Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

POTRAVINY SE ZINKEM

OBSAH

V čem najdeme zinek?

Nyní se podrobně podíváme na to, které potraviny obsahují zinek, jsou to zejména játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice. Rostlinné potraviny, které nejvíce obsahují zinek jsou celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena. Vzhledem k tomu, že množství přijímaného zinku, obsaženého v živočišné potravě značně převyšuje objem zinku, který může být získán z rostlinné potravy, je důležité, aby přísní vegetariáni dbali o dodatečný dostatečný příjem zinku především v případě těhotných žen, kde je doporučovaná dávka zinku na vysoké úrovni kolem 25mg Zn za den, což lze dosáhnout zařazením vhodného potravinového doplňku s obsahem zinku. Nejlepší doba pro příjem zinku je večer, před spaním. Osvědčený přípravek, který spolu se zinkem obsahuje ještě hořčík a vitamín B6 se jmenuje ZMA a produkuje ho firma Aminostar. Tento přípravek výborně přes noc regeneruje naše tělo díky obsahu hořčíku a podpoří výborný hluboký a ulevující spánek.

Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Dobrý den,

chci se zeptat - udělaly se mi u kořene penisu malé svědivé pupínky.
Mohly by to být bradavičky???
Jsem své nynější přítelkyni věrný takže nechápu jak a kde jsem k nim přišel....:(

Díky za odpověď.
Luděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Předávkování zinkem

Stejně jako předávkování selenem je i předávkování zinkem velmi vzácné a dochází k němu až při dlouhodobém zvýšeném příjmu. Pak se projevuje poruchami metabolismu a trávení, poruchami chudokrevnosti, pocity nevolnosti a závratí. Člověk předávkování zinkem může také „pocítit“ kovovou chuť na jazyku.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem TRNUTÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka .

dobrý den mám už skoro rok problém s tímto mi často v noci Brní nebo znecitlivění ruce.. Přes den i nohy když dyl sedím nebo jsme v jedné pozici.. Když ležím na boku z necítili se mi i bok... Často mívám i křeč různé po těle je to příznak toho ze mi chybí Magnesium? V rodině máme Tetanii ale neví zda to a tím souvisí a jdem už dva roky po operaci císařem. Mam to konzultovat s lékařem nebo stacinkouoit magnesium? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Magnesium je na tyto problémy dobré, obzvláště společně se zinkem a vitamínem B6, ale zde bude vhodnější konzultace s lékařem. Možná i s vícero. Prvně bych začal u neurologa, pak ortoped a také kardiolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trnutí končetin

Turecká kuchyně

Vybírejte si libové maso s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Turecká kuchyně představuje vhodný návod, jak naložit se zinkem a minerály, které podporují kožní pevnost. Dobré je i pečené nebo uzené krůtí maso, ale vyhněte se aromatizovanému krocanovi, který obsahuje nevhodné přísady. Krocana můžete jíst na různé způsoby, buď v sendvičích, nebo jako hlavní jídlo.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Poradna

V naší poradně s názvem HOŘČÍK A VÁPNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav Sarvaš.

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že vápník zabraňuje vstřebání hořčíku anebo naopak.
Děkuji za odpověď
R.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vápník se užívá ráno hned po snídani v množství 300 až 600 mg - podle postavy. Vápník je vhodné užívat společně s vitamínem d3 - v množství několik stovek UI. Večer se pak užívá hořčík 500 mg společně se zinkem 10 mg a vitamíny b komplex jedna tableta. Během dne dostatečně pijte. Takto docílíte nejlepších účinků všech uvedených minerálů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hořčík a vápník

Cena

Zde je cena kombinovaného produktu se selenem a zinkem.

Zdroj: Selen a zinek

Diskuze

V diskuzi PES ČÍVÁVÁ POPIS A POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Vaněk.

Mám stěně čívavu 7měsícu nevim jaké potraviny jsou pro něj nejlepší již jsem vyskoušel nekolik chřupek i kapsiček ale vetšínou mu nic nechutna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, mám doma také čivavu, fenečku, v březnu jí budou 3 roky. Ta moje čivava je dost vybíravá, nejraději má jídlo vařené, hustou polévku, např. masíčko (kuřecí, hovězí, vepřové.) se zeleninou, vajíčko - stačí 1/2 na den , rýži, nudle, oves.vločky, brambůrek. Ale i tak mám doma granulky, pro malé plemena, některé jsou přímo pro čivavy. Nad kapsíčkama, paštičkama, atd. ohrnovala nos, čichla a odešla, radějí hladověla. Jinak když si najdete web.stránky , která je věnovaná čivavám, tam je o tomto plemenu úplně všechno, také jsem zpočátku nevěděla co s tím malým štěnětem, byl to dárek, pro mě ten nejkrásnější.

Zdroj: diskuze Pes čívává popis a potraviny

Velmi jang potraviny

Mezi velmi jang potraviny patří drůbež, obojživelníci, mušle, červené rybí maso, jako je tuňák, losos, mečoun.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.

Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna a zakázané potraviny

Slabě jin potraviny

Mezi slabě jin potraviny patří cibule, červená ředkvička, kořeny lotusu, květák, brokolice, růžičková kapusta, zelí, hořčice, pórek.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Velmi jin potraviny

Mezi velmi jin potraviny patří bílé pečivo, těstoviny, rajčata, brambory, lilek, grapefruity, banán, ananas, paprika, špenát, koření, med, javorový sirup, kešu oříšky, měkký sýr, jogurt, máslo.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY PRO ZDRAVÉ LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha juráčková.

Přátelé potřebuji radu co dělat pro ledviny v zimě,je prý dobré teplo a zahřivaci potraviny , a to jaké děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny pro zdravé ledviny

Slabě jang potraviny

Mezi slabě jang potraviny patří zrna v přírodním, neupraveném stavu: rýže, ječmen, proso, pšenice, oves, žito, pohanka, quinoa, teffová semínka, amarant, fazole azuki, mrkev, pastinák, ředkev setá.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ PUPÍNKY NA BŘIŠE,ZE ZAČÁTKU,TEĎ ČERVENOFIALOVÁ SKVRNA A SVĚDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Gebauerová.

Nejhorší večer a v noci se vzbudím že se škrabu.Pupinky jsem vyléčila propolisovou tinkturou.Na noc používám tekutý pudr.Ve dne potírám psím sádlem s kafrem.Trochu to pomohlo,ale teď se mi potíže vrátily a to tak,že mě svědí na žebrech pod prsy.Prosím pokud možno poradit,Děkují Gebauerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové projevy mohou souviset se zapářkou neboli opruzenina pod prsy. Na to obvykle pomůže tekutý pudr se zinkem. Také to může být zaviněno nerovnováhou uvnitř organizmu. Pokud je vám kolem 70 let, tak doporučuji tyto projevy nepodceňovat a nechat si udělat krevní rozbor, aby se vyloučilo závažné systémové onemocnění, které by se mohlo dále komplikovat, kdyby zůstalo neléčené. Raději konzultujte svůj stav s kožním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené pupínky na břiše,ze začátku,teď červenofialová skvrna a svědí

Průměrně jin potraviny

Mezi průměrně jin potraviny řadíme fazole, čočku, červenou čočku, kukuřici, celer, zelené fazole, houby, celozrnné nudle, tofu, tempeh, meruňky, melouny, hrozny, pomeranče, mandarinky, citrony, mandle, vlašské ořechy, rýžový sirup, ječmenový slad.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jáhly patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů jáhel vyprodukuje 62 mg kyseliny močové. Potraviny do 100 mg kyseliny močové jsou při dně optimální a je možné je normálně konzumovat, tedy i jáhly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně

Extrémně jang potraviny

Mezi extrémně jang potraviny patří surová stolní sůl, léky, barbituráty, steroidy, sedativa, vepřové maso, hovězí maso, vejce, tvrdé slané sýry.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny s obsahem železa

Potraviny čínské medicíny

Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Průměrně jang potraviny

K průměrně jang potravinám se řadí bílé rybí maso, jako je platýs, pstruh, dále celozrnná mouka v chlebu nebo housce, mořská sůl, miso, sójová omáčka používaná při vaření.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Praktický význam odvodňování

Přírodní diuretika pomohou s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin a toxinů z těla.

Zdroj: Močopudné potraviny

Potraviny s vitamínem A

Vitamín A je užitečný pro zdravý vzhled pokožky. Nízkotučné mléčné výrobky, např. jogurt, jsou těmi nejlepšími potravinami, jak získat vitamín A. Jogurt totiž navíc obsahuje acidophilus, což je bakterie, která podporuje střevní zdraví. A zdravý trávicí systém je předpokladem zdravé kůže.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť

Rizika z předávkování

Výskyt selenu se zjišťuje laboratorními metodami, konkrétně atomovou absorpční spektrofotometrií. Dále můžeme vyšetřovat i jeho hladinu v séru. Předávkování selenem a následná toxicita je vzácná. Předávkování se projevuje česnekovým zápachem potu a z úst, vypadáváním vlasů a nehtů, kožními puchýřky, poškozením zubů.

Předávkování zinkem je poměrně vzácné, projeví se především tehdy, pokud nedodržíme stanovené denní dávkování a budeme užívat značně vyšší dávky, než je doporučeno. Pokud dlouhodobě užíváte dávky vyšší než 100 mg, můžete pociťovat závratě, nevolnost přecházející do zvracení a průjem. Nadbytek zinku se také projeví poruchami imunity a snížením hladiny prospěšného cholesterolu na úkor hladiny cholesterolu škodlivého. Největším nebezpečím souvisejícím s dlouhodobými vysokými dávkami zinku je vznikající chudokrevnost, která vzniká v důsledku snížení vstřebávání ostatních důležitých stopových minerálů. Dále pak poruchy trávení a vážné poruchy metabolismu cukrů.

Zdroj: Selen a zinek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP