Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

MUZE SE UZIVAT FUROLIN NA ZANET LEDVIN

OBSAH

Je Furolin citlivý na slunce?

Nitrofurantoin (účinná látka Furolinu) obvykle není spojen s vysokým rizikem rozvoje fotosenzitivní reakce. Přesto existují vzácné zprávy o těchto reakcích s nitrofurantoinem, ale v současné době není známo, zda tyto reakce byly způsobeny medikací nebo zda byly na vině jiné faktory.

Zdroj: Furolin a slunce

Diskuze

V diskuzi LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, bojim se ze mam zánět ledvin občas mi boli konečník hodně trpím na záněty. Muže to byt od ledvin ten konečník? Děkuji Janoušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milca milena.

Mela jsem.zanet mocoveho měchýře ten sem si vilecila ale zacali me dost bolet ledviny hrozne bolesti zasla jsem si k doktorovi a byl mi predepsan furolin ale nevim jestli tento lek je na zanet ledvin nezda se mi zanet mocoveho mechyre uz nemam ale bolesti neustoupili

Zdroj: diskuze Ledviny

Doporučení k Furolinu

I když se obecně nepředpokládá, že by vás Furolin vystavil vysokému riziku fotosenzitivních reakcí, měli byste se pro jistotu chránit před sluncem.

Doporučuje se vyhýbat se přímému slunečnímu záření, nosit ochranný oděv a používat opalovací krém s vysokým faktorem. Kromě toho je důležité poznamenat, jak je uvedeno výše, že fotosenzitivní lékové reakce se mohou objevit jak z UV, tak z viditelného světla. Proto je důležité se kromě přímého vystavení dennímu světlu vyhýbat i soláriu.

Zdroj: Furolin a slunce

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Na zánět močových cest jsem dostala také Furolin. Mám špatné trávení a po přečtení diskusí jsem měla hrozný strach. První 2 tabletky jsem cítila , ale snažila jsem se dle rad stále jíst,hodně pít, 1/2 hodiny po užití tabletky si nelehat a mně moc pomohá žvýkat stále žvýkačku. Dnes ho jím 7 den a není mi špatně, nejsem unavená , ani mě nebolí hlava. Na kontrolu k lékaři teprve půjdu, ale bolesti podbřišku přestaly asi 4.den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majda.

Ano, je to přesně jak píšete. Furolin účinkuje dobře na zánět močových cest a když se užívá s jídlem a ne na lačno, tak nejsou znát žádné vedlejší účinky. Za mě Furolin dobrý, ale musí se užívat na plný žaludek.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Cena

Tablety Furolin 50 mg

Tablety Furolin 50 mg nejsou v České republice dostupné.

Tablety Furolin 100 mg

  • Maximální úhrada pojišťovny tablet Furolin je 174,59 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 174,59 Kč.
  • Doplatek při výdeji na recept činí 0 Kč, přičemž předpis může vystavit kterýkoliv lékař.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Furolin a alkohol

Během léčby Furolinem není doporučená konzumace alkoholu. Použití léčivého přípravku nemá žádný vliv na schopnost řídit a obsluhovat stroje.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Diskuze

V diskuzi FUROLIN TABLETY ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Stejne priznaky jako devcata v komentarich nevolno, nechutenstvi, zavratě. Pouze po doušcich jsem pila colu dva dny lezela zeslabla, po vysazeni tablet se konecne po trech dnech trochu najedla, zajima me proc takova reakce

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna fleglova.

Dobry den byl mi předepsan furolin necitim se po něm dobře jsem zeslabla nemam chut k jidlu pry se ma uživat tyden ja zžila 10tablet mohu sama vysadit a ukončit nebo mi muže byt předepsan jiny beru na zanět močovych cest .Děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Furolin tablety antibiotika

Za jak dlouho zabere Furolin

Furolin obsahuje účinnou látku nitrofurantoin - antibakteriální, širokospektrální léčivý přípravek, který je zvláště účinný při léčení infekcí močových cest u gram+ a gram- mikroorganismů.

Nitrofurantoin se okamžitě vstřebává z gastrointestinálního traktu. Velikost krystalků má vliv na rychlost absorpce a rychlost vylučování. Koncentrace, která nastane po 30 minutách po perorálním podání, přetrvává 6 hodin.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kucerova marie.

Furolin užívám již 4 měsíce, vždy jednu tabletu večer, aby se mi
nerozjel znovu zánět močových cest. Je to vůbec dobré, takhle dlouhodobě ho užívat. Je ale pravda, že mi zánět polevil - nemám bolesti a pálení. Bylo mi řečeno, že to někdo užívá až do smrti. Je mi 75 roků, jsem schopná a celkem kromě artrozy nemám problémy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Smrt při dlouhodobém požívání tohoto jedu na sebe jistě nenechá dlouho čekat. Játra nebudou otravě čelit věčně...

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Antibiotika Furolin

Furolin je antibakteriální lék používaný k léčbě infekcí močových cest, ale není tak účinný u infekcí ledvin. Užívá se ústy. Mezi časté nežádoucí účinky patří nevolnost, ztráta chuti k jídlu, průjem a bolesti hlavy. Vzácně se může objevit necitlivost, problémy s plícemi nebo problémy s játry.

Furolin tablety, 100 mg tbl nob, léčivá látka nitrofurantoin, je v Česku dostupný v rámci specifického léčebného programu schváleného Ministerstvem zdravotnictví s platností od 1. 1. 2019 za účelem zajistit dostupnost nitrofurantoinu pro poskytovatele zdravotních služeb formou ambulantní a lůžkové péče.

Furolin je lékem volby u nekomplikované cystitidy a na rozdíl od jiných antibiotik používaných v této indikaci si vůči němu nejčastější původce nevytváří rezistenci v takové míře, v jaké jsme toho svědky u ostatních látek.

Léčivá látka Furolinu nitrofurantoin je dostupný pro léčbu infekcí dolních močových cest od roku 1953.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Furolin

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Prášky sem užívala 2 dny. Bylo mě po nich tak strašně nevolno, pořád sem zvracela a bylo mě šíleně špatně... Prášky sem vysadila a je mě zase dobře... Fůj už nikdy!! A ta nálepka mě taky děsí :O

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Já jsem dostala kdysi furolin na zánět moč.cest, po předposledním prášku se mi udělaly pupínky na dlaních a stehnech a děsně to svědelo a zároveň bolelo, horečka zimnice, no nic moc, prášky jsem vysadila u Dr mi řekla že takhle alergie na prášky nevypadá ale po vysazení to zmizelo, zánět byl doléčen i tak ale už furolin nechci.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Chronický zánět ledvin

Opakovaný či špatně léčený zánět ledvin může vést ke chronickému zánětu. Takovýto zánět není akutní, ale i tak dochází k postupnému ničení ledvin, jejich jizvení a tvorbě vaziva. Může také přejít na vazivové pouzdro ledviny a šířit se i mimo ni. Následně se pomalu snižuje funkce ledvin a pacienti jsou odkázáni na hemodialýzu či čekají na transplantaci ledvin. V průběhu chronického zánětu však může dojít i k recidivě a zánět se stává akutním.

Zdroj: Zánět ledvin

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Prášky sem užívala 2 dny. Bylo mě po nich tak strašně nevolno, pořád sem zvracela a bylo mě šíleně špatně... Prášky sem vysadila a je mě zase dobře... Fůj už nikdy!! A ta nálepka mě taky děsí :O

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Draha.

furolin nikdy vice,neustálý pocit na zvraceni,prujmy,bolesti břicha,motáni hlavy.jsem si připadala jak nadopovaná,zánět vyléčen ale za jakou cenu

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Zánět ledvin bez teplot

Zánět ledvin je zákeřný v tom, že leckdy probíhá pomalu a bez příznaků. Prvním signálem může být mírné pobolívání v zádech a otoky, tyto příznaky jsou již známkou poškození ledvinných funkcí. Neléčení zánětu může vést až k selhání ledvin. Proto je velmi důležité nepodceňovat i sebemenší příznaky a okamžitě navštívit lékaře.

Zdroj: Zánět ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Dostálová.

V půlce července jsem onemocněla zánetem močových cest, léčba biseptolem. Pro přezrvávající přítomnost bakterií nyní beru Furolin a je mi den ze dne hůř( bplesti v podbřišku) v příbalovém letáku píšou že jsou možné střevní potíže, nevim čim by to tu bolest šlo zmírnit, jestli vynechat třeba kávu nebo jestli má někdo zkušenost co na to . Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ze zkušenosti bych doporučila užívat furolin s jídlem a nikdy ne na prázdný žaludek.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Co je zánět ledvin

Zánětlivé onemocnění ledvin postihuje tkáň ledvin, především pak ledvinové pánvičky. Nejčastější příčinou zánětu ledvin je proniknutí infekce z nižších částí močových cest, a to z močového měchýře a močových cest, do ledvin. Infekčním mikroorganismům může výrazně pomoci zúžení až ucpání močových cest, protože jakékoliv zpomalení průtoku je příležitostí pro šíření mikroorganismů. Dalším původem vzniku zánětu může být proniknutí infekce z krve při její filtraci v ledvinách.

Zdroj: Zánět ledvin

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Furolin mi byl nasazen včera na zánět močových cest... Myslela jsem, že se nedožiju rána... Půl noci jsem prozvracela, nyní celý den ležím s ohromnou migrénou a zimnicí, vidím rozostřeně... Volala jsem praktikovi, ať mi nasadí jiná antibiotika. Furolin už nikdy.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Zánět ledvin a alkohol

Konzumace alkoholu při zánětu ledvin je striktně zakázaná. Pacient užívá antibiotika, při kterých nelze požívat alkohol. Dále je při zánětu ledvin zhoršená jejich funkce, tudíž jakákoliv konzumace alkoholu by nemocnému jen ublížila.

Zdroj: Zánět ledvin

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÝ ZÁNĚT LEDVIN U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Máme pejska Papillona, starého 6 let. Více než před 2 roky mu lékař diagnostikoval vrozený chronický zánět ledvin. Chodíme pravidelně asi po 3 měsících na infuze. Vždy mu to pomohlo. Nyní měl infuzi o vánocích, ale moc mu to nepomohlo. Je stále unavený, spí hodně a zhubnul, nechce moc jíst. Lékař mi kdysi řekl, že jeho stav je nevratný, že může žít měsíc či déle Nechci ho trápit, ale ani utratit dřív než je nutné.
Neporadíte, kdy a podle čeho se rozhodnout?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Těžko říct. Ale můj pes má nemocné ledviny a spolu s tím srdce, je mu teda 14. Zkusila jsem bachovy květové esence, míchá je Markéta Tomanová na míru - pes začal jíst, chodit. Ledviny nahřívám pohankovými polštářky, aby se trochu rozběhly.... Poté se mu zavodněné břicho zmenšilo na polovinu. To mi poradil p. Toman, který dělá akupunkturu psů, bohužel pouze v Praze.
Takže pokud můžete, stavte se buď za Tomanem nebo zavolejte jeho ženě:
775 353733
Ona má i web stránky. Než uděláte cokoli, zavolala bych prostě jim, a určitě se vám bude rozhodovat lépe :)

Mo.

Zdroj: diskuze Chronický zánět ledvin u psa

Dávkování a způsob podání

Dospělí užívají 1 tabletu 50 -100 mg 4krát denně dle posouzení lékaře.

Děti užívají 5 až 7 mg na kilogram tělesné hmotnosti v průběhu 24 hodin rozdělené do 3 nebo 4 dávek.

Furolin musí být užíván s jídlem nebo mlékem pro snížení žaludečních potíží. Léčba by měla pokračovat po dobu 7 dní.

Předávkování

Při předávkování se doporučuje výplach žaludku.
Žádné specifické antidotum pro Furolin není známo. Je třeba mít na paměti, že okyselení moči
zvyšuje reabsorpci nitrofurantoinu z gastrointestinálního traktu.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Furolin

Kdy zabere Furolin

Furolin je třeba užívat spolu s jídlem nebo mlékem. To je významné pro optimální absorpci léčivé látky z gastrointestinálního traktu, ale také pro zvýšení gastrointestinální tolerance přípravku. U řady pacientů tím lze předejít nepříjemným gastrointestinálním nežádoucím účinkům, kvůli kterým by případně mohli užívání Furolinu předčasně ukončit.

Furolin obsahuje látku nitrofurantoin, která se okamžitě vstřebává z gastrointestinálního traktu. Léčivá koncentrace v moči nastane po 30 minutách po perorálním podání a přetrvává 6 hodin. Nitrofurantoin se koncentruje v moči, což vede k vyšším a účinnějším hladinám v močovém traktu než v jiných tkáních.

Absorpci může zpozdit nebo snížit trikřemičitan hořečnatý. Trikřemičitan hořečnatý se používá jako přídavná látka v potravinách. Je to přírodní protispékavá látka. Na potravinách bývá označen E553b. Alternativní názvy jsou talek, mastek nebo práškový talek.

Kyselá moč zvyšuje reabsorpci nitrofurantoinu z gastrointestinálního traktu. Kyselá moč se může objevit jako následek hladovění a nebo nedostatečného zavodnění.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Furolin

Antibiotika Furolin

Antibiotika Furolin jsou v ČR k dostání pouze na lékařský předpis. Furolin je určen k léčbě infekcí způsobených citlivými kmeny Kiebsiella, Staphylococcus aureus, enterokoky a E. coli. Indikuje se při cystitidě, zánětu prostaty, na pooperační infekce močových cest, zejména po prostatektomii. Je určen rovněž k léčbě infekcí močových cest během těhotenství. Studie prováděné na embryích ukazují, že nitrofurantoin nezvyšuje vrozené vady. Důkazem toho je 25 let klinického používání, přesto by měl být u těhotných žen užíván s opatrností.

Dávkování: 1 tableta 50–100 mg 4krát denně dle posouzení lékaře u dospělého pacienta. U dětí se podává 5 až 7 mg na kilogram tělesné hmotnosti v průběhu 24 hodin, rozděluje se do 3 nebo 4 denních dávek. Furolin může být užíván s jídlem nebo mlékem pro snížení žaludečních potíží. Léčba by měla pokračovat po dobu jednoho týdne a alespoň tři dny po objevení sterilní moči.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Bolest ledvin a zvracení

Zánět ledvin se projevuje bolestmi v boku, horečkami, zvracením a většinou i potížemi s močením. Kolem pupíku nemoci močové soustavy typicky nebolí. U těchto obtíží vyhledejte lékaře, který stanoví přesnou diagnózu.

Zdroj: Bolest ledvin

Na co je Furolin

Bylo prokázáno, že nitrofurantoin má dobrou aktivitu proti:

  • E-coli;
  • Staphylococcus saprophyticus;
  • Koaguláza negativní stafylokoky;
  • Enterococcus faecalis;
  • Staphylococcus aureus;
  • Streptococcus agalactiae;
  • Druhy Citrobacter;
  • Druh Klebsiella;
  • Druh Bacillus subtilis.

Furolin se úspěšně používá se při léčbě infekcí způsobených těmito organismy.

Rezistence vůči Furolinu

Mnoho nebo všechny kmeny následujících rodů jsou rezistentní vůči nitrofurantoinu:

  • Enterobacter;
  • Proteus;
  • Pseudomonas.
Vždy by mělo být provedeno testování citlivosti na antibiotika, aby se dále objasnil profil rezistence konkrétního kmene bakterií způsobujících infekci.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Furolin

Zánět ledvin u dětí

Dítě s diagnózou zánětu ledvin je vždy hospitalizované. Dítě se přijímá na vyhřátý pokoj blízko WC. Důležité je dodržování klidu na lůžku, aby se namáhání ledvin omezilo na minimum. Strava je lehce stravitelná a nedráždivá, dbáme na dostatek tekutin, a to 2–3 litry denně, vhodný je urologický čaj, sůl se omezuje pouze při zvýšeném krevním tlaku a otocích, při snížené funkci ledvin se omezují bílkoviny. Děti se musí pobízet k močení, zadržovat moč není vhodné. Dítěti bychom také měli dopřát dostatek spánku a odpočinku, protože únava zhoršuje bolest, teplotu a vyprazdňování.

Zdroj: Zánět ledvin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP