Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

RAKOVINA PROSTATY OPERACE NEBO OZAŘOVÁNÍ

OBSAH

Lázně po ozařování prostaty

Lázně po ozařování prostaty nejprve musí doporučit onkolog. Pokračujete u praktického lékaře, který vám na základě tohoto doporučení vystaví návrh na lázeňskou léčbu. Nakonec přichází na řadu revizní lékař pojišťovny, který musí pobyt schválit.

Zdroj: Rakovina prostaty lázně

Diskuze

V diskuzi OZAŘOVÁNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel McCoy.

Protonové centrum je 1.
100% profesionálové.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Červený.

Vážení, byla mi identifikovaná rakovina prostaty. Je možné absolvovat protonovou léčbu ve vašem zařízení? Jaké jsou podmínky? Děkuji.

gsm 737871018

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Ozařování prostaty

Protonová léčba

Pokud vám byla diagnostikována rakovina prostaty, máte na rozdíl od zahraničních pacientů výhodu – můžete si při výběru léčebné metody zvolit protonovou terapii. V ČR je protonová léčba k dispozici v moderním a světově respektovaném Protonovém centru.

Celková šance na vyléčení rakoviny prostaty závisí především na tom, v jakém stadiu bylo onemocnění zjištěno. Jestliže se rakovinu prostaty podaří odhalit brzy, tedy již v časném stadiu, umožňuje protonová terapie vyléčit až 99 % pacientů. Protonová léčba je ambulantní, není potřeba hospitalizace jako v případě operace, a navíc jsou minimalizována rizika vzniku nežádoucích účinků léčby.

Protonová léčba trvá pouhých 5 dní u časného stadia (na ozařování se dochází obden) nebo 21 pracovních dní u pokročilého stadia.

Zdroj: Rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PROSTATY LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Které lázně by jste mi doporučili po onkologické léčbě prostaty - protonové ozařování. děkuji Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde je seznam lázní vhodných po onkologické léčbě:
- Františkovy Lázně
- Luhačovice
- Karlova Studánka
- Poděbrady
- Mariánské Lázně

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty lázně

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi OZAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šubrtová.

Dobrý den,
za jak dlouho může být pacient znova ozařován. Můj manžel je onkologický pacient, rakovina hrtanu. Nyní nám lékař sdēlil, že operace není možná, ozařování také ne, prý je to krátká doba. Byl na 33 ozař. a ozařování bylo ukončeno 4.9.
Po ozařování byl lékařem prohlášen za vyléčený. Bolela ho hlava, vynutili jsme si CT. Po té nám bylo sdēleno, že manžel má mēsíc života.
Můžu znát Váš názor?

Jana Šubrtová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ozařování

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,

moc Vás prosím o radu. Taťka 63 let má rakovinu prostaty. Bohužel ve stadiu T3b N1 M0, PSA 18,2, středně diferencovaný karcinom. Nyní má 3 měsíce hormonální léčbu. PSA kleslo na 0,57. Je v dobré kondici a nemá jiné zdravotní potíže. Vysoké PSA bylo zjištěno náhodně z krve. Prosím o radu jak pomoci. Operace mu nebyla nabídnuta z důvodu napadení uzlin. Nyní by mě podstoupit ozařování v protonovém centru s dále užívat hormonální léčbu. Myslíte, že je to dobrá volba.
Je zde šance na vyléčení? Případně jak dlouhé může být prodloužení života?
Předem Vám moc děkuji za Vaši odpověď a Váš čas.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Michaela F.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Dobrý den,
byla mi diagnostikována rakovina prostaty ,a proto bych se Vás rád zeptal ,jak proběhla léčba ozařováním v PTC Vašeho taťky.
Byl jsem v PTC Na Bulovce na MR vyšetření,kde mi lékař sdělil ,že bych měl podstoupit 21 dávek ozařováním vzhledem k velikosti prostaty.
Děkuji Petr A.

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Bolest nohou u mužů nepodceňovat!

Rakovina prostaty je jeden z nejběžnějších druhů rakoviny u mužů. Navzdory rutinnímu vyšetření na PSA u starších mužů, stále existují tisíce případů úmrtí ročně na rakovinu prostaty, z důvodu pozdní diagnózy. Bolest nohou může být důležitým signálem pro všechny lékaře, aby u takto postiženého člověka provedly testování na onkomarkery (onkomárkry) rakoviny prostaty, na přítomnost tak zvaného specifického antigenu prostaty – PSA.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Dieta při ozařování prostaty

Dieta či předem stanovený jídelníček neexistuje, postupuje se individuálně. U protonového ozařování je však před každým ozařováním nutná následující příprava: vyprázdněná stolice, plný močový měchýř (vypít obrovské množství tekutin před každým ozařováním). Tento postup je zapotřebí, aby orgány ve vašem těle byly vždy nastaveny pro ty nejlepší účinky cíleného ozařování.

Zdroj: Ozařování prostaty

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den, zcela náhodou jsem se dostal na tuto stránku a pokud byste měla zájem i informace, pak jsem hotov je poskytnout. V roce 2017 mi byla diagnostikována rakovina prostaty , glieson skore 8 a metastáze do uzlin.
Takže jsem si to "vyžral" celkem naplno (všechny metody léčby). Ale dnes je vše překonáno, zbyla jen některá omezení. Máte-li zájem , mohu pokračovat v tom, co člověk za ta čtyři léta prožíval. Přeji Vašemu panu otci brzké uzdravení
Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Dobrý den,

moc děkuji za Vaši odpověď. Budu moc ráda když mi napíšete co Vás čekalo a jak jste vše překonal. Taťka na operaci nebyl. Měl ozařování v protonu a nyní hormonální léčbu má jeden rok. Nadále v ní má pokračovat. Bolí ho velmi noha, hlavně v kyčli. Podle výsledků by ale rakovina být rozšířena neměla. Mám o něj strach. Moc bych mu přála aby vše bylo dobré. Moc Vám děkuji a také Vám přeji vše jen dobré...Michala F.

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Co se stane v průběhu operace prostaty?

Operace bude zahájena hned po té, co jste dostal celkovou narkózu. V celkové anestezii nebudete během operace nic cítit. Po tom co usnete, tak váš doktor provede řez a vytvoří otvor ve vaší kůži v dolní části břicha pod pupíkem.
Pak chirurg odstraní vaši prostatu i s nádorem. Váš lékař bude také provede odstranění mízních uzlin v okolí vaší prostaty. Vaše lymfatické uzliny budou zkontrolovány, zda-li se vaše rakovina nerozšířila i do nich. Lymfatické uzliny jsou malé žlázy, kterou jsou rozmístěny po celém těle a které odvádějí jak bakterie, tak i rakovinné buňky, z vašeho těla. Někdy se nádorové buňky mohou prostřednictvím lymfatických uzlin přestěhovat i do jiné části těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi OPERACE PROSTATY A EREKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaše Pašek6.

Umí někdo poradit jak postavit spolehlivě pěnice po operaci prostaty, aby se dalo souložit ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kondor.

Ztráta erekce je většinou 100% a je to dlouhodobá záležitost, která se časem rozhodně nezlepší. Stejně tak inkontinence se mírně snižuje, ale rozhodně nezmizí. Řešení je jenom smíření se s tím a nosit vložky. Má to ale i své výhody. Nemusíte se dřít na nadržených babách a tím si prodloužit život. Proč myslíte, že muži v průměru umírají dříve než ženy?

Zdroj: diskuze Operace prostaty a erekce

Bolest nohou ne vždy ukazuje jen na začátek rakoviny prostaty!

Bolest nohou může být příznakem teprve počínající rakoviny prostaty, ale může být i důsledkem již rozvinuté rakoviny prostaty, kdy již dochází k šíření metastáz do dolních končetin. A to může způsobovat značnou bolest dolních končetin.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi VHODNÉ LÁZNĚ PO OZAŘOVÁNÍ RAKOVINY PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel čížek.

lázně vhodné po ozařování rakoviny prostaty. je mi 73let trpím kronovou nemocí a mám chopn.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Javora.

Je mi 77 let a podstoupil jsem po biopsyi a magn.rezonanci léčení formou
ozařování v KNTB Zlín na onkologickém oddělení včetně probíhající hormonální
léčbou Eligart/mám aplikobvané zatím 4 injekce.Ozáření bylo 39x a končilo
31.12.2018.
22.3.2019 bylo provedeno vyhodnocení léčby s dobrou zprávou.
Činím dotaz:Které lázeňské zařízení je pro mne nejvhodnější?
Děkuji Vám za informaci.
S přáním krásného jarního dne Zdeněk Javora.

Zdroj: diskuze Vhodné lázně po ozařování rakoviny prostaty

Jak probíhá operace prostaty

Zde je několik videí, na kterých je vidět průběh radikální prostatektomie.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi VLIV KANADSKÝCH BRUSINEK NA KARCINOM PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Dobrý den,
po přečtení článku o vlivu brusinek na prostatu mám následující dotaz:
byla mi diagnostikována rakovina prostaty a nyní docházím denně na ozařování, které mi bude za nedlouho končit. Brusinky by se asi měly užívat spíš jako prevence, budou mít u mě nějaký význam, pokud je budu užívat - dá se říct - "až po hodině dvanácté"?
Děkuji za odpověď a přeju hezký den. David

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vliv kanadských brusinek na karcinom prostaty

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA OBNOVENÍ EREKCE PO ROBOTICKÉM OPERATIVNÍM ODSTRANĚNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk VENCL.

Dobrý den,
jsem 3 měsíce po operaci prostaty. Dle lékaře operace dopadla dobře. Od operace však nemám erekci. K lékaři na další kontrolu jdu 2.1.2018. Celkem se cítím dobře. Mám dotaz co mi může pomoci obnovit erekci, zda volně prodejné doplňky stravy a nebo mám požádat lékaře o předepsání léků ? Nebo zda časem může dojít k obnovení erekce ?

Děkuji Zdeněk Vencl

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Svoboda.

Dobrý den, mám stejný problém - po robotické operaci v nemocnici Mostiště jsem již 6 měsíců a erekci nemám ani náhodou. Před operací byla. Sem tam se ještě počůrávám do inkontinenční vložky. Jsem z toho trochu nervózní, na letáčcích nemocnice před operací bylo napsáno, že erekce zůstane zachována. V současné době jsem v lázeňském léčení v Mar.Lázních. Inkontinence se trochu zlepšuje a věřím, že časem přestane úplně. S erekcí to tak růžově nevidím.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci prostaty

Operace

V případě, že se nádor podaří diagnostikovat v časném stadiu, ve většině případů lékaři přistoupí k operaci a dojde k chirurgickému odstranění celého nádoru. 80 % pacientů se pak vrátí k běžnému životu. Ve druhém a třetím stadiu je kromě chirurgického zákroku nutná také chemoterapie a radioterapie (ozařování).

Operaci můžete vidět na videu.

Zdroj: Rakovina konečníku

Bolest varlat při rakovině prostaty

Prostata úzce souvisí se semenovody a semennými váčky ve varlatech. Při onemocnění prostaty může docházet k přetlaku v těchto pohlavních orgánech a proto můžou varlata bolet. Bolest varlat v souvislosti s onemocněním prostaty bývá bez zjevné příčiny a varlata bolí, ikdyž nejsou nijak drážděna, například tlakem a nebo sexuální erotickou stimulací.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Ne každá bolest nohou znamená rakovinu porstaty

Bolest nohou může být způsobena mnoha různými příčinami, například namožením svalstva dolních končetin anebo žilními problémy, typicky křečovými žílami. Obvykle o souvislosti karcinomu prostaty a bolesti nohou lidé nevědí. Průzkum ale prokázal, že až 40% nemocných mužů s karcinomem prostaty má bolest v noze.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Následky po operaci prostaty

Operace prostaty, tedy přesněji její odstranění z důvodů jejího zvětšení nebo zhoubného bujení, je třeba chápat jako veliký zásah do normální funkčnosti močových cest. Odstraněním prostaty bývá zpravidla změněna funkce svěrače močového měchýře a právě i topořivých tělísek v penisu. Během prostatektomie se totiž přeruší mnoho nervových cest, což pak může způsobit dočasnou a někdy i trvalou ztrátu erekce ale i citlivosti penisu. Jde o běžný následek této operace a u každého muže se projeví s jinou intenzitou, která většinou závisí na rozsahu odebírané tkáně žlázy předstojné. Není tedy pravděpodobné, že by za tím byla nějaká chyba během operace, jak se ptáte ve svém dotazu.
 

Zdroj: Ztráta erekce po operaci prostaty

Dosáhnu erekce po operaci prostaty?

Na každé straně prostaty jsou malé skupiny nervů. Jejich poslání je umožnit erekci penisu. Jestliže se rakovina nerozšířila do těchto nervů, tak operující lékař se pokusí je zachránit a nechat je na místě. Tento typ operace se nazývá "nervy šetřící operace." I když se povede provést tuto nervy zachovávající operaci, tak zde stále existuje velké riziko, že tyto nervy nebudou po operaci správně fungovat, jak by měly. To znamená, že je zde pravděpodobnost toho, že nebudete moci dosáhnout erekce po dobu asi 12 měsíců od operace. Erekce znamená, že penis ztvrdne a je připraven k pohlavnímu styku. Pokud jste měli potíže s erekce už před operací, nebude to s erekcí po operaci lepší. U některých mužů, ačkoliv u nich byla provedena nervy šetřící operace, tak u nich nedojde k obnovení možnosti dosáhnout přirozené erekce a vzniká u nich tak zvaná erektivní dysfunkce, neboli impotence. Existují ale léky a zdravotnické prostředky, které mohou pomoci s dosažením erekce. Poraďte se o těchto možnostech se svým lékařem nebo zdravotní sestrou. Poté, co budete mít odebrání prostaty za sebou, tak, nebudete mít spermie, abyste mohl počít dítě. Až budete mít sex po prostatektomii, tak vaše vyvrcholení bude jiné než před operací. Po odstranění prostaty při vyvrcholení nebudete mít ejakulát. Tento jev se nazývá suchá ejakulace.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP