Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

OČISTNÉ KŮRY

OBSAH

V čem spočívá desetidenní očistná kůra?

Desetidenní očistná kůra se začíná již v nultém dni, tedy již večer před prvním dnem desetidenní očistné kůry. Podstatou této desetidenní očistné kůry je cílené propláchnutí organismu s důrazem na zachování základních výživových příjmů. Při této desetidenní očistné kůře nebudete trpět podvýživou a vaše tělo zůstane stále silné, i když organizmus doslova vymácháte vodou. Tímto se dosáhne energeticky bezztrátové ale přesto velice účinné detoxikace těla. Veškerý energetický příjem během této detoxikační kůry je totiž zajištěn chutnou a výživnou domácí citronádou, která nahradí veškeré jídlo během desetidenní očistné kůry.

Zdroj: Desetidenní očista těla

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY OD DUBOVÉ KŮRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Malý.

Dobrý den,
jak vyčistím skvrny na ručníku od dubové kůry?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Citronovou šťávou, peroxidem vodíku nebo Savem.

Zdroj: diskuze Skvrny od dubové kůry

Třídenní hloubková domácí detoxikace jater pomocí citronu a oleje.

K této hloubkové turbo-detoxikaci budeme potřebovat směs ze 100 ml citronové šťávy a 90 ml olivového oleje, kterou vychladíme na 10*C. Tuto směs si pro každé použití připravíme čerstvou. První den této očistné kůry zahájíme večer, kdy bez večeře těsně před spaním za stálého míchání popíjíme po malých doušcích připravenou vychlazenou směs, pak hned zalehneme a pokud možno již celou noc nevstáváme. Druhý den ráno pak aplikujeme klystýr, který zopakujeme ještě i večer. Těsně před spaním si zase dáme vychlazenou směs citronu a oleje a třetí den totéž. Po celou dobu této detoxikační kůry pijeme jen 100% přírodní ovocné šťávy nebo vodu slazenou medem. Jíst můžeme až třetí den a to pouze oblíbené ovoce a zeleninu. Tuto hloubkovou turbo-detoxikaci opakujeme každé tři roky.

Zdroj: Čištění organismu olejem

Poradna

V naší poradně s názvem DESETIDENNÍ OČISTA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MONNA.

7den.Vše dodržuji jak mám,žádná změna se však nedostavila,pouze jsem zhubla,ale to není důvod očisty.Porad´te jak pokračovat dál,aby to mělo nějaký smysl.Chybí mi ta slibovaná energie,ten elán ta chutˇ něco dělat,tu postrádám.Doufám,že se zde nezveřejnˇují pouze pozitiva,protože píši již druhou zprávu,první byla odmítnuta.M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očista těla probíhá uvnitř organismu. Očistí se zažívací trakt a játra a tím se spustí onen regenerační proces celého těla, který může každý vnímat jinak. Co je ale pozitivní u všech, je zdravotní prospěšnost takovéto očisty. Neklesejte na mysli, když ihned nepociťujete žádné povzbuzující účinky. Během očistné kůry to ani není moc možné, protože je omezen přísun energie i stravy a tělo jede z rezerv. Při tomto očistném procesu se naopak může objevovat i zvýšená únava a přesto budou dopady kůry i tak prospěšné. Očista těla by vám měla dát příležitost poznat samu sebe a zvolit si lepší, respektive zdravější životní styl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Desetidenní očista javorový sirup

Očistná kůra z dýňových semínek

Charakteristickou látkou pro čeleď cucurbitaceae, do které patří i dýně, je aminokyselina cucurbitin. Aminokyselina cucurbitin je obsažená v semenech dýně a má silné smrtící účinky proti parazitům, jako jsou tasemnice anebo i škrkavky. Základem dýňové očistné kůry proti parazitům jsou tedy semena dýně. Při očistné kůře z dýně se jí 70 gramů syrových semínek 2 x denně, vždy na lačno, tedy před jídlem, po dobu jednoho týdne. Následující týden se pak dýňová kůra přeruší a další týden se v ní zase pokračuje.

 

Zdroj: Jak se dají zpracovat dýně

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ ŠKODLIVÝCH LÁTEK Z TĚLA PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKŮ POMOCÍ ČAJE Z DUBOVÉ KŮRY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Je možné při užívání léků odstranit škodlivé látky z těla pomocí čaje z dubové kůry? Objevila jsem článek, který doporučoval vypít 1x týdně čaj, tj. svařit 1/2l vody a 1 lžíci dubové kůry.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tento způsob očisty pomocí dubové kůry je samozřejmě možný. Jako pomocníka si můžete ještě přibrat i gel z rostliny aloe vera.

Zdroj: diskuze Odstranění škodlivých látek z těla při užívání léků pomocí čaje z dubové kůry.

Cena dubové kůry

Zde můžete porovnat ceny dubové kůry.

Zdroj: Dubová kůra

Čaje a bylinky pro sloní paměť

Paměť jako slon si zajistíte čajem z kůry stromů. Smíchejte dvě lžíce kůry jasanu se dvěma lžícemi dubové kůry a povařte osm minut v půl litru vody. Neloupejte kůru ze stromu, ale vybírejte větvičky o velikosti prstu. Čaj se pije dvakrát denně po jídle po dobu tří týdnů.

Zdroj: Jak udržet mozek v dobré kondici

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY OD VYLUHU Z DUBOVE KURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda.

Prosím poradí někdo, jak by šly vyčistit fleky od výluhu z dubové kůry z froté ručníku ?
Děkuji Heda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Recept za 180 Kč: koupit v supermarketu nový ručník.
Čištění: bělícími prostředky na prádlo, peroxidem vodíku, marseillským mýdlem s mechanickým vytřením zbytků z kůry. Když to ale zvážíte, že čištění nebude úplně perfektní, a že se se zbytky těch chemických přípravků budete utírat, tak je rozumné jít do první alternativy a udělat si radost pěkným novým ručníkem.

Zdroj: diskuze Fleky od vyluhu z dubove kury

Koupel z dubové kůry

Koupele z dubové kůry vedou k úlevě od bolesti při onemocnění hemoroidy, k podpoře hojení poporodních jizev, při kožních zánětech, zánětech dásní, mírnějších popáleninách a při pocení nohou. Není vhodné koupat rozsáhle popálenou pokožku a velké rány. Koncentrovaný odvar z dubové kůry barví za tepla i za studena všechny nádoby, v nichž se připravuje nebo chladne.

Zdroj: Dubová kůra

Poradna

V naší poradně s názvem GEL Z DUBOVE KURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Dobry den, dcera 3,5 roku ma priznaky hemoroidu.. Je vhodny gel z dub. kury pro male deti? Nebo mame radeji navstivit lekare?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hemoroidy se v dětském věku vyskytují jen zřídka. Příčinou krvácení z konečníku jsou hemoroidy jen vzácně. Léčba je téměř vždy konzervativní. Spočívá v těchto režimových opatřeních: úprava konzistence stolice přidáním vlákniny ve stravě (ovoce, zelena, otruby, psyllium), potraviny s větším obsahem rutinu – pohanka, pitný režim, nevysedávat na WC, nepřetěžovat dno pánevní například sportem, sezení u počítače, intenzivní studium je lépe vykonat vleže.
Modravé uzlíky kolem konečníku, které nebolí jsou ponechány bez léčby. Problematické zevní hemoroidy, které doprovází pálení, svědění, krvácení, trombotizovaný uzel se léčí konzervativní léčbou pomocí masti anebo čípky s anestetickou a adstringentní (stahující) složkou, pro malé děti typicky mast Faktu. Pomáhají také masáže konečníku, sprchování konečníku po stolici – nepoužívat toaletní papír. Pomoci můžou i teplé sedací koupele ve slabém roztoku hypermanganu. Gel z dubové kůry, na který se ptáte, je rovněž velmi vhodný, ale jen jako doplněk hlavního léku - masti nebo čípků Faktu. Léčivý přípravek Faktu se dá koupit volně v lékárně bez předpisu. Tady je vidět cena Faktu: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gel z dubove kury

Vlastnosti extraktu z dubové kůry

Blahodárně působí při poranění kůže, od malých až po větší rány, které potřebují vydezinfikovat. Působí poměrně silně protizánětlivě, koupel se doporučuje i na již zanícené rány, které se špatně a dlouho hojí, dezinfekční účinek je opravdu značný.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Diskuze

V diskuzi LECIVE UCINKY POMERANCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mala-Musilova.

predevsim me zajima lecivy ucinek pomerancove kury, zda pri prikladani pusobi hloubkove a ktera strana je leciva?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hedvika.

Já používám masku z pomerančové kůry proti černým tečkám na obličeji. Maska z pomeranče je velmi jednoduchá. Na masku z pomerančové kůry potřebujete jen rozemletou pomerančovou kůru a pár kapek vody. Tuto směs naneste na dokonale vyčištěnou pleť a nechte masku působit nejméně 15 minut. Výsledky budou viditelné hned po prvním použití. Masku z pomerančové kůry můžete použít opakovaně. Pomerančová kůra může být použita čerstvá a nebo usušená.

Zdroj: diskuze Lecive ucinky pomerance

Léky a extrakt z dubové kůry

Použití dubového extraktu spolu s léky na předpis se obecně nedoporučuje, výjimkou je péče v lékařských rukou. Stejně jako u většiny rostlin, i zde je riziko negativní interakce s různými léky. Pokud se nějaký typ nežádoucích účinků objeví, používání extraktu by mělo být ihned přerušeno a nežádoucí účinky nahlášeny ošetřujícímu lékaři.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYROBIT TINKTURU Z DUBOVÉ KŮRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Léčivé účinky má jen kúra z dubu bílého, který se v ČR pěstuje jako okrasný strom v pracích. Zde jsou vidět jeho listy: www.google.cz/images…
Ze stromu je potřeba ustřihnout mladé letorosty o průměru asi půl centimetru. Větývky zbavte listí a omyjte vodou. Pak z nich pomocí škrabky na brambory odstraňte kúru. Tím získáte mnoho hoblinek. Oloupejte jen zelenou kůru ne dřevo. Potom namočte všechny hoblinky do vodky 60% silné. Například vodka pelíškovka. Všechny hoblinky musí být ponořené. Nechte to v temném chladném místě po dobu minimálně 2 týdny, lépe však jeden měsíc. Poté tekutinu přefiltrujte a máte tinkturu z dubové kůry.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Slepa.

Použít jen kůru tohoto stromu mi přijde nesmysl, dubové kapky je možné vyrobit z kůry dubu letního a určitě i dubu zimního. V kůre jsou léčivé látky ve všech dubech, zejména důležité trisloviny se 20% s katechinovymi látkami a flavonoidy. Kromě tinktury se dub využívá i na masti a koupele

Zdroj: diskuze Jak vyrobit tinkturu z dubové kůry

Popis extraktu

Extrakt z dubové kůry je doplněk stravy, který je vyroben z kůry bílého dubu. Extrakt je k dostání ve formě bílého prášku nebo tobolek. Existuje několik způsobů použití dubového extraktu.

Řada vitamínů a minerálů nacházejících se v kůře je používána k výrobě dubového extraktu. Kůra obsahuje vysoké množství vápníku, jakožto i dostatečné množství manganu. Přítomno je také malé množství selenu, železa a síry, menší množství vitamínů C, A a několika vitamínů skupiny.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY OD VYLUHU Z DUBOVE KURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

Recept za 180 Kč: koupit v supermarketu nový ručník.
Čištění: bělícími prostředky na prádlo, peroxidem vodíku, marseillským mýdlem s mechanickým vytřením zbytků z kůry. Když to ale zvážíte, že čištění nebude úplně perfektní, a že se se zbytky těch chemických přípravků budete utírat, tak je rozumné jít do první alternativy a udělat si radost pěkným novým ručníkem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hedva.

Díky moc Kamčo, pustilo to kysličníkem. Přeji pěkný den, Hedvika

Zdroj: diskuze Fleky od vyluhu z dubove kury

Použití na očistu těla

Návod na očistu těla: Večer před volným dnem snězte lehkou večeři, například polévku s pečivem. Druhý den ráno (v očistný den – v den volna) si vezměte projímadlo, a to 1 polévkovou lžíci Glauberovy soli rozpuštěné v malém množství teplé vody. Glauberovu sůl použijte ráno a v ten den již nejezte tuhou (kousanou) stravu. Pijte pouze nápoje (vhodný je zázvorový čaj, ovocné šťávy ředěné horkou vodou – pomerančová, jablečná, nebo polévkový vývar). Až začnete druhý den po očistě jíst, jezte lehká jídla, jako je zelenina, lehké luštěniny a obiloviny. Nejezte maso, máslo, fazole, sóju, ryby, vajíčka a mléčné výrobky. S odpady se ze střev totiž vyloučily i trávicí enzymy a musíte počkat, až se vyrobí nové, aby vám pomohly strávit jídlo. To potrvá přibližně 3 dny.

Touto kúrou podpoříte a pročistíte žlučník, žlučovody, játra a tlusté střevo.

Během očistné kúry je třeba dodržet pár zásad:

  • Den před zahájením kúry jezte střídmě, nejlépe zeleninová a ovocná jídla.
  • Jezte pouze lehká jídla (vegetariánskou stravu).
  • Nepijte slazené nápoje, minerální, kávu a alkohol.
  • Nekuřte během kúry.
  • Pijte nesycenou minerální vodu a bylinné čaje určené na očistu.
  • Očistnou kúru je vhodné dělat o víkendu, když jste doma a nikam nejedete.
  • Kúru zopakujte nejdříve po 14 dnech.

Zdroj: Glauberova sůl na očistu těla

Čaj z dubové kůry

Odvar z dubové kůry lze používat i vnitřně, i když dnes už to zdaleka není tak běžný lék jako dříve. Dokáže zmírňovat krvácení i u vnitřních orgánů, podával se při krvácení v trávicím traktu (po poradě s lékařem) nebo pro zmírnění menstruačního krvácení. Dezinfekční účinek zase léčil otravy jídlem, katary a průjmová onemocnění, ale i závažnější problémy jako záněty ledvin a žloutenku. I když se v současnosti čaj užívá poměrně zřídka, někteří léčitelé se k němu stále vracejí.

Zdroj: Dubová kůra

Mast z dubové kůry po porodu

Mast z dubové kůry je jemná, takže je mimo jiné určená pro miminkovskou atopicky ekzémovitou, extra citlivou a suchou pleť. Tato mast má vyšší podíl řepíku, vosku a glycerinu a nižší podíl silic, syndermanu a dubu.

Pokožka se potírá tence, aby mohla dýchat. Jemnou dubovou mast lze také (na rozdíl od ostatních mastí) používat kolem očí, kde blokuje nadměrný odpar vody ve prospěch kapilárního toku. Také je ideální na příliš suchou a tvrdnoucí pokožku a na velmi citlivou pleť.

Po porodu je vhodná mast z dubové kůry u maminek s výskytem poporodních hemoroidů a prasklinek v oblasti konečníku.

Zdroj: Výroba dubové masti

Zdravotní výhody

Míchané nápoje z dubové kůry byly používány domorodými Američany k léčbě průjmů, úplavice, vředů v ústech a kožních problémů. Dubová kůra je ideální pro uvolnění ledvinových kamenů, močového měchýře a žaludečních kamenů. Také pomáhá s inhibováním bakterií, které jsou spojeny s těmito kameny. Rovněž je vhodná k léčbě vředů a poruch sleziny. Je možné ji využít i k zastavení krvácení z nosu, plic, žaludku a konečníku. Perorální použití dubové kůry působí jako diuretikum. Bílá dubová kůra neléčí základní onemocnění, ale snižuje jeho příznaky. Extrakt z dubové kůry je vhodný k léčbě bolestivých ledvinových kamenů a napomáhá efektivní funkci ledvin.

V moderní alternativní medicíně se používá extrakt z dubové bílé kůry k odstranění parazitů z trávicího traktu a ke snížení bakterií.

Řada komerčně vyráběných doplňků stravy s obsahem dubové kůry má spíše detoxikační vlastnosti. Extrakt bílé dubové kůry je hlavní přísadou v léčivých přípravcích určených zejména pro léčbu střevních parazitů a při hubnutí. Extrakt z dubové kůry je vhodný i na hemoroidy, protože snižuje nepohodlí. Také je možné jej využít na zánět dásní.

Zdroj: Dubová kůra jako lék

Podrobný rozpis, jak postupovat při desetidenní očistné kůře.

Pravidla desetidenní očistné kůry každý den ráno:

Každý den ráno mějte u postele od večera připravenou láhev s čistou vodou, ve které jste rozmíchali dvě čajové lžičky mořské soli bez přidaného jódu. Potom každé ráno, hned co se probudíte, tak tuto odstátou slanou tekutinu co nejrychleji vypijte. Za půl hodiny až za hodinu od vypití ranní vody by se u vás měly objevit vyprazdňovací pocity. Vyprazdňování se obvykle nezvládne najednou, ale budete ho muset opakovat několikrát až do úplného vyprázdnění tlustého střeva. Slaná voda doplní tekutiny spotřebované projímavým čajem a vypláchne vše, co v trávicím traktu po projímadlu zbude. Navíc slaná voda pomáhá rozpustit střevní hlen. Pokud vám vypití ranní slané vody činí potíže a nedokážete to, tak místo slané vody si hned ráno po probuzení udělejte znovu další projímavý čaj a napijte se co největšího množství čisté vody.

Pravidla desetidenní očistné kůry během každého dne

Během každého dne je třeba vypít šest až dvanáct trojkových sklenic citronády. Citronáda díky enzymům z citronové šťávy dokáže rozpouštět staré usazeniny ve střevech a pomáhá neutralizovat kyselé toxiny v těle. Protože citronáda je zásadotvorná.  Dále kanadský javorový sirup, který se do citronády přidává, dokáže tělu dodat kromě energie také všechny potřebné vitamíny a minerály. Kayenský pepř, který je také součástí domácí citronády zase rozpouští šlem na stěnách zažívacího traktu a rozšiřuje cévy, tím urychluje detoxikační proces a všechny metabolické pochody v těle během detoxikace. Mimo citronády se během dne může vypít libovolné množství čisté vody bez chlóru, kterou si můžete občas zpestřit a nahradit ji neslazeným mátovým čajem. Mimo toto se během této desetidenní očistné kůry nic víc nejí ani nepije.
 

Domácí citronáda recept

Na přípravu jedné trojkové sklenice domácí citronády budete potřebovat 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 3 lžíce kanadského javorového sirupu, špetku kayenského pepře a 1/4 litru pramenité vody bez chlóru. Když toto všechno důkladně promícháte, tak vám vznikne chutná a výživná domácí citronáda.
 

Pravidla desetidenní očistné kůry každý den večer:

V naší desetidenní očistné kůře se pije každý večer těsně před spaním projímavý čaj. Přičemž jeden hrnek čaje si dáme už i večer než zahájíme desetidenní očistnou kůru.
 

Projímavý čaj – návod na přípravu

Na přípravu projímavého čaje je potřeba 750 g Sennového listu (Sennae folium), 300 mg nati máty peprné (Menthae piperitae herba ), 150 mg rozemletý fenyklový plod (Foeniculi fructus), 150 mg lékořicového kořene (Liquiritiae radix), 150 mg řebříčkové neti (Millefolii herba). Všechny tyto suroviny je třeba rozmělnit na kousky velké do 1 cm. Pak se směs surovin přelije 1/4 l vroucí vody a nechá se v přikryté nádobě vyluhovat 10-15 minut. Tento typ čaje se nesmí vařit!!! Po uplynutí doby luhování čaj přecedíme a ihned ho vlažný vypijeme. Před každým pitím tohoto čaje si ho vždy připravíme čerstvý, nikdy ne z hromadné vyluhovačky na několik dní! Účinky projímavého čaje se projeví za 6-8 hodin, proto je dobré ho pít těsně před spaním. Kdybyste nechtěli shánět a rozvažovat ingredience na projímavý čaj, tak již hotová směs v nálevových sáčcích je v internetových obchodech k dispozici pod názvem projímavá čajová směs 20x1,5g, od firmy Megafyt-R, s.r.o.

Zdroj: Desetidenní očista těla

Použití

  • dávkování: 150 ml přísady do jedné lázně cca 100 l vody
  • teplota lázně: 36–38 °C
  • délka trvání lázně: 10–25 minut

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Příprava a dávkování

Recept na odvar k vnější aplikaci

  • 2 polévkové lžíce dubové kůry zalijeme 250 ml studené vody, přivedeme do varu a 10 minut povaříme, poté scedíme.
  • Používáme k omývání postižených míst, nebo na obklady.
  • Pro přípravu odvaru ke kloktání snížíme dávku kůry na 1 polévkovou lžíci do 250 ml vody, pro čaj na 1 čajovou lžičku do 200 ml vody.

Gel z dubové kůry – nejen na nepříjemné hemoroidy

Dnes dubovou kůru běžně najdeme například v přípravcích proti hemoroidům, velmi rozšířenému a nepříjemnému zdravotnímu problému. Oblíbený a osvědčený je především gel z dubové kůry, který si můžeme vzít všude s sebou a nemusíme trávit čas přípravou sedací koupele. Tento gel nám ale pomůže například i proti nadměrnému pocení nohou a mykózám nebo na drobnější popáleniny a lehčí spálení sluncem.

Čaj z dubové kůry

Odvar z dubové kůry lze používat i vnitřně, i když dnes už to zdaleka není tak běžný lék jako dříve. Tento odvar dokáže i zmírnit krvácení u vnitřních orgánů, podával se například při krvácení v trávicím traktu (po poradě s lékařem) nebo pro zmírnění menstruačního krvácení. Dezinfekční účinek zase léčil otravy jídlem, katary a průjmová onemocnění, ale i závažnější problémy jako záněty ledvin a žloutenku. I když se v současnosti tento čaj užívá poměrně zřídka, někteří léčitelé se k němu stále vracejí.

Zdroj: Dubová kůra jako lék


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP