Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

KOLIK MÁ BÝT TEPOVÁ FREKVENCE

OBSAH

Zóny tepové frekvence podle věku

Tepová frekvence je jedním z nejdůležitějších ukazatelů při pohybové aktivitě. Každý, i rekreační sportovec, by měl vědět, jaká je jeho maximální tepová frekvence, a z té si potom odvodí, jaké jsou jeho hodnoty tepové frekvence při lehkém, středním či těžším zatížení.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi SPALOVÁNÍ TUKŮ A TEPOVÁ FREKVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona.

Podle mě je nejlepší nechat si sestavit nějaký jídelníček, dietní plán, balíček podle kterého se člověk drží a neplácá jídlo jak nemá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

A od koho jste si ho nechávala udělat? Já od Ketodiet.

Zdroj: diskuze Domácí koktejl na hubnutí

Jak měřit tepovou frekvenci u dětí

Stačí stisknout prstem velkou tepnu, která se nachází na zápěstí, krku a zadní části chodidla. Poté byste měli cítit rytmické pulzování krve. Nyní musíte počítat puls po dobu 10 sekund a vynásobit toto číslo šesti. Výsledná hodnota je ukazatelem frekvence srdečního svalu během jedné minuty. Normální puls by měl být pravidelný, rytmický a musí splňovat věkovou normou.

Tepová frekvence se zjišťuje ve stavu absolutního klidu ve stejné poloze dítě.

Tepová frekvence plodu je 120–160 tepů za minutu a jakékoli známky zpomalení nebo nepravidelnosti mohou znamenat ohrožení dítěte.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Výpočet maximální tepové frekvence

  • U žen se maximální tepová frekvence vypočítá podle vzorce 220 – věk.
  • U mužů se vypočítá maximální tepová frekvence podle vzorce: 205 - (věk/2).

Zdroj: Nejčastější chyby při hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem TEPOVÁ FREKVENCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nový.

Rozdíl výpočtu MTF podle uvedených dvou vzorečků ukazuje chybu.
1. 126 t
2. 180 t
Při věku 62 r. Tak kde je pravda ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro muže ve věku 62 let je ravda někde v rozmezí 126 až 150 tepů za minutu. Nelze přesně stanovit maximální tepovou frekvenci jenom matematickým výpočtem. Vždy záleží na skutečné kondici a zdravotních možnostech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tepová frekvence podle věku

Aktivní tepová frekvence (ATF)

Tento tep naměříme během dne v klidovém režimu. Normální hodnoty tepové frekvence jsou kolem 70 až 80 úderů za minutu. U netrénovaných lidí pracuje srdce méně ekonomicky, údery jsou rychlejší a po mírném tělesném zatížení tepová frekvence prudce stoupá.

Během samotného cvičení bychom se měli snažit udržovat tepovou frekvenci v rozmezí 60–75 % změřeného/vypočítaného tepového maxima, když pomineme úvodní rozcvičení a protahování a závěrečné vyklusávání.

Aerobní tepová frekvence, která zvyšuje srdeční frekvenci, zvyšuje i metabolismus, a to i na několik hodin, protože svaly musí spalovat kalorie při své regeneraci. Čím více svalů člověk má, tím větší je jeho bazální metabolický výdej a lépe se hubne. Nezapomínejte, že na hubnutí má ze 70 procent vliv stravovací režim! I když budete cvičit každý den jako blázen a udržovat zónu pro spalování, tak nezhubnete, pokud nezačnete zdravě a vyváženě jíst.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Výpočet tepové frekvence

Maximální tepová frekvence

Jedná se o maximální počet tepů za minutu, které je vaše srdce schopné vyvinout, aniž by ohrozilo vaše zdraví. Maximální tepová frekvence klesá s narůstajícím věkem. Výsledek je pouze orientační. Ve skutečnosti tato hodnota záleží nejenom na věku, ale také na vaší sportovní minulosti a na dědičných faktorech.

Hodnoty maximální tepové frekvence odpovídají maximální intenzitě, kterou je organismus jedince schopen při zátěži dosáhnout a krátkodobě i udržet. Je to hodnota individuální a více než tréninkem je ovlivněna věkem. Její hodnota je různá i ve vztahu ke způsobu zatížení.

Optimální frekvence pro spalování tuků

Na ideální tepovou frekvenci pro spalování tuků jsou rozdílné názory, ale většina odborníků se přiklání k tomu, že by se počet tepů za minutu měl pohybovat mezi 60 a 70 procenty vaší maximální tepové frekvence.

Maximální tepová frekvence pro muže:

  • Odečtěte svůj věk od čísla 220. Výpočet je doporučován pro začínající sportovce, kteří doposud vedli sedavý způsob života.
  • Odečtěte polovinu věku od čísla 205. Výpočet je vhodnější pro ty, kteří jsou poměrně aktivní.
  • Odečtěte 80 % věku od čísla 214.

Maximální tepová frekvence pro ženy:

  • Odečtěte věk od čísla 226.
  • Odečtěte 70 % věku od čísla 209.

Zdroj: Zdravý pohyb

Diskuze

V diskuzi TEPOVÁ FREKVENCE V MENOPAUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SimKA.

Díky za článek, je opravdu detailní a člověk se tady dozví hodně informací. Hledala jsem tyto informace ve spojení s tepovou frekvenci v období menopauzy, kdy to pěkně kolísá. Dobré info a vysvětlení. Už se těším, až to přejde.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tepová frekvence v menopauze

Pomalá srdeční frekvence u dětí

Pomalý puls, který se vyskytuje v klidu, se nazývá bradykardie. Pokud se v průběhu bradykardie dítě cítí špatně, stěžuje si na neustálé závratě, rychle ztrácí sílu, stejně jako měnící se krevní tlak, měli byste okamžitě kontaktovat lékaře.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem SPRÁVNÝ TLAK KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel hajek.

je my68 let chtěl bych vedet spravny kr.tlak a puls .dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro muže ve věku 68 let je normální krevní tlak do 140/90. Vyšší hodnoty by se již měly léčit jako vysoký krevní tlak. Pro muže ve věku 68 let je optimální tepová frekvence v rozmezí 62 až 65 úderů za minutu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správný tlak krve

Tepová frekvence při běhu

Při sportu dosahujeme různé maximální tepové frekvence. Určité maximální tepové frekvence dosáhneme při běhu, nižší hodnoty pak dosáhneme při aerobiku či při cvičení podobného druhu a o trochu nižší pravděpodobně při jízdě na kole, plavání či chůzi.

Podstata je v tom, že pokud cvičíme na procentuální výpočet maximální tepové frekvence (MTF), je nutné brát jako 100% hodnotu maximální srdeční frekvenci dosaženou při tom konkrétním druhu sportu. Obecně řečeno, pokud bychom v bazénu chtěli dosáhnout maximální tepovky, které jsme dosáhli při běhu, tak by se mohla voda vařit, a stejně maximální tepovky z běhu nedosáhneme.

K budování rychlostní vytrvalosti musíme běhat s jinou srdeční frekvencí, než když chceme během pohybové aktivity hlavně hubnout.

K výpočtu můžeme použít vzoreček MTF = 220 – věk, což platí asi pro 50 % populace.

TF max. při běhu = 220 – 1,03krát věk (roky).

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi TEPOVÁ FREKVENCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nový.

Rozdíl výpočtu MTF podle uvedených dvou vzorečků ukazuje chybu.
1. 126 t
2. 180 t
Při věku 62 r. Tak kde je pravda ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Musil.

Je mi 75let,tep mam v klidu 50max64 min.lecim se FS, leky walfarin a lek na vysi tlak nyni 135 75 Dekuji

Zdroj: diskuze Tepová frekvence podle věku

Zrychlený tep dítěte

Ke zrychlenému tepu dítěte dochází během cvičení. Na puls má vliv i teplota a emoce. V důsledku toho se může srdeční frekvence zvýšit až 3,5krát, ovšem tato hodnota není považována za onemocnění. Zvýšený puls se u dětí může objevit i při odpočinku, což může být způsobeno únavou, nedostatkem energie, vzácně i patologickými procesy v srdečním svalu.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem PLAŠIČ KRTKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Duchoslavová.

Dobrý den, prosím o sdělení jaký má dopad na zdraví osob, které se pohybují v těsné blízkosti profesionálních odpuzovačů krtků a hrabošů. V popisu se uvádí že míra hluku, který vydává činí 400 - 1000 Hz. Je tato hranice pro lidský organizmus škodlivá, pokud tyto zvuky vnímám. Často trpím migrénou a mám obavy aby se mi nezhoršoval zdravotní stav. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Duchoslavová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

400 - 1000 Hz není míra hluku, ale frekvence. Míra hluku je hlasitost v decibelech. Vše nad 70 dB škodí. Uvedená frekvence je ve slyšitelném pásmu, není nebezpečná. Respektive žádná frekvence zvuku není nebezpečná. Zvuk, který vydává plašič, může být pro člověka trochu otravný, takže by neměl být v doslechu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plašič krtků

Sportuji, přesto nehubnu. Je to možné?

Ano, je. Při menší zátěži se tuky spalují méně, při přehnané zátěži dokonce vůbec. Jak tedy správně a efektivně cvičit? Vhodným ukazatelem pro vás může být měření tepové frekvence.

Markéta Brodová, cvičitelka aerobiku radí: „Při spalování tuků by se měla tepová frekvence pohybovat v tak zvané „fat-burning zóně“, což znamená, že cvičíme s takovou intenzitou, při které mají buňky dostatek kyslíku.“ Sval tedy potřebuje dostatek kyslíku, aby se tuk mohl spalovat. Jak to ale poznáte? „Já osobně používám „talk test“, kdy cvičící musí subjektivně pociťovat dostatečnost dechu a nesmí dojít k jeho popadání“, říká cvičitelka Markéta Brodová.

Svou zónu zjistíte jednoduchým výpočtem: (226 - věk) x 0.7 nebo 0.8. Vyjde vám nejnižší a nejvyšší tepová frekvence, při jejímž dosažení bude zachována aerobní zóna cvičení.

Pro osoby středního věku se hrubá orientační hodnota pohybuje kolem 120 tepů za minutu (80% úrovně maximální intenzity).

Zdroj: Spalování tuků a tepová frekvence

Diskuze

V diskuzi DETOX NÁPLASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena buchtova.

Jak často, v jakých intervalech by se měly náplasti používat? Dostala jsem je bez návodu. Použití je jednoduché, ale frekvence použití není nikde zmíněna.
Děkuji za odpověď. Helena Buchtová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Detox náplasti

Tep při infarktu

Tepová frekvence u infarktu je rychlá či kolísavá v návaznosti na malátnost. Pokud se pacient dostává do šokového stavu, dochází ke zvýšení tepu a poklesu krevního tlaku. Ovšem i při infarktu může být tep nitkový, nepravidelný a těžko hmatatelný.

Zdroj: Jaký je tlak při infarktu

Diskuze

V diskuzi KOLIK SE VYLOUČÍ MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Hezký den,chtěla bych vědět kolik nejvíc ml můzě člověk vyloučit na jedno vyčurání.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolik se vyloučí moči

Karvonenova formule

Tato metoda výpočtu cílových tréninkových zón při zátěži je označována jako jedna z nejúčinnějších. Pro většinu amatérských sportovců je tato metoda dostačující, nicméně chcete-li získat přesný údaj, měli byste absolvovat speciální laboratorní vyšetření.

Zjistěte si klidovou tepovou frekvenci (KTF) po probuzení. Předtím než vstanete z postele, si změřte tep, a to nejlépe na zapěstí, popřípadě na krční tepně. Měřte počet tepů během šedesáti sekund. Abyste vyrovnali náhodné výkyvy tepové frekvence, proveďte měření tři dny po sobě a spočítejte průměr.

Vzorec: 220 – věk = maximální tepová frekvence (MTF)

Podle tepové frekvence zjistíte, v jakém pásmu zatížení se pohybujete. Hodnoty jsou individuální a závisí na stupni vaší trénovanosti. Běží-li například dva rekreační běžci stejným tempem, pro jednoho je výkon středním (klidným) zatížením, druhý, méně trénovaný se už může dostávat do pásma vysokého zatížení.

Stupně intenzity zatížení:

  • nízký stupeň zatížení: 50–60 % (z maximální tep. frekvence MTF);
  • střední stupeň zatížení: 60–70 %;
  • vysoký stupeň zatížení: 75–85 %.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Skořice na hubnutí

Zajímavé poznatky, o přímých účincích skořice na hladinu inzulinu a s tím souvisejícím hubnutím, jsou pěkně rozebrány v tomto článku: Článek rozebírá účinky skořice na snížení chlesterolu, účinky skořice na hubnutí a recept na domácí skořicový nápoj.

Autor: JK, doktor-zdravi.cz a zdravi-lecba.cz

Foto: Fotolia.cz

Zdroj: Spalování tuků a tepová frekvence

Tepová frekvence v klidu

Tepová frekvence je ukazatelem trénovanosti a zdravotního stavu.

Klidovou tepovou frekvenci naměříme ráno v posteli po probuzení. U vrcholových sportovců mohou tyto hodnoty dosahovat pouze 30 úderů za minutu. Normální hodnoty se pohybují kolem 60 úderů za minutu.

Aktivní tepovou frekvenci naměříme během dne v klidovém režimu. Normální hodnoty tepové frekvence jsou kolem 70–80 úderů za minutu. U netrénovaných lidí pracuje srdce méně ekonomicky, údery jsou rychlejší a po mírném tělesném zatížení tepová frekvence prudce stoupá.

Maximální tepová frekvence se pohybuje kolem 170–210 úderů za minutu. U netrénovaného člověka dosahuje téměř stejné hodnoty jako u trénovaného závodníka a tréninkovým procesem bývá velmi málo ovlivněna. Proto je maximální tepová frekvence stěžejní pro určování dalších úrovní tepové frekvence.

Jestliže je maximální tepová frekvence pevně stanovená fyziologií člověka, nedá se zvýšit. Klidovou tepovou frekvenci lze snížit pravidelným tréninkem. Jde tedy o to, že pravidelným tréninkem (rychlá chůze, běh, plavání, cyklistika a podobně) se posiluje srdce, konkrétně jeho puls, jelikož srdce je také sval.

Srdeční činnost by se měla chápat jako celek, který ovlivňuje chod organismu, a nejde pouze o hodnoty aerobní zóny. To je důvod, proč lidé, kteří začnou s fyzickou aktivitou, s ní i brzo skončí. Neposilují totiž srdce a striktně se drží pouze v aerobní zóně. Po čase se nedostavují výsledky v nárůstu kondice. Z hlediska spalování tuků je nejdůležitější správná strava a posilování srdce (kardiozóna), protože posílením srdce se posílí i výdrž v aerobní zóně. Čím silnější bude srdce, tím více se rozšíří aerobní zóna.

Tepová frekvence u dětí je variabilní a je závislá na mnoha faktorech. Jedná se o fyzickou aktivitu, celkový zdravotní stav, vlivy životního prostředí i náladu dítěte.

Obvyklé hodnoty:

  • u kojenců (1 měsíc) – 140 tepů za minutu;
  • 1. až 12. měsíc – 132 tepů za minutu;
  • 1 až 2 roky – 124 tepů za minutu;
  • 2 až 4 roky – 115 tepů za minutu;
  • 4 až 6 let – 106 tepů za minutu;
  • 6 až 8 let – 98 tepů za minutu;
  • 8 až 10 let – 88 tepů za minutu;
  • 10 až 12 let – 80 tepů za minutu;
  • 12 až 15 let – 76 tepů za minutu.

Ve věku 15 až 50 let by průměrná tepová frekvence měla být kolem 70 tepů za minutu a po 50 letech:

  • 50 až 60 let – 74 tepů za minutu;
  • 60 až 80 let – 79 tepů za minutu.

Významná změna srdeční frekvence může znamenat možný vývoj nemoci.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Kdy uvidím výsledky?

První dva týdny budou jistě dost tvrdé, avšak pokud vytrváte, ve třetím týdnu už se můžete těšit z viditelných výsledků. Když také současně změníte doposud nezdravý životní styl, cvičení bude snazší a bude vám přinášet radost a skvělý pocit z osobního úspěchu. Navíc budete perfektně učit svůj metabolizmus jak odbourat tuk.

Zdroj: Spalování tuků a tepová frekvence

Maximální tepová frekvence podle věku

Klidová tepová frekvence se pohybuje v rozmezí 65–75 tepů za minutu, ovšem jako aktivní sportovec můžete mít hodnoty výrazně nižší. Zjistíte ji snadno – měříte se ráno po probuzení několik dnů za sebou a hodnoty pak zprůměrujete. Nižší hodnoty mívají trénovaní lidé a vyšší naopak lidé se slabou fyzickou kondicí. Například vrcholoví sportovci mohou mít jen 30 úderů za minutu. Pokud ale nesportujete, budou vaše hodnoty vyšší a i při slabém zatížení vaše tepová frekvence rychle stoupne.

Maximální tepová frekvence značí nejvyšší možnou tepovou frekvenci, jaké člověk může při fyzické námaze dosáhnout. Maximální tepové frekvence (MaxTF) dosáhnete při maximálním zatížení a dokážete ji udržet jen krátkodobě. Nelze ji příliš ovlivnit. Je stejná jak u aktivních sportovců, tak i u netrénovaných osob a její hodnoty se pohybují mezi 170 až 210 údery za minutu.

U klidové tepové frekvence je důležité, abyste sledovali, jak se u vás vyvíjí. Neměli byste se s nikým srovnávat. Důvodem je skutečnost, že hodnoty klidové tepové frekvence se u různých lidí mohou lišit. Maximální tepová frekvence podle věku se dá snadno vypočítat:

MaxTF = ženy 226 (muži 220) – věk

A rozhodně se vyplatí ji znát.

Wikipedie uvádí, že průměrný srdeční pulz má hodnotu kolem 75 úderů za minutu u mužů a okolo 82 u žen, může být ale i nižší a nemusí to být známkou onemocnění. Nižší hodnota pulzu se obvykle vyskytuje u atletů, kteří mají silná srdce schopná přečerpat větší množství krve – hodnota se pak může pohybovat kolem 40 úderů za minutu.

U lidí, kteří trpí závratěmi nebo ztrátami vědomí, může nízký pulz signalizovat srdeční blok. Jedná se o stav, kdy dochází k zablokování elektrického impulzu, bez jehož pomoci nemůže srdce bít. Při zpomalení srdeční frekvence, kdy klesne srdeční pulz pod 60 úderů za minutu, mluvíme o takzvané bradykardii. Naopak při zrychlení srdeční frekvence (srdeční pulz nad 95 úderů za minutu) mluvíme o takzvané tachykardii.[1]

Zdroj: Snížení tepové frekvence

Výpočet tepové frekvence podle váhy

Maximální tepovou frekvenci si můžete sami spočítat. Pro výpočet existuje několik různých vzorečků.

Jednoduchý příklad výpočtu:

  • pro muže: svůj aktuální věk odečtěte od čísla 214 a výsledek vynásobte číslem 0,8;
  • pro ženy: svůj aktuální věk odečtěte od čísla 209 a výsledek vynásobte číslem 0,7.
Vzoreček pro výpočet maximální tepové frekvence (MTF) podle váhy:
  • MTF (ženy) = 210 – 1/2 vašeho věku – 5 % vaší váhy;
  • MTF (muži) = 210 – 1/2 vašeho věku – 5 % vaší váhy + 4;
  • tepová frekvence pro spalování tuků = 60 % až 80 % z MTF (nejlépe 70 % z MTF).

Jinou možností, jak zjistit, jakou máte maximální tepovou frekvenci, je zkusit to v praxi. Ideální je zvolit nějaký prudší kopec, na který budete běhat nahoru a dolů, optimálně by se mělo jednat o trasu alespoň 200 až 300 metrů do kopce. Pořiďte si nějaký měřič tepu. Tento kopec pak několikrát vyběhněte nahoru a dolů, a to 5x až 6x. Nejvyšší hodnota tepové frekvence, kterou za celou tu dobu naměříte, bude vaše maximální tepová frekvence, nebo se jí bude limitně blížit.

Pro začátek nepotřebujete žádné sofistikované měřiče, postačí, když si zpočátku čas od času během cvičení změříte tep na zápěstí. Poměrně brzy se naučíte sami poznat, jak rychle máte běhat nebo jak intenzivně cvičit.

Při cvičení z důvodu hubnutí nemá cenu překračovat hranici 75 % maximální tepové frekvence. Pak byste se už jen zbytečně unavovali bez výrazného efektu na vaše tukové zásoby. Obdobně je ale nutné, abyste cvičení moc neodbývali. Jinak sice spálíte nějaké kalorie, ale váš tuk to nepozná.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP