Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

POHLAVNÍ STYK PO HYSTEREKTOMII

OBSAH

Svědění přirození je velmi nepříjemné. Člověk, kterého tato nepříjemnost postihla, může svědění snášet dokonce hůře než bolest. Svědění se rovněž obtížněji léčí. Pokud se intenzivním škrábáním kůže přirození rozdrásá, škrábance se mohou zanítit, což ještě zhorší svědivý pocit. Svědění přirození může být projevem jak kožního, tak i jiného onemocnění.

Zdroj: Svědění přirození

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

muze muz mit pohlavni styk,kdyz ma phimosis,a je plodny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muž s fimózou samozřejmě mít pohlavní styk může. Má to ale svá úskalí. Tím, jak je žalud neustále zakrytý předkožkou, se těžko dosáhne vyvrcholení a pohlavní styk může tak trvat velmi dlouho. Pak je zde nebezpečí zanesení infekce do pochvy, protože není možné provést důkladnou hygienu žaludu. Pokud je fimóza v akutním stádiu, to znamená, že probíhá zánět na tkáních žaludu a předkožky, tak bych vůbec pohlavní styk nedoporučoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Příčiny tloustnutí po hysterektomii

Za zvýšení hmotnosti po hysterektomii obvykle může:

  • Omezený pohyb;
  • Více jídla;
  • Nuda;
  • Osamělost;
  • Více času tráveného doma;
  • Konzumace jídla proto, abyste se cítila lépe nebo zmírnila stres;
  • Strach z opětovného zahájení cvičení;
  • Zmatky ohledně možností bezpečného cvičení.

Tloustne se po hysterektomii?

Při hysterektomii nejsou odstraněny vaječníky, ale jen děloha, a proto neexistuje žádný přímý vliv na hladinu estrogenu a tím na tělesnou hmotnost ženy. Zvýšení hmotnosti po hysterektomii může být pravděpodobnější, když je hysterektomie kombinována s odstraněním vaječníků (ooforektomie), protože pak dochází ke sníženým hladinám estrogenu.

Zdroj: Tloustnutí po hysterektomii

Poradna

V naší poradně s názvem PO OPERACI KRCNICH MANDLI MUZEME MIT POHLAVNI STYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den manzel je po operaci krčních mandli tyden a ted uz je doma chci se informovat zda je mozny pohlavní styk dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Týden po operaci krčních mandlí je stále sliznice krku velmi náchylná na různé infekce, které se mohou přenést při orálním sexu, který by manžel dělal vám. Klasická soulož je v této době již možná. Prostě a jednoduše, když při sexu vynecháte manželovo ústa, tak si klidně můžete užívat dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po operaci krcnich mandli muzeme mit pohlavni styk

Prevence

Nejlepším způsobem, jak zabránit genitálním bradavicím, je nemít pohlavní styk. V jiném případě praktikujte pouze bezpečný pohlavní styk.

  • Používejte kondom. Kondomy mohou snížit riziko šíření genitálních bradavic, ale nechrání celou oblast genitálií, takže může dojít k doteku s partnerovou kůží.
  • Než budete mít pohlavní styk s partnerem, promluvte si o pohlavně přenosných chorobách. Zjistěte, zda váš partner není ohrožen. Pamatujte si, že člověk může být infikován, aniž by o tom věděl.
  • Pokud máte příznaky pohlavně přenosných chorob, nemějte pohlavní styk.
  • Nemějte pohlavní styk s člověkem, který má zjevné příznaky nebo byl vystaven pohlavně přenosným chorobám.
  • Nemějte více než jednoho sexuální partnera. Mít několik sexuálních partnerů zvyšuje riziko onemocnění.

Pokud je vám 26 let a méně, můžete získat vakcínu proti HPV. Vakcíny Cervarix a Gasdasil chrání proti dvěma typům HPV, které způsobují rakovinu děložního čípku. Gardasil poskytuje ochranu proti dvěma typům HPV, které způsobují genitální bradavice.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miranda.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli můžu mít pohlavní styk, když mám naočkovanou už první dávku silgardu. Mohu nebo nemohu mít styk?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel :-).

Přidávám se k dotazu, tak co.Odpovíte?Můžem nebo nemůžem po první dávce??

Zdroj: diskuze Vakcina Silgard

Cvičení po hysterektomii

Cvičení je další ze způsobů, jak předejít tloustnutí po hysterektomii.

Pravidelné zdravé cvičení během zotavení po hysterektomii může minimalizovat ztrátu kondice a omezit další nežádoucí vedlejší účinky hysterektomie. Cvičení může také pomoci emocionální pohodě. Cvičení pro zotavení po hysterektomii není nikdy zaměřeno na úbytek hmotnosti. Vhodné cvičení je součástí holistického přístupu k péči o své tělo, který zahrnuje vyhýbání se zbytečnému nárůstu hmotnosti po hysterektomii.

Bezpečné a zdravé cvičení po hysterektomii se obvykle skládá z:

  • Pokračování ve cvičeních poskytovaných v nemocnici, včetně: hlubokého dýchání, tréninku krevního oběhu a cvičení mobility na lůžku.
  • Pravidelná rychlá chůze po dobu prvních 6-8 týdnů po operaci podle pokynů vašeho lékaře.
  • Když dostanete lékařský souhlas, abyste po hysterektomii znovu zahájili všeobecné fitness cvičení, pak mohou být tréninky postupně zaměřeny více na hubnutí.

Zdroj: Tloustnutí po hysterektomii

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,jmenuji se Tereza a je mi 15 let.Moje máma mi chce nechat ,,píchnout´´ Silgard očkování proti rakovině děložního čípku,ale já jsem už měla pohlavní styk s mím přítelem.Myslíte že mi tato injekce může ještě pomoct?A že to má vůbec cenu si tu injekci koupit a nechat píchhnout?Nechci totiž mámě říkat že jsem už měla pohlavní styk a tak se bojím.Prosím napište mi na můj e-mail s pozdravem Tereza

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Co je to gardnerella vaginalis

Gardnerella vaginalis patří mezi poměrně časté vaginální infekce s dominantně (nikoliv výhradně) sexuálním transferem. Gardnerella není vyloženě infekce, spíše jde o takzvanou dysmikrobii, často při současném nedostatku laktobacilů. Tato dysmikrobie se projevuje spíše zapáchajícím výtokem připomínajícím zápach rybiny. U problému je důležité upravit pH poševního prostředí a obnovit laktobacilovou populaci. Také je vhodné mít pohlavní styk s kondomem či přerušovaný styk, protože sperma má zásaditou povahu a negativně narušuje přirozené kyselé prostředí v pochvě.

Zdroj: Gardnerella vaginalis

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míša.

Dobrý den, je prvada, že během vakcinace - t.j. 6 měsíců - dívka nemůže mít pohlavní styk? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kim.

ahoj miso, je to proto, aby si nahodou ten virus v behem vakcinace nechytla, to pak se ockujes zbytecne. takze odpoved ano - pouze s prezervativem :-)

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Získejte emocionální podporu

Kontakt s přáteli a rodinou vám může poskytnout emocionální podporu a společnost, zvláště pokud se cítíte trochu špatně. Přátelé a rodina budou pokračovat ve svém rušném životě a nemusí vždy rozumět tomu, jak se cítíte po hysterektomii. Kontakt s přáteli možná stojí za to plánovat až týden po operaci, až se budete cítit dostatečně dobře. Prospěšné může být zvednout telefon a popovídat si nebo zorganizovat krátký výlet, když se budete cítit dostatečně dobře.

Zdroj: Tloustnutí po hysterektomii

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Dobrý den.... mám za sebou první davku a ted někdy budu mít druhou... můžu mít se svym klukem pohlavní styk??? předem děkuju za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naty.

já myslím že můžeš, ale když seš panna nevím jak to je! Pá

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Jak se chránit před pohlavně přenosnými chorobami?

Zde jsou uvedeny některé kroky, které můžete podniknout, abyste se chránila před pohlavně přenosnými chorobami.

  • Omezte počet sexuálních partnerů. Čím více partnerů máte, tím větší je pravděpodobnost nákazy pohlavně přenosnými chorobami.
  • Používejte kondom při každém pohlavním styku.
  • Mějte pohlavní styk s jednou osobou.
  • Vybírejte si sexuální partnery s opatrností.
  • Měla byste znát příznaky pohlavních chorob.
  • Před pohlavním stykem neužívejte drogy ani alkohol, protože nemusí dojít k bezpečnému pohlavnímu styku.

Zdroj: Sex a menopauza

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PŘI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.

Dobrý den. S přítelem jsem měla pohlavní styk v době menstruace. Při sexu došlo k úniku spermií. Je možné, že mohu otěhotnět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V době menstruace je vajíčko vypuzeno z dělohy a dostává se ven z těla. Čím déle od prvních příznaků menstruace, tím je menší šance na jeho oplození. Sama tedy zjistěte, jak dlouho od začátku menstruace došlo k po hlavnímu styku, a podle toho si odpovězte na svou otázku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex při menstruaci

Následky po odstranění dělohy

Žena má po operaci dočasně ztížený odchod moči, dočasně se rovněž zhorší průchodnost střev, operační rána může otéct, v případě větších krevních ztrát se podává infuze.

Při operaci, která byla prováděna vaginální cestou, se musí asi měsíc po operaci dodržovat zvýšená hygiena. Dva až tři měsíce po operaci by žena neměla zvedat těžká břemena. Absence pohlavního styku by měla trvat 4–6 týdnů po operaci. V případě odstranění vaječníků se doporučuje hormonální substituce.

Pokud žena podstoupila jednoduchou hysterektomii, to znamená, že jí byla chirurgicky odstraněna pouze děloha, už nikdy nebude menstruovat a nemůže otěhotnět. Její hormonální stav je beze změny – hormonální funkce vaječníků nejsou operací narušeny a budou postupně vyhasínat, tak jako v případě, že by žena operována nebyla. Pohlavní život není operací ovlivněn.

Pokud proběhla hysterektomie totální, tedy odnětí dělohy i vaječníků, žena také nemenstruuje a nemůže otěhotnět. Vyoperování vaječníků však způsobí náhlý pokles ženských pohlavních hormonů, což má za následek (zejména u mladších žen, kde byly vaječníky ještě plně funkční) nástup přechodových příznaků jako návaly horka, pocení, bušení srdce, bolesti hlavy, poruchy spánku, změny nálady a jiné. Proto se (pokud není kontraindikace) co nejdříve nasazuje takzvaná hormonální substituční léčba.

Samotné odstranění dělohy nemá vliv na pohlavní styk. Je ukončena možnost mít děti a menstruaci. Děložní hrdlo nemá žádnou funkci při pohlavním styku. Pochva je po hysterektomii dostatečně dlouhá a její směr je nezměněn. Hlavní místa, která jsou zodpovědná za vnímání pohlavního styku, jsou klitoris, poševní stěny a svaly pánevního dna. Při provedení hysterektomie nejsou tyto struktury narušeny.

Pokud jsou při operaci odstraněny i vaječníky, žena ztrácí touhu po pohlavním styku a snižují se lubrikační vlastnosti pochvy. Při léčbě pohlavními hormony se tento stav upravuje.

A jak dlouho trvá operace odstranění dělohy? To záleží na typu operace, viz výše. U této diagnózy je možné využít lázeňskou léčbu. Můžete tedy po operaci dělohy požádat lékaře o lázně, a to do dvou let po ukončení léčby, přičemž by zde měl být nárok na tři týdny komplexní lázeňské péče – ubytování i lázeňské procedury by měla hradit zdravotní pojišťovna. Návrh na ni musí napsat váš praktický lékař – vesměs na základě doporučení ošetřujícího lékaře (gynekologa). Již v návrhu se uvádí lázně, které preferujete, i lázně náhradní, a to, zda požadujete jednolůžkový pokoj. Návrh na lázeňskou péči schvaluje revizní lékař, na to má pojišťovna maximálně 30 dnů od podání návrhu, pak od ní dostanete zprávu, kterým lázním byl návrh postoupen. Do lázní se nastupuje nejpozději tři měsíce od podání návrhu. Vhodné jsou Františkovy Lázně.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Vytvořte si zdravý denní režim

Až se budete cítit dostatečně dobře, zkuste si naplánovat a zavést jednoduchý domácí režim. Mít určitou formu rutiny může pomoci vyhnout se nudě a přejídání.

Vaše rutina může být obecnou představou o pořadí vašich denních činností od sprchování, jídla, domácího cvičení a odpočinku. Buďte flexibilní ve své rutině, protože nastanou dny, kdy se budete cítit unavení a budete potřebovat více odpočinku než obvykle.

Naplánujte si denní aktivity

Naplánujte si různé vhodné aktivity pro vaše brzké uzdravení. Mít připravené některé základní odpočinkové aktivity vám může pomoci zůstat zaneprázdněná a vyhnout se nárůstu hmotnosti po hysterektomii a umožní vám odpočívat a zotavit se. Zde je výčet oblíbených odpočinkových aktivit:

  • Čtení (navštivte místní knihovnu před operací nebo se zásobte časopisy, které ráda čtete);
  • Sledování filmů;
  • Poslech hudby;
  • Vyšívání / lehké šití;
  • Posezení na zahradě;
  • Uspořádání fotografií;
  • Luštění křížovky nebo puzzle.

Zdroj: Tloustnutí po hysterektomii

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miranda.

No já jsem měla již pohlavní styk. Co se může stát? bude to nějak negativně fungovat na tu vakcinu???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

holky jste vsechny uplne mimo... bud jste tak hloupi nebo vas doktor..... kterj vam mel rict ze rozhodne muzete...... a jestli si davat pozor no to byste meli porad a ne jen pred ockovanim :-)

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Pohlavní choroby fotografie

Několik fotografií, na kterých jsou vidět pohlavně přenosné choroby, jsou tady: pohlavní choroby foto.

Zdroj: Sexuálně přenosné choroby

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO TRVÁ UHNÍZDĚNÍ VAJÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobry vecer,mam dotaz 1.2 jsem mela posledni ms mam pravidelnou po 28 dnech test jsem delala 3.3 .2018 a u gynekologa jsem byla 8.3.2018 nebilo nic moc videt rekla mi ze tehotna jsem priblizne 10 dni kdy tedy doslo k oplodneni predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pohlavní styk, který vedl k oplodnění proběhl mezi 25 až 28 únorem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Reprodukční systém ženy

Reprodukční systém ženy patří do rozmnožovací soustavy, což je soustava orgánů, která slouží k rozmnožování. Jejím úkolem je zajištění vzniku pohlavních buněk (gamet) a přenosu jejich dědičné informace na potomky. Zpravidla rozlišujeme samičí rozmnožovací soustavu a samčí rozmnožovací soustavu, což je anatomie ženského těla v podobě ženských pohlavních orgánů.

Ženskou pohlavní soustavou se zabývá medicínský obor zvaný gynekologie. Ženské pohlavní orgány se dle místa uložení dělí na zevní a vnitřní.

Anatomie ženských orgánů:

  • vnitřní ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina interna): vaječník (ovarium) – párová pohlavní žláza, Skeneho žlázy, Bartholiniho žláza
  • vývodné cesty pohlavní: vejcovod (tuba uterina), děloha (uterus), děložní hrdlo, pochva (vagina)
  • vnější ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina externa) / zevní pohlavní orgány: vulva, malé pysky (labia minora), velké pysky (labia majora), poštěváček (clitoris)

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Gardnerella vaginalis léčba

Po řadu let byla metodou volby perorální či vaginální léčba metronidazolem. Infekce Gardnerellou mohou být skutečně úporné, v některých případech pomáhá dlouhodobá léčba Entizolem perorálně v minimální dávce a dlouhodobé podávání vaginálních krémů s vitamínem C. Důsledná sexuální hygiena a pohlavní styk chráněný kondomem je dalším důležitým opatřením. Pomoci může i dlouhodobé podávání preparátů systémové enzymoterapie: Phlogenzym, Wobenzym. K léčbě Gardnerelly vaginalis se také užívá inovovaný preparát Klion D 100: vaginální tablety v dávce 1x1 tbl.; zavádějí se na noc. Preparát obsahuje 100 mg metronidazolu a 100 mg antimykotika mikonazolnitrátu v 1 vaginální tabletě. Tato ojedinělá kombinace se jeví pro léčbu vaginózy jako velmi výhodná. Nález se kultivačně ověřuje, a to i tehdy, pokud se zahajuje terapie na základě aminového testu, pH a nativního preparátu. Léčba tímto preparátem je dána výbornou snášenlivostí a rozpustností vaginální tablety, a také jednoduchou aplikací. Další předností je nízká cena produktu.

Zdroj: Gardnerella vaginalis

Jak zvýšit intimitu s partnerem během menopauzy?

Během menopauzy může dojít k poklesu vašeho sexuálního života, v tomto období vám může pomoci právě poradenství, které poskytuje „návody“, jak vytrvat s partnerem v intimním vztahu. Láska a náklonnost může být vyjádřena i bez pohlavního styku. Užívejte si společný čas s partnerem, doporučují se procházky, večeře při svíčkách.

Chcete-li zlepšit svou fyzickou intimitu, zkuste následující tipy:

  • Zjišťujte si informace nejen o tělesné anatomii, sexuálních funkcích, změnách, které jsou spojené se stárnutím, ale i o sexuálním chování a reakcích. To vám pomůže překonat obavy ze selhání.
  • Zvyšte stimulaci pomocí erotických materiálů (video nebo časopisy), masturbace a změn sexuální rutiny.
  • Rozptýlení a technika zvyšují relaxaci a odstraňují úzkost. Tyto přístupy zahrnují erotické a neerotické fantazie. Zejména se jedná o cvičení pomocí pohlavního styku, hudby, videa nebo televize.
  • Praxe nekoitálního chování jako smyslné masáže. Nekoitální chování stimuluje fyzickou činnost, která neobsahuje pohlavní styk. Tyto činnosti se užívají k podpoře jistoty a posilují komunikaci mezi partnery.
  • Minimalizaci bolesti lze většinou ovlivnit sexuální pozicí umožňující ovládání hloubky průniku. Velmi užitečná je teplá koupel s vaginálními mazivy, která pomáhají ke snížení bolesti během tření. Pro relaxaci postačí jen samotná teplá koupel.
  • Komunikujte se svým partnerem o tom, co je pohodlné a co ne.

Zdroj: Sex a menopauza

Odstranění dělohy

Hysterektomie je chirurgické odstranění dělohy. Při hysterektomii se často odstraňuje i děložní čípek, vaječníky, vejcovody a okolní struktury. Žena po hysterektomii nemá menstruaci a nemůže otěhotnět.

Hysterektomie je chirurgický zákrok, který s sebou nese určitý přínos, ale i rizika. Má vliv zejména na hormonální rovnováhu, proto se tento zákrok indikuje jako poslední možnost.

Důvody odstranění:

  • tvorba nezhoubných nádorů – myomů, které nelze odstranit jednotlivě (myomy nejčastěji způsobují silné, nepravidelné krvácení, které nereaguje na léčbu);
  • onemocnění děložní sliznice, například polypy, přednádorové změny, počáteční stadia rakoviny;
  • zhoubný nádor dělohy nebo těla dělohy;
  • změny na děložním čípku (takzvaná dysplazie) a časná stadia rakoviny děložního čípku;
  • endometrióza, při níž se částečky endometria nacházejí mimo dutinu děložní; lokalizace těchto částeček nemusí být omezena jen na oblast pánve ženy, ale může se vyskytovat kromě srdečního svalu a sleziny prakticky kdekoli;
  • adenomyóza – stav, kdy povrchová výstelka dutiny děložní roste do svaloviny dělohy (více informací k této problematice najdete v článku Adenomyóza);
  • poranění dělohy;
  • závažné komplikace v porodnictví (například neutišitelné krvácení po porodu, prasknutí dělohy, vrostlá placenta);
  • chronická pánevní bolest;
  • vaginální krvácení (při krvácení je důležité zjistit příčinu vaginálního krvácení, jednou z nich může být rakovina);
  • srůsty v dutině břišní.

Typy hysterektomie:

  • radikální hysterektomie – při této operaci se odstraní celá děloha, děložní čípek, pochva a závěsný aparát dělohy. Radikální hysterektomie se nejčastěji provádí kvůli rakovině. Obvykle se odstraňují i vaječníky a vejcovody.
  • celková hysterektomie – úplné odstranění dělohy a čípku. Vaječníky nemusí být odstraněny.
  • subtotální hysterektomie – odstraní se děloha, ale krček se ponechává.

Prolaps dělohy je to stav, kdy se děloha propadne do pochvy. Prolaps dělohy vede k močovým a střevním potížím.

Hysterektomie se provádí několika způsoby. Nejstarší technikou je abdominální (břišní) hysterektomie. K dalším technikám patří vaginální nebo laparoskopická hysterektomie.

Abdominální hysterektomie

Do břišní dutiny se přistupuje pomocí klasického (obvykle příčného) řezu v podbřišku. Operace je rutinní, kratší a méně náročná na techniku. Nevýhodou je pak nápadná, několik centimetrů dlouhá jizva, obvykle nešťastně umístěná nad hranicí pubického ochlupení. Také doba hojení je oproti modernějším metodám delší. Tato technika však umožňuje lékařům lepší přístup k reprodukčním orgánům a obvykle se provádí při radikální hysterektomii. Rekonvalescence po odstranění dělohy a vaječníků je přibližně 4–6 týdnů.

Vaginální hysterektomie

Vaginální hysterektomie používá přístup přes pochvu. Výhodou je naprostá absence viditelných jizev. Nevýhodou nutnost dostatečně prostorné pochvy (ideální, pokud měla pacientka děti). Operace má méně komplikací, žena po operaci stráví kratší dobu v nemocnici a rána se hojí rychleji než při abdominální hysterektomii. Operace se nejčastěji provádí při prolapsu dělohy, malé děloze nebo při změnách na děložním čípku.

Laparoskopická hysterektomie

Do břišní dutiny se přistupuje pouze malým řezem u pupku a dvěma pomocnými na podbřišku. Výsledné jizvy jsou poměrně nenápadné. Nevýhodou je náročnější a delší zákrok. Laparoskopie je vlastně pohled do dutiny břišní, kdy se dutina nafoukne oxidem uhličitým, aby se oddálila břišní stěna od břišních orgánů. Dalším krokem je zavedení laparoskopické techniky do zvětšeného prostoru.

Laparoskopicky asistovaná vaginální hysterektomie

Laparoskopicky asistovaná vaginální hysterektomie patří k moderním operačním postupům. Tato operace je kombinací laparoskopie a vaginální operace. Operace má dvě části:

  • první část – uvolnění dělohy ze závěsných aparátů (provádí se laparoskopicky);
  • druhá část – podvázání cév dělohy a vyjmutí dělohy (provádí se přes pochvu).

Ooforektomie je chirurgické odstranění vaječníků a adnexektomie je odstranění vaječníků a vejcovodů.

Ženská operace dělohy video

Zde jsou videa s hysterektomií dělohy provedenou laparoskopicky, abdominálně a vaginálně: ženská operace dělohy video.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Hymen

Kde je umístěna panenská blána? Mnoho lidí žije v bludu, že panenská blána je součástí pochvy. Nikoli, jde o součást vulvy, tedy zevních ženských pohlavních orgánů. To znamená, že se de facto nachází mimo vaginu. Co se stane po jejím protržení, si představíme nejlépe, když protrhneme papírový kapesník – prostě se v něm udělá díra, ale kapesník sám nezmizí ani se nerozpustí. Blána se jednoduše oddělí a stane se okrajovou součástí vchodu do pochvy.

Pojmem panenská blána se označuje slizniční řasa, která u mladých dívek částečně uzavírá vchod do pochvy. V této bláně jsou zpravidla různé otvory, díky nimž může odtékat menstruační krev. Při prvním pohlavním styku se panenská roztrhne na několik cípů. Toto protržení (deflorace) obvykle provází mírné krvácení. Panenská blána je poměrně slabá a k jejímu odstranění nemusí dojít pouze při pohlavním styku. Deflorace může být způsobena například i masturbací nebo sportem.

Sexuální aktivita obvykle panenskou blánu naruší, její přítomnost byla ve společnostech, kde se panenství cení, pokládána za jeho důkaz. Nicméně panenská blána není dokonalým důkazem panenství, protože může být protržena při masturbaci, manipulaci s tamponem nebo nesexuální aktivitou (třeba při cvičení), aniž by žena měla pohlavní styk. Na druhou stranu je možné i to, že žena s neporušenou panenskou blánou už pohlavní styk měla.

Během časných stadií vývoje plodu žádný otvor do pochvy ani neexistuje. Tenká tkáň, která pochvu ukrývá, se obvykle před narozením částečně rozdělí a vytvoří panenskou blánu s jedním nebo několika otvory, které umožňují menstruaci. V pubertě se vlivem hormonu estrogenu panenská blána stává velmi pružnou. Díky tomu je obvykle možné používat tampony, aniž by se žena o svou panenskou blánu musela bát.

Biologickým účelem panenské blány je pravděpodobně alespoň částečné zamezení vniknutí infekce do těla skrze pohlavní orgány. Velikost a tvar otvorů panenské blány je u každé ženy jiný, tudíž vzdálenost a velikost nelze přesně určit.

A jak jednoduše odpovědět na otázku náctiletých: „Jak poznám, že už nejsem pana?“ Jednoduše: „Pokud jsi měla pohlavní styk, panna nejsi, pokud neměla, tak jsi.“

Typy panenských blan:

  • kruhová – blána tvoří prstenec okolo poševního otvoru;
  • přepažená – blána tvoří jeden nebo více pásů napříč poševním otvorem;
  • dírkovaná – blána překrývá celý poševní otvor, ale obsahuje několik dírek;
  • po porodu – blána zcela chybí, zbyly z ní pouze masité zbytky po obvodu poševního otvoru;
  • fimbriatus – ztluštělá blána, která vzniká nadměrným působením estrogenů;
  • annularis – základní prstenčitá blána s různě prostorným otvorem;
  • semilunaris – blána připomínající svým vzhledem semilunární chlopně cév.

Hymenotomie

Některé ženy se narodí bez panenské blány, jiným panenská blána zcela uzavírá poševní otvor, takže je nutné ji jednoduchým řezem chirurgicky narušit. Panenská blána může být i docela silná, takže ženy mohou požádat gynekologa, aby ji protrhl, a zabránil tak bolesti během pohlavního styku. Tomuto zákroku se říká „hymenotomie“. Ženy však také mohou požadovat chirurgickou opravu panenské blány, aby mohly předstírat panenství. I z tohoto důvodu nemůže být přítomnost nebo nepřítomnost hymenu důkazem zachovaného nebo ztraceného panenství.

Hymenoplastika

Hymenoplastika je operace, která obnovuje hymen, tedy panenskou blánu.

Zde je detailní foto.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP