Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

PŘÍZNAKY VYRÁŽKY Z VÍŘIVKY

OBSAH

Vyrážka nebo folikulitida

Vyrážka je výsev kožních projevů, jenž může být příznakem kožních, infekčních nebo i jiných chorob. Vyrážka vzniká také často jako alergická reakce, a to buďto po požití potraviny obsahující alergen, na nějž je dotyčná osoba citlivá (potravinové alergie), nebo po požití léku (lékové alergie), nebo po kontaktu pokožky s alergenem (zvířecí srst, některé rostliny apod.). Vyrážka na sliznicích (nejčastěji v dutině ústní), která exantém často doprovází, se označuje jako enantém (enanthema) neboli vyrážka vnitřní, vyrážka puchýřnatá jako hydroa.

Folikulitida nastane, když se vlasové folikuly nakazí, původcem je často Staphylococcus aureus nebo jiné bakterie. Některé variace folikulitidy jsou také známé jako vyrážky z vířivky nebo svědění po holení. Závažné infekce mohou způsobit trvalou ztrátu vlasů a jizvy, a dokonce i mírné folliculitis mohou být velmi nepříjemné a dosti potrápit. Infekce se obvykle objeví jako malé pupínky kolem jednoho nebo více vlasových folikulů – drobných kapes, z nichž vyrůstá každý vlas. Většina případů folikulitidy je povrchních, ale mohou svědit, a občas jsou bolestivé. Povrchní folliculitis často mizí po několika dnech sama, ale hluboká nebo opakující se folliculitis bude potřebovat lékařské ošetření. Příznaky a symptomy folikulitidy se liší v závislosti na typu infekce.

Zde se můžete podívat, jak vypadá vyrážka na bradě.

Zde se můžete podívat, jak vypadá folikulitida na bradě.

Zdroj: Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT KŮŽE V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o radu nebo zkušenost. Prodělala jsem pásový opar v obličeji. Je to už rok a od té doby mám stále vyrážky na čele v obočí a u kořene nosu. Nikdy předtím jsem na vyrážky jakéhokoliv druhu netrpěla. Nevím, jak se toho zbavit. Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tnt.

Pomuze hliva ustricna. Brat cca ctvrt roku

Zdroj: diskuze Zánět kůže v obličeji

Příznaky vyrážky

Symptomy a příznaky vyrážky z vířivky se mohou lišit v závislosti na druhu nákazy.

Povrchovou folikulitidu mohou způsobit malé červené rány v klastrech, které se vytvářejí okolo vlasových folikulů.

Hluboká folikulitida je vyrážka, která začíná hluboko v kůži kolem folikulu a trápí celý vlasový folikul.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA OPRUZENINY KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beata.

Ako liečiť kožné vyrážky, aleno svrab. Kde sa dá kúpiť sprej Spregal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kožní vyrážky jsou velmi časté a jejich příčin je opravdu mnoho. Pro úspěšnou léčbu kožní vyrážky je potřeba nejdříve určit o jaký druh vyrážky jde a co ji způsobuje, teprve pak může být její léčba účinná a rychlá.

Sprej Spregal se v zahraničí používá k léčbě svrabu. Sprej Spregal obsahuje dvě účinné látky Esdepallethrine a Piperonylbutoxid. V rámci EU je k dostání pouze v Řecku a nebo v Litvě. Také jde sehnat ve Francii, ale tam se to jmenuje Para Special Poux a nebo na Maltě, kde se to jmenuje Para. V České ani Slovenské republice sprej Spregal zatím k dostání není.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www granulox sprej lekarny

Vyrážka z vířivky foto

Zde můžete vidět, jak vypadá vyrážka z vířivky.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Vyrážka z vířivky foto

Zde můžete vidět, jak vypadá vyrážka z vířivky.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dášena.

Jak se dívám na ty příznaky, tam mám pocit, že mám taky červy. Lidi, vy tomu vážně věříte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva K.

Jak říkám, moje kamarádka má velmi dobré zkušenosti. Je to jen dopněk stravy, takže ublížit svému tělu nemůžete. Proč to nezkusit s nepodpořit trochu jeho látkovou výměnu.

Zdroj: diskuze Příznaky

Příznaky vyrážky z vířivky

Symptomy a příznaky povrchové folikulitidy se mohou lišit v závislosti na druhu nákazy. Buď se jedná o červené, malé rány v klastrech, které se objevují kolem vlasových folikulů. Nebo jde o puchýře zaplněné hnisem, které po tlaku praskají a svědí. V okolí ložiska se objevuje zčervenání až zanícení okolní kůže.

Hluboká folikulitida je pak vyrážka, která začíná hluboko v kůži kolem folikulu a trápí celkový vlasový folikul. Symptomy a příznaky zahrnují: značný otok, bolest, zhnisané puchýře, po rozsáhlé infekci se mohou tvořit jizvy.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Diskuze

V diskuzi JAK RYCHLE SE ŠÍŘÍ SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den. Udělalo se mi několik ohnisek vyrážky po těle, vypadá to na svrab (zdvojené pupínky, svědění atd), i když ne v místech typických pro svrab. Mám to na rameni, v oblasti kostrče a na podbřišku, také na jednom kotníku. Teď je víkend, ihned v pondělí se chystám k lékaři. Některé vyrážky už mám delší dobu a nenapadlo mne, že by to mohl být svrab, protože se to nešíří moc rychle. Nevíte někdo, jak rychle se svrab po těle rozšiřuje? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak rychle se šíří svrab?

Léčba vyrážky z vířivky

Případy folikulitidy, které jsou mírné, se obejdou bez léčby. Pokud se infekce nelepší a často se opakuje nebo dochází k šíření infekce, je důležité navštívit dermatologa nebo praktického lékaře. Je možné, že budete potřebovat fungicidní léky nebo antibiotika, které pomáhají vyléčit tuto infekci. Antibiotikum, které se běžně používá na tento druh infekce, je orální ciprofloxacin. Toto antibiotikum se však používá pouze v případech, které jsou závažné.

Domácí léčebné prostředky

Mezi domácí léčebné prostředky patří zředěný ocet, který se aplikuje na dvacet minut 2x až 4x denně. Dále se používá krém známý jako Silvadene, ten se aplikuje 2x denně.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENE SKVRNY NA KUŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

oběvilo se mi okolo krku zarudnuti s takovymi potničky a svědi to muže to souviset s leky na tlak? LOZAP 50 Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyrážka a svědění může být zaviněna lékem Lozap 50 od Zentivy. Výrobce to deklaruje v souhrnných informacích k tomuto léku a označuje to za vážný, ale vzácný nežádoucí účinek. Určitě bude vhodné navštívit lékaře, od kterého dostáváte předpis na tento lék a seznámit ho s průběhem vaší vyrážky. S návštěvou neotálejte, protože příznaky se mohou z nenadání objevit i v hrdle, kde dochází k otoku a k omezení možnosti dýchání, což vás může výrazně ohrozit na životě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červene skvrny na kuži

Vířivka

Každý den po celém světě nabízejí vířivky bezpečné a příjemné relaxační procedury pro miliony jedinců. Pokud jsou lázně dobře a pravidelně čištěné a dezinfikované, poskytují dobré prostředí pro každého. Teplá voda v lázních však bývá zdrojem výskytu bakterií, které mohou jedincům způsobit nemalé problémy. Teplá voda v lázních otevírá póry a umožňuje mikroorganismům vyvolat možnou infekci. Takto kontaminovanou vodu lze i vdechnout, pokud se v lázni používají trysky.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dášena.

To máte pravdu. Tváří se to, že v tom jsou velmi zdravé látky, které nejpsíše nemohou ublížit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel SylvaK.

A hlavně příznaky, které tam jsou popsány, trápí čas od času všechny moje známe včetně mě. Takže jsem klidná :D

Zdroj: diskuze Příznaky

Úleva od svědivé vyrážky

Základem přírodní léčby svědivé vyrážky je zjištění příčiny. Existují různé metody léčby, od lokálního ošetření vyrážky až po systémovou terapii. Vhodné je používání esenciální olejů, zejména z levandule, heřmánku, čajovníku, měsíčku, meduňky, máty nebo tymiánu. Tyto oleje jsou obsaženy v krémech, mastích, tinkturách nebo koupelích. Některé z těchto bylin lze užívat perorálně ve formě kapslí.

Holistický přístup ve výživě doporučuje pro léčbu svědivé vyrážky acidobazickou rovnováhu. Dokonce i půst může mít pozitivní vliv na léčbu vyrážky. Součástí přírodní léčby svědivé vyrážky je i terapie pomocí moči, kterou lze používat externě, ale i interně. Aromaterapie a biorezonanční léčba jsou dalšími příklady alternativních způsobů léčby svědivé kožní vyrážky.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÉ BYLINKY NA PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAULINE.

A NA TY VYRÁŽKY NĚCO MÁTE?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel FP.

Pokud se vám dělají vyrážky tak asi něco s aloe, na ostatní flíčky mám alpine white krém od stejné značky :)

Zdroj: diskuze Vrásky

Svědivá vyrážka u dětí

Svědivé vyrážky mohou vypadat i jako shluky červených nebo fialových skvrn, pupínků nebo puchýřů na kůži, které se mohou objevit v kterémkoli věku kdekoli na těle. Mohou být místní nebo mohou postihnout celé tělo dítěte. Někdy jsou doprovázeny teplotou a svěděním, většinou bývají přechodné. Příčinou může být infekce, podráždění kůže, alergická reakce na jídlo, na léky, na rostliny nebo na kousnutí hmyzem.

Příznaky

Příznaky mohou být nejrůznější; některé vyrážky se projevují puchýři, u jiných se tvoří ploché, bezbarvé skvrny nebo drobné pupínky, ploché a vystupující skvrny nebo růžové až červené pupínky, které jsou typické pro kopřivku. Někdy se mohou tvořit otevřené boláky.

Co s tím dělat

Jakmile se podaří určit diagnózu, začne lékař řešit primární příčinu vyrážky, například infekci. K běžným lékům tlumícím příznaky vyrážky patří antihistaminika, která zmírňují svědění, a uklidňující masti nebo roztoky proti svědění a nepříjemným pocitům.

Obrázky

Takto vypadá svědivá vyrážka u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVĚDIVÉ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Neustále mě svědí a pálí oči. Také mi z nich pořád teče jako když brečim..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pálení očí nasvědčuje na alergickou reakci. Na to pomáhá oční roztok Zaditen, který je jen na předpis. Doporučuji nechat si oči prohlédnout očním lékařem a případně také udělat alergické testy na alergologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svědivé vyrážky

Nejčastější příčiny vyrážky u dětí

U novorozenců a kojenců: Polovinu všech novorozenců postihuje v prvních dnech života toxický erytém (neškodná vyrážka projevující se plochými červenými skvrnami nebo pupínky), který obvykle během jednoho nebo dvou týdnů zmizí. Příčina není známa. Mnoho dětí ve věku 4 až 15 měsíců trpí opruzeninami, které se tvoří na bříšku, v okolí genitálií a v záhybech kůže na hýždích a na stehnech. K dalším vyrážkám, které se běžně vyskytují u kojenců, patří zánět pokožky ve vlasové části hlavy a potničky.

Vyrážky způsobené infekcí: Vyrážky mohou ukazovat na infekci způsobenou virem, bakterií nebo plísní. Dětské virové infekce projevující se vyrážkou zahrnují plané neštovice, zarděnky, pátou nemoc, šestou nemoc a spalničky. K běžným bakteriálním infekcím vyvolávajícím vyrážku patří meningitida, spála a impetigo. Plísňové infekce projevující se vyrážkou zahrnují trichofytózu, pytiriázu a podobně.

Vyrážky způsobené alergií: Vyrážky mohou rovněž signalizovat alergickou reakci na jídlo, na léky nebo na rostliny (například škumpa jedovatá). Příkladem alergických vyrážek je kopřivka, atopická dermatitida nebo kontaktní dermatitida. Mohou je vyvolat i některé léky, například antibiotika a barbituráty.

Vyrážky po kousnutí hmyzem: Pokousání nebo zamoření hmyzem, jako jsou například vši, blechy nebo svrab, může také vyvolat vyrážku, stejně jako bodnutí od včely, vosy či moskytů.

Popis: Vždy se zjišťují charakteristické příznaky vyrážky, podle nichž je možné určit diagnózu. Záleží na vzhledu a místu vyrážky, zda se šíří, mění nebo svědí.

Léčba: K běžným lékům tlumícím příznaky vyrážky patří antihistaminika, která zmírňují svědění, a uklidňující masti nebo roztoky proti svědění a nepříjemným pocitům.

Zde můžete vidět různé druhy vyrážky u dětí.

Zdroj: Druhy vyrážek

Léčba bakteriálních infekčních chorob

Příčinou svědivé kožní vyrážky mohou být také bakteriální infekce, které jsou následně léčeny pomocí penicilínu nebo antibiotik. Antibiotika poskytují relativně vysokou efektivitu léčby a obvykle se užívají po dobu 10 nebo 14 dnů. Úspěch léčby se projeví brzy po dobrání antibiotik, kdy dojde ke zmizení vyrážky. Bakteriální infekční choroba je infekčním onemocněním, takže její léčení antibiotiky sice nevede k odstranění samotné infekce, ale účinně pomáhá k úlevě od příznaků.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Příznaky

Mezi příznaky vyrážky patří akné, ekzémy, lupénka nebo seboroická dermatitida. Spouštěcím mechanismem může být suché, chladné počasí, nebo naopak extrémně horké počasí (potničky) a emocionální stres, nervozita, frustrace.

Nesmíme zapomenout na to, že i nežádoucí účinky léků mohou způsobit vyrážku. Velmi vzácný a závažný je typ generalizované červené vyrážky, takzvané toxické epidermální nekrolýzy, která se objevuje po užití oxidu siřičitého. Toxická epidermální nekrolýza odděluje kůži, čímž způsobuje tvorbu tekutiny, což je projev totožný s reakcí na popálení. Užití některých léků může způsobit právě toxickou epidermální nekrolýzu.

Lékařské ošetření je závislé na projevujících se příznacích. Včasnou léčbu vyžaduje vyrážka, při níž dochází k dušnosti nebo vysokým horečkám, neléčená totiž může způsobit další problém, například závažnou alergickou reakci nebo infekci.

Zdroj: Vyrážka

Prevence

Prevencí se rozumí základní postupy, které mohou pomoci zabránit problémům, patří mezi ně například voda upravovaná pomocí filtru, který se připojí k rozvodu vody a poskytuje pravidelné doplňování čisté vody používané k hygieně. Další dobrou prevencí je používat místo koupelí v horké vaně sprchu. Sprcha je dobrou zábavou pro celou rodinu, zejména pro děti, a navíc ušetří množství použité vody. Rovněž se vyhýbejte použití lázně, pokud máte jakékoliv otevřené řezné rány nebo jiné rány. Vždy kontrolujte a udržujte prostory, jako jsou vířivky nebo bazény, ve kterých se používá chlor nebo brom, aby odpovídaly normám. Udržujte pH, které je důležité pro optimalizaci účinnosti jakéhokoliv dezinfekčního prostředku. Dbejte na dezinfekci přilehlého prostoru, kde by mohlo dojít k výskytu bakterií. Pravidelně čistěte filtr pomocí komerčně dostupných látek pro čištění a vyměňte filtr jednou ročně. Jedině čisté prostředí vám zajistí výbornou relaxaci bez přítomnosti bakterií.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Prevence

Prevencí se rozumí základní postupy, které mohou pomoci zabránit problémům, patří mezi ně: voda upravená pomocí filtru, který se připojí k rozvodu vody a poskytuje tak pravidelné doplňování čisté vody používané k hygieně. Další dobrou prevencí je před koupelí v horké vaně používat sprchu. Sprcha představuje dobrou zábavou pro celou rodinu, zejména pro děti, a navíc ušetří množství použité vody. Vyhněte se použití lázně zvláště v případě, že máte jakékoliv otevřené řezné rány nebo jiné oděrky. Vždy kontrolujte a udržujte prostory, jako jsou vířivky nebo bazény, ve kterých se používá chlor nebo brom, aby odpovídaly normám. Udržujte pH, které je důležité pro optimalizaci účinnosti jakéhokoliv dezinfekčního prostředku. Dbejte na dezinfekci přilehlého prostoru, kde by mohlo dojít k výskytu bakterií. Pravidelně čistěte filtr pomocí komerčně dostupných látek pro čištění vody a vyměňujte filtr jednou ročně. Jedině čisté prostředí vám zajistí výbornou relaxaci bez přítomnosti bakterií.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Vyrážka u kojence

Kožní vyrážky se objevují u dětí z několika důvodů. Některé je potřeba léčit, jiné samy odezní.

Možné příčiny:

  • reakce na nový prací prášek nebo kosmetický přípravek;
  • reakce na jídlo a příkrmy (jahody, rajčata, ořechy, ...), u kojených dětí reakce na jídlo, které snědla maminka;
  • toxický erytém – objevuje se často od druhého dne po porodu a přetrvává po několik dnů případně týdnů; může se objevit kdekoliv na těle, vyhýbá se ale postižení plosek nohou a rukou; připodobňuje se k poštípání blechou; za nějakou dobu spontánně vymizí a není třeba se kvůli němu zneklidňovat;
  • vyrážka ze slunce – děti jí trpí stejně jako dospělí, dětská pokožka ale reaguje ještě citlivěji; vyrážka ze sluníčka přejde za několik dní, použijte na zklidnění panthenol.

Příznaky

Příznaky jsou individuální dle druhu vyrážky.

Co s tím dělat

Na takovouto vyrážku lze použít:

  • Sudocrem – antiseptický ochranný krém
  • Bayer Bepanthen
  • Herbacos-Bofarma – dětská mast Rybilka
  • Nivea Baby Nutri Sensitive – SOS krém
  • Weleda Měsíčkový kojenecký krém
  • Nivea Nivea Baby – Krém proti opruzeninám
  • Sebapharma Sebamed – Dětský krém extra jemný
  • Nivea Baby krém proti chladu a větru
  • Bioderma Photoderm KID sprej SPF50+
  • A-derma Exomega lait
  • Zentiva Calcium Pantothenicum

Obrázky

Takto vypadají vyrážky u kojence.

Zdroj: Dětské pupínky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP