Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

PÁTER PLESKAČ

OBSAH

Otec Pleskač v Českém rozhlasu Brno

V pořadu Apetýt uváděným Českým rozhlasem Brno, byl hostem i otec Pleskač. Zde je k dispozici záznam k online poslechu tohoto rozhovu s otcem Pleskačem.

Pravidelné vystupování otce Pleskače v pořadu Apetýt si můžete poslechnout zde: Český rozhlas Brno otec Pleskač.

Zdroj: Otec Pleskač

Diskuze

V diskuzi RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Dočkal.

Vážený pane,moje manželka má osteroporózu,(r.nar.1949)prosím o radu
co by měla užívat aby se jí zmírnily bolesti zad.Předem Vám děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

mám osteropozu výrustky na páteři a zakřivenou páteř co se dá užívat

Zdroj: diskuze Recept

Kdo je otec Pleskač

Farnost Otrokovice byla zřízena apoštolským exarchátem roku 2009 pro občany, kteří se hlásí k řeckokatolické církvi v regionech Uherské Hradiště, Zlín, Kroměříž a Vyškov. Od jejího založení je jejím administrátorem Adolf Jiří Pleskač. Mgr. Ing. Adolf Jiří Pleskač neboli otec Pleskač vystupuje často proti mnoha praktikám alternativní medicíny, mezi něž řadí léčitelství a užívání homeopatik. Namísto toho propaguje jako rozumnou alternativu léčbu pomocí bylinek, protože právě bylinky jako Boží dar pomáhají člověku mnohem více nežli různá chemická a jiná léčiva, která mnohdy lidem neprospívají, či jim dokonce škodí. Výrazně vystupuje proti současné duchovní dekadenci. Ozývá se mj. proti homosexualitě, již vnímá jako nástroj hříchu, který ďábel využívá ke zmatení především mladých lidí. Naposledy pak zpochybnil názor, že potrat je pro ženu svobodou volby. Podle něj totiž může u žen po potratu dojít k postabortivnímu syndromu, jenž je považován za specifickou formu posttraumatické stresové poruchy.

Zdroj: Otec Pleskač

Diskuze

V diskuzi CVIKY NA NEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka stankova.

Prosím o pomoc. V apatitu páter pleskač nabízel zaslání cviků na neuropatii. Prosím o jejich zaslání. Děkuji jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klhůfková Vlasta.

Dobrý den,mohla bych poprosit o zaslání cviků na neuropatii.
Ráda bych zaplatila předem.Mnohokrát děkuji Klhůfková

Zdroj: diskuze Cviky na neuropatii

Rady otce Pleskače

Otec Pleskač je populární se svými radami ve vysílání Českého rozhlasu Brno, kde čas od času v pořadu Apetýt odpovídá na dotazy posluchačů a přináší mnoho zajímavých poznatků o použití bylinek. Apetýt patří mezi pořady brněnského rozhlasu k legendám a zájem posluchačů to jen potvrzuje. Každý pořad trvá 120 minut a vysílá se každý den od pondělí do pátku od 10:04. V některých jeho dílech je přítomen právě otec Pleskač. Český rozhlas archivuje odvysílané díla pořadu Apetýt. Díky tomu je možné poslechnout si otce Pleskače zpětně. Seznam archivovaných pořadů s otcem Pleskačem je zde: Otec Pleskač poradna.

Zdroj: Rady otce Pleskače

Poradna

V naší poradně s názvem PATER PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Zapletalová.

Dobrý den pane Pleskači.
Mám prosím dotaz,
Měla jsem zánět trojklanného nervů. Obličej jsem mazala třezalkovým olejem na uvolnění bolesti. Bolest po týdnu povolila, ale na tváři mě zůstal 3cm červený flek.Použila jsem už spoustu mastiček a po 3 měsících flek stále nemizí. Prosím moc o radu, jak se fleku zbavit.
Dekuji za odpověď
Hezký den,
Zapletalová Blanka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Opalte se na sluníčku. Slunce zbarví vaší pokožku do hněda a tím červený flek splyne s okolní kůží a nebude vidět. Až vám opálení na konci léta vyprchá, tak stopy po flíčku zmizí a pokožka bude jako dřív.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pater pleskač

Trojklaný nerv a krční páteř

Krční páteř je oblast, kde je možno systematicky zasahovat, a to nápravou zatuhlé páteře. Masáž na její uvolnění může přinést nečekanou úlevu při zánětu trojklaného nervu.

Zdroj: Trojklaný nerv

Kontakt na otce Pleskače

Otec Pleskač působí na řeckokatolické farnosti v Otrokovicích. Farnost Otrokovice byla zřízena apoštolským exarchátem roku 2009 pro občany, kteří se hlásí k řeckokatolické církvi v regionech Uherské Hradiště, Zlín, Kroměříž a Vyškov. Od jejího založení je jejím administrátorem P. Adolf Jiří Pleskač. Bohoslužby v Otrokovicích jsou vykonávány v tamním barokním původně římskokatolickém kostele, jehož současná podoba je po rekonstrukci z poloviny 19. století. Bohoslužby se tam nejdříve konaly dvakrát měsíčně v neděli. Od září 2011 se zde konají pravidelně každý týden v neděli v devět hodin.

Další místo, kde je možné vidět otce Pleskače je filiální obec Velehrad, kde se Svatá liturgie koná v bazilice Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje a v blízkém kostele sv. Cyrila (tzv. Cyrilka). Bohoslužby se zde konají každou 2. neděli v měsíci v 15 hodin.

Otce pleskače můžete kontaktovat obvyklými způsoby - poštou, telefonem, emailem.

Korespondenční adresa

Mgr. Ing. Adolf Jiří Pleskač
Palackého 392
679 06 Jedovnice

Mobilní telefon

+420 604 927 678

E-mail

a.pleskac@tiscali.cz

Webové stránky

Zdroj: Rady otce Pleskače

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ DÝCHÁNÍ OD PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobrý den chtela jsem se zeptat ci těžké dychani může být od zad? Mam problemy ze zady ze zebry lopatky a krcni páteří mela jsem veskere vysetreni ktere dopadlo dobře,cose tyce srdce plic mela jsem take magnetickou rezonanci.u lopatek na hoře semy delaji boule ktere me boli a strili do hrudi a obcas me brni ruka levá může to být od te páteře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bajerova ivana.

dobry den chtela by se zeptat nemuzu dychat a boli me pater.uz beru po 2 rehalibitaci a vubec mi to nepomaha.mela jsem rengeny v unoru minulem roku a nic mi nezjistili.rada by vedela jak by si mohla pomoc.dekuji za odpoved a naschledanou

Zdroj: diskuze Špatné dýchání od páteře

Krční páteř podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že krční páteř je oblast páteře u krku. Je tvořena 7 obratli, které se označují C1–C7. Tyto se vyznačují nízkým tělem, postranními výběžky, otvory pro cévy a nervy. Specifický je trnový výběžek, který je na konci rozdvojený. Nejvýznamnější obratle krční páteře jsou atlas (nosič) a axis (čepovec). Atlas (označen C1) nemá trnový výběžek, v jeho těle je velký otvor a má velké kloubní plošky. Axis (označen C2) má 1 výběžek navíc (čep), původně byl čep tělem atlasu. Tyto dva obratle společně zajišťují pohyb hlavy.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Diskuze

V diskuzi PÁTER PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuše Šeděnková.

Dobrý den
prosím o radu, mám velkou strumu na levé straně štítné žlázy, doručují operaci, které se chci vyhnout. Mohl byste mi poradit, jestli se s tím dá něco dělat? Nemám žádné problémy, přišlo se na to náhodou, na kožním, kde jsem šla, že se mi vytvořilo vitiligo.
Moc děkuj a přeji klidné Vánoce

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Páter pleskač

www stránky otce Pleskače

Zde jsou internetové stránky otce Pleskače.

Zdroj: Otec Pleskač

Poradna

V naší poradně s názvem JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Mam rotoped a ani nepomaha mam jeste nemocnou pater a v unoru na 4 operaci patere a picham inzulin mam si pridat jednotky dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto přes internet měnit dávkování inzulínu, na kterém závisí váš život. Ani vy byste neměla očekávat takové rady, natož je následovat. Pokud používáte inzulín a máte potřebu ještě více snížit krevní cukr, tak musíte komunikovat se svým lékařem, který zná váš zdravotní stav. Zavolejte mu a poraďte se s ním na dalším postupu.
Pokud máte příznaky spojené s vysokým krevním cukrem, jako je:
- zmatek
- ketony v moči, diagnostikovaný pomocí testovacího proužku
- nadměrná žízeň
- časté močení
- nevolnost
- dušnost
- bolest břicha
- zvracení
V těchto případech potřebujete okamžitou lékařskou pomoc a měla byste kontaktovat linku 112. Samovolné změny v léčbě mohou ohrozit váš život a vy přeci ještě umřít nechcete, že ne?

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

PDF se cviky na krční páteř

Na přiloženém souboru PDF naleznete cviky nejen na krční páteř. Jedná se o srozumitelného průvodce a rádce, jak postupovat u jednotlivých cviků, jak správně provádět techniku cvičení. Jednotlivé cviky jsou popsány srozumitelně a jsou vizuálně podpořeny obrázky. Cviky jsou rozděleny do jednotlivých úseků a zaměřují se na uvolnění celé páteře, zvláště hrudní a krční části.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobry den pane Cenpírek. Děkuji za odpoved. Mám ještě dotaz, zda můžu popíjet čaj z vrbovky,vřesu a celíku zlatobílu. Mám to vlastoručně sebrané, mají byliny největší účinek, když si je člověk ezbírá sám, jak to říkal páter Ferda. Předem děkuji. Kolář.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podívejte se, Warfarin užíváte proto, abyste mohl žít déle. Je tedy vaší nejvyšší prioritou ho brát správně a s přesným účinkem. Účinky Warfarinu jsou velice proměnlivé v závislosti na tom, co sníte a vypijete. Proto platí pro každou další léčbu, bylinku, doplněk stravy a podobně stejná pravidla: dohodnout se na tom s lékařem a ve zvýšené míře kontrolovat srážlivost krve. Jen tak si budete moci být jist, že Warfarin účinkuje jak má.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Magnetoterapie a warfarin

Doporučujeme Echinaceu podle Pleskače

Echinacea zlepšuje ochranu organismu. Kapky jsou výborným prostředkem pro prevenci v období chřipek a pomáhají i při nemocech z nachlazení.

Dávkování: 3x denně 40 kapek

Složení: 40% líh, kořen třapatky

Balení: 50 ml

Zdroj: Otec Pleskač

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Šimková.

Dobry den, chtela bych se prosim zeptat boli mi krcni pater a chodim na rehabilitace, jenze mi zacali brnet prsty hlavne v noci co by to mohlo byt< dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za brnění prstů u vás můžou změny na páteři v oblasti krku a hrudníku. Může to být způsobeno nevhodně prováděnými rehabilitacemi a nebo vaší činností vykonávanou po uvolnění krční páteře. Určitě tento stav konzultujte se svým lékařem, který vám naordinoval rehabilitace. Měla byste spolupracovat zároveň se dvěma lékaři, s neurologem a zároveň i s ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Bylinková poradna otce Pleskače

Zde je archiv uložených přednášek otce Pleskače: https://hledani.rozhlas.cz/, do vyhledávače zadáte otec Pleskač a objeví se seznam rozhovorů s otcem Pleskačem, kde si vyberete téma, které vás zajímá.

Zdroj: Rady otce Pleskače

Poradna

V naší poradně s názvem BERU WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

Mam trombozu v leve noze beru warfarin jsem slaba boli mi krcni pater mohu masaze dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Masáže můžete, ale třeba sdělit masérovi, že užíváte léky proti srážení krve. Masér pak přizpůsobí intenzitu masáže, aby vám nezpůsobil modřiny, ke kterým jste díky warfarinu náchylná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Jak souvisí tlak v uších a krční páteř

Krční páteř a ramena jsou neustále v pohybu. Není tedy divu, že se občas unaví a pobolívají. Bolest může často vystřelovat až do hlavy nebo na druhou stranu do hrudníku. Bolest krční páteře bývá nejčastěji způsobena špatným držením těla. Přibližně dvě třetiny lidí spí na boku. V důsledku toho se krční páteř dostane do nerovnováhy, ucho je stlačeno, rameno silně zatěžováno a ráno se probudíte a máte zalehlé ucho bez rýmy. Hledání správného polštáře je skutečně výzvou. S tradičními, čtvercovými polštáři několikrát za noc manipulujeme, abychom našli správnou pohodlnou polohu pro spaní. Mnoho polštářů nemá pro podporu krku dostatečné předpoklady, a tak se poté objevuje tlak v hlavě i zalehlé uši.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Bechtěrevova choroba páteře

Nemoc se většinou začíná projevovat v nepravidelných intervalech, mezi 20.–30. rokem života. Zpravidla začíná bolestmi v kříži. Ty bývají nejvýraznější v noci, po celkovém zklidnění. Bolesti mohou vystřelovat až k hýždím či spodní straně stehenních svalů. Mohou se objevit i bolesti pat. Někdy nemoc člověka vzbudí, přinutí vstát a ulevit bolestem lehkým rozcvičením páteře. Bolesti v oblasti hrudní páteře se projevují omezením rozsahu dýchacích pohybů. Většina nemocných se proto uchyluje k úlevnému dýchání bránicí do břicha. Mohou se projevit i příznaky celkového zánětu – teploty, pocení, únava. Vzdálenost mezi trny L4 a S1 obratlů se při předklonu zvětší jen nepatrně – páteř se málo rozvíjí (tzv. Schoberovo znamení). Páteř tuhne kvůli změnám v meziobratlových kloubech, které srůstají. Později osifikují vazy podél páteře a klouby mezi žebry a obratli. Konečným stádiem je tzv. bambusová páteř – páteř je ztuhlá v pevný kostěný útvar (bývá ztuhlá v kyfóze). Nelze rozeznat jednotlivé obrysy obratlů.

Zdroj: Bechtěrevova choroba

Oblast bederní páteře

Páteř člověka je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost. Páteří probíhá mícha. Je složena z řady obratlů (u člověka je jich 33–34), mezi kterými jsou měkké meziobratlové ploténky. Zakřivení krční a bederní páteře dopředu se označuje lordóza. Zakřivení hrudní páteře a kosti křížové dozadu se nazývá kyfóza. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Je rozdělena na jednotlivé úseky; bederní část je tvořena 5 bederními obratli (vertebrae lumbales), které se označují L1 – L5.

Hlavním úkolem bederní páteře je nést a rozkládat váhu těla přechodem do pánve. Protože tělo potřebuje, aby tato část páteře byla co nejstabilnější, je zde přirozený pohyb velmi omezený, ale i toto minimum pohybu je pro správné fungování páteře a těla nezbytné. Když je břišní stěna oslabená, zvýšeně prohýbáme bederní páteř směrem vpřed.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Cviky na krční páteř

Ruce si dejte za hlavu a vzpřímeně se posaďte, přičemž se snažte držet trup v rovině. Následně hlavu co nejvíce předkloňte a otáčejte jí kolem osy páteře střídavě na jednu a druhou stranu.

Ruce si dlaněmi položte na ramena tak, aby vaše prsty směřovaly k lopatkám a lokty byly vytočené směrem ven. Pak velmi opatrně vysunujte hlavu vodorovně dopředu a dozadu, přičemž myslete na to, že ji nesmíte předklánět. Jakmile hlavu vysunete, vydechněte a cestou zpátky se zase nadechněte.

Rovně se postavte a s nádechem se předkloňte tak, že ruce svěsíte společně s hlavou. Rukama se můžete zkusit dotknout země, a zatímco ruce i hlava volně visí směrem k zemi, vaše nohy by měly být napnuté. Poté střídavě pružte rukama na levou a na pravou stranu, měli byste přitom cítit uvolnění v ramenou a za krkem.

Cviky na krční páteř najdete i na videu.

Zdroj: Krční páteř

Anatomie krční páteře

Krční páteř (ceruicis spinam) je tvořena 7 obratli (označeny C 1 – C 7) vyznačujícími se nízkým tělem, postranními výběžky, otvory pro cévy a nervy. Specifický je trnový výběžek, který je na konci rozdvojený. Nejvýznamnější obratle krční páteře jsou atlas (nosič) a axis (čepovec). Atlas (označen C 1) nemá trnový výběžek, ale má velké kloubní plošky a v jeho těle je velký otvor. Axis (čepovec, označen C 2) má 1 výběžek navíc (čep), původně byl čep tělem atlasu; společně tyto dva obratle zajišťují pohyb hlavy. Páteř člověka je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost. Zakřivení krční a bederní páteře dopředu se nazývá lordóza. Zakřivení hrudní páteře a kosti křížové dozadu je kyfóza. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Páteř je kostěným obalem míchy a porušení míchy či z ní vystupujících nervů může způsobit ochrnutí nebo poruchu vnímání. K poranění může dojít zejména při pádu z výše na záda nebo na natažené končetiny (vysoce riziková je dvojnásobná výška těla a více, prudký pohyb či rotace anebo náraz v rychlosti větší než 30 km/hod). Při první pomoci je důležité s raněným nehýbat, držet mu hlavu, komunikovat s ním; při ošetřování přidružených poranění volit polohu naznak na pevné podložce. Co nejdříve volat zdravotnickou záchrannou službu!

Zdroj: Krční páteř

Kdo je to otec Pleskač

Adolf Jiří Pleskač, narozený v roce 1955, je moravský řeckokatolický duchovní, exorcista, fytoterapeut a podnikatel. Patří mezi vyhledávané zpovědníky. Velmi populárním se stalo jeho vystupování v Bylinkové poradně pořadu Apetýt, který vysílá Český rozhlas Brno. Od roku 2011 je administrátorem řeckokatolické farnosti Otrokovice. Často vystupuje proti mnoha praktikám alternativní medicíny, mezi které se řadí léčitelství a užívání homeopatik. Namísto toho propaguje léčbu pomocí bylinek jako rozumnou alternativu, protože právě bylinky jako boží dar člověku pomáhají daleko více než různá chemická a jiná léčiva, která mnohdy lidem neprospívají, ba jim naopak škodí. Výrazně vystupuje proti současné duchovní dekadenci. Aktivně se staví proti homosexualitě jako nástroji hříchu, kterého ďábel užívá především ke zmatení mladých lidí. Také se ozval proti mylnému názoru, že potrat je pro ženu svobodou volby, jelikož z farmaceuticko-lékařského hlediska u mnoha žen po potratu může dojít k postabortivnímu syndromu.

Zdroj: Rady otce Pleskače


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP