Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

MIRENA A ROZHOZENÉ HORMONY

OBSAH

Nadledvinky vypadají jako dvě čepičky, které sedí na špici obou ledvin. Jejich úkoly jsou rozmanité, přičemž jsou životně důležité. Nadledvinky regulují menstruaci a činnost rozmnožovacích žláz. Jsou zodpovědné za rovnováhu určitých prvků v těle, jako například vápníku, fosforu, chlóru a sodíku. Jejich poškození vede k nerovnováze organismu.

Zdroj: Jak posílit nadledvinky

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Dobrý den, také děkuji za Vaši reakci na dotaz dámy výše uvedené na Mirenu a Levonogestrel. Je to sajrajt. Mám dva měsíce vyzazeno a tělo zatím ještě spí. Hormonální hladiny estrogen-progestron jsou nadále rozhozené v neprospěch progesteronu. Tak doufám, že do půl roku se tělo začne dávat do pořádku.

Zdroj: diskuze Mirena

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalovou informaci antikoncepce Mirena.

Zdroj: Mirena

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mirena

Cena v lékárně

MIRENA IUT INS 1 X 52 MG – průměrná aktuální cena v lékárně činí 4 372,52 Kč.

Zdroj: Mirena

Diskuze

V diskuzi JE VHODNA MIRENA PO RAKOVINE PRSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrika.

Dobrý den jsem po léčbě rakoviny prsa. Je pro mne vhodné tělísko mirena .Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je vhodna mirena po rakovine prsa

Vedlejší účinky

V souvislosti se zaváděním nebo vyjímáním Mireny byly hlášeny následující nežádoucí účinky:

  • bolest při zavádění/vyjímání, krvácení při zavádění/vyjímání, se zaváděním spojená vazovagální reakce se závratí nebo synkopou (mdloby); u epileptických pacientek může proces zavádění vyvolat epileptický záchvat;
  • při použití Mireny v indikaci „ochrana před endometriální hyperplazií“ (nadměrný růst sliznice dělohy) během substituční léčby estrogeny není riziko rakoviny prsu známo; byly hlášeny případy rakoviny prsu (četnost není známa).

Informace nežádoucích účinků SUKL

Nitroděložní tělíska uvolňující levonorgestrel (Mirena) – riziko karcinomu prsu, perforace dělohy a mimoděložního těhotenství.

Zdroj: Mirena

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Nováková.

Dobrý den,
je mi 40 let a mám Mirenu 3 roky, jsem více méně spokojená (nemenstruuji, žádné starosti), až na to, že jsem za ty 3 roky nabrala 10 kg a váha jde stále nahoru, i když se zoufale ve stravě hlídám, cvičím 2 - 3x týdně včetně běhu na vzdálenosti 5 - 10 km. Zde jsem se dočetla, že zvýšení váhy je tedy nežádoucí účinek...Ale mám i jiné potíže, bolesti podbřišku, každý večer nafouklé břicho, zadržování vody. A strašně se mi zvětšují prsa a jsou velmi bolestivé. Mám nyní velikost 75 H a sundat si večer podprsenku sebou nese 2 minutovou bolest, a to nemluvím o bolestech zad a ramen. Může být i toto nežádoucí účinek Mireny?
Děkuji
Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Dobrý den,
Mirenu budu již po třetí měnit...a na váze jsem nikdy nepribrala......Mě Mirena prostě vyhovuje......

Zdroj: diskuze Mirena

Nežádoucí účinky

Jako všechny léky může mít i Mirena nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každé ženy.

Seznam možných nežádoucích účinků

Velmi časté – mohou se vyskytnout u 10 a více ze 100 pacientek:

  • bolest hlavy;
  • bolest břicha / bolest v oblasti pánve;
  • změna krvácení včetně sníženého a zvýšeného menstruačního krvácení, špinění, oligomenorea (méně časté krvácení) a amenorea (absence krvácení);
  • vulvovaginitida (zánět vnějších pohlavních orgánů nebo pochvy);
  • výtok z genitálu.

Časté – mohou se objevit u 1 až 10 z každých 100 pacientek:

  • depresivní nálada / deprese;
  • migréna;
  • nevolnost;
  • akné;
  • hirsutismus (nadměrný růst ochlupení);
  • bolesti zad;
  • infekce horní části pohlavního ústrojí;
  • cysty na vaječnících;
  • dysmenorea (bolestivá menstruace);
  • bolest prsou;
  • vypuzení nitroděložního tělíska (úplné nebo částečné).

Méně časté – mohou se vyskytnout u 1 až 10 na každých 1 000 pacientek:

  • ztráta vlasů.

Vzácné – mohou se vyskytnout u 1 až 10 na každých 10 000 pacientek:

  • perforace dělohy (proděravění dělohy).

Zdroj: Mirena

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Mirenu mám již postupně 18 let, tedy čtvrtou. Nikdy jsem neměla žádné vedlejší účinky, ani váha ani nic jiného. Naopak si nemohu vynachválit, že nemenstruuji a nešpiním a mohu kdykoliv kamkoliv a nemusím řešit termíny. Naopak antikoncepce jakákoliv předtím znamenala váhové výkyvy, urputné bolesti hlavy atd., vyzkoušela jsem s lékařkou několikatery léky a klasické tělísko a všechno snášela velmi špatně. Až Mirena mi situaci vyřešila a zůstala jsem u ní. Za mne jí dávám jedničku.

Zdroj: diskuze Mirena

Antikoncepce v 50 letech

Nehormonální metody antikoncepce lze před 50. rokem věku ukončit po 2 letech amenorey, po 50. roce po 1 roce amenorey. Metody obsahující pouze gestageny lze používat až do věku 55 let nebo po padesátce přejít na nehormonální metodu, která se ukončí po 1 roce amenorey. Stejně je tomu u metod obsahujících estrogeny, pokud nejsou přítomny kardiovaskulární rizikové faktory.

Obecné metody antikoncepce:

  • Přirozené – nejlevnější, nevyžadují žádné pomůcky, ovšem nejméně spolehlivé (přerušovaná soulož, metoda plodných a neplodných dnů).
  • Bariérové – mechanicky zabraňují splynutí vajíčka a spermie (kondom, pesar, ženský kondom).
  • Chemické – využívají látky, které při kontaktu ničí spermie nebo omezují jejich pohyblivost (spermicidy ve formě vaginálních čípků nebo gelu).
  • Hormonální – umělé hormony zabraňují dozrávání a uvolňování vajíčka (ovulaci) a ztěžují pronikání spermií do dělohy; patří mezi nejspolehlivější (kombinovaná pilulka, minipilulka, nitroděložní hormonální systém – Mirena, náplast, injekce, podkožní tyčinka, vaginální kroužek).
  • Nitroděložní tělísko – působí mechanicky, chemicky a aktivací obranných mechanismů proti uhnízdění vajíčka.
  • Sterilizace – chirurgický zákrok, při němž dojde k přerušení vejcovodů u ženy nebo chámovodů u muže.

Hormonální antikoncepční pilulka je jednou z nejčastějších antikoncepčních metod a v dnešní době ji užívá přibližně 100 milionů žen. Po spolknutí pilulky se do těla dostávají hormony, které vyvolají stav podobný těhotenství, a tím pádem nedochází k ovulaci. Vajíčko se tedy z vaječníku neuvolní a spermie nemají co oplodnit. Pilulka tímto způsobem „ošidí“ i děložní sliznici, která normálně vyzrává a po přerušení užívání tabletek se odlučuje v podobě menstruačního krvácení. Vlastní krvácení v tomto případě vypadá úplně stejně, je snad jenom o něco slabší a někdy trvá kratší dobu.

Jak se pilulky užívají:

  • Schéma 21/7: Naprostá většina tablet se užívá jednou za 24 hodin po dobu tří týdnů, pak následuje v užívání sedmidenní přestávka, během které se většinou dostaví menstruační krvácení.
  • Schéma 22/6: Systém užívání 22 tablet + 6denní pauza. Oproti předchozímu se mění pouze to, že žena končí i začíná užívat pilulky ve stejný den v týdnu.
  • Schéma 28/0: U schématu 28 tablet žena nic nevynechává a pokračuje bez přestávky hned balením dalším. Princip je ale pořád stejný.

Žena je před otěhotněním dokonale chráněna nepřetržitě, i během sedmidenní přestávky v užívání!

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Diskuze

V diskuzi MARIE TREBEN KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona matějková.

dobrý den ,na kopřivku mi nezabírají žádné léky,jen prednison,má někdo zkušenosti z léčbou kopřivky Bio identické hormony?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Svobodová.

chronicka kopřívka může mi někdo poradit už naní trpím dlouhych 15lét a jeto chvilemii lepší a zas horší zabira jen prednison což není pro organismus moc dobré jístě chapete nejsem nejmladší jsem 45ročnik prosím o radu snad mě někdo poradí jak nato, bylinky moc nesnaším. Děkuji Jana Svobodova Ostrava..

Zdroj: diskuze Marie treben kopřivka

Co je zvýšená teplota

Tělesná teplota je ve zdravém těle regulována hormony, jako je adrenalin, noradrenalin a hormony štítné žlázy. U žen má vliv na teplotu progesteron, jehož hladina se zvyšuje ve druhé fázi ovulačního cyklu, proto mají ženy zhruba od poloviny cyklu až po začátek menstruace tělesnou teplotu zvýšenou asi o 0,5 °C. Teplota může být řízena také kontrakcí kosterních svalů během sportovního výkonu. Vrcholoví sportovci dosahují při běžeckých závodech dokonce teploty 40 °C (tedy už horečky). Zvýšená teplota tudíž nemusí být vždy projevem onemocnění.

Pojem zvýšená teplota je velmi složitý a neurčitý. Jedná se o teplotu, která je u konkrétního člověka vyšší, než je jeho běžná teplota. Teplota našeho těla je řízena z mozkového centra a je individuální. To znamená, že vyšší teplota u jednoho člověka může být pro někoho jiného naprosto normální.

Zdroj: Zvýšená teplota

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Za mě Mirenu nedoporučuji.Po zavedení bylo nejprve vše ok.Krvácení sice odeznělo,pouze jsem špinila,ale postupem času přibývali silné migrény,bolesti břicha,silné bolesti v zádech,občas nevolnost a pocity na zvracení,nadýmání,bolesti prsou a nekonečné přibývání na váze.Bála jsem se předčasného přechodu,ale pan doktor mě ujistil,že jde o nežádoucí účinky ohledně tělíska.Takže Mirena šla ven a já cítím úlevu.Kdybych nezměnila doktora,nevěděla bych nic!!!Musím podotknout,že nejprve jsem měla obyčejné tělisko za 1500 a vše bylo ok.Hold né vždy dražší sedne lépe

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Úplně ten samý problém. Jsem objednaná na vyndání ...

Zdroj: diskuze Mirena

Interakce hormonální substituční terapií

Menopauza se u žen objevuje, když jejich vaječníky přestanou produkovat obvyklé množství estrogenu a progesteronu. To vede ke skončení menstruačního cyklu a u mnoha žen se dostavují takové symptomy, jako jsou například návaly horka. Nástup menopauzy se u průměrné ženy dostavuje kolem 52 let. Stav menopauzy je u ženy klasifikován tehdy, když období bez menstruace trvá jeden rok. Hormonální substituční léčba není kontraindikací antikoagulační léčby.

Zdroj: Warfarin a hormony

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HORMONY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARTIN CERNOTA.

DOBRY DEN,PROSIM VAS,MUZETE MI PROSIM PORADIT,OTEC BERE WARFARIN A KOLIK MUZE JIST DENNE NAPR.KURECIHO MASA??A JAKE MASO MUZE A KTEREMU BY SE MEL VYHNOUT??DEKUJI MOC ZA ODPOVED,S POZDRAVEM CERNOTA M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Maso není třeba při Warfarinu hlídat. Může se jíst v libovolném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a kozlík lékařský

Interakce při náhradě hormonů štítné žlázy

Několik desetiletí je známo, že zvýšení aktivity štítné žlázy, ať už zvýšením produktivity štítné žlázy, nebo podáváním hormonů štítné žlázy, zvyšuje antikoagulační odpověď na warfarin a jiná perorální antikoagulancia. Mechanismus tohoto účinku není dosud zcela znám, ale zdá se, že katabolismus koagulačních faktorů se zvyšuje spolu s tím, jak se zvyšuje aktivita štítné žlázy. To znamená, že když se změní stav štítné žlázy člověka, změní se také odpověď na užívání warfarinu.

Zdroj: Warfarin a hormony

Diskuze

V diskuzi L CARNITIN A ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita.

Pokud myslíš hormonální antikoncepci, tak si myslím, že nemůže, protože HA ovlivňuje hormony a L-carnitin ovlivňuje metabolizmus - trávení a aktivaci tukových zásob.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peta.

dekuji :-)

Zdroj: diskuze L carnitin a antikoncepce

Interakce s antikoncepcí

Normální menstruace ani hormonální antikoncepce nejsou kontraindikací antikoagulační léčby. Vznikla-li trombóza v souvislosti s hormonální antikoncepcí, není při dobře kontrolované antikoagulační léčbě nutné hormonální léčbu vynechávat.

Vzhledem k četnosti možných interakcí platí zásada, že při každém zahájení nebo ukončení doprovodné léčby se kontroluje INR a přizpůsobuje se mu dávkování warfarinu. Z doprovodných onemocnění nejvíce ovlivňují dávkování warfarinu choroby jater, alkoholismus, podvýživa a hypermetabolické stavy. Ustálený antikoagulační účinek však může vychýlit každé náhlé onemocnění.

Zdroj: Warfarin a hormony

Čínská medicína na štítnou žlázu

Čím dál více žen se léčí na různé poruchy štítné žlázy. Zajímavé je, že v naprosté většině jsou postiženy ženy, muži jsou v těchto případech ušetřeni. Veškeré hormony jsou produkovány dráhou ledvin a jater, odkud jsou krví rozmísťovány po těle do místa určení – tak praví tradiční čínská medicína. Tuto jednoduchou zásadu je třeba neustále mít na paměti i pro případné další hormonální poruchy, které se netýkají štítné žlázy, ale třeba i vaječníků a podobně. Ženy mají dle čínské medicíny v převaze yinovou složku. Yin zde představuje veškeré tekuté části v těle včetně krve. Krev je pak dle čínské medicíny nositelkou hormonů, které si můžeme představit asi tak jako ryby ve vodě, respektive hormony v krvi. Krev je produkována v dráze sleziny, uchovávána v dráze jater a její cirkulaci zajišťuje dráha srdce. Dráha ledvin, která je nadřazena veškerému blahodárnému dění v organismu, dodává chybějící energii ze svých rezerv a řídí a kontroluje ty správné kroky a chod organismu. Z toho je zřejmé, které dráhy se podílejí na potížích se štítnou žlázou – dráha ledvin, jater, sleziny a srdce a krev jako taková. Z tohoto čínského pohledu se i odvíjejí a klasifikují různé poruchy štítné žlázy v organismu.

Z hlediska moderní medicíny je celá hormonální oblast tak trochu zahalena tajemstvím a značně komplikovaná, někdy i pro erudovaného odborníka. Endokrinologové (lékaři, kteří se zabývají poruchami žláz s vnitřní sekrecí) většinou buď hormony ubírají, nebo hormony doplňují (dosti často dlouhodobě, ne-li doživotně) a odstraňují poškozené orgány. V tomto ohledu se čínská medicína zaměřuje na léčbu příčiny, ne na následky. Sice pro to něco bude muset člověk udělat, něco to i bude stát, ale zdraví přece za to stojí. Ostatně, jak praví jedno čínské přísloví: Zdravý člověk má tisíce přání, nemocný jen jedno.

Zdroj: Babské rady na štítnou žlázu

Dásně a hormony

Některé ženy zjišťují, že se u nich objevují problémy s dásněmi během puberty, menstruace, těhotenství či menopauzy. Zvýšení hladiny hormonů během puberty zvyšuje průtok krve do dásní, což způsobuje červené, oteklé a citlivé dásně. U některých žen často dochází k zarudnutí, otoku a větší pravděpodobnosti krvácení dásní krátce před menstruací. Tyto problémy odezní po skončení menstruace. Během těhotenství se objevuje zánět dásní, ke kterému dochází během druhého nebo třetího měsíce těhotenství, může pokračovat do osmého měsíce, způsobuje bolest, otok a krvácení dásní. Používání perorální antikoncepce vyvolává podobné problémy s dásněmi. Některé ženy procházející menopauzou zjišťují, že trpí suchými dásněmi, bolestí a krvácením dásní.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP