Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

PÁLENÍ V ÚSTECH

OBSAH

Pocit pálení jazyka

Pálení jazyka (Glossodynia, Burning mouth Syndrome - BMS) je stav, který způsobuje pocit pálení v ústech. Lidé s těmito příznaky přirovnávají pocity v ústech ke konzumaci horkého nápoje. Současné vědecké poznatky ukazují na několik možných příčin. Proč přesně k tomuto nepříjemnému onemocnění dochází, zatím není jasné.

V případě pálení jazyka byste měli vyhledat lékařskou pomoc, abyste zjistili přesnou příčinu. Může za to i kouření. Dali jsme pro vás dohromady přehled možných příčin a poradíme, co můžete s pálením jazyka dělat.

Pálení jazyka může postihnout následující části úst:

  • jazyk,
  • patro,
  • vnitřní strana tváří,
  • dásně,
  • rty.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V ÚSTECH PO ANTIBIOTIKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Prosím o radu, co použít proti pálení v ústech po lécích? Už mě to trápí měsíc. A zhoršuje se to. Vitamin B nepomáhá. Děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v ústech po antibiotikách

Příčiny BMS

Skutečná BMS může být primární, tj. vyplývá z bezprostřední příčiny, nebo sekundární, což znamená, že příčina je nepřímá. Podle Informačního centra pro genetická a vzácná onemocnění je primární forma BMS výsledkem poškození nervů, které kontrolují chuť a pocity bolesti.

Sekundární BMS se může objevit v důsledku jiných zdravotních stavů nebo léčby, včetně:

  • alergie na určité potraviny nebo dentální výrobky;
  • úzkost nebo deprese;
  • cukrovka;
  • sucho v ústech;
  • léky, jako jsou léky na vysoký krevní tlak;
  • orální infekce;
  • nutriční nedostatky.

Pokud pálení na jazyku po několika hodinách nepřestane, měli byste určitě kontaktovat svého praktického lékaře.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šmídek.

Je mi přes 70 let,mám již druhou snímací horní protézu ale stále nejsem spokojen s jejím upevněním-nejde s ní jíst,ani když použiji coregu.Doktorka mi řekla,že problém je s vnikajícím vzduchem okolo uzdiček vzadu.Navrhuje operativní zákrok-asi odříznutí části uzdičky.Já se toho však bojím a ptám se jestli by to skutečně odstranilo problém.Jaké jiné řešení by bylo?Na spodním patře mám na čepech pevnou náhradu,levá strana 5 zubů,pravá 6 zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Strakova.

Dobrý den,mám dotaz v ústech se mi po zubní protéze dela vyrážka, která dost pálí. Je to nepříjemné při jídle. V ústech mám sucho a pálení. Děkuji za radu

Zdroj: diskuze Zubní protézy

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHO V NOSE A V USTECH ,,,,, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena grundzova.

dobry den chci se zeptat ; mam sucho v nose v ustech i v krku ale ma i natekle patro v ustech a jazyk jak kdybych si lizla o strohadlo... je to hrozne neprijemny,,, mam az paleni v nose,,,, nechala jsem si udelat test na alergii a to vyslo negativ.. tak prosimm o radu .. dekuji predem ..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové projevy způsobují některé léky, ale i vnitřní onemocnění. Pomoc je potřeba hledat v ordinaci lékaře. Nejdříve začněte na oddělení ORL a vemte sebou všechny léky a doplňky stravy, které užíváte nebo jste užívala za poslední 3 měsíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucho v nose a v ustech ,,,,,

Jak léčit slanou pachuť

Slaný pocit v ústech se dá vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dcl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slano v ústech

Diskuze

V diskuzi CO ZNAČÍ SUCHO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing,Miroslav Satora.

Sucho v ústech, pálení jazyka, únava - prý nedostatek Fe, B12 a jiných minerálů. V noci spím jen po půlhodině, pořád musím lokat hlt vody. Pak usínám i přes den.
Ale jak to řešit ? Existují na to nějaké léky ? Mám cukrovku, píchám Humalog a Toujeo, jsem kardiak a beru i léky na hypertenzi.
Hrozně mě to unavuje, poradíte jak na TO ????
Děkuji Mirek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co značí sucho v ústech

Léčba

Slaná chuť v ústech není onemocnění, ale jedná se o příznak. Vždy je tedy důležité hledat nejprve příčinu konkrétního nemocnění. Někdy lze slaný pocit v ústech vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi ZTRATA CHUTI V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Byla jsem na orl ztratila jsem chuť v ústech spíše mam sladko v ústech kouřim a mam obavy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ztrata chuti v ustech

Slanost v ústech u dětí

Slanost v ústech u dětí může být způsobena špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slano v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem POCIT ZELEZA V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVANA.

dobrý den,před týdnem jsem začala užívat železo.novoferrin a od včera mám nepříjemný pocit v ústech,jakoby železitý.Je možné,že to souvisí s přísunem železa v práškách.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pachuť železa v ústech je běžný vedlejší účinek při užívání potravních doplňků se železem. Důležité je užívat kapsli se železem ráno po probuzení a dobře ji vždy zapít čistou vodou nebo zředěným 100% džusem. Po té (asi za půl hodiny) je třeba se normálně najíst vydatnou snídaní. Tím by se měly tyto nepříjemné pocity pachuti po železe zmírnit.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Pocit zeleza v ustech

Hořko v ústech po ránu

Hořkost v ústech po ránu nelze jednoznačně přisoudit tomu kterému onemocnění. Někdy je způsobena potravinami, nejrůznějšími léky a dost často také stresem či nemocí. I rozvoj různých onemocnění, například roztroušené sklerózy, může souviset s hořkostí v ústech. Vhodné je doplnit minerály a vitamíny a zbavit se stresu. U lékaře můžete požádat o celkovou prohlídku s krevními testy.

Zdroj: Hořko v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem OLIVOVÝ OLEJ NECHAT PŮSOBIT V ÚSTECH A POTÉ VYPLIVNOUT DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie.

k tomu oliváči mám dotaz, jak velká lžíce se tu myslí. ( polévková nebo čajová )?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kloktání oleje: Polévková lžíce olivového oleje do úst každý den kloktat a převalovat v ústech.

Zdroj: diskuze Olivový olej nechat působit v ústech a poté vyplivnout diskuse

Domácí léčba suchosti v ústech

Pomoci může cucání bonbonů, žvýkání žvýkaček. Další možností je zvýšení vzdušné vlhkosti. Je možné též užívat umělé sliny před jídlem. Také jsou dobré inhalace, které zvlhčí sliznici v ústech i krku. Nutné je léčit základní onemocnění, pokud je diagnostikováno.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Můžu užívat na pálení žáhy a na pálení v žaludku jedlou sodu, když trvale užívám Lexaurin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda, by neměla společně s Lexaurinem dělat problémy. Ale i přesto je třeba sledovat zažívací pocity při tomto užívání. Překyselený žaludek nebo pálení žáhy může být způsobeno stresem, který může být důsledkem deprese nebo úzkosti či strachu, které dobře znáte. Zkuste společně s užíváním sody také zmírnit tyto faktory, které negativně ovlivňují překyselení žaladku. Pro zmírnění pálení žáhy a žaludku taktéž omezte konzumaci kynutého těsta, knedlíků a moukou zadělávaných omáček.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jedlá soda a lexaurin

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sedlická jaroslava.

10dní mám bolest v ústech -horní patro ,také mě sužují bolesti hlavy a objevil se mi také opar na spodním rtu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar v ústech

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE V ŮSTECH JAK ODSTRANIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EMILIE DEMETEROVÁ.

Dobrý den,
prosím ,mám bradavici v ůstech,a začíná mi vadit.
Jak se odstraní,mám ji na levé straně,kousek od ůst.
Děkuji Demeterová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Výrůstky na sliznici úst se dají odstranit ambulantně vyškrábnutím cuterem a nebo také vypálit lejzrem. První varianta může být uhrazena zdravotní pojišťovnou a tu druhou si musíte zaplatit sama. V každém případě byste měla tento problém napřed prodiskutovat se svým stomatologem - zubařem.

Zdroj: diskuze Bradavice v ůstech jak odstranit

Hořko v ústech po antibiotikách

Většina antibiotik má nahořklou chuť, která způsobuje následný pocit hořkosti v ústech. Charakteristickým představitelem tohoto problému je například antibiotikum Klacid. Zde se doporučuje konzumovat při jeho užívání dostatečné množství jogurtů. U citlivějších jedinců a dětí je často nutné jej nahradit jiným adekvátním lékem.

Zdroj: Hořko v ústech

Rady na zmírnění pocitu pálení jazyka po cigaretě

Doporučujeme používat domácí prostředky, jako je pití velkého množství vody nebo tišení bolesti kostkami ledu, či cucáním zmrzliny.

To také snižuje pocit sucha v ústech a může dočasně maskovat špatné chutě.

Vyhýbejte se konzumaci problematických potravin a nápojů.

Chuťově výrazná jídla a nápoje mohou dráždit ústa. Omezení nebo vyhýbání se následujícím potravinám může vést ke zlepšení:

  • kyselé potraviny, jako jsou rajčata a citrusové plody;
  • kyselé nápoje, včetně citrusových šťáv, limonád a kávy;
  • alkohol a alkoholické výrobky;
  • kořeněná jídla;
  • produkty obsahující skořici nebo mátu, včetně bylinných čajů, sladkostí a pečiva.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Sucho v ústech po marihuaně

Sucho v ústech je vedlejší účinek užití konopí a je nepříjemný, protože ruší při spánku, práci nebo mluvení. To, že konopí může způsobovat sucho v ústech, je známou skutečností už několik desítek, možná i stovek let. THC obsažené v marihuaně se chová obdobně jako anandamid, působením na receptory ve slinných žlázách tedy dočasně snižuje tvorbu slin. Působení rostlinných kanabinoidů na lidské kanabinoidní receptory má i určité vedlejší účinky, a to právě ono sucho v ústech. Sucho v ústech může být sice nepříjemné, ale stejně jako většina vedlejších účinků konopí je pouze dočasné a není nebezpečné.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Pálení chodidel v těhotenství

Pálení chodidel v těhotenství může souviset s otoky dolních končetin a útlakem periferních nervů, nelze však vyloučit kožní nebo neurologické onemocnění. Poraďte se raději s praktickým lékařem, který vás může odeslat na specializované pracoviště k dovyšetření.

Zdroj: Pálení chodidel

Co znamená pálení chodidel a dlaní

Pálení dlaní a plosek nohou by mohlo mít souvislost s výhřezem krční či bederní ploténky. Je ale potřeba vyloučit i jiná onemocnění, což spadá do péče neurologa. Také se může jednat o alergickou reakci na určitou látku, kdy při kontaktu s kůží dochází k tomuto stavu.

Zdroj: Pálení chodidel

Sucho v puse při stresu

S pocitem sucha v ústech se potýkají i psychicky labilnější lidé, když se dostanou do vyhrocené situace, v níž ztrácejí jistotu (tréma, strach ze zkoušky), a rovněž lidé trpící sociální fóbií. V obávané situaci postižený propadá panice, potí se, má sucho v ústech či trpí jinými tělesnými příznaky.

Zdroj: Co značí sucho v ústech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP