Zdroj: Vápník v potravinách
OBSAH VÁPNÍKU V POTRAVINÁCH TABULKA
OBSAH
Poradna
V naší poradně s názvem TABULKA PURINY V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.
Dobrý den, nemůžu najít nikde, kolik je purinů v popcornu? Zda ho syn s hyperurikémií vůbec může? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Popcorn se vyrábí ze zrna kukuřice speciálního druhu známého jako Zea mays everta. Pouze tento druh způsobí známý pukavý zvuk a vytvoří popcorn.
Chcete vědět jaký vliv má popcorn na dnu - vysvětlím to níže. V tuto chvíli je důležité pochopit, zda je popcorn pro lidi dobrý nebo špatný. Mnoho lidí si myslí, že je extrémně špatný, takže vědět víc je důležité.
Stručně řečeno, popcorn je zdravá svačina. Obsahuje vitamíny A, E, K, B1, B2, B3, B6, B5 a B9. Přítomny jsou také minerály, jako je zinek, železo, měď, vápník a draslík. Popcorn je bohatý na polyfenoly, chemikálie, které pomáhají lidskému tělu eliminovat volné radikály. Jinými slovy, polyfenoly nabízejí antioxidační vlastnosti.
Popkorn a dna je ta pravděpodobně nejdůležitější otázka, kterou máte na mysli. První věc, kterou je třeba zmínit je, že popcorn má nízký obsah purinů. 100 gramů popcornu vytvoří 100 mg kyseliny močové. To je nízké a pro většinu lidí trpících dnou to nebude znamenat žádné riziko zhoršení dny.
Pokud jde o obsah purinů, pak je popcorn bezpečný při dně.
To samozřejmě neznamená hltat toho každý den před televizí tuny; to je jen zbytečné nahromadění celkového denního příjmu purinů. Pamatujte, že popcorn není jídlo, je to příležitostná svačina.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Tabulka puriny v potravinách
Puriny v potravinách
Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Diskuze
V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matus.
dobry den,
v casti "Obsah purinů v potravinách" uvadzate napr. kuracie ci hovedzie maso s obsahom ~40 mg/100 g
v casti "Co má střední obsah purinů" uz ale uvadzate hodnoty 100+ mg/100 pri kazdom druhu masa
v casti "Co má nízký obsah purinů" je uz len hovězí maso, konzervované 57; 96,5
ktore konkretne maso sa teda pohybuje okolo ~40 mg/100 g?
ak ma byt hodnota ~40 priemer pri urcitom druhu masa, a konkretne typy tohto masa maju spravidla 100+, ako sa da dostat na priemer 40 z takych hodnot?
dakujem a pekny den prajem
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů
Obsah purinů v potravinách
Obsah purinů v potravinách (mg/100 g) – naleznete zde běžně používané potraviny, abecedně seřazené:
Brambory, luštěniny, zelenina
- brambory 6
- celer 10
- cibule 1
- čočka 70
- fazole 44
- fazolové lusky 5
- houby 5
- hrách 45
- chřest 14
- kapusta 6
- kedlubny 5
- květák 10
- mrkev 2
- okurky 3
- pór 3
- rajčata 4
- reveň 4
- ředkvičky 6
- řepa červená 5
- salát hlávkový 5
- špenát 23
- zelený hrášek 80
- zelí bílé 5
- zelí červené 8
Maso, uzeniny
- anglická slanina 25
- hovězí 40
- králičí 38
- kuřecí 4
- skopové 46
- šunka 24
- telecí 48
- vepřové 48
- zvěřina 35–39
Mléko, vejce
- bílek 1
- mléko 1
- vejce 2
- žloutek 5
Mouka, pekárenské výrobky
- žitná nebo pšeničná mouka 0
- bílé pečivo 8
- celozrnný chléb 14
- ovesné vločky 30
Ovoce
- borůvky 2
- hroznové víno 1
- hrušky 1
- jablka 1
- jahody 5
- meruňky 0
- pomeranče 1
- švestky 1
Ryby
- kapr 54
- losos 22
- pstruh 56
- sardinky 120
- sleď 69
- štika 48
Tuky, ořechy, kakao
- kakaový prášek 1900
- lískové ořechy 10
- mandle 9
- vlašské ořechy 8
Vnitřnosti
- játra 95
- jazyk 55
- ledvinky 80
- telecí brzlík 400
Více se o této problematice dozvíte zde.
Diskuze
V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.
Hovězí maso není zrovna nejlepší! Možná, že hovězí kližka má velký obsah kolagenu, ale také má velký obsah transmastných kyselin, které způsobují infarkt nebo mrtvici. Tady je článek o tom, jak je hovězí maso jedovaté: www.ceskenemoci.cz/h…
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.
tento doplněk stravy jsem již vyzkoušela. Opravdu pokožka se stává hebčí díky přísunu kolagenu. I zdravá strava kolagen postrádá a proto mi pomohl k hebčí pokožce tento doplněk stravy.Kolagen FORTE se vstřebává snadněji.Osvědčil se mi kolagen FORTE od rosenpharmy, je běžně dostupný v lékárnách
Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách
Dělení
Celkový obsah purinů (mg na 100 gramů krmiva) Kategorie
- > 300 Velmi vysoký
- 200–300 Vysoký
- 100 až 200 Mírný
- 50–100 Nízký
- < 50 Velmi nízký
Zdroj: Puriny tabulka
Poradna
V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.
Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia
Cholesterol v potravinách – tabulka
Lidi, kteří se dozvědí, že mají vysoký cholesterol a že je čeká jeho snižování, obvykle zajímá kolik cholesterolu, která potravina obsahuje, protože denní limit je (200 – 300 mg cholesterolu). U obézních lidí, u nichž je potřeba váhu snížit, bývá denní limit co nejnižší. Na internetu existuje celá řada tabulek a informací o obsahu cholesterolu v různých potravinách. Ne vždy se hodnoty zcela přesně shodují, ale vesměs uvedené informace odpovídají.
V této části jsou uvedené jen některé potraviny a jejich obsah cholesterolu. Další přehledy můžete najít třeba tady: cholesterol v potravinách - tabulka.
Krátký přehled potravin (hodnoty se mohou lišit i v závislosti na značce produktu):
Potravina (100 g) |
Cholesterol (mg) |
Mléčné výrobky |
|
Mléko plnotučné |
14 |
Smetana do kávy |
37 |
Nízkotučný jogurt Kunín s ovocem |
3 |
Pribináček |
50 |
Tučný tvaroh |
42 |
Mozarella |
46 |
Tavené sýry |
50 |
Olomocuké tvarůžky |
3 |
Polotučný tvaroh |
16 |
Tvrdý tvaroh |
3 |
Margarín Rama Classic se sníženým obsahem tuku |
2 |
Maso a masné výrobky |
|
Vepřové maso |
Cca 75 |
Hovězí maso (přední) |
Cca 59 |
Telecí maso (kýta) |
Cca 65 |
Králičí maso |
Cca 65 |
Krutí maso |
Cca 36 |
Kuřecí maso |
75 |
Vepřová játra |
300 |
Špekáčky |
75 |
Šunkový salám |
70 |
Ryby |
|
Makrela |
75 |
Kapr |
73 |
Losos |
55 |
Filé z tresky |
50 |
Sladkosti |
|
Mléčná čokoláda |
23 |
Hořká čokoláda (podíl kakao 45 - 59 %) |
8 |
Hořká čokoláda (podíl kakaa 60 -69 %) |
6 |
Dětské piškoty |
250 |
Polévky |
|
Bramborová polévka |
6 |
Přílohy |
|
Houskový knedlík |
6 |
Žitné, pšeničné, rýžové, sójové vločky |
0 |
Vařené brambory |
0 |
Bezvaječné celozrnné těstoviny |
0 |
Vařené fazole |
0 |
Vařená čočka |
0 |
Cizrna |
0 |
Jáhly |
0 |
Ořechy, ovoce a zelenina |
|
Arašídy |
0 |
Rajče |
0 |
Mandle |
0 |
Pórek |
0 |
Ředkvička |
0 |
Okurka |
0 |
Mák |
0 |
Zelí |
0 |
Cibule |
0 |
Poradna
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Jankovičová.
Dobrý den, měla bych otázku ohledně obsahu purinů v potravinách, je to velice zásadní, podle mého, všude si přečtete, že při dietě na dnu nemáte jíst čočku, ale dnes je na trhu několik variant čočky, můj dotaz tedy zní, jaký je rozdíl mezi čočkou zelenou, červenou, černou, žlutou? Jako má každá jiný obsah minerálů, vitamínu, jednotlivých živin a jinou energetickou hodnotu, má každá i jiný obsah purinů?
Děkuji
Jana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jak jde čas, tak přicházejí nové výzkumy k onemocnění dnou a vyšlo najevo, že dnu zhoršují hlavně puriny živočišného původu a zelenina s vyšším obsahem purinů není při dně tolik škodlivá. Tudíž ani čočka nebude zásadně zhoršovat průběh onemocnění, ať už je její barva jakákoliv. Když zařadíte čočku třikrát do týdne, tak bude vše v pořádku.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Nemoc dna a zakázané potraviny
Doporučení k vápníku
Doplňky vápníku mohou být používány jednotlivci, kteří nejsou schopni získat dostatečné množství ve své stravě. Pro nejlepší absorpci vápníku by každá přijatá dávka neměla být vyšší než 500 až 600 mg. Také nepoužívejte kostní moučky nebo dolomit jako zdroj vápníku. Tyto složky by mohly být nebezpečné, protože mohou obsahovat olovo.
Poradna
V naší poradně s názvem DNA A VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Charvátova.
Prosím můžu s nemocí DNA jist KUSKUS,Červenou řepu,Křen,cibuli a česnek?Děkuji za odpověď zdraví Renáta
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
I když máte dnu, tak můžete jíst co chcete, jen některé věci smíte jenom po troškách. Důležité je hlídat si obsah purinů v potravinách. Obvykle, co má mnoho bílkovin, bude mít i vysoké puriny.
Kuskus, křen, cibule a česnek mají jen málo purinů, takže je můžete jíst dle libosti bez omezení.
Červená řepa sice obsahuje jen malé množství purinů, ale má v sobě oxaláty, které podporují vznik ledvinových kamenů. Dna také podporuje vznik ledvinových kamenů. U červené řepy je tedy třeba hlídat její množství, které by nemělo překročit v průměru půl hrnku nakrájené řepy denně.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Dna a vyrážka
Puriny – tabulka
V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.
Tabulky potravin s puriny
Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)
- Játra 286,4
- Ledviny 230,8
- Drůbež 130,7
- Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
- Vepřová, pražená, kotleta 119,0
- Ryby, bílé, čerstvé 115,9
- Houba, čerstvá 46,9
- Chléb, křupavý 15,7
- Chléb, bílé 12,2
- Pšeničná mouka 11,5
- Tvaroh 8,0
- Bílý jogurt 7,0
- Rýže, vařené 5,9
Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.
Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím
Kuřecí:
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)
- Kuřecí ledvina 243
- Kuřecí játra 236,1
- Kuře, srdce 223
- Kuře, palička 132,3
- Kuřecí prso 130,7
- Kuře, žaludek 130,5
- Kuřecí stehno 126,5
- Kuřecí kůže 104,6
Vepřové, hovězí a jehněčí orgány
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)
- Vepřová játra 289
- Hovězí ledviny 213
- Hovězí játra 197
- Hovězí srdce 171
- Jehněčí srdce 171
- Hovězí mozek 162
- Jehněčí játra 147
Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.
Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách
Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)
- Játra syrová 202,2
- Játra vařená 237,0
- Játra pečená 236,1
- Steak syrový 105,9
- Steak vařený 107,8
- Steak pečený 121,0
- Treska jednoskvrnná syrová 101,7
- Treska jednoskvrnná vařená 94,7
- Treska jednoskvrnná zapečená 118,7
Obsah purinů v mořských potravinách (ryby a korýši, čerstvé a konzervované) a zelenina (luštěniny)
Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)
- Sardele 411
- Sardinky 345
- Losos 120
- Makrela 194
- Clams 136
- Oliheň 35
Konzervované mořské plody
Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)
- Sardinky 399
- Sleď 378
- Sardele 321
- Makrela 246
- Krevety 234
- Tuňák 142
- Ústřice 107
- Losos 120
- Škeble 62
Sušené luštěniny
Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)
- Hrášek 230
- Čočka 222
- Velké severní fazole 213
- Malé bílé fazole 202
- Hrách 195
- Pinto fazole 171
- Červená fazole 162
- Dětské lima fazole 144
- Garbanza fazole 56
Alkoholové nápoje obsahují také puriny. Existuje souvislost mezi konzumací alkoholických nápojů a hladinami kyseliny močové v krvi a následně dnou. Níže jsou uvedeny odhady purinového obsahu alkoholických nápojů.
Obsah purinů v alkoholických nápojích (pivo)
Alkoholický nápoj Celkový obsah purinů (mg /1 litr)
- Tradiční britské pivo 20,3–27,5
- Guinness pivo 23,8
- Ležák 17,7
- Domácí pivo 3,9
- Jablečný mošt 0,4
Obsah purinů v koření a doplňcích
Potraviny Celkový obsah purinu (mg/100 g)
- Grilovací omáčka 14,9
- Miláček 68,7
- Ústřicová omáčka 134,4
- Rýžové otruby 100,2
- Sójová omáčka, tmavá barva 45,2
- Sójová omáčka, světlá barva 55,3
- Pivní kvasnice 2 995,7
- Spirulina 1 076,8
Doplňky a obsah purinů
Doplněk Celkový obsah purinu (mg/100 g)
- Pivní kvasnice 2 995,7
- Výrobek z pivních kvasnic 1 206,2
- Chlorella 3 182,7
- Chondroitin a pivní kvasnice 186,1
- Mateří kašička 403,4
- Sójový izoflavon 6,9
- Spirulina 1 076,8
Zdroj: Puriny tabulka
Co jsou puriny?
Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.
Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.
Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Diskuze
V diskuzi KYSELINA MOČOVÁ - HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Majer.
Dobrý den, snažím se snížit obsah kyseliny močové dietou, ale dostupné informace o vhodných/nevhodných potravinách jsou často protichůdné. Např. luštěniny či některé druhy zeleniny. Navíc s ohledem na konci minulého roku publikovanou studii, podle které u zeleniny nevadí vyšší obsah purinů. Pečivo jednou se smí jen bílé, jindy lze i celozrnné. Dále s ohledem na mou snahu zredukovat i hmotnost si některá doporučení doslova odporují, viz málo přílohy vs. nejíst maso. Můžete mi doporučit nějaký relevantní zdroj? A děkuji za jinak kvalitní informace o problematice.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Kyselina močová - hodnoty
Příznaky nedostatku vápníku
Nedostatek vápníku může způsobit svalové záškuby, křeče a může nakonec vést ke kostním deformitám a zlomeninám. Aby se zabránilo nedostatku vápníku, musí být doplněn vhodnou stravou nebo pomocí potravinových doplňků s obsahem vápníku. Užitečná je kombinace s vitamínem D (je tělem vstřebáván bezproblémově).
Zdroj: Minerál vápník
Poradna
V naší poradně s názvem SARKOIDIZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JOSEF.
Jak ovlinuje kakao sarkoidozu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pacienti se sarkoidózou často trpí hyperkalcemií (přebytek vápníku v krvi). Ukazatelem je C-reaktivní protein (CRP) v krvi. Pokud jsou hladiny CRP vysoké nebo rostoucí, je třeba věnovat pozornost jeho snížení pomocí léčby sarkoidózy a také používáním tradičních doplňků. Kakao nebo tmavá čokoláda má mnoho prospěšných kardiovaskulárních a protizánětlivých účinků, ale mimo to má i vysoký obsah oxalátů a fosfátů a proto se nedoporučuje pro nemocné sarkoidózou nebo pro pacienty ohrožené ledvinovými kameny.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Sarkoidiza
Co má vysoký obsah purinů
NEJVYŠŠÍ PURINY = okolo 400 mg na 100 g a vyšší
U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:
- sardinky v oleji: 480; 519,5
- játra 460; 837,5
- houby, hřiby, sušené 488; 932,8
- sladký chléb calf's 1260; 3012,9
- játra 554; 1013,3
- slezina 444; 1052,6
- vepřové srdce 530; 1382
- vepřová játra 515; 937,9
- vepřové plíce 434; 911,2
- vepřová slezina 516; 1208,2
- slezina ovce 773; 1702,6
- uzené šproty 804; 795,6
- theobromin 2300; 1611,3
- pekařské kvasnice 680; 2071,3
- pivovarské kvasnice 1810; 1866,6
Poradna
V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.
Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.
Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.
Zdroj: diskuze Rutin v potravinách
Které potraviny obsahují rutin?
Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Vlastně pohanka je na našem území nejvýznamější potravinou, která snese označení přirozený přírodní zdroj rutinu. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech a to až 400 mg rutinu na 100 g suchých květů. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.
Zdroj: Rutin v potravinách
Doporučená denní dávka vápníku
Doporučená denní dávka vápníku pro většinu dospělých je mezi 800 až 1200 mg denně. U těhotných a kojících že je 1200 mg minimální denní dávkou. Starší lidé mohou potřebovat více, protože po věku nad 55 let tělo trpí značným nedostatkem vápníku, protože organizmus je méně schopný absorbovat a udržet tuto důležitou živinu.
Zdraví kostí
Lidská kostra je největším odběratelem, ale i zásobárnou vápníku. Bez dostatečného množství vápníku by vaše kosti nemohly správně růst a vyvíjet se, pomáhá obnovovat malé množství úbytku kostní hmoty (snadno se do kostí absorbuje). Nedostatek vápníku v organismu může vést k opakovaným zlomeninám kostí. Vápník posiluje imunitní systém, chrání ho před škodlivými bakteriemi a toxiny, obsaženými v celém těle.
Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku
Zdraví srdce
Zvýšený příjem vápníku je důležitý pro lidi, kteří mají problémy se srdeční činností. Napomáhá zejména ke snižování krevního tlaku. Podílí se rovněž na srážlivosti krve a reguluje srdeční rytmus.
Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku
Maximální limit purinů na den
U purinové diety by se mělo denně přijmout maximálně 100 až 150 mg purinů.