Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ODPOLEDNE OTÉKAJÍ NOHY A DĚLAJÍ SE NA NICH PUCHYRE

OBSAH

Máte hodně oteklé nohy, až ke kolenům? Zde přinášíme několik rad na odvodnění nateklých nohou.

Zdroj: Lék na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi JAK ODVODNIT NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irenka22.

H2Out zní super, poslední dobou mi velmi otékají nohy, na různých diskuzích jsem četla pozitivní recenze na produkt. Určitě vyzkouším.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odvodnit nohy

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Akino.

co dělat s oteklýma nohama,ať piji nebo nepiji je to stejné děkuji akino

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pít musíte stále, každý den minimálně tři litry tekutin. Pití nijak neovlivňuje otékání nohou. Nohy otékají kvůli nedostatečné funkci kardiovaskulárního systému, kdy se krev nemůže dostat z nohou vzhůru k srdci a její tekutá složka prosakuje skrz cévy a vytváří rezervoáry, které pak můžete vidět jako otoky. Nejlepším způsobem, jak tomu zamezit, je nošení kompresních punčoch a ležení s nohami podloženými, aby byly ve vyšší úrovni než je zbytek těla. Po každém sundání kompresních punčoch je třeba provádět masáž podle tohoto vzoru: youtu.be/ZzTmiolbcbo
Rovněž je důležité během dne udělat několik výponů na špičkách. Tady můžete vidět jak se dělají výpony na špičkách: youtu.be/C7qnbmpLNGI
Pomoci může i cvičení, které je vidět zde: youtu.be/3t8Kp99e50k…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detralex cena lékárna dr max

Jak se to léčí

Běžný otok odezní sám, doporučuje se ležet s nataženýma nohama a cvičit cviky: střídání špička, pata, špička, pata a ještě také špičkou nohy kroužit. Hlavně končetiny vyvýšit a moc nechodit, nedávat je dolů, to pak ještě víc otékají. Důležité je i málo solit.

Pokud jde o celkový otok anebo o otok jedné končetiny, je léčba individuální dle rozhodnutí lékaře. Tyto stavy tedy vždy vyžadují návštěvu lékaře.

Zdroj: Oteklé nohy po porodu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÉ NOHY PO CHEMOTERAPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Můj příbuzný prodělal chemoterapii a nyní se mu rozbolavěli nohy - lýtka. Nohy má oteklé, dělají se mu otvory do lýtek, neustále mu z těchto ran něco teče a ničím se to nedá zahojit.Nohy mu stále ošetřujeme, přebalujeme, mažeme ruznými mastmi a k ničemu to nevede. Velmi prosím o radu, co by bylo dobré použít k ošetření.
Děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je potřeba, abyste tyto problémy konzultovali s onkologem, který vedl chemoterapii vašeho příbuzného. Otevřené nohy mohou být následkem rozkolísané hladiny krevního cukru, ale také následkem chemoterapie. Než konzultaci s onkologem provedete, tak nohy pečlivě převazujte a udržujte bez zánětu. Proti zánětu otevřených nohou je dobrá mast na záněty - Triamcinolon.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavé nohy po chemoterapie

Prevence puchýřů

  • Ujistěte se, že užíváte vhodnou obuv.
  • Chraňte nohy pomocí kvalitních ponožek nebo tejpů.
  • Pokud nosíte boty do terénu, ujistěte se, že jsou všechny švy v botě ploché. Pečujte o boty a nenechávejte je na radiátorech nebo v blízkosti topných těles, protože teplo způsobuje zmenšení boty a vyčnívání švů.
  • Udržujte nohy v suchu, protože mokré boty a ponožky způsobují puchýře mnohem rychleji.
  • Pravidelně měňte ponožky a používejte na nohy krém proti pocení.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Ja jsem byl na této operaci minulý rok v dubnu, měl jsem -5 a -6, na klinice v Horních Počernicích, a jsem spokojený, i přes ty kritické tři dny po operaci by jsme neváhal na to jít znovu, kdybych se měl rozhodnout. Měl jsem na jednom oku poměrně vysoký astigmatismus a tak jsem měl ještě pár týdnů trochu problém se zaostřováním na to oko, hlavně při práci na PC, ale i to se upravilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal S..

Jsem velmi spokojen se vším co mi zde nabízí... Hodně jsem se nahledal, než jsem našel takového lékaře, takže opravdu doporučuji. /s operací u nich nemám zkušenosti, ale vím že je tam dělají, no/

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Běh a puchýře

Puchýře jsou běžné u dálkových běžců.

  • Postupem času používejte nové boty.
  • Noste ponožky s dvojitou vrstvou, protože druhá vrstva zamezuje tření kůže.
  • Používejte na nohy vazelínu, zejména na ta místa, která jsou náchylnější k tvorbě puchýřů. Vazelína napomáhá klouzání materiálu po kůži, díky čemuž je sníženo tření.
  • K zabránění tření můžete použít i pásky s oxidem zinečnatým.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

dobrý den kyselina močová mi dost komplikuje život. otékají mi nohy ,ale po odpočinku vlastně do rána otok mizí. nejhůř je mi v těchto vedrech. beru Purinol 100mg..můžete mi prosím popsat ,čeho se vyhnout a naopak. Moc děkuji, srdečně zdraví Šopincová jsem ročník 1936 je to dost ,ale miluji život a jsem spokojená ráda cestuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše otoky nemusí vůbec souviset s kyselinou močovou. Spíš to vypadá na cévní problém, kdy se vám v nohách hromadí tekutina, když jste ve vzpřímené poloze. Pro vyřešení tohoto problému bude potřeba vyšetření u kardiologa. Jako první volbu, kterou můžete udělat sama a hned je použití kompresních punčoch. Ty zabrání vzniku otoku, než vám lékař sdělí možnou léčbu. Během dne, jakmile můžete, tak si lehejte do polohy, aby nohy byly podloženy výše než tělo, tím také omezíte vznik těchto otoků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze kyselina močová

Léčba puchýřů na nohou

Většina puchýřů se obvykle zahojí sama.

První náznaky puchýřů

  • Prvním příznakem puchýře je zarudnutí kůže, často na zadní straně paty či na nártu.
  • Na postiženou oblast aplikujte náplast na puchýře nebo obvaz.
  • Ujistěte se, že máte suchá chodidla a vyměněné ponožky (zejména u sportovců).
  • Vysoce účinné, ale krátkodobé opatření je pokrytí postiženého místa vazelínou. Vazelína poskytuje okamžitou úlevu od bolesti. Nevýhodou bývá vysoká teplota nohy, která sníží účinky vazelíny (při závodě).

Kdy propíchnout puchýře?

Propíchnutí se většinou doporučuje jen u puchýřů, které jedinci způsobují větší problémy či komplikace. Propíchnutí puchýře by mělo být provedeno s opatrností.

  • Pomocí sterilní jehly udělejte na okraji puchýře malý otvor.
  • Nevymačkávejte tekutinu z krevních puchýřů.
  • U normálních puchýřů můžete tekutinu vymáčknout, ale ponechejte kůži, která zakrývá ránu. Ochranná vrstva kůže totiž zabraňuje infekci.
  • Vyčistěte puchýř dezinfekčními přípravky.
  • Zakryjte ránu. Pro zvýšení bezpečnosti používejte obvaz nebo náplast.

Jak se zbavit puchýře?

Puchýře se většinou zahojí samy. Puchýř, který jste propíchli a očistili, zakryjte a nechte jej přirozeně zacelit.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ NOHY I NA CHODIDLE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den. Mám 50 let a už nějaký čas mi otékají nohy na lýtkách nad kotníky. Někdy víc,jindy míň,většinou jedna noha víc než druhá. Křečáky nemám, mám nízkou nadváhu. Na pravé noze jsem měla v dávné minulosti 2 úrazy zlomeninu a výron, před asi rokem mi na ni dost dupl kůň a měla jsem to naražený (?) po zaledování se to zpravilo. Ted mi už nějaký čas (asi 3 měsíce ) při práci v lese na nerovném terénu zcitlivěla na spodní straně chodidla a někdy po námaze ani s prstama moc nepohnu. Nyní mám už nateklý nárt a na omak citlivý. Nevím proč to je,jestli nějaký vliv nedávné naraženiny,nebo jestli jde o většinu dne namáhané nohy,prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tak to vypadá, že to bude náslesek toho zranění od koně. Otok a ostatní příznaky napovídají na zánět nervu. Určitě by to měl vidět ortoped, ten to může vyléčit.

Zdroj: diskuze Oteklé nohy i na chodidle.

Co jsou krevní puchýře?

  • Krevní puchýře vznikají v důsledku poškození cév, kdy dojde ke krvácení do kožní tkáně.
  • Krevní puchýře jsou způsobené třením pokožky či náhlým nárazem.
  • S krevními puchýři by se mělo zacházet jako s normálními puchýři, ale berte na vědomí, že se jedná o hlubší poškození, které je velmi bolestivé a náchylné k infekci.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darja.

Dobrý den, prosím maminka užívá Eliquis na ředění krve a každý den má otecene nohy a dělají se jí červené skvrny na rukách, domnívám se, že ji praskají žilky, pravděpodobně hodně naředěná krev. Může jí to ublížit? Děkuji za odpověď. Řehořková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Eliquis a otoky nohou

Černání nohy

Černání nohy se může objevit i u lidí, kteří cukrovkou netrpí, ti ale na rozdíl od diabetiků cítí v dané oblasti bolest způsobenou defektem. Tím, že cítí bolest, mohou také začít tento problém řešit dříve, než k samotnému černání dojde, a tak tomu zabránit. Diabetici tedy bolest v důsledku diabetické neuropatie v noze necítí, a tak u nich dochází k neustále přetěžování dané oblasti, stále se zvyšuje tlak na spodinu chodidla, dochází tam k mikropoškozením chodidel a prstů. Pokud se diabetická noha neřeší, může dojít k prolomení hyperkeratózy, poškození kožního krytu a ke vzniku vředu. Infekce se může dostat i do hlubších tkání.

Zdroj: Černý palec u nohy

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTIKA PSA PODLE STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

dobry den,pes springl spanel,v klidu po jidle stolice normal,při venceni odpoledne dost beha třeba 4x je to jak prujem.je to normalni.Krmim rano a odpoledne po venceni kol.17-18 hod. .Dekuji Krejci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diagnostika psa podle stolice

Proč otékají kotníky

Otoky dolních končetin ve většině případů vznikají tím, že žíly dolních končetin nedokážou dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět k srdci. Z těchto důvodů se část krve hromadí v končetinách, kde způsobuje otoky, bolest nebo pocit tíhy. Dochází tak ke zhoršenému žilnímu návratu směrem k srdci, což má za následek vyšší žilní tlak. Nedochází k odchodu tekutin, které se hromadí v okolních tkáních, a objevují se oteklé kotníky a nárty. Dále dochází ke zhoršení výživy buněk, špatné obnově a regeneraci tkání, poruchám na kůži.

Otoky se rovněž objevují při cestování. Při běžném cestování dochází k tomu, že člověk dlouhodobě strnule sedí se svěšenými končetinami, často v omezeném prostoru. V důsledku zemské přitažlivosti proto dochází k většímu hromadění krve v dolních končetinách. Tím, že jsme při cestování v klidu, dochází navíc k oslabení funkce takzvané svalové pumpy, která normálně při chůzi podporuje návrat krve k srdci. Proudění krve také zhoršuje ohnutí v oblasti kolen a třísel, kde okolní tkáně tlačí na žíly. Důsledkem jsou oteklé kotníky a lýtka.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE NÁRTY A CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Dobrý den, asi tak pul roku mě bolí nohy. Je to jako by mi někdo pálil nohy žhavým železem a nebo do nich bodal nožem. Je to velice neprijemne. Rozhodla jsem se ze se necham vysetrit, ale nevim k jakemu lekari jit. K praktikovi nechci, takze mi zbýva asi neurolog ??? Za odpověď děkuji, s pozdravem Turzíkovi

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Polyneuropatie nárty a chodidla

Zkušenosti s H2Out

Další možností je užívat při otocích na nohou produkt H2Out. Jde o doplněk stravy, který obsahuje kombinaci pěti přírodních rostlinných látek, obohacenou kofeinem. Extrakt kopřivy dvoudomé přispívá k normální činnosti ledvin, tedy k vylučování vody z organismu. Fenyklová silice podporuje vylučování moči, tedy detoxikaci. Extrakt kaštanu přispívá ke snížení pocitu těžkých nohou, kdy se špatnou cirkulací v žilách a cévních vlásečnicích zadržuje voda v tkáních. H2Out dále obsahuje extrakt zelené kávy, bambusovou vlákninu a extrakt ze semene kaštanu, které příznivě ovlivňují trávení a metabolismus.

Užívají se 2 tobolky během dne, nejlépe ráno a odpoledne, vždy po jídle. Užívejte nejpozději 4 hodiny před spaním! Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Jedná se o doplněk stravy, který není náhradou pestré stravy. Není určeno dětem a těhotným ženám. Kúru opakujte vždy 1x za 3 měsíce. Osobám s hmotností nad 70 kg se doporučuje zdvojnásobit dávkování (2 tobolky dopoledne a 2 tobolky odpoledne).

Dle recenzí dochází k úbytku ranních otoků nohou. Chce to ale trpělivost, účinnost odvodnění se dostaví cca za 6–8 týdnů.

Cena všech výše uvedených produktů je dohledatelná na internetu. Zde je například cena produktu H2Out.

Zdroj: Jak odvodnit nohy

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘÍŠKO POD PRSTY LEVÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Už víc jak půl roku mám oteklé a trochu i zdeformované prsty na levé noze.Často mi do nich chytají křeče a pod prstama mám i oteklé podbříško,kde mi i bodá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé bříško pod prsty levé nohy

Ingredience:

  • 1 hlávka kapusty
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • Kmín
  • Mletý pepř
  • Olej
  • Sůl
  • Vinný ocet

Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci

Oteklé nohy, teče z nich voda

Generalizované otoky mohou být venostatické, hypalbuminotické, toxické a angioneurotické. Klinicky se rozlišují otoky kardiální, renální, jaterní, hypalbuminemické, alergické, otoky při preeklampsii a nepravý otok typu myxedému. U generalizovaných otoků je vlivem sníženého objemu cirkulující tekutiny vždy aktivována osa renin–angiotensin–aldosteron.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Prevence proti oteklým kotníkům

Dobrou prevencí proti oteklým kotníkům je dávat nohy do vyšší polohy. Sedněte si a nohy podložte. V této poloze vydržte třeba i hodinu, dokud otok nepoleví. Pomáhají také koupele ve studené vodě nebo zábaly. Vhodné jsou zábaly s použitím masážních bylinných gelů.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP