Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

NORMÁLNÍ TLAK

OBSAH

Správný krevní tlak u osob starších 70 let

Zatímco co se hojně debatuje o tom, jak a kdy by se měl léčit příliš vysoký krevní tlak u starších pacientů, definice zdravého krevního tlaku se s věkem nemění. Normální krevní tlak je hodnota pod 120/80. Vyšší číslo 120 je vždy systolický tlak a udává tlak krve v momentě srdečního úhozu. Nižší číslo 80 je diastolický tlak, a udává tlak krve, když je srdce v klidu mezi rytmy. Zdravý krevní tlak by měl být pod oběma těmito čísly.

Zdroj: Krevní tlak v 70 letech

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK JE NORMÁLNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Chtěla bych se zeptat zda je tlak 130/80 normalni.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano tlak 130 na 80 je normální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik je normální tlak

Kdy je tlak vysoký

Krevní tlak je síla, kterou působí krev na cévní stěny. Podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace má normální krevní tlak hodnoty pod 130/85 mm Hg, za optimální se považují hodnoty mírně pod 120/80 mm Hg. O vysokém krevním tlaku lze hovořit tehdy, když lékař nejméně při dvou oddělených měřeních zjistí hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi KOLÍSÁNÍ KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jiří Rybička.

Je mi 81 roků.Jsem 16 let diabetik 11 typu.Užívám glukophage 1000.Celý život jsem měl velmi nízký krevní tlak.V posledním roce mi začíná tlak kolísat i během dne od 120/65 až krátkodobě 170/85.Zvýšení tlaku bez zjevné příčiny někdy je několikrát za den doprovázené nahlým zpocením a potom lehkým mražením v zádech.Po nasazení léku Termisarton se dostavily silné deprese a na doporučení psychiatra léčba byla přerušena nahrazena Cipralexem a nakonec Neurolem0.25 jeden denně. Kolísání tlaku pokračuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, užívám na tlak ramipril 10 mg. Ráno mívám někdy ihned po pohybu tlak 160/70, potom rychle klesne na 130/65 a během dne v klidu mám tlak kolem125/55. Když tlak změřím hned po pohaybu,třebapo vyjítí schodů, tak je tlak 1350/70< ale během dne někdy i 100/50. Jwe mi 70let. Jer to normální? Jaké je normální kolísání krevního tlaku? V klidu ho celkem mám stabilní, ale připohybu? Děkuji zaodpověď.

Zdroj: diskuze Kolísání krevního tlaku

Jaký je normální tlak

Optimální tlak se pohybuje okolo hodnot 120/80. Hodnoty horního tlaku nad 140 a spodního nad 100 se povazují za vysoký krevní tlak. U všech rasových skupin se pohybuje ideální tlak člověka na přibližně stejné úrovni. Žádná rasa není vůči vysokému krevnímu tlaku imunní.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem ZRYCHLENÝ TEP V KLIDOVÉM REŽIMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

tep v klidu 135, tlak je normální, 124/80

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zrychlený tep v klidu v hodnotách nad 100 je stav nazývající se tachykardie. Tachykardie může být nebezpečná v závislosti na její základní příčině a na tom, jak silně musí srdce pracovat. Někteří lidé s tachykardií nemusí mít žádné příznaky ani komplikace. Tachykardie však výrazně zvyšuje riziko mrtvice, náhlé srdeční zástavy a smrti. Proto, pokud jste tuto hodnotu naměřila prvně a i opakovaná měření ji potvrdila, tak byste měla neprodleně kontaktovat svého lékaře a nebo zavolat rychlou záchrannou pomoc na čísle 112.

První pomoc
Sama si urgentně můžete pomoci manévry stimulujícími bludný nerv:
- zhluboka se nadechněte, zadržte dech a současně tlačte, jakoby jste se chtěla nuceně vykakat po dobu 10 vteřin a pak zprudka vydechněte;
- vynucený kašel;
- ponoření obličeje do misky s ledovou vodou;
LÉKY
Pokud máte od lékaře předepsané léky k regulaci srdeční frekvence nebo obnovení normálního srdečního rytmu, tak je použijte.

Příčiny tachykardie
Tachykardie je obecně způsobena přerušením elektrických impulsů, které řídí srdeční činnost - rychlost, jakou srdce pumpuje. Možnými příčinami jsou následující situace, podmínky a nemoci:

- reakce na určité léky;
- vrozené abnormality srdce;
- přílišná konzumace alkoholu;
- konzumace kokainu a některých dalších rekreačních drog;
- nerovnováha elektrolytů;
- srdeční onemocnění, které má za následek špatné zásobování krví a poškození srdečních tkání, včetně ischemické choroby srdeční, srdeční chlopně, srdečního selhání, srdečního svalu, nádorů nebo infekcí;
- hypertenze;
- hyperaktivní štítná žláza;
- kouření;
- některé plicní nemoci;
Někdy se nepodaří zjistit přesnou příčinu tachykardie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zrychlený tep v klidovém režimu

Správný krevní tlak u dospělých

Na velikost krevního tlaku působí mnoho faktorů: věk, aktuální mentální a fyzické rozpoložení, okolní teplota a jiné. Například u starších lidí je vysoký systolický a nízký diastolický tlak normální z důvodu opotřebení a menší pružnosti krevního řečiště. Obecně je nebezpečnější vysoký spodní tlak, protože se jedná o nejnižší tlak v krevním řečišti, tedy tlak, který jej namáhá neustále. Americká kardiologická asociace považuje od roku 2017 za vysoký krevní tlak hodnoty nad 130 mm Hg, respektive nad 80 mm Hg.

Zdroj: Správný krevní tlak a tep

Správný krevní tlak seniorů

Krevní tlak klesá ve chvíli, kdy srdce odpočívá, to je tedy ta přestávka mezi jednotlivými údery. Když srdce bije, krevní tlak stoupá. Z toho lze usoudit, že krevní tlak se mění každou minutu v závislosti na postavení, na stresu, spánku a na pohybové aktivitě. Pro dospělé jedince ve věku dvacet a více let je normální krevní tlak nižší než 120/80 mm Hg.

Orientační hodnoty krevního tlaku u seniorů:

  • věk 55–59 let: minimum 118/82, norma 131/86, maximum 144/90;
  • věk 60 a výše: minimum 121/83, norma 134/87, maximum 147/91.

Zdroj: Správný krevní tlak a tep

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK V 70 LETECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Bradáč.

112 68 72

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoli je za optimální považována hladina krevního tlaku 120/80 mmHg, za normální se ještě považuje systolický tlak mezi 91 a 119 mmHg a diastolický krevní tlak mezi 61 a 79 mmHg. Až hladina krevního tlaku, která klesne pod 90/60 mmHg, se obvykle označuje jako nízký krevní tlak (hypotenze). Váš naměřený tlak 112/68 při tepu 72 lze i v sedmdesáti letech považovat za uspokojivý nízký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak v 70 letech

Hodnoty krevního tlaku během dne

  • Optimální: 120/80
  • Normální: 130/85
  • V normě: 130-139/85-89
  • Mírná hypertenze: 140-159/90-99
  • Střední hypertenze: 160-179/100-109
  • Těžká hypertenze: 180/110 a více
  • Nízký krevní tlak: 100/60 a nižší

Jde-li o rozdíly mezi dnem a nocí, jdou-li ruku v ruce s fyzickou či psychickou zátěží, nebo pokud jsou výkyvy tlaku u žen spojeny s menstruací či menopauzou, není na nich nic neobvyklého a jsou lékaři považovány za zcela normální. Jestliže však tlak kolísá často a změny se dějí během dne bez zjevné příčiny, je třeba tuto situaci řešit. O kolísavém tlaku se hovoří v případě, že jsou opakovaně naměřeny velmi rozdílné hodnoty, například jednou 110/70 a podruhé 150/90. Nestálý krevní tlak postihuje poměrně vysoké procento populace, většina lidí však o tomto problému neví.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem SPRÁVNÝ TLAK KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel hajek.

je my68 let chtěl bych vedet spravny kr.tlak a puls .dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro muže ve věku 68 let je normální krevní tlak do 140/90. Vyšší hodnoty by se již měly léčit jako vysoký krevní tlak. Pro muže ve věku 68 let je optimální tepová frekvence v rozmezí 62 až 65 úderů za minutu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správný tlak krve

Tlak 120/80

Při každém měření krevního tlaku jsou zaznamenávány hodnoty vyššího, takzvaného systolického, a nižšího, takzvaného diastolického tlaku. Pod hodnotami normálního systolického a diastolického krevního tlaku mohou různí lidé chápat různé věci. Jako normální krevní tlak je již po dlouhou dobu označována hodnota asi 120/80 mm Hg, která je vlastní většině našich obyvatel. Typické laboratorní hodnoty nemusí vždy znamenat hodnoty žádoucí, tedy takové, které jsou pro nás ideální.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Diskuze

V diskuzi SARTANY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nováková.

Dobrý den, na vysoký tlak beru léky Tezeo 1x denně a Lusopres 2x denně. Přesto, že každý den chodím - průměr 5až 6 km denně - nekouřím, pořád je TK kolem 160/70. Je to normální?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sartany

Diastolický tlak nad 90

Diastolický tlak nad hodnotu 90 mm Hg je považován za vysoký diastolický krevní tlak, případně se mluví o diastolické hypertenzi. U lidí s tímto vysokým krevním tlakem dochází k postižení malých cév. Cévy jsou zjizvené, tuhé, málo pružné a více náchylné k ucpání anebo prasknutí. Náchylnost k tomuto stavu stoupá s věkem, ale výskyt vysokého krevního tlaku riziko navyšuje a urychluje, a proto je tolik důležité udržovat si normální hladinu tlaku. Snižujete tak riziko srdečního selhání, cévní mozkové příhody anebo poškození dalších orgánů.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Diskuze

V diskuzi OPERACE PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Van3113.

Dobrý den chtěla bych se zeptat děda je po operaci zvětšené prostaty vzali mu to a posílali do prahy a dopadlo to dobre . Ale zajímá me vyndali mu i hadicku už a i cural ale večer dostal horečku a měnili krev a mel nízký tlak ,tlak mel vždycky normální a zajímá jaké jsou nasledky nebo co by to mohlo byt a z čeho děkuji za jakoukoliv odpověď .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace prostaty

Krevní tlak u mužů podle věku

Věk: 15-19 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 105 117 120
Diastolický krevní tlak 73 77 81

Věk: 20-24 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 108 120 132
Diastolický krevní tlak 75 79 83

Věk: 25-29 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 109 121 133
Diastolický krevní tlak 76 80 84

Věk: 30-34 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 110 122 134
Diastolický krevní tlak 77 81 85

Věk: 35-39 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 111 123 135
Diastolický krevní tlak 78 82 86

Věk: 40-44 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 112 125 137
Diastolický krevní tlak 79 83 87

Věk: 45-49 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 115 127 139
Diastolický krevní tlak 80 84 88

Věk: 50-54 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 116 129 142
Diastolický krevní tlak 81 85 89

Věk: 55-59 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 118 131 144
Diastolický krevní tlak 82 86 90

Věk: 60-64 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 121 134 147
Diastolický krevní tlak 83 87 91

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

dobrý den, mám krevní tlak 141/70 a tep 58, můj věk 75. Je to v normálu, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je opravdu dobře, že si kontrolujete svůj krevní tlak. Vaše naměřená hodnota je vzhledem k věku normální, ale větší vypovídající hodnotu má vývoj tlaku v čase, to znamená více naměřených hodnot za více dní. Veďte si záznamy naměřených hodnot včetně času měření a tyto údaje pak pravidelně konzultujte se svým lékařem. Jedině takto to bude mít pozitivní přínosy pro vaše zdraví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak podle věku

Zvyšuje zázvor tlak?

Zejména pacienti s hypertenzí si kladou otázku, zda zázvor zvyšuje nebo snižuje krevní tlak. Oficiální medicína však nemá takové údaje a antihypertenzní vlastnosti nejsou vědecky prokázané. Nicméně mnoho lidí tvrdí, že zázvor pomáhá krevní tlak snižovat. Pokud je zázvor schopen snížit krevní tlak, tak je to pravděpodobně tím, že svým složením vitamínů, minerálů, aminokyselin a esenciálních olejů přispívá ke zlepšení krevního oběhu. Cévní stěny se očistí od usazenin, jejich svalstvo relaxuje, zrychluje se metabolismus, průtok krve je normálnítlak se sníží.

Je třeba připomenout, že léčit případné hypertenze zázvorem je možné pouze v počáteční fázi. V pokročilých případech se zázvor jako léčebný prostředek nedoporučuje používat.

Zdroj: Vliv zázvoru na krevní tlak

Diskuze

V diskuzi VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Miroslava.

Mám dotaz dneska jsem si nechala přeměřit tlak a mám 120 na 100 můžete mi poradit děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír.

Dobrý den, ráno před užitím léků mi vycházi průměrný tlak (dlouhodobě měřeno ) 146/86 .Po prážkách za 3 až 4 hod mám tlak přes den v průměru 130/76. Není ranní tlak před práškama pro mě moc vysoký a nebezpečný ? Díky za odpověď. Jaromír

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Recenze kolísavého tlaku

Tlak krve se vztahuje k hodnotám, které vykazuje naše tělo, aby byl zajištěn oběh krve skrz arterie. Jeho odečet se provádí ve dvou hodnotách: systolický (vyšší číslo) a diastolický (nižší číslo). Krevní tlak, který bývá označován jako normální, se pohybuje v rozmezí 110/60 až 139/80. Zvýšený krevní tlak se nazývá hypertenze. První stupeň hypertenze bývá přiřazován hodnotám do 159/99 a druhý stupeň odpovídá výsledkům, které jsou nad tuto hranici. Je nutno dodat, že kolísavý tlak není nemoc, ale příznak! U kolísavého tlaku je hodnota tlaku jednou 110/60 a jindy zase 140/90. Hodnoty jsou velice individuální a často se stává, že jsou pokaždé jiné. Kolísavý krevní tlak není nikterak ojedinělý a bohužel trápí celkem vysoké procento lidí.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Vysoký krevní tlak u lidí nad 70 let

Vysoký krevní tlak začíná na 140/90. Jakékoliv hodnoty mezi tímto limitem a limitem pro zdravý krevní tlak se považuje za prehypertenzi - předvoj vysokého krevního tlaku.

Podle odborníků není u starších pacientů třeba žádná léčba pokud se krevní tlak u nich pohybuje kolem této hraniční hodnoty. Je-li krevní tlak vyšší a je léčen, tak není třeba jeho hodnoty dostávat níže než na 140/90. Dá se tedy říci, že u léčených pacientů nad 70 let je normální krevní tlak do 140/90.

V roce 2014 vydalo celosvětové sympózium odborníků doporučení pro osoby starší 60 let a uvedlo, že léčba vysokého krevního tlaku by u nich měla začít teprve při tlacích 150/90 a výše. Tyto pokyny, zveřejněné v časopise JAMA [1] doporučují, aby lidé ve věku 60 a více let, jejichž tlak je vyšší než 140/90, ale méně než 150/90, na místo klasické léčby přijali režimová opatření jako je hubnutí, cvičení a snížení příjmu soli.

Naopak zase Americká vysoká škola kardiologie stále doporučuje léčbou snižovat krevní tlak pod 140/90 u lidí až do 80 let. Americká asociace pro srdce říká, že krevní tlak by měl být pod hodnotou 140/90 až do věku 75 let.

Zdroj: Krevní tlak v 70 letech

Vysoký diastolický tlak

O vysokém krevním tlaku se hovoří tehdy, naměří-li se u osoby starší 18 let opakovaně hodnoty krevního tlaku 140/90 mm Hg nebo více. Je třeba mít na paměti, že určité kolísání hodnot krevního tlaku je v běžném životě normální.

Příznaky

Vysoký krevní tlak zpočátku většinou působí jen malé obtíže. Nebezpečné je právě to, že se příznaky začnou projevovat, až když je pozdě. Velmi výrazné či náhlé zvýšení krevního tlaku se může projevit bolestmi hlavy, pocitem nepříjemného nebo nepravidelného bušení srdce (palpitacemi), celkovou únavou. Člověk však zpravidla vůbec netuší, že vysoký krevní tlak má. Jediný způsob, jak hypertenzi zjistit, je pravidelné měření krevního tlaku. I u osob s normálními hodnotami krevního tlaku je vhodné pravidelné preventivní měření tlaku.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Tabulka s krevním tlakem podle věku pro ženy


Věk


Systolický (mm Hg)


Diastolický (mm Hg)


Krevní tlak pro ženy do 20 let


15 - 19 let


117


77


Krevní tlak žen starších 20


20 - 24 let


120


79


25 - 29 let


121


80


Krevní tlak pro ženy nad 30 let


30 - 34 let


122


81


35 - 39 let


123


82


Krevní tlak pro ženy nad 40 let


40 - 44 let


125


83


45 - 49 let


127


84


Krevní tlak pro ženy nad 50 let


50 - 54 let


129


85


55 - 59 let


131


86


Krevní tlak pro ženy starší 60 let


60 - 64 let


134


87

Upozornění

Odečty Výše uvedené jsou jen průměrné přibližné. Minimální a maximální krevní tlak se může lišit v různých časových obdobích v závislosti na práci, kterou děláte.

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro ženy

Systolický krevní tlak pro muže

Systolický krevní tlak
Stáří Minimální Průměrný Maximum
15-19 let 105 117 120
20-24 let 108 120 132
25-29 let 109 121 133
30-34 let 110 122 134
35-39 let 111 123 135
40-44 let 112 125 137
45-49 let 115 127 139
50-54 let 116 129 142
55-59 let 118 131 144
60-64 let 121 134 147

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Diastolický krevní tlak pro muže

Diastolický krevní tlak
Stáří Minimální Průměrný Maximum
15-19 let 73 77 81
20-24 let 75 79 83
25-29 let 76 80 84
30-34 let 77 81 85
35-39 let 78 82 86
40-44 let 79 83 87
45-49 let 80 84 88
50-54 let 81 85 89
55-59 let 82 86 90
60-64 let 83 87 91

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP