Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

LEVANDULOVÝ OLEJ VÝROBA

OBSAH

Domácí levandulový olej použítí

Takto vylisovaný domácí levandulový olej je naprosto úžasný právě do koupelí, kde stačí několik kapek k provonění ulevující olejové koupele. Domácí levandulový olej také skvěle zabírá na bolest hlavy, takzvaná migréna, kdy se nanese několik kapek oleje na prsty, kterými se pak masíruje krouživými pohyby obočí nad očima. Dále je možné, levandulový olej použít na masáže unavených svalů. K osvěžení vzduchu smíchejte jednu lžičku levandulového oleje s 50 ml silné vodky a 50 ml čisté vody. Promíchejte a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Získáte tak recept na přírodní bio osvěžovač vzduchu.

Zdroj: Domácí výroba levandulového oleje

Poradna

V naší poradně s názvem LEVANDULOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Tady je alternativní recept na výrobu domácího levandulového oleje pomocí zahřívání. Je tam i video, kde je vidět domácí levandulový olej. Článek o levanduli je tady: www.ceskaordinace.cz…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Levandulový olej

Recept na levandulový olej

Výroba levandulového oleje vyžaduje kvalitní rýžový olej 1 litr a 2 kilogramy čerstvých květů a lístků levandule. Principem domácí výroby olejové esence z levandule, ale i z jiných vonných bylin, například z máty, je dostat z byliny její vonné složky. Toho lze docílit, když lístky a květy naložíme na několik dní do oleje. Olej rostlina do sebe natáhne, místo vody, a tím se celá proolejuje. Olej při tom na sebe naváže vonné složky, což jsou děsně složité uhlovodíky, které mají tu vlastnost, že voní. To trvá zhruba tak jeden měsíc. Při tomto procesu je nutné, aby olej pokrýval veškeré bylinné části a byl stále v teplotě 24*C (běžná pokojová teplota). Tím se dosáhne jeho vhodné tekutosti, která je nutná pro dobré a rychlé prostoupení rostlinnými částmi. Po skončení olejové macerace je nesmírně důležité oddělit co nejvíce oleje od byliny. Toho se dosáhne jedině při použití malého dřevěného lisu. Přehledná nabídka dřevěných lisů na lisování oleje a jejich cena je zde.

Zdroj: Domácí výroba levandulového oleje

Diskuze

V diskuzi DĚKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Díky za užitečné tipy. Levanduli miluji a určitě vyzkouším v létě z ní udělat levandulový olej. Levanduli používám pořád, ta vůně je úžasná. Před pár dny jsem vyzkoušela levandulový peeling ze sušených květů, můžu jen doporučit, pleť je po něm lesklá a vyživená. Vyzkoušejte, recept jsem našla tady: milujemebylinky.cz/l…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Děkuji

Levandulový olej Saloos

Zde můžete vidět levandulový olej Saloos.

Zdroj: Levandulový olej

Poradna

V naší poradně s názvem LEVANDULOVÝ OLEJ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosím o recept na výrobu domácího levandulovéhooleje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je recept na výrobu domácího levandulového oleje: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdroj: diskuze Levandulový olej recept

Levandulový olej na vlasy

Levandulový olej má pozitivní účinky na vlasy. Vlasy jsou po něm krásně lesklé a bez lupů. Pro krásné lesklé vlasy bez lupů si můžeme připravit následující vonnou lázeň. Po umytí si vlasy oplachujte v lázni připravené do vhodné nádoby. Do vlažné vody přidejte 1 lžíci jablečného octa a 3 kapky levandulového éterického oleje. Pokud máte suché vlasy, můžete přidat ještě lžičku jojobového oleje. Vlasy pak již neoplachujte.

Zdroj: Levandulový olej

Poradna

V naší poradně s názvem ORECHOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Debnarova.

Domáca výroba orechového oleja a jeho účinky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na výrobu domácího oleje z ořechů budete potřebovat velké množství zralých jader ořechů. Čím kratší doba od jejich sklizně, tím lépe. Ořechy umelte a drť dejte do vlažné vody na jeden den. Kontrolujte aby ořechy byly stále ponořené ve vodě a voda nevychladla. Pak směs zahřejte na 50 až 60 °C. Přeceďte zahřátý obsah přes jemný cedník. Pevnou hmotu, která zbude pak pomocí lisu ihned vylisujte. Lisování musí být důkladné a rychlé, dokud je vše teplé. Pevnou hmotu můžete znovu zalít teplou vodou a za hodinu postupného zahřívání můžete znovu lisovat. Získanou tekutinu nalijte do skleněné nádoby s úzkým průměrem a dejte vychladit na 2 až 4 °C. Po vyhlazení je možné sejmout pevnou vrchní vrstvu, kterou tvoří domácí ořechový olej. Ořechy obsahují olej, ale z pohledu extrakce, jen v malém množství. Takže na deci oleje budete potřebovat 2 až 3 kila ořechů.
Co se týče účinků, tak ořechový olej bude prospěšný pro pokožku a vlasy při jeho zevním použití. Prospěšný bude také na polykání, ale to raději doporučuji jíst ořechy v původním stavu.

Zdroj: diskuze Orechový olej

Použití levandulového oleje

Levandulový olej má léčebné, dezinfekční a zklidňující účinky. Proto je hojně používán v kosmetickém průmyslu, ve zdravotnictví, ale i v aromaterapii. Můžete si jej například nakapat do aromalampy a užívat si příjemnou vůni v celém bytě. Pokud vaše ratolesti nemohou usnout, nakapejte jim pár kapek levandulového oleje na polštář. Měli by je před spaním uklidnit. Nebo si olej přidejte do koupele a užívejte si příjemné relaxace. Jestliže máte problémy s dutinami a ucpaným nosem, pořádně se levandulového oleje nadechněte. Levandulový olej je poměrně drahý, ale jeho využití je všestranné.

Zdroj: Levandulový olej

Recept na domácí levandulový olej

Do půl litru rostlinného oleje sypeme za stálého míchání čerstvé nebo usušené nadrobno nasekané květy levandule. Sypeme tak dlouho, až dostaneme homogenní, hustou, ale ještě stále tekutou směs. Jinými slovy, levandule by mělo být v oleji opravdu hodně, ale neměl by z toho vzniknout olej v levanduli. Tuto olejovou levandulovou směs dáme do vhodné nádoby, nejlépe nějaké velké zavařovací sklenice, kterou pak každý den ponoříme do hrnce se studenou vodou. Studenou vodu v hrnci zahřejeme na teplotu 60*C udržíme po dobu deseti minut a necháme zase pomalu zchladnout. Příležitostně s olejovou směsí zamícháme. Toto provádíme s olejem každý den po dobu 4 dnů. Čtvrtý den teplou olejovou směs důkladně přecedíme pomocí malého dřevěného lisu a do vylisovaného oleje přidáme znovu čerstvé květy levandule a celé to opakujeme celkem čtyřikrát. Za šestnáct dní bychom tímto způsobem měli získat silný domácí levandulový esenciální olej, který vydrží i několik měsíců.

Video, na kterém je vidět alternativní postup výroby levandulového oleje, je vidět zde: levandulový olej výroba video.

Zdroj: Levandule lékařská

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA TEKUTÉHO MÝDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

800 gramů olivového oleje, 200 gramů kokosového oleje, 130 g louhu a 380 ml destilované vody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Tekuté mýdlo? Vždyť je to jen olej s louhem. Není někde chyba? Neumím si představit že se např. na zahrádce umyju olejem.

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla

Levandulový olej proti komárům

Jako nejúčinnější a také nejpříjemnější přírodní zbraň proti hmyzu se osvědčuje levandule. Určitě se vyplatí pořídit si lahvičku levandulového olejíčku. Pár kapek můžete přidávat do máchací lázně na prádlo, oděvy vám budou vonět možná lépe než po leckteré aviváži, a hlavně nebudou vonět hmyzu. Levandulový olejíček si také rozředěný, například sójovým nebo olivovým olejem, můžete natírat na obuv a přímo na tělo. Nebo ho pro lepší vůni a silnější účinek přimíchat do některého z domácích repelentů. Levandule je všeobecně dobře snášena, ale měli by s ní opatrně zacházet lidé s nízkým tlakem a ženy v prvním trimestru těhotenství.

Zdroj: Levandulový olej

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA PLEŤOVÉHO KRÉMU Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jesar Lehárová.

Dobrý den,
jsem úplný začátečník a tedy potřebuji poradit, kde prosím koupím : lanolin a vosk je z normální svíčky, kakaové máslo a mandlový olej koupím v supermarketu ? Kytku Aloe vera mám :-)



Děkuji za radu a hezký den

Lehárová Jesar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Posílám ti odkazy, kde můžeš vidět konkrétní výrobky a jejich ceny. Buď to koupíš na internetu a nebo v lékárně a v potravinách.

Lanolin - www.zbozi.cz/hledej/…

Vosk - www.zbozi.cz/vyrobek…

Kakaové máslo - www.zbozi.cz/potravi…

Mandlový olej - www.zbozi.cz/potravi…

Zdroj: diskuze Domácí výroba pleťového krému z Aloe vera

Levandulový olej

Olej vyrobený z levandule nachází hlavní uplatnění při vnějším použití. Natírání bolavých míst překvapivě pomáhá při revmatismu, dále pak na bolest po úrazech, na bolest při natržení svalu, na bolest při vykloubení a při bolestech a zánětech nervů. Olej z levandule dále léčí bércové vředy, růži, infikované rány a povrchové kožní záněty. Levandulový olej se vtírá do pokožky po celém okolí bolavých míst. Při bolestech hlavy a při migréně ho vtíráme do pokožky na spáncích a na čele a zároveň se k tomu ještě užívá vnitřně deset kapek levandulového oleje několikrát denně. Olej se vždy zapije trochou vlažného čaje z levandule. Při nervových bolestech se olej z levandule použije k masážím bolavých míst a léčba se k tomu ještě podpoří užíváním černého bezu.
Levandulový olej je také nesmírně prospěšný do koupele, obzvláště když se smíchá s olejem z rozmarýnu. Pak taková olejová koupel zlepšuje krevní oběh a celkově oživuje organismus dospělých i dětí.

Zdroj: Levandule lékařská

Domácí výroba pupalkového oleje

Domácí výroba pupalkového oleje je velmi problematická, jelikož semena pupalky jsou drobná jako semena máku a nedají se v domácím prostředí lisovat. Průmyslově se pupalkový olej vyrábí lisováním za studena ze semen pupalky dvouleté.

Zdroj: Pupalkový olej

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Prosím o radumjak použít hřebířkový olej a Teatree olej na svrab děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maja.

Čítala som, že Tea tree oil 1 PL zmiešať s 2 dcl kokosový olej a natrieť celé telo 3-4 x. Nemám odskúšané, ale vraj toto zabralo.

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Recept na domácí levandulový olej

Levandulový olej si můžeme připravit několika způsoby. Všechny jsou velmi snadné. Nejrychlejší a nejjednodušší je teplá metoda. Potřebujete na ni přibližně čtvrt kila čerstvé levandule a tři sklenice oleje. Ten může být jak olivový, tak slunečnicový, nebo i exotičtější – jojobový či mandlový. Řepkový olej se příliš nehodí kvůli svému charakteristickému zápachu. Do hrnce s dvojitým dnem dejte levanduli, olej a vše uveďte opatrně do varu. Ve chvíli, kdy tuk dosáhne teploty sta stupňů, stáhněte oheň tak, aby ji již jen udržoval. Vše nechte klidně vřít tři hodiny. Po uplynutí této doby nechte vychladnout, přeceďte, pečlivě vymačkejte poslední kapičky cenné tekutiny z levandule, ještě jednou přeceďte přes gázu a přelijte do tmavé lahvičky. Trvanlivost takto vyrobeného levandulového oleje je přibližně tři čtvrtě roku.

Pomalejší, ale také velmi jednoduchá výroba je na studeno. Počet surovin závisí na tom, jakou sklenici použijete. Levandulí napěchujte vybranou nádobu, v nádobě a na rostlině nesmí být ani trocha rosy či vody. Pak vše zalijte vybraným olejem, stačí i slunečnicový. Sklenici uzavřete, umístěte na slunečné místo a nechte bylinu louhovat. Stačí dva týdny, ale opravdu dobrý efekt je přibližně po měsíci a půl. Po uplynutí této doby levandulový olej slijte, přeceďte, vymačkejte a naplňte jím temnou uzavíratelnou láhev.

Poslední metoda je časově i pracovně nejnáročnější, ale můžete při ní použít sušenou bylinu. Tu nasekáte na hrubo a uložíte do suché nádoby. Naberete osm polévkových lžic levandule, dáte je do větší sklenice, zalijete 400 ml vybraného oleje, promícháte, uzavřete a postavíte na slunečné místo. Po měsíci sklenici otevřete, přidáte dalších osm lžic, uzavřete, protřepete a na dva dny dáte na slunce. Tentokrát sklenici po dvanácti hodinách pečlivě protřepete. Po uplynutí celých osmačtyřiceti hodin levandulový olej přecedíte přes gázu, pokud se vám zdá, že je olej málo aromatický, znovu přidáte osm lžic bylinky. A zase jej odložíte na dva dny s pravidelným protřesením. Takto připravený olej přechovávejte ve tmavé uzavřené lahvičce.

Zdroj: Levandulový olej

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LIS NA OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danka.

Já koupila lis na olej tuším na www.lisnaolej.cz a nedám na něj dopustit. Lisuji kokosoý olej a z dýňového semínka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí lis na olej

Levandulový polštářek na spaní

Smíchají se tři díly suchých květů levandule, jeden díl kozlíku, jeden díl tymiánu a jeden díl chmele. Tato směs bylin se pak zašije společně s trochou dutých vláken do bavlněného polštáře, který se pak používá na spaní. Takový levandulový polštář pak podpoří a umocní hluboký a klidný ulevující spánek.

Zdroj: Levandule lékařská

Levandulový olej v těhotenství

Aromaterapie v období těhotenství může mnohým ženám pomoci, a to nejen po stránce fyzické, ale především po stránce psychické. Vůně z éterických olejů prostupují prostřednictvím čichu i pokožky do těla a tím, že je těhotná žena vdechuje, přispívá k celkové pohodě a pozitivní náladě. V prvním trimestru se ale nedoporučuje používat éterické oleje – přestože neproběhly žádné průzkumy, jak tyto oleje ovlivňují plod v děloze, považuje se obecně za bezpečnější počkat do začátku druhého trimestru. Nemusíte však používat éterické oleje, lze využít hydroláty (květové vody), které jsou jemnější. Od druhého trimestru pak můžete směle používat vhodné éterické oleje ke zmírnění celé řady problémů nebo absolvovat aromaterapeutickou masáž pro těhotné. Tu by měl však vždy provádět vyškolený masér. Levandule působí relaxačně a je příjemná jako masážní olej nebo v aromalampě. Vždy používejte olej z levandule lékařské.

Zdroj: Levandulový olej

Nežádoucí účinky

Oreganový olej nevytváří škodlivé kmeny v těle a nemá negativní vedlejší účinky jako farmaceutická antibiotika. Kromě toho, že je účinný proti nebezpečným, a dokonce i smrtícím bakteriím neprodukuje žádné biologické změny v těle. Oreganový olej vyživuje tělo a nezpůsobuje nedostatek živin jako konvenční antibiotika.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Domácí výroba

Recept na výrobu tohoto oleje podomácku není vůbec složitý, budete jen potřebovat slunečnicový nebo olivový olej a jeden svazek oregana.

Oregano omyjeme, osušíme a hodně nahrubo nakrájíme, vložíme do sklenice a zalijeme vybraným olejem. Uzavřeme, dáme do hrnce s vodou, který uvedeme do varu a hned vypneme, sklenici necháme v horké vodní lázni přibližně deset minut, pak ji vytáhneme a položíme na hodně slunečné místo. Každý den nádobu protřepeme a po dvou týdnech hotový olej přecedíme do vhodné lahvičky, kterou uzavřeme a uskladníme ve tmě a chladu. Takto připravený olej vydrží celý rok.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Pravý přírodní růžový olej je lepší koupit!

Nejlepší zdroje pro nákup pravého růžového oleje je bulharské město Kazanlak anebo ve francouzském městě Grasse. Zředěný růžový olej se dá koupit i u obchodníků v ČR, kde se jeho cena pohybuje již od 100 Kč za 100 ml při velmi velkém zředění až po 400 Kč, kdy je koncentrovaný olej prodáván v želatinových kapslích k vnitřnímu užití, jedna kapsle vychází asi na 14 Kč. Zde je uveden přehled nejlevnějších cen růžového oleje: růžový olej cena. Fotografie, na kterých je vidět růžový olej a růžové okvětní lístky jsou zde: růžový olej foto.

Zdroj: Růžový olej domácí výroba

Rozmarýnový olej video

Video, na kterém je vidět několik různých způsobů domácí výroby rozmarýnového oleje, je zde: rozmarýn výroba video.

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP