vlasů a do dalších vlasových přípravků a kosmetiky. Firmám, jež vyrábějí produkty určené pro prodlužování vlasů, se podařilo keratin napodobit. Vyvinuly polymerní sloučeninu, která má velmi podobné složení jako přírodní vlasy. Běžně se jí říká keratin, i když označení umělý keratin by bylo přesnější. Při prodlužování vlasů za pomoci umělého keratinu dojde k rozehřátí keratinové hmoty, kterou se nový pramínek přilepí k vlastním vlasům a před opětovným ztvrdnutím se spoj upraví do tvaru válečku. Jedná se tedy o metodu využívající teplo. Výsledný efekt je „elastičtější‟ (keratin splyne s vlasy a je téměř neviditelný) a „pružnější‟ (účes nepůsobí strnule).

Zdroj: Keratin na vlasy

Diskuze

V diskuzi VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rita.

Clip in znám.Objednávám si je u vlasy-levne. Mají kvalitní materiál z pravých lidských vlasů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vika.

Zjistila jsem,že vlasy prodlužují přímo na pobočce vlasy-levne.

Zdroj: diskuze Vlasy

Jak aplikovat keratin na vlasy doma

Aplikace keratinu v domácích podmínkách je nenáročná a po několik následujících měsíců vám ušetří spoustu času při každodenní úpravě vlasů. Keratin však musí být aplikován správně, v opačném případě může dojít k poškození vlasů. Keratin aplikujte buď při barvení vlasů, nebo minimálně 3 týdny před barvením.

Postup: Vlasy umyjte čisticím šamponem, který nechte chvíli působit. Poté vlasy nechte proschnout nebo je lehce vyfénujte. Připravte si keratin, štětec, hřeben a rozprašovač s vodou. Pramen vlasů navlhčete, štětcem na něj naneste vrstvu keratinu a pečlivě ho pročešte. Takto postupujte pramen po prameni. Keratin nenanášejte přímo k hlavě. Po aplikaci vlasy důkladně vyfoukejte přes velký kartáč. Následně vlasy po pramínkách vyžehlete a upravte do požadovaného tvaru (doporučuje se přežehlit vlasy až desetkrát). Proces aplikace keratinu trvá 90 minut až 4 hodiny podle délky a síly vlasů. Aplikace keratinu se provádí 3–4x ročně, ale lze ho aplikovat i častěji (například 1x měsíčně). Opakovaná aplikace keratinu zlepšuje kvalitu vlasů – vlasy se přestanou lámat a budou lépe růst. První umytí vlasů se doporučuje provést nejdříve 3 dny po aplikaci. Během prvních 3 dnů vlasy nenamáčejte ani jiným způsobem (v bazéně, moři a podobně). Pokud vlasy během této doby zmoknou, co nejdříve je vysušte fénem. Stylingové přípravky, laky či gely na vlasy, gumičky, sponky a jiné vlasové produkty a ozdoby se doporučuje používat až po prvním umytí vlasů, do té doby nechte vlasy volně, nijak je tedy neupravujte, netvarujte a nespínejte.

Zdroj: Keratin na vlasy

Diskuze

V diskuzi KERATIN NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saška.

Už si někdo prodlužoval vlasy u nich na pobočce jak nabízí?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Keratin na vlasy

Kyselina listová v potravinách

Jak už napovídá název kyseliny listové, je obsažena především v listové zelenině. Výborným zdrojem jsou také kvasnice nebo játra. Při vaření se jí ale 95 % zničí. Pokud jíme kyselinu listovou v potravinách, její vstřebatelnost do organismu je zhruba 50%. Proto je doporučováno používat vitamínové potravinové doplňky, kdy vstřebatelnost do organismu kyseliny listové je až 100%.

Zdroj: Kyselina listová

Diskuze

V diskuzi KERATIN NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hedvika.

Nad keratinem jsem uvažovala, ale nakonec si nechám vlasy prodloužit pomocí clip in.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hedvika.

Simko, nechala jsem si je prodloužit na pobočce vlasy-levne.

Zdroj: diskuze Keratin na vlasy

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Diskuze

V diskuzi KERATIN NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julča.

Moje kadeřnice nakupuje materiál k prodloužení vlasů u www.vlasy-k-prodlouz… Mám je od ní vždycky pak moc hezky upravené.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rita.

Dívala jsem se na ty stránky,dokonce nabízí prodloužení vlasů u nich na pobočce. To se mě líbí.

Zdroj: diskuze Prodloužení vlasů

Obsah kolagenu v potravinách

Kolagen je bílkovina, protein, který se v největší míře vyskytuje v tělech savců, konkrétně v jejich pojivových tkáních. Nejbohatší přírodní zdroj kolagenu v potravinách je tedy maso a kůže savců.

Jaké potraviny obsahují kolagen

  • Maso bohaté na kolagen je především hovězí kližka, skopové maso, kozí maso.
  • Dalším významným zdrojem je zvířecí kůže.
  • Jako další zdroj kolagenu může být označena pravá živočišná želatina.
  • Hodnotným zdrojem kolagenu a dalších podpůrných amynokyselin je hydrolyzovaný syrovátkový protein.
     

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ODKYSELENÍ ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,

v kyselinotvorných potravinách je uvedeno slepičí maso a také ořechy. V zásadotvorných potravinách je opět uvedena slepice a ořechy, tak jak je to správně? Děkuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Slepičí a kuřecí maso patří mezi neutrální potraviny. Ale pokud je s kůží, tučné a nebo se ho sní hodně, tak může také způsobovat překyselování. Ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Oboje se dá zneutralizovat přidáním citronové šťávy.

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu

Keratin a potraviny

Strava patří k důležitým faktorům, jež ovlivňují vzhled a zdraví kůže, vlasů a nehtů. Keratinocyty (pokožkové buňky vytvářející keratin) jsou totiž metabolicky velmi aktivní, proto citlivě reagují na nedostatek vitamínů, minerálů, aminokyselin obsahujících síru...

Například vyloučení bílkovin z jídelníčku způsobuje nejen zpomalení růstu vlasů, ale také produkci menšího počtu a méně kvalitních vlasů. Vlasy se též zdají málo zabarvené a mohou začít předčasně šedivět. Potraviny bohaté na bílkoviny (libové maso, mléko, vejce, mořské ryby, luštěniny...) hrají tudíž důležitou roli při prevenci proti ztrátě keratinu ve vlasech.

Vliv na množství keratinu ve vlasech (a tedy na kvalitu a množství vlasů) mají mimo jiné i:

  • vitamíny skupiny B (pivovarské kvasnice, celozrnné obiloviny, luštěniny, maso...);
  • vitamín A (rybí tuk, játra, mrkev, špenát, kapusta, meruňky, máslo...);
  • železo (třtinová melasa, šťáva ze švestek, sušené meruňky, ořechy, semena dýní, pšeničné klíčky, luštěniny, zelená listová zelenina...);
  • křemík (přeslička rolní, ovesné vločky, jáhly, rýže...);
  • selen (mléko, čaj, mořské ryby, ořechy, vnitřnosti...);
  • zinek (potraviny bohaté na bílkoviny, viz výše);
  • fosfor (strava živočišného původu, to jest maso, vaječné žloutky, ryby, mléčné výrobky..., ale i rostlinného, to jest mouka, luštěniny, ořechy...).

Zdroj: Keratin na vlasy

Diskuze

V diskuzi DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Cina.

Dobrý den,chci se zeptat jaký je normální příjem purinů za den v potravinách

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Co je rutin?

Rutin je přírodní látka na bázi bioflavonoidů. Rutin je také někdy označován jako vitamin P. Rutin snižuje propustnost všech membrán mezi jednotlivými buněčnými systémy a tím snižuje lámavost cév.

Zdroj: Rutin v potravinách

Diskuze

V diskuzi KERATIN NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petina.

Vlasy prodlužují i na pobočce vlasy-levne. Nechám si je u nich prodloužit metodou Tape.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Keratin na vlasy

Rutin, jako doplněk ztravy.

Nejlepším přípravkem na pohodlné doplnění rutinu a zároveň i potřebného vitamínu C je preparát Ascorutin. Aktuální nejlevnější nabídka léku Ascorutin a jeho cena je zde.

Zdroj: Rutin v potravinách

Které potraviny obsahují rutin?

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Vlastně pohanka je na našem území nejvýznamější potravinou, která snese označení přirozený přírodní zdroj rutinu. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech a to až 400 mg rutinu na 100 g suchých květů. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.


Zdroj: Rutin v potravinách

Vitamín E v potravinách

Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Vitamín E dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.

Zdroj: Vitamín E

Rutin a jeho zdravotní účinky.

Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: Rutin v potravinách

Kopřiva v potravinách

Kopřiva je výborná jako příloha se špenátem, cibulí, česnekem a kořením. Používá se i k dochucení olivového oleje, piniových oříšků a parmezánu. Do salátů se většinou používají jen mladé výhonky a listy. Kopřivová polévka je také známá. Ostatně tuto rostlinu můžete přidávat do jakéhokoliv jídla, protože obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Na trhání kopřiv je vhodné mít gumové rukavice, zejména na jaře a v létě, kdy mladé výhonky extrémně pálí. V některých oblastech je kopřiva tradičním jídlem.

Zdroj: Léčivé účinky kopřivy dvoudomé

V čem je selen

Selen se v potravinách objevuje v různém množství, některé potraviny ho nemají vůbec, některé ho mají přehršel. Následující seznam uvádí, které potraviny selen obsahují i v jakém množství. Množství selenu je v potravinách nerovnoměrné a ovlivňuje ho mnoho faktorů, jako je například obsah selenu v půdě. Jak z následující tabulky vyplývá, nejvíce selenu se nachází v některých druzích ořechů, dále i v mase, vnitřnostech, v rybách a v mořských plodech a mořských řasách. Sloučeniny selenu obsažené v rostlinných potravinách (selenomethionin) a v živočišných potravinách (selenocysteinu) dokáže lidské tělo využít téměř na sto procent.

Potraviny

Množství selenu (μg/kg)

Zelenina, luštěniny, ovoce

Brambory

4

Brokolice

23

Cibule

6

Česnek (čerstvý)

51 – 58

Česnek (sušený)

470

Čočka

27 – 80

Fazole

20 – 80

Hrách suchý

30 – 50

Hrách zelený

3 – 27

Hroznové víno

36

Hruška

77

Jablko

21

Kapusta

24

Květák

22

Okurky

15

Sója

28 – 50

Špenát

17

Zázvor

200

Zelí

14

Houby

Lesní houby

40 – 100

Žampiony

30

Pečivo, mouka, rýže

Bílé pečivo

21

Chléb bílý

14 – 21

Chléb žitný

15 – 18

Mouka pšeničná

25

Mouka žitná

12

Rýže

23 – 34

Těstoviny

38

Mléko, mléčné výrobky, vejce

Mléko plnotučné

8,5

Mléko polotučné

8

Sýry

39 – 41

Tvaroh

28

Vaječný bílek

80 – 108

Vaječný žloutek

280 – 440

Vejce slepičí

190 – 230

Maso, masné výrobky, vnitřnosti

Hovězí maso

30 – 80

Kachní maso

20

Krůtí maso

115

Kuřecí maso

129

Skopové maso

46

Vepřové maso

50 – 150

Uzeniny

25 – 80

Vnitřnosti

180 – 210

Játra

50 – 200

Ledviny

500 – 2 000

Ryby, mořské plody, mořské řasy

Mořské plody

350

Mořské řasy

590

Konzervované ryby

390

Marinované ryby

680

Mořské ryby

288

Sladkovodní ryby

240

Uzené ryby

260

Ořechy

Ořechy

190

Para ořechy

2 000

Sladkosti

Hořká čokoláda

50

Mléčná čokoláda

14

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP