Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

OLIVOVÝ OLEJ S CITRONEM NA ŽLUČNÍK

OBSAH

Postup na detoxikaci jater

Na detoxikaci jater je třeba pravidelně každé ráno po dobu jednoho měsíce na lačno užívat 1,5 lžíce olivového oleje, 1 lžíci medu a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy. Uvedené ingredience užívejte přesně v uvedeném pořadí za sebou. Tuto domácí očistu organismu olejem, medem a citronem provádějte jednou do roka.

Zdroj: Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Poradna

V naší poradně s názvem LÁMAVÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Maretová.

Přiznám se, že já jsem se po mnohém zkoušení různých metod a přípravků nakonec rozhodla jen pro olejování (o té metodě například tady www.prostezdravi.cz/… nebo dlouhevlasy.cz/pece-… Používám olivový olej, který je cenově nejdostupnější a taky si říkám, že poměr cena výkon zde bude asi naprosto nejdokonalejší. A opravdu to stačí, víc výdajů než jednou za čas koupit v Bille lahev panenského nemám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Plně souhlasím, taky jsem zjistila, že mi na vlasy nejvíce prospívá olivový olej s pár kapkami citronu. Vlasy si nejdříve umeju jedlou sodou rozdělanou ve vodě a pak si na ně dám olivový olej s citronem a je to naprosto dokonalé. V jednoduchosti je síla, někdy :-).

Zdroj: diskuze Lámavé vlasy

Účinky

Citronová šťáva, olivový olej a med zabírá na očistu jater a žlučníku, kde se shromažďují jedy, kterých se chceme zbavit, aby naše tělo dobře fungovalo. Pročištěná játra zvyšují sílu obranného systému a chrání organismus před závažnými onemocněními, zabraňují vzniku akné a ekzémů.

Zdroj: Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Diskuze

V diskuzi OPALOVÁNÍ OLIVOVÝ OLEJ S CITRONEM DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Chtěla bych vyzkoušet domácí krém nebo olej na opalování. Máte někdo zkušenosti se smíchaným olivovým olejem a citronovou šťávou? Má to nějaký ochranný faktor?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opalování olivový olej s citronem diskuze

Olivový olej proti zácpě

Dejte si ráno nalačno polévkovou lžíci olivového oleje. Důležité je, abyste vydrželi alespoň 30 minut, než se nasnídáte. Olivový olej má totiž mírně projímavé účinky a celkově příznivě působí na trávení. Pokud vám zcela nesedí chuť olivového oleje, smíchejte ho s citronem nebo jej vyměňte za kokosový olej.

Zdroj: Jak urychlit stolici

Diskuze

V diskuzi OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Lze úspěšně nahradit olivový olej za lněný?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Také olivový olej zbožňuji, salát si bez něj nedokážu představit.

Zdroj: diskuze Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Olivový olej proti zácpě

Čistý olivový olej je více než jen zdravý a chutný tuk, ale může také pomoci se zmírněním zácpy. Tento olej stimuluje trávicí systém, který pomáhá s pohybem tlustého střeva. Pravidelné užívání olivového oleje tak předchází zácpě.

V dopoledních hodinách by měla být užita lžíce olivového oleje. Ideální je, aby byl konzumován na lačný žaludek. Olivový olej může být smíchán s citronovou šťávou, pokud chcete zlepšit jeho chuť. Citronová šťáva působí také sama o sobě jako přírodní prostředek proti zácpě.

Zdroj: Domácí projímadlo

Poradna

V naší poradně s názvem OLEJ S CITRONEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Něco takového se prodává v Tunisku a nemá to chybu.Faktor to žádný nemá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Oleje, které se používají v kuchyni, jako například olivový olej, rýžový olej, slunečnicový olej, mají přirozený ochranný UV faktor 2 až 4, podle druhu oleje. Navíc tyto oleje mají i přírodní vitamín E, který předávají pokožce a tím ji omlazují. Přidáme-li k oleji ještě několik kapek citronové šťávy (maximálně 1/2 lžičky na 1 deci oleje), tak z takového oleje získáme bezvadnou přírodní hydratující směs - emulzi.

Zdroj: diskuze Olej s citronem

Olivový olej na suché vlasy

Suché vlasy po něm budou silné a zdravé.

Potřebujeme:

  • 1 dcl panenského olivového oleje

V mikrovlnce nahřejeme olivový olej, aby byl teplý, ale ne horký! Pak jej vetřeme do suchých vlasů, hlavně na konečky. Poté zabalíme vlasy do ručníku a půl hodiny necháme působit. Nakonec umyjeme vlasy jemným šampónem.

Zdroj: Suché vlasy

Léky na žlučník

Léky, které se užívají při léčbě onemocnění jater, žlučníku či žlučových cest, jsou léky, které ulevují od bolesti v podžebří a rozpouštějí žlučové kameny. Když užíváte léky na žlučník, vyvarujte se mastných, smažených a sladkých jídel.

Zdroj: Žlučník

Diskuze

V diskuzi OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lili25.

Olivový olej je vše lék, jak na mazání suché pokožky těla tak na teplou i studenou kuchyni.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klara.

Souhlasím, u nás se používá olivový olej ve velkém, kupujeme velká balení a celkově máme rádi i vyrobky s olivami.

Zdroj: diskuze Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Olivový olej

Olivový olej obsahuje několik přírodních antioxidantů, které chrání buňky před škodlivými volnými radikály. Významně tak přispívající k ochraně před nádorovými onemocněními a zpomalují stárnutí organismu. Kvalitní oleje obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které chrání naše cévy. Dalšími hodnotnými látkami jsou vitamíny A, D, E a K. Ke složkám olivového oleje patří také přírodní barviva karoten a chlorofyl. Omezují tvorbu krevních sraženin a působí blahodárně v našem metabolismu a podporují vstřebávání živin.

Jaké množství? Polévková lžíce denně.

Zdroj: Potraviny proti stárnutí

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ KOSMETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenča.

A přímo jaká přírodní kosmetika je dobrá? Která se vám osvědčila?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

U mě je to kokosový olej na pleť i vlasy a na pokožku těla pak panenský olivový olej.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Olivový olej proti zácpě

Olivový olej má velmi lahodnou chuť, mimořádnou jemnost a nádherně voní. Každý odborník ocení velmi nízkou kyselost, která je 0,1–0,8 %. Neobsahuje cholesterol. Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny (monokarboxylové kyseliny), které jsou základem pro tvorbu bílkovin. Dále obsahuje vitamín A a E (tokoferol) – vitamín rozpustný v tucích, který chrání buněčné membrány = slouží jako důležitý antioxidant (chrání před vznikem rakoviny a cévních chorob). Panenský olivový olej podporuje trávení a také se považuje za velmi dobré laxativum (projímadlo), které podporuje peristaltiku (pohyby – pročišťování) střev, jejich uvolnění a vyprazdňování při zácpě (o způsobu a míře dávkování za těchto okolností je možné se poradit).

Dávkování: Použijte 1 polévkovou lžíci olivového oleje každé ráno nalačno jako vynikající přírodní projímadlo.

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu

Žlučník v těhotenství

Podrážděný žlučník se může v těhotenství objevit. Pokud se jedná pouze o dietní chybu, je dobré tento stav řešit dietou a potíže se žlučníkem samy odezní. Výborný je i žlučníkový a mátový čaj na odeznění nepříjemných problémů se žlučníkem v těhotenství. Tento čaj se pije 2x až 3x denně a neublíží miminku. Samozřejmě je důležitá konzultace s gynekologem.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Diskuze

V diskuzi OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Večeřa.

Dobrý den, mám dotaz k detoxikaci olivovým olejem,medem a citronem. Mohou proces doprovázet nepříjemné pocity v oblasti břicha a změna barvy stolice?
Díky za odpověď
Karel

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Účinky trojice

  • Olivový olej hydratuje vlasy a působí jako přírodní kondicionér. Olivový olej je v péči o vlasy používán dlouhou dobu, zvláště je skvělý pro výživu křehkých, suchých a poškozených vlasů. Zároveň je omlazuje a dodává jim lesk.
  • Vejce obsahují mnoho živin, které z nich činí nepostradatelnou surovinu. Vejce jsou dobře známá zvláště pro svůj vysoký obsah bílkovin. Bílkoviny ve vejcích jsou nejkvalitnějším proteinem, který se nenalézá v žádných jiných potravinách.
  • Med má výborné hydratační vlastnosti. Velmi často se používá pro výrobu domácích masek na vlasy, a to pro suché a unavené vlasy. Med má skvělé regenerační vlastnosti a dodá vlasům vlhkost, takže pak vypadají zářivěji a jsou nádherně lesklé.

Zdroj: Maska na vlasy s olivovým olejem, vejcem a medem

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacíková Vlasta.

Dobrý den ,prosím mám dotaz zda-li, už se někomu povedlo, aby mu vyšly žlučníkové kameny,našla jsem si recept od čínského lékaře,který radí jíst prvních 5 dní jablka a 6 den vypít odpoledne a večer epsomskou sůl a další den ráno olivový olej s citronem a kamínek by měl vyjít,nevím zda se tomu dá věřit a proto,bych ráda věděla ,jestli to může pomoci,děkuji všem ,kdo by mi dal radu s pozdravem Vacíková Vlasta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučníkové kameny bývají mnohem větší než je otvor ve žlučovodu a bez pomoci lékaře samy nevyjdou. Vytvářely se mnoho let, takže si nemyslete, že je za 14 dní rozpustíte nějakým čínským receptem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny přírodní léčba

Podrážděný žlučník

Většina lidí vůbec neřeší, co jí, a jedí prostě to, co jim chutná. Ať to je sladké, slané nebo dělané na tuku. Přemíra tuku v naší stravě však způsobuje podráždění žlučníku. Podrážděný žlučník je nepříjemnou zdravotní komplikací, která může potkat každého člověka. Jenže mnoho postižených často ani netuší, že jejich problémy souvisí s podrážděným žlučníkem. Často příznaky přiřazují žaludečním obtížím nebo jen tomu, že se přejedli nebo něco špatného snědli. Pokud se však problémy se žlučníkem neodhalí včas, budou se většinou zhoršovat. Podrážděný žlučník se musí zklidnit přísnou dietou s omezením tuků.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Jaké výsledky lze očekávat

Smysl užívání těchto ingrediencí spočívá v tom, že když je pozřete na lačný žaludek, stimulujete tím játra, a ta ze sebe přímo vychrstnou nahromaděné jedy do žlučníku a ty se z něj vyloučí žlučí a vytečou ven zažívacím traktem. Před i po požití těchto ingrediencí byste dvě až tři hodiny neměli nic jíst. Můžete ale pít bylinkové čaje a čistou vodu, abyste pomohli svému tělu eliminovat jedy, které vyloučila vaše játra.

Zdroj: Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Babské rady na bolest žlučníku

Na žlučník pomáhají také klid a vyhýbání se stresu. Jde však spíše jen o preventivní opatření. Jako prevence se dají použít rovněž známé švédské kapky, bylinky, šťávy, lázeň.

Mátový čaj s meduňkou: Smíchejte dohromady cca 30 g máty a meduňkových listů. Do směsi se přidává také koriandr, drcený kmín, květy prvosenky a kořeny anděliky lékařské. Vše promíchejte a přelijte horkou, ne však zcela vroucí vodou. Nechte po dobu asi 10 minut vylouhovat, následně sceďte a nalijte do hrníčku. Denně stačí vypít jen jeden klasický čajový šálek.

Mátový čaj: Na žlučníkový záchvat pomáhá i obyčejný silný mátový čaj. Na 1 litr nápoje si připravte čajovou lžíci mátových listů. Ty pak zalijte vroucí vodou a nechte opět 10 minut vylouhovat, než bude nápoj připravený ke konzumaci. Mátový čaj si můžete dopřát i vícekrát za den.

Heřmánkový čaj s citronem: Zhruba jednu polévkovou lžíci sušeného heřmánku zalijte do šálku horké vody. Nechte 5–10 minut vylouhovat, poté sceďte a přidejte pár kapek čerstvě vymačkané šťávy z citronu.

Kromě těchto receptů na žlučník pomáhají i jiné varianty, například čaj z čekanky.

Šťáva z ovoce a zeleniny: Na žlučník je šťáva, kterou si připravíte z ředkvičky, jablka a rajčat. Všechny ingredience dávejte zhruba ve stejném poměru. Vymačkejte a vylisujte z nich šťávy, ty pak smíchejte dohromady do jednoho šálku a vypijte. Pokud chcete nápoji dodat výraznější aroma, aby vám chutnal, doporučuje se přidat pár kapek citronové šťávy.

Speciální lázeň: Vhodná je lázeň z odvaru z ovesné slámy. Tu nechte povařit zhruba 20 minut ve vodě. Vzniklý odvar sceďte a nechte vychladit na teplotu kolem 30 stupňů Celsia. Pak jej nalijte do vany či lavoru a ponořte se do něj. V lázni vytrvejte minimálně čtvrt hodiny.

Zdroj: Žlučník

Co nejčastěji žlučník podráždí

  • alkohol
  • dráždivá a pálivá jídla
  • tučná a smažená jídla
  • nadýmavá jídla (například luštěniny)
  • potraviny s malými jadérky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • špatně stravitelná jídla
  • uzeniny
  • káva, kakao
  • pálivé koření
  • stres, nervozita a agresivita
  • obezita
  • vysoký cholesterol

Zdroj: Čím zklidnit podrážděný žlučník

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta je vhodná zejména pro nemocné s chorobami žlučníku, při žlučových kamenech či střevních poruchách. Žlučníková dieta je založená na omezení spotřeby tuků. Žlučníková dieta se velice blíží jaterní dietě. Při dietě se smí používat máslo a olivový olej, ostatní tuky by se neměly používat nebo v co nejmenším množství. Příjem tuků by se měl u žlučníkové diety denně pohybovat do 60 gramů.

Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě:

  • maso a uzeniny – tučné vepřové a hovězí, bůček, tučné salámy, klobásy
  • ryby – losos, sardinky, makrela, tuňák v oleji
  • mléčné výrobky – tučné výrobky, smetanové jogurty, tučné sýry, tvarůžky
  • vejce, tatarská omáčka
  • polévky, omáčky – tučné vývary, tučné a máslové omáčky
  • nápoje – káva, perlivé nápoje, alkohol
  • pečivo – čerstvé pečivo, sladké pečivo, smažené pečivo (například koblihy)
  • sladkosti – oplatky, čokolády, zákusky, dorty
  • ovoce – švestky, hrušky, jablka, kokos
  • zelenina – cibule, paprika, sója, zelí, luštěniny
  • koření – ostré koření, pepř, chilli, hořčice
Vhodné potraviny při žlučníkové dietě:
  • maso a uzeniny – libová masa, vnitřnosti, kvalitní šunky
  • ryby – treska, filé, tuňák
  • tuky – olivový olej, máslo, margaríny na mazání
  • mléčné výrobky – nízkotučné sýry a výrobky
  • polévky – netučné vývary
  • pečivo – celozrnný a pšeničný chléb
  • obilniny – ovesné vločky, rýže, mouka, těstoviny
  • cukry – třtinový, hroznový, bílý cukr, med
  • ovoce – jablka bez slupky, banány, citrusové plody
  • zelenina – cokoliv kromě výše uvedené nevhodné zeleniny
  • koření – skořice, anýz, kmín, bobkový list, rajský protlak

Zdroj: Žlučník


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP