Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

LUPY VE VLASECH BABSKÁ RADA

OBSAH

Rada našich babiček - domácí recepty proti lupům

Citrónová šťáva zabraňuje šupinatění kůže a snižuje tvorbu lupů. Šťávu z jednoho citrónu přecedíme přes nekovové sítko a vlijeme do jednoho litru vlažné převařené vody. Po umytí vlasy opláchneme, jemně osušíme a necháme volně uschnout. Dalším receptem je nálev z rozmarýnu, kterým si ženy v minulosti oplachovaly vlasy. Dobře poslouží ale i borová voda před umytím vlasů. Než si umyjeme vlasy šamponem, mírně je navlhčíme, masírujeme kůži skalpu a opláchneme teplou vodou.

Zdroj informací: JK, www.vlasy.cz

Zdroj: Lupy ve vlasech a možnosti léčby lupů

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH - NEJÚČINNĚJŠÍ A NEJLEVNĚJŠÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Dobrý den Jano, četl jsem Vaši zkušenost s použitím másla při léčbě lupů. Myslím si, že je to možné použít v případě, kdy je lupovitost vlasové pokožky způsobena nadměrně se olupující suchou pokožkou. Mám na mysli, kdy je kůže ve vlasech natolik vysušená, že její vrchní vrstva popraská, vzniknou malé ostrůvky na povrchu, které se pak mechanickým působením odlupují po vrstvách. Významným indikátorem jsou suché vlasy. V tomto případě bych běžné máslo skutečně doporučil na ošetření takovéto pokožky.
Aplikaci bych doporučoval po umytí vlasů a prosušení ručníkem. Máslo by mělo být změklé, tedy je třeba ho nechat několik hodin při pokojové teplotě. Pak si nabrat zhruba velikost lískového ořechu a rozetřít si ho mezi konečky prstů a takto zamaštěnými prsty si masírovat pokožku hlavy. Je dobré si rozdělit plochu hlavy na několik menších částí, například dva boky, vršek a týlní oblast hlavy a každou z těchto oblastí si pěkně promasírovat. Není třeba se zabývat množstvím spotřebovaného másla, ale spíše se soustředit na přijemné pocity při masírování a máslo průběžně doplňovat na prsty. Pokud byste měla pak problémy s vizuálně mastnými vlasy, tak provádějte masáž navečer, na noc si nasaďte na hlavu pletenou čepici a ráno si jemně omyjte vlasy. Jen vlasy! Pokožku co nejvíce ochraňte před stykem se šampónem. Po umytí a osušení vlasů pak použijte jemný kartáč s přírodními štětinami, kterým své vlasy krásně uhladíte do zářivého lesku.
Máslo vám pomůže doplnit vlasům významný antioxidant vitamin E v přírodní formě a tím předejdete i případnému třepení konečků.
Budu velice rád, když vyzkoušíte můj postup a napíšete mi sem své zkušenosti s touto máslovou terapií pro suché vlasy.

Zdraví Cempírek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Malá.

Ještě lepší je bambucké máslo.

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech - nejúčinnější a nejlevnější recept

Příčiny vzniku

  • nevhodná a příliš dráždivá vlasová kosmetika
  • nedostatečné opláchnutí šampónu či kondicionéru z vlasů
  • stres, úzkost a psychické vypětí
  • studené počasí a suché vnitřní vytápění
  • špatná výživa, chybějící množství vitamínů a minerálů v organismu
  • pomnožení kvasinek a plísní v organismu včetně pokožy hlavy
  • kožní onemocnění - např. (seborrhoická dermatitida, lupénka)

Zdroj: Lupy ve vlasech a možnosti léčby lupů

Diskuze

V diskuzi LUPY VE VLASECH A VARAZKY V OBLICEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislav Skarupa.

Mam 71 let . Mam problemy s lupy . Ted se mi objevily i zrudnuti a vyrazky v obliceji . Dekuji za odpoved .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech a varazky v obliceji

Šampon na lupy – cena

Zde jsou uvedeny různé druhy šamponů proti lupům a jejich ceny.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi JAK SE RYCHLE NADOBRO ZBAVIT LUPŮ VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mmirek.

Měl jsem dlouhou dobu občasný výskyt lupů ve vlasech. Vždy se to opakovalo několikrát do roka. Byla vidět mírně začervenalá a olupující se pokožka ve vlasech, ze které pak vznikaly lupy. Koupil jsem si na to šampon Nizoral a normálně jsem si s ním myl vlasy do jeho vypotřebování (asi jeden měsíc). Nyní mám pokožku bez zarudnutí a bez olupujících se strupů. Takže odpověď na otázku, jak se rychle nadobro zbavit lupů ve vlasech, může být pomocí Nizoralu. Všem Nizoral na lupy asi nepomůže, ale u některých by mohl pomoci. Tady je vidět nejlevnější cena Nizoralu: www.zbozi.cz/hledani…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se rychle nadobro zbavit lupů ve vlasech

Lupy ve vlasech – projevy

Ložiska ekzému z mazových žlázek jsou zažloutlá nebo načervenalá. Kůže mívá šedobílý a mastný vzhled, který je nápadný i ve vlasové části. Postupně vznikají drobné šupinky, rozšiřuje se zarudnutí. V těžších případech se vyskytují nánosy šupin a vznikají krusty (strupy), kůže intenzivně svědí. Ve vlasové části hlavy jsou pak patrné nánosy šupin, které nutí pacienty k seškrabování. Tím se opakovaně dráždí pokožka hlavy a dochází k dalšímu zhoršování ekzému. Posléze jsou na vlasech zachyceny velké mastné „lupy“, které se obtížně odstraňují.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi KYSELINA MOČOVÁ - BABSKÁ RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Schindlerová.

jak vytvořit dietu při chronickém onemocnění ledvin a zvýšení kyseliny močové

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kyselina močová - babská rada

Co na lupy nabízí lékárna?

V lékárnách existuje celá škála výrobků určených k boji proti lupům. Jsou zde produkty, jako šampony, kondicionéry a další možné prostředky, které jsou určeny k zastavení tvorby lupů. Dalo by se říci, že škála výběru je velká. Takže se není třeba obávat.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorotka.

Nějaká babská rada, na bolavé oči, slyšela jsem, že pomáhá šalvějový obklad..má někdo zkušenosti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Natálie.

Dva sáčky s černým čajem spařte vroucí vodou a nechte 2 minuty louhovat. Potom už jen vymačkejte vodu a na 10 minut přiložte na oči. Třísloviny v čaji by měly otok zmírnit.

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Jaké jsou příznaky lupů?

Člověk trpící lupy projevy tohoto onemocnění jen těžko skrývá. Lupy se projevují tvorbou žlutých či bílých šupinek, a to zejména na mastné části pokožky hlavy. Někdy může dojít k zarudnutí postižené oblasti kůže.

Zdroj: Lupy

Diskuze

V diskuzi NEJÚČINĚJŠÍ ŠAMPONY NA MASTNOU A SVĚDIVOU POKOŽKU HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sochorova@datkolin.

lupy ve vlasech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Doporučuju Ducray Kertyol PSO www.covybrat.cz/samp… . Vůně není pro každého a je potřeba ji překousnout. Hlavní výhodou je, že skutečně funguje a pomáhá na lupy.

Zdroj: diskuze Nejúčinější šampony na mastnou a svědivou pokožku hlavy

Jak se pozná lupénka ve vlasech?

Někteří pacienti mají různě těžké projevy svědění, a u většiny z nich lupénka ve vlasech může způsobit různé nepříjemné pocity, jako je sucho, napětí nebo bolesti. Někdy pacienti pociťují vypadávání vlasů kolem postiženého místa. Diagnóza je obvykle snadná. Často se objevují červené skvrny s ostrými okraji a prominentními stříbrnými šupinami, které jsou poměrně charakteristické. Podobně jako lupénka se projevují také lupy, šupinatý ekzém a na vlasové pokožce plísňová infekce, která se může zdát laickému oku podobná lupénce. Tyto nemoci lze snadno vyloučit pomocí lékařského posudku a vyšetření.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi POŠEVNÍ MYKÓZA BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Kvasnicová.

Dobrý den, mám 68 roků, pohlavní styk už dávno nemám, ale trpím velkou suchostí,
jak zevně, tak podle paní doktorky i uvnitř asi pochvy. Nemohla jsem vydržet lékařskou prohlídku, jak to bolelo. Paní doktorka - gynekoložka mi na zevní používání
napsala krém Locoid O,1 procento, kterým se mám potírat 14 dnů a potom se natírat
Kalciovou mastí samozřejmě vše zevně. Dovnitř si mám 2x týdně vkládat Ovestin-
vaginální kuličky. Vše dělám tak, jak mi paní doktorka řekla. Svědění zevně už téměř přestalo, ale po Ovestinu mám druhý den bolesti jak uvnitř, tak i v podbřišku. Ten Ovestin si mám vkládat po dobu 3.měsíců. Vkládám si jej teprve 3 týdny a zdá se mi,
že zatím jakoby mě nevyhovoval. Ty bolesti jsou. Cukrovku nemám. Byla jsem náho-
dou u obvodního lékaře na pravidelné kontrole s močí, odběru krve, měření tlaku, atd., všechny výsledky jsou přímo vynikající až na moč. Obvodní lékař mi řekl, že mám zánět močového měchýře, ale když jsem mu řekla, že se léčím na gynekologii
s nějakým zánětem a suchostí, tak mi řekl, že proto je ta špatná moč.
Prosím vás, je moje léčba správná ???? Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jadranka.

Ne úplně babská rada, ale zase vyzkoušená je ihned nasadit Wobenzym!

Zdroj: diskuze Poševní mykóza babské rady

Co na blechy u kočky

Odblešovací kúra kočičího miláčka je důležitá a je třeba myslet na to, že blechy kladou vajíčka i mimo tělo hostitele. Navíc bez potravy mohou přežívat i rok! Z hlediska jejich odstranění je tedy nezbytné dokonale vyčistit i okolí. V praxi to znamená vyčistit koberce, vyprat pelíšky, eventuálně další polstrovaný nábytek. Bleším larvám se nejlépe daří v temných zákoutích, takže je vyžeňte i odsud. Když si nevíte rady, pomůže deratizér.

Zdroj: Babská rada jak na kočičí blechy

Diskuze

V diskuzi LUPY VE VLASECH CO POMUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den!

Děkuji za celou řadu rad. Rozhodně se jimi budu snažit řídit. Asi to ale nebude hned zpočátku stoprocentní. Čeká mě teď nějaký čas úsporné období z důvodu rekonstrukce nově pronajatého bytu. Vzhledem k tomu, že budu mít, jak se říká hluboko do kapsy, i takových dalších 1.500,- utracených v lékarně si úplně nemohu dovolit. Pupalkový olej, zinek a aloe vera gel už jsem nějakou dobu užívala. Postupně se k nim pokusím vrátit a být důslednější i ve stravě a přidat i další doplňky. Dříve se mi vnitřní původ mých problémů nejevil tak evidentní, dnes se ale začínám potýkat i se zhoršující se přecitlivělostí pleti obličeje, kt. je neustále lehce zarudlý a se sklonem k podráždění při pocení, na sluníčku, po konzumaci kyselého, atd. Nic takového se mi dříve nestávalo, nebo pouze velice zřídka. Teď z toho začín být každodenní jev, proto změna životosprávy bude nutností. Nebude to pro mě těžké. Vím, které potraviny bych měla konzumovat, a který se naopak vyhýbat. Na druhou stranu je ale i spousta takových, u kterých si nejsem jistá.. např.mléčné výrobky, nakolik mi škodí, a nakolik si je můžu dopřát.. Přírodní cukry jako banán, hroznové víno, vodní melouny.. necelozrnná rýže a těstoviny,.. nebo kyselejší citrusy a octové zálivky.. Myslíte, že i tyto potraviny jsou rizikové ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenda.

No tak to jsme na tom docela podobně, taky jsme si s přítelkyní našli podnájem přes www.eurobydleni.cz/b… A taky jsem řešil problém s lupy, vždy když jsem měl delší vlasy, dělaly se mi skoro až takový strupy na hlavě a když jsem se je snažil vyčesat tak to akorát svědilo. Pak mi kadeřnice poradila Milvu, je to taková vlasová kosmetika, ale taky není nejlevnější, ale dost to pomáhá :)

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech co pomuze

Obklady na dnu (při záchvatu)

V alternativní medicíně se běžně užívá jablečný ocet pro léčbu bolavých kloubů, doporučuje se z něj dělat obklady (obvaz namočit v jablečném octu a přiložit zhruba na 20 minut dvakrát denně) a aplikovat je přímo na bolavá místa. Kromě zábalů z jablečného octa se doporučuje i jablečný ocet pít (lžíci jablečného octa přidat do 2,5 dl sklenice vlažné vody) dvakrát denně.

Obklady na léčbu dny se dají také dělat z měsíčku lékařského.

Nic nezkazí také chladivé obklady.

Zdroj: Kyselina močová - babská rada

Poradna

V naší poradně s názvem ŠAMPONY NA PLÍSEŇ VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Vojtěchová.

dobrý den chci se zeptat a hlaně poradit. Mám tak trochu problémy se žaludkem a už mně trápí tak tři měsíce ve vlasech bílé fleky vypadá to jako lupy ale nejsou, jsou to bílé mapy na hlavě, které svědí Můžete mi doporučit něo na tento problém,nehi zkoušet drahé věi, hlaně aby něo zabralo Děkuju Vojtěchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Danielo, to vypadá jako nějaká dermatitida. Vyzkoušej na to Kapyderm speciální krém, který se nanáší zevně, takže nezhorší vaši situaci se žaludkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Šampony na plíseň ve vlasech

Strupy ve vlasech

Seboroická dermatitida je časté onemocnění, které je způsobené nadměrnou produkcí kožního mazu a postihuje vlasovou část hlavy, oblasti kůže, které se snadno zapaří, a oblasti s bohatým výskytem mazových žláz: v obočí, po stranách nosu, na bradě, hrudníku, mezi lopatkami i v oblasti genitálu. Objevuje se u dětí i dospělých, muži jsou častěji postiženi než ženy. Onemocnění má četné varianty. Mnozí pacienti s mírnými projevy ani nevyhledávají lékařskou pomoc. Typickými projevy seboroické dermatitidy jsou svědivá, začervenalá, šupinatějící ložiska, nejčastěji ve vlasech, na vlasové hranici nad čelem, v obočí, v rýhách kolem nosu, ve vousaté části obličeje, v oblasti před ušima a v uších. Onemocnění není spojené s výrazným výpadem vlasů.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rajap.

"dobrou prevencí nadýmání je obyčejná chůze" - galenus.cz/clanky/re… Babská rada nebo fakt?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babské rady

Babské rady na lupy ve vlasech

Při objevení lupů můžete nejprve vyzkoušet volně prodejné přípravky proti lupům.

  • Babskou radou je nanesení citronové šťávy či březové vody na pokožku hlavy. Při podezření na plísňovou příčinu lze aplikovat například extrakt z grepových semen či místa potírat přípravkem Tee Tree Oil.
  • Je také potřeba odolat drbání při svědění hlavové pokožky, neboť pokožka se drbáním ještě více podráždí a tvorba lupů se jen zvýší. Vhodná je masáž hlavy – tu provádíme jemně konečky prstů. Důkladnější masáž provádíme zejména u mastných vlasů, a to před mytím hlavy. Masáží stimulujeme mazové žlázy, které tak uvolní svůj obsah.
  • Pro zvýšení vitamínu B v těle je vhodné užívání pivovarských kvasnic (Pangamin). které jsou známé svými pozitivními účinky na vlasy i pleť.
  • Pro získání zinku a selenu se doporučuje konzumace paraořechů či hlívy ústřičné.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Babské rady jak na blechy u koček

Jak odstranit kočičí blechy a co na blechy u kočky zabere? Zde je několik babských rad (babská rada).

Zkuste listí z vlašských ořechů. Tento zákrok však blechy nezabije, pouze je vypudí.

Také můžete do stravy kočky přidat pivovarské kvasnice. Tato metoda ničí pouze blechy na kočce, ale nikoliv v jejím okolí.

I obyčejná voda s citronem může pomoci. Citrusy blechy odpuzují. Citrony zalijte vroucí vodou a nechte přes noc louhovat. Roztok na kočku nastříkejte rozprašovačem.

A jaké jsou vaše rady proti blechám u koček?

Zdroj: Co dělat když má kočka blechy

Strava

Pokožku před vysušením ochráníme pitím dostatečného množství tekutin. Pozornost bychom měli věnovat také dietě (vyloučit sladké, smažené a tučné jídla) a přísunu beta karotenu, B vitaminů a selenu. Na suchou pokožku má příznivý vliv také pupalka a olej z brutnáku, dále lecitin a omega kyseliny. Rovnováhu kyselin v organismu podpoříme i užíváním probiotik anebo šťávy z aloe vera (nejlépe ACTIValoe forte, která má antimykotické účinky). Do jídelníčku je potřeba zařadit čerstvé ovoce a zeleninu a také zdroje bohaté na proteiny – ryby, vejce, semínka atd. Pokud jsou šupinky na hlavě provázeny začervenáním a mastnou šupinkovatou pokožkou na obličeji, v obočí a na řasách, může se jednat o jiný problém než jsou lupy. V tomto případě je lepší kontaktovat lékaře.

Zdroj: Lupy ve vlasech a možnosti léčby lupů

Co způsobuje lupy?

Přesná příčina tvorby lupů není známa. S největší pravděpodobností jsou lupy způsobeny kombinací nadprodukce kožního mazu a Malassezia, což je typ kvasinek, které se objevují na hlavě. Jako další příčina se uvádí příliš časté mytí nebo šamponování pokožky či vlasů. Spouštěčem může být i stres, únava, akné, nezřídka může být toto onemocnění zapříčiněno alkoholem nebo změnami počasí (střídání tepla a zimy).

Zdroj: Lupy

Strupy ve vlasech u dospělých

Příčiny

Strupy ve vlasech mohou signalizovat onemocnění seboreickou dermatitidou či lupénkou, bohužel obě nemoci jsou chronické a mohou se vracet.

Léčba

Doporučuje se používat dlouhodobě řadu Blue cap (sprej, šampon, eventuálně i tablety).

Zdroj: Boláky ve vlasech

Léčba potravou

  • Omega-3 mastné kyseliny – podporují zmírnění svědění a zánětu, jsou nepostradatelné pro zdravou kůži.
  • B-komplex – je potřebný pro zdravou kůži a vlasy.
  • Vitamín E – podporuje krevní oběh.
  • Lactobacilus acidophilus – pomáhá obnovit střevní mikroflóru a potlačuje růst plísní v organismu.
  • Chlorela – řasy, které obsahují všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály.
  • Selen – důležitý antioxidant potřebný pro tlumení vysoušení kůže.
  • Beta-karoten – podporuje ochranu kůže, hojení a regeneraci tkání.
  • Vitamín C – důležitý antioxidant pro prevenci poškození kožní tkáně.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP