Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

NADBYTEK PROGESTERONU

OBSAH

Jaké jsou příznaky nízké hladiny progesteronu?

  • Při nedostatku progesteronu bývá nepravidelná menstruace.
  • Při nedostatku progesteronu bývá silná menstruace.
  • Při nedostatku progesteronu se objevují endometrióza a fibroidy dělohy.
  • Při nedostatku progesteronu bývá zvýšená citlivost prsou.
  • Při nedostatku progesteronu jsou ženy podrážděné a mají výkyvy nálad.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Poradna

V naší poradně s názvem UTROGESTAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den chtěla jsme se zeptát jestli se při utrogestanu přibírá Na váze nikde se to nemůžu dočíst

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Utrogestan je zdrojem progesteronu a ten, pokud je dodáván do ženského těla s již normální hladinou progesteronu, může způsobit přibírání na váze. Moc progesteronu vede k přibírání na váze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Utrogestan

Progesteron krém

Progesteron v krému se aplikuje na dobře prokrvená místa pokožky (krk, zápěstí, vnitřní strana paží nebo stehen). Progesteronový krém se používá k přírodní léčbě endometriózy, zmírnění příznaků menopauzy a dalších stavů, které souvisí s nedostatkem progesteronu v těle ženy. Krém s přírodním progesteronem vychází přibližně na 436 Kč. Jedno balení progesteronového krému při použití 2×denně vystačí na více než jeden měsíc. Progesteronový krém je k dostání v některých eshopech na internetu, kupříkladu zde http://www.superberry.cz/progesteron-krem.html.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Diskuze

V diskuzi NADBYTEK ŽELEZA A ZELENINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

prosím jak přírodní cestou nebo dietou,snížit nadbytek železa v krvi. Která zelenina či bylinky jsou vhodné a čeho seprosím vyvarovat? děkuji velmi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.

Zdroj: diskuze Nadbytek železa a zelenina

Jaké jsou příznaky nízké hladiny progesteronu?

  • Při nedostatku progesteronu bývá nepravidelná menstruace.
  • Při nedostatku progesteronu bývá silná menstruace.
  • Při nedostatku progesteronu se objevují endometrióza a fibroidy dělohy.
  • Při nedostatku progesteronu bývá zvýšená citlivost prsou.
  • Při nedostatku progesteronu jsou ženy podrážděné a mají výkyvy nálad.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽIT LIBIDO U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Knejpová.

Zdravím,
potřebuji pomoc.Partner o sex nestojí,já ano,on moc pracuje,já vůbec,mám invalidku.Opustit ho nechci a masturbovat také ne.Potřebuji se zbavit chuťi na sex.Poraďte,prosím,nějaké medikamenty?
Děkuji Knejpová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na snížení chuti na sex u žen se nejčastěji používá aplikace progesteronu a to buď injekčně a nebo pomocí implatnátu, ze kterého se hormon postupně uvolňuje. Nejlepší cesta, jak bezpečně snížit svojí chuť na sex bude porada se svým gynekologem, který pro vás vybere nejbezpečnější způsob.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížit libido u ženy

Co je to hCG?

Jedná se o glykoproteinový hormon, který vzniká po oplození vajíčka a je vytvářen vyvíjejícím se embryem. Tento hormon je jedním z prvních ukazatelů těhotenství. Biologická funkce tohoto hormonu zachovává produkci progesteronu. Ve skutečnosti hCG zajišťuje další produkci progesteronu.

Zdroj: Hladina hCG a těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Dobrý den, také děkuji za Vaši reakci na dotaz dámy výše uvedené na Mirenu a Levonogestrel. Je to sajrajt. Mám dva měsíce vyzazeno a tělo zatím ještě spí. Hormonální hladiny estrogen-progestron jsou nadále rozhozené v neprospěch progesteronu. Tak doufám, že do půl roku se tělo začne dávat do pořádku.

Zdroj: diskuze Mirena

Progesteron v těhotenství

Progesteron udržuje těhotenství a vyskytuje se v druhé fázi cyklu po ovulaci, ale přímo k otěhotnění nepomáhá. Nízká hladina progesteronu brání uhnízdění vajíčka. Vysoká hladina progesteronu v závěru ovulace zabrání dozrávání dalšího vajíčka. Pokud chce žena otěhotnět, může užívat progesteron až na konci folikulární fáze, to je od 14. dne cyklu.

Zdroj: Progesteron

Diskuze

V diskuzi CHLORELLA NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Karlová.

Dobrý den, mohu užívat chlorellu když nám nemocnou šťítnou žlázu, nesmím jíst ryby....nadbytek jodu. Děkuji za odpověď. Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Ahoj Věro, chlorella by ti neměla uškodit, ikdyž máš nemocnou štítnou žlázu. Já mám strumu a užívám chlorelu v cyklech 3 krát do roka. Vždy mám pak pocit více energie a upraví se mi i návaly a zažívání. Zkus to taky a pozoruj se, uvidíš sama. Chlorella je normálně bezpečná a většinou když nepomůže, tak ani neublíží, takže v klidu do toho.

Zdroj: diskuze Chlorella nebezpečí

Progesteron v potravinách

Menší množství přírodního progesteronu najdeme i v potravinách, jako jsou brambory, rýže, pšenice, kvasnice, kapusta.

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem H2OUT DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaňulka.

Já jsem se dala na hubnutí a řekli mi, že mám v sobě nadbytek vody. Bude mi stačit jen cvičit nebo dodržovat stravu a koupit si třeba ten h2out?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na hubnutí bude stačit cvičit, výrazně omezit solení a k večeři si dávat jen zeleninu s libovým masem bez obvyklých příloh. Přebytečnou vodu pak spotřebujete na pocení při cvičení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze H2out diskuze

Injekce s progesteronem

AGOLUTIN INJ 5X2ML/60MG: Léčivou látkou tohoto přípravku je progesteronum 30 mg v 1 ml olejového roztoku. Pomocnými látkami jsou benzylalkohol, benzyl-benzoát, olej na injekci. AGOLUTIN je hormonální přípravek, který obsahuje léčivou látku progesteron. Progesteron je přirozený hormon s důležitými fyziologickými funkcemi. AGOLUTIN se používá při nedostatečné produkci progesteronu žlutým tělískem vaječníků, při nedostatečné funkci menstruačního cyklu nebo při dysfunkčním děložním krvácení. V těhotenství pak při nedostatečné produkci progesteronu, k udržení těhotenství v případě opakovaného, respektive hrozícího potratu. Dále se používá při premenstruačním syndromu. Diagnosticky se využívá na progesteronový test při nedostatečné produkci progesteronu žlutým tělískem vaječníků, k vyvolání krvácení a rychlého odloučení děložní sliznice.

Zdroj: Progesteron

Diskuze

V diskuzi NADBYTEK ŽELEZA-ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drood.

www.gizmag.com/ccsvi… .Dr. Zamboni nalezl souvislost mezi nadbytkem železa a roztroušenou sklerózou a objevil tím jednoduchou léčbu RS.Už tuto léčbu testoval někdo v ČR?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadbytek železa-roztroušená skleróza

Progesteron krém

Progesteron v krému se aplikuje na dobře prokrvená místa pokožky (krk, zápěstí, vnitřní strana paží nebo stehen). Progesteron krém se používá k přírodní léčbě endometriózy, zmírnění příznaků menopauzy a dalších stavů, které souvisí s nedostatkem progesteronu v těle ženy. Krém s přírodním progesteronem vychází přibližně na 1.550 Kč. Jedno balení krému progesteron při použití 2×denně vystačí na více než jeden měsíc.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den ,
prosím o radu zjistili mi nadbytek železa v krvi a nevím jakým potravinám se mám vyhnout.Můžete mi prosím poradit, jak a čím snížit přebytek železa.
Děkuji za radu přeji krásný den
s pozdravem Katka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi se léčí jednoduše odběrem několika decilitrů krve, při tak zvaném pouštění žilou. Provádí se to jednorázově v ambulanci lékaře a účinek vydrží několik týdnů. Co se týče dietních opatření, tak omezení potravin s obsahem železa bohužel nevede k úplnému vyřešení tohoto problému, ale může trochu pomoct. Omezte konzumaci červeného masa a snižte příjem vitamínu C, který podporuje ukládání železa z potravy. Rovněž vysoká spotřeba cukru může zvýšit absorpci železa. Naopak posilněte potraviny bohaté na vápník, vejce a čaj, ty mohou inhibovat absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Příznaky nedostatku

Progesteron se tvoří mimo jiné ve žlutém tělísku, zvýšené FSH je odrazem snížené produkce progesteronu. FSH je folikuly stimulující hormon. Fyziologická množství progesteronu jsou nutná, aby estrogen mohl pracovat správně. Na začátku menopauzy jsou ženské návaly horka nejčastěji způsobeny právě nedostatkem progesteronu, s čímž je spojen i nedostatek estrogenu. Nedostatek progesteronu vede i k tomu, že estrogen není efektivní.

Pojmem luteální insuficience se označuje nedostatečnost žlutého tělíska. Jedná se de facto o zkrácení druhé fáze menstruačního cyklu. Příčinou může být narušená folikulogeneze, to je zrání folikulů, a tím pádem vznik vadného žlutého tělíska, které produkuje nedostatek progesteronu nutného k vytvoření a udržení kvalitní děložní sliznice potřebné k uhnízdění oplozeného vajíčka. Klinicky se luteální insuficience většinou projeví premenstruačním „špiněním“ nebo zkrácením menstruačního cyklu. Pokud je luteální insuficience chronická, může být příčinou neplodnosti nebo opakovaného potrácení v raném stadiu těhotenství. „Fyziologicky“ se může objevit v prvním cyklu po ukončení kombinované hormonální antikoncepce nebo v prvním cyklu po potratu. Luteální fázi cyklu lze prodloužit podáním hormonů – progesteronu.

Estrogenová převaha poklesem progesteronu se nevyskytuje jenom u žen v období klimaktéria, ale nacházíme ji čím dál tím víc i u mladších žen v reprodukčních letech, u mužů i dětí.

Léčebný program na úpravu hormonální rovnováhy by měl být vysoce individuální a sestavený zkušeným naturopatem, který zajistí, aby pacientce byla předepsaná pro ni specifická množství, kombinace a terapeutická kvalita přírodních doplňků, a aby nedošlo k jejich vzájemné interakci nebo interakci s dalšími léky, které pacientka užívá.

Pokud přirozený progesteron chybí, pak estrogen v těle převládá. Nečastější příznaky a rizika dominance estrogenu jsou:

  • nepravidelná menstruace
  • silná menstruace
  • PMS, premenstruační syndrom
  • endometrióza a fibroidy dělohy
  • zvýšená citlivost prsou
  • podrážděnost a výkyvy nálad
  • poporodní deprese

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobry den chtel sem se zeptat uz asi deset let beru pul tabletky prestarium neo a betaloc zok jednu tabletu,nemuzu mit v tele nadbytek drasliku s prestariumneo diky moc za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Množství draslíku v těle se dá zjistit laboratorním vyšetřením krve. Zastavte se u svého praktického lékaře a požádejte ho o žádanku do laboratoře na zjištění množství draslíku. Podle výsledku vám lékař sdělí, jak budete pokračovat v léčbě svého krevního tlaku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na tlak hradí pojišťovna

Množství vlákniny na den

Doporučené množství vlákniny je 18 až 35 gramů na den, což odpovídá 500 gramům zeleniny a 200 až 300 gramům ovoce denně. Pokud bychom toto množství vyjádřili na porce, odpovídá to 3 až 5 porcím zeleniny a 2 až 3 kusům ovoce. Jednoduchým měřítkem pro porci může být velikost dlaně.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ FERITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek feritinu a nedostatečná hladina hemoglobinu ukazuje na neschopnost organismu využít železo. Právě železo lze v potravě posílit vhodnými potravinami, ale v tomto případě to bude bez efektu, protože železa má váš manžel nadbytek. Dalším důležitým činitelem pro podporu vzniku hemoglobinu je vitamín B9 a B12. Ale i zde může být onkologickým onemocněním omezena tato schopnost organismu. Nicméně tyto dva vitamíny se nachází v těchto potravinách:
- chřest, avokádo, růžičková kapusta a listová zelenina jako špenát a salát.
- maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, cereálie a kvasnice.
K dispozici jsou i doplňky stravy s obsahem kyseliny listové a vitamínu B12, ale o nich si promluvte s ošetřujícím lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadbytek železa a zelenina

Příznaky nedostatku vlákniny

Vláknina funguje jako tzv. kartáč střev. Co způsobuje nedostatek vlákniny? Při dostatečném příjmu vlákniny nedochází ve střevě k rozvoji hnilobné mikroflóry způsobující zácpu, ale naopak. Některé vlákniny fungují jako takzvané prebiotikum – vytváří vhodné prostředí pro pomnožení bakterií prospěšných pro naše trávení, jako jsou bifidobakterie a bakterie mléčného kvašení.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Interakce hormonální substituční terapií

Menopauza se u žen objevuje, když jejich vaječníky přestanou produkovat obvyklé množství estrogenu a progesteronu. To vede ke skončení menstruačního cyklu a u mnoha žen se dostavují takové symptomy, jako jsou například návaly horka. Nástup menopauzy se u průměrné ženy dostavuje kolem 52 let. Stav menopauzy je u ženy klasifikován tehdy, když období bez menstruace trvá jeden rok. Hormonální substituční léčba není kontraindikací antikoagulační léčby.

Zdroj: Warfarin a hormony

Jak zvýšit hladinu progesteronu

  • rakytníkový olej – prospěšný nejen pro ženy v menopauze
  • brutnákový olej – vhodný mimo jiné i na nepříjemné přechodové potíže
  • extrakt ze sojových klíčků
  • drmek neboli mnišský pepř (plod) – působí jako některé ženské hormony (stabilizace hladiny hormonů, návaly) – obsahuje hormonálně účinné látky
  • kontryhel – je to ženská bylinka, která je použitelná v kterémkoliv věku ženy a u menopauzy pomáhá s problémy (vhodná k užívání ještě před menopauzou jako prevence)

Zdroj: Progesteron

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus

Progesteron a akné

Hormonální akné může být vyvolána za určitých podmínek spojených s náhlými změnami v hormonálním stavu. Například akné během těhotenství nebo akné po potratu, protože gynekologie a akné u žen jsou vzájemně propojeny. Někdy vyvolávají akné hormonální poruchy vaječníků nebo štítné žlázy. Akné v těhotenství je poměrně běžný jev, protože probíhají hormonální změny, a to zvýšení hladiny progesteronu. Akné může přetrvávat po porodu i v době kojení, protože během tohoto období se hormonální rovnováha liší od té obvyklé.

Zdroj: Progesteron

Jaké jsou účinky přírodního progesteronu?

Přírodní progesteron pomáhá zmírňovat nebo zcela eliminovat návaly horka spojené s menopauzou.

  • Přírodní progesteron pomáhá normalizovat menstruační cyklus.
  • Přírodní progesteron pomáhá zmírňovat příznaky premenstruačního syndromu.
  • Přírodní progesteron pomáhá zmírňovat nebo zcela eliminuje výkyvy nálady.
  • Přírodní progesteron zvyšuje celkový pocit zdraví a pohody.
  • Přírodní progesteron pomáhá chránit proti rakovině prsu, osteoporóze a fibrocystóze.
  • Přírodní progesteron je přirozeným protikladem estrogenu, pomáhá dosáhnout hormonální rovnováhy.

Zdroj: Premenstruační syndrom


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP