Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

NOHY PÁLENÍ NÁRTŮ CO DĚLAT

OBSAH

Rty odráží stav našeho zdraví. Sami víte, že když onemocníte a máte teploty, jsou rty suché, popraskané či vás pálí. A když sníte něco pikantnějšího, jistě vás nepřekvapí pálení rtů. Ale co když se pálení rtů objevuje bez zjevné příčiny?

Zdroj: Pálení rtů

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH NA NÁRTU NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav procházka.

poraďte prosím kdo máte s tímto onemocněním skušenost - díky. - email.- jaroslav.pro@tiscali.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach na nártu nohy

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše nepříjemné pocity v noze způsobuje diabetes a zřejmě se u vás rozvinula diabetická neuropatie. Zde je k tomu bližší vysvětlení: www.ceskenemoci.cz/d…
Pozor na užívání magnezia (hořčíku). Magnezium může pomoci při uvolnění namáhaných svalů, ale zároveň pravidelné vyšší dávky způsobují odvápnění kostí, které pak ztrácí pevnost. Při užívání magnezia je nezbytné doplňovat vápník, přičemž není vhodné užívat oba prvky současně. Nejlepší výsledky jsou při doplňování vápníku ráno a hořčík užít před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Zánět šlach na nártu

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2–3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Výbornou terapií je i použití infralampy na postižené místo a aplikaci Fastumgelu.

Zdroj: Zánět šlach

Poradna

V naší poradně s názvem PLISEN VE VLASECH SAMPONY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Měla jsem alergii na tmavou barvu na vlasy ,mokvala mi cela hlava . lékařka mi na to nasadila kortikoidy pak svědění ustalo vlasy nebarvim už na černo ale pomalu zesvětluji. ale mam plnou hlavu šupinek a hrubou pokožku.začali se mi dělat i červené fleky po krku je to ale suché a svědí to.Mám pocit al že je to plísen .mám plísen na nehtu u nohy flíčky se mi udělaly i na nartu obou nohou.K lékaři jdu až 7.1. zatím používám canespor krém nevím zda se může nanést do vlasů . problém už mám asi 3 měsíce. nejvíc mi trápí ty šupinky ve vlasech. Taky mi jich spousta vypadala ale vypadávání ustalo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Olino, jak jste dopadla u lékaře? Napište nám sem co Vám Váš lékař zjistil. Určitě to bude zajímat i ostatní dámy, které si barví vlasy a mají po barvení podobné reakce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plisen ve vlasech sampony

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám sníženou průchodnost cév v dolních končetinách,levá noha 3.stupeň,pravá noha 1.stupeň.Užívám ráno 2 tablety léku Detralex a nosím vysoké kompresní punčochy.Mohu a je vhodné k tomu užívat ještě Mobivenal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Dobrý den používám Detralex,ale přijde mi to,že to ani nezabírá, mám nateklý nárt,kolem dokola kotník a jakoby k holenní kostí mě to stahuje.Mám vyléčený bércový vřed.Někdo mi říká, že mám v nártu vodu.Léčím se se štítnou žlázou beru euthyrox a léčila jsem se i na DNU brala jsem Milurit.Bylo mi sděleno,že to DNA neni.

Zdroj: diskuze Mobivenal

Pálení chodidel večer

Při projevech pálení chodidel ve večerních hodinách vám lékař končetiny řádně vyšetří, zajímat ho bude stav kůže, plosek nohou, stav kloubů, hybnost kloubů nohy, citlivost. Především zhodnotí cévní zásobení nohy, tepenné a žilní. Nezbytné bude rovněž neurologické vyšetření, které zhodnotí stav periferního nervstva, bude-li podezření na možnou neuropatii končetin, provede se i vyšetření vodivosti periferního nervstva nohy – EMG. Podle všech výsledků pak lékař stanoví medikaci. Vhodná je fyzikální a pohybová terapie, tedy rehabilitace. Doma jsou vhodné střídavé koupele nohou, 30 vteřin v teplé vodě a 15 vteřin ve vodě chladné. Jde o vynikající tepelnou gymnastiku cév dolních končetin, která je prospěšná vždy.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi CUKROVKOVÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nofran.

Léčba diabetické nohy léčitelná je a nohy lze zahojit pomocí ozonu v jakém-koliv stavu..Vše je již prokázané a světově ověřené..Nohy není nutné amputovat..Ten kdo je takto nemocen si zjistěte další..Nechci dělat reklamu..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovková noha

Co dělat při pálení uší

Většina ušních infekcí, u kterých bývá i pocit pálení uší, se dá buď řešit domácí léčbou anebo léčbou s antibiotiky. Ovšem některé stavy, při kterých také dochází k pálení uší, tak vyžadují okamžitou lékařskou péči, protože mohou ukazovat na závažnou infekci kostí za uchem nebo třeba na prasklý ušní bubínek, což již není žádná banalita, kterou vyléčíme nastrouhaným bramborem. Ušní pálení může být také příznakem anafylaxe, život ohrožující alergická reakce (anafylaktický šok). Proto, máte-li pálení uší s těmito závažnými příznaky, nebo pokud máte společně s pálením uší i nějaké další závažné příznaky včetně otoku hrdla nebo obtížného dýchání, či vysokou horečku (vyšší než 38,3 stupňů Celsia), nebo když se s pálením uší objevuje také silná bolest celé hlavy, otok a zarudnutí kůže kolem ucha, nebo je-li bolest pulzující nebo se objevuje bolestivost kosti za uchem, tak neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc zavoláním na telefonní číslo 112. Lékařskou pomoc vyhledejte také, pokud máte nějaké další pálení uší, které vám působí obavy.

Zdroj: Co znamená pálení uší nebo pálení v uchu?

Diskuze

V diskuzi BOLESTI A PÁLENÍ CHODIDEL - BŘÍŠKA POD PRSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Burýšková.

Již od loňského roku, od září pociťuji bolest a páleníi nohou (chodidla, hlavně bříška pod prsty) tyto bolesti se stupňují, nejen že při došlapu to bolí ale hlavně pocituji velké pálení. Byla jsem před měsícem u ortopeda a doporučuje operaci. Asi před 15 lety jsem měla operované haluxy a kladívkové prsty. Ted jsem dost unavena a chůze mě dělá problémy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Koblasová.

Dobrý den, nemohu číst Vaše problémy a mlčet. Mám vlastní zkušenosti s obuví Hanák a také biomechanickými vložkami hanák. Měla jsem spoustu problémů - vbočené palce, ploché nohy, zborcená klenba, šílené bolesti zánártních ků stek, křeče v nártu aj. Co se týče plosky nohou. Dále potom bolesti v kolenou, problémy s kyčelnímy klouby, myslela jsem, že budu muset na endoprotézu, neustálé bolesti páteře při delším sezení, stálá bolest a občas zablokovaná krční páteř, a ještě bolesti ramene šílené ! Vše odeznělo po roce nošení obuvi Hanák, v mém případě pantoflí na doma, protože jsem v důchodu a nejvíce času se pohybuji doma, jen si přečtěte na www.botyhanak.cz. P.S. je mi 61 let a dnes běhám ze schodů jako ve20 letech a jsem na tom mnohem lépe než před 5 lety. Můj tel. 777165656, klidně zavolejte, ještě poradím.

Zdroj: diskuze Bolesti a pálení chodidel - bříška pod prsty

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PALCE U NOHY A BOLEST AŽ PÁLENÍ CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa .

Dobrý den
Mám bolest nohy levé po úraze uklouzla mě práva noha a levou jsem skočila do sedačky na koleno vzadu za kolenem mě zabaleno dřeb nebyl možný pak se postavit na nohu po půl roce se to trošku zlepšilo, byla jsem na ortopedii tam jsem dostala opstrik, ale v okolí kolena mě to stále bolí, a i celá noha a teď mě začal brnět palec u nohy když déle stojím tak mě boleji nohy mám je těžké neklidné pálí mě šlapky a bolí. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění palce u nohy a bolest až pálení chodidla

Příčiny pálení nohou

Pálení chodidel může například souviset s takzvaným syndromem neklidných nohou. Jde o stav, kdy především v noci při spánku nebo usínání pociťujeme trhání a škubání v nohou. To může být doprovázeno svěděním a pálením chodidel. Ačkoli není syndrom neklidných nohou životu nebezpečný, jde o nepříjemnou zdravotní komplikaci, která často vede k tomu, že je pacient velmi unavený, protože trpí nedostatkem spánku. Syndrom neklidných nohou je zčásti podmíněn dědičností, může se ale objevit i v souvislosti s dalšími chorobami (cukrovka, Parkinsonova choroba, hyperlipidémie a podobně). Problém může souviset také s nedostatkem vitamínu B, proto je součástí léčby neklidných nohou i podávání tohoto vitamínu.

Pálení chodidel bychom neměli rozhodně podceňovat. Společně s pocitem mravenčení může totiž poukazovat na syndrom diabetické nohy. Ten někdy provází onemocnění cukrovkou. Pokud tedy diabetem trpíte a pociťujete pálení na chodidlech, zajděte k lékaři, který provede vyšetření. Neléčená diabetická noha může způsobit různé zdravotní komplikace a vyústit až v amputaci. Jako prevenci diabetické nohy je možné doporučit aktivní pohyb (procházky, jízda na kole a podobně). Vhodné je pravidelně o chodidla pečovat, dopřát si pedikúru a každý den je omývat vlažnou vodou, například s kapkou borové vody.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Zkuste vyhledat dobreho homeopata. Pritel prodelal polyneuropatii a homeopatika mu nesmirne pomohla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ALena.

Dobrý den ráda bych se zeptala na homeopatii jsem polivalentní alergik a rády bych homeopatickou léčbu vyzkoušela.Mám cukrovku a už dlouho mě trápí bolest v nohou necitlivost palce bolest ukazovákem a nártu,křeče v lýtkách.Nechci dopadnout jako bratr odebrání tří prstu a msminks amputace nohy.Všechno bylo nedokrvení končetin.Děkuji za pochopení a odpověď Alena.

Zdroj: diskuze Neuropatie

Pálení chodidel v těhotenství

Pálení chodidel v těhotenství může souviset s otoky dolních končetin a útlakem periferních nervů, nelze však vyloučit kožní nebo neurologické onemocnění. Poraďte se raději s praktickým lékařem, který vás může odeslat na specializované pracoviště k dovyšetření.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mareš.

chtěla bych se zepta, mám ganglion na noze u achilovky, mám jít na zákrok a zajímalo by mě jak dlouho trvá pooperační léčba,mám práci kde celý den stojím za jak dlouho budu moct jít do práce,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den.Před měsícem se mi udělal gangliom na nártu.Obvodačka mi na to dala višňovku a po týdnu byl pryč.Buhužel uplynul měsíc a je to zpět.
Prosím o radu co s tím.V práci jsem pořád na nohách a občas nosím i těžké věci.Chozeni je kolikrát už tak bolestivé.Nevím si rady co s tím aby se to nevracelo.
Kam je nejlepší si dojít aby mi zas nenapsali višňovku.
Děkuji Jana

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Co znamená pálení chodidel a dlaní

Pálení dlaní a plosek nohou by mohlo mít souvislost s výhřezem krční či bederní ploténky. Je ale potřeba vyloučit i jiná onemocnění, což spadá do péče neurologa. Také se může jednat o alergickou reakci na určitou látku, kdy při kontaktu s kůží dochází k tomuto stavu.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi BOLEST PRSTU U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,BOLÍ MĚ PROSTŘEDNÍ PRST U NOHY,ŽE NA NĚJ NEMOHU DOŠLÁPNOUT.ZKOUŠELA JSEM JIŽ VŠECHNO,ALE NIC MI NEPOMÁHÁ.MŮŽETE MI PORADIT CO S TÍM? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PEROUTKOVA LUCIE.

To same mam ja,,otok prostredniho palce u nohy ,svedivost az paleni bez jakehokoliv uderu,urazu...mam veliky strach ,ze to bude Dna...,

Zdroj: diskuze Bolest prstu u nohy

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Pálení na hrudi při kašli

Pokud kašel trvá téměř měsíc a v posledních dnech se navíc objeví bolest a pálení pravé poloviny hrudníku závislé na dýchání, měli byste co nejdříve navštívit plicního lékaře, který vám kromě fyzikálního vyšetření nechá udělat i RTG plic. Existuje totiž celá řada stavů s podobnou bolestí různé závažnosti.

Zdroj: Pálení na hrudi

Vyšetření při pálení chodidel

Nejdříve je potřeba stanovit příčinu, proč se stalo, že se pálení v chodidle objevilo. Cílem je pak danou příčinu odstranit. Zbavte se nevhodných bot, zredukujte hmotnost, pokud trpíte obezitou. Pod odborným dohledem fyzioterapeuta se naučte správným pohybovým stereotypům, cvikům pro posílení nožní klenby i měkké techniky na uvolnění. Dobrý ortoped nebo podiatr vám vyrobí vložky do bot na míru. V případě zánětu plantární fascie se doporučuje klid, analgetika, ledování dané oblasti. Od bolesti a k urychlení hojení dopomůže i kinesiotaping plosky nohy. V těžších případech (například u patní ostruhy) se doporučuje elektroléčba, zejména ultrazvuk nebo laser předepsaný lékařem.

Našim nohám nejvíce pomůže, když o ně budeme řádně pečovat, ať už v oblasti hygieny, cvičení, nebo koupí zdravotní obuvi. Ulevme jim od celodenního sezení, stání a nakonec i běhání. Zkuste se naboso projít v trávě, písku či po oblázkové pláži. Senzomotorická stimulace je pro chodidlo velmi příjemná a účinná!

Zdroj: Pálení chodidel

Pálení na srdci

Pálení na srdci, typicky za hrudní kostí, bývá jedním ze zásadních příznaků probíhajícího infarktu myokardu. Proto není divu, že se něčeho takového lidé bojí. Někomu stačí i kratinká bolest nebo pocit tíže, pálení na prsou, aby zpanikařil. Někdo naopak i při déletrvajících obtížích na hrudi vyčkává a doufá v samovolný ústup.

Člověk sám asi vždy nepozná, zda jde o projevy infarktu. Je ale řada faktorů, které lékařům pomohou už v prvních momentech odhadnout, s jakou pravděpodobností se může jednat o infarkt. Říká se tomu rizikový profil pacienta – hodnotí se kouření, hypertenze, cukrovka, zvýšená hladina cholesterolu v krvi, sedavý způsob života a genetická zátěž. Pokud má člověk více těchto rizikových faktorů, dá se předpokládat, že bude trpět nějakým srdečně-cévním onemocněním, a jeho příznaky tedy s větší pravděpodobností mohou signalizovat infarkt myokardu.

Co má člověk dělat, když jej pálení na hrudi postihne? Základní rada zní: zůstat v klidu, moc se nepohybovat a při podezření na infarkt okamžitě volat záchrannou službu. Pokud bolest a pálení na hrudi trvají víc než pět minut, jsou spojeny s celkovou nevolností, nikdy jste se s podobnou bolestí nesetkali a neznáte ji, je určitě lepší nechat se lékařsky vyšetřit než spoléhat na to, že se třeba o infarkt nejedná. Pokud se zjistí, že máte srdce v pořádku a že podezření na to, že byste trpěli ischemickou chorobou srdeční, je minimální, budete již v případě, kdy by se podobná bolest opakovala, vědět, že není životu nebezpečná.

Zdroj: Pálení na hrudi

Pálení v krku a kašel

Pálení v krku a kašel nejsou samy o sobě nemocí, většinou se jedná o příznak spojený s infekčním onemocněním dýchacích cest. Jen vzácně může jít o projev závažnějších onemocnění, jako je rakovina hltanu či jícnu. V případě lehkých obtíží lze tento problém zvládnout samoléčbou. V lékárnách je k dispozici celá řada různých pastilek, sprejů a kloktadel k léčbě těchto potíží. Pokud se pálení v krku a kašel objevují dlouhodobě či opakovaně, je vhodné navštívit lékaře, může se jednat i o alergii. Důležité je to i proto, že v extrémních případech mohou pálení v krku a kašel vést až k podstatnému omezení příjmu potravy a tekutin, což může mít pro organismus negativní důsledky.

Zdroj: Pálení v krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP