Nyní se podrobně podíváme na to, kterépotravinyobsahujízinek, jsou to zejména játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice. Rostlinné potraviny, které nejvíce obsahujízinek jsou celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena. Vzhledem k tomu, že množství přijímaného zinku, obsaženého v živočišné potravě značně převyšuje objem zinku, který může být získán z rostlinné potravy, je důležité, aby přísní vegetariáni dbali o dodatečný dostatečný příjem zinku především v případě těhotných žen, kde je doporučovaná dávka zinku na vysoké úrovni kolem 25mg Zn za den, což lze dosáhnout zařazením vhodného potravinového doplňku s obsahem zinku. Nejlepší doba pro příjem zinku je večer, před spaním. Osvědčený přípravek, který spolu se zinkem obsahuje ještě hořčík a vitamín B6 se jmenuje ZMA a produkuje ho firma Aminostar. Tento přípravek výborně přes noc regeneruje naše tělo díky obsahu hořčíku a podpoří výborný hluboký a ulevující spánek.
V naší poradně s názvem KUSKUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Šindelářová.
Patří kuskus mezi nízkopurinové potraviny?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kuskus patří mezi potraviny, kteréobsahují jen velmi málo purinů a proto je možné ho konzumovat dle libosti. Když jídlo s kuskusem zapijete čistou neperlivou vodou, tak se nemusíte obávat zhoršení dny.
Dostatečné množství přijímaného zinku je důležitá nejen v době růstu organizmu, kdy jeho nedostatek vede k opožďování tělesného i duševního dospívání, ale i v dospělosti je nutné dbát na dostatečnou hladinu zinku v potravě. Nedostatečné množství zinku v potravě totiž způsobuje nechtěný úbytek na váze a zároveň pomalé hojení ran, zhoršování paměti a způsobuje smyslové poruchy – především zrakové, čichové. U mužů je doplňování zinku na místě, když žijí aktivním sexuálním životem, protože jejich tělo se zinku zbavuje při ejakulaci. Zinek je totiž v poměrně značném množství přítomen ve spermatu a jeho dostatek v potravě je podmínkou pro správný pohlavní vývoj i dokonalou funkci pohlavních orgánů mužů. Dostatečná hladina zinku v mužském těle ovlivňuje i množství a kvalitu ejakulovaného spermatu. Muž, který má hodně zinku, má díky tomu i velké množství spermatu.
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .
Společné užívání warfarinu a pangaminu je možné jen pod dohledem lékaře. Některé vitamíny řady B (B6 a B8) zvyšují účinky Warfarinu a může pak docházet ke krvácení.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Fojtik jaroslav.
DOBRY DEN . UŽIVAM WALFARIN . LEKAŘ MI ŘEKL ŽE NESMIM JIST ŽADNOU ZELENINU ANI OVOCE . MAM DOTAZ ZDA MUŽU CIBULI A ČESNEK . A POKUD MOŽNO PROSIM ZDĚLTE KTERE POTRAVINY OBSAHUJI VITAMIN K. TAK NEVIM CO MUŽU JIST A CO NE. DĚKUJI FOJTIK
Zinek se v absolutní většině ovoce vůbec nevyskytuje, výjimkou jsou meruňky. Stejně tak se dá ještě zinek najít ve slunečnicových nebo dýňových semínkách, nebo v ořechách.
Dobrým zdrojem zinku jsou tvrdé sýry, například Eidam. Vysoké množství zinku obsahují i mnohé celozrnné výrobky, zejména ty ovesné, a také pšeničné klíčky. Ústřice jsou pravděpodobně největší zásobárnou tohoto stopového prvku. Výborným zdrojem zinku je také maso, ryby a luštěniny, kde je zinek obsažen ve značné koncentraci.
V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Potravinyobsahují různé množství purinů ale kolik je hodně purinů aby neškodily? Je to nad 15, 20 nebo výše? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Samotné množství purinů v potravinách není až tak rozhodující. Rozhodující je množství potravin, které se k nasycení spotřebuje. Obecně by se dalo říci, že potraviny s obsahem purinů pod 25 na 100g by neměly ublížit.
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potravinyobsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Walek.
Při uživání Warfarinu můžu jíst naložené okurky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při užívání Warfarinu můžete jíst všechno, jen u některých potravin musíte hlídat množství, které sníte. Okurky patří mezi potraviny, které musíte hlídat. Okurky totiž, jako všechno zelené, obsahují vyšší množství vitamínu K, přičemž při léčbě Warfarinem musíte zajistit příjem 120 mikrogramů tohoto vitamínu každý den. Jedna malá okurka (4 cm) obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte těchto malých okurek 20, vyčerpáte tím veškerý limit a v tom dni již nesmíte jíst nic, co je zelené rostlinného původu. Velká okurka 10 cm obsahuje 23 mikrogramů vitamínu K.
I zinek se stejně jako selen řadí mezi stopové prvky. V lidském těle se nachází jak v orgánech, tak i ve svalech, kostelech, kůži, nehtech i ve vlasech. Zároveň je to také esenciální prvek, protože si ho lidské tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí ho přijímat společně se stravou. Člověk zinek přijímá jak z živočišných, tak i z rostlinných potravin. Lépe se vstřebává zinek z živočišné stravy. Pokud člověk denně jí maso, tak by neměl mít problém s nedostatkem zinku, protože množství zinku v mase krásně pokryje denní dávku. Z toho vyplývá, že když člověk nejí maso, potřebuje příjem zinku zvýšit někde jinde. Stejně tak i těhotné ženy potřebují vyšší příjem tohoto stopového prvku. Pomoci mohou zinkové pastilky.
V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.
Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?
Děkuji a přeji příjemný den.
Pavel Postler
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rybí olej a potravinyobsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.
Mezi přírodní zdroje selenu patří především zelenina, a to konkrétně chřest, česnek, brokolice, avokádo, hrášek a hlávkový salát. Zdrojem selenu je také ovoce, například meruňky a broskve, avšak množství selenu v těchto plodech není příliš velké. Selen se dále nachází v para ořeších, ovesných vločkách, mase (zejména vnitřnostech) a vejcích. Konečně zdrojem bohatým na selen jsou i mořské plody a ryby, a dokonce i houby, jablečný ocet, sójové boby, hnědá rýže a mléčné výrobky.
Mezi potravinyobsahující ve větším množství zinek patří dýňová a slunečnicová semínka, ořechy, listová zelenina, játra, maso, obilné klíčky a droždí.
V naší poradně s názvem ZINEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Lisková.
Beru WARFARIN, Selen a Zinek. Chci vědět, zda se vzájemně tyto léky snášejí a zda mohu některý z nich brát současně s Warfarinem, nebo všechny 3 najednou. Děkuji .
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Selen je při léčbě Warfarinem problematický, protože přirozeně zpomaluje srážení krve a Warfarin to dělá také. Užívání selenu spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Selen lze užívat jedině pod kontrolou lékaře, který k tomu přizpůsobí dávkování Warfarinu. Zinek snižuje účinky Warfarinu když se polyká současně s Warfarinem. Při léčbě Warfarinem je nutné užívat Warfarin a produkty obsahující železo, hořčík a zinek nejméně dvě hodiny od sebe.
Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahujípotraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Vlastně pohanka je na našem území nejvýznamější potravinou, která snese označení přirozený přírodní zdroj rutinu. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech a to až 400 mg rutinu na 100 g suchých květů. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.
V diskuzi ZINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubosek.
Na zinek mohu rozhodně doporučit následující doplněk stravy - www.klubzdravi.cz/pr… - sám ho mám v poličce poslední tři roky a změna určitě byla citelná :)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zinek je důležitý pro funkci nejen imunitního systému a metabolismu, ale vliv má i na plodnost (navíc u mužů posiluje i zdraví varlat i prostaty a celkově ovlivňuje vývoj a funkci pohlavních orgánů u mužů i žen), Zároveň ovlivňuje zrak, chrání buňky v těle, ovlivňuje kvalitu a vzhled pokožky, vlasů i nehtů. Stejně tak ovlivňuje i kvalitu a růst kostí a vazivové tkáně. Zinek také napomáhá rychlému hojení ran, zmírňuje akné i ekzémy, podílí se také na léčbě zánětů, na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Je stejně jako selen antioxidantem, takže působí proti volným radikálům. Zinek také chrání tělo před chřipkou a jinými virózami stejně jako chrání oči před zánětem spojivek. Správné množství zinku v lidském těle může také zpomalovat proces stárnutí.
V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Novák.
Prosím a Mangold lze nahradit za špenát nebo lze jíst tuto zeleninu ? Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jíst samozřejmě můžete jak mangold tak i špenát, i když užíváte Warfarin. Důležité je každý den sníst potraviny, které vám dodají 120 mikrogramů vitamínu K - ani méně a ani více. Jak mangold, tak i špenát obsahují extrémně vysoké množství vitamínu K. Dosažení 120 mikrogramů vitamínu K dojde při snědení čtvrtky listu mangoldu nebo 2,5 listu špenátu počítáno v čerstvém stavu. Pokud si toto za den dopřejete, tak již více nesmíte nic, co je rostlinného původu. Tyto potraviny se hodí zejména na dny, kdy víte, že zeleniny moc nesníte, tak s tímto způsobem můžete rychle doplnit vitamín K.
Zinek je možné zakoupit v lékárně nebo na internetových obchodech většinou ve složení s dalšími vitamíny jako potravinový doplněk. Cena zinku je různá, záleží na výrobci a prodejci.
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kopecká.
můžu tvarůžky? nebo i romadúr, děkuji za odpověď Kopecká
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Olomoucké tvarůžky jíst můžete, ale romadůr už ne, protože obsahuje mnoho živočišných tuků. Aby byla vaše slinivka zdravá, zaměřte se na potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, mají nízký obsah živočišných tuků a obsahují antioxidanty. Vyzkoušejte libové maso, fazole a čočku, čiré polévky a náhražky mléka (například lněné mléko a mandlové mléko).
Stejně jako předávkování selenem je i předávkování zinkem velmi vzácné a dochází k němu až při dlouhodobém zvýšeném příjmu. Pak se projevuje poruchami metabolismu a trávení, poruchami chudokrevnosti, pocity nevolnosti a závratí. Člověk předávkování zinkem může také „pocítit“ kovovou chuť na jazyku.
V lidském organismu má zinek důležitou úlohu jako součást velké řady enzymů. Dostatek zinku v potravinách je důležitý pro správnou činnost imunitního systému. Zinek podporuje hojení ran, tvorbu řady hormonů, léčbu zánětů a uchovávání inzulínu. Mezi důležité zdravotní účinky zinku patří ochrana organismu před nachlazením. V dostatečném množství se zinek vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, zejména v hovězím, vepřovém a drůbežím mase, vejcích, játrech a mořských plodech. Mezi potravinyobsahující velké množství zinku patří také obilniny, fazole, sýry a ořechy, ale tyto přírodní zdroje poskytují zinek ve formě hůře přijatelné pro lidský organismus. Pokud tyto potraviny příliš nekonzumujete, poskytnou vám optimální denní dávku zinku doplňky stravy. V doplňcích stravy je zinek nejčastěji kombinován s hořčíkem a vápníkem.
Obsah zinku v potravinách:
chléb pšenično-žitný – obsah Zn [mg.kg-1] 12;
ječmen – obsah Zn [mg.kg-1] 25;
jogurt – obsah Zn [mg.kg-1] 3,2–4,6;
kroupy ječné – obsah Zn [mg.kg-1] 20;
krupice hrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 5,6;
hovězí kýta – obsah Zn [mg.kg-1] 6,5;
vepřový bok – obsah Zn [mg.kg-1] 33;
vepřová kýta – obsah Zn [mg.kg-1] 37;
vepřová krkovice – obsah Zn [mg.kg-1] 48;
vepřová plec – obsah Zn [mg.kg-1] 57;
mléko acidofilní – obsah Zn [mg.kg-1] 3,3;
mléko plnotučné – obsah Zn [mg.kg-1] 3,2;
mléko sušené – obsah Zn [mg.kg-1] 36;
mouka pšeničná hrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 7,3;
mouka pšeničná polohrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 4,8;
Ovoce, bobulovité plody i zelenina obsahují dostatek živin a vitamínů, které pleť uvítá. Pružnou a jemnou pleť získáte díky mangu, meruňkám a dalšímu ovoci, které obsahuje beta-karoten, který pleť vyživuje. Beta-karoten se nachází i v zelenině, konkrétně v mrkvi a melounu. Beta-karoten je přítomný také v bobulovitých plodech, například v jahodách, borůvkách, černém rybízu a v dalších. Ty navíc obsahují velkou dávku vitamínu C, který je přítomen také v citrusech, bramborách, brokolici a v mnoha dalších potravinách a má za úkol celkově chránit organismus i pleť, hojit a podporovat tvorbu kolagenu, nezbytného pro pružnost a krásu pleti. Bobulovité plody jsou považovány za skvělé antioxidanty a jejich pravidelná konzumace ochrání pleť před předčasným stárnutím a vráskami. Všechny zmíněné účinky obsahují také rajčata, v nichž je obsaženo velké množství účinných látek pomáhajících k udržení zdravé a krásné pleti. Za zmínku také stojí avokádo, které je bohaté na vitamíny, stopové prvky, antioxidanty a rovněž nenasycené mastné kyseliny. Působí blahodárně na organismus, pleti dodává potřebnou svěžest, elasticitu, bojuje proti vráskám a významně se podílí na tvorbě kolagenu. Dalšími potravinami, kteréobsahují velké množství vitamínů a stopových prvků, jsou jednoznačně ovesné vločky, obiloviny, mléko a kvasnice. Jednoduše řečeno, ve vašem jídelníčku by neměly chybět především ty potraviny, které jsou bohaté na beta-karoten, selen, zinek, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, omega-3 mastné kyseliny, vápník, draslík a další minerální látky, zapomenout tedy nesmíte na ryby, lněný olej, semínka a ořechy.
Na vlasy se zinek využívá zejména tehdy, pokud jsou oslabené. Zinek má vliv i na metabolismus cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů a hormonů. Dalším pozitivem u zinku je to, že pomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi. Zinek je nutný pro normální vývoj pohlavních orgánů, je důležitý pro náš reprodukční systém. Z potravinových doplňků jsou vhodné vitaminy z DM. Je v nich zinek (10 mg), B1 (1,4 mg), B2 (1,6 mg), B6 (2 mg), B12 (1 ug), biotin (150 ug), kyselina listová (200 ug), niacin (18 mg), kyselina pantothenová (6 mg). I když se stravujete poměrně zdravě, tak dle recenzí je tento potravinový doplněk velmi účinný a růst vlasů je opravdu viditelný (2 cm za měsíc).
Kamarádka má pravdu, zinek skutečně pomáhá při hubnutí a dokáže odbourat vnitřní tuk!Zinek totiž prodlužuje hypoglykemický účinek inzulinu, který se vylučuje po každém jídle v závislosti na množství přijatých sacharidů. V praxi to znamená, že pokud má naše tělo dostatek zinku, tak dokáže cukry, vyrobené ze sacharidů pomaleji pouštět do krevního řečiště a tělo je tak může lépe postupně spotřebovat. Naopak málo zinku znamená rychlé vyplavení cukrů do krve, což vystresuje naše tělo, které pak tyto nárazové přebytky krevního cukru ihned uloží do tukových zásob, které tím zbytní - tělo ztloustne.
Potraviny bohaté na zinek jsou obvykle běžnou součástí lidského jídelníčku, aniž by si konzumenti uvědomovali, jaké „zázračné“ prvky se v jejich stravě skrývají. A zinek k těmto prvkům bezesporu patří. Důležité je ale při konzumaci těchto potravin mít na paměti, že nic se nemá přehánět, a nadbytek zinku v lidském těle může napáchat různé škody. Podle vyhlášky z roku 20009 se doporučuje ke konzumaci 15 mg zinku denně, taková dávka je adekvátní k tomu, co od zinku očekáváme. O něco vyšší množství zinku mohou denně konzumovat těhotné ženy a dospívající.