Mgr. Antonie Mačingová žije na Slovensku v Košicích. Vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, možnostmi jejího ozdravujícího a očistného efektu. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se snaží jednoduchou formou přiblížit způsob stravování, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy.
Antonie Mačingová vypracovala čtyřtýdenní stravovací program, který lidem pomáhá získat ztracenou energii, vypadat dobře, a hlavně vyléčit se. Spolu se zlepšením krevního obrazu se zvyšuje aktivita vnitřních orgánů, zvyšuje se bazální metabolismus a ubývají kila. Toto stravování má diagnostické účinky. Pokud se objeví problémy s určitým orgánem, je dobré se zamyslet nad tím, kde hledat kořeny tohoto problému. Nejdůležitější věcí je, že pokud se nezmění vstup, nezmění se ani výstup, to znamená, že se nedají očekávat pozitivní změny, když se nezmění způsob stravování a životosprávy natrvalo.
28denní detoxikační plán není dieta. Při očistě je potřeba vytrvalosti, odhodlání, disciplíny a radosti ze změny stravování. Důležitý je i pitný režim, který vyžaduje vypít denně 3,5–4 litry vody, a to následujícím způsobem: 3 × 3 dcl teplejší převařené vody, a zbývající doporučené množství tekutin se může doplnit obyčejnou studenou vodou.
Při detoxikaci se očišťuje krev, játra, ledviny a celý močový systém, střeva, lymfatický systém, kůže, dýchací cesty.
Sami posuďte, zda je detoxikace podle Mačingové vhodná i při onemocnění dnou. Určitě ani vy nepřijdete na jednoznačnou odpověď, zda ano či ne. Vždy je důležité přihlédnout k aktuálnímu stavu daného jedince.
V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.
Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:
Jídelníček na snížení kyseliny močové by měl být pestrý a nutričně vyvážený. Vždy mějte na paměti, že byste měli omezit potraviny s vyšším obsahem purinů, které uvádíme níže, ale vše je individuální.
Problematické potraviny:
ovesné vločky – nemělo by se konzumovat více než 2/3 šálku nevařených vloček denně;
pšeničné otruby, pšeničné klíčky – nemělo by se konzumovat více než 1/4 šálku v suché formě denně;
houby, zelený hrášek, sušený hrášek, fazole, špenát, chřest, květák, fazole, čočka – nemělo by se konzumovat více než 1/2 šálku denně;
červené maso (hovězí, jehněčí, vepřové, telecí), drůbež, ryby a měkkýši – nemělo by se konzumovat více než 1/2 šálku denně.
Mezi další potraviny s vysokým obsahem purinů patří droždí, tedy i kynuté pečivo, dále čokoláda, kakao, ostré koření a hořčice.
Jak již bylo popsáno výše, větší množství purinů obsahují luštěniny, jako je čočka, hrách, fazole, ale podle odborníků jsou vhodnou náhradou masa a jejich občasná konzumace tak při onemocnění dnou neškodí.
Recepty při dně a cukrovce by měly vycházet z těchto zásad: omezte nebo vynechte poživatiny jako vnitřnosti, mladou drůbež, uzeniny, masové vývary a silné vývary a šťávy, mořské ryby, slanečky, sardinky, hrách, čočku, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoládu, kakao, černý čaj, kávu, alkoholické nápoje. Při cukrovce se snažte dodržovat diabetickou dietu. Nutné je dodržovat dávky sacharidových potravin a jíst pravidelně. Tato dieta je zároveň redukční dieta. Z tuků vybírejte raději ty, které jsou rostlinného původu, a to olivový olej, a ztužené pokrmové tuky místo másla. Na pálení žáhy je vhodné mléko.
V naší poradně s názvem CIRHÓZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.
Manžel přijde domů z nemocnice, kde má dietu č.4 , a já neznám přesné a vhodné recepty, co mu a jak správně uvařit, prosím, sdělte mně, kde to nadu, resp, kdo mně poradí, jak vařit, děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dieta má být po operaci dodržována několik týdnů. Postupem času můžete dietu opouštět. Jestliže vám však některá jídla způsobí byť jen malé obtíže, odložte je a zkuste později. Vlastní zkušenost je samozřejmě důležitější než jakákoliv doporučení.
Strava přijímaná v prvních týdnech po operaci žlučníku má šetřící charakter, který spočívá jak ve výběru potravin, tak v jejich úpravě. Upřednostněním netučných potravin s jen maličko těch tučných, by se měl snížit denní příjem celkového množství tuků na 60 gramů. Jídelníček musí být zároveň co nejpestřejší, aby byl zajištěn dostatek vitamínů a minerálních látek. Pokrmy z masa by měly být připravovány dušením či vařením, později pak pečením a grilováním. Důležitější než druh přípravy, je hlídat si množství zkonzumovaných tuků. V prvních dnech minimum tuku a postupně přidávat, tak jak bude reagovat váš zažívací trakt.
Pivo a dna k sobě nejdou. Pivo nízkopurinová dieta nedoporučuje, jelikož pivo zdvojnásobuje riziko výskytu dny u všech, kteří jsou náchylní k tomuto onemocnění, a to ze dvou důvodů: zaprvé zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle a zadruhé brání tělu snadno „vypláchnout“ purin z organismu.
V diskuzi MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vesna.
pre: sulcova: Nafukuje ťa, pretože máš v tej diete priveľa sacharidov. Tie vykrmujú kvasinky a tie sa radostne množia a ich metabolizmus Ti zaplavuje organizmus toxínmi a potom Ťa nadúva.. Máš tam hrozienka, med, červenú repu, mrkvu, kiwi, banán a pod. Z kombinácie jogut, orechy a med alebo pohankové vločky, sojové mlieko, strúhané jablko, orechy, med,, by nadulo aj úplne zdravého jedinca s dostatkom žalúdočnej kyseliny a železným trávením. Táto dieta môže slúžiť naozaj iba na schudnutie, nemá nič spoločné s detoxikáciou a očistou organizmu, také detox-diety vyzerajú úplne inak.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yoanna.
Koncim zrovna druhy tyden detoxu, ani ne pro hubnuti.;spise na procisteni organismu(tedy detox). Mohu klidne potvrdit, ze spise naopak nejsem vubec nafoukla, doplnuji, ze zatim presne dodrzuji kuru a nakupuji predevsim Bio, a piji 3l, 3 1/2l denne. Samozrejme clovek potrebuje alespon nejaky pohyb. V pripade premnozeni kvasinek zrovna v detoxu nejak nehrozi(neni- cukr, kava, cokolada, alkohol, koreni ect.. ktere prave dopomaha ke kvasinkam) .
maly priklad, kdi trpi problemy s kvasinkami
2.PROTIKVASINKOVÁ DIETA
Léčení kvasinkového onemocnění musí být vždy doplněno protiplísňovou ( protikvasinkovou ) dietou, při které s jídelníčku vymizí především všechny sladkosti a bílá mouka.
Potraviny povolené a vhodné
Čerstvá zelenina podle ročního období a saláty z ní
artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, zelí ( všechny druhy ).
Živočišné produkty
marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami a panádami.
Obilí
bílé mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky.
Nápoje
alkoholické nápoje ( s výjimkou velmi suchého vína ), instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola.
“Zlatá pravidla“ protiplísňové diety
Zde je krátké shrnutí, na co musíte při této dietě dávat pozor.
Na prvním místě se ve vašem jídelníčku nachází zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
Vyhněte se konzervám všeho druhu.
Jezte často bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení “nepřátelé“ kvasinek.
Zřekněte se cukru a všech jídel, ve kterých je obsažen;bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky.
Občas si pro změnu připravujte jídla z celozrnného obilí,ne však každý den. Celozrnné obilí působí kyselinotvorně.
Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci.
Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřte.
Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
Kůra většinou trvá od 3 do 6 měsíců
Po skončení kůry se stravujte nadále zdravě.
Mgr. Antonie Mačingová žije na Slovensku v Košicích, vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, jejím ozdravujícím a očistným efektem. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se snaží jednoduchou formou přiblížit způsob, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy.
V naší poradně s názvem ANTONIE MAČINGOVÁ 28 DENNÍ JÍDELNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Vedralová.
Dobrý den měla bych zájem o knihu Antonie Mačingová 28 denní jídelniček potřebovala bych zhubnout a díki tomu že jsem přibrala mám zvýšení cukr .děkuji Vedralová TE: 736433536
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Knížku od Antonie Mačingové s názvem Zhubněte jednou provždy je možné koupit v těchto prodejnách: www.zbozi.cz/vyrobek…
Potraviny jako je brokolice, hrách a česnek se dají nahradit květákem, čočkou nebo cizrnou a česnek můžete vyřadit úplně, pokud ho nemůžete.
U dětí není třeba zavádět po prodělané mononukleóze žádnou dietu, protože dětská strava by měla být ve své podstatě racionální, bez tuků a smaženého jídla.
Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.
DASH dietní plán je velmi jednoduchý. Naštěstí DASH dieta neobsahuje stejně přísná pravidla a omezení, jako je tomu u mnoha jiných diet.
Během DASH dietního stravování budete muset zvýšit příjem zeleniny, ovoce a některých mléčných výrobků. Budete moci jíst celozrnné potraviny, drůbež, ryby a ořechy, ale budete muset omezit příjem tuků, červeného masa a potravin a nápojů, které obsahují příliš mnoho cukru.
Celozrnných potravin byste měli sníst denně něco kolem 7–8 porcí pro zajištění dostatečného množství energie a vlákniny. Ovoce a zeleniny byste měli sníst 8–10 porcí denně. Ovoce a zelenina jsou velmi důležité, protože obsahují velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Mléčné výrobky jsou výborným zdrojem vápníku, vitamínu D a bílkovin. Měli byste denně sníst alespoň 2–3 porce nízkotučných mléčných výrobků.
Samozřejmě že i DASH dieta omezuje konzumaci určitých potravin. Pokud jde o maso a ryby, neměli byste konzumovat denně více než 2 porce (a jen libové maso). Potraviny bohaté na tuky a oleje jsou stále důležité, ale pouze v omezeném množství, tedy 2–3 porce denně. Zvláštní pozornost by se měla věnovat „sladkostem“, jejich konzumace by měla být omezena na 5 a méně porcí týdně.
Jídelníček dodržovaný u dny (vhodné potraviny) dovoluje jíst například mléko a mléčné výrobky (všechny kromě pikantních sýrů), zeleninu (všechnu mimo zakázané druhy, jako je špenát, chřest, zelený hrášek) a ovoce (všechno kromě fíků). Z tuků můžete oleje, máslo, margarín a z koření lze používat petrželovou nať, majoránku, pažitku, kmín, kopr. Běžně můžete konzumovat pekárenské výrobky, mouku, těstoviny, rýži, brambory, pokud tedy nemáte redukční dietu. Všechny výše uvedené potraviny jsou u onemocnění dnou povolené, jelikož obsahují běžně ve 100 g méně než 50 mg purinových látek. Tento výčet je pouze obecný, velmi záleží na individuálním stavu a doporučení lékaře.
Jaterní dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě, pozitivem je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavená na podobných principech jako dieta žlučníková. Co se týče výběru, je jaterní dieta méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny, mléko, mléčné výrobky a tvaroh. Recepty jaterní diety by měly obsahovat velké množství libového masa, ale počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny stejně jako ve žlučníkové dietě, mastí se poloviční dávkou než při jiných dietách, a to jen čerstvým nepřepáleným máslem.
Mezi nejnevhodnější potraviny při onemocnění jater a následné jaterní dietě patří tučná jídla (hranolky, sádlo, máslo), tučné maso (koleno, bůček, vepřové maso), uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy), koření (chilli, paprika), vaječné výrobky (vejce, majonéza), alkoholické nápoje.
Vhodnými potravinami jsou zdravé tuky (olivový olej), libové maso (kuře, králík, netučné ryby), drůbeží a dušená šunka, pečivo (nekynuté koláče, tvarohové těsto, bramborové těsto) a všechny druhy ovoce.
Technologická úprava stravy je šetrná výběrem potravin i zpracováním. Vhodnou tepelnou úpravou je vaření či dušení, a pokud upravujeme pokrm pečením, volíme přípravu v alobalu, horkovzdušné troubě nebo v teflonové nádobě. Dbáme na to, abychom nepřepalovali tuk. Podléváme malým množstvím vody nebo netučného vývaru a máslo či olej přidáváme až na konci úpravy. Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou (mouku opražíme nasucho a přidáme tuk), rozmixovanou zeleninou, strouhaným bramborem, moukou rozšlehanou ve vodě či bramborovým škrobem. Připravená jídla musí mít měkkou konzistenci, aby byla lehce stravitelná. Jídlo dělíme do 5–6 denních dávek, jíme častěji a v menších objemech. Důležité je dodržování pitného režimu. Do jídelníčku nezařazujeme čerstvé, ještě teplé pečivo.
Když má nemoc vážný průběh, je nutná hospitalizace v nemocnici. Většinou ale postačí docházení pacienta na infekční oddělení nejbližší nemocnice. Protože se jedná o onemocnění virové, nemají na průběh nemoci vliv ani antibiotika. Léky se podávají pouze na zmírnění doprovodných chorob, jako je kašel a rýma. Vlastní léčba spočívá na dvou pilířích: klid a dieta. A platí, že čím přísněji dodržovaná dieta, tím rychlejší je uzdravení.